Connect with us

Clujul de altădată

CLUJ, anii ’60 – ’70: acrobații pe sârmă, balena Goliat, cascadoriile lui Boros și americanii cu fete sexy în Parcul Central

Publicat


Cu toate restricțiile pe care le-au impus în acele vremuri, regimurile comuniste autoritare conduse de Gheorghe Gheorghiu Dej (mort în 1965) și Nicolae Ceaușescu nu i-au putut împiedica, totuși, pe clujeni să participe la acrobații pe sârmă sau la momente de cascadorie pe velodrom, ori să vadă pe viu ce nu și-ar fi închipuit vreodată că vor vedea: balena de peste 20 de metri lungime!

N-a fost o regulă, ci mai degrabă o picătură de apă într-un ținut arid. Dar și când prezentările acestea aveau loc, clujenii se adunau ca la circ. Minunea venită din „Occidentul decadent” ori talentul acrobaților îi făceau să mai uite de problemele de zi cu zi.

Cascadoriile lui Boros

Laurențiu Naș (72 de ani) era adolescent pe-atunci, dar își amintește de acei ani cu mare plăcere. „Era pe la începutul anilor ’60, iar lângă Oser, care pe vremea aceea se afla pe locul CUG-ului (Combinatului de Utilaj Greu – n.r.) era un fel de velodrom.

Și-n fiecare sfârșit de săptămână, venea un motociciclist care făcea ture prin cilindrul ăla folosind forța centrifugă. Noi ziceam că <mergem să-l vedem pe Boros cu motocicleta>.

Avea o motocicletă Zundapp sau IJ, nu mai știu sigur, care făcea un zgomot teribil. Dar Boros ăsta era un cascador extraordinar! Iar lumea era captivată de acrobațiile lui și îl privea cu mare admirație!

Se și plătea intrarea, biletul era un leu sau un leu și 50. El era figura principală în zilele de Oser”, rememorează pensionarul clujean.

Laurențiu Naș a povestit, pentru cluj24.ro, momente din copilăria și adolescența sa. Foto: Tudor Știrbu

Balena Goliat a sosit în Piața Mihai Viteazu din Cluj!

Dar evenimentul care avea să marcheze acea perioadă și generațiile de atunci s-a petrecut în iarna anului 1964.

O balenă imensă, îmbălsămată în formol, numită la început Golia, apoi rebotezată Goliat, a fost expusă într-un cort din Piața Mihai Viteazu! Era aproape de neconceput ca regimul comunist să fie de acord cu un asemenea eveniment, mai ales că venea din Occident, dar … minunea s-a produs! Balena Goliat a ajuns (și) la Cluj!

Era enormă

„S-a adunat multă lume în piață să vadă balena și m-am dus și eu, gură-cască. Au adus-o pe un trailer lung de peste 20 de metri.

Era enormă! Îmi amintesc că, deși era îmbălsămată, mai păstra acel miros de mare, de ocean. Și lângă ea era un harpon lung, ziceau că ar fi fost folosit la capturarea ei. A stat puțin la Cluj, vreo două-trei zile cel mult”, își amintește Laurențiu Naș. Din păcate, adolescentul Laurențiu Naș n-avea un aparat foto pe-atunci pentru a imortaliza acest moment unic în viața sa. Fotografia de mai jos, ca și celelalte din acest articol cu balena Goliat, sunt realizate de fotoreporterii ziarelor italiene în perioada 1954 – 1965.

Goliat cântărea 68 de tone

În fapt, Balena Goliat făcea parte din specia Balenoptera Physalus, cu o longevitate de 50 de ani, cântărea 68 de tone şi a fost ucisă pe 6 iunie 1954 în golful din Trondheim, pe coastele Norvegiei. Mai multe informații despre imensul cetaceu au fost oferite, după o muncă de patru luni de documentare, de Robert Matei, pe site-ul glasulvailor.ro,

Acesta spune că, după ce a fost adusă la mal, vânătorii de balene din Bergen au golit-o, dat fiind faptul că dintr-un cetaceu de 22 de metri se puteau prelua cantităţi industriale de ulei, carne şi grăsime.

„Odată scoase, măruntaiele sale au putut fi cântărite şi ziarele au început să titreze pe prima pagină, fraze de genul: <Ficatul lui Golia cântăreşte 650 de kilograme şi conţine o cantitate de vitamina A, a cărui echivalenţă o găsim în 5 milioane de ouă de găină>”, explică Robert Matei.

„Inima cetaceului cântăreşte 450 de kilograme şi limba peste 2.200 de kilograme”.

Îmbălsămată cu 7.000 de litri de formol

Pentru a conserva carcasa, norvegienii au îmbălsămat-o cu 7.000 de litri de formol, în ideea de a deschide pentru vizitare publicului un interior de balenă în care se dorea să se joace chiar şi o piesă de teatru.

Potrivit lui Robert Matei, balena cu înotătoare a fost scoasă la vânzare şi a fost cumpărată de Giuseppe Erba, un excentric impresar de teatru din Torino, administrator de restaurant şi de cinematografe.

Goliat a fost o maşină de făcut bani printr-o metodă subtilă de vânzare şi promovare sub umbrela unui circ educaţional.

Expusă în 30 de țări

La începutul anilor ’60, cetaceul a pornit în cel mai lung tur din Europa şi Orientul Mijlociu pe roţi, făcând senzaţie în aproape 30 de ţări.

Aşa a ajuns în luna ianuarie a anului 1964 celebra balenă şi în România, prima oară la Sibiu, apoi la Bucureşti-Obor, după care a colindat pe roţi într-un trailer de 25 de metri lungime oraşe precum Ploieşti, Timişoara, Craiova, Arad, Braşov, Piteşti, Bacău, Brăila, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Târnăveni sau Reghin, într-o expoziţie impresionantă cum nu se mai văzuse nicăieri în lume.

Balena Goliat la Torino, în 1954. Foto: La Stampa

„Nenea cu prăjina”, altă atracție a Clujului

Lăsând povestea balenei Goliat la o parte, Laurențiu Naș își mai amintește de un eveniment din adolescența sa care l-a marcat profund.

„Într-un an, cred că era pe la sfârșitul anilor ’60, în Piața Mihai Viteazu a sosit un acrobat, care a legat o sârmă pe clădirea unde acum e Agenția CFR, până peste drum. Acolo, atunci era un local, „Bufetul ciobănașului” se numea, dar acum e o farmacie.

A mers în picioare pe sârma aia, dintr-o parte în alta, ajutându-se de o prăjină. Ăsta a fost o altă atracție a Clujului. Noi i-am spus simplu: <nenea cu prăjina>”.

Fenomenalul Arturo Stroschneider

Probabil că „nenea cu prăjina” despre care povestește Laurențiu Naș era un discipol al unui strălucit acrobat din perioada interbelică, Arturo Stroschneider.

Arturo s-a născut în Austria, a învăţat acrobaţia de la 9 ani şi a dat reprezentaţii în toată Europa. Era celebru la începutul secolului trecut, un adevărat fenomen, care îi făcea pe oameni să creadă că moartea poate fi învinsă. Arturo, cum îi spuneau italienii, oferea spectacole peste tot în Europa.

Așa a ajuns și în România. Între anii 1933-1934, a dat spectacole la Cluj, Sibiu, Braşov, Rupea, Reghin, Saschiz, Mediaş, Sighetu Marmaţiei, Cernăuţi, dar şi în Munţii Apuseni, la Roșia Montană.

Arturo Stroschneider, într-o demonstrație de măiestrie la Roșia Montană

Pe clujwebstory.ro, Ancuța Lăcrămioara Chiș, de la „Asociația Clujul de altădată”, scrie că Arturo Stroschneider era foarte cunoscut în Cluj, lumea adunându-se să vadă extravaganţa omului care se plimba cu bicicleta pe o sârmă atârnată la câţiva metri de sol.

Reprezentaţia lui se desfăşura în zona Pieţei Mihai Viteazu, pe spaţiul unde acum este construit Cinematograful Florin Piersic (Republica). Doi stâlpi erau bine ancoraţi, iar la înălţimea de 5 metri se fixa acel cablu pe care Stroschneider mergea cu bicicleta şi ţinea în mâini cumpăna pentru păstrarea echilibrului.

Cu bicicleta pe coarda întinsă între Teatrul Naţional şi clădirea vecină

Una dintre cele mai spectaculoase reprezentaţii a fost cea din anul 1937, când sub privirile înmărmurite ale mulţimii, Stroschneider a pedalat pe coarda întinsă între Teatrul Naţional şi clădirea de vis-à-vis. Exista o plasă de siguranţă şi un perimetru protejat, iar mulţimea se aduna cu fervoare să vadă spectacolul oferit de omul care avea posibilitatea de a controla o bicicletă care se deplasa pe o sârmă amplasată la mare înălţime.

Oamenii din echipa echilibristului adunau în pălării sau într-o cutie bănuţii oferiţi de mulţimea entuziasmată.

Până în anii ’50, Stroschneider a uimit cu talentul său oameni maturi şi copii, strânşi în număr mare să vadă acest exerciţiu deosebit de îndrăzneţ. Printre clujeni circula chiar o expresie prin care se exprima uimirea: „Se uită ca la Stroschneider”, astfel că numele echilibristului a rămas în memoria colectivă pentru mult timp.

Un reportaj despre viața lui Arturo Stroschneider poți citi aici.

Au venit (și) americanii!

Într-adevăr, americanii au ajuns pe vremea comunismului și la Cluj, dar nu cu tancuri și bombardiere pentru a îndepărta regimul, așa cum sperau mulți români în cel de-Al Doilea Război Mondial, ci cu o echipă de specialiști și … de fete sexy! Se-ntâmpla în vara anului 1962, cu un an înainte de asasinarea președintelui Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy.

„Era în vara anului 1962 când americanii au sosit la Cluj. Au venit cu o expoziție de mașini electrice, unelte manuale și mase plastice. Am rămas cu gura căscată! Efectiv, ne-o dat pe spate, serios vă spun! Erau numai mașini din ălea șmechere, de toate felurile…

Mama mia, n-am mai văzut așa ceva! Intrarea era 3 lei, iar vizitatorii primeau o revistă editată în Statele Unite, dar tradusă în limba română. Pe prima pagină era președintele JF Kennedy, care după un an urma să fie asasinat.

Expoziția asta fusese în mai multe țări din Europa, iar vizitatorul cu numărul un milion urma să primească drept premiu o garnitură din echipamentele expuse acolo. Și-aveau cu ei niște prezentatoare tare sexy, cu fustițe scurte … Ce mai, ne-o spart cu expoziția asta! Ăștia sunt americanii: știau foarte bine și știu, la fel, și acum să-și facă imagine”, a mai spus Laurențiu Naș.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Aeroportul Oradea vrea să-i ia faţa Aeroportului Cluj. Se conectează cu un hub european. Bolojan vs Tişe. CJ Bihor dă bani

Publicat

De

Consilierii judeţeni din Bihor au aprobat miercuri, în unanimitate, un proiect de hotărâre pentru lansarea unei licitaţii vizând instituirea unui serviciu public aerian pe ruta Oradea – Varşovia (hub aerian), subvenţionat de judeţ, dar fără un buget prestabilit, transmite Agerpres.

„Pentru Oradea şi judeţul Bihor, asigurarea conectivităţii rutiere, feroviare şi aeriene sunt foarte importante pentru continuarea dezvoltării în anii următori. Anul acesta a fost un an dedicat investiţiilor în infrastructura aeroportului şi la finalul acestui an vor fi încheiate cele trei proiecte cu fonduri europene pentru extinderea pistei, pentru infrastructura de siguranţă a aeroportului şi cel pentru construcţia noului terminal. Iar următorii doi-trei ani ne propunem să fie anii în care conectivitatea aeriană să se dezvolte şi să ofere condiţii pentru legătura aeroportului din Oradea cu lumea, pentru a permite dezvoltarea afacerilor şi a turismului,” a declarat, în şedinţa extraordinară, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Consilierii judeţeni au votat „Proiectul de hotărâre privind impunerea unei obligaţii de serviciu public în ceea ce priveşte serviciile aeriene regulate între aeroportul din Oradea şi aeroporturile din Varşovia, conform art. 16 şi art. 17 din Regulamentul (CE) nr. 1008/2008”.

„Se urmăreşte conectarea aeroportului orădean la un hub european, după modelul altor oraşe din lume de dimensiuni apropiate cu cele din Oradea. Una din formulele larg aplicată este această procedură pe care o propunem şi noi, şi anume, a pune în practică această directivă de a cofinanţa, practic, o legătură strategică prin care să ne conectăm la un hub european,” a afirmat preşedintele CJ Bihor.

Analizând posibilităţile de conectare, a precizat Bolojan, s-a propus aeroportul din capitala Poloniei, Varşovia, care este cel mai mare hub aerian din zona central-estică a Europei, având conexiuni spre SUA, Canada, Asia şi toată Europa.

Perioada contractului ar fi din 1 iunie 2024 până în mai 2028, frecvenţa curselor ar fi de patru pe săptămână, minimum 416 de zboruri în intervalul stabilit, cu numărul minim de 75 de locuri pe cursă (aeronave jet-uri), la ore care să asigure maximă conectivitate cu zborurile de pe aeroporturile din Varşovia.

După aprobarea CJ, în perioada următoare se va transmite documentaţia către Comisia Europeană, pentru a fi aprobată, se va demara procedura de licitaţie la începutul anului viitor şi estimativ, în primăvară, dacă vor fi companii interesate, s-ar putea finaliza procedura.

„Dacă va fi un interes al unei companii de linie pentru această procedură, compania va vinde biletele în sistemul comercial normal; dacă aeronava va zbura cu un număr suficient de pasageri, cofinanţarea noastră va fi foarte redusă sau spre zero. În condiţiile în care, cel puţin într-o primă etapă, aceste zboruri nu vor fi operate în regim profitabil, Consiliul Judeţean Bihor îşi va asuma răspunderea să acopere diferenţa de cheltuieli trimestrial conform caietului de sarcini,” a precizat Bolojan.

În caietul de sarcini se menţionează că „preţul biletelor va fi stabilit unilateral de ofertant”. CJ Bihor cere ca ofertantul să aibă minimum 50 de avioane jet în proprietate sau închiriate, cu o capacitate de 75 de locuri şi, în caz de avarie, să asigure un avion înlocuitor pe cursa de la Oradea, în cel mult 12 ore. De asemenea, trebuie să aibă minimum 15 ani experienţă, cu activitate neîntreruptă în acest interval şi să fi transportat deja 10 milioane de pasageri în cei 15 ani.

În plus, a adăugat Bolojan, pe relaţia internă Oradea-Bucureşti, se vor asigura curse suplimentare din primăvara anului viitor, în baza procedurii de licitaţie, aflată în prezent în derulare. „Ceea ce presupune atât frecvenţe zilnice, cât şi capacitate mai mare de transport, capacitate care, din păcate, nu a fost asigurată până în prezent. Cei care zboară la Bucureşti ştiu că de foarte multe ori trebuie să îşi ia bilete de la Cluj sau de la Timişoara, pentru că nu mai găseşti bilete pe zborurile Tarom Oradea-Bucureşti,” a spus Bolojan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Revoluția chirurgiei robotice în tratamentul patologiei pelvine. Robotul Da Vinci XI, inovație pentru patologii uterine

Publicat

Într-o epocă a inovației medicale în continuă expansiune, chirurgia robotică – cu ajutorul sistemului Da Vinci XI – a devenit un adevărat miracol pentru pacienții cu patologie pelvină, mai ales în cazurile de afecțiuni uterine. Această tehnologie de ultimă oră aduce o serie de beneficii remarcabile pentru pacienți și chirurgi deopotrivă, revoluționând modul în care astfel de intervenții chirurgicale delicate sunt efectuate.

Dr. Dragos Iuga este medic primar Obstetrică -ginecologie  în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, un medic cu o vastă experiență în această specialitate medicală, despre care se poate spune cu lejeritate că i se datorează cel mai mare număr de copii care s-au născut în maternitatea Regina Maria Cluj.

Pasiunea pentru meseria pe care o practică l-a determinat să își dorească să evolueze continuu. Astfel, de curând, dr. Iuga s- a specializat în chirurgie robotică pentru patologie pelvină și realizează în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj intervenții chirurgicale în patologii uterine.

Discutăm aici despre fibroame uterine, chisturi ovariene, dar și despre alte afecțiuni ce se pot opera cu ajutorul robotului chirurgical DaVinci XI.

Tehnologie avansată

„Chirurgia robotică cu ajutorul sistemului Da Vinci XI reprezintă o evoluție semnificativă în abordarea afecțiunilor pelvine, iar specializarea mea în acest domeniu mă motivează să ofer pacienților cele mai bune soluții chirurgicale.

Cu această tehnologie avansată, putem aduce beneficii semnificative în ceea ce privește recuperarea și calitatea vieții pacienților noștri, făcând astfel o diferență reală în medicina modernă.”, spune Dr. Dragoș Iuga, medic primar Obstetrică – Ginecologie, cu specializare în chirurgie robotică pentru patologie pelvină.

O revoluție în sala de operații

Sistemul Da Vinci XI este un robot chirurgical de vârf, proiectat pentru a ajuta medicii în efectuarea procedurilor chirurgicale cu o precizie și o dexteritate fără precedent. Acest robot se bazează pe tehnologia robotică asistată, permițând medicului chirurg să efectueze operații complexe într-un mod mai sigur și mai eficient. În cazul patologiei pelvine, acest dispozitiv a adus o serie de avantaje notabile.

Inovarea în chirurgia ginecologică

“În ceea ce privește afecțiunile uterine, chirurgia robotică cu Da Vinci XI a schimbat perspectivele în medicină. Această tehnologie poate fi aplicată într-o serie de patologii uterine, precum: fibroamele uterine – acele tumori benigne care pot provoca disconfort, sângerare excesivă și infertilitate.

Cu ajutorul robotului Da Vinci XI, se pot exciza fibroamele cu precizie, menținând sănătatea uterină a pacientei.”, detaliază medicul.

De asemenea, tehnica poate fi utilă în tratamentul chirurgical al endometriozei  – o afecțiune dureroasă în care țesutul endometrial crește în afara uterului. Sistemul Da Vinci XI permite îndepărtarea cu precizie a acestor zone afectate, aducând alinare pacientelor.

Iar în cazul în care o histerectomie (îndepărtarea uterului) este necesară, robotul chirurgical asigură o intervenție mai puțin invazivă, cu rezultate excelente în ceea ce privește recuperarea.

Beneficii pentru pacienți

Datorită preciziei și manevrabilității sale, chirurgia robotică reduce semnificativ traumatismul asupra țesuturilor din jurul zonei pelvine. Acest lucru se traduce într-o recuperare mai rapidă pentru pacienți, reducând perioada de spitalizare și disconfortul postoperator.

În plus, operațiile cu ajutorul robotului Da Vinci XI impun doar incizii mici, ceea ce duce la cicatrici vizibil mai mici. Această caracteristică estetică a fost foarte apreciată de pacienți, în special de femeile care suferă de patologii uterine.

Mai mult, robotul chirurgical controlează sângerarea mult mai eficient decât procedurile tradiționale, minimizând riscul complicațiilor hemoragice. Totodată, tehnologia robotică asigură o manipulare precisă a țesuturilor, reducând astfel durerea și disconfortul postoperator, recuperarea pacienților fiind mult mai lină și mai rapidă.

Viitorul Chirurgiei Robotice

„Chirurgia robotică cu ajutorul sistemului Da Vinci XI a deschis noi orizonturi în tratamentul patologiei pelvine. Cu tehnologii în continuă evoluție și chirurgi bine antrenați, această inovație promite o calitate superioară a vieții pentru pacienții cu afecțiuni uterine și nu numai. „, susține Dr. Dragoș Iuga.

În concluzie, robotul chirurgical Da Vinci XI a transformat felul în care tratăm patologia pelvină, oferind pacienților oportunitatea de a-și redobândi sănătatea și calitatea vieții.

Cu o precizie și eficacitate incredibile, această tehnologie reprezintă viitorul chirurgiei ginecologice și poate schimba viețile pacientelor într-un mod pozitiv și semnificativ.

Citește mai departe

EVENIMENT

Toate pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024. Începe tipărirea cupoanelor cu noile sume

Publicat

De

cupon pensie 768x433

Casa Națională de Pensii a anunțat că de săptămâna viitoare va începe tipărirea cupoanelor de pensii care vor include majorarea cu rata inflației.

Toate pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024. Începe tipărirea cupoanelor cu noile sume

Astfel, de la 1 ianuarie 2024, toți pensionarii vor primi o majorare de 13,8%. Schimbările majore vor veni însă din luna septembrie a anului viitor, când se face recalcularea tuturor pensiilor, scrie Alba24.ro.

Sunt pensionari care vor primi între 1.500 și 2.000 de lei în plus la pensie, dar vor fi și mulți pensionari pentru care pensiile nu vor crește deloc sau vor crește foarte puțin

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii la Antena3.

Ce pensie va încasa în 2024 un român care a muncit 37 de ani

Daniel Baciu a prezentat și un exemplu de creștere a pensiei: „Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată, vorbim de luna decembrie, de 2.257 de lei.

La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 de lei la 2.569 de lei.

Începând cu data de 1 septembrie 2024, va rezulta o pensie de 3.873 de lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% față de ce primește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Cine va primi mai mulți bani la pensie anul viitor

Creșteri de peste 70% vor fi doar pentru o parte dintre pensionari. Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ mai mulți pentru cei care au lucrat mai mult.

Puncte în plus pentru cei care vor lucra peste stagiul de cotizare

Persoanele care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, prevede noua lege a pensiilor.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește o serie de bonusuri denumite puncte de stabilitate.

Bonusuri la pensie pentru cei care cotizează mai mult de 25 de ani sunt:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

În plus, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate. Acestea trebuie să opteze anual și să aibă acordul angajatorului pentru a munci până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Noua lege prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv.

Iar vârsta de pensionare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Recalcularea pensiilor pe noua formulă va începe când se va termina digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns la peste 95% potrivit șefului CNPP.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Chiria pentru un apartament cu două camere a ajuns, la Cluj-Napoca, la 580 de euro. Creștere de 16% într-un an

Publicat

De

cluj napoca

Singura zonă din țară unde chiriile sunt mai mari decât la Cluj-Napoca este Sectorul 1 din București, se arată într-un studiu.

La nivel național, în luna noiembrie 2023, prețul chiriilor a continuat să crească la Cluj-Napoca, chiar dacă procentul față de luna octombrie a acestui an nu este semnificativ.

Per total, însă, chiriașilor li se cer prețuri cu 22% mai mari decât anul trecut, potrivit unei analize a platformei de imobiliare Storia.

Chiria pentru un apartamet cu două camere a ajuns, la Cluj-Napoca, la 580 de euro. Creștere de 16% într-un an

La Cluj-Napoca, în luna noiembrie a acestui an, prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu trei camere au crescut cu 3% față de cele din luna anterioară, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu două camere au crescut cu 1%.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 10% în cazul garsonierelor, cu 16% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 17% pentru apartamentele cu trei camere.

360 de euro pentru o garsonieră la Cluj-Napoca

Astfel, în luna noiembrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 360 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 580 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 750 de euro.

„Sectorul 1 din București este singura zonă din țară mai scumpă decât Cluj-Napoca în ceea ce privește închirierea de apartamente. Această evoluție reflectă nu doar o creștere a cererii pentru proprietăți premium într-o locație centrală, ci și o tendință evidentă în dinamica prețurilor și preferințelor clienților.

Accesul rapid la facilități urbane și creșterea atractivității comerciale au contribuit la această creștere a cererii, influențând în mod direct și dinamica prețurilor”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax