EVENIMENT
Clujeni sufocați de praf de ciment de Rusalii, la un bloc în construcție
Doar în Cluj se putea întâmpla așa ceva de Rusalii. Mai mulți locuitori din Baciu au fost sufocați cu praf de ciment de la un bloc în construcție.
Mulți au crezut că este fum de la grătare.
De fapt furtunul de la instalația pentru șape s-a spart.
A intervenit și primarul Janos Balazs, iar lucrările au fost oprite după ce muncitorii au oprit pompa.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
O casă din Câmpia Turzii a luat FOC de la un scurtcircuit. Femeie dusă la SPITAL cu arsuri
Un incendiu a izbucnit, vineri dimineața, la o gospodărie din Câmpia Turzii, în Cluj. O femeie a suferit arsuri și a fost transportată la spital. Sursa focului a fost un scurtcircuit la un cablu.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au încheiat în urmă cu aproximativ o oră o intervenție pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din municipiul Câmpia Turzii. Apelul de urgență a venit la ora 03.28, iar două echipaje și o ambulanță SMURD s-au deplasat pe strada Nicolae Bălcescu. De asemenea, forțele noastre au primit un sprijin extrem de important din partea SVSU Câmpia Turzii.
O casă din Câmpia Turzii a luat FOC de la un scurtcircuit. Femeie dusă la SPITAL cu arsuri
Incendiul a izbucnit la o bucătărie de vară de aproximativ 25 de metri pătrați și s-a extins și la un garaj, pe care l-a distrus în totalitate. Din fericire, proprietarii au reușit să scoată la timp autoturismul parcat în interior.
Pe de altă parte, o femeie de aproximativ 60 de ani a suferit arsuri la nivelul feței și a membrelor superioare, fiind transportată la spital. O alta femeie de aproximativ 80 de ani a suferit un atac de panică, însă nu a necesitat transportul la spital.
Pompierii au reușit să protejeze casa de locuit situată în imediata apropiere, fiind afectată doar o copertină de ploaie. Trebuie menționat că intervenția a fost una dificilă, din cauza accesului în zonă. Autospecialele nu au putut ajunge lângă gospodărie din cauza străzii înguste, așa că pompierii au realizat un dispozitiv de intervenție, cu linii de furtun, pe o distanță de peste 350 de metri. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un cablu”, a transmis ISU Cluj.
Foto: Arhivă
ECONOMIE
Banca Națională a României a stabilit un nou preț RECORD al gramului de aur. Cât a ajuns să coste
Gramul de aur a atins un nou record în România.
Analiștii apreciează că metalul galben va atinge în acest an un nou prag istoric.
Banca Națională a României a stabilit un nou preț RECORD al gramului de aur. Cât a ajuns să coste
Aprecierea monedei americane, stimulată de noul mandat câștigat de Donald Trump la Casa Albă cât și diferența dintre dobânda practicată de Rezerva Federală și cea utilizată de Banca Centrală Europeană, la care se adaugă menținerea metalului galben în jurul valorii de 2.700 dolari/uncie, au făcut ca BNR să stabilească un nou preț record al gramului de aur, arată analistul economic Radu Georgescu.
La începutul săptămânii, gramul de aur a atins un maxim de 419,9433 lei. Joia aceasta, prețul a urcat la un nou record de 420,8502 lei, în timp ce metalul galben fluctua pe piețele specializate între 2.689,70 – 2.710 dolari/uncie. Anul trecut, cei care au realizat în piața locală plasamente în aur au putut obține un randament de până la 38%, prețul gramului de la sfârșitul lui 2023 fiind de 298,2747 lei.
Se anticipează un prag istoric de 3.000 dolari pe uncie în 2025
Economistul clujean Radu Georgescu, arată că la nivel internațional, metalul galben a beneficiat în 2024 de cumpărările masive din partea băncilor centrale, în principal China, India și Polonia, de tensiunile geopolitice în creştere şi de tranziţia globală către politici monetare mai relaxate. În 30 octombrie uncia de aur a stabilit un nou record istoric de 2.790,90 dolari creșterea la nivelul lui 2025 fiind de circa 27%, cel mai important avans anual începând cu 2010.
Se anticipează pentru acest an atingerea pragului istoric de 3.000 dolari/uncie, pe fondul normalizării politicii monetare a principalelor bănci centrale.
Tendința ar putea să dispare în cazul obținerii unui armistițiu în conflictul Israel – Hamas, dar și începerea procesului de pace în conflictul Rusia-Ucraina, așa cum a promis Donald Trump, ceea ce ar declanşa o corecţie bruscă a preţurilor, arată Radu Georgescu.
Revenirea la Casa Albă a republicanilor care au anunțat că vor majora taxele la importuri, în special a celor din China, ar putea șubrezi poziția economică a acestei țări și va afecta, la rândul ei, în sens negativ prețul aurului.
Dolarul a crescut
Noul maxim al gramului de aur a venit joi pe fondul majorării cursului monedei americane de la 4,8266 la 4,8347 lei, în timp ce euro s-a depreciat până la un minim de 1,0259 dolari.
Cursul monedei unice a scăzut de la 4,9750 la 4,9749 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,973 – 4,975 lei, apărut la începutul săptămânii.
În același timp, a continuat evoluția crescătoare a indicilor ROBOR, după ce BNR decis menținerea ratei de referință la 6,5%/an, arată analistul economic. Cel la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a urcat de la 5,92 la 5,93%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98% iar cel la 12 luni urcat de la 6,06 la 6,08%.
Bitcoin și ethereum au urcat
Media francului elvețian a urcat la 5,3077 lei iar cea a lirei sterline la 5,9018 lei. În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 4,11,96 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,2620 zloți/euro. De asemenea, Bitcoin a urcat la 98.641 – 100.821 dolari, iar ethereum la 3.301 – 3.460 dolari.
EVENIMENT
Clujenii, printre românii care comandă cea mai multă mâncare SĂNĂTOASĂ. Sunt pe locul 2 în țară. Ce preparate preferă
Clujenii se numără printre românii care comandă cea mai multă măncare sănătoasă.
Locuitorii din Cluj-Napoca vor preparate care nu le pun sănătatea în pericol, fie că sunt acasă, la serviciu sau chiar în deplasare.
Clujenii, printre românii care comandă cea mai multă mâncare SĂNĂTOASĂ. Sunt pe locul 2 în țară. Ce preparate preferă
Cluj-Napoca se află în top, pe locul 2 după București la comenzi de măncare sănătoasă, arată un studiu Glovo, platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse.
Cererea de preparate sănătoase a crescut cu 10% în 2024 față de anul anterior, iar Cluj-Napoca e în trend.
Prânzul, perioada preferată pentru mâncare sănătoasă
În 2024, cel mai mare consum de mâncare sănătoasă s-a înregistrat în al doilea trimestru al anului, mai exact în luna aprilie. Conform datelor Glovo, perioada în care românii aleg cel mai mult să comande preparate sănătoase este prânzul. Astfel, platforma a raportat că 22% din produsele sănătoase sunt comandate în jurul orei prânzului.
Ce preparate preferă clujenii
Pe primul loc în topul preferințe când vine vorba de mâncare sănătoasă se află una dintre cele mai celebre salate din lume, salata Caesar, inventată pentru prima dată de un bucătar italian într-un restaurant din Mexic. Aceasta este urmată de bolul poke cu somon, un preparat cu specific Hawaiian, care a devenit extrem de popular și în România datorită combinației sale de arome proaspete și sănătoase. De asemenea, puiul cu orez se află în topul felurilor de mâncare sănătoasă comandate.
Topul orașelor unde se comandă cea mai multă mâncare sănătoasă
În ceea ce privește consumul la nivel de orașe, bucureștenii se situează pe primul loc la comenzile de mâncare sănătoasă, fiind urmați de locuitorii din Cluj-Napoca și cei Târgu Mureș, arată studiul. Topul orașelor în care se comandă cea mai multă mâncare sănătoasă este completat de Brașov, Constanța, Iași și Timișoara.
Cine deține record pentru comenzi de mâncare sănătoasă
Potrivit sondajului, un utilizator din București a comandat de pe platformă mâncare sănătoasă de 214 ori, atingând în acest sens recordul de comenzi de preparate sănătoase.
EVENIMENT
Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste
Membrii sindicatului Europol au declarat, joi, că polițiști din cadrul IPJ Cluj s-au trezit cu…poliția la ușă.
Reprezentanții polițiștilor spun că este vorba despre o metodă de intimidare pentru a-i împiedica pe oamenii legii să mai protesteze în stradă, împotriva Ordonanței trenuleț.
Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste
“Cei care erau liberi sau în concediu au fost căutați de patrule de polițiști scoase din teren pentru a plimba tabele cu semnături prin care să ia la cunoștință extrase din ‘Jurământul de credință’, ‘Statutul polițistului’ și alte prevederi. Textul se încheia sec: ‘Având în vedere cele de mai sus, pentru încălcarea normelor legale, veți răspunde administrativ, penal sau disciplinar, după caz’. Poate, poate mai intimidează niște polițiști să nu participe la protestul din 17 ianuarie 2025”, arată reprezentanții Europol.
Aceștia spun că șeful IPJ Cluj, care este un împuternicit, comisar-șef Moșuțan, “pentru a-i face pe plac lui Despescu (Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, n. red.) a “recurs la toate mijloacele de intimidare, inclusiv utilizarea polițiștilor din stradă pentru a-i căuta acasă pe colegii lor aflați în timpul liber”.
Sindicaliștii susțin că, Radu Adrian Moșuțan are un “salariu de excelență de 50% din venitul lunar”, asta în timp ce polițiștii operativi pierd peste 1.000 de lei pe lună la salariu prin Ordonanța austerității.
Un nou protest de amploare al polițiștilor va avea loc vineri, 17 ianuarie. Salariați ai MAI din toată țara se vor aduna în Piața Constituției, după care vor măr;ălui prin capitală și vor protesta la sediile ministerelor de Finanțe, Justiției, Afacerilor Interne, dar și la Guvern. Oamenii legii din Cluj au organizat până acum alte două manifestări, în stradă, inclusiv în fața Prefecturii. Potrivit Ordonanței trenuleț, polițiștii nu vor mai primi bani, ci zile libere pentru weekendurile și sărbătorile legale în care lucrează.
Foto: Europol