ACTUALITATE
Clujeanul Vlad Pop începe aventura în maratonul 6633 Arctic Ultra pentru copiii cu cancer. Va alerga 620 de km la -50 de grade

Clujeanul Vlad Pop, ambasadorul copiilor Magici, a plecat luni dimineață spre Canada. A intrat în linie dreaptă pentru că peste doar 3 zile, pe 23 februarie (19:30 ora României) va lua startul în cursa de 620 km, în condiții de vreme extremă, la 6633 Arctic Ultra.
Totul, pentru cei 200 de copii grav bolnavi, bursierii MagicEDU de anul acesta.
”6633 Ultra are evenimente de 192 de km și 620 de km care încep în Teritoriul Yukon al Canadei și se termină în Teritoriile de Nord-Vest. Suferi de vânturi puternice și de temperaturi sălbatice care pot cobora până la -50 de grade.
Dacă alegeți traseul de 620 de km, cursa se va încheia în satul Tuktoyaktuk, care este situat de-a lungul malurilor Oceanului Arctic”, a arată organizatorii competiției la care s-au înscris 17 alergători din mai multe țări.
Bursele Magic
Cei mai mulți dintre copiii diagnosticați cu afecțiuni oncologice petrec foarte mult timp în spital. Tratamentul lor durează luni întregi, uneori ani. De aceea, ei nu mai pot merge la școală precum copiii normali, studiile sunt întrerupte, iar starea emoțională și fizică le este afectată.
Continuarea studiilor și întoarcerea la școală este dificilă și are nevoie de suportul colegilor, profesorilor și al familiei. Pentru că toate resursele materiale ale familiei se concentrează într-un singur punct – însănătoșirea celui mic – este nevoie de suport financiar.
Când mâncarea, hainele, cărțile și caietele devin produse de lux, MagicEDU vine în ajutor cu burse pentru continuarea educației.
Ce presupun bursele MagicEDU
Reintegrarea copilului la școală prin suport financiar printr-o bursă în valoare de 500 de lei, în fiecare lună, timp de un an;
Acoperirea cheltuielilor pentru rechizite școlare, cărți și pentru pregătirea la materii din care copiii susțîn examenele de capacitate sau bacalaureat;
Susținerea tinerilor care urmează facultatea, în anumite cazuri.
Pentru donații intră AICI.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
UBB Cluj și Compania Jidvei FONDEAZĂ Institutul de Știință și Tehnologie în Bioeconomie Circulară

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), împreuna cu Compania Jidvei S.R.L., fondează Institutul de Știință și Tehnologie în Bioeconomie Circulară.
„Institutul va avea inițial sediul în locația Companiei Jidvei, urmând ca, pe parcursul reabilitării Castelului Bethlen din Sânmiclăuș, sediul Institutului să fie stabilit în castel, cu unități de cercetare-dezvoltare-inovare care vor putea fi accesate în cadrul UBB sau care vor fi dezvoltate de Compania Jidvei. Castelul a mai găzduit în secolul XIX o unitate academică, astfel încât acest demers este și o restituire istorică, dincolo de angajamentul pentru prezent și viitor în știința și tehnologia bioeconomiei circulare.
Parteneriatul reprezintă angajamentul părților să desfășoare împreună activități educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare și de relație cu societatea în domenii de competență a UBB și de interes pentru Compania Jidvei S.R.L., precum științe biologice și ecologie, știința și ingineria mediului, dezvoltare durabilă/sustenabilitate, științele nutriției, biochimie, chimie alimentară, economie agrară, inginerie/tehnologie și științe socio-umane (ex. business, management, marketing, psihologie socială, științe administrative etc.), inclusiv artă. De asemenea, se va urmări definirea unor teme relevante de cercetare științifică și punerea la dispoziție de către parteneri a infrastructurii proprii pentru desfășurarea activităților propuse, inclusiv asigurarea unor stagii de practică pentru studenți în vederea dezvoltării aptitudinilor și competențelor necesare integrării ulterioare pe piața muncii.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că „UBB apreciază companiile care își asumă atât o misiune socială, cât și o componentă de cercetare-dezvoltare-inovare, în relația bidirecțională cu obiectivul economic principal. Compania Jidvei S.R.L. este o astfel de construcție economică, reprezentativă național în domeniu. Așadar, ne bucură acest parteneriat, într-un domeniu fundamental astăzi la nivel internațional/european și strategic la nivel național – bioeconomia circulară -, unde atât UBB, cât și compania Jidvei au deja realizări de referință pe care însă împreună le pot duce la un alt nivel de competitivitate avansată în cadrul noului Institut co-fondat. Institutul va fi deschis spre colaborare cu orice unități academice sau non-academice, din țară sau străinătate, care pot aduce plus-valoare misiunii angajate de acesta.”
La rândul său, Claudiu Necșulescu, proprietarul Companiei Jidvei S.R.L. declară: „Pentru noi, educația și respectul pentru vița-de-vie și oamenii din jurul nostru sunt principalele valori de brand și credem că un viitor mai bun poate fi construit doar prin investiții constante și consistente în tehnologii și practici sustenabile care protejează mediul înconjurător. Acest principiu guvernează întregul grup de firme Jidvei cu activități în sectorul agroalimentar. Ne dorim să continuăm eforturile noastre din ultimii 24 de ani de a inova și de a crea un exemplu de business integrat vertical, transparent și cu o viziune pe termen lung.
Parteneriatul cu UBB vine tocmai în ideea de a asigura sustenabilitatea cât mai multor actori din sectorul agroalimentar cu practici înscrise în tot ceea ce înseamnă economie circulară, dezvoltare durabilă și sustenabilitate. Suntem convinși că proiectul va atrage și alte instituții și universități cu preocupări în acest domeniu, implicând, de asemenea, toate societățile Grupului Jidvei. Pentru că doar împreună vom putea crea un viitor mai bun pentru următoarele generații. Am deplina încredere că prin acest proiect vom reuși să eliberăm energii care să valorifice potențialul de creație al românilor”, se arată în comunicatul UBB Cluj-Napoca.
EVENIMENT
E.ON și alpitronic promovează MOBILITATEA electrică: 4.500 de stații suplimentare de ÎNCĂRCARE rapidă până în 2025

Răspândirea vehiculelor electrice în Europa avansează într-un ritm rapid – la fel și nevoia de stații de încărcare. Prin urmare, E.ON investește continuu în construirea de noi puncte de încărcare ultra-rapidă, în toată Europa. Compania a comandat 4.500 de stații suplimentare de încărcare rapidă de la producătorul alpitronic. Acestea urmează să fie utilizate în proiectele dedicate clienților și pentru zonele publice de încărcare, până în 2025.
· Puteri de până la 400 kW pentru dezvoltarea infrastructurii de încărcare ultra-rapidă pentru autoturisme și vehicule comerciale grele în Europa;
· Primele amplasamente pilot pentru încărcarea camioanelor electrice vor fi înființate până în 2024;
Patrick Lammers, membru al Consiliului de Administrație al E.ON, responsabil de aria soluții pentru clienți: „În transport, tranziția energetică spre mobilitatea electrică este în plină desfășurare. Condusul electric este ușor, fără emisii de CO2 și devine interesant pentru tot mai mulți oameni. La E.ON, oferim clienților noștri tot ceea ce au nevoie pentru a face schimbarea, atât în scop privat, individual, cât și pentru afaceri. Parteneriatul nostru de lungă durată și de succes cu alpitronic este un element central în acest sens. Ne permite să promovăm în continuare extinderea infrastructurii europene de încărcare și să asigurăm astfel mai multă protecție a mediului în ceea ce pri-vește transportul.”
Philipp Senoner, CEO și co-fondator alpitronic, adaugă: „O schimbare verde, ecologică în transporturi va avea succes, deoarece va convinge clienții finali, dar necesită o rețea densă de puncte de încărcare fiabile. Parteneriatul nostru cu E.ON, care a crescut de-a lungul anilor, face acest lucru posibil. În calitate de specialiști în electronică, linia noastră de produse de hiperîncărcare oferă soluția sigură, eficientă și de viitor pentru partenerul nostru E.ON în extinderea infrastructurii de încărcare în toată Europa.”
Cel puțin 15 milioane de vehicule electrice urmează să fie înmatriculate în Germania până în 2030. În consecință, infrastructura de încărcare a Europei trebuie să se dezvolte corespunzător. E.ON și-a stabilit obiectivul de a contribui la modelarea acestei creșteri și de a facilita încărcarea vehiculelor electronice în locuri publice, la serviciu și acasă. Cu cele 4.500 de stații noi de încărcare rapidă de la alpitronic, E.ON își va extinde în continuare propria rețea de încărcare și va ajuta clienții din întreaga Europă să treacă la electromobilitate.
Se vor folosi, în acest sens, stații de încărcare rapidă alpitronic de ultimă generație, cu puteri între 50 și 400 kW. Acestea acoperă o gamă largă de nevoi de încărcare – de la încărcare la locul de muncă sau la cumpărături, până la încărcare ultrarapidă pe autostradă sau încărcarea pentru vehiculele comerciale grele.
Pe lângă extinderea infrastructurii de încărcare, E.ON și alpitronic doresc să îmbunătățească și mai mult experiența clienților la stația de încărcare. Aici se pune accent pe optimizarea tehnică a interacțiunii dintre vehicul, stația de încărcare rapidă și sistemul de facturare, precum și Plug&Charge. Toate stațiile de încărcare noi sunt echipate pentru încărcare ad-hoc prin card de credit, debit sau virament bancar obișnuit și îndeplinesc astfel cerințele noii ordonanțe privind stațiile de încărcare (LSV) din Germania.
De asemenea, partenerii își pun la comun experiența pentru introducerea soluțiilor de încărcare pentru vehiculele comerciale grele și încărcarea, în viitor, în megawați. Primele amplasamente pilot cu infrastructură curentă de încărcare rapidă pentru camioane urmează să fie înființate în diferite locații europene până în 2024. Pentru clienții săi posesori de camioane, E.ON își asigură deja capacități de la viitoarele linii de producție alpitronic, care sunt special adaptate pentru încărcarea vehiculelor comerciale grele în depozit sau pe șosele.
EVENIMENT
EXPLOZIE în bucătăria unui apartament de pe strada Meteor din Cluj-Napoca. Cauza, o plită cu inducție

O explozie a avut loc, miercuri, în bucătăria unui bloc de pe str. Meteor din Cluj-Napoca. Cauza exploziei a fost o plită cu inducție. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
„Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină la o explozie produsă în bucătăria unui apartament de pe strada Meteor. Imediat s-au deplasat la fața locului o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
Echipajele au constatat faptul că explozia s-a manifestat la plita cu inducție și a produs pagube doar în bucătărie, nefiind urmată de incendiu. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale”, comunică ISU Cluj.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
SPECULAȚII. Încă un NUME pe lista de posibili antrenori ai CFR Cluj. A învățat MESERIE de la Dejan Stankovic

Lista de posibili înlocuitori ai lui Dan Petrescu la CFR Cluj, în cazul în care acesta ar pleca, s-a mai îmbogățit cu un nume. Milos Milojevic, în vârstă de 40 de ani, ex-Steaua Roșie Belgrad, a fost propus ca antrenor la CFR Cluj, în contextul în care despărțirea de Dan Petrescu pare iminentă, scrie GSP.
CFR Cluj a ratat marele obiectiv al sezonului, câștigarea titlului, și nu este sigură nici măcar de prezența în preliminariile Conference League sezonul viitor.
Relația dintre antrenorul Dan Petrescu și conducerea clubului s-a deteriorat serios, iar șansele ca „Bursucul” să se afle pe banca echipei și sezonul viitor par infime.
Favorit să-l înlocuiască pe Dan Petrescu este Cristiano Bergodi, antrenorul italian care le-a adus 3 trofee celor de la Sepsi OSK în cele două sezoane petrecute la Sf. Gheorghe, dar pe lista ardelenilor a mai intrat un nume. Unul extrem de interesant, de altfel.
Este vorba despre Milos Milojevic, sârbul care a antrenat-o pe Steaua Roșie Belgrad în ultimul sezon. Milojevic este liber de contract în prezent. A cucerit titlul în Serbia în acest sezon, calificând-o astfel pe Steaua Roșie în grupele Champions League, dar s-a despărțit de club zilele trecute, fiind înlocuit cu Barak Bakhar.
Milojevic are un CV extrem de interesant. A fost „principal” la Vikingur și Breidablik (Islanda), Mjällby AIF, Hammarby IF și Malmo (Suedia), iar sezonul trecut la Steaua Roșie Belgrad, alături de care a cucerit titlul.
A învățat meserie de la Dejan Stankovic
La formația din Capitală, Milojevic a activat și ca „secund” al lui Dejan Stankovic la Steaua Roșie între decembrie 2019 și iunie 2021, perioadă în care a cucerit două titluri de campion.
Ca fotbalist, Milojevic și-a petrecut întreaga carieră la cluburi din Serbia și Islanda. S-a retras în 2012, la 30 de ani, de la Vikingur.
Foto: Facebook