Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul a fost şi sat pustiit! Lita era centrul administrativ al zonei! Clujenii au fost conduşi şi de la Alba Iulia

Publicat


Poate că puţină lume ştie că marele nostru oraş de astăzi, Cluj-Napoca, a fost o vreme şi sat. Aproape 100 de ani. Deşi s-a dezvoltat pe vechiul castru roman Napoca şi deşi a fost multă vreme cetate şi centru administrativ. Invaziile migratorilor l-au distrus.

El a (re)devenit localitate urbană în 1316. În vremurile când era un sat pustiit, Clujul era condus din satul Lita. Ba chiar de la Alba Iulia.

Castrum Clus

În volumul „Clujul” (1957, arhiva www.cluj24.ro), autorii (Ştefan Pascu, Iosif Pataki, Vasile Popa) arată că aşezarea a fost foarte diferită de la o etapă istorică la alta, mai ales în primele sale secole.

„Clujul din evul mediu, chiar dacă este situat pe locul vechei Napoce dace şi romane, se desosebeşte fundamental de acestea. Aşezarea urbană Cluj este rezultatul unui mare proces de transformări social-economice şi social-politice care a dus la feudalizarea societăţii Transilvaniei într-un ritm mai grăbit după cucerirea ei de unguri. Ca de altfel majoritatea oraşelor din Transilvania, nucleul din care s-a dezvoltat oraşul Cluj a fost o cetate (castrum Clus), centrul militar şi administrativ al comitatului Cluj. Naşterea acestui centru ca şi a comitatului Cluj se explică prin importanţa economică şi strategică a regiunii. (…)

Regiunea Clujului e printre cele dintâi organizate din punct de vedere economic şi administrativ într-un comitat. Comitele de Cluj (comes Clusiensis) e amintit pentru întâia oară în documente la 1173”, explică autorii, în cartea amintită.

Villa de 7 hectare

Dar deşi era o localitate importantă, centru administrativ, invazia tătară i-a schimbat statutul şi importanţa. Clujul a cedat locul satului din apropiere, Lita.

„Cetatea Clujului ocupa o suprafaţă de circa 7 ha şi era aşezată pe malul drept al Someşului Mic, probabil cu centrul în piaţa Carolina (azi Dimitrov). Avea forma unui pătrat, înconjurat cu palisade şi cu şanţuri. Până la 1241 întăriturile cetăţii se pare că au fost din lemn. Marea invazie tătară din acest an a distrus, odată cu multe aşezări rurale şi urbane, şi cetatea Clujului.

După retragerea tătarilor, Clujul rămâne o aşezare cu caracter agrar, un sat (villa), mai ales că centru militar şi administrativ al comitatului se mută la Lita, o localitate spre sud-vest de Cluj, mai uşor de apărat, datorită aşezării ei geografice”, mai arată autorii.

Germani şi ţărani fugari

Abia mai târziu, în locul vechilor întărituri, va începe construirea unui zid de piatră, prevăzut cu turnuri de apărare. Şi reîncepe şi drumul Clujului spre urbanizare.

„O parte dintre „oaspeţii” colonizaţi pentru a repopula ţara distrusă de tătari, pentru a contribui, prin munca lor, la redresarea acesteia, se vor aşeza şi în Cluj. Dintre aceştia, foarte mulţi erau germani veniţi din părţile renane, care au jucat un rol important în viaţa oraşului. Alături de aceştia, se vor aşeza în jurul zidurilor ocrotitoare tot mai mulţi ţărani fugari.

Printre oaspeţii colonizaţi, printre ţăranii fugari aşezaţi în jurul zidurilor cetăţii şi printre vechii locuitori rămaşi, se găseau şi meşteşugari şi negustori, alături de cei mai mulţi care se ocupau cu agricultura. Astfel, încetul cu încetul, datorită activităţii economice dezvoltate de locuitorii săi, cetatea Clujului se transformă în oraş”, se arată în cartea „Clujul”.

Civitas, de la Carol Robert de Anjou

Dar, cu toată activitatea meşteşugarilor şi negustorilor, caracterul agrar al Clujului rămâne dominant. Istoricii arată că o piedică în calea transformării Clujului în oraş a fost şi faptul că el a fist dăruit de regele Ştefan V (1270-1272) episcopului de Alba Iulia.

Treptat, Clujul îşi pierde caracterul de sat şi se urbanizează tot mai mult. Iar titlul de oraş îl primeşte în 1316.

„Când noii regi ai Ungariei din dinastia de Anjou, în lupta lor împotriva marilor feudali, vor căuta sprijinul oraşelor, nu vor ocoli nici Clujul. (…)

Ţinând seama de faptele de credinţă şi de slujbele credincioase ala clujenilor, Carol Robert de Anjou îi dăruieşte cu libertăţi şi privilegii însemnate, scoţindu-i de sub stăpânirea episcopului de Alba Iulia.

Pe baza acestor privilegii, Clujul, la 1316, e ridicat la situaţia de oraş (civitas), bucurându-se de privilegii proprii oraşelor”, mai arată autorii cărţii.

(M. Avram)

vezi şi:

ADMINISTRAȚIE

Povestea Gării Cluj. Printre primele din ţară, construită de masoni. Arhitectul a murit înainte de inaugurare

Povestea Gării Cluj. Printre primele din ţară, construită de masoni. Arhitectul a murit înainte de inaugurareDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Începe BACALAUREATUL 2024. Luni, proba orală la limba română. Vezi CALENDARUL

Publicat

bacalaureat

La examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2024, s-au înscris peste 134.000 de candidaţi. Aceștia susţin luni prima probă la Limba şi literatura română – oral.

Ministerul Educației a stabilit calendarul. Absolvenții de liceu vor susține examenele în perioada 17 iunie – 4 iulie. Elevii care nu promovează examenul în sesiunea de vară mai au o șansă în sesiunea din luna august.

Începe BACALAUREATUL 2024. Luni, proba orală la limba română. Vezi CALENDARUL

Promoția curentă – 4.280
Promoții anterioare – 348
Total înscriși în jud. Cluj – 4.628

În următoarele 2 săptămâni se vor desfășura probele de evaluare a competențelor (17-27 iunie 2024), astfel:
A – Limba română – 4.320
B- Limba maternă – 549
C – Limba modernă – 3.377
D – Competențe digitale – 4.265

Din total candidaților, 3.288 sunt de la unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca, ceilalți 1.340 sunt candidați din celelalte municipii.

Calendar prima sesiune

3 – 7 iunie: Înscrierea candidaților

7 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

17 – 19 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română [proba A]

19 – 20 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă [proba B]

19 – 21 iunie: Evaluarea competențelor digitale [proba D]

25 – 27 iunie: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională [proba C]

1 iulie: Limba și literatura română – proba E.a) [proba scrisă]

2 iulie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) [proba scrisă]

4 iulie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) [proba scrisă]

5 iulie: Limba și literatura maternă – proba E.b) [proba scrisă]

8 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00

9 – 11 iulie: Soluționarea contestațiilor

12 iulie: Afișarea rezultatelor finale

Sursa: Ministerul Educației

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Doi tineri din Cluj, reținuți pentru FURT. Au furat dintr-o locuință 248.000 de lei

Publicat

furt

Doi tineri din Gherla, respectiv Cluj-Napoca, un băiat de 28 de ani și o fată de 27 de ani, au fost reținuți pentru furtul a 240.000 de lei dintr-o locuință de pe str. Horea din Cluj-Napoca. 

„La nivelul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 1 Poliție se află în instrumentare un dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de furt calificat, în cadrul căruia a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 28 de ani, din municipiul Gherla și o tânără de 27 de ani, din municipiul Cluj-Napoca.

furt

VIDEO FOTO. Doi tineri din Cluj, reținuți pentru FURT. Au furat dintr-o locuință 248.000 de lei

În fapt, polițiștii au stabilit faptul că la data de 13 iunie a.c., în jurul orei 20.15, cei doi ar fi pătruns, prin escaladare, într-un imobil situat la parterul unui bloc de pe strada Horea din municipiu, de unde ar fi sustras suma de 248.000 de lei.

Astfel, în cadrul activităților investigativ-operative derulate de polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca – Secția 1 Poliție, cu sprijinul efectivelor Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Criminalistic, cei doi tineri au fost depistați în municipiul Cluj-Napoca.

Până la acest moment, prejudiciul cauzat a fost recuperat parțial de polițiști.

În baza probatoriului administrat, cei doi au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările au fost derulate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Noi, cei din linia a DOUA. Venczel Attila (scenograf): Conflictele de IDEI reprezintă creuzetul în care se coace opera

Publicat

venczel attila

„Viața este ca o piesă de teatru: nu interesează cât de mult a ținut, ci cât de frumos s-a desfășurat”, spunea Seneca. Calitatea momentelor petrecute în fața unei scene depinde de cum arată aceasta și ce se întâmplă pe ea. De ce se întâmplă răspund actorii și regizorul, de cum arată scena răspunde scenograful.

opera maghiara cluj

Venczel Attila este scenograf la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Născut într-o familie de artiști, tata sculptor, fratele mai mare, Peter, muzician, Attila a fost cumva „obligat” de tradiție să ia calea artelor.

Noi, cei din linia a DOUA. Venczel Attila (scenograf): Conflictele de IDEI reprezintă creuzetul în care se coace opera

„Legătura cu scena a venit oarecum spontan. Prin Peter, fratele meu mai mare. care era deja angajat la Opera Maghiară, m-am implicat în câteva proiecte încă de pe vremea când eram elev. Am terminat Liceul de Arte „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca după care am terminat Facultatea de Arte Decorative, în 2008, când am luat și masteratul în ceramică, sticlă, metal”, spune Attila.

venczel attila

Ce înseamnă să fii scenograf?

„Scenograful este omul care transpune practic viziunea regizorului despre o anumită, piesă, lucrare, operă, asta însemnând decoruri, vestimentație, uneori chiar și lumini”, mai spune Attila.

Cu ajutorul lui Peter, care i-a „pus o vorbă bună”, Attila a ajuns să lucreze, relativ devreme, la mai multe proiecte ale teatrului și operei maghiare. „Erau anumite stadii în pregătirea unui spectacol, în care, la momentul respectiv, lipseau un pictor ori un sculptor. și atunci m-am implicat în treaba asta și am ajutat atât cât am putut. Atunci am prins gustul meseriei, adevărul e că aveam și înclinație spre așa ceva. Am început ca și colaborator pe proiecte, primul spectacol la care am lucrat efectiv a fost Cântăreața cheală a lui Eugen Ionesco, regizat de Tompa Gabor, în 1992, unde scenografa Dobre Kotai Judith m-a rugat să realizez niște păpuși și elemente de decor pentru spectacol”, spune Attila.

venczel attila

În 2006 s-a angajat cu drepturi depline la Opera Maghiară. „Am lucrat pentru mai multe teatre. În afară de cel clujean am colaborat cu teatrul din Satu-Mare, cu cel din Timișoara și cu cel din Târgu Mureș. Făceam elemente de decor și foarte multe măști, pentru spectacole regizate de Vlad Mugur sau Tompa Gabor. De altfel, pentru spectacolul Jacques, sau supunerea a lui Eugen Ionesco am primit premiul pentru cele mai bune măști”, spune Attila.

„E muncă de echipă, nu sunt individualisme”

A lucrat cu regizori mari, ca Vlad Mugur, Tompa Gabor, David Zinder, Kürti András sau Novak Peter. Attila vorbește despre echipele de lucru la o premieră: „Pe lângă regizor mai e și dirijorul, plus un scenograf și un costumier. Uneori, scenograful se ocupă și de vestimentație. Asta e celula de lucru.

venczel attila

Regizorul își prezintă viziunea artistică, de la care începe conlucrarea, cu urcușuri și coborâșuri. Totul e ca forma finală să oglindească cât mai fidel conceptul regizoral. Să ne-nțelegem, nu este vorba de o subjugare a celorlalți creativi. Regizorul sugerează iar scenograful transpune la nivel material ideea. E muncă de echipă, nu sunt individualisme. Conflicte de idei trebuie să existe pentru că ele reprezintă creuzetul în care se coace opera de artă.”

După ce s-au stabilit direcțiile de lucru, se trece la treabă. Scenograful face primele schițe, fie că e vorba de decoruri, fie de vestimentație, dacă își asumă și această parte. „Schițele sunt în special destinate regizorului, pentru că mulți nu au vederea în spațiu bine dezvoltată. Ca atare, de multe ori se trece și pe machetare sau randare 3D, pentru ca spațiul tridimensional să vină la susținerea conceptului regizoral mult mai bine. Se așează mult mai bine problemele de spațiu, de adâncimi, de texturi. de posibilități de mișcare scenică”, spune Attila.

venczel attila

„Conceperea unor decoruri pentru un spectacol poate dura între 3 zile și 6 luni”

De curând, Attila a fost remarcat de asistentul scenografului Szekely Laszlo, unul dintre monștri sacri ai scenografiei, profesor la Facultatea de Arte Decorative de la Budapesta, fondatorul școlii de scenografie maghiare. „Spre bucuria mea, el lucrează cu metode clasice, desene pe A1 sau A2 și machetă transpusă la 1:50 sau la 1:25. iar pe mine mă aprecia foarte mult pentru ceea ce am făcut”, spune Attila.

Conceperea unor decoruri pentru un spectacol poate dura între 3 zile și 6 luni, depinde de complexitatea acestuia. „Sunt unii oameni cu care relaționez atât de bine încât în câteva zile am în cap tot ceea ce trebuie să fac, bineînțeles, mulat pe ceea ce-și doresc aceștia. Există și cazuri când opera este foarte complexă, cu schimbări de decoruri în scenă deschisă, iar atunci poate dura luni de zile până la definitivarea spectacolului.”

venczel attila

Cea mai grea piesă pentru care a făcut scenografia a fost chiar prima la care a lucrat, în 2004. „Dificultățile au pornit chiar din necunoștințele mele. Eram începător și am primit o lucrare cap-coadă, adică și haine și decor și lumini. Era vorba de spactacolul cu ultima opera a lui Erkel Ferenc, Dozsa Gyorgy, la Gyula”, a spus Attila.

Etapa proiectării a trecut. S-a bătut în cuie tot ce ține de scenografie, costume, lumini. Ce urmează? „Fiecare instituție, în mod ideal, are un om al scenei, un inginer, un fel de șef de producție. Cu el se discută detaliile tehnice. Rolul lui este important în ceea ce privește asamblările decorului, modularitatea lui. Cu atât mai mult cu cât sunt două instituții distincte care share-uiesc aceeași scenă. Vă dați seama, dimineața are repetiție teatrul, după masa opera. Decorul trebuie montat și demontat rapid. E greu, este o provocare…”, mai spune Attila.

venczel attila

Attila a lucrat în cariera lui la aproape 200 de proiecte, scenografie, sculpturi, reliefuri, picturi, tot tacâmul. Pregătește intens noua generație de scenografi, disciplină care se predă la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca.

A fost premiat cu Premiul de Onoare, pentru costumele folosite în Aida la Opera Națională din Iași.

„Niciodată nu răsfoiesc Youtube-ul ca să văd ce s-a mai făcut”

Ultima montare pe scena Operei Maghiare clujene a fost Jesus Christ Superstar, operă rock pe muzica lui Andrew Lloyd Webber. „A apărut o provocare aici: trebuia să urc actorii la peste 4m înălțime. Musai să respect normele de protecție, adică nu se poate fără balustradă. Na cum să introduc eu o construcție în construcție astfel încât să nu se ducă naibii tot conceptul creativ al regizorului? Am îmbrăcat balustrada în negru astfel încât să nu rupă cursivitatea imagistică și, spre bucuria mea, n-a deranjat absolut deloc”, spune, zâmbind, Attila.

jesus christ superstar

Cât de mult se lasă influențat de montările anterioare? „Niciodată nu răsfoiesc Youtube-ul ca să văd ce s-a mai făcut. Cel puțin nu înainte de a bate în cuie scenografia, tocmai pentru a nu mă lăsa influențat de alte realizări, pentru că, știi cum se spune, capete multe, idei puține. Că uneori se întâmplă să observ că și alții s-au gândit la același lucru ca mine, asta e deja altceva…”, mai spune Attila.

„Se vorbeşte mult de teatru, dar cine n-a făcut parte din el, nu-şi poate închipui cu adevărat ce e scena”. Johann Wolfgang von Goethe. Scenograful e unul dintre cei puțini și aleși în a-și petrece majoritatea timpului pe o scenă. Este „actorul” propriei sale meserii și pasiuni în același timp. Venczel Attila este unul dintre acești norocoși, căruia lumea culturală a Clujului îi respectă, admiră și apreciază munca.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Sports Festival: Pledoarie pentru sport. Boc: Dragi clujeni, faceți MIȘCARE în fiecare zi

Publicat

boc

Primarul Emil Boc a alergat pe Cluj Arena, duminică dimineața, la crosul de 5 km organizat în cadrul Sports Festival. Edilul nu a ratat ocazia de a face o pledoarie pentru sport. El i-a îndemnat pe clujeni să iasă la mișcare și a promis că va alerga la toate competițiile organizate.

„Eu am alergat cei 5 km în 26’52”. Dragi clujeni, faceți mișcare în fiecare zi! E cea mai ieftină și eficientă investiție în sănătate. Nu mai mergem la farmacie, nu mai mergem la doctor. Mișcarea e necesară”, a spus Emil Boc.

VIDEO. Sports Festival: Pledoarie pentru sport. Boc: Dragi clujeni, faceți MIȘCARE în fiecare zi

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax