ACTUALITATE
Cetățenii din Câmpia Turzii sunt terifiați. Ursul care se plimbă pe străzile orașului nu a fost prins încă
În urmă cu câteva zile, în Municipiul Câmpia Turzii, un urs de mari dimensiuni a fost surprins pe străzi. Încă de atunci, autoritățile încearcă să îl captureze și să îl ducă departe de cetățeni pentru a nu exista victime. Până în acest moment nimeni nu a fost rănit din cauza animalului. În acest context, cetățenii sunt îndemnați să aibă grijă deoarece animalul ar putea reveni oricând pe străzi.
,,Primăria Municipiului Câmpia Turzii face apel către cetățeni să evite orice fel de intercațiune cu exemplarul de urs! NU-L HRĂNIȚI, NU ÎNCERCAȚI SĂ-L FUGĂRIȚI ȘI NU ÎNCERCAȚI SĂ ÎL RĂNIȚI! În astfel de cazuri, comportamentul speciei urs brun poate deveni agresiv, iar acesta poate să atace!
Evitați deplasările în zona parcului municipal (Berc) precum și în zonele cu vegetație abundentă din Cartierul Insulă, acestea fiind ultimele locații în care a fost reperat exemplarul!”, a consemant Președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență, Dorin Nicolae Lojigan.
NOTIFICARE PRIN APLICAȚIA RO-ALERT PENTRU CETĂȚENI
Cetățenii Municipiului Câmpia Turzii vor fi avertizați prin aplicația Ro-Alert cu privire la măsurile de precauție pe care aceștia trebuie să le ia în considerare pentru a nu exista victime în cazul unui atac al ursului. Acestea trebuie respectate până când animalul va fi capturat și dus în habitatul natal.
,,Având în vedere faptul că în ultimele două nopți a fost semnalată prezența unui urs în zona localității Câmpia Turzii și că există riscul ca acesta să revină, pe parcursul nopților următoare, va fi transmis preventiv, în jurul orei 21.00, un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert, către populația municipiului, care recomandă câteva măsuri de siguranță, în eventualitatea în care animalul sălbatic va reveni pe parcursul nopții.
Recomandările fac referire la:
– evitarea deplasărilor pe timpul nopții care nu sunt absolut necesare;
– în cazul în care va fi observat animalul sălbatic, este recomandată păstrarea distanței față de acesta;
– nu se va încerca fotografierea sau filmarea acestuia;
– nu se va încerca hrănirea acestuia;
– protejarea animalelor din gospodărie trebuie realizată fără a vă pune în pericol” , conform ISU Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi mai MARI pentru acestă perioadă
Conform prognozei ANM pe următoarele patru săptămâni, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale, până pe 28 octombrie.
Până în 07.10.2024
Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval.
Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi mai MARI pentru acestă perioadă
Cu excepția regiunilor sudice, unde regimul pluviometric va fi local deficitar, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în sud-vestul și în extremitatea de sud-est a țării.
Săptămâna 07.10.2024 – 14.10.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru acest interval, cu posibilitatea unui ușor excedent în extremitatea de nord-vest a țării.
Săptămâna 14.10.2024 – 21.10.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Săptămâna 21.10.2024 – 28.10.2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.
Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi ușor excedentar în cea mai mare parte a țării.
POLITICA
Georgiana Teodorescu (AUR): Realitatea este că nu primim AJUTOARE externe pentru dezastrul cauzat de inundații
Europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu, a declarat că Ursula von der Leyen a anunțat că țările afectate de inundații nu vor primi ajutorul financiar sperat din Fondul de Solidaritate. Potrivit europarlamentarului AUR, argumentul șefei Comisiei Europene a fost acela că nu sunt bani suficienți în Fondul de Solidaritate și că statele afectate ar trebui să folosească fondurile de coeziune deja alocate, dar care sunt foarte greu accesibile din cauza birocrației.
„Săptămâna trecută s-a votat o rezoluție pentru ca Uniunea Europeană să acorde ajutor financiar din Fondul de Solidaritate pentru țările afectate de inundații, adică și pentru România. S-a votat acea rezoluție propusă de grupul politic ECR, din care face parte și AUR. Între timp, Comisia Europeană, condusă de doamna Ursula von der Leyen, cea pe care AUR nu a votat-o, ne-a spus că, de fapt, ar trebui să căutăm bani în altă parte, pentru că în fondul de solidaritate nu sunt bani suficienți.
Georgiana Teodorescu (AUR): Realitatea este că nu primim AJUTOARE externe pentru dezastrul cauzat de inundații
Motivul real, nedeclarat: Europa s-a concentrat pe ajutoare pentru Ucraina. Așa că trebuie să ne descurcăm cu banii disponibili prin fondurile de coeziune pe care i-am primit deja acum patru ani și care sunt foarte greu de accesat și de cheltuit din cauza birocrației. Deci, în esență, operația a reușit, pacientul a decedat”, a spus europarlamentarul AUR.
Potrivit Georgianei Teodorescu, la finalul zilei rămânem noi cu ai noștri și „dacă vrem să ne fie bine și dacă vrem să depășim greutățile, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm”.
„Dragi români, nu ne vin ajutoare de afară. Noi singuri trebuie să ne ajutăm unii pe alții. Așa cum colegii mei au mers deja în teritoriu la Pechea și au muncit zi lumină acolo ca să-i ajute pe oameni să-și reconstruiască locuințele, asta este singura soluție pe care o avem. Asta învățăm din acest du-te – vino, din această plimbare de la Ana la Caiafa. Că la finalul zilei suntem noi cu ai noștri și dacă vrem să ne fie bine și dacă vrem să depășim greutățile, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm”, a subliniat eurodeputatul AUR.
Registrul Auto Român anunță că chatbotul RAReș este disponibil pe site-ul companiei. Pe măsură ce va interacționa cu utilizatorii, RARes va învăța continuu din aceste schimburi de informații și va fi mai performant și mai precis în furnizarea de răspunsuri și soluții personalizate, potrivit RAR.
„De acum, mai simplu de interacționat cu noi, mai ușor de accesat informații tehnice, via Chatbotul RAReș, disponibil pe site-ul Registrului Auto Român. Vrei să verifici rapid când expiră inspecția tehnică periodică a mașinii tale? Vrei să știi cum trebuie să procedezi dacă ai pierdut cartea de identitate a vehiculului sau cum să obții o programare într-o reprezentanță? De acum poți vorbi și cu RAReș, noul nostru coleg virtual care a fost creat pentru a răspunde întrebărilor voastre 24 de ore din 24 pe site-ul Registrului Auto Român”, conform RAR.
RAR îl prezintă pe RAReș, chatbotul cu care vor putea interacționa românii
RAR arată că „Chatbotul RAReș a fost proiectat să devină din ce în ce mai bun, dar și prietenos, pentru că are capacitatea de a procesa volume mari de informații și de a înțelege limbajul natural uman”.
Pe măsură ce va interacționa cu utilizatorii, RARes va învăța continuu din aceste schimburi de informații și va fi mai performant și mai precis în furnizarea de răspunsuri și soluții personalizate. Cu ajutorul lui RAReș simplificăm accesul la informațiile despre serviciile și procedurile Registrului Auto Român, fie că accesați site-ul de pe un computer de birou sau de pe un smartphone”, se menționează în finalul comunicatului.
EVENIMENT
FOTO. O casă a ars într-un incendiu la Câmpia Turzii. Accesul pompierilor, îngreunat de mașinile parcate
Incendiu la o casă din Câmpia Turzii. Flăcările au izbucnit din interiorul casei și au distrus și o parte din acoperiș.
Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit la incendiu care a avut loc marți seara în pe strada Cicoarei.
O casă a ars într-un incendiu la Câmpia Turzii. Accesul pompierilor, îngreunat de mașinile parcate
Apelul de urgență a venit în jurul orei 20.10, iar la misiune au luat parte două autospeciale cu apă și spumă.
Până la sosirea echipajelor ISU Cluj, prima intervenție a fost asigurată de către SVSU Câmpia Turzii.
Pompierii au întâmpinat dificultăți în privința accesului, din cauza autoturismelor parcate și a străzii înguste.
Potrivit ISU Cluj, incendiul s-a manifestat la interiorul casei și parțial la acoperiș, pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați.
Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale.
Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza coșului de fum izolat necorespunzător față de materialele combustibile.
Foto: ISU Cluj