Connect with us
"

ECONOMIE

Clujeanul Răzvan Cuc vorbește despre piața imobiliară din România de după starea de urgență: ,,Suntem cumva într-o linie dreaptă spre normalitate”

Publicat


Președintele RE/MAX România, Răzvan Cuc, a vorbit despre piața imobiliară din România de după starea de urgență. Unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Cluj, specializat în industria imobiliară, a explicat într-un interviu pentru blog.remax.ro felul în care stau lucrurile în prezent, dar și ce crede că se va întâmpla pe viitor.

Piața imobiliară din România de după starea de urgență

,,Suntem cumva într-o linie dreaptă spre normalitate, deși izolarea ne-a dus într-o zonă în care comportamentul clienților este puțin modificat. Mulți chiriași, în special studenți, au plecat, un număr ridicat de firme încă activează de la domiciliu, deci probabil că vor interveni schimbări în ceea ce privește standardele pe care le caută chiriașii și prețurile de închiriere. Pe de altă parte, pe zona de vânzare e posibil ca o mare parte dintre proprietari să se reorienteze spre locuințe mai confortabile, în zone care să le permită să se reconecteze cu natura, să iasă mai mult din case. Prin urmare, ne așteptăm să crească cererea pe case medii/mici și pe terenuri sau case ce pot fi transformate sau adaptate”, spune Răzvan Cuc.

România stă mai bine pe piața imobiliară decât alte țări

,,Perioada de izolare în Europa a fost mai mult sau mai puțin accentuată. Țările nordice au avut o izolare mai relaxată decât țări precum Italia sau Spania, iar România a fost undeva la mijloc, cu aproximativ 2 luni statice. În comparație cu alte țări din Europa, putem ieși bine din perioada de criză. Am ajuns la un nivel de suportabilitate a prețurilor în zona rezidențială, raportat la veniturile medii, avem un preț mic pentru locuințe și probabil că prețurile vor crește în anii următori”, a completat acesta.

Preferințele din România pentru anul acesta

,,După ce am revenit din perioada de izolare, am fost oarecum plăcut surprinși să constatăm că există interes în continuare în piață, prețurile nu au scăzut și nu par să scadă pe zona de vânzări, șantierele merg, se construiesc locuințe, suntem optimiști în ce privește relansarea pieței imobiliare în România.

Profitabilitatea investițiilor imobiliare depinde de modul de exploatare: închiriere sau vânzare. În perioada următoare, vom înregistra o scădere a randamentelor în zona de închiriere. Unii locatari vor pleca, alții vor negocia chiriile. Pe zona de dezvoltare va rămâne o mare oportunitate, în special pe rezidențial. Birourile vor suferi resetări semnificative, se vor reconfigura spațiile închiriate”, consideră Răzvan Cuc.

Sursă: blog.remax.ro

Foto: remax.ro

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Virgil Popescu: „Evoluția cazurilor nu mă face să fiu optimist în privința deschiderii în interior a restaurantelor”

Publicat

Virgil Popescu, ministrul Economiei, nu crede că se vor deschide restaurantele în viitorul apropiat din cauza evoluției cazurilor de infectare.

„Nu are logică să deschidem restaurantele în interior, în condițiile în care nu se respectă regulile în exterior, unde riscul de transmitere e mai greu de făcut”, a spus ministrul.

El a declarat la Digi24 că va susține prelungirea stării de alertă.

„Sper ca proprietarii de terase să înțeleagă necesitatea de a respecta pe teritoriul afacerii lor măsurile impuse de noi. Sunt convins că orice patron de terasă care vrea să își mențină businessul și vrea să aibă afacerea în continuare mergând, dacă impune aceste măsuri clienților care îi calcă pragul, atunci oamenii vor respecta aceste reguli. Eu nu am o problemă din punct de vedere economic cu programul teraselor. Dacă regulile se respectă, nu cred că orarul este o problemă.

Am avut întâlniri cu industria HoReCa, am pus la punct la punct inclusiv regulile care ar trebui să fie luate în considerare pentru deschiderea restaurantelor. Le avem pregătite. Din păcate, evoluția cazurilor nu mă face să fiu optimist în privința deschiderii în interior a restaurantelor.

Dacă evoluția va fi semnificativ descrescătoare, vom lua și măsurile necesare pentru o nouă relaxare. Întâi august este următorul termen”, a spus Virgil Popescu.

Citește mai departe

ECONOMIE

Salariul minim NU se va mări în funcție de studii. Legea este neconstituțională, spune CCR

Publicat

Pe 3 iunie, Camera Deputaților a adoptat, ca for decizional, Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național. Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea pentru stabilirea coeficienţilor minimi de ierarhizare pentru salarizarea la nivel naţional este neconstituţională.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea privind stabilirea coeficienților minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului la nivel național este neconstituțională, fiind încălcate prevederile art.111 alin.(1) și art.138 alin.(5) din Constituție”.

Citește articolul integral AICI. 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Apare o nouă taxă pentru firme? 1% pentru alimentarea unui fond de locuințe

Publicat

Un număr de 12 senatori și deputați de la PSD și ALDE au propus o lege în Parlament prin care firmele care au profit brut de cel puțin 1 milion de lei pe an vor fi taxate cu 1% pentru alimentarea unui fond prin care tinerii ar urma să fie susținuți să-și cumpere locuințe.

Propunerea de lege privind înființarea și utilizarea Fondului de Solidaritate „Locuințe pentru Tinerii Români” vrea să instituie un sprijin prin care persoanele căsătorite, cu vârste sub  35 de ani, să-și cumpere locuințe în rate.

Tinerii vor beneficia de plata avansului de până la 15% din valoarea locuinței la cumpărarea acesteia, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Vor avea prioritate cuplurile de medici, profesori, zootehniști, agronomi, absolvenți de teologie care se mută la sate, precum și cuplurile cu copii, conform propunerii de lege.

Beneficiarii vor returna sumele primite din fond, începând cu anul 6 de la obținerea sprijinului, în 10 ani, în rate egale. Aceste rate, împreună cu ratele de la credit, nu vor depăși o treime din veniturile familiei.

Fondul ar urma să fie administrat de Ministerul Lucrărilor Publice și alimentat dintr-o taxă specială de la firmele din România.

Propunerea de lege a fost depusă la Senat abia săptămâna trecută. Pentru a intra în vigoare, textul legislativ are nevoie să treacă prin comisiile competente ale Senatului, apoi de plen, iar apoi, la fel, la Camera Deputaților. Ulterior, trebuie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: Hotnews

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul propune să crească plafonul la „Noua Casă”. Până la 140.000 de euro credit

Publicat

Până acum plafonul de creditare pentru programul „Noua Casă” este de 70.000 euro. Guvernul propune majorarea plafonului la 140.000 de euro.

„Noua Casă”, fost „Prima casă”, este un program care permite achiziționarea unei locuințe cu credit de până la 70.000 euro. Guvernul a discutat joi despre majorarea plafonului de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Acest lucru înseamnă că şi valoarea garanţiei va creşte de la 50% la 80%.

Măsura poate fi considerată ca o restartare a programului, deoarece în ultimul an, peste 70% dintre creditele acordate au fost cele standard. Este totodată și o mână de ajutor întinsă dezvoltatorilor imobiliari.

Programul poate duce și la o creștere a prețurilor generată de creșterea numărului de clienți care vor putea accesa facilitățile acestuia.

 

Citește mai departe