Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujul a fost şi sat pustiit! Lita era centrul administrativ al zonei! Clujenii au fost conduşi şi de la Alba Iulia

Publicat


Poate că puţină lume ştie că marele nostru oraş de astăzi, Cluj-Napoca, a fost o vreme şi sat. Aproape 100 de ani. Deşi s-a dezvoltat pe vechiul castru roman Napoca şi deşi a fost multă vreme cetate şi centru administrativ. Invaziile migratorilor l-au distrus.

El a (re)devenit localitate urbană în 1316. În vremurile când era un sat pustiit, Clujul era condus din satul Lita. Ba chiar de la Alba Iulia.

Castrum Clus

În volumul „Clujul” (1957, arhiva www.cluj24.ro), autorii (Ştefan Pascu, Iosif Pataki, Vasile Popa) arată că aşezarea a fost foarte diferită de la o etapă istorică la alta, mai ales în primele sale secole.

„Clujul din evul mediu, chiar dacă este situat pe locul vechei Napoce dace şi romane, se desosebeşte fundamental de acestea. Aşezarea urbană Cluj este rezultatul unui mare proces de transformări social-economice şi social-politice care a dus la feudalizarea societăţii Transilvaniei într-un ritm mai grăbit după cucerirea ei de unguri. Ca de altfel majoritatea oraşelor din Transilvania, nucleul din care s-a dezvoltat oraşul Cluj a fost o cetate (castrum Clus), centrul militar şi administrativ al comitatului Cluj. Naşterea acestui centru ca şi a comitatului Cluj se explică prin importanţa economică şi strategică a regiunii. (…)

Regiunea Clujului e printre cele dintâi organizate din punct de vedere economic şi administrativ într-un comitat. Comitele de Cluj (comes Clusiensis) e amintit pentru întâia oară în documente la 1173”, explică autorii, în cartea amintită.

Villa de 7 hectare

Dar deşi era o localitate importantă, centru administrativ, invazia tătară i-a schimbat statutul şi importanţa. Clujul a cedat locul satului din apropiere, Lita.

„Cetatea Clujului ocupa o suprafaţă de circa 7 ha şi era aşezată pe malul drept al Someşului Mic, probabil cu centrul în piaţa Carolina (azi Dimitrov). Avea forma unui pătrat, înconjurat cu palisade şi cu şanţuri. Până la 1241 întăriturile cetăţii se pare că au fost din lemn. Marea invazie tătară din acest an a distrus, odată cu multe aşezări rurale şi urbane, şi cetatea Clujului.

După retragerea tătarilor, Clujul rămâne o aşezare cu caracter agrar, un sat (villa), mai ales că centru militar şi administrativ al comitatului se mută la Lita, o localitate spre sud-vest de Cluj, mai uşor de apărat, datorită aşezării ei geografice”, mai arată autorii.

Germani şi ţărani fugari

Abia mai târziu, în locul vechilor întărituri, va începe construirea unui zid de piatră, prevăzut cu turnuri de apărare. Şi reîncepe şi drumul Clujului spre urbanizare.

„O parte dintre „oaspeţii” colonizaţi pentru a repopula ţara distrusă de tătari, pentru a contribui, prin munca lor, la redresarea acesteia, se vor aşeza şi în Cluj. Dintre aceştia, foarte mulţi erau germani veniţi din părţile renane, care au jucat un rol important în viaţa oraşului. Alături de aceştia, se vor aşeza în jurul zidurilor ocrotitoare tot mai mulţi ţărani fugari.

Printre oaspeţii colonizaţi, printre ţăranii fugari aşezaţi în jurul zidurilor cetăţii şi printre vechii locuitori rămaşi, se găseau şi meşteşugari şi negustori, alături de cei mai mulţi care se ocupau cu agricultura. Astfel, încetul cu încetul, datorită activităţii economice dezvoltate de locuitorii săi, cetatea Clujului se transformă în oraş”, se arată în cartea „Clujul”.

Civitas, de la Carol Robert de Anjou

Dar, cu toată activitatea meşteşugarilor şi negustorilor, caracterul agrar al Clujului rămâne dominant. Istoricii arată că o piedică în calea transformării Clujului în oraş a fost şi faptul că el a fist dăruit de regele Ştefan V (1270-1272) episcopului de Alba Iulia.

Treptat, Clujul îşi pierde caracterul de sat şi se urbanizează tot mai mult. Iar titlul de oraş îl primeşte în 1316.

„Când noii regi ai Ungariei din dinastia de Anjou, în lupta lor împotriva marilor feudali, vor căuta sprijinul oraşelor, nu vor ocoli nici Clujul. (…)

Ţinând seama de faptele de credinţă şi de slujbele credincioase ala clujenilor, Carol Robert de Anjou îi dăruieşte cu libertăţi şi privilegii însemnate, scoţindu-i de sub stăpânirea episcopului de Alba Iulia.

Pe baza acestor privilegii, Clujul, la 1316, e ridicat la situaţia de oraş (civitas), bucurându-se de privilegii proprii oraşelor”, mai arată autorii cărţii.

(M. Avram)

vezi şi:

ADMINISTRAȚIE

Povestea Gării Cluj. Printre primele din ţară, construită de masoni. Arhitectul a murit înainte de inaugurare

Povestea Gării Cluj. Printre primele din ţară, construită de masoni. Arhitectul a murit înainte de inaugurare



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Discriminare la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj pentru avocatele care iau concediu de risc maternal

Publicat

De

discriminare

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj a fost sancționată cu avertisment Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe motiv de discriminare a avocatelor care au solicitat concediu de risc maternal.

Potrivit deciziei CNCD, femeile care activează în profesii liberale (avocat) sunt discriminate la acordarea concediului de risc maternal, iar acestea, membre ale Baroului Cluj, au depus o petiție la CNCD, precizând că au încheiat fiecare în mod individual contract de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Cluj.

În baza acestui contract, petentele aveau obligaţia plăţii unei contribuţii lunare, iar Casa de Asigurări de Sănătate s-a obligat să certifice stagiul de asigurare realizat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

”Această asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate genera posibilitatea obţinerii mai multor tipuri de concedii şi indemnizaţii, inclusive concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

Avocatele au îndeplinit toate formalităţile legale necesare în vederea obţinerii concediului şi a indemnizaţiei, fiind dovedit riscul maternal prin documente medicale justificative, chestiune care a fost constatată cu ocazia validării şi primirii concediului medical de risc maternal”, se mai arată în decizia CNCD.

Notificate să restituie banii

Dar, surpriză, avocatele din Baroul Cluj au primit câte o notificare din partea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj, prin care le-au fost aduse la cunoştinţă anumite aspecte în legătură cu indemnizaţiile de risc maternal pe care le-au încasat și li s-a pus în vedere să restituie sumele încasate, pe motiv că nu ar fi avut dreptul să primească concedii și indemnizații pentru risc maternal.

Avocatele au considerat ca fiind discriminatorie abordarea CJAS Cluj asupra textelor de lege, în sensul eliminării unei categorii de la beneficiile ce le-au fost acordate prin legea în baza unei simple interpretări abuzive, ”prin care se ține cont doar de anumite texte de lege modificate ulterior, ignorând textele legale existente la momentul încheierii contractului de asigurare și la momentul efectuării plății”.

Dreptate pentru avocate

În urma analizării tuturor actelor depuse, CNCD a dat dreptate avocatelor și a stabilit că în speță operează legea generală potrivit căreia, ”dacă femeia însărcinată este salariată și este asigurată în sistemul public de sănătate, atunci i se cuvine indemnizația de risc maternal”.

”Colegiul Director al CNCD constată că refuzul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj de a aproba avocatelor acordarea dreptului de a beneficia de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate pentru concediul de risc maternal constituie discriminare.

În consecință, decide sancţionarea CJAS Cluj cu avertisment. Recomandă CJAS Cluj să facă demersurile necesare pentru a se asigura că se va include profesiile liberale în categoria persoanelor asigurate care beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal”, se mai arată în decizia CNCD.

Ce este concediul de risc maternal

Concediul de risc maternal se poate acorda în principal femeilor însărcinate care nu sunt în concediu de maternitate și cărora angajatorul nu le poate asigura condiții de muncă fără riscuri pentru sănătatea lor sau a copilului lor.

Concediul de risc maternal poate dura maximum 120 de zile calendaristice. Acesta va fi acordat atât integral, cât și pe perioade fracționate, care, cumulate, să nu depășească acest număr de zile.

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75% din media veniturilor lunare ale mamei din ultimele 10 luni dinaintea solicitării beneficiului.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

”U” Cluj și CFR 1907, amendate pentru incidentele de la derby de Liga Profesionistă de Fotbal

Publicat

De

”U” Cluj

Echipele de fotbal ”U” Cluj și CFR 1907 au fost amendate, miercuri, de Liga Profesionistă de Fotbal pentru incidentele de la derby-ul câștigat de șepcile roșii cu 1-0.

Astfel, se sancționează clubul AS FC Universitatea Cluj cu penalitate sportivă de 16.875 lei, iar clubul FC CFR 1907 Cluj cu penalitate sportivă de 7.500 lei.

În urma derby-ului au fost semnalate mai multe incidente, cel mai grav fiind cel în care un tânăr suporter CFR în vârstă de 19 ani a fost lovit cu o sticlă în față de un suporter al ”U” Cluj.

Suporterul de la ”U”,  în vârstă de 38 de ani, a fost plasat sub control judiciar pe 60 de zile.

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg, investigat de Parchetul European. Se reia procesul

Publicat

De

Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, condamnarea de patru ani închisoare primită în primă instanță de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Procesul va fi reluat de la zero, au decis magistrații clujeni.

Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Trimis în judecată în octombrie 2022, Cătălin Hideg a fost condamnat în februarie 2024 de Tribunalul București la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false și spălare de bani. El avea de plătit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

Dosar strămutat de la București la Cluj

La apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, iar această ultimă instanța a dispus anularea condamnării, urmând ca procesul să se reia de la zero.

”Admite apelurile formulate de inculpații H.R.C. și SC S. I. I. SRL împotriva sentinței penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunțată de Tribunalul București pe care o desființează în întregime, cu consecința trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj. Menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr.1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a Parchetului European – EPPO – Biroul Central București, cu privire la bunurile inculpaților H. R. C. și SC S. I. I.SRL, până la concurența sumei de 14.440.459 lei în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracțiune. Definitivă” se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

Fraudă cu fonduri europene

Potrivit EPPO, frauda reținută în sarcina lui Cătălin Hideg și a firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice RECUMED.

Proiectul RECUMED, finanțat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câștiga o licitație, omul de afaceri a depus mai multe declarații și documente false și inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale și de lucrări de construcții necesare pentru proiect. Între 2018 și 2020, omul de afaceri a obținut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acționat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare și să execute lucrările de construcții, susține EPPO, conform Agerpres.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declarații false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condițiile legale privind transparența, legalitatea și concurența în procedura de achiziție. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme și prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condițiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

S-au emis facturi false

Conform procurorilor, suspecții au mers chiar mai departe și, după ce au obținut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru și Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul inițial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor și produselor medicale achiziționate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar prețurile inițiale de achiziție au fost negociate și stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacții succesive de la furnizorii inițiali prin companii din Cipru, Portugalia și Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la prețuri supraevaluate.

Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii și a primit o condamnare cu suspendare.

Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă a sa a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măști la prețuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuția de băuturi alcoolice și alimente.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Încă trei comune din Cluj primesc microbuze școlare, datorită economiilor realizate la achiziție de Consiliul Județean

Publicat

Comunele Mica, Mintiu Gherlii și Viișoara vor primi microbuze electrice moderne pentru elevi, grație economiilor realizate de Consiliul Județean Cluj la achiziția precedentelor microbuze.

Consiliul Județean Cluj va crește la 62 numărul microbuzelor școlare achiziționate din fonduri nerambursabile. Forul județean a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare desfășurate miercuri, 9 aprilie, includerea comunelor Mica, Mintiu Gherlii și Viișoara în acordul de colaborare încheiat pentru implementarea proiectului „Microbuze electrice pentru elevii din județul Cluj”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Alin Tișe: „Gestionăm eficient fondurile pe care le atragem”

Demersul este realizat în scopul achiziționării unui număr suplimentar de trei microbuze electrice. Acest lucru va deveni posibil ca urmare a economiilor, în valoare de 2.046.895,20 lei, rezultate în urma achiziției precedentelor 34 de microbuze școlare.

„Obiectivul nostru este să asigurăm tuturor comunelor mijloace de transport școlar modern. Această economie, care creeaze premisele achiziționării suplimentare a unor microbuze ultramoderne de care să se bucure elevii din încă trei comune, reprezintă dovada faptului că gestionăm eficient fondurile pe care le atragem și urmărim, mai presus de toate, interesul clujenilor. Intenția noastră este ca, prin intermediul celor două proiecte cu finanțare nerambursabilă pe care le implementăm, numărul microbuzelor școlare de ultimă generație pe care le asigurăm copiilor din mediul rural să crească la 62”, a transmis președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Microbuze școlare moderne, prietenoase cu mediul

Menționăm faptul că cele 34 de autovehicule, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Încă 25 de microbuze electrice vor fi livrate în perioada următoare, în cadrul proiectului câștigat de Consiliul Județean și finanțat prin Programul Administrației Fondului pentru Mediu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate