Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Clujeanul Alexandru Pop și-a ADJUDECAT pentru a 3-a oară Cupa României la tenis de masă U11

Publicat


poza 2

Weekendul trecut, 27 – 29 ianuarie 2023, sportivii legitimati la clubul sportiv CSM Cluj – tenis de masă au participat la Cupa României U11 și U13 care a avut loc la Odorheiu Secuiesc. Clujeanul Alexandru Pop și-a adjudecat pentru a 3-a oară Cupa României la tenis de masă U11.

poza 1

„Echipa de sportivi condusa de Septimiu Sipos si Vasile Trif care a concurat la Cupa Romaniei U11 (sportivi sub 11 ani) a fost formata din Alexandru Pop, Kali Victor, Sucilea Victor si Tudor Nechita. Toti sportivii s-au calificat pe tabloul principal de joc

La Cupa Romaniei U13 (sportivi sub 13 ani) prezenta clujeana a fost masiva, clubul fiind reprezentat de 9 sportivi: Alexandru Trif, Eduard Palici, Stefan Ielciu, Stefan Taut, Ionut Borza la care s-au adaugat si cei 4 sportivi mentionati mai sus care au participat si la categoria superioara.

Marele castigator este copilul – minune al tenisului de masa clujean – Alexandru Pop care si-a adjudecat pentru a 3-a oara Cupa Romaniei la U 11 si a ajuns in top 8 in cadrul competitiei U13”, a comunicat clubul.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

BĂTAIE între doi bărbați pe Calea Florești din Cluj. Polițiștii au oprit SCANDALUL și au deschis dosar penal

Publicat

De

politie masina

Polițiștii clujeni au intervenit sâmbătă pentru a opri o bătaie între doi bărbați, pe Calea Florești. Polițiștii au chemat și ambulanța, însă bătăușii nu au vrut să meargă la spital.

Conflictul a izbucnit în jurul orei 10.00, portrivit IPJ Cluj.

BĂTAIE între doi bărbați pe Calea Florești din Cluj. Polițiștii au oprit scandalul și au deschis dosar penal

La data de 25 martie a.c., în jurul orei 10.05, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că pe Calea Florești, din municipiu, exista o stare conflictuală între 2 persoane.

La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca, care au identificat doi bărbați cu vârste de 27, respectiv 53 de ani, care, pe fondul unor neînțelegeri, s-ar fi agresat fizic.

La fața locului, polițiștii au solicitat sprijinul unui echipaj medical SAJ, însă cei 2 au refuzat să fie transportați la spital.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiuni de lovirea sau alte violențe.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trecem la ora de vară. Dormim mai puțin în cea mai scurtă zi a anului

Publicat

De

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 25 spre 26 martie, România trece la ora de vară. Astfel, ceasurile vor fi date cu o oră înainte. În singura zi din an cu 23 de ore vom dormi mai puțin, ora 3.00 devenind ora 4.00, scrie Mediafax.

În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, dăm ceasul cu o oră înainte, pentru că România trece la ora de vară. Astfel, pe lângă faptul că dormim mai puțin, ziua de 26 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Orarul de vară se aplică până în ultima duminică din octombrie.

Trecem la ora de vară. Dormim mai puțin în cea mai scurtă zi a anului

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene.

Ora oficială de vară, a Europei Orientale, la care trecem în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale).

Între 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.

În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar în 1997, prin Ordonanţa nr. 20 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României, la art (1) se precizează că: „În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujul, capitala dansului. Are loc prima ediție a concursului de dans sportiv „Cupa Dance with Attitude”

Publicat

dance attitude

Prima ediție a concursului de dans sportiv Cupa Dance with Attitude, dedicat  dansatorilor de perfomanță amatori are loc, în premieră, în Cluj-Napoca, la Wonderland Cluj Resort, duminică, 26 martie 2023. Evenimentul este organizat de clubul de dans  Attidude Dance Studio,sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv.

Organizatorii îi așteaptă în public pe toți clujenii care iubesc dansul și își doresc să se bucure de un spectacol de excepție.

„Invităm publicul să vadă perechi de dansatori de performanță de la  vârste mici, 4-7 ani, până la adulți și chiar seniori de peste 35 ani.  Îi așteptăm cu dansuri latino-americane: cha-cha, rumba, samba, paso doble, jive, dar și dansuri standard: vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quickstep.

dance attitude 2

La finalul fiecărei etape perechile vor fi premiate. Clujenii pot să vina să facă cunoștintă cu magia dansului sportiv, să dezvoltăm în Cluj o comunitate mai mare de dansatori de performanță. Să vină să simtă alături de noi trăirea prin dans, cum spune și motto-ul nostru: ”Învață să dansezi, învață să trăiești”.

Va fi un regal de dans, dar am pregătit și câteva surprize, iar seara, de la 18.00 publicul va avea parte și de un moment artistic deosebit.”, a declarat Both Ștefan, președintele Clubului Sportiv Attitude.

Programul evenimentului

Show-ul va începe dimineața, la ora 08.30, cu probele de concurs dedicate claselor de începători, iar în a doua parte a zilei publicul se va putea bucura de spectacolul oferit de perechile de dansatori de top.

În competiție s-au înscris dansatoridin Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Brașov, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Mureș, dar și din alte orașe din țară.

Biletele pot fi achiziționate, atât online de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro, cât și la intrarea în sala de spectacol.

Preț unui bilet este de 45 de lei, pentru adulți, și 35 de lei, pentru elevi. La un pachet de peste 4 bilete cumpărate,  se aplică o reducere, astfel  costul este de 35 de lei/bilet, de persoană.

Despre Attitude Dance Studio

Clubul de dans Attitude s-a înființat în  anul 2008 din dorința de a aduce dansul mai aproape de oameni.   Până acum au acumulat peste 15.000 de ore predate și peste 3.000 de cursanți au trecut pragul clubului.

De-a lungul timpului, Attitude Dance Studio a organziat cursuri de dans pentru copii si adulti sub diverse forme, iar anual organizează seria de spectacole ”Dance with Attitude” cu participarea tuturor cursanților (aprox. 300 de copii).

Printre spectacolele organizate se numără Musicaluri coregrafice – ”My Fair Lady”, ”Mary Poppins”, participă la diverse evenimente culturale și artistice atât pe plan local cât și national și participă la competiții de dans naționale și internaționale cu rezultate remarcabile.

Începând cu acest an adaugă și seria de competiții organizate sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv.

Profesori:Ștefan Both – Profesor principal,Both Krisztina, profesor principal,Szappan Orsolya – Profesor principal, Rusznyak-Borota Alice – Profesor principal, Engi-Inăuan Arthur – Profesor secundar, Deák Áron – Profesor secundar

afis cupa dance with attitude

Citește mai departe

CULTURA

Buna Vestire, 25 martie. Istoria sărbătorii, tradiții și obiceiuri în popor

Publicat

buna vestire (1)

În fiecare an, pe 25 martie, creștinii ortodocși și romano-catolici sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută sub denumirea populară (slavă) de „Blagovestenia”. Data aceasta amintește ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va da naștere Fiului lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului, iar data acesteia a variat la început.

Scurt istoric

Unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, iar în unele lăcașe de cult din Vest (Spania, Galia și Milano), pe 18 decembrie.

Conform părintelui profesor Ene Braniste, amintit de crestinortodox.ro, sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II lea (681-683). La început, era doar locală și cu denumirea de sărbătoare a așteptării Nașterii Domnului.

Variația datei de prăznuire a existat în Apus până în secolul al XI-lea, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică, excepție făcând armenii, care sărbătoresc pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului (6 ianuarie).

„În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbatorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al V-lea.”, informează crestinortodox.ro.

De Buna Vestire, indiferent de ziua din săptămână în care pică, se face dezlegare la pește, în perioada aceasta fiind Postul Mare.

Credințe din popor

Pe lângă denumirea slavă amintită anterior, Buna Vestire mai este cunoscută în calendarul popular drept Ziua Cucului, considerându-se că în această zi se aude primul cântec al păsării, care vestește venirea primăverii.

Tradiția spune că, dacă primul cântec al cucului e auzit pe stomacul gol, în spatele omului, urmează să se întâmple ceva rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”.

O altă tradiție îndeamnă oamenii să numere de câte ori își cântă cucul numele, pentru a vedea câți ani mai are de trăit.

Totodată, conform tradiției, tinerii pot întreba pasărea când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?”.

„Dacă se întampla ca, după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aștepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.”, se mai arată pe crestinortodox.ro.

Autorul cărții „Obiceiuri și datini din județul Alba”, Avram Cristea precizează că, în unele aşezări din Apuseni, gospodarii stropesc cu ţuică la rădăcina pomilor şi cu vin la rădăcina viţei de vie, ca să aibă rod bogat în acel an.

„De asemenea, tot în Alba, mai era obiceiul ca în zorii zilei să se afume cu <<pozdări>> de cânepă şi cu tămâie pomii din livezi, pentru a alunga bolile şi dăunătorii.

De Buna Vestire se poate ara, dar nu şi semăna, căci păsările vor mânca boabele ce urmează să ajungă sub brazdă.

De Blagoveştenie sosesc rândunele şi cucul începe să cânte. Cucul cântă mereu până la Sânziene sau Sânpetru, când se spune că mănâncă orz sau boabe de cireşe şi se îneacă. Nemaiputând cânta, se transformă în uliu şi aşa rămâne până anul viitor, când îşi recapătă glasul de Blagoveştenie.

În unele sate, de Buna Vestire, se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare şi o cofă cu apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă. Pâinea şi sarea sunt apoi date de pomană.”, notează Alba24.

Alte obiceiuri vizează ouăle de găină. Dacă sunt făcute de Buna Vestire, potrivit tradiției, nu trebuie puse sub cloșcă, fiindcă nu vor ieși pui sănătoși. De asemenea, cuplurile care se ceartă în această zi nu se vor înțelege tot restul anului.

Ce spune Biblia

Buna Vestire este amintită în Biblie de Luca I, 26-38.

„Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.

Și intrând îngerul la ea, a zis: <<Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei>>. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: <<Ce fel de închinaciune poate să fie aceasta? Și îngerul i-a zis: <<Nu te teme, Mărie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus.>>.

Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Sau. Și va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit. Și a zis Maria către înger: <<Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?>>.

Răspunzând, îngerul i-a zis: <<Duhul Sfant Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință>>.

Și a zis Maria: <<Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!>>. Și îngerul a plecat de la ea.”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax