EVENIMENT
Cinci podiumuri pentru sportivii clujeni la Cupa Dan Căpitan. Băieţel cu Sindrom Down

Peste 120 de sportivi au luat startul de la cluburi cu tradiţie din Sinaia, Braşov, Petroşani, Straja, Miercurea Ciuc, dar şi sportivi nelegitimaţi, au participat, în fiecare dintre cele două zile ale weekendului trecut, la Cupa ‘Dan Căpitan’, din cadrul Mini Cupei României la schi alpin, desfăşurată pe Pârtia Buscat, din localitatea Băişoara (judeţul Cluj).
Băieţel cu Sindrom Down
Deschizătorul concursului a fost Andrei Cupşa, un băieţel cu Sindrom Down de la Asociaţia Club Sportiv ‘Ambasadorii Speranţei’ din Timişoara, care va reprezenta România la Jocurile Paralimpice de Iarnă din 2026.
Judeţul Cluj a fost reprezentat de sportivii de la cluburile DARB Cluj, ACS Spando Cluj, Palatul Copiilor Cluj şi Transylvania Ski Club. Tinerii schiori clujeni s-au clasat de cinci ori pe podium în probele de slalom uriaş la categoriile U8 fete şi băieţi (Sara Timpau şi Dominic Creţu, de la DARB Cluj) şi U12 băieţi (Sebastian Cosma, DARB Cluj), şi s-au clasat în top 10 în întrecerile celorlalte categorii de vârstă.
‘Ne bucurăm că am reuşit să organizăm cea de-a cincea ediţie a Mini Cupei României din acest an, la Buscat, în condiţii bune de concurs. Am reuşit să-i facem acest cadou marelui profesor Dan Căpitan care a marcat schiul clujean, în primul rând, şi, implicit, şi schiul românesc.
A fost o ediţie la care am avut la start peste 120 de participanţi în fiecare dintre cele două zile. Este o mare onoare pentru noi, ca domeniu schiabil din Cluj, să avem la start participanţi din Sinaia, Braşov, Petroşani, Straja, Miercurea Ciuc şi să ne bucurăm de cei mai buni schiori din România. Este un mare plus faţă de anul trecut faptul că au fost mai mulţi clujeni la start, peste 30 de concurenţi din Cluj.
Academiile din Cluj prind curaj
Acest lucru ne arată că academiile din Cluj prind curaj şi îşi înscriu copiii pentru aceste concursuri naţionale, ceea ce este un lucru foarte bun. Ne bucurăm şi pentru podiumurile din acest an. Ele ne dau curajul să sperăm la şi mai multe în ediţiile viitoare şi la concurenţi tot mai buni’, spune Iancu Şerbănescu, fost membru al Lotului Naţional de Schi al României şi organizator al evenimentului.
‘Chiar dacă această iarnă a fost o ‘primăvară’ lungă, toţi cei implicaţi (organizatorii de etape) au reuşit cu succes ducerea la capăt a acestor concursuri. Buscat a oferit concurenţilor, la fel ca anul trecut, o experienţă unică cu o pârtie bine pregătită şi cu oameni implicaţi 100%. Copiii uimesc în fiecare zi, iar participanţii acestei etape au fost minunaţi, începând cu cei mai mici pitici care au luat startul prima dată în viaţa lor într-un concurs, cât şi cei mari. Aş putea spune că viitorul schiului românesc arată bine. Cât despre oamenii implicaţi, totul la superlativ! Ţin să mulţumesc pentru colaborare şi profesionalism Buscat resort Băişoara, Iancu Şerbănescu şi Buscat Academy.
Le mulţumesc pentru implicare şi colegilor mei profesori de la cluburile din ţară, precum şi celor care au asigurat cronometrarea concursului. Ne vedem la anul!’, spune Prof. Bianca (Stan) Munteanu, cofondator al Mini Cupei României, antrenor şi coordonator al Para Snow FRSB, ambasador onorific al Asociaţiei Club Sportiv „Ambasadorii Speranţei” Timişoara.
Cupa Dan Căpitan a fost etapa a V-a din Mini Cupa României
Mini Cupa României la schi este un proiect desfăşurat sub egida Federaţiei Române de Schi-Biatlon şi început în urmă cu patru ani, în cadrul programului ‘Construim, împreună pentru viitor’. Prin acest program se doreşte atragerea către schi a cât mai multor copii şi tineri. În acest an, competiţiile sunt structurate pe şase etape, cea de la Cluj fiind a cincea. Următoarea etapă se va desfăşura vor fi la Arieşeni, în judeţul Alba.
‘Cupa Dan Căpitan a fost etapa a V-a din Mini Cupa României, proiect fondat împreună cu Nicoleta Ioana Iubu, sub egida Federaţiei Române de Schi Biatlon, prin care se doreşte promovarea şi atragerea tinerilor sportivi către şi spre marea performanţă. Mini Cupa României se doreşte a fi baza mare a piramidei schiului alpin’, adaugă prof. Bianca (Stan) Munteanu.
Sportivii au concurat în două probe de slalom uriaş, pe pârtia roşie (dificultate medie), unde au fost montate între 17 şi 20 de porţi. Câştigătorii fiecărei zile au fost premiaţi.
Concursurile de schi alpin continuă la Buscat
Următorul concurs de schi organizat pe pârtiile de la Buscat va fi Cupa Transilvania, care se va desfăşura pe 9 martie.
Competiţia de slalom uriaş într-o singură manşă, ajunsă la cea de-a 11-a ediţie, este deschisă tinerilor schiori născuţi în anul 2009 şi mai târziu şi va fi structurată pe cinci grupe de vârstă: (Grupa 1 – fete / băieţi – născuţi în anii 2017, 2018, 2019, 2020, Grupa 2 – fete / băieţi – născuţi în anii 2015 şi 2016, Grupa 3 – fete / băieţi – născuţi în anii 2013 şi 2014, Grupa 4 – fete / băieţi – născuţi în anii 2011 şi 2012, Grupa 5 – fete / băieţi – născuţi în anii 2009 şi 2010). Pentru această competiţie nu se percepe taxă de participare.
Întrecerile continuă pe 10 martie, atunci când va avea loc Heits Apuseni Ski Cup, concurs de slalom uriaş deschis atât adulţilor, cât şi copiilor, amatori sau legitimaţi la cluburi sportive de profil. Competiţia este structurată pe şase categorii destinate copiilor (U8, U10, U12, U14, U16, U18 – slalom uriaş într-o singură manşă), trei categorii masculin (U26, U36, 36+ masculin – slalom uriaş în două manşe) şi o categorie feminin (Open feminin – slalom uriaş în două manşe).
Pârtii optime pentru schi şi preţuri reduse, în martie, la Buscat
Pârtiile şi instalaţiile de pe domeniul schiabil de la Buscat sunt deschise pe întreaga durată a lunii martie, iar administratorii anunţă că se schiază în condiţii optime conform următorului program:
– Luni – Vineri: 10:00 – 17:00 (cu excepţia zilei de marţi când sunt închise pârtiile pentru revizie tehnică);
– Sâmbătă – Duminică: 09:00 – 17:00.
Pe toată durata lunii martie preţurile skipass-urilor sunt reduse, astfel că pasionaţii sporturilor de iarnă vor achita tarifele din cursul săptămânii şi în weekend.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Pentru fermierii clujeni: Ajutor financiar de urgență de la APIA pentru oi și capre. Ce sumă se alocă pe cap de animal

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari din județul Cluj că până la data de 21 martie 2025 inclusiv, primește cereri de acordare a unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile.
Această schemă de sprijin financiar are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul creșterii ovinelor/ caprinelor pentru pierderile economice ca urmare a fenomenului climatic nefavorabil, seceta pedologică din agricultură manifestată în perioada septembrie 2023 și august 2024.
Aproape 238 de milioane de lei alocate
Resursele financiare alocate acestei scheme de sprijin de urgență sunt de 238.795.200 lei (echivalentul sumei de 48.000.000 euro, stabilit la cursul de schimb de 4,9749 lei pentru 1 euro) și se asigură astfel:
– 107.457.840 lei, echivalentul sumei de 21.600.000 euro, finanțare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă;
– 131.337.360 lei, echivalentul sumei de 26.400.000 euro, care se asigură de la bugetul de stat.
Unde se depun cererile
”Cererile se depun la Centrele județene/locale ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul București, unde solicitantul a depus cererea de plată pentru anul 2024 / pe raza județului unde solicitanții au sediul social/domiciliul sau unde dețin exploatația cu cod ANSVSA cu efectivul cel mai mare.
Centrele APIA pun la dispoziție cereri pretipărite, inclusiv documentul transmis electronic de utilizatorii Sistemului Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA.
Cererile de solicitare a sprijinului financiar de urgență se înmânează personal beneficiarului în vederea verificării, completării coordonatelor bancare/trezorerie, însușirii, asumării datelor și a semnării acestora.
Documentele depuse în copie de către beneficiar vor purta sintagma „conform cu originalul“, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar”, arată APIA.
Cât e ajutorul pe cap de animal
Sprijinul financiar de urgență este în cuantum de 248 lei/cap de animal tineret femel ovin/caprin și se acordă pentru un efectiv de tineret femel ovin/caprin cuprins între 50 capete/exploatație cu cod ANSVSA – 300 capete/beneficiar*.
Solicitanții cu un efectiv mai mare de 300 de capete tineret femel ovin/caprin beneficiază de sprijin financiar de urgență calculat la nivelul a maximum 300 de capete tineret femel ovin/caprin per beneficiar, cu condiția să dețină minim 50 capete de tineret femel ovin sau caprin/fiecare exploatație cu cod ANSVSA.
Plata sumelor reprezentând sprijinul de urgență se efectuează până la data de 30 aprilie 2025, cu posibilitatea efectuării plății și după această data, însă numai pentru conturile invalide și nu mai târziu de 30 iunie 2025.
CULTURA
Seară culturală la Muzeul Mitropoliei Clujului. Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj – de la biografie la sinaxar

Arhiepiscopia Clujului organizează joi, 20 martie 2025, în cadrul Serilor culturale, un eveniment cultural la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, începând cu ora 19.00, intitulat „Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj – de la biografie la sinaxar”.
Cu acest prilej vor fi lansate volumele: Părintele Liviu Galaction Munteanu. O biografie documentară, editor pr. Răzvan Perșa, și Slujbele Sfântului Preot Mucenic Liviu- Galaction Munteanu, editor pr. prof. Vasile Stanciu, apărute la Editura Renașterea.
De asemenea, va fi prezentat și volumul Calendarul Renașterea 2025, un anuar care continuă Calendarul Eparhiei Ortodoxe a Clujului și Calendarul creștinului de lege răsăriteană, apărute în perioada interbelică. Aparițiile editoriale își propun să readucă în atenția și conștiința contemporanilor complexitatea personalității fostului rector și vicar, martirizat de regimul comunist, prin reconstituirea traseului de la biografie la sinaxar.
Discurs al mitropolitului Clujului
La acest eveniment cultural vor lua cuvântul: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” Sibiu, dr. Dragoș Ursu de la Muzeul Național al Unirii Alba-Iulia și autorii volumelor, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Evenimentul editorial va fi completat cu un recital de muzică sacră susținut de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijate de către pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
Expoziție foto
Totodată, în cadrul serii culturale va fi vernisată expoziția foto-documentară realizată de pr. Răzvan Perșa, „Sf. Pr. Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj”, ce cuprinde imagini inedite și documente din viața și activitatea părintelui martir, rector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Cluj și vicar administrativ al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a fost prigonit și a murit în închisoarea Aiud în data de 8 martie 1961.
Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj este unul dintre cei 16 sfinți români canonizați de Biserica Ortodoxă Română, a căror proclamare generală a avut loc la Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul Centenarului Patriarhiei Române.
Proclamarea locală a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj va avea loc marți, 25 martie a.c., la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de Praznicul Bunei Vestiri, hramul Mitropoliei Clujului.
CULTURA
FOTO. Orgă din 1778, inaugurată la Cluj-Napoca, după restaurare. Va fi folosită la Maratonul Bach de muzică barocă

Iubitorii muzicii baroce sunt invitați sâmbătă, 22 martie, la cea de-a patra ediție a Maratonului Bach, serie de concerte care va avea loc, la fel ca în anii precedenți, în Biserica Evanghelică-Lutherană Pietati din Cluj-Napoca. Continuând misiunea culturală și educativă a edițiilor anterioare, evenimentul va aduce în prim-plan moștenirea muzicală și spirituală a marelui compozitor luteran.
Ziua premergătoare Maratonului va marca încheierea unui proiect de anvergură al comunității evanghelice clujene – restaurarea orgii baroce de la Chirpăr (județul Sibiu), construită în 1778 de Johannes Hahn.
Parte a patrimoniului cultural transilvănean, orga și-a recăpătat structura originală și un acordaj autentic baroc. Instrumentul cu 10 registre a trecut printr-un amplu proces de restaurare, ce a durat mai bine de opt luni, fiind salvat de la degradare datorită fondurilor puse la dispoziție de Parohia Evanghelică-Lutherană și a donațiilor făcute de publicul meloman.
Adusă la strălucirea inițială, orga Hahn a fost instalată în Biserica Pietati, iar vineri, 21 martie, de la ora 18:00, va avea loc o slujba de sfințire a instrumentului, urmată de un concert festiv.
340 de ani de la nașterea lui Bach
Separat de acest moment important, ediția din acest an a Maratonului Bach este una aparte din mai multe puncte de vedere, marcând și alte două repere: 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach și 275 de ani de la trecerea sa în eternitate.
În spiritul influenței transgeneraționale a marelui compozitor, organizatorii au inclus în programul Maratonului, pe lângă lucrările lui Bach, și creațiile fiilor săi – Carl Philip Emanuel, Johann Christoph Friedrich, Johann Christian și Wilhelm Friedemann Bach, care au marcat scena muzicală europeană.
Programul Maratonului
Concertele educative (ora 12:00) în limba română și maghiară pentru copiii din clasele I-IV, reluate după o pauză de un an. Înscrierile se fac online aici: https://tinyurl.com/3wnrhf6z. Familiile cu copii sunt invitate să participe la evenimentele de dimineață ale Maratonului Bach.
Concertul aniversar al ansamblului Baroque Transylvania, care sărbătorește 30 de ani de activitate.
Concertul extraordinar de închidere (ora 19:30) în care vor fi interpretate lucrări pe instrumente de epocă: cantata „Jauchzet Gott in allen Landen”, concertul pentru oboi în Re minor și Brandenburgicele nr. II și IV.
Muzicieni vestiți
Ediția din acesta an a Maratonului Bach reunește muzicieni vestiți, printre care:
Alina Rotaru (orgă, clavecin), Hara Fruzsina (trompetă barocă), Gebe-Fügi Renáta (soprană), Maria Petrescu (oboi baroc), Király Dóra, Kővári Arany, Szabó Mária (blockflöte), Szövérdi Csilla, Trombitás István, Gergely Róbert (vioară), Szabó Kati Kinga (harpă), Miklós Noémi (orgă), Biró Anna (soprană), Szőcs Kristóf, Czumbil Bernadette, Raluca Rad (pian), Csibi Dávid (violă), Adorjáni Réka (violoncel), Corul Unicante dirijat de Fekete Miklós, Corul Musichorum al Facultății de Teologie Reformate (UBB), membrii Orchestrei Baroce din Cluj, studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și elevi ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță”.
Acces gratuit
Datorită sprijinului generos al partenerilor, accesul la concerte este gratuit.
Programul complet al evenimentului se găsește aici: www.bachmaraton.ro. Toate concertele vor putea fi urmărite și online, pe pagina de Facebook a Maratonului Bach: https://www.facebook.com/bachmaraton
Organizatorii evenimentului sunt Parohia Evanghelică-Lutherană din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Evanghelică-Lutherană și Asociația Culturală „Járosi Andor”.
Sponsorul principal al Maratonului Bach din acest an este Banca Transilvania, iar instituțiile finanțatoare principale sunt Secretariatul de Stat pentru Culte din România și Secretariatul de Stat pentru Politici Naționale din Ungaria.
EVENIMENT
CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor

Universitatea Cluj a întâlnit-o, vineri seara în Bănie, pe CSU Craiova, în meciul inaugural al play-off-ului Superligii de fotbal. După un meci în care nu le-a ieșit nimic, clujenii pierd la scor de neprezentare, 3-0. Au marcat Mekvabishvili (min.38), Mora (min.61) și Lukic (min.80).
Echipele de start:
CSU CRAIOVA (4-3-3): L. Popescu – Mora, Maldonado, Badelj, Bancu (cpt.) – Mekvabishvili, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: S. Lung jr, Relu Stoian – Ndong, Iago, Zajkov, Păcurar, Mogoș, Căpățînă, D. Barbu, Bană, Lukic
Absenți: Cicâldău, Paradela (accidentați)
Antrenor: Mirel Rădoi
CSU Craiova – „U” Cluj, 3-0. Scor de NEPREZENTARE, după trei greșeli personale ale clujenilor
„U” CLUJ (4-2-3-1): Șt. Lefter – Oancea, Masoero, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – G. Simion, Artean – Macalou, Nistor, Bic – Thiam
Rezerve: Gertmonas – Boboc, B. Mitrea, Codrea, Oaidă, Rață, R. Silaghi, Fabry, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Absenți: Van der Werff (accidentat), Ov. Popescu (incert)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Prima repriză a fost dinamică, cu un ușor plus la capitolul incisivitate pentru clujeni. Cele mai mari ocazii au fost în min.16, când Lefter scoate șutul bun al lui Mitriță, apoi Popescu respinge șutul lui Simion, în min.23.
În min.37, Safira reia cu capul pe lângă poarta lui Lefter. În min.38, Mekvabishvili înscrie pentru 1-0, după o pasă greșită de Artean.
În minutele de prelungiri, Macalou are o incursiune bună pe dreapta, pătrunde în careu însă șutul trece peste poartă.
În repriza a doua, clujenii încearcă să egaleze și atacă susținut. Oltenii se mulțumesc să răspundă pe contre. Și așa vine golul doi, pe o alunecare a lui Chipciu din min.61, de care profită Mora și înscrie pentru 2-0.
Non ce due senza tre și în min.80, craiovenii profită de o altă pasă greșită, de această dată a lui Miranyan și fac 3-0 prin Lukic.
„U” nu reușește nimic în atac și pierde categoric un meci pe care oltenii l-au luat mai în serios. Macalou promite, este tehnic însă cam individualist.
Notele Cluj24:
Lefter 6 – Oancea 6, Masoero 6, I. Cristea 6, Chipciu (cpt.) 6 – G. Simion 6 , Artean 5 – Macalou 6, Nistor 6, Bic 6 – Thiam 7, Boboc 5, Codrea 6, Silaghi, Fabry 5, Miranyan 5