Connect with us
"

ECONOMIE

Clujeanul care a dat apă Israelului. Shmuel Klein a coordonat cele mai importante proiecte

Publicat


Un evreu român care a studiat la Cluj, dar care s-a născut într-o localitate sălăjeană, a avut o contribuţie decisivă la dezvoltarea sistemului de apă din Israel. Dintr-o ţară deşertică, foarte săracă în apă, Israelul a ajuns să exporte acum cantităţi mari. Şi să-şi pună la punct un sistem inedit prin care transformă apa sărată a mării în apă potabilă. Shmuel Klein a avut un aport important la aceste lucruri.

N-a uitat deloc limba română

Shmuel Klein s-a născut în 1947, iar în 1969 s-a mutat cu familia în Israel. Dar a revenit imediat în România, pentru a-şi încheia studiile la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, Facultatea de Geografie fizică. A plecat din nou în Israel, în 1971. Iar în Israel a lucrat peste 41 de ani în actuala Autoritate a apei din această ţară. Iar 25 de ani în funcţia de adjunct al directorului general.

“După ce am revenit în Israel, m-am înrolat în armată, unde, ca urmare a vârstei, am făcut 9 luni din cei trei ani. În 1972 m-am liberat. Apoi, la 25 de ani, m-am angajat ca funcţionar începător la Comisariatul (Direcţia) apelor. Încet-încet am înaintat în carieră. După cinci ani am fost ales în Comitetul salariaţilor. Iar apoi preşedinte al comitetului. Am mai ocupat câteva posturi, iar în 1990, adjunctul directorului general a renunţat la funcţie şi mi s-a oferit mie postul”, spune Shmuel Klein.

Deşi vine rar în România şi deşi n-a mai folosit-o nici în familie, Shmuel Klein vorbeşte foarte bine limba română. Şi vorbeşte voit în dialect ardelenesc. Cu o mulţime de regionalisme, aşa cum învăţase în copilărie.

600 de milioane de metri cubi de apă desalinizată

El s-a pensionat de şase ani, dar cunoaşte foarte bine sistemul apei din Israel. Inclusiv istoricul acestuia.

“Iniţial, eram ca un fel de departament în Ministerul Agriculturii. Diverse domenii legate de apă erau tratate în mai multe ministere. Problema a devenit mai importantă şi, în 1997, ne-au scos de la Ministerul Agriculturii şi am trecut la Ministerul Infrastructurii, care devenise un minister extrem de important. Atunci am primit mai multă independenţă, având competenţe la nivelul de minister. În 2007 am devenit Autoritatea Apelor. Majoritatea competenţelor şi responsabilităţilor în domeniul apei au fost transferate de la diferitele ministere la Autoritatea guvernamentală pentru ape şi canalizare”, explică Shmuel Klein.

Problema apei e foarte importantă în Israel. Dar era şi mai acută în urmă cu câţiva ani, înainte de a fi implementate proiectele de desalinizare. Prin aceste proiecte, prin tehnologii sofisticate şi scumpe, apa sărată a mării este transformată în apă potabilă.

“După părerea mea, după ce a reuşit acest proiect de desalinizare şi au reuşit să ajungă la aproape 600 de milioane de metri cubi de apă desalinizată, problema apei e mult mai simplă. Pentru că acum sunt rezerve tot timpul. Un alt rezultat al acestui proces este creşterea semnificativă a preţului apei”, mai spune Shmuel Klein.

A iniţiat şi a condus proiecte importante

El a fost o bună perioadă singurul adjunct al directorului general, care era schimbat, conform legii, periodic. Practic, el se ocupa de problemele importante ale instituţiei. Dar nu numai că a gestionat o bună parte a problemelor legate de apă din Israel, ci a şi iniţiat şi a condus direct şi câteva proiecte importante.

“Din 1974 am condus proiectul de transferare a tuturor fişelor şi permiselor care ţin de apă, care erau redactate manual, în sistemul computerizat. Apoi, am devenit responsabil cu tot conţinutul computerelor pe toată Direcţia apelor. Am iniţiat şi un proiect de măsurare de la distanţă a nivelului apei şi calităţii din puţuri speciale de măsurare, prin telemetrie. Instalezi în puţ un aparat care îţi dă, dacă vrei, în fiecare secundă nivelul apei, fără să mai fie nevoie de deplasarea oamenilor în teren. În mod asemănător e şi în staţiile hidrometrice şi în urmărirea cantităţilor de ape sondate în puţurile de extracţie. Este nevoie de măsurători permanente, mai ales în anii sau în perioadele foarte secetoase”, explică Klein.

Din cauza resurselor limitate, apei i se acordă o atenţie deosebită în Israel. Ca urmare a acestei importanţe, există o structură guvernamentală cu o largă autonomie, asemănătoare unui minister, Autoritatea Apei (Water Authority). Dar şi numeroase firme şi companii susţinute financiar de stat, care se ocupă cu soluţii de managementul apei, desalinizare, reciclare a apelor uzate, irigaţii etc.

De asemenea, o importanţă deosebită se acordă educării, încă de la cele mai mici vârste, în privinţa folosirii judicioase a apei, a protejării şi reciclării acesteia.

(M. A.)

foto: Facebook şi The Times of Israel

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Programul ,,Prima casă” se numește acum ,,Noua casă” și a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Cunoscutul program ,,Prima casă” sau ,,O familie, o casă” s-a modificat din nou. Proiectul ,,Noua casă” a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, iar cei interesați știu acum la ce să se aștepte.

Două plafoane:

  • 140.000 euro;
  • 70.000 euro.

Avansul

  • La categoria 70.001 – 140.000 euro avansul e de minimum 15%;
  • La categoria de 70.000 euro avansul e de minimum 5%.

Beneficiari

Persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

• la data solicitării creditului garantate, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
• achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
• are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Sursa: Hotnews

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul pentru toţi. Uniţi în buget şi-n simţiri. Bugetul şi politicile fiscale. Punctul de vedere al specialiştilor

Publicat

De cele mai multe ori, administraţiile locale lansează şi chiar realizează proiecte pentru urbea pe care o păstoresc. Dar numai pe baza părerilor proprii. Vrem, de exemplu, stadion la standarde europene în mijlocul oraşului? Îl facem! Nu contează că produce zgomot pentru cei din împrejurimi. Nu contează că face şi mai mare aglomeraţia de maşini, şi aşa insuportabilă. Dacă aşa a vrut domn primar…

Ca să trecem în altă epocă administrativă, câţi dintre clujeni şi-ar fi dorit momâia lui Avram Iancu în mijlocul Pieţei cu acelaşi nume? Dar n-au fost întrebaţi nici atunci.

Şi-n Cluj, la fel ca-n alte localităţi, s-au făcut lucruri, cheltuieli, fără ca cineva să-i întrebe pe beneficiari şi pe cei care dau banul dacă au nevoie de ele. De o vreme încoace s-au făcut câţiva paşi spre consultarea populaţiei. Dar puţini. La fel ca în cazul ăluia care a păşit pentru prima data pe Lună. Faptul că a făcut “un pas mic, dar mare pentru omenire”, nu înseamnă că Luna a devenit a noastră.

Bugetarea participativă. Propunerile specialiştilor. Clujul să ia exemplul Turzii

Ne manifestăm consecvent pentru fundamentarea construirii bugetelor anuale şi multianuale pe baza proiectelor promovate în baza dialogului şi consultării cu cetăţenii Clujului.

  • Bugetarea participativă este un exercitiu la care populaţia a dovedit interes şi responsabilitate. Ea trebuie extinsă si la marile proiecte, iar exemplul municipiului Turda se cere extins şi la Cluj. Gradul de transparenţă trebuie maximizat pentru a se evita suspiciunile acordării de fonduri importante şi in mod nejustificat unor ong-uri “abonate de o vereme la banul public”.

Bugetare multianuală

  • Viziunea pe termen mediu şi lung se cere extinsă şi prin bugetare multianuală, bazată pe direcţiile din Strategia de dezvoltare 2020-2027, pe PUG, pe SIDU, pe Planul de mobilitate şi pe alte instrumente de lucru, discutate în prealabil cu cetăţenii.
  • Digitalizarea proceselor de bugetare, cât şi a celor din activitatea serviciilor din Primărie poate restrânge birocraţia şi numărul excesiv de personal angajat în structurile administraţiei locale.
  • Cresterea capacităţii administraţiei de a respecta an de an bugetele aprobate se cere gestionată cu fermitate de către Primar şi echipa de conducere aleasă.
  • Politica de fiscalitate inteligentă în care taxa locală să reprezinte pârghia de stimulare sau de descurajare a domeniului.

Proiectul “Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.

Citește mai departe

ECONOMIE

Coronavirusul a redus puţin numărul angajaţilor. Doar cu 640 mai puţini acum decât în ianuarie

Publicat

În România există în prezent un număr de 5.580.000 de salariaţi activi. Ceea ce înseamnă cu doar 640 de angajaţi mai puţin decât în luna ianuarie.
Aceasta este declaraţia ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a susţinut că cifrele prezentate recent de Inspecţia Muncii privind cele 875.000 de contracte de muncă încetate în perioada 16 martie – 15 iulie nu reflectă locuri de muncă pierdute. Ele ar fi, potrivit ministrului, contracte sunt ale unor salariaţi care aveau simultan mai multe contracte active.

Citește mai departe

ECONOMIE

Coronavirusul reduce comerţul cu 13%. Prognozele iniţiale erau mai pesimiste

Publicat

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) se aşteaptă la o scădere de 13% a comerţului mondial anul acesta, din cauza şocurilor provocate de pandemia de coronavirus. Scăderea este semnificativ mai mică decât cel mai pesimist scenariu, care indica un declin de 32%.

Directorul general al OMC, Roberto Azevedo, a declarat că în cadrul OMC au sporit temerile că ţările se îndreaptă spre autonomie ca răspuns la pandemie.

Concentrarea producţiei într-o ţară o expune la o gamă largă de şocuri, consideră Azevedo. Statele ar trebui să-şi diversifice sursele de aprovizionare. Iar în urma pandemiei se va observa în următorii ani o reconfigurare a lanţurilor valorice mondiale, a adăugat şeful OMC.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate