Connect with us

ACTUALITATE

Clujenii recunoscuți ca ”tezaur uman viu” de către Ministerul Culturii. Cine sunt aceștia

Publicat


Programul ”Tezaure Umane Vii”, lansat în 2010, reunește peste 50 de români care au contribuit la patrimoniul cultural într-o pagină web dedicată celor care au primit acest titlu.

Proiectul, o inițiativă UNESCO, este derulat de Ministerul Culturii prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

,,Tezaure Umane Vii” a fost lansat cu scopul de a păstra și a transmite următoarelor generațiilor patrimoniul cultural imaterial.

După 10 ani acest proiect s-a și digitalizat, iar în acest sens fiecare persoană care a valorificat tradițiile si meșteșugurile românești are o fișă unde îi este prezentată descrierea meșteșugului, cum îl realizează. Printre acestea se numără iconari, meșteșugari, rapsozi, meșteri populari, olari, fiecare are o pagină unde îi este evidențiatăocupația, procesul de lucru și recunoașterea acesteia.

Proiectul digitalizat

”La zece ani de când se derulează acest program, am luat iniţiativa de a digitaliza proiectul, pentru a fi accesibil tuturor celor care folosesc platforme online. Pe website-ul Ministerului Culturii veţi afla informaţii despre aceşti oameni valoroşi care păstrează şi transmit, prin munca lor, tradiţiileşi valorile naţionale.

Dacă nu am fi generat şi partea digitală a proiectului, am fi avut, ca şi până acum, doar o listă de nume. Acum, aceste nume capătă un chip şi o poveste de viaţă. Din păcate, din cele 62 de persoane care au primit această distincţie, 14 au plecat dintre noi. Veţi regăsi, însă, şipoveştile lor pe website, un semn de prețuire din partea noastră”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Din județul Cluj sunt recunoscute șase ,,Tezaure Umane Vii”

Ioan Moldovan este din satul Bercheșu, comuna Frata. Ocupația sa este sculptura în lemn, dar primește acest titlu fiind recunoscut și ca un bun dansator de jocuri populare.

„M-am născut și am copilărit în comunaFrata. Aici am învățat să joc, să fluier și să strig. Am o dragoste nemărginită pentru jocul tradițional pe care îl practice și voi avea câte zile îmi sunt date de Cel de Sus, de la Bunul Dumnezeu…”, mărturisește Ioan Moldovan.

În 2018 Nicolae Vădan primește această recunoaștere. El este din satul Rusești, comuna Râșca, și este de meserie lutier, construiește instrumente muzicale din lemn.

„Am construit până acum peste 100 de instrumente performante, care corespund nu doar interpretării muzicii populare, ci şi a celei clasice.

De-a lungul timpului am reușit să câştig încrederea instrumentiștilor amatori și profesioniști din țară, dar și din străinătate, iar deseori sunt căutat la atelierul de reparații unde îmi desfășor activitatea, la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj-Napoca”, povestește Nicolae Vădan.

Ferenc Lovász este agricultor din satul Vișea, comuna Jucu de Sus, și a primit în 2014 titlul de tezaur ca dansator tradițional. Acesta a participat la o mulțime de festivaluri naționale și internaționale – 1990 Festivalul Internațional Gődőllo, în Ungaria, 1990-2006 Tabăra Internaționalăd e Muzică și Dans Popular din Jászberény, Ungaria, 1990-2013 Tabăra Internațională de Muzică Populară, Instrumentală și Dansuri Populare din Răscruci, 1992-2010 la Budapesta pentru Întâlnirea Internațională a Casei Dansului Popular, 2004-2013 Festivalul Dansului Popular Maghiar din Cluj-Napoca.

Talent de a cânta la vioară

Alexandru Ciurcui, zis Șandorică din Sopor, este agricultor și muzician din Soporu de Câmpie, comuna Frata. În 2014 primește acest titlu pentru talentul său de a cânta la vioară.

„Prima vioară mi-o pus-o tata în mână, vioara mică. Mi-o fost dragă de mic, că am iubit muzica. O fost bine… Am trăit prin muzică și am avut solicitări multiple. Am participat la toate evenimentele la care am fost chemat: nunți, botezuri, cumătrii, serbări câmpenești, fiii satului, zile ale comunelor”, spune Alexandru Ciurcui.

Membrii Trio Transilvan ,,Zorile” din comuna Mociu sunt recunoscuți din 2013 ca ,,Tezaure Umane Vii” pentru aprecierile la nivel național și internațional primite pentru prestațiile lor muzicale precum Marele Premiu al Festivalului Concurs „Trio transilvan – trio instrumental”, Gherla 1998, 2008, Premiul I al Festivalului „Ion Matache”, Mioveni, Argeș, 2008, Marele Premiu al Festivalului „Ion Sabadâș”, Bistrița 2012, Premiul I al Festivalului Formațiilor Tradiționale – ediția I, Baia-Mare, 2013.

Taraful este compus din Carol Țuli la ceteră, Babut Covaci la contra, Alexandru Covaci la contra secundă, Cornel Bumb la gordon.

Cântecul şi jocul, fraţi gemeni

Vasile Soporan (foto) este agricultor din comuna Frata și primește în 2012 această distincție în calitate de rapsod popular.

„Îmi scriu singur toate textele, deși n-am umblat prea mult la școală din cauza războiului. Școala noastră s-o ocupat atuncea de cătane și tata m-o dat slugă. Pe vremea când eram copil mic, auzeam oamenii cum cântă la lucrul câmpului, fiindcă mai demult, toată lumea satului lucra la sapă, la coasă, la secere și erau unii care aveau voce nemaipomenită, ca şi Solomon din Bercheş, un horitor foarte drag mie, pe care l-am ascultat cel mai mult.

Multe hori le-am învăţat de la el, apoi de la mama şi de la tata – care a fost un mare horitor, dar şi un bun jucăuş–şi de la oamenii din sat. Am cântat şi-atunci şi cânt şi-acuma, ca să mă stâmpăr. Prin hori, omul îşi descarcă greutăţile din suflet, cântându-şi bucuriile şi necazurile! Da’ şi despre joc trebuie să vă spun că mi-i drag. Cântecul şi jocul, ăştia-s fraţi gemeni. Un om care cântă, trebuie să şi joace!”, spune Vasile Soporan.

Pentru mai multe date, informații atăt despre cei menționați mai sus cât și celelate ,,Tezaure Umane Vii” puteți accesa pagina http://www.cultura.ro/tezaure-umane-vii.

Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal și netransmisibil și se acordă pentru România de către Comisia națională pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.

Programul funcționează în baza Ordinului Ministrului Culturii nr. 2491 din 27.11.2009 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de Tezaur Uman Viu, amendat prin Ordinul Ministrului Culturii privind modificarea OMC nr. 2491/27.11.2009.

Dana Coțovanu

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marcel Ciolacu: Mandatul de prim-ministru al Guvernului să fie atribuit PSD. Colegii l-au nominalizat pe el

Publicat

De

Marcel Ciolacu

Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus că a primit mandat din partea colegilor pentru consultările de la Cotroceni. „Mandatul de prim-ministru să fie atribuit PSD, colegii nominalizând președintele partidului”, a transmis Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Mandatul de prim-ministru al Guvernului să fie atribuit PSD. Colegii l-au nominalizat pe el

„Am luat mandat de la CPN să continuăm demersurile de a avea o coaliție majoritară în Parlamentul României în această structură și mandatul de prim-ministru să fie atribuit PSD, colegii nominalizând președintele partidului, dar, de asemenea, am vorbit și posibilitatea ca PSD să susțină un guvern minoritar, dar aș dori să specific foarte clar format de forțele pro-europene, PNL, UDMR, fiind foarte clar că majoritatea în Parlamentul României va fi asigurată de întreaga coaliție în formatul în care PSD va avea șefia Camerei Deputaților, iar PNL șefia Senatului.

În eventualitatea în care PSD va susține un guvern minoritar, rămânând această opțiune ca la Camera Deputaților să fie un președinte desemnat de PSD”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax

El a spus că PSD își dorește un candidat comun al forțelor din coaliție pentru președinție.

„Am avut această discuție pentru că noi considerăm ca viitorul președinte al României să fie un președinte democrat. Am luat decizia ca dacă vom crea o coaliție majoritară atât în Guvern, cât și în Parlament, să avem un candidat comun al PSD, al PNL, al UDMR și al minorităților, stabilit prin consens.

Eu mi-aș dori în cursul zilei de astăzi să lămurim și cine va fi candidatul comun stabilit prin consens, astfel încât să venim în fața românilor, ca niște oameni de stat, unde să propunem un guvern majoritar, susținut de parlament, și un candidat”, a adăugat Ciolacu.

Consultările la Palatul Cotroceni pentru formarea noului guvern au început duminică, la ora 12.00.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Text-manifest al lui Alin Tișe: Să dăm ascultare vocii poporului! Cere lideri care să înțeleagă că autoritatea e o datorie!

Publicat

alin tișe

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, transmis, duminică, un text-manifest în care cere decidenților politici să dea ascultare vocii poporului, după rezultatele alegerilor din toamna / iarna acestui an.

”De 35 de ani, poporul își exercită dreptul fundamental în democrație: votul!
Cu speranță în privire și încredere în inimă, odată la patru ani, milioane de oameni au pășit spre urne, dăruindu-și încrederea unor oameni care au promis schimbare, progres, dreptate.

Fiecare vot a fost mai mult decât un gest – a fost un sacrificiu, o dovadă de iubire față de țară, o chemare către viitor. Și totuși, acel viitor pare să fi rămas o iluzie.
În locul recunoașterii, poporul a primit nepăsare. În locul aprecierii, i s-a oferit tăcere!
Partidele au rămas neschimbate, promisiunile s-au transformat în dezamăgiri, iar oamenii politici, rotiți la putere, au uitat prea repede cine le-a încredințat acea putere.

Lipsa meritocrației a îngenuncheat speranța, iar poveștile fără substanță au devenit moneda de schimb între clasa conducătoare și cei conduși.

Poporul a tăcut destul, acum își ridică glasul

Dar poporul nu mai vrea să fie doar o umbră, un număr pe un buletin de vot. Acum, după decenii de sacrificii și răbdare, el își cere dreptul la recunoaștere. Nu este un drept negociabil, ci unul care izvorăște din însăși esența democrației: poporul este suveranul, iar votul său este piatra de temelie a puterii. Astăzi, oamenii nu mai cer doar pâine și circ, ci ceva mai profund, mai uman: validarea.
Vor ca munca lor, votul lor, lupta lor pentru o societate mai bună să fie apreciate.
Vor ca politicienii să înțeleagă că fiecare vot nu este o hârtie în urnă, ci o bucată din sufletul unei națiuni care își dorește binele.
Poporul a tăcut destul. Acum își ridică glasul, nu pentru a răsturna, ci pentru a construi!
Cere lideri care să înțeleagă că puterea vine din recunoștință, că autoritatea nu e un privilegiu, ci o datorie!
Cere politicieni care să nu mai privească spre cetățeni doar în anii electorali, ci în fiecare zi, cu respect și demnitate!
Aceasta nu este o revoltă, ci o renaștere a conștiinței colective!

Poporul cere ce i s-a promis

Este strigătul unui popor care știe că fără el, democrația e un castel de nisip!
Este chemarea unui neam care a înțeles, după 35 de ani, că adevărata recunoaștere nu vine din vorbe, ci din fapte!
Poporul nu cere mult – doar ceea ce i s-a promis: respect, transparență, meritocrație și un loc de cinste în povestea pe care el însuși a scris-o. Pentru că, la urma urmei, poporul este inima și sufletul acestei țări. Și o inimă care bate pentru binele comun merită să fie ascultată.
PS. Se poate ca eu să fi înțeles greșit mesajul oamenilor la ultimele alegeri, dar aș fi fericit dacă cei care conduc partidele politice au înțeles ei corect mesajul oamenilor.
PS 2 Daca cineva se va întreba “cine este și Tișe ăsta de își dă el cu părerea?“ sau alții vor spune “Tișe ăsta își face imagine pe seama partidului!“ le-aș spune că la ultimele alegeri “Tise ăsta”,fără să fie ajutat de USR sau PSD, a luat cu aproape 30 mii de voturi peste partid (deci imaginea lui “Tișe ăsta” e mai bună decât a partidului)”, a spus Alin Tișe.

Citește mai departe

EVENIMENT

Victor Ponta, despre întâlnirea cu Donald Trump: A fost o vizită privată. Ne va afecta ce se întâmplă în SUA

Publicat

Victor Ponta

Fostul premier Victor Ponta, reîntors în PSD și consilier al lui Marcel Ciolacu, s-a întâlnit săptămâna trecută cu președintele ales al SUA, Donald Trump.

Victor Ponta a fost destul de discret, dar informația a fost făcută publică pe rețelele de socializare de jurnalistul și consultantul politic Dan Andronic, care a postat și o fotografie cu cei doi.

În urmă cu doar câteva zile, Victor Ponta era în SUA, la Mar-a-Lago, în Palm Beach, Florida, unde are o reședință privată și președintele ales al SUA. Ponta  s-a întâlnit și a a stat la masă cu Donald Trump jr. Președintele ales al SUA, Donald Trump, se afla în aceeași locație și, la cererea acestuia, a avut loc o discuție cu Victor Ponta.

Ce spune Victor Ponta, care este invitat în aceste momente la Gândul.ro, la emisiunea Marius Tucă Show despre această întâlnire, dar și despre ultimele evenimente de pe scena politică din România:

  • Țara nu are președinte de azi începând, nu are Guvern deocamdată.., mă miră că am devenit atât de important. Am fost absolut privat, în SUA, nu mă așteptam.
  • Mi-am plătit totul din banii mei. Singurul pe care l-am informat că merg la Mar-a-Lago a fost Marcel Ciolacu.
  • Am avut o șansă să văd care este noua lume pentru că noi trăim pe o altă planetă. Sunt niște schimbări fundamentale în America și implicit în restul lumii, care a vorbit despre securitatea din jurul președintelui SUA.
  • Acolo se iau niște decizii… Lume s-a schimbat și se schimbă total.

Am vorbit puțin și cu Elon Musk

  • Am vorbit foarte puțin și cu Elon Musk, pentru că are o afacere în România.
  • Am avut ocazia să vorbesc cu Trump, joacă bine golf, mault mai bine decât Iohannis.
  • M-am simțit foarte mândru acolo pentru că cel puțin un sfert din angajații de acolo (Mar-a-Lago) sunt români. Sunt cei mai buni abasadori ai României. Trump îi știe pe nume pe fiecare.

Acolo ce e scris, așa rămâne

  • Oamenii stau la aceeași masă, în același loc, aproape în fiecare seară, iar ce au scris ei așa rămâne – despre Donald Trump jr. și Elon Musk.
  • Dacă de la masa aia s-a spus 5% la apărare sau dacă nu, nu ne mai interesează, dacă se pun taxe în canalul Panama, ”vă iau canalul Panama acuma”, a explicat Ponta, care a precizat că s-a văzut cu Donald Trump la terenul de golf.
  • Am avut noroc (să ajung acolo, n.red.), sunt prieten cu un american cu care joc golf, în alte țări. El mi-a spus, ”ești în America? ia un avion și vino încoace” (la Mar-a-Lago)…eram la New York.
  • Știau foarte bine despre ce se întâmplă în România.
  • Cred că mesajul principal (al administrației Trump, n. red.) va fi legat de noul ambasador, și cu siguranță acesta are contact direct la Mar-a-Lago.
  • Viktor Orban, după părerea mea, va avea acces direct acolo, non stop
  • E o echipă acolo care va schimba total regulile și o echipă care va conduce minim 4 ani, dar e foarte posibil să urmeze J.D. Vance (vicepreședintele ales al SUA)
  • Orice postează Don jr și oricare din echipă, așa este. Ei deja conduc America.

Despre mesajul lui Trump jr. privind ceea ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din România

  • Ei au o părere formată deja (despre România) pe care nu și-o mai schimbă. Au o părere foarte bună despre români…adică nu suntem marțieni cu totul…Despre politica din România au o părere clară, nu știu dacă este bună sau rea.
  • Tot ceea ce ține de ”deep state” (sistemul, n. red.), acolo se respinge… Acum vor veni și vor spune cine e liderul, cine a votat, cine a ales… Asta e un sistem (deep state) care în America va fi complet eradicat.

Despre candidatura la Președinția României

  • Le e frică, de aceea vorbesc despre candidatura mea, a spus Victor Ponta, întrebat despre o posibilă candidatură
  • Nu sunt candidat de profesie. Am candidat o dată, le mulțumesc celor care m-au votat, dar nu e cazul acuma să fiu candidat de profesie.
  • Echipa lui Trump crează o nouă construcție. Dar politicienii români nu înțeleg, au alt sistem de operare. Dacă aș avea o funcție importană, aș zbura la Palm Beach și le-aș spune ”învățați-mă și pe mine”. Trebuie să intri în concat și să înțelegi…Ceea ce se întâmplă cu noua Americă va influența fundamental ce se întâmplă în Europa, Scoltz (cancelarul Germaniei) a căzut, Macron (președintele Franței) e pe ducă. Orban (Viktor) e acolo.

Despre ce se întâmplă în politica din România

  • Noi suntem pe Titanic, ne-a lovit asibergul și toată lumea se bate să stea lângă orchestră.
  • Eu am tot spus că e o problemă cu echipa de campanie a lui Ciucă. Și a fost așa.. Tot efortul a fost ”să nu-l lăsăm pe Ciolacu să intre în turul 2 cu Simion, că iese președinte”. Marea problemă a PNL a fost să găsească o soluție să ia voturi și să ajungă Ciucă în tutul 2. Când faci o strategie imbecilă, rezultatele sunt pe măsură, a mai spus Ponta care a reiterat că el nu a putut să o voteze pe Elena Lasconi.
  • Dincolo de președinte – nu știu cine va fi, cine sunt candidații – singurul lucru la care cu adevărat mă pricep este să atrag atenția că din punct de vedere economic lucrurile arată foarte, foarte, foarte rău.
  • Anul viitor cineva trebuie să ne dea 30 de miliarde de euro. Cineva trebuie să discute cu agențiile de ratig să nu ne downgradeze.
  • Era extraordinar să avem președinte, să avem Guvern – o să-l avem mâine, înțeleg, iar eu ca deputat am să-l votez.
  • Aceeași oameni care ne-au zis votați-l pe Băsescu, votați-l pe Iohannis, votați-o pe Lasconi, ne spun acum ”votați-l pe Nicușor Dan, ca e bun”. E bun la ce?. Pe Nicușor Dan nu o să-l voteze nici bucureștenii care l-au votat deja. De ce l-ar vota alții.
  • Știți că Primăria Capitalei nu are buget alocat. Pai unde pleci Nicușoare?
  • Nu cred că va fi o erată a Curții Constituțiale (privind alegerile prezidențiale ca să se reia turul 2).

Sper ca Marcel Ciolacu să fie prim-ministru în continuare

  • În acest moment, în Europa, sunt doi lideri de care România trebuie să stea aproape, Giorgia Meloni și Viktor Orban.
  • Sper că Marcel Ciolacu va fi prim-ministru în continuare.
  • Nu votez niciun Guvern USR, din același motiv pe care nu am vrut să o votez pe Elena Lasconi. Nu sunt pregătiți să facă ceva bun… eu cred că mă bagă în șanț.
  • Nu știu cum pot să facă alegerile să le câștige ei. Să le anuleze de 10 ori până câștigă ei.

Foto: Dan Andronic/Facebook

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bucuria copiilor mari și mici. Trenulețul lui Moș Crăciun circulă în Cluj-Napoca

Publicat

De

Trenulețul lui Moș Crăciun la Cluj

Clujenii de toate vârstele se pot îmbarca în trenulețul lui Moș Crăciun pentru o plimbare prin orașul luminat de sărbătoare.

Cei care vor să plece în călătorie, o pot face chiar din Târgul de Crăciun din Piața Unirii.

Bucuria copiilor mari și mici. Trenulețul lui Moș Crăciun circulă în Cluj-Napoca

Trenul Moșului va circula în perioada 26 – 29 decembrie, după ce a dat “o primă tură” prin oraș în aceste zile spre încântarea copiilor de toate vârstele.

Trenulețul lui Moș Crăciun va circula în intervalul orar 16:00 – 21:00.

Traseul trenulețului:

  • pornire strada Universității – Piața Unirii (latura de Sud) – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – strada Memorandumului – Calea Moților – strada Petru Maior – Piața Lucian Blaga – strada Napoca – sosire strada Universității.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax