Connect with us

EVENIMENT

Cererile lui Putin pentru un ACORD cu Ucraina

Publicat


vladimir putin

Statutul regiunii Donbas şi al Crimeei se numără printre cele mai dificile subiecte care trebuie abordate în tratativele din Kiev şi Moscova şi pentru care preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că vor fi necesare negocieri directe între el şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, notează vineri BBC, citând un oficial turc care a asistat la o convorbire telefonică între Putin şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilier principal şi purtător de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Putin i-a telefonat joi după-amiaza omologului său turc şi i-a comunicat care sunt cerinţele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, aceste cerinţe fiind de două categorii, iar cele din prima categorie ar putea fi îndeplinite fără prea mare dificultate de către Kiev.

Cea mai importantă din prima categorie, mai uşoară, este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski a acceptat deja acest lucru.

Celelalte trei din această categorie ar fi ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ca limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina şi, în fine, în Ucraina să se producă o aşa-zisă „denazificare”.

„Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el şi Zelenski”

Această din urmă solicitare, notează BBC, este profund ofensatoare pentru Zelenski, care este evreu şi membri ai familiei sale au murit în Holocaust, dar partea turcă apreciază că preşedintele ucrainean o va putea accepta destul de uşor, fiind probabil suficient ca Kievul să condamne toate formele de neonazism şi să promită că ia măsuri împotriva lui.

Oficialul turc a fost mai vag în ce priveşte cea de a doua categorie de cerinţe, cele mai dificile, şi pentru care Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el şi Zelenski. Acesta din urmă a dat asigurări că este gata să-l întâlnească faţă în faţă pe liderul de la Kremlin.

Consilierul lui Erdogan a menţionat doar că cerinţele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas şi al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul ţării, un subiect foarte inflamabil, menţionează BBC.

O altă presupunere este că Rusia va cere Ucrainei să accepte oficial că peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, aparţine de acum Rusiei – or, dacă se va pune această problemă, va fi o pilulă greu de înghiţit pentru Ucraina.

„Cerinţele lui Putin nu sunt totuşi atât de dure pe cât se temeau unii”

Cu toate acestea, este deja un fapt împlinit, cu toate că Rusia nu are dreptul legal să exercite suveranitate asupra Crimeii şi chiar a semnat un tratat internaţional – după căderea comunismului, dar înainte de venirea la putere a lui Putin – prin care a acceptat că aceasta aparţine Ucrainei, notează BBC.

Cerinţele lui Putin nu sunt totuşi atât de dure pe cât se temeau unii, scrie BBC, şi nu par să merite toată violenţa, vărsarea de sânge şi distrugerea create de Rusia în Ucraina. Dat fiind controlul strict exercitat de Kremlin asupra media ruse, lui Putin şi acoliţilor săi nu le-ar fi prea greu să prezinte toate acestea drept o mare victorie.

„Poziţia (lui Putin) în plan intern este cel mai probabil slăbită”

Ucraina are însă de ce să-şi facă griji. Dacă un viitor acord nu va fi elaborat în cele mai atente detalii, preşedintele Putin sau succesorii săi îl vor putea folosi oricând ca scuză pentru a invada din nou Ucraina. Elaborarea unui acord de pace ar putea lua mult timp, chiar dacă vărsarea de sânge ar putea fi oprită până atunci printr-un armistiţiu.

Cât despre Putin? S-a spus că ar putea fi bolnav sau dezechilibrat mintal. Ibrahim Kalin a declarat însă că nu a observat nimic ciudat în timpul convorbirii telefonice şi că preşedintele rus a fost clar şi concis.

Dar, chiar dacă va reuşi să prezinte un acord cu Ucraina ca pe o glorioasă victorie asupra neonazismului, poziţia sa în plan intern este cel mai probabil slăbită. Tot mai mulţi ruşi vor înţelege că a întins prea mult coarda, iar poveştile cu soldaţi ucişi sau capturaţi se răspândesc cu repeziciune, mai scrie BBC.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

BĂTAIE între 3 pasageri pe o cursă Wizz Air. Avionul a ATERIZAT de urgență pe Aeroportul Cluj

Publicat

wizz air, avion

Un conflict între trei pasageri străini a izbucnit, azi noapte, pe cursa Wizz Air Memmingen (Germania) -Kutaisi (Georgia).

Cluj24 a aflat, pe surse, că ar fi fost vorba de doi pasageri georgieni și unul din Belarus. Avionul a aterizat de urgență pe Aeroportul „Avram Iancu” Cluj.

Se pare că, pe fondul consumului de alcool, între aceștia ar fi izbucnit un conflict spontan, după care unul dintre georgieni i-ar fi dat în cap compatriotului cu telefonul mobil. Echipajul aeronavei a solicitat aterizare de urgență pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde pasagerul lovit a necesitat îngrijiri medicale.

BĂTAIE între 3 pasageri pe o cursă Wizz Air. Avionul a ATERIZAT de urgență pe aeroportul din Cluj-Napoca

Cei trei scandalagii au fost debarcați, cazul fiind preluat de către un procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. Avionul și-a continuat, ulterior, zborul spre destinație.

Georgienii debarcați își vor continua drumul spre Kutaisi cu altă aeronavă, în timp ce belarusul se va întoarce la Memmingen.

Scandalagii nu au fost reținuți pentru că nu au periclitat siguranța pasagerilor și a echipajului.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din gelozie, un clujean a vrut să intre în casă peste fosta iubită cu un cuțit. A ajuns la spital după ce s-a tăiat singur

Publicat

De

Criză de gelozie

Un tânăr de 20 de ani din Cluj-Napoca fost prins de jandarmi după ce, din gelozie, a vrut să intre în casă peste fosta parteneră cu un cuțit. Pentru că nu i s-a deschis ușa, acesta s-a automutilat și a ajuns la spital.

Tânărul și-a provocat singur răni cu cițitul pentru că nu i s-a permis accesul în locuință.

FOTO. Din gelozie, un clujean a vrut să intre în casă peste fosta iubită cu un cuțit. A ajuns la spital după ce s-a tăiat singur

Luni seara, în urma unui apel la SNUAU 112 privind tulburarea ordinii și liniștii publice, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj, aflat în misiune, a fost direcţionat de dispeceratul unităţii spre o stradă din cartierul Mărăşti.

Jandarmii au ajuns imediat la faţa locului, unde femeia care solicitase telefonic sprijinul le-a transmis acestora semnalmentele bărbatului agresiv.

Tânărul, găsit rănit de jandarmi

Jandarmii au început căutarea persoanei în jurul blocului și au găsit-o în scurt timp.

În urma somațiilor, bărbatului i s-a făcut un control corporal preventiv pentru identificarea unor eventuale arme albe. Asupra acestuia a fost descoperit un cuțit de mici dimensiuni.

Având în vedere că bărbatul prezenta plăgi la nivelul brațului stâng, necesitând îngrijiri medicale, jandarmii clujeni au solicitat o ambulanță prin dispeceratul unităţii.

„Se pare că bărbatul gelos, în vârstă de 20 de ani, a avut un cuțit cu care a lovit ușa fostei partenere și văzând că nu îi deschide, s-a automutilat provocându-și mai multe răni pe corp”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei.

Până la sosirea ambulanței, jandarmii i-au acordat acestuia primul ajutor.

Jandarmii clujeni l-au predat pe tânăr polițiștilor pentru continuarea demersurilor legale.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT între un autobuz, o autoutilitară și două autoturisme, în Cluj-Napoca. Doi bărbați duși la SPITAL

Publicat

Un accident a avut loc, marți, pe str. Teodor Mihali din Cluj-Napoca. Au fost implicate un autobuz, o autoutilitară și două autoturisme. Doi bărbați au fost duși la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit de puține momente la un accident rutier petrecut pe strada Teodor Mihali din municipiul Cluj-Napoca.

FOTO. ACCIDENT între un autobuz, o autoutilitară și două autoturisme, în Cluj-Napoca. Doi bărbați duși la SPITAL

La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SAJ, unde au găsit un autobuz, de la o școală de soferi, o autoutilitară și două autoturisme avariate. Precizăm faptul că nu erau persoane încarcerate în acestea.

Echipajul SAJ a consultat 5 persoane la locul accidentului, dintre care doi bărbați cu vârste de aproximativ 20 și 30 de ani vor fi transportate la spital pentru investigații și îngrijiri medicale.

Conform primelor evaluări aceștia prezentau afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.

Update:

„La data de 5 martie a.c., în jurul orei 11.30, a fost raportat un accident pe strada Teodor Mihali din municipiu.

La fața locului polițiștii au identificat 3 autoturisme și un autocar (Școala de șoferi) avariate, în condiții ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor necesare.

În urma evenimentului două persoane au fost rănite, fiind transportate la o unitate medicală.

Totodată, conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Emil Boc, despre investiția BMW la Cluj: Am fost criticat că am dat facilități, dar nu am greșit

Publicat

De

BMW join venture la Cluj

Mii de locuri de muncă vor fi înființate la Cluj-Napoca în urma semnării unui acord între compania de IT NTT Data și constructorul german de automobile. Despre investiția BMW la Cluj, primarul Emil Boc spune că este o confirmare a faptului că orașul este un centru de inovare.

Marți a fost anunțat că BMW Group şi NTT DATA Româna au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea şi implementarea soluţiilor IT de business.

Emil Boc, despre investiția BMW la Cluj: Am fost criticat că am dat facilități, dar nu am greșit

Compania germană a ajunțat că joint-venture-ul este planificat în Cluj-Napoca pentru că este un oraş în plină acensiune şi centru universitar.

Despre acest parteneriat, Emil Boc a declarat că este o „reconfirmare a calității Clujului de a fi un centru de inovare și IT de referință în Europa și în lume”.

„Este parte a strategiei Clujului, când am regândit de la zero strategia acestui oraș bazată pe economia cunoașterii, de a pune educația, cercetarea, inovarea, universitățile clujene în mijlocul strategiei noastre și nu am greșit…

După care politicile pe care le-am promovat de susținere a clădirilor verzi pentru a putea crea spațiu astfe încât IT-ul să se dezvolte. Și am fost criticat la un moment dat <<de ce le dai facilități la impozitul pe proprietate>>, și nu am greșit”, a spus Emil Boc la Ziua Live.

Câteva mii de locuri noi de muncă până în 2027

Emil Boc a mai spus că, din nefericire, a văzut că după perioada comunistă industria grea nu mai poate reprezenta principalul motor de dezvoltare al orașului, iar după consultarea specialiștilor s-a stabilit că avantajul competititiv al orașului se poate forma „în jurul minei de aur oferit de univerități”.

Acest joint-venture va angaja aproximativ 250 de dezvoltatori de software până la sfârşitul anului 2024 şi se intenţionează ca numărul acestora să crească la câteva mii de angajaţi până în 2027.

Companie înființată în 1945

Compania BMW, cu sediul la München, Bavaria, a fost înființată în 1916.A produs motoare de avioane până în 1945, iar în prezent produce automobile și motociclete de lux.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax