Connect with us
Advertisement
Advertisement

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Banii falşi din Cimitirul Clujului

Publicat


bani vechi

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Oraşul nostru are o nouă senzaţie, tot atât de interesantă şi de pasionantă ca şi cea dintâi. Este vorba de o bandă de falsificatori de bani ce a fost prinsă în cursul zilei de ieri datorită unor împrejurări fericite. Banda se afla în judeţ, având doi membri în Cluj – capitaliştii care se ocupau cu desfacerea banilor falşi. Afacerea a început acum câteva luni când la o brutărie din Cluj a fost descoperită o hârtie falsă de o mie de lei. Hârtia a fost descoperită, însă individul care a încercat să o schimbe a şters-o”.

În târgul de la Huedin

Iată însă că „afacerea se descoperă din nou. De data aceasta la Huedin, unde un ţăran din jur i-a vândut ţăranului Traian Matiş de fel din cătunul Văleni de lângă Huedin, o pereche de boi, primind în schimb un teanc de hârtii de o mie de lei bucata. Primind banii, nu spre marea lui surprindere, ţăranul a aflat că teancul de hârtii este fals. A mers deci la poliţie unde a făcut cuvenitul denunţ.

Sesizat de denunţ, d. comisar Ioan Chifor, şefulpoliţiei din Huedin, a început primele cercetări. Arestând pe Matiş precum şi pe patru soţi [colegi] de ai lui. Întrebat asupra provenienţii banilor falşi, Matiş a declarat că i-a primit de la un anume Balinth Arpad din Cluj, care are un depozit permanent. Acestea s-au petrecut în decursul zilei de ieri”.

La Cluj

Cu ajutorul poliţiei din Cluj, „Balinth a şi fost arestat, fiind condus la poliţie. Aici Balinth a declarat totul. A spus că banii erau fabricaţi în cătunul Văleni de lângă Huedin de către o bandă mai mare de ţărani, şi că depozitul de bani se află la el, ascuns fiind într-o groapă din cimitirul central. Totodată, Balinth a indicat drept tovarăş al lui pe un anume Vass Francisc, care încă ştia de chestiune, arătând că de prezent se află în cimitir suma de peste o jumătate de milion de lei.

Întovărăşit apoi de la poliţieBalinth a fost dus în cimitirul central, unde de sub o cruce a scos o cutie de tinichea. În această cutie se afla o sticlă, iar în sticlă banii: 560 de bucăţi a 1000 lei bucata, deci peste o jumătate de milion lei bani falşi. În posesia banilor, atât Balinth cât şu Vass au fost duşi la Huedin unde continuă cercetările.

Ca un preludiu interesant al cercetărilor ţinem să amintim următoarele: acum trei luni şi ceva, prima mie falsă a apărut într-o brutărie din strada Paris, în împrejurări cu totul misterioase. Un individ bine îmbrăcat a intrat să cumpere lucruri în valoare de peste 200 lei. La plată, individul a scos o mie falsă. Vânzătoarea, observând falsul, a pretextat că nu are mărunt şi a alergat să-şi schimbe mia…drept la poliţie. A fost însă prea târziu. Individul a spălat putina, vânzătoarea rămânând cu o pagubă de 200 lei. Au început cercetările conduse de d. Drăghici, de la Chestura Poliţiei asupra lui Balinth. La confruntare însă, femeia nu a mai recunoscut pe Balinth, deci lipsă de dovezi. Balinth a fost observat zi de zi, însă fără rezultat. De atunci şi până azi el nu a mai pus în circulaţie bani falşi”.

Cum sunt banii?

În cursul zilei de ieri „am avut ocazia să vedem şi noi o piesă falsă de 1000 de lei. În general hârtia se prezintă mai groasă şi mai dură, desenele sunt stângace, pe alocuri cu execuţie naivă, de unde dă de bănuit că hârtia este falsă. Literele tipărite sunt inegale şi tremurate la margini, iar semnăturile prost imitate. Numerii în negru sunt lucraţi în tuşşi prea stilizaţi. Rătăcită pe la vreun ţăran, hârtia falsă poate fi confundată uşor, însă într-un teanc cu hârtii veritabile e imposibil de confundat. Atât e de mare diferenţa între hârtia falsă şi cea adevărată”. [„Patria”, Anul XIII, nr.187, Cluj, 27 august 1931].

S-a găsit maşina

În urma cercetărilor, comisarul Chifor Ioan, şeful poliţiei din Huedin, „a ordonat în cursul zilei de ieri mai multe arestări, printre care şi cea a lui Ludovic Crişan, de meserie măsar şi domiciliat în comuna Floreşti, judeţul Cluj, asupra căruia s-au găsit mai multe clişee de bani falşi. De asemenea, a fost arestat Gheorghe Pal, din strada Chintău 99, asupra căruia s-a găsit o parte a maşinii de fabricat bani, restul aflându-se la Crişan Ludovic din Floreşti. Aceasta pentru a împiedica pe membrii societăţii de a opera unul fără ştirea celuilalt. Cei arestaţi au fost conduşi la Huedin unde curg cercetările, căutându-se a se afla şi asupra celorlalte complicităţi”.

Noi bani falşi la Cluj

Paralel cu cercetările din Huedin, la Cluj „curg noi cercetări în ce priveşte o altă hârtie de 1000 de lei falsă. Hârtia a fost adusă la poliţie de către un păgubit care a luat-o drept bună, spunând că a primit-o în contul unor plăţi de chirie.

Hârtia e falsificată grosolan, cu mult mai uşor de distins decât cele din Huedin, având o culoare albastră mai tare. În special desenele de pe dosul hârtiei sunt o adevărată albacadabra, dând de bănuit imediat. Ceea ce este interesant e însă că hârtia nou găsită, se crede că ea e opera vreunui desenator plictisit, care a copiat-o cu indigo. Cercetările continuă, autorul falsului neputând fi încă găsit”. [„Patria”, Anul XIII, Nr.188, Cluj, 28 august 1931].

344533457 570041875253043 3073634768873767313 n

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un transport agabaritic traversează Clujul. Restricţii de circulaţie. 106 tone

Publicat

De

Circulaţia pe mai multe drumuri din ţară se va desfăşura cu restricţii miercuri seară, ca urmare a unui transporturt agabaritic.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, miercuri, începând cu ora 18,30, va avea loc un transport agabaritic, pe ruta PTF Borş I – DN 1 – Huedin – Gilău – Autostrada A3 – DN 1F – Cluj-Napoca. Acesta va fi format dintr-un camion cu masa de 105,7 tone.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Festivalul Alimentului la USAMV Cluj-Napoca. HALVA din jir, grisine cu ALGE marine sau BERE din ghindă de stejar

Publicat

6

În 9 iunie 2023, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca organizează evenimentul anual Festivalul Alimentului, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus.

5

„Va fi ediția a X-a, aniversară, în cadrul căreia studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor (FSTA) își vor prezenta lucrările de licență, majoritatea produselor alimentare inovative fiind deja medaliate la Saloane internaționale de inventică, precum ProInvent.

1

Printre delicatesele propuse spre jurizare se numără: Micro Orange CakePops, cu microcapsule ce conțin ulei esențial de citrice, înghețată cu semințe de pin și frunze de pătrunjel, bere inovativă obținută din ghindă de stejar, praline de ciocolată îmbogățite cu pudră de aronia, grisine cu alge marine Wakame și halva din jir sau crackers din tulpină de țelină.

2

Cele 55 de produse vor fi împărțite în șase categorii și vor fi evaluate de reprezentanți ai 18 companii interesate, viitori colaboratori în domeniu.

4

Festivalul, organizat în colaborare cu Asociația Specialiștilor din Industria Alimentară din România, va avea ceremonia de deschidere la ora 9.00, urmată de sesiunea de jurizare. Apoi, produsele vor fi prezentate publicului și reprezentanților mass-media, între orele 10.00 – 11.00, iar evenimentul se va încheia cu ceremonia de premiere.

3

Prof. dr. Elena Mudura, decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, a declarat că vizitatorii vor avea ocazia să deguste lucrările expuse.

„Artă culinară, gust și culoare, sănătate și inovație, talent și pasiune, toate acestea se regăsesc în lucrările studenților noștri, la Festivalul Alimentului. Produsele sunt realizate cu ajutorul unor tehnologii inovatoare și promovează o alimentație echilibrată. Ne bucurăm să organizăm ediția a X-a, aniversară, iar alături ne vor fi și peste 50 de parteneri din mediul de afaceri, reprezentanți ai
Ambasadei Marii Britanii la București, ai RegioConsult și ai managementului BFF (Bird Friendly Farm)”, anunță USAMV Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consilier local, descoperit în incompatibilitate de ANI. A fost şi administrator de firmă a CJ Cluj

Publicat

De

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, miercuri, că a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 12 aleşi locali, transmite Agerpres. Printre cei depistaţi în incompatibilitate se numărăşi un consilier local din judeţul Cluj.

12 aleşi locali în incompatibilitate

Potrivit unui comunicat al ANI transmis AGERPRES, este vorba despre Gianina Ionela Topolov, consilier judeţean  în cadrul CJ Constanţa, găsită în incompatibilitate, după ce, în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, societatea comercială în cadrul căreia aceasta a deţinut calitatea de asociat ar fi încheiat trei acorduri-cadru  de servicii  în valoare totală de 16.568.628 Lei cu două instituţii aflate în subordinea CJ Constanţa.
*Lucian Bălan, consilier judeţean în cadrul CJ Timiş, descoperit în incompatibilitate în perioada 8 iunie 2017 – 25 martie 2021, întrucât ar fi exercitat simultan cu funcţia de consilier judeţean şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al unei societăţi aflate sub autoritatea CL al Mun. Timişoara.
*Narcis Sabin Bobic, fost Consilier judeţean în cadrul CJ Timiş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 noiembrie 2018 – 24 octombrie 2020, întrucât ar fi exercitat simultan cu funcţia de consilier judeţean şi funcţia de membru /administrator în cadrul consiliului de administraţie al unei societăţi aflate sub autoritatea CL al Mun. Timişoara.
*În ceea ce îl priveşte pe Vasile Sasu, primar al Com. Durneşti, Jud. Botoşani, ANI arată că, în perioada exercitării mandatului de primar, ar fi emis, la data de 22 iulie 2019, un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru soţia fiului său (afinul său de gradul I), respectiv ar fi emis Dispoziţia privind încadrarea acesteia în funcţia contractuală de referent la Compartimentul Resurse Umane, Asistenţă Socială, Autoritate Tutelară şi Stare Civilă din cadrul aparatului de specialitate al primarului.
„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Vasile Sasu a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a semnat dispoziţia privind numirea norei sale într-o funcţie contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului”, se precizează în comunicat.
*Marius Viorel Popescu, consilier local în cadrul CL al Municipiului Curtea de Argeş, Jud. Argeş, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 6 decembrie 2017 – 8 mai 2020,  întrucât ar fi exercitat simultan cu funcţia de Manager interimar al Spitalului Municipal Curtea de Argeş şi funcţia de consilier local.
*Gelu Ionuţ Panfil, fost Consilier local în cadrul  CL al Mun. Oneşti, Jud. Bacău, s-a aflat în conflict de interese administrativ, după ce, în perioada exercitării mandatului de consilier local 2016-2020, ar fi participat la deliberarea şi adoptarea unor Hotărâri ale CL privind Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Oneşti, spital în cadrul căruia persoana evaluată deţinea funcţia de membru în consiliul de administraţie (în perioada 27 septembrie 2016 – 19 noiembrie 2020), decizii care au avut ca rezultat un avantaj patrimonial pentru sine.
*Tudor Hurubati, consilier local în cadrul CL al Oraşului Sulina, Jud.Tulcea, s-ar afla în stare de incompatibilitate începând cu data de 7 noiembrie 2017, întrucât deţine şi exercită simultan atât funcţia de consilier local, cât şi cea de director general adjunct în cadrul unei regii autonome aflate sub autoritatea Consiliului judeţean.

A fost şi administrator de firmă a CJ Cluj

*Marinela Corina Cozea, fost consilier local în cadrul CL al Oraşului Huedin, Jud. Cluj, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 decembrie 2017 – 24 octombrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de consilier local şi funcţia de administrator provizoriu, respectiv administrator neexecutiv în cadrul Consiliului de Administraţie al unei societăţi înfiinţate şi aflate sub autoritatea consiliului judeţean.
*Nelu Simion Munea, consilier local în cadrul  CL al Com. Forotic, Jud. Caraş Severin, a fost găsit în conflict de interese administrativ, după ce, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2020 – 2024) ar fi participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii CL privind închirierea  prin atribuire directă a pajiştilor rămase neatribuite şi disponibile în urma rezilierii unor contracte din domeniul privat al comunei Forotic, iar ulterior soţia persoanei evaluate a primit spre închiriere în baza acestei hotărâri o suprafaţă de pajişte aflată în domeniul privat al comunei, prin încheierea unui act adiţional la contractul cadru încheiat iniţial în anul 2019 între Comuna Forotic şi aceasta.
*Cristina Popa, Consilier local în cadrul CL  al Com. I.C. Brătianu, Jud. Tulcea, a fost descoperită în conflict de interese administrativ, după ce, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2016-2020), deşi avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local, ar fi participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii CL al Com. I.C. Brătianu privind acordarea unor suprafeţe de teren arabil extravilan personalului de specialitate din serviciile publice comunale, în perioada cât lucrează în localitatea I.C. Brătianu.
Potrivit ANI, în calitate de cadru didactic în cadrul Şcolii Gimnaziale „Ion Creangă” din comuna I.C. Brătianu, persoana evaluată s-a regăsit la pct. 8 în lista din Anexa nr. 1 la Hotărârea CL în care sunt menţionate nominal persoanele cărora li se va acorda teren.
*Levente Mihai Biro, Consilier local în cadrul CL al Com. Şona, Jud. Alba, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2020 – 2022, întrucât societatea comercială în cadrul căreia deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator a desfăşurat operaţiuni comerciale cu Primăria comunei Şona în baza cărora s-au emis mai multe facturi fiscale a căror valoare totală este de 9.720 lei.
*Petru Dumbravă,  fost Consilier local în cadrul CL al Com. Mişca, Jud. Arad, a fost găsit în conflict de interese administrativ, după ce, în perioada exercitării mandatului de consilier local (2020 – 2024) ar fi participat la deliberarea şi adoptarea Hotărârii C.L. privind aprobarea închirierii păşunii comunale către crescătorii de animale persoane fizice şi juridice de pe raza comunei Mişca, iar ulterior a încheiat un contract de închiriere păşune pe o perioadă de 1 an cu Primăria comunei Mişca.
Agenţia Naţională de Integritate arată că persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, iar Marinela Corina Cozea şi Cristina Popa nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
„Persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, precizează ANI în comunicat.

Citește mai departe

EDUCATIE

Profesorii clujeni nu se lasă. Un nou marș de protest va fi organizat joi în centrul orașului, în a treia săptămână de grevă

Publicat

De

protest 2

Cadrele didactice din Cluj ies din nou în stradă, joi, de la ora 11.00. Miercuri, liderii coaliției au semnat un angajament politic prin care își asumă că vor respecta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație, care va fi adoptat joi de Executiv.

Au fost noi negocieri între liderii coaliției de guvernământ și reprezentanții cadrelor didactice. Deocamdată situația rămâne incertă, iar cadrele didactice nu dau semne că se vor întoarce în sălile de clasă.

Profesorii clujeni nu se lasă. Un nou marș de protest va fi organizat joi în centrul orașului, în a treia săptămână de grevă

La Cluj, joi, profesorii vor ieși din nou în stradă. Potrivit liderei Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, un marș de protest va avea loc pe bulevardul Eroilor. Protestul va începe la ora 11.00 în Piața Unirii.

„Lumea e pe poziții. La Cluj, peste 70% dintre profesori încă protestează în a zecea zi de grevă. Oamenii rezistă și sunt foarte nemulțumiți de atitudinea Guvernului și a Ministerului Educației”, a declarata Lucia Cojocaru pentru Cluj24.ro.

Lidera SLIPC a percizat că, până la ora redactării acestei știri, nu a vorbit cu reprezentanții sindicatului la nivel național și că nu poate să spună cât va mai dura greva profesorilor.

La Cluj și un grup de părinți a anunțat un protest pentru ziua de joi, tot în Piața Unirii. Acesta este unul de solidaritate cu cadrele didactice. Cel mai probabil, părinții elevilor se vor alătura profesorilor de la ora 11.00.

Guvernul dă un memorandum

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au semnat miercuri un angajament politic prin care își asumă că vor respecta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație, care va fi adoptat joi de Executiv.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, anunța Executivul.

Foto: Arhivă

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax