Clujul de altădată
CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Îngrozitorul potop din județul Cluj din anul 1926

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„Intrând din șoseaua națională înspre Luna de Sus se pot vedea și de-o parte și de alta a micului pârâu care trece prin comună, numeroase cadavre de oameni și animale. Ținutul pitoresc de altă dată, a fost transformat într-un adevărat cimitir.
Mii de obiecte de tot felul zac pe prunduri, înnămolite. Care, căruțe, pluguri, mobilă de casă, leagăne de copii, vase, butoaie, scânduri, pereți de case de lemn, șoproane, cotețe, grămezi de fân și de paie, acoperișuri de case, sute de albituri și alte veștminte, arbori scoși din rădăcină și aruncați de-a valma în toate părțile poți vedea la fiecare pas. Involuntar, îți curg lacrimile din ochi, unde te întâmpină atâta ruină. Cu cât te apropii mai mult de comună, cu atât ți se desfășoară înaintea ochilor o priveliște tot mai îngrozitoare.
Au rămas ruine
Din ce a fost odinioară, n-au mai rămas astăzi decât ruine. Apele au împotmolit totul pe o rază de aproape șase kilometri lungime și doi kilometri lățime. În comună însă, care se află la o distanță de patru kilometri depărtare de șoseaua națională ce duce spre Gilău, priveliștea este de nedescris.
Case noi de piatră zac dărâmate, grămezi de unelte, case de lemn și grajduri sunt una cu pământul.
Oamenii sunt uluiți și spun că se apropie sfârșitul lumii. Copiii cer pâine și plâng pe dealuri, iar foamea își face cuib negru. Fiindcă ruptura de nori s-a întâmplat noaptea, nu s-a putut salva din cereale. S-au luat dispoziții ca să se împartă sinistraților pâine. Te prinde mila de ei unde îi vezi galbeni, cu părul încâlcit, obosiți, cu ochii roșii de nesomn și tremurând de spaimă și durere. Jumătate satul e distrus. Pagubele sunt enorme. […]
Pagube în Florești
În celelalte comune asemenea sunt pagube mari, dar nu ajung nici pe departe paguba din Luna de Sus. La Florești, pagubele s-au evaluat la cca. 300.000 lei, tot la fel și în Stolna. În comuna Vlaha, oricât s-a încercat nu s-a putut ajunge. Podurile sunt rupte și șoseaua complet spălată de apă.
Pot să vă mai spun că la acest loc, din cauza furtunii, țăranii au fost cuprinși de mare panică. Potopul a venit așa pe neașteptate și din cauza întunericului nu și-au putut salva nici vitele, nici cerealele.
Norii s-au adunat din trei părți opuse deasupra comunei și ploaia a căzut dintr-o dată și fără întrerupere. Am vorbit cu un țăran, care mi-a spus că și-a salvat viața numai grație unui copac, reușind să-și încleșteze mâinile de crengile lui. Dimineața l-au găsit acolo trecătorii și numai după o oră și-a revenit în fire.
”De ce ne-a bătut Dumnezeu atât de tare?”
Un țăran fruntaș din comuna Luna de Sus, al cărui nume ne scapă și pe care l-am întâlnit ieri după-masă în Cluj, ne povestește următoarele:
<<Sunt acum în al 45-lea an, domnilor, dar așa bătaie de la Dumnezeu încă n-am apucat. Îmi aduc aminte, au mai fost furtuni și vremuri grele și ape mari, dar niciodată nu s-a întâmplat să ne înece oamenii, să ne distrugă gospodăriile și tot ce au agonisit părinții și strămoșii noștri în timp de zeci și sute de ani, să fie nimicit la un singur semn. Oare cu ce vom fi greșit păcatele noastre, de ne-a bătut Dumnezeu atât de tare?
Dintru întâi am crezut că se prăpădește lumea: a doua Sodomă și Gomoră. Am văzut o casă în care ardea lampa și o ducea apa și o babă bătrână își frângea brațele și striga din ușă după ajutor. Dar cine a putut să-și pericliteze viața, era imposibil. Am văzut un copil desculț și îmbrăcat numai în cămășuță, stând călare pe un coteț și un câine credincios îi lingea mânuțele și urla a pustiu.
Câtă tragedie, câtă durere! Și apoi domnilor, ogoarele noastre bogate, lanurile pline de roadă, ni s-au dus, numai pulbere, numai nămol. Ce vom mânca în anul acesta, cu ce ne vom îmbrăca nevinovații copilași și cu ce vom ara la anul? Ni s-au promis ajutoare. Dea Dumnezeu, aceste promisiuni să se realizeze, căci noi nu suntem de vină dacă natura ne-a băgat în cimitir de vii>>”.[1]
Groaznic potop
„Groaznic potop au cercat în seara zilei de 24 iunie pe nenorociții locuitori din satele dintre Gilău și Cluj. Un puhoiu mare, cu vifor și trăsnete s-a descărcat asupra ținutului și în curând partea mare a hotarelor satelor Lona, Feneșel, Stolna și Vlaha era o mare de valuri tulburi, furioase, pe care pluteau părți de case, de grajduri și se auzeau țipetele oamenilor și răgetul vitelor cari luptau cu moartea.
Toate podurile au fost rupte, iar când au plecat a doua zi ajutoare din Cluj, trăsurile și automobilele nici nu au putut ajunge pretutindeni din cauza apei și nămolului.
Au fost găsiți și înmormântați șapte oameni, dar mai sunt mulți de care nu se știe ce s-a ales, căci i-a dus apa. Unul povestea cu groază, cum dus de valuri într-o răchită de care se ținea, auzea țipetele de moarte ale altor nenorociți”.[2]
[1] în „Biruința”, Anul I, nr.58, Cluj, 28 iunie 1926.
[2] în „Foaia Noastră”, Anul I, nr.27, Cluj, 4 iulie 1926.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Emil Boc, tranșant despre o funcție de judecător la CCR: Nu am solicitat, nu mă interesează, nu plec la Curtea Constituțională

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, marți, explicit, că nu pleacă ca judecător la Curtea Constituțională a României (CCR), așa cum apăruseră mai multe zvonuri, și a spus că proiectul său politic rămâne cel de edil.
”Este funcție extrem de importantă în statul român. Nu am solicitat, nu am primit, nu este niciun fel de subiect cu privire la această temă. Funcția este onorantă, este una dintre cele mai importante din statul român, dar nu am solicitat, nu mă interesează, nu plec la Curtea Constituțională.
Nu înțeleg de unde a apărut subiectul în dezbatere publică. Am spus clar anul trecut, am candidat pentru funcția de primar al Clujului. Habar nu am cine întreține constant această atmosferă.
Pentru mine, cel mai important proiect politic pe care îl am este cel de primar al Clujului pentru ca, împreună cu clujenii, să ducem orașul cât mai bine cu putință, să facem din Cluj un loc în care să ne simțim cât mai bine, să ne simțim acasă.
Acesta este proiectul politic în care am crezut, față de care mă dedic în fiecare zi.
Pentru mine nu a fost și nu este un subiect (plecarea la CCR – n.a.)”, a spus Boc la Ziua Live, cerând să nu se mai lanseze ipoteze de lucru care nu au fundament în realitate.
EVENIMENT
Patru hoațe de haine, reținute de polițiștii din Florești. Au dezactivat alarma de la un magazin

Polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și al Poliției Locale, au desfășurat, luni, o acțiune cu caracter preventiv pe raza comunei Florești cu scopul prevenirii și combaterii faptelor penale și contravenționale, precum și menținerea ordinii și liniștii publice.
Au fost puse în executare patru mandate de aducere, emise pe numele unor persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat.
”Din cercetările efectuate, a reieșit că, la data de 11 ianuarie a.c., patru persoane de sex feminin ar fi sustras articole vestimentare dintr-un magazin situat într-un centru comercial din comuna Florești, prin dezactivarea sistemelor de alarmă, cauzând un prejudiciu estimat la 9.000 de lei.
În urma probatoriului administrat, cele patru femei, cu vârste cuprinse între 16 și 37 de ani, din comuna Florești, au fost reținute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în vederea dispunerii unor măsuri preventive”, arată IPJ Cluj.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
ADMINISTRAȚIE
Bugetul pe 2025 al CTP Cluj-Napoca a fost aprobat. Bani pentru autobuze și stații de încărcare electrice și cu hidrogen

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat luni bugetul pe anul 2025 al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Bugetul prevede bani pentru autobuze electrice și cu hidrogen, dar și pentru stații de încărcare pentru acestea
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința ordinară de luni, 7 aprilie, bugetul pe 2025 al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.
Venituri mai mari estimate în 2025
Compania de Transport Public Cluj-Napoca estimează pentru anul acesta venituri de 267,4 milioane de lei, în creștere cu 4,5% față de anul trecut (255,9 milioane de lei).
Veniturile din servicii prestate sunt estimate la 259,1 milioane de lei, fiind principala sursă de venit. De asemenea, se mai estimează venituri de 334.000 lei din redevențe și chirii, 1,27 milioane de lei din vânzarea mărfurilor, 722.000 de lei din producția de imobilizări, 4,6 milioane de lei din subvenții pentru investiții și 1, 22 milioane de lei din alte venituri.
CTP plătește „taxă pe stâlp” de 2,2 milioane de lei
De asemenea, și cheltuielile estimate, în valoare 264,5 milioane de lei, sunt mai mari decât anul trecut (253,2 milioane de lei).
O influență majoră la acest capitol este introducere taxei pe stâlp, pentru construcțiile speciale, măsură care va genera o taxă suplimentară estimată de 2,2 milioane de lei. Cheltuielile cu salariile sunt estimate la 150,5 milioane de lei, iar cu tichetele de masă, de 10,5 milioane de lei. 474.000 de lei sunt cheltuielile sociale, iar alte 2,02 milioane de lei sunt estimate pentru plata dobânzii unui credit.
Este astfel preconizat un profit de circa 2,34 milioane de lei, peste cel realizat în 2024 (2,24 milioane de lei).
Investiții în autobuze electrice și pe hidrogen
Anul acesta, CTP Cluj-Napoca își propune să realizeze investiții de 422,8 milioane de lei. Anul trecut, compania a bifat investiții de 19 milioane.
Printre investițiile de anul acesta se numără:
1. Mijloace fixe care vor fi în proprietatea CTP – 4,62 milioane de lei, inclusiv un aparat defectoscopie cabluri (1,4 milioane de lei) și o spălătorie mecanică cu decantor nămol (950.000 lei)
2. Mijloace fixe care vor intra în patrimoniul privat al Primăriei Cluj-Napoca, și vor fi date în concesiune către CTP – 409, 4 milioane de lei, inclusiv:
- 49 de autobuze electrice articulate (182,5 milioane de lei)
- achiziție autobuze cu pile de combustie pe hidrogen (97 milioane de lei)
- stație de producere și alimentare cu hidrogen (84 milioane de lei)
- alimentare cu energie electrică stații de încărcare autobuze electrice (19,7 milioane de lei)
- 10 minibuze electrice pentru elevi (17,5 milioane de lei)
- automate stradale de ticketing (2,4 milioane de lei)
- modernizare platformă management sistem de ticketing (1,7 milioane de lei)
- implementare, dezvoltare platformă online pentru încărcarea titlurilor de călătorie pe carduri de transport (1,3 milioane de lei)
3. Studii și proiecte tehnice – 3,27 milioane lei
4. Returnare rate credit de investiții – 8,8 milioane de lei
Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 3 abțineri.

Starea de degradare a străzilor private este o problemă cu care mulți locuitori ai comunei Florești se confruntă zilnic. Astfel, primarul Bogdan Pivariu anunță o campanie de preluare a acestora de către administrația locală și asfaltarea lor.
Primăria comunei Florești desfășoară o campanie inedită. Asociațiile de proprietari care dețin străzi private pe care nu își permit să le întrețină sunt încurajate să le doneze administrației locale, care în schimb se va ocupa de asfaltarea și întreținerea lor.
„Avem o problemă în Florești. Multe din străzile private din localitate nu sunt întreținute și sunt lipsite de asfalt. Și când spun multe, nu exagerez. Din acest motiv, am lansat campania de preluare a străzilor private în domeniul public. Dacă și strada ta se află în această situație, accesează link-ul și urmează pașii pentru donație. Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute. Aceasta este normalitatea!”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.
Infrastructură mai bună pentru floreșteni
Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute.
Prin această campanie, adminstrația locală își propune să:
- Crească mobilitatea în Florești
- Modernizeze infrastructura
- Dezvolte sustenabil comunitatea
Cum te poți înscrie în campanie
Administratorii de asociație sau coproprietarii unui drum privat pot completa formularul online pentru a iniția demersurile premergătoare procesului de predare a drumului în administrare publică.
În baza acestor informații, reprezentanții Primăriei vor analiza particularitățile drumului și, odată ce au o concluzie, vor contacta solicitantul pentru o întâlnire la Primărie, în care să stabilim pașii de urmat.