Connect with us

ACTUALITATE

Chef Adi Hădean, foc și pară pe măsurile Guvernului: Statul român nu știe să țină vaca vie. Ne frigem mațele de 12 ani

Publicat


adi hadean facebook

Clujeanul Adi Hădean este nemulțumit de noile măsuri fiscale pregătite de Guvernul României. Acestea nu vor face altceva decât să lovească tot în antreprenorii români, cu afaceri mici și mijlocii, care crează locuri de muncă.

„O să sfârșim cu toții angajați (dacă ne-o mai vrea cineva) sau emigranți”, a scris chef Adi Hădean pe pagina de Facebook.

Chef Adi Hădean, foc și pară pe măsurile Guvernului: Statul român nu știe să țină vaca vie. Ne frigem mațele de 12 ani

Adi Hădean spune că ceea ce face acum Guvernul României este calea sigură spre faliment.

Mai jos întreaga postare:

”Statul român nu știe să țină vaca vie, o vrea și mâncată, și în grajd, da’ să mai dea și lapte. Doar că asta nu se poate. Ne frigem mațele de 12 ani încercând să construim ceva durabil și sustenabil, și dacă am reușit ceva, am reușit nu pentru că ne-a ajutat Statul, ci în ciuda mediului ostil pentru antreprenoriat.

Am reușit muncind 14-16 ore pe zi, dar reușita asta e în realitate un echilibru fragil, pe care-l menținem jonglând cu facturile, creditele și taxele. Câteva sute de mii de antreprenori mici țin niște milioane de locuri de muncă în sectorul privat, ba mai țin în spate și un număr semnificativ de locuri de muncă din sectorul public.

De unde stau eu, se vede că nu există cale mai sigură spre falimentul unei țări decât să te împrumuți (123 de miliarde de lei a luat Statul împrumut de la începutul anului) în timp ce-i strângi de gât pe cei care plătesc ratele la împrumuturile făcute de tine”, a scris chef Adi Hădean.

Foto: Facebook/Adi HădeanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

EXCLUSIV. Cazuri cutremurătoare de abuz asupra copiilor, la Cluj. Peste 700 de persoane, inclusiv victime, au sunat la 119

Publicat

De

La Cluj au fost peste 700 de apeluri la numărul 119 în șase luni

119 este numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor. Este vorba de orice formă de abuz, exploatare sau neglijare a minorului. Iar cazurile nu sunt puține.

Serviciul de Call Center 119, destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor, a fost operaționalizat în anul 2022. De atunci și până acum, la numărul 119, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj au fost înregistrate 5.653 de apeluri.

Cazuri cutremurătoare de abuz asupra copiilor, la Cluj. Peste 700 de persoane, inclusiv victime, au sunat la 119 în doar 6 luni

În primele șase luni ale anului 2024 la serviciul de call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor au fost recepționate 734 de apeluri.

Nicoleta Molnar, directorul general al DGASPC Cluj, a declarat pentru Cluj24.ro că numărul 119 este apelat de profesori, de vecini, de prieteni ai celor abuzați sau chiar de către victime.

Cazurile sunt diverse, unele cutremurătoare, și se intervine rapid. Sigur, scopul nu este acela de a lua copilul din familia extinsă, însă se ajunge și la această soluție, acolo unde nu mai există alternative.

La Cluj, de când numărul 119 este funcțional, au fost sesizate 2.090 de cazuri de abuzul fizic, psihologic și emoțional, de altfel cele mai multe.

Au fost sesizate și 311 cazuri de neglijare a copilului, dar și cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la școală, cazuri de exploatare prin muncă, fapte care au pus în pericol viața minorilor, exploatare sexuală, violență în școală, violență prin internet și chiar trafic de minori.

Oricine are cunoștință despre un copil abuzat poate suna la 119.

Fetițe neglijate și lăsate singure în casă timp îndelungat

Un caz grav de abuz privește două fetițe, surori, care, arată Nicoleta Molnar, directorul general al DGASPC Cluj, au ajuns în grija asistenților maternali. În acest caz au intervenit reprezentanții Primăriei din localitatea de domiciliu.

„Fetițele, de sub 5 și 3 ani erau lăsate nesupravegheate timp îndelungat, în condiții mizere. DGASPC Cluj a fost sesizată de Primăria locală cu privire la faptul că mama obișnuiește să plece de acasă, lăsând minorele în grija bunicii care nu avea capacitatea mentală corespunzătoare să îngrijească copiii, confruntându-se cu un consum de alcool cronic.

Mai mult, bunica pleca deseori și le încuia pe minore în casă”, a precizat Nicoleta Molnar pentru Cluj24.ro.

Copilele au ajuns în grija asistenților maternali

Mama minorelor a fost consiliată în repetate rânduri de către reprezentanții Primăriei și ai DGASPC Cluj cu privire la importanța supravegherii corespunzătoare și constante ale minorelor, însă a refuzat să își asume responsabilitatea creșterii acestora.

Femeia spunea că vrea să plece în străinătate și să își refacă viața alături de noul concubin. Tatăl fetițelor era încarcerat.

„Pentru că nu s-a identificat nicio persoană din familie sau comunitate care să dorească plasamentul minorelor, acestea au fost plasate în grija asistenților maternali profesioniști”, a mai spus Nicoleta Molnar.

Bebeluș salvat cu ajutorul pompierilor. Mama amenința că îl omoară și își ia viața

Un alt caz, deosebit de grav, a fost anunțat la Cluj, la numărul de telefon 119, de reprezentanții unei fundații. Din nefericire, mama, o femeie fără adăpost, avea tendințe psihotice.

„Copilul avea sub un an și nu era recunoscut de tată. DGASPC Cluj a fost sesizat de reprezentanții fundației că contractul cu mama copilului expiră curând, ceea ce însemna că aceasta nu va mai beneficia de găzduire”, a precizat Nicoleta Molnar.

Mai mult, comportamentul ei era unul problematic. Aceasta amenința atât angajații, cât și pe ceilalți beneficiari ai fundației și refuza colaborarea.

„Reprezentanții DGASPC Cluj au intenționat să colaboreze cu mama în vederea găsirii unei soluții privind problema locuirii, însă aceasta s-a închis în camera ei, împreună cu bebelușul, amenințând că se va sinucide împreună cu minorul.

Având în vedere că viața copilului a fost expus unui risc iminent, reprezentanții DGASPC, în colaborare cu echipele de pompieri și salvare au pătruns în cameră și au salvat copilul. Mama copilului a fost sprijinită prin evaluarea și internarea la psihiatrie”, a mai precizat Nicoleta Molnar.

În prezent, copilul se află în grija asistentului maternal profesionist. Nici în acest caz nu s-au identificat rude sau persoane care ar putea oferi plasament familial copilului.

Copil grav neglijat. La aproape 10 ani nu mergea la școală

Un alt caz care a fost soluționat de DGASPC Cluj este al unui copil neglijat grav de propriul tată. Cei doi trăiau în alt județ, dar DGASPC Cluj a fost sesizată pentru ca mama copilului trăia în județul Cluj

„Minorul, care avea sub 10 ani, era grav neglijat. Nu era școlarizat și nu era înscris la medicul de familie. DGASPC Cluj a fost sesizat de DGASPC din alt județ despre faptul că tatăl copilului susținea că nu poate îngriji copilul, deoarece mama copilului a plecat, iar singur nu se descurcă, neavând adăpost.

Mama copilului avea domiciliul în județul Cluj. După scurt timp, copilul a revenit sub grija mamei lui, locuind împreună cu aceasta la o prietenă de-a mamei, din județul Cluj”, a mai spus directorul general al DGASPC Cluj.

Conform evaluărilor, însă, copilul a suferit de neglijare gravă. Deși părinții au fost consiliați, aceștia și-au exprimat dorința de a renunța la responsabilitatea de a îngriji copilul.

Astfel, în prezent, minorul este în plasament la o asociație.

Puteți suna 24 din 24 de ore

La numărul 119, care este gratuit, răspund 24 din 24 de ore specialiști în protecția copilului, care sunt formați să deosebească situațiile în care copiii sunt în pericol iminent.

Numărul 119 este destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare copilului și a fost parte integrantă din Programul Național de Suport al Guvernului pentru copiii, în contextul pandemiei de Covid 19 – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

La acest număr, a precizat Nicoleta Molnar, pot suna copiii aflați în situații de abuz, exploatare sau neglijare, părinții, rudele sau persoanele care au cunoștință de astfel de cazuri, 24 din 24 de ore.

„Scopul acestui număr unic la nivel național este de a depista și interveni cu specialiști din domeniul protecției copilului, în timp real, în situațiile în care integritatea fizică și psihică a copiilor este în pericol”, a mai spus directorul general al DGASPC Cluj.

Ce este exact abuzul împotriva copilului

Intervenția în teren se realizează cu ajutorul echipelor mobile. De asemenea este un serviciu gratuit, anonim și confidențial care oferă și consiliere și suport psiho-emoțional, îndrumare în domeniul drepturilor copilului, consultanță în domeniul protecției copilului, îndrumare și referire către instituțiile abilitate să ofere asistență necesară.

„Prin abuz asupra copilului se înţelege orice acţiune voluntară a unei persoane care se află într-o relaţie de răspundere, încredere sau de autoritate faţă de acesta – este şi cazul părinţilor – prin care este periclitată viaţa, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului.

Abuzul poate îmbrăca diferite forme, fiind clasificat ca abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic”, conform directorului DGASPC Cluj.

Cum se intervine

În primul rând, spune Nicoleta Molnar, se face evaluarea inițială, un proces prompt și sumar prin care este colectată și verificată, într-o primă instanță, informația cu privire la suspiciunea sau situația de violență asupra copilului, respectiv de violență în familie.

Urmează apoi evaluarea detaliată, comprehensivă și multidimensională a situației copiilor victime ale violenței, respectiv a adulților și/sau copiilor victime ale violenței în familie, precum și a familiei acestora și a presupusului făptuitor/agresor.

Apoi se face planul de reabilitare și/sau de reintegrare socială pentru copilul victimă a violenței, respectiv pentru adultul și/sau copilul victime/victimă ale/a violenței în familie.

Cazul este monitorizat și reevaluat periodic.

Când trebuie să sunați la 119 – numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor

Principalele situații care trebuie semnalate de urgență la 119 sunt:

 • Viața copilului este în pericol.
 • Copilul este grav rănit.
 • Copilul a suferit un abuz sexual.
 • Copilul sub vârsta de 8 ani este lăsat singur în casă.
 • Copilul solicită de urgență ajutorul.
 • Copilul refuză să meargă acasă.
 • Copilul este grav neglijat.
 • Copilul este implicat în munci intolerabile.

Situațiile de urgență semnalate prin intermediul serviciului Telefonul Copilului sunt evaluate inițial de către echipa mobilă, dar când timpul de deplasare a echipei mobile depășește durata de o oră, se contactează asistentul social de la Serviciile publice de asistență sociale de la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție.

Nicoleta Molnar a precizat pentru Cluj24.ro, că decizia cu privire la demersurile ulterioare evaluării inițiale în caz de urgență, cu excepția situațiilor grave, în care cazul se preia automat, se ia împreună cu consilierii din cadrul serviciului de intervenție în regim de urgență.

Deciziile sunt două, scoaterea copilului din familie și dus plasament, în regim de urgență, sau rămânerea copilului în familie.

Semnale mai puțin evidente care arată că un copil a fost abuzat

Există semne vizibile prin care se poate recunoaște că un copil a fost abuzat. Dar sunt și semnale mai puțin evidente care pot indica un eventual abuz.

Potrivit reprezentanților DGASPC Cluj, acestea sunt:

 • Tulburări de comportament
 • Tulburări ale somnului
 • Tulburări de alimentaţie
 • Autostigmatizare, autoculpabilizare
 • Ticuri
 • Dificultăţi în relaţionare şi comunicare
 • Scăderea randamentului şcolar, absenteism şi abandon şcolar
 • Stare depresivă, uneori cu tentative de suicid.

Persoanele care au cunoștință de cazuri de abuz asupra copiilor sunt rugate să sune în cel mai scurt timp la numărul unic de urgență pentru copii – 119.

Dacă viața copilului este pusă în pericol, persoanele sunt rugate să apeleze imediat la serviciul de urgență – 112.

Foto: Consiliul Județean Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Lucrările la centrul pentru vârstnici de pe Calea Baciului, în grafic. Tarcea: Se lucrează, chiar dacă afară sunt 32 de grade

Publicat

Lucrările la centrul pentru vârstnici de pe Calea Baciului au avansat în ultimele luni și sunt în grafic, a arătat viceprimarul Dan Tarcea, aflat într-o vizită pe șantier.

Viceprimarul Dan Tarcea a efectuat marți o vizită inopinată pe șantierul viitorului centru pentru vârstnici de pe Calea Baciului, numărul 18. El a prezentat stadiul lucrărilor și câteva caracteristici ale viitorului centru de bătrâni.

Lucrările la centrul pentru vârstnici de pe Calea Baciului, în grafic

Centrul va avea 42 de camere și o capacitate de 70 de persoane. Lucrările trebuie finalizate în luna februarie 2026, fiind în grafic până acum.

„Mă aflu pe Calea Baciului, acolo unde urmează să construim centrul pentru vârstnici. Până în acest moment, lucrările sunt în grafic. Centrul va avea o suprafață de 1.410 metri pătrați, cu 42 de camere și o capacitate de 70 de persoane. Este un centru care va fi administrat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, este un centru foarte așteptat de foarte mulți clujeni, vor fi amenajate locuri de parcare, locuri amenajate special pentru persoanele cu dizabilități, astfel încât cei care nu au posibilitatea să aibă grijă de părinții lor, să îi poată aduce în acest centru modern, de ultimă generație”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

Se lucrează și la 32 de grade!

Muncitorii lucrează pe șantier în ciuda temperaturilor ridicate, viceprimarul subliniind că antreprenorul asigură pauze de odihnă și hidratare pentru angajați. În prezent se lucrează la partea de subsol a clădirii, mai precis la hidroizolații.

„Stadiul lucrărilor este unul avansat față de ultima dată când am fost aici, am venit aici într-o vizită inopinată să verific situația șantierului. Oamenii sunt pe șantier, chiar dacă afară sunt 32 de grade. Am discutat cu șeful de șantier ce soluții are pentru această perioadă și o să lucreze cu pauze și cu hidratare corespunzătoare pentru cei care sunt pe șantier. Se lucrează la partea de hidroizolații, astfel încât să nu fie probleme cu umezeala. În partea din față se lucrează deja la componenta de subsoluri. Luna viitoare ar trebui să fie finalizat și radierul peste această clădire. Au fost câteva mici sincope la această componentă de hidroizolație, dar lucrările au intrat în grafic”, a mai arătat Tarcea.

Investiții pentru toate categoriile sociale

Primăria Cluj-Napoca își propune să investească în infrastructură pentru toate categoriile sociale și de vârstă, a afirmat Dan Tarcea

„Discutăm de o clădire cu două etaje și un etaj retras, o clădire de ultimă generație pentru bunicii și pentru părinții noștri, unde vor putea să își petreacă bătrânețile. Această investiție face parte din obiectivul nostru de a crea investiții pentru toate categoriile sociale, pentru ca fiecare cetățean al municipiului Cluj-Napoca să își găsească un loc aici, acasă, la Cluj”, a transmis viceprimarul.

Investiție de 6 milioane de euro

Amintim că în mai s-a dat startul lucrărilor la viitorul Centru pentru persoane vârstnice de pe Calea Baciului numărul 18. Primăria investește circa 6 milioane de euro din fonduri proprii pentru edificarea centrului pentru vârstnici.

Construcția are termen de execuție 20 de luni de la acest moment. Astfel, dacă graficul va fi respectat de constructor, centrul ar urma să fie finalizat în luna februarie 2026. Viitorul imobli va fi certificat drept „clădire verde”.

Centrul va avea o capacitate de 70 de locuri, în camere de una sau de două persoane. Serviciile oferite de acest centru se vor adresa vârstnicilor fără probleme deosebite de sănătate, care nu au aparținători și au un nivel scăzut al veniturilor.

Persoanele în vârstă vor avea facilități la nivel european în viitorul centru, cu parc pentru activități fizice în aer liber, bibliotecă, spații de socializare, acces la calculatoare, la activități de fizioterapie și recuperare.

Lucrările vor fi realizate de asocierea SC Boemial Invest SRL, SC Marina Properties SRL, SC Arhimar Serv SRL.

Citește mai departe

EDUCATIE

Echipa de robotică Phoenix de la liceul Avram Iancu din Cluj pleacă la Chicago. Reprezintă România la o competiție de prestigiu

Publicat

De

Echipa de robotică a Liceului Avram Iancu

Cei 17 elevi care fac parte din echipa de robotică a Liceului Avram Iancu din Cluj-Napoca vor pleca îu SUA.

Elevii clujeni țintesc o clasare cât mai bună și, de ce nu, obținerea premiilor speciale oferite la „Chicago Robotics Invitational”, una dintre cele mai bune competiții din lume.

Echipa de robotică Phoenix de la liceul Avram Iancu din Cluj pleacă la Chicago. Reprezintă România la o competiție de prestigiu

Echipa de robotică Phoenix a Liceului Teoretic Avram Iancu va reprezenta astfel, România, la competiția care are loc între 19 și 21 iulie și care reunește elevi din întreaga lume.

Pentru cei din echipa Phoenix este prima dată când vor concura într-o competiție din afara țării, însă sunt “căliți” la concursurile naționale și pentru ei este un vis care a devenit realitate.

Citește și: VIDEO. 17 elevi clujeni de la Liceul Avram Iancu, calificați la competiția Chicago Robotics Invitational. Au nevoie de sprijin

Echipa Phoenix este formată din Patricia Porumb, Darius Urdă, Raul Iușan, Andrei Tătar, Răzvan Coman, Cătălin Nadăș și Sonia Szabo, elevi în clasa a IX-a, Alessia Afrăsinei și Răzvan Bruchental, elevi în clasa a X-a, Iarina Man, Dragoș Morar, Alexandru Petrovai, Flavius Pop, Tudor Gabor și Luca Moldovan, elevi în clasa a XI-a, respectiv Alexandra Motreanu și Bianca Suciu, eleve în clasa a XII-a.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

UTCN a obținut primul loc la competiția WiDS Datathon ++ University Edition 2024, lansată de Universitatea Stanford

Publicat

De

Echipa UTCN

România a obținut primul și al treilea loc mondial la competiția WiDS Datathon ++ University Edition 2024, lansată de Universitatea Stanford.

Este vorba de echipele de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Academia de Studii Economice din București, care sunt câștigătoarele competiției organizată de inițiativa Women in Data Science (WiDS) de la Universitatea Stanford, sponsorizată de Gilead Sciences.

Aceasta este o competiție globală care promovează diversitatea în știința datelor oferă participanților oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile analitice și de a colabora la soluționarea unor probleme reale.

UTCN a obținut primul loc la competiția WiDS Datathon ++ University Edition 2024, lansată de Universitatea Stanford

Primul loc l-a obținut echipa TUCN_AI_ErrorExorcist din Cluj-Napoca, formată din Andreea – Maria Onaci și Petruț-Butuel Paul.

Echipa UTCN, care a câștigat locul 1

„Participarea la provocare ne-a oferit perspective valoroase asupra diferiților algoritmi și tehnici. Am învățat cum să identificăm avantajele și dezavantajele fiecărui algoritm și tehnică, și cât de crucială este alegerea combinațiilor potrivite.

Experiența ne-a îmbunătățit abilitățile tehnice și a subliniat importanța învățării continue. Aceste perspective nu numai că vor îmbunătăți proiectele noastre viitoare, dar ne vor echipa și cu abilități practice aplicabile în scenarii reale, permițându-ne să rezolvăm probleme complexe mai eficient.
Perseverența și învățatul continuu sunt parte din ecuația succesului nostru, și datorită acestora, am reușit să obținem locul 1 între universități”, au spus aceștia

„Mereu am avut discuții reconfortante, dar şi provocatoare cu studenții de la cursul de Sisteme Inteligente; printre ei s-au numărat anul acesta şi cei doi membri ai echipei câștigătoare. Şi mereu am găsit reconfirmate cuvintele lui Noica: <<Într-o școală adevărată, nu se știe cine dă și cine primește>>”, a declarat și profesorul Radu Slăvescu.

„Data Science e mai mult o artă”

Coordonatorul WiDS Datathon Cluj-Napoca Anca Mărginean a vorbit despre pasiunea membrilor echipei UTCN.

”Cu toții știm mulțimea de sensuri asociate teoremei <<No free lunch>>. Data Science nu e doar știința aplicării unor algoritmi, ci e mai mult arta de a înțelege datele folosind algoritmi.

Andreea și Petruț au parcurs cu pasiune și perseverență un drum de descoperire a acestei arte care i-a adus la acest rezultat foarte bun. Pentru ei, noul sens al teoremei este obținerea locului 1 mondial”, a spus Anca Mărginean .

ASE_Data Mining_Fantasticians, locul 3

Locul trei mondial a fost ocupat de ASE_Data Mining_Fantasticians din București.

„Salutăm participarea echipei ASE la WiDS Datathon ++ University Edition, desfășurată sub prestigioasa egidă a Stanford University. Academia de Studii Economice din București a participat cu trei echipe, formate din studenți ai programului de Master Statistică Aplicată și Data Science, din cadrul Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică.

Suntem mândri de ei și îi felicităm, în mod special echipa formată din Ana Maria Oprea, Bianca Contolencu, Gianina Maria Petrașcu și Ioana Bîrlan, care au adus faimă instituției noastre.

Apreciem oportunitatea oferirii unor astfel de experiențe de teamwork și învățare creativă și urăm succes edițiilor viitoare ale competiției”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Istudor, Rectorul Academia de Studii Economice din București.

La competiție au participat echipe din 23 de țări

Peste 70 de universități din 23 de țări din lume au participat anul acesta la WiDS Datathon++ University Edition, inclusiv România prin Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași, Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București.

,,Acest rezultat ne oferă o mândrie imensă și ne motivează, în continuare, la 360.org.ro, să continuăm eforturile pe care le-am depus în ultimii patru ani în construirea, dezvoltarea și sprijinirea comunității Data Scenice din România la toate nivelurile”, a declarat Mariana Ungureanu, președintele think tank 360.

Câte zile este nevoie ca un pacient să primească primul tratament pentru diagnosticul de cancer

Competiția s-a desfășurat în perioada septembrie 2023 – iunie 2024 și s-a concentrat pe echitatea în domeniul sănătății. Participanții au dezvoltat modele pentru a prezice de câte zile este nevoie ca un pacient să primească primul tratament pentru diagnosticul de cancer, pe baza caracteristicilor pacienților.

De asemenea, au fost încurajați să depășească provocarea predictivă și să se angajeze în discuții pentru a genera perspective suplimentare și pentru a înțelege implicațiile din lumea reală a rezultatelor.

Studenții au dobândit experiență practică prin intermediul acestei provocări, unii dorind să își continue cercetările în cadrul proiectelor pe care le-au inițiat.

„Cluj-Napoca este un centru de excelență în educație și cercetare”

Participarea României la această competiție internațională are loc în baza inițiativei think tank 360, care a adus concursul în țară, în anul 2022, din dorința de a promova tinerii români generatori de idei și soluții din cadrul instituțiilor de învățământ superior din țară.

Totodată, WiDS România are scopul de a susține importanța femeilor în tehnologie și oportunitatea de promovare a studenților remarcabili.

,,Această realizare remarcabilă nu doar că subliniază excelența academică a UTCN, dar reflectă și spiritul de determinare și pricepere care caracterizează întreaga comunitate clujeană.

Felicitări sincere echipei de studenți și profesori care au demonstrat, încă o dată, că Cluj-Napoca este un centru de excelență în educație și cercetare. Sunt mândră să fac parte din acest oraș, care continuă să inspire și să contribuie semnificativ la progresul tehnologic global”, a declarat Anca Goron, directorul data science think tank 360.

Cea de-a 7-a competiție anuală lansată de Universitatea Stanford WiDS Datathon 2024 a fost de bun augur și de mare succes pentru România, obținând locul 6 mondial la Challenge #1 și locurile 1 și 3 la Challenge++, organizate în perioada septembrie 2023 – iunie 2024.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax