Connect with us

Clujeni de 5 stele

CFR-işti clujeni în frunte. Dan Petrescu, desemnat cel mai bun antrenor. Burcă e cel mai bun fundaş

Publicat


Doi membri ai clubului CFR Cluj au fost desemnaţi cei mai buni din campionatul intern în domeniile lor.DanPatrescu a fost desemnat cel mai bun antrenor, iar Andrei Burcă a fost desemnat cel mai bun fundaş.
Jucătorul formaţiei chineze Wuhan Three Towns şi al echipei naţionale a României, Nicolae Stanciu, a fost desemnat cel mai bun fotbalist al anului 2022 de către Clubul Sportiv al Jurnaliştilor în cadrul ediţiei a 23-a a Galei Fotbalului Românesc desfăşurată online, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, AGERPRES.

„Sunt fericit şi mândru că pot primi acest trofeu, sunt fericit pentru anul pe care l-am avut, atât la echipa de club, cât şi la echipa naţionala. Ce îmi doresc acum este să se termine anul cât mai bine, să reuşim să fim campioni în China, iar pentru echipa naţională e clar că toate gândurile noastre vor fi să reuşim să ne calificăm la EURO 2024, să facem milioane de români fericiţi, pentru că şi noi, şi ei, avem nevoie de o calificare la un turneu final”, a declarat Nicolae Stanciu.

Dan Petrescu, desemnat cel mai bun antrenor

Cel mai bun antrenor al anului 2022 a fost desemnat Dan Petrescu, tehnicianul campioanei României CFR Cluj, în timp ce titlul de cel mai bun preşedinte de club i-a revenit lui Daniel Niculae (FC Rapid).

Burcă e cel mai bun fundaş

Fotbalistul Andrei Burcă (CFR Cluj) a fost desemnat fundaşul anului, el declarând că în 2023 îşi doreşte să realizeze performanţe şi mai mari. „Mulţumesc tuturor celor care mi-au apreciat munca şi m-au votat. 2022 a fost un an bun pentru mine, cât şi pentru CFR Cluj, în care am reuşit performanţe notabile. Dar cum în fotbal îţi doreşti din ce în ce mai mult, sper ca 2023 să îmi aducă lucruri mai importante”, a menţionat Burcă.

Câştigător al titlului de cel mai bun atacant, Andrei Cordea (FCSB) a afirmat că premiul îl motivează în perspectiva anului viitor: „Ţin să mulţumesc celor care au urmărit parcursul meu şi m-au votat. Mă bucur că toată munca mi-a fost răsplătită. Acest premiu mă motivează pentru ca în anul 2023 să muncesc mai mult şi să fiu mai bun”.

Lista completă a premiilor oferite de Clubul Sportiv al Jurnaliştilor în acest an este următoarea:

Cel mai bun fotbalist – Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns)

Cel mai bun antrenor – Dan Petrescu (CFR Cluj)

Cel mai bun preşedinte de club – Daniel Niculae (Rapid)

Cel mai bun portar – Horaţiu Moldovan (Rapid)

Cel mai bun fundaş – Andrei Burcă (CFR Cluj)

Cel mai bun mijlocaş – Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns)

Cel mai bun atacant – Andrei Cordea (FCSB)

Cel mai bun tânăr fotbalist – Octavian Popescu (FCSB)

Cel mai bun stranier – Andrea Compagno (FCSB)

Cel mai bun arbitru – Istvan Kovacs
AGERPRES

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Neluțu Sabău, despre meciul UTA – „U” Cluj: Sperăm să continuăm cu o VICTORIE

Publicat

u2

Antrenorul echipei de fotbal „U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, este de părere că jucătorii săi sunt pregătiți de această partidă și speră că aceștia vor reveni cu o victorie după pauza competițională.

„Cu toate că nu suntem obișnuiți cu ora jocului, mi-am pregătit jucătorii, nu ne-am odihnit în această pauză competițională, ba chiar mi-am chemat jucătorii la antrenamente în jurul orei 12 pentru a se putea obișnui să joace atât de devreme, ei fiind obișnuiți să doarmă la ora aia, dar sunt de părere că suntem pregătiți pentru partida de sâmbătă.” – a declarat Ioan Sabău.

Câte meciuri vor juca „șepcile roșii” pe terenul din Mediaș

Din cauza lucrărilor desfășurate pe Cluj Arena pentru schimbarea gazonului, „U” va trebui să își desfășoare majoritatea partidelor din play-out pe teren neutru, mai exact pe stadionul din Mediaș.

„Mi-aș dori cât mai puține meciuri să se joace la Mediaș, nu-mi convine situația, dar mă bucur că se reface gazonul, însă vom avea de suferit din cauză că nici pentru suporteri nu este o situație prietenoasă, va fi greu, dar sper să jucăm minim două jocuri pe noul gazon” – a adăugat antrenorul „șepcilor roșii”.

Ioan Sabău: Dacă tot criticăm echipa națională, vor crede și ei că nu au valoare

Echipa națională de fotbal a României a început campania de calificare la EURO 2024 cu două victorii, dar cu toate acestea, nume mari din lumea fotbalului românesc s-au declarat nemulțumiți de jocul tricolorilor. Cu toate acestea, Sabău susține că sunt două victorii importante și trebuie să ne încurajăm jucătorii.

„Nu ajută cu nimic dacă facem comparații cu rezultatele de acum 5-6 ani, ăștia sunt jucătorii, trebuie să îi încurajăm, ar trebui să susținem naționala mult mai mult. Dacă tot îi criticăm vor crede și ei că nu au valoare.” – a adăugat Sabău.

Referitor la jocul din partida cu Belarus, Neluțu Sabău a simțit să face unele remărci „Am început meciul timorați, după care am reușit să controlăm jocul, am făcut pressing, am fost agresivi, dar apoi a intervenit teama de eșec, iar asta s-a simțit pe final.”

Dragoș Tescan: Mi-aș dori ca echipa să facă o partidă bună

Atacantul „universității”, Dragoș Tescan a reușit să marcheze golul de 2 la 0 în prima partidă a play-out-ului, împotriva celor de la FC Argeș, cu toate că vine după o lungă perioadă în care a fost accidentat. Acesta și-a spus părerea despre partida care se va disputa sâmbătă împotriva celor de la UTA.

u 1

„E un meci ca oricare altul, echipele din play-out sunt foarte apropiate și ca valoare, dar și în clasament. Mi-aș dori ca echipa să facă o partidă bună și sper să tranșăm in favoarea noastră jocul chiar dacă ora nu ne avantajează. E important să avem o atitudine foarte bună și să demonstrăm că noi suntem un grup mult mai unit decât ei, dar important este să arătăm asta în teren, pentru că cele mai importante sunt punctele.” – a declarat Dragoș Tescan.

Întrebat despre rezultatele echipei naționale, Tescan a declarat că a fost muțumit de ceea ce a văzut în meciurile cu Andorra și Belarus și că un obiectiv de al său este acela de a fi convocat la naționala României.

„Mă bucur că naționala a obținut 6 puncte, sper ca ușor ușor să reușim să atingem un nivel mult mai înalt. Să ajung la națională este un obiectiv pentru care muncesc zi de zi, accidentările mi-au pus multe piedici, dar poate rezultatele collective mă vor duce acolo într-o bună zi.” – a adăugat atacantul celor de la „U” Cluj.

Următoarea partidă a celor de la „U” Cluj în play-out-ul Superligii va avea loc sâmbătă, 1 aprilie, în deplasare, unde o va întâlni pe UTA Arad. „Șepcile Roșii” se află pe poziția a treia înainte de a doua partidă din play-out la o diferență de 4 puncte de locurile retrogradabile.

Cosmin Olaru

Citește mai departe

EDUCATIE

Lumea Oceanelor „se deschide” pentru cei mici la Iulius Mall Cluj

Publicat

misterele oceanelor iulius mall cluj

Lumea Oceanelor „se deschide” pentru cei mici la Iulius Mall Cluj. Acești vor putea admira animale subacvatice și imagini din adâncul mărilor, dar și participa la sesiuni educative. Cum erup vulcanii, cum „respiră oceanele”, cum și de ce se formează fluxul și refluxul și ce legătură are Luna cu cele două fenomene? Poate unul dintre cele mai captivante mistere de pe Pământ este însuși Oceanul Planetar. În perioada 1–9 aprilie 2023, copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani sunt așteptați să afle
„Misterele Oceanelor”, în Iulius Mall Cluj. Participarea la proiecțiile video este gratuită, fiind necesară înscrierea.

Multe dintre secretele din adâncurile Oceanului Planetar au fost descoperite de către exploratori, iar acum sunt prezentate în Iulius Mall Cluj, în Atriumul principal, prin intermediul proiectului educațional „Misterele Oceanelor”. Proiecțiile video se vor vedea într-un dom special și urmăresc aventura a doi peștișori care luptă să-și salveze reciful de corali, aflând informații interesante despre casa lor. În drumul lor, aceștia se vor întâlni cu mai multe animale subacvatice: rechini, balene, bancuri de pești, pisici de mare etc. Cei doi prieteni le vor povesti copiilor cât de important este să protejeze natura și să recicleze, iar la finalul proiecției va fi și o sesiune de întrebări și răspunsuri.

La spectacole sunt așteptați copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile se fac la numărul de telefon 0790.431.733. Fiecare proiecție durează 40 de minute; spectacolele au loc de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar sâmbătă și duminică, de la ora 12:00, până la ora 20.00. La fiecare spectacol pot participa maximum 30 de copii.

Nu uita: înscrierile se fac la numărul de telefon 0790.431.733, iar proiecțiile vor avea loc în perioada 1 – 9 aprilie!

Citește mai departe

CULTURA

A murit Tiberiu Ceia. „Frumoasă, vecina noastră”…

Publicat

De

tiberiu ceia

Faimosul interpret de muzică populară banaţeană Tiberiu Ceia a murit. Avea 82 de ani.

El a fost realizator al emisiunii de muzica populară de pe TVR 3 „Cântecul de acasă”.

Tiberiu Ceia s-a nascut pe 16 iulie 1940 in Timişoara, iar debutul oficial ca interpret de muzică a avut loc în anul 1967. A absolvit Liceul C.D. Loga din Timisoara, a urmat Şcoala Tehnică Financiară şi cursurile Universittii din Timişoara. În 1967 a devenit profesor de Limba şi literatura romană, iar înn 1978 a plecat din învăţământ şi a inceput sa concerteze alaturi de Ansamblul Doina Oltului. Au urmat colaborari cu majoritatea orchestrelor din ţara.

Albume: Mă dusei la Vărădie ; Tot aşa mă bate gandul , ;Doi voinici din lumea mare (impreuna cu Ion Dolanescu), ;Dragu mi-i să cânt prin sat ; Tiberiu Ceia , ;Glas de clopot , ;Tiberiu Ceia , ;Glasul meu nu-i de vânzare ; M-am gândit, lume, să-ţi cânt (1990), ;Frumoasă vecina noastră (1998), ;Bănăţeanu cât îi viu (2003); Mi-o fost drag în viaţa mea (2006).

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum poţi ECONOMISI 200 kWh anual prin setarea şi folosirea CORECTĂ a maşinii de spălat şi a uscătorului de rufe

Publicat

230329 economisire energie baie eon

Baia este unul dintre locurile din casă preferate de români pentru amplasarea maşinilor de spălat, dar şi pentru relaxare, dacă ne gândim la o baie fierbinte la finalul unei zile grele. Ne bucurăm din plin de aceste beneficii, dar facturile pentru energia electrică şi apa consumată vin lunar şi, de aceea, este indicat să fim atenţi la câteva gesturi care ne pot ajuta să economisim aceste resurse, fără a avea vreun impact asupra confortului cu care ne-am obișnuit.

· Peste 10% din consumul de energie din locuinţă este generat de maşina de spălat şi de uscătorul de rufe;

· Încărcarea completă a maşinii şi spălarea cu apă la temperatura de 30°C reduc semnificativ consumul de energie;

· Uscătoarele de rufe consumă între 1 şi 3 kWh per încărcare;

Începem cu maşina de spălat, cu sau fără uscător încorporat, care este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din locuinţă. În funcție de clasa de eficiență energetică şi de programele de spălare folosite, mașina de spălat consumă între 0,6 și 0,9 kWh per ciclu de spălare. Pentru uscătoare, consumul poate fi între 1 și 3 kWh per încărcare. Astfel, mai bine de 10% din consumul* de energie electrică care se regăseşte în factura noastră este generat de maşina de spălat şi de uscătorul de rufe.

De aceea, atunci când le utilizăm este bine să ținem cont de câteva reguli simple care ne pot ajuta să ne eficientizăm consumul de energie. Utilizând corect mașina de spălat și ciclurile de uscare de două ori pe săptămână poţi economisi, folosind aceste reguli, circa 200 kWh anual, adică echivalentul a minimum 160 de lei.

Reguli de economisire:

· spală întotdeauna cu încărcătura completă și nu pe jumătate. Evită însă supraîncărcarea maşinii, întrucât efectul va fi nedorit: creşte consumul de energie;

· renunță la programul de prespălare;

· foloseşte apa la 30°C în loc de 40°C, deoarece detergentul este eficient şi la această temperatură. Circa 90% din energia utilizată de maşina de spălat este consumată pentru încălzirea apei;

· alege programul ECO, acesta folosește mai puțină apă și doar jumătate din energia necesară unui program normal; curăță regulat filtrul de scame, dacă este înfundat apa nu se scurge corect;

· scoate rufele din mașină cât mai repede după terminarea programului; centrifugarea antișifonare va consuma energie în plus;

· alege centrifugarea hainelor în maşina de spălat şi apoi foloseşte programul ECO al uscătorului de rufe;

· achiziționează separat uscătorul de rufe. Aparatele cu uscător încorporat folosesc mai multă apă și consumă dublul timpului pentru uscare într-un ciclu complet;

· când vremea permite, usucă hainele în aer liber.

În ceea ce priveşte consumul de apă caldă, în medie, fiecare persoană folosește între 35 și 50 de litri în fiecare zi, adică aproximativ 12-15% din energia necesară în gospodărie.

De aceea, îţi recomandăm următoarele măsuri de eficientizare a consumului:

· atunci când vrei să faci baie nu uita că o cadă plină conține până la 150 litri de apă, iar cele pe colț chiar și 200 de litri;

· poţi opta pentru duş care înseamnă, în medie, un consum de 50-80 de litri. Dacă dușul nu are cap de economisire, debitul este de apro-ximativ 15 litri pe minut. Cu cât faci un duș mai scurt, cu atât economiseşti mai mult;

· investeşte într-un cap de duş economic, dotat cu orificii care permit admisia de aer, astfel apa care curge prin duş va fi însoţită de aer. Consumul de apă va fi mai mic, iar amestecul apă-aer va păstra senzaţia şi confortul unui duş obişnuit;

· setează temperatura apei calde menajere în centrală la un nivel care să nu mai necesite amestecarea cu apă rece, între 48°C şi 50°C . În felul acesta vei reduce consumul de energie cu aproximativ 5%.

*Consumurile prezentate se bazează pe datele actuale ale Asociației Federale a Industriei Energiei și Apei (BDEW) și pe studiile International Energy Agency (IEA)

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea con-tribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax