ADMINISTRAȚIE
Cluj Innovation Park, pierderi financiare pe bandă rulantă. CL Cluj-Napoca a aprobat aceiași membri ai CA

Consiliul Civic Local (CCL) atrage atenția asupra situației Societății Cluj Innovation Park, înfiintata în 2014, și care are ca acționar unic municipiul Cluj-Napoca prin Consiliul Local. Aceasta administrează Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), așa numitul ”Buftea de Cluj”, și Centrul de sprijinire a afacerilor (TEAM).
Prin HCL nr.64/12/02.2018 s-a aprobat numirea membrilor CA pe durata de 4 ani, pentru urmatoarele persoane:
Pop Gheorghe
Ghita Irina Elena (actual Balint Irina Elena )
Daniel Arpad Zoltan
Chiorean Teodor Alin
Bugnar Vasile Iulian
Milășan Alina Niculina
”Întrucât mandatul administratorilor numiti expira pe 12.02.2022 a fost semnat contractul de selectie nr.33231/17.01.2022 cu S.C Arc Consulting- in calitate de expert independent- sa recruteze membrii noi ai CA. Pierderile financiare din ultimii 7 ani ii descalifica pe toti cei numiti dar si pe cei care i-au numit”, arată Iosif Pop din partea Consiliului Civic Local.
Rezultate financiare dezastruoase
PIERDEREA EXERCIŢIULUI FINANCIAR 2014………………….. SOLD D (ct. 121) -313.968 lei
PIERDEREA EXERCIŢIULUI FINANCIAR 2015………………….. SOLD D (ct. 121)-710.785 lei
PIERDEREA EXERCIŢIULUI FINANCIAR 2016………………….. SOLD D (ct. 121)- 1.024.844 lei
PIERDEREA EXERCIŢIULUI FINANCIAR 2017………………….. SOLD D (ct. 121)- 1.534.974 lei
PIERDEREA EXERCIŢIULUI FINANCIAR 2018………………….. SOLD D (ct. 121)- 2.037.451 lei
PIERDEREA EXERCIŢIULUI FINANCIAR 2019………………….. SOLD D (ct. 121)- 2.697.046 lei
PIERDEREA EXERCIŢIULUI FINANCIAR 2020………………….. SOLD D (ct. 121)- 3.594.265 lei.
”Cu toate rezultatele dezastruoase ale societatii,de la infiintare si pana in prezent, firma contractanta nu a organizat o selectie competitiva pentru administratori performanti si s-a limitat a propune in Consiliul Local Cluj-Napoca aceleasi persoane:
Bugnar Vasile Iulian
Daniel Arpad Zoltan
Chiorean Teodor Alin
Pop Gheorghe
Ghita Irina Elena
”Intrebarea CCL este cat se poate de fireasca: Care este responsabilitatea CL in administrarea banilor publici investiti in aceasta societate ?
Cine isi asuma pierderile permanente de la infiintare si pana in prezent? Directorul general in functie, Alexandru Coroian, care a incasat 513.923 lei? Administratorii societatii nominalizati mai sus? Consiliul Local ori primarul care i-a sustinut politic? CCL cere ca in maxim 4 luni sa fie limitat mandatul administratorilor numiti mai sus, sa aiba loc organizarea selectiei pe criterii profesionale si competitive, urmata de numirea noilor membri CA si de exercitarea raspunderii administrative”, a mai spus Pop.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
Prețul mediu pe imobiliare la Cluj, la nivelul celor mai scumpe zone din Capitală. Interes tot mai mare pentru restul județului

Piața imobiliară din Cluj-Napoca continuă să bată recorduri, cu o creștere de preț de 17% în martie 2025 față de anul trecut, consolidându-și poziția la nivel național. În ciuda scăderii cererii, orașul rămâne în topul vânzărilor la nivel național.
Cluj-Napoca rămâne în centrul atenției pe piața imobiliară, cu prețuri care continuă să crească accelerat. Potrivit lui Dan Niculae, reprezentant Imobiliare.ro Finance, orașul a înregistrat doi ani consecutivi de creșteri semnificative.
„Cluj-Napoca a avut doi ani la rând creșteri de prețuri, și anul trecut, și anul acesta. Anul trecut a avut o creștere de 15%, iar anul acesta de 17% în martie comparativ cu martie anul precedent și pare că nu se oprește din creștere. Zonele cele mai scumpe au avut creșteri mai moderate. Ca vânzări, anul a început foarte bine, avem un plus 8% anul acesta ca vânzări efective, față de o creștere de doar 3% anul trecut. Clujul se află pe locul 4 la nivel național la vânzări, după București, Ilfov și Constanța, deci se menține destul de sus”, a declarat acesta.
Apartamentele din Cluj, la prețuri „de lux”
Prețul mediu pe metrul pătrat a ajuns comparabil cu cel al celor mai scumpe zone din Capitală, iar în unele cazuri chiar îl depășește.
„Observăm că prețurile medii pe metrul pătrat din Cluj au ajuns la nivelul celor mai scumpe zone din București. Chiar vorbeam ieri cu un dezvoltator care spunea că prețurile pornesc de la aproape 4.000 de euro/mp și erau apartamentele cu o vedere mai puțin drăguță. Așadar, pe zona de prețuri vedem în continuare creșteri”, a mai arătat expertul Imobiliare.ro.
Atât cererea, cât și oferta au scăzut ușor
În ciuda acestor prețuri ridicate, piața a rămas activă. Cererea s-a ajustat ușor, înregistrând o scădere de aproximativ 10% anul trecut, însă oferta s-a diminuat în același timp, menținând echilibrul.
„La nivel de cerere, evident că ținând cont de creșterea prețurilor avem și o cerere ușor corectată. Anul trecut, cererea a scăzut cu 10%, însă și oferta s-a diminuat. Atunci, raportul dintre numărul de cumpărători și numărul de oferte în piață a rămas constant în jurul valorii de 2 cumpărători/ proprietate”, a explicat Niculae.
Interes crescut pentru zonele din afara municipiului
În paralel, zonele din afara orașului capătă tot mai multă popularitate, cu un preț mediu de doar 1.664 euro/mp util și o creștere de doar 7%, aproximativ la jumătate față de municipiu.
„Devin foarte atractive zonele din afara Clujului, unde încă prețurile sunt foarte departe de ceea ce se întâmplă în oraș, la 1.664 euro/mp util în 2024, cu o creștere de doar 7%. Pare că este la jumătate de preț să cumperi oriunde altundeva în interiorul județului decât în Cluj-Napoca”, a mai afirmat expertul.
Evoluție temperată în cazul chiriilor
În ceea ce privește chiria, aceasta a avut o evoluție mai temperată, a mai remarcat Dan Niculae, reprezentant Imobiliare.ro Finance: „Prețurile nu au crescut în același ritm, este cumva și normal, chiria medie rămâne cât de cât constantă la începutul acestui an. Anul precedent, chiria medie a crescut doar cu 6%. Pare că în acest moment este mai confortabil să închiriezi o proprietate în Cluj decât să cumperi. Avem zone unde au crescut disproporționat chiriile: zona centrală și cartierele premium”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB 2025, desfășurat marți, 8 aprilie, la Grand Hotel Italia. Evenimentul a reunit lideri ai pieței imobiliare din Cluj, precum Cătălin Priscorniță (Blitz), Răzvan Cuc (RE/MAX România), Ioana Oltean (Napoca Imobiliare) și Dorin Bob (Studium Green), și a oferit o radiografie detaliată a tendințelor din sectorul rezidențial și de finanțare.
ECONOMIE
Limbaj de imobiliar. Dorin Bob, cum a ajuns Clujul cel mai scump: Nu s-au mai dat autorizații. Nu te poți pișa în fața economiei

Omul de afaceri Dorin Bob, dezvoltator imobiliar, fondatorul Studium Green, a lansat noi atacuri la adresa administrației locale, spunând că prețurile mari de pe piața imobiliară din Cluj-Napoca sunt rezultatul unui „accident” administrativ și urbanistic.
Într-un discurs lipsit de menajamente, Dorin Bob acuză că lipsa autorizațiilor de construcție și transformarea orașului într-un spațiu „intangibil” a condus la explozia prețurilor și extinderea haotică a localităților din jur.
Clujul, cel mai scump oraș „din greșeală!”
Întrebat de ce este Clujul cel mai scump oraș la prețul pe metru pătrat, Dorin Bob a răspuns:
„Din greșeală! Chiar din greșeală. Am ajuns cu prețul ăsta absolut aberant, din punctul meu de vedere, ca dezvoltator, din greșeală. Clujul era un oraș sub Timișoara, a venit domnul primar Boc, a trecut primul mandat, a trecut al doilea mandat, eram încă depășiți de Timișoara, începeau lucrurile să se miște, să se întâmple lucruri frumoase la noi, și pe acest fond al entuziasmului din acea perioadă, ne-am considerat «Orașul-comoară». Atât de comoară încât să fie intangibil.
„Am început să nu mai dăm autorizații de construcție”
Și pentru că e o comoară intangibilă, am început să nu mai dăm autorizații de construcție. Și după ce n-am mai dat autorizațiile de construcție, au început să crească prețurile și noi să ne mirăm de ce cresc prețurile. Păi, pentru că nu se dau autorizații de construcție.
Orice cerere trebuie la un moment dat să se întâlnească cu oferta. Este absolut firesc că în fața economiei nu te poți, mă scuzați – pișa, pentru că te faci pe pantaloni. Atunci, a apărut Floreștiul. A apărut și Baciu. Vor apărea și altele și altele în jurul nostru. Am transformat orașul Cluj-Napoca într-o comoară de neatins, iar în jurul nostru s-au dezvoltat un alt oraș, cu 70-80 de mii de locuitori, pe care acum nu mai știm cum să îl gestionăm”, a declarat Dorin Bob.
Declarațiile au fost făcute în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB 2025, desfășurat marți, 8 aprilie, la Grand Hotel Italia. Evenimentul a reunit lideri ai pieței imobiliare din Cluj, precum Cătălin Priscorniță (Blitz), Răzvan Cuc (RE/MAX România), Ioana Oltean (Napoca Imobiliare) și Dorin Bob (Studium Green), și a oferit o radiografie detaliată a tendințelor din sectorul rezidențial și de finanțare.
ECONOMIE
Grindeanu: Va fi SEMNAT contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania. Valoarea lui, peste 6 miliarde de lei

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunță, marți, că la sfârșitul săptămânii va fi semnat contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania.
Sorin Grindeanu a postat pe TikTok faptul că la sfârșitul acestei săptămâni se va semna pentru ultimul lot și, totodată, cel mai valoros lot ca și sumă de pe Autostrada Transilvania.
Este vorba despre lotul de la Poarta Sălajului la Nușfalău.
Grindeanu: Va fi SEMNAT contractul pentru ultimul lot al Autostrăzii Transilvania
„Este un contract de 6,62 miliarde de lei, cel mai mare contract din istoria CNAIR. Și, cu ocazia semnării acestui contract, toate loturile aflate în construcție în acest moment de pe Autostrada Transilvaniei vor intra în faza finală, în cea de execuție. Și anume mă refer la loturile de la Nădășelu până la Nușfalău și, totodată, de la Suplacul de Barcău până la Biharia”, a spus Grindeanu.
Potrivit acestuia, Autostrada Transilvania este una din autostrăzile importante din România care trebuie să fie finalizată în anii viitoare.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o anexă a unui adăpost pentru câini, aflat în localitatea Viișoara.
Din nefericire, nu toți câinii au putut fi salvați din flăcări.
Doi câni, morți într-un incendiu la un adăpost din Viișoara
La fața locului acționează două autospeciale pentru stingerea incendiilor. Echipajele ISU Cluj au găsit o anexă, cu o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați, cuprinsă în totalitate de flăcări.
Din relatările administratorului, doi câini au fost surprinși de flăcări în anexă și nu au mai putut fi scoși. Pompierii lucrează încă pentru limitarea incendiului și pentru stingere focarelor.