ACTUALITATE
China se opune fixării unor termene generale pentru reducerea poluării

Administraţia Chinei a transmis vineri, la Conferinţa ONU pe tema climei, că se opune fixării unor termene generale la nivel mondial pentru reducerea emisiilor poluante, argumentând că fiecare stat trebuie să stabilească propriile obiective.
„Acordul de la Glasgow trebuie să fie adecvat şi practic. Actualul text a acordat deja o importanţă mare urgenţei crizei climatice şi are aranjamente practice pentru viitoare acţiuni, existând inclusiv ţinte iniţiale de reducere a emisiilor poluante”, a declarat Zhao Yingmin, negociatorul Chinei, citat de cotidianul The Independent.
„Dar cred că aceste aranjamente trebuie să se bazeze pe cadrul şi prevederile Acordului de la Paris, pentru a le oferi părţilor spaţiu şi timp în implementarea propriilor măsuri şi să fie agreat mecanismul global de revizuire a progreselor, dar părţile trebuie să decidă asupra propriilor planuri şi termene prin politici şi acţiuni naţionale”, a argumentat negociatorul Chinei.
Alok Sharma, preşedintele Conferinţei ONU pe tema climei, a cerut vineri „acţiuni colective urgente” pentru ajungerea la un acord privind declaraţia finală a summitului, în contextul în care persistă disensiunile privind angajamentele clare de reducere a poluării. „Rămân câteva probleme-cheie care necesită acţiuni colective urgente şi discuţii prelungite. Am parcurs un drum lung în ultimele două săptămâni, iar acum avem nevoie de o activare a spiritului de acţiune pentru a putea trece aceste eforturi dincolo de linie. Acesta este momentul nostru colectiv în istorie. Este şansa noastră de a configura o lume mai curată, mai sănătoasă, mai prosperă. Este momentul nostru de a oferi rezultate conforme cu ambiţiile înalte stabilite de lideri la începutul summitului. Trebuie să fim la înălţimea ocaziei”, a insistat Alok Sharma, pledând pentru identificarea de soluţii „pragmatice şi funcţionale”.
Participanţii la Conferinţa părţilor pe tema schimbărilor climatice (COP26), aflată în curs la Glasgow, depun eforturi pentru depăşirea disensiunilor referitoare la fixarea unor termene clare şi la finanţarea eforturilor de reducere a poluării, înaintea unei declaraţii finale.
China şi India par să respingă măsurile stricte propuse de ţările din Uniunea Europeană, de Marea Britanie şi Statele Unite pentru protejarea climei, argumentând că eliminarea pe termen mediu combustibililor fosili din transporturi şi industrie ar afecta puternic economiile ţărilor emergente şi aflate în dezvoltare. China ar vrea eliminarea emisiilor poluante până în anul 2060, iar India a anunţat recent că va elabora planuri pentru atingerea neutralităţii climatice în 2070. Uniunea Europeană şi Statele Unite au stabilit anul 2050 pentru atingerea neutralităţii climatice.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a salutat, joi seară, angajamentele asumate de oraşe în sensul reducerii poluării, criticând însă lipsa de acţiuni din partea ţărilor, în contextul impasului în negocieri. Sadiq Khan, primarul Londrei, este liderul Grupului C40, din care fac parte 97 de mari oraşe, reprezentând 700 de milioane de oameni şi un sfert din economia mondială. Grupul C40 a mobilizat joi investiţii de un miliard de dolari pentru achiziţionarea de autobuze ecologice în metropole din America Latină. „În oraşe, noi am trecut la fapte, spre deosebire de guvernele ţărilor, care amână acţiunile, tergiversând totul până în anii 2040-2050. Guvernele naţionale vorbesc despre lucruri bune, dar apoi refuză aplicarea planurilor, măsurilor şi finanţărilor de care noi avem nevoie disperată. Din nefericire, am văzut noi exemple la acest summit COP26”, a declarat Sadiq Khan.
Guvernul Marii Britanii a lansat, joi, un program de asistenţă în valoare de 27,5 milioane de lire sterline (32,12 milioane de euro) destinat facilitării tranziţiei ecologice în zone urbane din Africa, Asia şi America Latină. „Guvernul britanic a lansat astăzi, 11 noiembrie 2021, noul Program Urban pentru Acţiune Climatică (UCAP), în scopul susţinerii oraşelor şi regiunilor din ţările aflate în dezvoltare care sunt afectate cel mai mult de schimbările climatice să accelereze tranziţia spre eliminarea emisiilor poluante”, a comunicat Guvernul de la Londra.
(sursa: Mediafax)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Focar de infecție pe Valea Gârboului. Se înfundă des canalizarea. Ce aruncă floreștenii

Mai mulți clujeni care locuiesc pe Valea Gârboului în Florești reclamă mirosul pestilențial degajat după ce se înfundă canalizarea și cer luarea de măsuri susținând că zona este un focar de infecție.
Focar de infecție pe Valea Gârboului. Se înfundă des canalizarea. Ce aruncă floreștenii
”Pe Valea Gârboului între numerele 50 si 52 curg canalele de 2 saptamani. Toata strada e plina de mizeria care curge din ele și care este purtata de masini si intinsă pe toata strada.
De mai bine de un an asta se intampla periodic. S-au facut nenumarate sesizari în urma carora problema s-a solutionat provizoriu, dar la fiecare perioada mai ploiasa canalele curg din nou.
Focar de infecție
În unele locuri iese prin asfalt. Este un focar de infectie prin care suntem obligati sa trecem zilnic. Poate si de data asta o sa faca o lucrare care o sa tina 2-3 zile sau pana la ploaia urmatoare”, a spus o cititoare Cluj24.
Ce se aruncă în canalizare
Reprezentanții Companiei de Apă Someș au declarat pentru Cluj24 că a fost infundata statia de pompare a apelor uzate, dar echipajele au intervenit pentru remedierea problemei.
”Sunt imagini cu servetele umede si alte lucruri care sunt aruncate in canalizare si genereaza infundarea pompelor. Cauza înfundării este utilizarea necorespunzatoare a canalizarii”, au spus reprezentanții companiei.
EVENIMENT
Zona de munte a Clujului, vizată de un nou Cod GALBEN de vreme rea. Ninsori și VISCOL. ATENȚIE, vizibilitate redusă

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj. Vor fi ninsori însemnate cantitativ, dar și viscol. Meteorologii avertizează că vizibilitatea va fi mult redusă din cazua viscolului.
Codul galben este valavil de marți, 28 noiembrie și până miercuri, 29 noiembrie, ora 08.00.
Zona de munte a Clujului, vizată de un nou Cod GALBEN de vreme rea. Ninsori și VISCOL. ATENȚIE, vizibilitate redusă
Astfel, în intervalul menționat, la munte, mai ales la altitudini de peste 1.500 de metri, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă. Cantitățile de apă vor fi local de 20 – 35 de litri pe metru pătrat.
Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60 – 75 de kilometri pe oră și vor fi intervale cu viscol și vizibilitate redusă.
EVENIMENT
300 de militari, cu 50 de mijloace tehnice, vor defila de 1 Decembrie la Cluj-Napoca. Aeronave militare vor survola orașul

Tradiționala defilare a militarilor va avea loc 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, începând cu ora 10.30 în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Clujenii vor putea să vadă vehicule de luptă, transportoare amfibii blindate de cercetare și infanterie, dar și complexe de artilerie antiaeriană sau aruncătoare de proiectile.
300 de militari, cu 50 de mijloace tehnice, vor defila de 1 Decembrie la Cluj-Napoca. Aeronave militare vor survola orașul
Cu ocazia Zilei Naționale a României, unitățile din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj organizează o serie de ceremonii militare în garnizoane.
La Cluj-Napoca, pe data de 1 decembrie, începând cu ora 09.00, va avea loc o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori, organizată la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul.
Citește și: VIDEO. PROGRAMUL complet de 1 Decembrie, Ziua României, la Cluj-Napoca
Începând cu ora 10.30, în Piața Avram Iancu, va avea loc defilarea detașamentelor de onoare constituite din aproximativ 300 de militari, cu 50 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Societatea Națională de Cruce Roșie-Filiala Cluj și Poliția Locală, urmate de survolul aeronavelor Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
Ce tehnică militară va putea fi văzută la parada de 1 Decembrie
Detașamentul de onoare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Grupării Mobile de Jandarmi „Ştefan Cicio-Pop”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, Penitenciarului Gherla, Societății Naționale de Cruce Roșie-Filiala Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.
Citește și: Cum va fi vremea la Cluj în 1 Decembrie. Meteorologii anunță ploi, dar și ninsori în prima lună de iarnă
Detașamentul de tehnică va cuprinde vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, transportoare amfibii blindate de cercetare și infanterie, TAB B33 ZIMBRU și TAB C 79, complexe de artilerie antiaeriană GEPARD și CA 95, transportoare PIRANHA V, aruncătoare proiectile reactive precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.
Reprezentanții Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au anunțat că un antrenament general va avea loc în Piața Avram Iancu în data de 30 noiembrie, începând cu ora 08.30.
Foto: Arhivă

Angajații Casei de Pensii, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecţie Socială și Agenției Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Cluj sunt în grevă generală și spun că nu vor relua activitatea dacă revendicările lor nu vor fi soluționate.
Greva generală a fost declanșată luni, 27 noiembrie, după o serie de proteste spontane. Angajații celor trei instituții cer salarii decente și digitalizarea instituției.
Activitatea la Casa de Pensii, AJOFM și AJPIS Cluj, paralizată de GREVĂ
Mai mulți salariați au protestat marți și în curtea instituției.
Aceștia au purtat pancarte pe care scria „Aceeași lege, aceeași funcție, același salariu”, sau „Fără discriminare în salarizare”.
Oamenii sunt nemulțumiți în primul rând de faptul că munca loc nu este evaluată corect, potrivit liderului de sindicat, Elena Popescu.
Astfel, angajații cer eliminarea inechităților salariale, dar și deblocarea posturilor și digitalizarea adevărată a instituției”.
Oamenii care au ieșit la protest marți dimineață au strigat „Nu cedăm!”.
Greva va continua și în zilele următoare, astfel că ghișeele sunt închise.