Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca nu va avea Târg de Crăciun în acest an

Publicat


Ani de-a rândul, clujenii au fost obișnuiți ca în Piața Unirii să se desfășoare tradiționalul Târg de Crăciun. Bradul, căsuțele cu bunătăți, dar și patinoarul, caruselul și spectacolele de pe scenă erau atracții care adunau mii de oameni în fiecare seară începând din noiembrie până la final de decembrie.

Anul acesta, din păcate, totul se va rezuma la bradul tradițional. Pandemia ne-a mai interzis o bucurie. Surse din Primăria Cluj-Napoca ne-au confirmat marți faptul că vom avea un Crăciun fără târg în centrul orașului.

Adică nu patinoar, nu spectacole, nu căsuțe, nu scenă, nu distracții. Doar brad iar pe străzi iluminat festiv de sărbătorile de iarnă.

Foto: Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Canapea în flăcări într-un apartament de pe Calea Mănăștur. Mai multe persoane s-au autoevacuat

Publicat

canapea incendiu

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit, luni seara, pentru stingerea unui incendiu într-un apartament situat într-un imobil cu funcțiuni mixte, de pe Calea Mănăștur din municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului s-au alocat patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, două autoscări, o ambulanță și o motocicletă SMURD, unde au găsit o canapea cuprinsă de flăcări și mai multe persoane care s-au auto evacuat din apartament.

Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar flăcările au fost lichidate. Nu au fost necesare măsuri de evacuare a altor persoane din blocul de locuințe sau celelalte spații din imobil”, au spus pompierii.

canapea incendiu

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe ÎNCĂRCAREA cardurilor pentru alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei

Publicat

card alimente facebook

Luni, 15 aprilie, începe încărcarea cardurilor pentru alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei, anunță Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu. 

De acestea beneficiază un număr de aproximativ 2,6 milioane români, scrie Alba24.ro.

Începe ÎNCĂRCAREA cardurilor pentru alimente cu o nouă tranșă de 250 de lei

„Din 15 aprilie începe încărcarea cardurilor de alimente (tichete sociale) cu o nouă tranşă de 250 lei pentru un număr de aproximativ 2,6 milioane de beneficiari eligibili.

Procesul de încărcare a cardurilor se va desfăşura în perioada 15-25 aprilie 2024″, a scris Câciu pe pagina sa de Facebook.

Cardurile sociale pentru alimente se acordă persoanelor vulnerabile cu venituri mai mici de 2.000 lei.

Cine primește carduri de alimente

Persoanele care beneficiază de aceste carduri sociale sunt cele ce au o situație financiară defavorizată.

Dacă acestea îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul le va fi livrat direct de către angajații Poștei Române, fără a fi necesar să inițieze personal vreo procedură.

Pentru anul 2024, beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde sunt:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Sprijinul poate fi utilizat pentru achiziţionarea de produse alimentare şi/sau mese calde.

Când se virează banii

În anul 2024, calendarul acordării tranșelor de câte 250 de lei rămase este următorul:

– aprilie;
– iunie;
– august;
– octombrie;
– decembrie.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pe drumul din Mărtinești, ca la raliu, Trei șoferi amendați pentru viteze de peste 100 de km/h și lăsați fără permis

Publicat

Mătinești viteză

Polițiștii rutieri din cadrul Poliției municipiului Turda au acționat la sfârșitul săptămânii la Mărtinești  pentru impunerea respectării regimului legal de viteză.

În acest context, duminică, au fost înregistrați cu aparatul radar 3 participanți la trafic care conduceau cu viteza de 101 km/h, 105 km/h și 106 km/h, pe DN1 E60, în localitatea Mărtinești.

Cei trei, doi bărbați și o femeie au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 1485 de lei, respectiv 1650 de lei, fiindu-le, totodată, suspendat dreptul de a conduce vehicule pentru o perioadă de 90 de zile.

Mătinești viteză

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Copreședinta REPER, Ramona Strugariu, candidează la Primăria Cluj-Napoca și deschide lista de consilieri locali

Publicat

De

Ramona Strugariu

Copreședinta Partidului REPER, Ramona Strugariu, și-a anunțat, luni, candidatura la Primăria Cluj-Napoca și faptul că deschide lista de consilieri locali ai partidului la alegerile din 9 iunie. Celălalt copreședinte al REPER este fostul premier Dacian Cioloș. 

“Am aproape 10 ani de experiență în politici publice europene care pot aduce pentru Cluj o viziune pe termen lung şi un loc pe care îl merită în Europa.

Cred că politica se face la firul ierbii, alături de oameni și pentru oameni, și mai cred că a venit timpul să facem pasul spre politica națională, asumând candidaturi la alegerile locale și parlamentare. România se construiește şi de acasă.

Am negociat unele dintre cele mai importante dosare ale Parlamentului European, am coordonat echipe complexe şi am gestionat proiecte internaționale în beneficial comunității cu mult înainte de politică.

Sunt top 5 european în domeniul meu de activitate. Cluj-Napoca poate fi top 5 european între oraşele UE. Asta îmi doresc pentru Cluj”, a afirmat Ramona Strugariu.

Consiliu consultativ permanent

Aceasta a afirmat că vrea să hotărască împreună cu clujenii cum se cheltuie bani publici.

”Vreau să ştie fiecare clujean, în fiecare secundă, ce face administrația locală.

Vreau ca transparența şi calitatea serviciilor să fie reguli de bună guvernare locală. Am făcut asta la nivel european – în Comisiapentru control bugetar – putem face asta şi la Cluj

. Vreau să decidem împreună proiectele pentru Cluj, să le dezbatem public, să le voteze clujenii pe cele mai bune.

Îmi doresc la Cluj un Consiliu consultativ permanent cu societatea civilă şi mediul de afaceri, cu drept de inițiativă în ceea ce privește proiectele supuse spre aprobare Consiliului Local.

Vreau să fie primăria cea care deschide prima uşa către inițiative cetățenești”, a adăugat Ramona Strugariu.

De asemenea, aceasta candidează și pe listele partidului REPER pentru alegerile europarlamentare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax