EVENIMENT
Clujean care mergea pe drum în Luna lovit MORTAL de un TIR
Un accident soldat cu moartea unei persoane a avut loc duminică dimineața pe DN 15 E60, în localitatea Luna.
Accident s-a înregistrat în jurul orei 05.25, potrivit polițiștilor.
Clujean care mergea pe drum în Luna lovit MORTAL de un TIR
Potrivit polițiștilor, din verificările preliminare s-a stabilit că un bărbat de 57 de ani, din comuna Luna, care se deplasa pe partea carosabilă a fost accidentat de un ansamblu de vehicule, condus în direcția localității Luduș de un bărbat de 59 de ani, din județul Mureș.
Din nefericire, echipajul medical a declarat în cele din urma decesul pietonului.
Conducătorul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.
Foto: Arhivă
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
FOTO. Cursurile practice pentru studenții de la Facultatea de Construcții continuă pe șantierul proiectului RIVUS
Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, continuă vizitele pe șantierul RIVUS, noul proiect al grupului IULIUS, dezvoltat în Piața 1 Mai, pe fosta platformă industrială Carbochim.
În cadrul întâlnirii cu profesioniștii de pe șantier, studenții au avut ocazia să vadă stadiul lucrărilor de modernizare a vechii clădiri administrative și, totodată, au vizitat și hala cu arcade, care trece printr-un proces de igienizare.
Primele vizite pe șantier au avut loc în luna iunie, atunci când studenții au avut ocazia să asiste la lucrările de dezmembrare a vechilor hale industriale, construcții care în urma unor studii complexe au fost încadrate în clasa de risc seimic I.
Studenții de la Construcții continuă vizitele pe șantierul RIVUS
Aceștia vor participa în continuare la vizite de studiu în diferite faze din dezvoltarea RIVUS. Aceste vizite de studiu sunt posibile în urma unui parteneriat realizat între Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și grupul IULIUS.
Parteneriatul între Universitatea Tehnică și grupul IULIUS a demarat la începutul verii și reprezintă o oportunitate pentru ambele părți. În timp ce pentru studenți este o oportunitate de învățare și asimilire în mod practic a cunoștințelor dobândite teoretic la facultate, pentru IULIUS reprezintă materializarea angajamentului de susținere a educației.
O zi pe șantierul de pe platforma Carbochim
La cea mai recentă vizită pe șantierul proiectului RIVUS au participat 30 de studenți de la Facultatea de Inginerie și Management în Construcții, însoțiti de cadre didactice. Tinerii au experimentat, pentru o zi, cum este să lucrezi pe șantier.
„Vizita studenților de la Facultatea de Construcții, anii 3 și 4 ai specializării Inginerie și Management în Construcții pe șantierul și fosta platformă industrială Carbochim a fost o experiență extrem de valoroasă, care le-a oferit o perspectivă reală asupra aplicării practice a cunoștințelor teoretice dobândite în timpul cursurilor. Interacțiunea directă cu specialiștii și observarea lucrărilor de reabilitare sunt de un real ajutor în înțelegerea provocărilor și cerințelor din domeniu.
Un moment deosebit de util a fost discuția cu managerul de proiect, care a explicat în detaliu responsabilitățile și provocările acestei funcții. Astfel, studenții au aflat cum se gestionează resursele, cum se coordonează echipele și care sunt pașii necesari pentru a respecta termenele și bugetele impuse. Managerul de proiect a împărtășit din experiența sa privind soluționarea problemelor neprevăzute și importanța unei bune comunicări între toți cei implicați în proiect”, a explicat prof. dr. ing. Daniela Lucia Manea, decanul Facultății de Construcții din cadrul UTCN.
O lecție despre reutilizarea și reciclarea materialelor
Toate materialele rezultate în urma desființării clădirilor vechi, care se aflau în stare avansată de degradare, de pe fosta platformă industrială Carbochim, vor trece printr-un proces complex de reciclare.
„Studenții au primit informații valoroase despre procesul de reutilizare și reciclare a materialelor rezultate în urma demolărilor. Specialiștii au explicat cum materialele recuperate, precum: betonul, oțelul și lemnul, pot fi reutilizate în noi proiecte sau reciclate pentru a reduce deșeurile și impactul asupra mediului. Astfel, au înțeles importanța implementării unor strategii sustenabile în construcții, care nu doar economisesc resurse, dar contribuie și la protejarea mediului.
Această colaborare cu mediul economic ne-a permis să observăm cum se desfășoară un proiect de reabilitare în etapele sale esențiale și să înțelegem importanța fiecărui detaliu în asigurarea calității și siguranței. În plus, studenții noștri au avut ocazia să discute cu profesioniști care le-au împărtășit din experiența lor și le-au oferit sfaturi valoroase. Astfel de inițiative ne oferă un avantaj major, deoarece ne ajută în pregătirea studenților pentru integrarea în piața muncii și formarea unei viziuni practice, bine fundamentată asupra domeniului în care vor activa”, a mai adăugat prof. dr. ing. Daniela Lucia Manea, decanul Facultății de Construcții din cadrul UTCN.
„Parteneriatul cu UTCN, o acțiune de sprijinire și promovare a inițiativelor educaționale”
Dată fiind dedicarea companiei în a dezvolta proiecte pentru comunitate, această colaborare cu mediul universitar subliniază angajamentul pe care IULIUS și-l asumă în implicarea cetățenilor în dezvoltarea proiectelor sale.
„Aceste parteneriate nu doar că oferă studenților experiențe valoroase în cadrul proiectelor noastre, dar contribuie și la pregătirea lor profesională pentru viitor. Astfel, aceștia pot explora activitățile specifice domeniului lor, câștigând competențe esențiale înainte de finalizarea studiilor. Experiența acumulată din proiectele anterioare ne-a arătat că schimbul direct de cunoștințe între experți și studenți este un factor decisiv în dezvoltarea tinerilor profesioniști, care pot colabora ulterior în realizarea acestor inițiative. Parteneriatul cu UTCN este încă o acțiune de sprijinire și promovare a inițiativelor educaționale din toate orașele în care suntem prezenți, inclusiv Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava, contribuind astfel la crearea unei comunități active și creative”, a explicat Sorin Guttman, Manager RIVUS.
RIVUS, în etapa obținerii autorizației de construire
RIVUS este un proiect gândit și realizat în urma consultării comunității clujene și va deveni un lifestyle center situat la doar 15 minute de centrul orașului Cluj-Napoca. Prin acest proiect, cu o valoare de peste jumătate de miliard de euro, companiile IULIUS și Atterbury Europe își propun să redea comunității 14 hectare de platformă industrială active parțial.
Acest proiect multifuncțional va oferi comunității 5,2 ha de spații verzi amenajate, funcțiuni dedicate culturii, zone de divertisment, birouri premium, fresh market, servicii medicale, peste 400 de magazine și 30 de restaurante. Totodată, vor fi realizate și investiții de utilitate publică, menite să ajute la fludizarea traficului și facilitarea accesului în zonă.
RIVUS se află în etapa obținerii autorizației de construire, după ce, în luna august, Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat de Consiliul Local. Etapele de dezvoltare a proiectului RIVUS pot fi urmărite pe site-ul www.rivus.ro sau pe paginile de social media: www.instagram.com/rivuscluj, www.facebook.com/rivuscluj.
EVENIMENT
Bătaie într-un local din Mintiu Gherlii, la o petrecere privată. Unul dintre agresori a fost ARESTAT
Doi bărbați au fost reținuți de polițiștii clujeni pentru 24 de ore în urma unei bătăi care a avut loc într-un local din Mintiu Gherlii.
Cei doi, care au devenit extrem de violenți, au agresat o femeie și doi bărbați.
Unul dintre ei a fost arestat pentru 30 de zile.
Bătaie într-un local din Mintiu Gherlii, la o petrecere privată. Unul dintre agresori a fost ARESTAT
Polițiștii de la Secția 7 Poliție Rurală Gherla au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 36 de ani și a unui bărbat de 62 de ani, ambii din comuna Mintiu Gherlii.
Aceștia sunt acuzați lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
Au bătut și o femeie
Potrivit IPJ Cluj, în urma probatoriului administrat în dosarul penal, s-a stabilit că, în seara zilei de 28 octombrie, în jurul orei 00:30, în incinta unui restaurant din comuna Mintiu Gherlii, unde se desfășura o petrecere privată, ar fi izbucnit un conflict spontan.
Cei doi bărbați ar fi devenit violenți atât verbal, cât și fizic, și au luat la bătaie un bărbat și o femeie.
Un al treilea bărbat, care a intervenit pentru a aplana conflictul, a fost, de asemenea, agresat fizic de cei doi.
Unul a ajuns după gratii, altul e sub control judiciar
La data de 30 octombrie, cei doi bărbați au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Dej.
În acest sens, s-a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului de 36 de ani, iar față de cel de 62 de ani s-a aplicat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Dej
Foto: Arhivă
EVENIMENT
De ce a decis CA Cluj suspendarea executării pedepsei pentru Onuc: prima condamnare, buna conduită și prejudiciu achitat parțial
Curtea de Apel a suspendat executarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare pentru înșelăciune imobiliară a țeparului Traian Onuc, invocând mai multe circumstanțe atenuante: se află la prima condamnare penală, a avut o conduită bună anterior faptelor și a achitat parțial prejudiciul cauzat victimelor.
Țeparul imobiliar Traian Onuc a obținut recent suspendarea pedepsei de 2 ani și 10 luni de închisoare, într-un prim proces în care a fost acuzat de inducerea în eroare a mai multor persoane privind vânzarea unui apartament neconstruit.
Decizia definitivă a fost pronunțată de instanță pe 28 octombrie 2024, stabilind un termen de supraveghere de patru ani și impunând o serie de restricții, inclusiv interzicerea desfășurării activităților de execuție și vânzare de imobile pe o perioadă de cinci ani.
A vândut apartamente într-un bloc imaginar
Inculpatul a indus în eroare mai multe persoane, promițându-le vânzarea unui apartament în cadrul unui proiect imobiliar care nu s-a mai realizat. Conform documentelor din dosar, acesta a semnat antecontracte prin care își asuma că va preda apartamentul, situat într-o clădire inexistentă din punct de vedere legal, pentru care nici măcar nu fusese solicitată o autorizație de construcție.
În plus, Onuc cunoștea faptul că autorizațiile pentru alte corpuri de clădire din proiect erau expirate, iar lucrările erau sistate prin ordonanța procurorului din iulie 2019.
„Inducerea în eroare a persoanelor vătămate a constat prin acțiunea inculpatului care și-a asumat prin antecontractul de vânzare-cumpărare existent la dosarul de urmărire penală faptul că va preda posesia apartamentului situat în – Corp C3 și cota de teren aferentă la data de 15.02.2020 cu posibilitatea de prelungire a termenului, întrucât se vor face modificări la proiect și va fi necesară o reautorizare – toate acestea în contextul bine cunoscut de inculpat că autorizații de construcții existau doar pentru corpurile de clădire C1 și C2 însă erau expirate, a fost dispusă întreruperea lucrărilor prin ordonanța procurorului din iulie 2019, iar pentru Corpul C3 nu exista autorizație de construcție pentru că nici măcar nu a fost solicitată”, se arată în motivarea deciziei Curții de Apel Cluj, consultată de Cluj24.
S-a dat drept inginer în fața victimelor, pentru a le câștiga încrederea
Mai mult, în fața victimelor, Onuc s-a prezentat sub o identitate falsă, pretinzând că este „inginer” implicat activ în dezvoltarea proiectului, alături de un „constructor” complice. Aceste acțiuni au convins persoanele vătămate să-i încredințeze indirect suma de 14.750 de euro.
„Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate inculpatul a pus în operă un întreg scenariu, respectiv şi-a asumat calitatea de «inginer» (…), care prin concursul coinculpatului (…) – care şi-a asumat calitatea de «constructor» – le-au primit pe persoanele vătămate la locaţia şantierului a cărui situaţie juridică o cunoşteau, pentru a le forma convingerea că predarea va avea loc la termenele stabilite.
Aceste acțiuni au determinat persoanele vătămate să-i remită indirect inculpatului suma de 14.750 euro pe care nu ar fi remis-o dacă ar fi cunoscut adevărul că această construcție corp C3 nu va fi finalizată probabil niciodată, cel puțin nu până la momentul pronunțării prezentei”, se mai arată în motivare.
Documentele depuse la dosar evidențiază că inculpatul a încercat să acrediteze ideea că întârzierile și lipsa progresului pe șantier ar fi fost doar temporare și cauzate de presupuse reautorizări, cu scopul de a ascunde realitatea că lucrările nu aveau cum să fie finalizate.
A semnat antecontractul de vânzare cu numele tatălui
Onuc a susținut în fața instanței că acțiunile sale nu au avut o intenție infracțională și că ar fi acționat în scopul de a obține condiții contractuale mai favorabile.
Totuși, probele din dosar îl contrazic, demonstrând că inculpatul nu a avut o intenție legitimă și a urmărit obținerea unor foloase necuvenite. Mai mult, acesta a trecut numele tatălui său în acte pentru a părea că el însuși nu ar fi implicat direct în tranzacție, sperând să evite acuzațiile de înșelăciune.
„Nu se poate susține în mod real că la încheierea acestuia antecontract inculpatul a acționat cu bună credință și nu a urmărit obținerea unui folos material injust pentru sine sau pentru altul în contextul în care persoana căreia i-au fost remiși banii a rămas neidentificată. De altfel, inculpatul a inserat cu bună ştiinţă numele tatălui său la rubrica vânzător- deşi acesta nu a participat la negocierile privind încheierea contractului-, urmărind ca prin această menţiune să se prevaleze de lipsa calităţii sale de vânzător şi prin urmare lipsa implicării sale în săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, această apărare fiind avansată şi cu ocazia ultimului cuvânt în faţa instanţei de apel”, potrivit motivării Curții de Apel Cluj.
A încercat să scape de pedeapsă printr-o împăcare cu victima
Instanța a stabilit că inculpatul trebuie să fie tras la răspundere penală pentru înșelăciune, subliniind că înțelegerea ulterioară de rezoluțiune nu anulează infracțiunea comisă.
„În opinia noastră, caracterul ilicit al faptelor imputate inculpatului nu este înlăturat de actul ulterior din 06.08.2024 denumit rezoluțiune a antecontractului de vânzare-cumpărare nr.78/29.10.2019, relevante fiind acțiunile inculpatului și intenția acestuia la momentul încheierii actului. (…) s-ar da o altă interpretare s-ar ajunge la situația absurdă a ignorării dispozițiilor legii penale. Să ne imaginăm ipoteza în care o persoană fură un bun și la un timp după comiterea faptei, fiind prinsă, restituie bunul. Aceasta nu înseamnă că furtul nu a fost comis, că nu sunt întrunite elementele de tipicitate ale infracțiunii și nu se impune tragerea la răspundere penală a autorului, ci doar că atitudinea sa după comiterea faptei poate fi eventual valorificată ca circumstanță atenuantă”, se mai arată în motivare.
„Buna conduită” a inculpatului, invocată de Curtea de Apel
În data de 28 octombrie 2024, instanța de apel a admis cererea de suspendare a executării pedepsei pentru Traian Onuc, acordându-i o perioadă de supraveghere de 4 ani, timp în care acesta va trebui să respecte o serie de măsuri impuse.
Instanța a decis că suspendarea sub supraveghere este justificată pe baza mai multor circumstanțe atenuante: Onuc se află la prima condamnare penală, a avut o conduită bună anterior faptelor, și a achitat parțial prejudiciul cauzat victimelor. De asemenea, deși acesta este implicat în mai multe dosare penale, Curtea a considerat că aplicarea pedepsei este suficientă, iar executarea efectivă nu este necesară pentru a preveni recidiva.
„Inculpatul este la prima confruntare cu legea penală, a avut o conduită bună anterior comiterii faptelor din prezentul dosar, a achitat o parte din prejudiciul cauzat părților civile – 20.000 lei, este o persoană tânără.
Împrejurarea că este vizat de mai multe dosare penale aflate în diferite stadii de soluționare, niciuna definitivă până la acest moment nu este de natură a conduce la excluderea sa de la beneficiul suspendării sub supraveghere.
Apreciem că raportat la faptele deduse judecății în prezentul dosar aplicarea pedepsei este suficientă și chiar fără executarea acesteia condamnatul nu va mai comite infracțiuni în viitor”, arată Curtea de Apel Cluj.
Supraveghere și muncă în folosul comunității
Pe parcursul celor patru ani, Onuc va trebui să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune și să comunice schimbările de domiciliu sau de loc de muncă.
De asemenea, are obligația de a participa la programe de reintegrare socială și va presta muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei sau al programului „O masă caldă”. Instanța l-a avertizat că nerespectarea acestor măsuri va atrage revocarea suspendării și executarea pedepsei în regim de detenție.
O decizie definitivă, dar nu ultima
Decizia din 28 octombrie este definitivă, fiind prima sentință definitivă într-un dosar penal în care Onuc a fost trimis în judecată pentru înșelăciune. Având în vedere că inculpatul este vizat și de alte dosare penale, se așteaptă ca pedepsele ulterioare să fie aplicate cu executare, conform legislației.
ECONOMIE
92% dintre angajații care lucrează de acasă fac și altceva în timpul jobului: mai mult de 50% gătesc sau se uită la televizor
92% dintre angajații care lucrează de acasă fac și altceva în timpul jobului, arată un sondaj realizat în SUA. Printre cele mai comune activități se numără gătitul, vizionarea programelor TV și treburile gospodărești.
Majoritatea covârșitoare (92%) a angajaților în regim remote din Statele Unite au declarat, în cadrul unui sondaj analizat de Newsweek.com, că fac altceva în timpul orelor de muncă, se arată în newsletter-ul Hacking Work.
Ce mai fac angajații remote în timpul programului?
Cele mai comune activități practicate de respondenți în timpul programului sunt gătitul, vizionatul serialelor sau a emisiunilor televizate sau treburile gospodărești. Printre activitățile desfășurate în timpul programului se mai numără exercițiile fizice, cumpărăturile online, îngrijirea copiilor sau petrecerea timpului cu prietenii. O mică parte dintre angajați recunosc că lucrează pentru un al doilea job în timpul programului.
Milenialii (cei născuți între 1981 și 1996) sunt cei mai activi: 55% arată că se uită la televizor în timpul programului de lucru, 57% gătesc, 45% se ocupă de treburi gospodărești, iar 39% recunosc că trag un pui de somn între sarcinile de lucru.
Generația Z, cea mai dedicată jobului
În contrast, Generația Z (cei născuți între 1997 și 2012) este cea mai dedicată muncii: 13% spun că nu mai fac și alte activități în timpul lucrului. Mai mult decât atât, tinerii din Generația Z sar adesea peste prânz și se simt de patru ori mai vinovați decât boomerii pentru că nu iau acele pauze.
Tinerii se simt presați să pună munca mai presus de sănătate, iar motivele sunt variate – programul aglomerat, plin de întâlniri și teama că nu vor reuși să finalizeze toate sarcinile.
Ce cred angajatorii despre multitasking-ul angajaților?
Unii angajatori cred că multitaskingul în timpul orelor de lucru îi face pe angajați mai fericiți și mai productivi. Aceștia pun accent pe rezultate în loc de respectarea strictă a programului.
Cu toate acestea, nu toți angajatorii sunt de aceeași părere. Pentru ca lucrurile să funcționeze sub această formă, e nevoie ca toți cei implicați să găsească un echilibru între flexibilitate și responsabilitate, să stabilească așteptări clare și să comunice eficient.