Connect with us

CULTURA

VIDEO. FOTO. Clujeanul tezaur viu care a pus geamuri la toată România

Publicat


Ioan Goga, Tezaur Uman Viu

Motto: Iubita mea când tocmai ne iubeam/ Cu voia celor de la Primărie/ Am auzit că veacul n-are geam/ Şi unde sunt geamgii – nu se ştie/ (…) Poate zvonu-i fără rost/ Geamuri sparte au mai fost/ Dar de nu e bine-a şti/ Ce ne facem de geamgii (Pasărea Colibri, 1996)

Cu o mână sigură ca de chirurg trage peste foaia de sticlă, care sfârâie sub diamantul său, o ciocăneşte apoi uşor cu instrumentul, iar bucata tăiată se desprinde cu un pocnet uşor şi cu marginea netedă şi lină. Ioan Goga are acum aproape 80 de ani şi de aproape 60 de ani şi-a profesat aproape în toată ţara meseria de geamgiu.

Este un maestru în domeniul său şi tocmai de aceea a fost declarat „tezaur uman viu” de către Ministerul Culturii, „pentru contribuţia deosebită adusă la îmbogăţirea spiritualităţii şi culturii române”. Acum este pensionar, nu mai profesează aşa cum făcea odinioară, însă măiestria şi îndemânarea sa nu s-au pierdut şi oricând este în stare să pună mâna pe diamantele sale şi să arate ce ştie.

Geamgiu de la 14 ani

Ioan Goga şi-a început meseria de geamgiu pe când avea doar 14 ani, ducând-o în toată ţara şi ridicând-o la nivel de artă, deşi începutul a fost un semi eşec. Dar îşi aminteşte cu plăcere şi de acel moment.

„La vârsta de 12 ani am plecat cu un unchi, cu căruţa cu geamuri, în Bărăgan, la Slobozia Veche. Am umblat o toamnă pe acolo. De acolo am revenit, am făcut patru clase, cum era atunci. Tata era la Craiova, acolo umbla cu geamuri. La 14 ani mi-am făcut buletin şi m-am dus la el, la Craiova. Am umblat cu el vreo lună de zile, până am învăţat cât de cât oraşul. Pe urmă mi-a dat el un diamant mai rău, mi-am făcut rost de o tolbă mică şi mergeam pe stradă strigând ‘geamuri, geamuri’, ‘Necică, geamuri, geamuri’.

Primul client care m-a chemat, că şi acum îmi amintesc şi-mi vine să râd, o doamnă, să-i tai un geam. Dar cu diamantul pe care mi l-a dat tata, nici el nu putea să taie bine… Am tăiat pe o parte, am tăiat pe alta, dar nimic. Doamna, dacă o văzut că-i aşe, scoate 5 lei şi mi-i dă. Zice: i-ai băiete, pentru încurajare! Pe urmă mi-am făcut rost de un diamant bun, rusesc, care atunci erau diamantele cele mai bune şi cu care am tăiat până acum, după revoluţie, că apoi au apărut astea japoneze, cu care poate tăia oricine”, povesteşte Ioan Goga.

Hai la geamuri în toată ţara

Meseria şi dorinţa de a-şi câştiga traiul l-a purtat prin toată ţara: zona Craiovei, a Sibiului, şi, la final, a Bucureştiului.

“Aşa am început a umbla pe acolo din 1960 până în 1965, la Craiova, dar nu se câştigau bani, că erau săraci oltenii. Pe urmă, am avut un unchi la Sibiu. Aici se câştigau bani mai bine, că se făcea mobilă şi nu a făcut deloc geamuri şi oglinzi la ele. Aici am început şi făceam geamuri gravate. Acolo s-a schimbat treaba şi am câştigat bani bine.

Am stat la Sibiu vreo 13 ani. Făcem gravura pe sticlă cu piatră de şlefuit. Le făceam destul de frumoase. Umblam cu tolba cu geamuri, mergeam în satul ăsta, mergeam în celălalt, până terminam marfa. Când terminam marfa, mă întorceam iar la oraş. Căram în spate cât puteam, cât ducea spatele, 30-40 de kilograme, cu zeci de bucăţi de geamuri. Umblam pe sate, de la Sibiu la Făgăraş, pe toată Ţara Oltului, şi spre Rupea, spre Alba Iulia. Dacă îmi picau zece clienţi, lichidam sticlele.

Pe urmă, în 1969 m-am căsătorit, după ce am făcut armata la Timişoara. Au apărut copiii şi fata trebuia să meargă până în Mărgău la şcoală, 4-5 kilometri. Am zis, gata, plec de aici. Am avut un frate la Bucureşti şi mai multe neamuri pe acolo şi m-am dus acolo. Strânsesem ceva capital şi mi-am luat o căsuţă. Era prin 1979.

Meseria noastră era considerată deficitară. Meseria mergea, câştigam bani, lucram şi la stat, lucram şi particular, câştigam două-trei salarii. Am stat în căsuţa aceea vreo cinci ani, apoi a venit demolarea pe lângă noi, am vândut-o şi ne-am luat la blocuri, pe lângă Circul de Stat, în sectorul II. Ne-am luat apartament cu patru camere. Am stat acolo până m-am pensionat, îs pensionar de aproape 10 ani, am lucrat angajat până aproape la 70 de ani. Acum, în perioada de iarnă mergem acolo, iar vara venim aici, la Bociu. Am venit la 1 martie şi stau până la sfârşitul lui noiembrie”, mai spune Ioan Goga.

N-a fost o meserie tocmai uşoară, ba uneori a fost şi periculoasă, fiindcă au fost destui care şi-au tăiat tendoanele la mână, tăieturi grave. „Dar eu am fost precaut întotdeauna, nu umblam cu băutură când lucram”, subliniază meşterul Ioan Goga.

13.000 de lei într-o lună, mai mult ca o pereche de boi

În zona Sibiului a dus-o cel mai bine din punct de vedere financiar, dar viaţa l-a dus până la urmă în Bucureşti, unde locuieşte şi acum pe timpul iernii.

„Cel mai bine m-am dus într-o lună, pe timpul lui Ceauşescu, şi am câştigat 13.000 de lei, iar o pereche de boi era 12.000 de lei. Era foarte mult. Când m-am dus în Bucureşti, primul salariu a fost de 1.400 de lei. Am câştigat atunci într-o lună aproape cât într-un an. De asta mi-a părut rău după Sibiu, că nu vroiem să merg în Bucureşti. Numai că aici trebuia să alergi cu tolba în spate, pe când acolo stăteam în magazin, era confort, tot ce trebuie, şi venea clientul la tine,” rememorează Ioan Goga.

Dar n-a fost rău nici în Bucureşti, unde a ajuns să pună geamuri la multă lume bună, doctori, pictori, la Casa Poporului, ba chiar şi la primarul Capitalei de atunci, Gheorghe Pană: „În Bucureşti făceam tablouri şi rame de tablouri, oglinzi, cristale pe mese, fel de fel, mai de specialitate. Am lucrat prin cele mai mari case din Bucureşti, pe la toate ambasadele, la Televiziunea Română, şi la primarul Capitalei, era unul Gheorghe Pană pe vremurile alea. Pe la toţi doctorii, toţi pictorii. De la fiecare am câte un tablou”.

 

Geamgii vorbeau gumuţasca

Un amănut foarte interesant al meseriei de geamgiu era faptul că ei aveau un limbaj specific, un fel de limbă proprie, numită gumuţasca, în care se înţelegeau fără ca cei din anturaj, în special clienţii, să nu ştie despre ce vorbesc.

„Bătrânii noştri care au început meseria, primii oameni au fost aici Dodu cu Drăganu, cam de vreo 200 sau aproape 300 de ani. În zona asta s-a practicat meseria de geamgiu. În Călata, puţini, în Buteni, tot aşe, puţini, dar bocenii toţi au fost geamgii, şi mărgăuanii. Au învăţat o limbă a lor, ca să nu priceapă clientul. La pâine îi zicea jufă, la carne, huşcă. La ouă, cioicove, la bani hotini. Vorbeau între ei, când se mai întâmpla că greşeau, că un geam era mai mic şi-l puneai. La căruţă, îi zicea toigă, la cal ţolan. Am învăţat limba asta lucrând împreună cu bătrânii.

Când vorbeam să plătească mai scump. Băsădeşte cugodu sasfacă mai deapsă, adică vorbeşte cu clientul să plătească mai bine. Sau asucile mai mischi, adică să laşi mai lesne un pic. A fost bună limba asta, că te puteai înţelege fără să ştie clientul despre ce e vorba, că se mai întâmpla să greşeşti, ori ceva nu era în regulă”, povesteşte, hâtru, Ioan Goga. Dar despre această limbă vom reveni cu un articol distinct în ediţiile viitoare ale Cluj24.

O meserie pe cale de dispariţie

Deşi este pasiunea vieţii lui, la care s-ar întoarce şi dacă ar trebui s-o ia de la capăt, deşi a preluat meseria de la tatăl său şi a transmis-o şi fiului său, Ioan Goga vede cum meseria sa dragă este acum la apus, pe cale de dispariţie.

„M-am gândit de multe ori că dacă ar fi s-o iau de la capăt, tot la meseria asta m-aş întoarce. Mi-a plăcut, am făcut-o cu plăcere.
Mai sunt încă geamgii, dar puţini, majoritatea s-au pensionat, alţii au murit şi tineri nu mai vin la meseria asta. Nu mai vin să practice meseria asta, că acum au început cu termopane şi pe astea nu le mai poate face oricine, numai la ateliere, că-s nişte tehnici anume pentru aşa ceva.

Şi meseria e pe cale de dispariţie. Băiatul meu are şi el 55 de ani, are atelierul lui în Bucureşti şi el o mai duce cu ea”, spune, cu amărăciune, Ioan Goga.

Acum, la vârsta sa, Ioan Goga şi soţia sa fac neveta sezonieră între Bucureşti – unde s-a stabilit de multă vreme – şi satul său drag în care s-a născut, Bociu. Acum e chiar mai ocupat decât atunci când îşi practica meseria de geamgiu. La Bociu, lucrează toată ziua terenurile pe care le are, coseşte, face fân, îngrijeşte pomii, ba face şi pălincă, pe care, o mai duce şi prietenilor bucureşteni.

Marius Avram

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Percheziții la persoane suspectate că au furat dintr-un magazin. Bunuri de 20.000 lei și un autoturism, ridicate de polițiști

Publicat

Fan U Cluj reținut de polițiștii clujeni pentru violențe

Polițiștii din Dej, percheziții în județul Bistrița-Năsăud în cadrul unui dosar de tâlhărie comisă într-un magazin din Cuzdrioara. Polițiștii au ridicat bunuri în valoare de 20.000 de lei și un autoturism folosit în comiterea faptei. 

În data de 19 iunie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dej, cu sprijinul Secției 5 Poliție Rurală, au efectuat 3 percheziții domiciliare în județul Bistrița-Năsăud într-un dosar penal ce vizează infracțiunea de tâlhărie, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Percheziții la persoane suspectate că au furat dintr-un magazin

În fapt, data de 14 iunie a.c., patru persoane cu vârste cuprinse între 23 și 35 de ani, ar fi pătruns într-un magazin din localitatea Cuzdrioara, de unde ar fi sustras mai multe produse în valoare de aproximativ 3.000 lei.

La ieșirea din incinta magazinului, acestea au fost surprinse de un angajat al societății comerciale, care ar fi încercat să le oprească, reușind să recupereze o parte din bunuri.

Ulterior, trei dintre persoane au devenit recalcitrante și ar fi agresat persoana în cauză.

În contextul perchezițiilor au fost identificate și ridicate bunuri ce ar proveni din comiterea de infracțiuni, în valoare estimată 20.000 lei, precum și un autoturism utilizat de suspecți la comiterea faptei, estimat la 12.500 lei, asupra căruia s-a dispus instituirea sechestrului asigurător.

La propunerea organelor de poliție, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej a dispus reținerea pentru două dintre persoanele în cauză și aplicarea măsurii controlului judiciar față de una dintre persoanele implicate pentru 60 de zile, urmând a fi prezentate instanței.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Sălaj, ARESTAT în cazul fetei de 13 ani din Dej, violată de mai mulți bărbați. Printre agresori s-au aflat și minori

Publicat

De

Caz viol minora Dej

Polițiștii clujeni au reținut un tânăr de 23 de ani, din județul Sălaj, în cazul scandalos al fetei de 13 ani violată de mai mulți bărbați. 

11 tineri erau cercetați pănă acum după ce au violat-o pe minora din Dej, iar cel puțin unul dintre ei este minor.

Tânăr din Sălaj, arestat în cazul fetei de 13 ani violată de mai mulți bărbați

“În cursul zilei 16 iunie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Dej, aflându-se în continuarea cercetărilor privind infracțiunea de viol săvârșit asupra unui minor, au dispus măsura reținerii față de un tânăr de 23 de ani, din județul Sălaj”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

În cursul zilei de 17 iunie, acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

În prezent, au mai transmis polițiștii clujeni, cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale.

Caz scandalos la Dej

În urmă cu două luni, 11 tineri, între care și minori, unul de doar 15 ani, au fost reținuți după ce au violat-o pe fata din Dej. Șapte dintre ei au fost atunci arestați preventiv, iar patru au fost puși sub control judiciar.

Din cercetări a reieșit faptul că, în cursul anului 2025, o minor ar fi întreținut raporturi sexuale cu mai multe persoane de sex masculin, cu vârste curpinse între 15 și 30 de ani.

Citește mai departe

EDUCATIE

Mădălina Rafa, eleva din Dej cu cea mai mare medie la BAC din județul Cluj. E sportivă de performanță și vrea să devină medic

Publicat

De

Mădălina Rafa, absolventa șefă de promoție a Colegiului Național „Andrei Mureșanu” din Dej, este eleva cu cea mai mare medie la Bacalaureat din județul Cluj în sesiunea din iunie 2025.

Mădălina Rafa a obținut cea mai mare medie la Bacalaureat în județul Cluj – 9.98, cu 10 la matematică și chimie și 9.95 la limba română. Mai mult, tânăra a absolvit Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej șefă de promoție, cu 10 pe linie în toți cei patru ani de studii.

Reușita ei e o dovadă că performanța nu ține de dimensiunea orașului în care înveți, ci de perseverență, susținere și pasiune.

„Cred că pregătirea pentru Bacalaureat nu începe doar în clasa a XII-a, ci de când pășim în liceu. Pentru mine, a contat cel mai mult faptul că nu am lăsat grada jos nici în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, ci mi-am fondat o formație stabilă pe care am putut construi ușor toate informațiile care mi-au fost necesare pentru clasa a XII-a și pentru Bacalaureat”, a declarat ea pentru Cluj24.

Sportivă de performanță

Pe lângă rezultatele academice de excepție, Mădălina este și sportivă de performanță, practicând dansul sportiv. În ciuda programului încărcat, a reușit să mențină un echilibru între școală și sport, fără să apeleze la meditații pentru Bacalaureat.

„Cred că a contat foarte mult ajutorul colectivului de profesori ai Colegiului Național «Andrei Mureșanu» din Dej, care m-au susținut atât pe plan școlar, cât și pe plan extrașcolar, înțelegând că practic un sport de performanță și ajutându-mă mereu când am avut nevoie”, a explicat Mădălina.

„Poți face performanță oriunde”

Mădălina este convinsă că orașul în care înveți nu determină succesul la examene sau în viață. Ea spune că determinarea și susținerea profesorilor fac diferența.

„Cred că învățământul din orașele mici poate cu ușurință să egaleze învățământul din orașele mai mari, cred că aici contează determinarea elevilor și a profesorilor și nu neapărat orașul în care s-au născut. Cred că dacă îți dorești cu adevărat să faci performanță școlară, poți să o faci oriunde, mai ales când ai noroc, cum am avut eu, de niște profesori care își cunosc foarte bine materiile și reușesc să ne îndrume pe toți în cel mai bun mod posibil”, a mai arătat tânăra.

Visul ei e să devină medic

Mădălina spune că nu a luat meditații pentru Bacalaureat, ci doar pentru admiterea la Medicină, visul ei fiind să devină medic.

„Nu am luat meditații pentru bacalaureat, am luat pentru admiterea la Facultatea de Medicină, la biologie și chimie. Materia de chimie se suprapune puțin cu cea pentru Bacalaureat și mi-am ales probă din chimie organică. Consider că nu este neapărat să iei meditații ca să iei notă mare la Bacalaureat. M-am descurcat mai mult decât ok cu ce am făcut la școală”, a afirmat absolventa de liceu.

Mădălina se pregătește acum pentru admiterea la Facultatea de Medicină a UMF Cluj-Napoca, în iulie.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Nicușor Dan l-a desemnat pe Ilie Bolojan în funcția de prim-ministru

Publicat

De

Ilie Bolojan și Nicușor Dan

Nicușor Dan a anunțat oficial că îl propune pe Ilie Bolojan pentru funcția de prim-ministru al României.

„Este persoana cea mai potrivită să facă ajustările necesare în aparatul statului român”, a spus Nicușor Dan, care a precizat că Ilie Bolojan va avea un partenr în persoana președintelui.

Anunțul vine după mai multe întrevederi dintre cei doi, care joi păreau că nu se vor înțelege, din cauza propunerilor de majorare a TVA.

UPDATE

„Este în interesul României ca Guvernul să fie sprijinit de o majoritate solidă, iar partidele au înțeles aceste lucruri. De asemenea, este în interesul României ca în majoritatea care susține Guvernul forțele politice să colaboreze, iar eu am încredere că o vor face”, a declarat Nicușor Dan.

Președintele consideră legitimă întrebarea societății de ce discuțiile acestea au durat o lună.

„Pe de o parte, avem exemplul democrațiilor consolidate, în care negocierea pentru formarea unui guvern cu multe partide durează mult mai mult decât o lună. Pe de altă parte, au fost chestiuni importante, sensibile și măsuri dificile pe care partidele și le-au asumat pentru guvernare, iar niciuna din zilele pe care le-am petrecut în aceste discuții nu a fost o zi pierdută”, a spus președintele Nicușor Dan.

UPDATE 1

Ilie Bolojan: Sunt conștient de marea responsabilitate pe care mi-o asum

La rândul său, prim-ministrul desemnat a susținut o scurtă declarație de presă.

„Sunt conștient de marea responsabilitate pe care mi-o asum, datorită situației dificile în care se găsește țara noastră, ca efect al crizei bugetare îndelungate. Începând din această după-amiază, voi continua discuțiile cu partidele politice pentru asigurarea unei majorități parlamentare, pentru definitivarea guvernului și a programului de guvernare”, a declarat Ilie Bolojan, potrivit Mediafax.

Premierul desemnat afirmă că va urmări trei direcții.

„Să punem ordine în finanțele țării, să lucrăm pentru o bună guvernare, care să creeze condiții de dezvoltare în România și, prin tot ceea ce facem, nu în ultimul rând, să arătăm respectul cuvenit românilor. Știu că nu va fi o întreprindere ușoară, dar am convingerea că, împreună cu Președintele României, cu oamenii responsabili din partidele politice și bazându-ne pe cetățenii țării noastre, putem trece de această situație dificilă și repune România pe un drum bun”, a mai spus Ilie Bolojan, premierul desemnat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate