EVENIMENT
Clujean, numit consilier ONORIFIC al premierului Ciucă. Se va ocupa de PNRR
Fostul ministru al Fondurilor Europene, clujeanul Marcel Boloş, a fost numit în funcția de consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă și se va ocupa de implementarea PNRR.
Surse guvernamentale au declarat, marți seara, că fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș a fost numit în funcția de consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă. Dată fiind experiența sa, Boloș se va ocupa de implementarea PNRR.
Potrivit surselor citate, având în vedere importanţa PNRR, nu ar fi exclusă înfiinţarea unei structuri speciale în cadrul Cancelariei prim-ministrului, care să urmărească atingerea ţintelor din PNRR.
Numirea a fost publicată în Monitorul Oficial.
Marcel Boloş a fost ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Ludovic Orban. După alegeri, în urma formării coaliției PNL – USR – UDMR, portofoliul a fost preluat de Cristian Ghinea (USR).
În prezent, Dan Vîlceanu ocupă acest portofoliu.
Marcel Boloș este și director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADNRV) cu sediul în Cluj-Napoca, funcție pe care a deținut-o și înainte de a fi numit ministru.
Boloș va activa la Cancelaria prim-ministrului condusă de Mircea Abrudean, fost prefect de Cluj.
Sursa: Mediafax
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Incendiu la o hală din Dej, cu degajare de fum. Au fost trimise autospeciale de pompieri de la Cluj-Napoca
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit marți seara la un incendiu izbucnit în interiorul unei hale de pe strada Dumbrava Roșie din Dej.
”Din primele date, incendiul a izbucnit la un utilaj, iar hala de aproximativ 350 de metri pătrați este inundată cu fum.
Din fericire, nu sunt anunțate persoane care să solicite îngrijiri medicale. Acționează la fața locului trei echipaje, cu trei autospeciale cu apă și spumă. Inițial, au fost trimise forțe și de la Cluj-Napoca, însă acestea se vor întoarce la bază”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.
Incendiul a fost lichidat și urmează ca spațiul să fie ventilat.
EVENIMENT
Tânărul de 19 ani, dispărut în Florești, a fost găsit. A fost căutat de forțe impresionante
Tânărul de 19 ani, dispărut marți în zona Tăuți de lângă Florești a fost găsit în cursul serii, în urma unei ample acțiuni de căutare, în satul clujean Vlaha.
Potrivit primelor informații, a foat găsit intr-o masina părăsită in Vlaha, fiind în viață, după cum au comunicat reprezentanții echipelor de căutare.
Tânărul a fost căutat de polițiști și de echipe de voluntari pe o arie mai extinsă decât cea a Floreștiului.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Ce trebuie să faci ca să soliciți indemnizaţia de creştere a copilului și alocația de stat în același timp. Acte necesare
Părinții pot să solicite indemnizaţia de creştere a copilului și alocația de stat în același timp.
Conform Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală Cluj, indemnizația de creștere a copilului până la vârsta de 2 ani este în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate. Minimul este de 1.651 de lei pe lună, iar maximul este de 8.500 de lei pe lună.
Ce trebuie să faci ca să soliciți indemnizaţia de creştere a copilului și alocația de stat în același timp. Acte necesare
Astfel, se pot face solicitări, invlusiv online pentru a primi, în același timp, atât indemnizația, cât și alocația de stat.
Documentele necesare sunt următoarele:
- Cererea către angajator, de intrare în concediul de creştere a copilului
- Decizia angajatorului prin care se suspendă contractul de muncă pe perioada concediului de îngrijire a copilului
- Dovada încetării / suspendării altor contracte de muncă existente pe perioada celor 12 luni anterioare naşterii copilului, precum şi adeverinţă tip completată de către acei angajatori (dacă este cazul)
- Certificate de naştere ale tuturor copiilor
- Cărţi de identitate parinţi
- Extras de cont (pe numele solicitantului) – în lipsa unui extras de cont, plata se efectuează prin Poșta Română.
- Certificat de căsătorie / Declaraţie tip pentru alocaţia de stat (în cazul părinţilor necăsătoriţi, se va completa Declarația tip)
- În cazul părinţilor necăsătoriţi se va face anchetă socială de la Serviciul Autoritate Tutelară (doar dacă tata solicită concediu pentru creşterea copilului).
Documente suplimentare solicitate pentru cei care au PFA sau au fost/sunt într-o formă de învățământ
Trebuie Cerere tip completata si semnata OBLIGATORIU de ambii parinti.
De asemenea, documente suplimentare trebuie oferite în cazul solicitanților care au un PFA, în secțiunea de „Documente Suplimentare”:
- Autorizaţie PF/ Înscriere în Barou.
- Declaraţie unica ANAF pentru anul nasterii copilului si pentru anul anterior nasterii copilului.
- Suspendarea autorizaţiei în vederea intrării în concediul de creştere a copilului de la autoritatea emitentă + dovada suspendării de la ANAF (apare pe declaraţia unică).
- Adeverinţă CAS/CAA cu perioada concediului de maternitate sau dupa caz, cu neplata acestuia.
Documente suplimentare sunt solicitate și pentru persoanele care 24 luni anterioare naşterii au fost ELEVI/STUDENŢI/ MASTERANZI/ DOCTORANZI:
- Adeverinţă de la facultate / școală cum că beneficiarul, în ultimii 2 ani anterior nașterii copilui a frecventat la zi forma de învățământ la care a fost înscris.
- Declaraţie pe proprie răspundere, că la data solicitării indemnizaţiei nu realizează venituri profesionale impozabile.
Adeverinţele de elev sau student trebuie să conţină CNP-ul beneficiarului, numele şi prenumele decanului, directorului, secretarului; se eliberează pentru a-i servi la AJPIS. Pentru doctoranzi, se va elibera şi adeverinţă emisa de facultate, cu cuantumul lunar net al bursei de doctorat.
Ce acte sunt necesare dacă drepturile sunt solicitate de tată
În cazul în care oricare din drepturile mai sus menţionate sunt solicitate de către tatăl copilului, este necesară:
- Declaraţie pe proprie răspundere (tip) în cazul în care mama copilului nu este îndreptăţită la concediu de maternitate (pre şi postnatal).
- O adeverinţă de la locul de muncă al mamei cu perioada concediului de maternitate (pre şi postnatal) şi data reluării activităţii, dacă aceasta este salariată.
- Dacă mama copilului realizează venituri din activităţi independente, se va aduce o adeverinţă eliberată de către CAS cu plata ori neplata concediului de maternitate (pre şi postnatal).
- Dacă părinții sunt necăsătoriți, se atașează Anchetă Socială de la Serviciul Autoritate tutelară.
Aflat în ultimele 6 luni de contract cu UTA Arad, mijlocașul slovac Andrej Fabry (27 ani) a semnat un contract cu FC Universitatea Cluj valabil din această vară, anunță clubul.
Născut la 1 martie 1997 în Topolcany (Slovacia), Andrej Fabry a început fotbalul la vârsta de zece ani și a trecut pe la mai multe echipe de juniori, printre care Velkek Ripnany, Zbehy și FC Nitra. Ultima dintre acestea e și cea pentru care a debutat în fotbalul profesionist, în 2015, pe când formația evolua în liga a doua a Slovaciei. Chiar dacă juca în mod obișnuit pentru echipa de seniori, în stagiunea 2016-2017 a bifat două meciuri în UEFA Youth League pentru cei de la Nitra.
În prima ligă a Slovaciei
În aceeași stagiune (2016-2017), Nitra, cu Fabry strângând 30 de prezențe și opt goluri, a reușit promovarea în prima ligă a Slovaciei. Mijlocașul ofensiv a rămas la echipa din țara natală până la jumătatea sezonului 2018-2019, când a făcut pasul la formația cehă Jablonec, pentru care a evoluat în șapte meciuri în partea a doua a campionatului.
Vara lui 2019 a adus pentru Fabry revenirea în Slovacia, fiind împrumutat la Dunajska Streda, echipă care l-a achiziționat definitiv la sfârșitul lunii ianuarie 2020. În tricoul formației din orașul cu același nume, a strâns 31 de prezențe în toate competițiile pe parcursul sezonului 2019-2020, marcând și trei goluri.
Următorul sezon l-a început tot la Dunajska, însă în iarna lui 2021 a fost cedat sub forma de împrumut la o altă echipă din campionat, Sered, în tricoul căreia a jucat în 16 partide. Întors la Dunajska Streda, a repetat traseul din stagiunea precedentă, împărțindu-și sezonul între această formație și Sered.
Cel mai bun sezon din Slovacia i-a adus transferul la UTA
Revenit după a doua perioadă petrecută la Sered, Fabry a semnat cu Skalica, unde a dat cel mai bun randament. Tot în prima liga slovacă, în stagiunea 2022-2023, a reușit 11 goluri și cinci pase decisive în 30 de meciuri.
Parcursul bun din sezonul menționat a atras atenția celor de la UTA, care l-au convins pe Fabry să semneze cu formația din Arad în vara anului 2023. În sezonul precedent din Superligă, acesta a evoluat în 33 de partide, contribuind cu șase goluri, alături de patru pase decisive. Stagiunea în curs i-a adus până acum slovacului alte 19 prezențe în tricoul UTA-ei, timp în care a mai înscris o dată și a oferit trei assist-uri.
Patru prezențe la naționala de tineret a Slovaciei
Andrej Fabry a evoluat în patru meciuri pentru reprezentativa U21 a Slovaciei, dintre care trei în preliminariile Euro U21 2019.