Connect with us

EDUCATIE

Clujenii îi răspund șocați lui Emil Boc: Plătim fondul clasei și la grădiniță, nu doar la școală!

Publicat


Emil Boc a afirmat, joi, într-o intervenție la Napoca Live, că în Cluj părinții nu plătesc contribuții pentru funcționarea școlilor, sub forma fondului clasei.

”Exclus, în Cluj nu mai există contribuția părinților. Cine știe de treaba aceasta să sesizeze inspectoratul școlar să demită directorii. Am asigurat toate cheltuielile materiale necesare. Clujul e pe primul loc din acest punct de vedere, și la infrastructură, și la rezultate”, a spus Emil Boc.

Declarația edilului a stârnit un val masiv de reacții din partea cetățenilor, care precizează pe rețelele de socializare că nu se plătește doar la școală cotizația, ci chiar și la nivel de grădiniță.

Iată câteva răspunsuri din partea clujenilor:

 • Asta demonstrează ca habar nu are ce spune
 • Nu….Plătesc fondul Comitetului de Părinți!
 • Chiar? Eu plătesc.
 • Deșteptarea… Domule Boc…!!!! Nu visa!!!
 • Bine ca se plătesc cărțile.
 • Cu siguranță că nu este așa pentru că la școala unde învață fiica mea se plătește fondul clasei plus se adună bani pentru alte materiale, Boc o cam dă în cretinism.
 • Și din ce bani se cumpără flori și burete? :)) și găleata..
 • Și la grădiniță plătim, hello revino pe planetă.
 • 12 ani plus grupa 0 tot cotizăm.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Încă un studiu pentru Aquapark-ul din Grigorescu. Între timp, clujenii „iau cu asalt” parcurile acvatice din județele învecinate

Publicat

De

În timp ce temperaturile ridicate trimit familiile clujene către facilitățile de agrement din alte județe pentru petrecerea timpului liber, Primăria mai achiziționează un studiu pentru aquapark-ul din Grigorescu.

Primăria Cluj-Napoca a lansat recent o licitație pentru achiziția de servicii studiu geotehnic pentru viitorul aquapark din Grigorescu. Obiectivul denumit „Complex de agrement Aquapark Ștrand Grigorescu” va fi situat pe Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 140A.

Alt studiu, alți bani

Potrivit anunțului de achiziții, contractul pentru studii geotehnice este estimat la 160.000 de lei, fiind derulat prin procedură simplificată. Suma va fi alocată din bugetul local al municipiului.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 15 iuliue, iar criteriul de atribuire a contractului este prețul cel mai scăzut.

Cum va fi organizat Aquapark-ul Grigorescu?

Potrivit caietului de sarcini al licitației, partea de agrement de outdoor va fi împărțită astfel:

 • Zonă alei pietonale – Zonă minerală cu o suprafață de 5.331 mp;
 • Zonă clădiri – Se propun 2 clădiri pentru sport și odihnă, cu o suprafață construită de 5.118 mp, respectiv Corp C1 – Corp acces și Corp C2 – Corp Principal. Sub clădirea C1, se propune o parcare subterană pe 2 nivele pentru 257 de autovehicule;
 • Zonă acoperită – Zona de constructii ușoare (food court, vitamin bar) pentru activități de comerț și alimentație publică, amenajată cu mese cu scaune cu o suprafață totală de 1.005 mp;
 • Zonă acces de serviciu – Se propune o circulație carosabilă cu o suprafață totală de 3.354 mp, necesară pentru accese de serviciu, pentru mentenanță și acces în parcarea subterană;
 • Zonă spațiu verde amenajat – Spțtiul verde se propune a se amenaja cu o vegetație diversă, rezistentă jocului sau staționării. Suprafața ocupată de aceasta va fi de 30.235 mp.

Aquapark-ul, aprobat de Comisia de Urbanism

Amintim că aquapark-ul a fost avizat în primăvara acestui an de Comisia de Urbanism. Proiectul este unul complex și va fi un punct important de agrement pe tot parcursul anului.

Pe 5 hectare din carierul Grigorescu, unde a funcționat ștrandul Sun, vor fi două clădiri și mai multe bazine, inclusiv pentru copii, dar și spații de joacă și săli de fitness. Aquaparkul va avea o capacitate de aproximativ 3.000 de persoane pe zi vara, cu 800 de locuri la interior și o capacitate de 2.200 de persoane afară.

Construcția aquapark-ului din Grigorescu este evaluată la o sumă cuprinsă între 20 și 40 de milioane de euro și ar putea fi dat în concesiune.

Citește mai departe

EDUCATIE

Au început ÎNSCRIERILE la liceu. COMPLETAREA fișei pentru repartizare computerizată

Publicat

scoala facebook emil boc (1)

Elevii, ajutați de părinți și diriginți pot completa, începând de azi, opțiunile pe fișele de înscriere la liceu. Repartizarea computerizată va fi în 24 iulie.

Ministerul Educației atenționează că orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. De asemenea, numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a elevului, scrie Alba24.ro.

Ierarhia pentru admiterea la liceu a fost publicată de către Ministerul Educației în 10 iulie.

Elevii pot vedea pe ce loc se află în ordinea mediei, pe județ. Criteriul principal de repartizare la liceu este media la Evaluare Națională.

Admitere liceu 2024. Modele FIȘĂ de înscriere

1_Model Fișa_Admitere_2024_liceu
2_Anexa_la_Fisa_Admitere_liceu 2024_aptitudini
3_Fisa_unică_înscriere_învățământ profesional_si_dual_2024
4_Fisa_înscriere_candidați IP_ID_rromi_CES_2024

Admitere liceu 2024. Completarea fișelor de înscriere

Absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, completează fișele de înscriere la liceu în perioada 11-12 iulie, respectiv 15-22 iulie 2024.

Media de admitere este media generală la evaluarea națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele de examen.

O recomandare a ministerului este ca, înainte de completarea opțiunilor pe fișa de înscriere, elevii să aibă întocmită o listă cu specializările pe care le dorește și codurile aferente.

Se pot verifica ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția în ierarhia județeană. Acestea sunt doar orientative și nu limitează opțiunile elevului.

Liceele și specializările se ordonează în funcție de preferințe.

Admitere liceu 2024: câte opțiuni se completează pentru repartizare computerizată

Ministerul recomandă să fie completate pe fișa de înscriere cât mai multe opțiuni. Calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile elevului și nu va fi repartizat la una dintre ele.

Codurile specifice fiecărei specializări (din Broșura de admitere) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. Prea puține opțiuni sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizare/repartizare la o specializare nedorită.

Vezi AICI mai multe recomandări pentru completarea fișelor de înscriere.

După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, elevul primește fișa completată, pentru verificare.

Elevul poate opta pentru repartizare într-un singur județ. După admitere, elevul depune dosarul la liceul la care a fost admis.

Ghid ME repartizare computerizată

Repartizare computerizată 2024 – departajarea candidaților cu medii egale

Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

– media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
– nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale
– nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
– nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Admitere liceu 2024. Repartizare computerizată. Situații speciale

În perioada 31 iulie – 2 august 2024, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată:

– situaţii medicale speciale
– schimburi de elevi
– redistribuirea candidaţilor gemeni
– distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu
corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Nu se va depăşi numărul maxim de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere

Citește mai departe

ACTUALITATE

Canicula „înroșește” harta României. Un nou VAL DE CĂLDURĂ aduce la Cluj temperaturi de până la 37 de grade, în weekend

Publicat

Avertizarea meteo de caniculă s-a prelungit până la finalul săptămânii. Regiunile din interiorul Arcului Carpatic se vor afla sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce restul regiunilor trec sub cod roșu.

Canicula continuă și se accentuează până la finalul săptămânii în toată țara. Meteorologii au emis mai multe avertizări de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat pentru următoarele zile pe tot teritoriul României.

Caniculă în mare parte a țării, astăzi

Astfel, joi, 11 iulie, în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă.

În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica și se va extinde. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cum va fi vremea vineri?

Vineri, 12 iulie, în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. În restul teritoriului, valul de căldură se va intensifica.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod roșu de caniculă în mare parte a țării

Pentru zilele de sâmbătă și duminică, meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod roșu pentru tot teritoriul țării.

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali va fi cod portocaliu de caniculă în weekend. Temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade.

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice și este instituit cod roșu de caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj prinde ARIPI. Extremă dreptă din Kosovo pentru echipa lui Dan Petrescu

Publicat

korenica

CFR Cluj prinde aripi! Echipa lui Dan Petrescu a transferat un kosovar ce va juca extremă dreaptă. Meriton Korenica a jucat la Ballkani și Manisa FK, dar și pentru Naționala din Kosovo.

„Bun venit, Meriton Korenica!
Cluburile CFR 1907 Cluj și Manisa FK au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Meriton Korenica.

CFR Cluj prinde ARIPI. Extremă dreptă din Kosovo pentru echipa lui Dan Petrescu

Extrema dreaptă și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la FC Ballkani, fosta noastră adversară din grupele Conference League, echipă alături de care a câștigat trei titluri de Campion, o Cupă și o Supercupă. În tricoul acestei formații, Meriton a avut 142 de apariții, reușind să marcheze de 25 de ori și să fie autorul a zece pase decisive!

Fotbalistul de bandă, în vârstă de 27 de ani, a mai evoluat pentru echipe ca FC Prishtina, KF Liria Prizren, Manisa FK, Metalurg Skopje și Shkendija Tetovo, având și cinci prezențe la Echipa Națională a Statului Kosovo.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite alături de CFR Cluj”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax