Connect with us

ACTUALITATE

Celebrul cor Madrigal, în spectacol extraordinar în Săptămâna Patimilor, la Cluj. Interviu cu managerul Emil Pantelimon

Publicat


corul madrigal paște 2021

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Spectacolul Extraordinar „Săptămâna Patimilor” vine și la Cluj sâmbătă, pe 16 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Maghiar de Stat.

Despre experiența emoționantă pregătită de Corul Madrigal am stat de vorbă cu Emil Pantelimon, managerul celebrului ansamblu coral.

 

corul madrigal 2021

1. Vă rugăm să ne dați mai multe detalii despre Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” susținut de Corul Madrigal săptămâna aceasta și despre spectacolul de la Cluj-Napoca.

Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”:

Turneul național „Săptămâna Patimilor” vine oarecum la cererea publicului, pentru că de ceva ani nu am mai apucat să ajungem în țară cu Concertul Extraordinar de Paște și publicul nostru național ne-a amintit asta în nenumărate rânduri. Noi am răspuns, pentru că suntem în contact foarte apropiat cu spectatorii și urmărim feedbackul pe care îl primim pe canalele noastre de comunicare.

Așadar, am decis ca anul acesta, în 2022, sărbătoarea Paștelui să o facem în țară, mai precis la Arad, Timișoara, Alba Iulia și Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de patru Spectacole Extraordinare „Săptămâna Patimilor”. Ne bucurăm foarte mult să fim alături de fanii noștri și de iubitorii muzicii Madrigalului, iată acum și în Cluj, sâmbătă, de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat.

2. Prin ce este deosebit acest eveniment de alte concerte ale Corului Madrigal?

Spectacolul „Săptămâna Patimilor” pune împreună atât sunetul inconfundabil și spiritul Corului Madrigal, cât și detalii care țin de spectacol și care înfrumusețează și îmbogățesc toată atmosfera. Avem scenografie special realizată pentru acest spectacol, cu un uimitor decor colosal, care se mută pe scena Teatrului Maghiar de Stat.

Avem actori care intervin, avem efecte speciale, avem lumini, practic este o trecere de la tradiționalele concerte organizate de Madrigal, la adevărate spectacole, în care sincretismul artelor aduce în fața publicului un produs cultural de calitate și transmite o energie foarte foarte puternică, mai ales că ne aflăm în Săptămâna Patimilor catolică și reformată și în ajunul Săptămânii Patimilor ortodoxe.

3. Care este conceptul acestui spectacol pascal?

Spectacolul „Săptămâna Patimilor” aduce un concept scenografic nou pentru România, semnat de Vladimir Turturica, cu un design de lumini foarte, foarte special, magic aș putea spune, semnat de Alin Popa și cu în regia subsemnatului. Nu vreau să vă dezvălui foarte multe lucruri din ce se va întâmplă pe scenă, dar la ceea ce trebuie să vă așteptați e că veți pătrunde în Cetatea Ierusalimului. Momentul ultimei săptămâni din viața Mântuitorului îl veți trăi cu siguranță cu mare intensitate.

Atât bucuria inițială a intrării în Ierusalim, cât și Învierea Mântuitorului vor fi resimțite foarte puternic, odată pe marginea repertoriului ales de Anna Ungureanu, dirijorul principal și apoi având la bază toată scenografia și jocul actorilor Corneliu și Pavel Ulici. Cei doi tineri actori sunt cei care vor aduce în sală pentru public Sfânta Scriptură, texte biblice originale, pentru ca spectatorii să poată urmări mult mai îndeaproape firul epic al acestei atât de importante săptămâni din viața omenirii.

fotoemilpantelimon 29.07.2019

4. De ce credeți că e necesară această înnoire a tradiționalelor concerte cu public ale Corului Madrigal?

Ultimii ani au fost foarte buni pentru Corul Madrigal și ne-au pus într-o lumină foarte frumoasă, iar tradiționalele concerte au fost transformate în adevărate spectacole. În anul 2020, premiera spectacolului „Ave Maria” – cu participarea lui Marius Manole, dublat de spiritualitatea specifică sărbătorii și de intervenția copiilor din Ansamblul de percuție Young Beats – Cantus Mundi, coordonat de Zoli Toth – a prins un contur excepțional și a reușit să aducă publicului o nouă viziune despre sărbătoarea din 15 august.

Ulterior, în 2021, chiar aproape de sfârșitul pandemiei, și evenimentul de Crăciun a luat altă turnură, în momentul în care doi actori renumiți, Ofelia Popii și Marius Turdeanu au venit alături de Corul Madrigal și copiii din corurile Cantus Mundi, să aducă spiritul sărbătorilor de iarnă puțin altfel decât se aștepta toată lumea. A fost un spectacol plin de spiritualitate, de energie, de simbol, încărcat de tot ceea ce înseamnă de fapt Madrigalul pentru Crăciunul românesc.

Ei bine, asta se întâmplă și acum la sfintele sărbători pascale și asta se va întâmpla și în viitor, la evenimentele pe care le vom lansa anul acesta, pentru că noi credem că sincretismul artelor este mai important decât orice în momentul de față pentru public, iar valoarea pe care o are Madrigalul se potențează foarte bine și intră frumos în lumina reflectoarelor atunci când există scenografie sau când există arta actorului și design de lumini.

corul madrigal paște 2021

5. Cum sunt create aceste adevărate evenimente culturale?

Baza a tot ceea ce facem atunci când pornim într-un proiect la Madrigal este conducerea muzicală, pentru că mai presus de orice, este muzica. Muzica este cea care scoate cuvântul din indistincția unității.

Acesta este punctul de pornire de fiecare dată când începem un nou proiect, când lucrăm la un nou produs cultural: începem comunicarea cu conducerea muzicală a Corului Madrigal, dirijorul principal, Anna Ungureanu și dirijorul secund, Cezar Verlan. Mai departe urmează comunicarea cu întreg corul, un ansamblu foarte foarte sensibil. Vorbim de o comunicare foarte frumoasă, mai ales că avem de-a face cu cel mai tânăr Madrigal din istoria sa, cu cea mai mică medie de vârstă avută vreodată.

Fiecare membru al Madrigal este total dedicat scopului comun și visează în aceeași direcție cu mesajul spectacolului, ceea ce este foarte important. Pentru că dincolo de sunet, spre public pornește o energie foarte frumoasă, pornește un spirit, pornesc niște impulsuri care se întorc prin aplauze și prin alte energie. În sala de spectacol, dincolo de senzația sonoră, există și ceea ce simte spectatorul.

Apoi intervine restul echipei, scenografia, regia, luminile, toate conlucrează pentru că iată se adună laolaltă toate energiile frumoase și visul devine unul realizabil. Aici nu este vorba numai de zona artistică sau de realizator, ci și de echipa tehnică din spate, care este o legiune de oameni extrem de dedicați, de la organizatorii de turneu, la oamenii care se ocupă de artiști la hoteluri sau cei care montează și demontează decorurile și așa mai departe. Toată această echipă este senzațională, iar eu sunt foarte mândru să fac parte din ea și să am onoarea de a o conduce, motiv pentru care le și mulțumesc tuturor și îi susțin în toate visele pe care le vom avea împreună. Sunt sigur că vom lucra foarte frumos în continuare.

6. Ce ne puteți spune despre Programul Național Cantus Mundi? Am văzut că vor fi coruri de copii din Cluj-Napoca care vor cânta sâmbătă alături de Madrigal.

Madrigalul ajunge anul viitor la frumoasă vârstă de 60 de ani. Obiectivele noastre se îndreaptă în permanență spre viitor și asta înseamnă Programul Național Cantus Mundi, inițiat de dirijorul Ion Marin. Cantus Mundi este un program vizionar, un program care schimbă România, care, cu ajutorul cântului coral educă și formează și, mai ales, leagă punți între toate comunitățile, atât cele defavorizate, cât și cele avantajate. Cantus Mundi este mijlocul prin care integrarea socială găsește în cântul coral cel mai bun liant, cea mai bună soluție.

Cantus Mundi este un Program național condus în România de Leila Popovici, care a adunat până acum mai bine de 1.670 de coruri, care cântă în același glas și care înțeleg că orice barieră de comunicare este depășită cel mai frumos atunci când cântăm împreună și când facem echipă pe scenă – mai ales alături de idolii lor din Corul Madrigal.

Ei bine, în acest context, de când sunt la conducerea Corului Madrigal, nu a existat nici un concert al ansamblului care să nu aibă alături copii din corurile Cantus Mundi. La Cluj, pentru Spectacolul Extraordinar „Săptămâna Patimilor” au fost selecționate să participe alături de Corul Madrigal patru coruri, peste 150 de copii.
Este o bucurie să îi vezi cum reacționează când sunt pe scenă și performează. Este foarte important să facem în așa fel încât, de fiecare dată, copiii noștri să fie puși în lumina reflectoarelor și să fie apreciați pentru eforturile pe care le depun în slujba culturii, în slujba muzicii. Atunci când sunt pe scenă și primesc aplauze, copiii încep să simtă cât de importanți sunt și cât de apreciați sunt.

Acesta este cel mai bun motor pentru dezvoltarea lor și pentru a le construi perspective pentru viitor.
Așadar, alături de Corul Madrigal, Cantus Mundi va transmite prin corurile din Cluj-Napoca: Hristos a Înviat!

7. Ce mesaj aveți pentru publicul din Cluj?

Vă așteptăm cu drag sâmbătă, la Teatrul Maghiar de Stat la Spectacolul „Săptămâna Patimilor”, unde Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, împreună cu coruri de copii Cantus Mundi din oraș vor aduce spiritul sărbătorilor pascale și însemnătatea Săptămânii Mari pe scenă, unde sunetul, împreună cu luminile, cu arta actorului, cu vocile copiilor vor fi principalele mijloace prin care emoția adevărată, bună va fi prezentată în aer timp de mai bine 70 de minute.

Vă așteptăm să ne bucurăm împreună de frumusețea artei spectacolului și să să ne aducem aminte DE CE sărbătorim Paștele și ce s-a întâmplat în acea Săptămână Sfântă pentru omenire.

Împreună cu echipa Madrigal – Cantus Mundi vă urăm să aveți parte de o săptămână luminată, alături de sunetul inegalabil al Corului Madrigal!

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Femeie pe bicicletă, lovită de o mașină în centrul Clujului. A fost dusă la spital

Publicat

bicicleta

Un eveniment rutier a avut loc joi dimineață pe strada Emil Isac, din municipiul Cluj-Napoca, iar din primele cercetări efectuate la fața locului a rezultat că un bărbat de 41 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care se deplasa de pe strada Sindicatelor înspre strada Emil Isac, nu ar fi acordat prioritate de trecere unei biciclete condusă de o femeie de 42 de ani, din același municipiu, intrând în coliziune cu aceasta.

”În urma evenimentului a rezultat rănirea femeii de 42 de ani, ulterior fiind transportată la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate.

Testările cu aparatul etilotest au rezultat negative.

În continuare se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis polițiștii clujeni.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreți să cumpărați un vehicul electric la mâna a doua? Atenție la ÎNȘELĂTORII

Publicat

masini electrice

Popularitatea vehiculelor electrice este în continuă creștere la nivel mondial. Având în vedere că tot mai mulți șoferi sunt interesați să achiziționeze un vehicul electric, acest nou segment de cerere se reflectă și în piața mașinilor second hand.

„Potrivit lui Matas Buzelis, expert automobilistic din cadrul companiei de date auto carVertical, vânzătorii necinstiți pot modifica kilometrajul mașinilor electrice pentru a ascunde starea reală a bateriei și pentru a crește valoarea vehiculului. Ce ar trebui să ia în considerare cumpărătorii atunci când cumpără o mașină electrică la mâna a doua?

Modelele Tesla domină piața mașinilor electrice rulate

Vehiculele electrice mai scumpe se depreciază mai repede și prin urmare cumpărătorii aleg adesea să cumpere mașini vechi de câțiva ani care și-au pierdut deja o parte semnificativă din valoare. Acest lucru este relevant în special pentru șoferii care achiziționează un vehicul electric în leasing și care doresc să evite plățile lunare mari.

Vreți să cumpărați un vehicul electric la mâna a doua? Atenție la ÎNȘELĂTORII

Tesla Model 3 este vehiculul electric cel mai frecvent verificat pe platforma carVertical (cu o pondere de 16,1% din toate verificările vehiculelor electrice). Acest model este cunoscut pentru deprecierea redusă și pentru popularitatea ridicată de care se bucură pe piața autoturismelor rulate. Model S (11,84%), Nissan Leaf (11,83%), Audi e-tron (9,8%) și Volkswagen Golf (9,5%) se numără și ele printre cele mai verificate modele EV.

„Tesla are o imagine puternică pe piața vehiculelor electrice și mulți șoferi își doresc un model de la acest producător. Aceste mașini oferă kituri excelente de siguranță și tehnologie, precum și autonomie mare după o încărcare completă. Cel mai important avantaj este că își păstrează foarte bine valoarea în timp. Puteți găsi prețuri foarte bune pentru un Model 3 la mâna a doua, dar cu siguranță nu sunt cele mai ieftine opțiuni”, explică Buzelis.

Un kilometraj ridicat înseamnă o baterie uzată

Producătorii de vehicule electrice oferă de obicei o garanție pentru baterii de 8-10 ani sau de 160.000 de kilometri. Cu cât kilometrajul unui vehicul electric este mai mare, cu atât starea bateriei acestuia poate fi mai proastă. Cu toate acestea, uzura bateriei depinde și de modul în care a fost încărcată mașina: dacă proprietarul a folosit frecvent stații de încărcare rapidă sau a încărcat-o lent, până la 80%, așa cum recomandă producătorii.

Vehiculele electrice care au kilometrajul dat înapoi reprezintă o problemă majoră deoarece îngreunează evaluarea stării reale a bateriei. Conform datelor carVertical, 2,6% dintre toate vehiculele electrice verificate pe platformă aveau kilometraj dat înapoi. Kilometrajul mașinilor hibride (4,5%), pe benzină (5,4%) și diesel (6,2%) a fost și mai des modificat.

Cu cât bateria unui vehicul electric este mai uzată, cu atât distanța pe care o poate parcurge este mai mică. O mașină electrică mai veche nu va avea o autonomie la fel de mare ca un model similar abia scos de pe linia de asamblare. Scăderea autonomiei provoacă anxietate în rândul șoferilor și este probabil unul dintre motivele principale pentru care mulți încă evită să cumpere vehicule electrice.

Întreținere ieftină dar reparații mai costisitoare

Deși mulți cumpărători se tem că întreținerea unui vehicul electric ar putea fi costisitoare, acest lucru nu este adevărat în totalitate. Vehiculele electrice au în general o construcție mai simplă decât mașinile cu motoare cu ardere internă și au mai puține părți mobile.

Totuși, dacă un vehicul electric este implicat într-un accident grav de circulație, lucrările de reparație pot costa mii de euro. Dintre toate mașinile verificate pe carVertical, vehiculele electrice au avut cea mai mare valoare medie a daunelor – 7.023 de euro. Valoarea medie a daunelor pentru mașinile hibride (6.793 de euro), pe benzină (5.957 de euro) și diesel (4.256 de euro) a fost mai mică.

În comparație cu alte vehicule, cele electrice sunt implicate în accidente mai rar. Dacă 45% dintre hibride, 49,1% dintre mașinile pe benzină și 46% dintre cele diesel au fost avariate cel puțin o dată, ponderea vehiculelor electrice avariate care au fost verificate pe carVertical a fost de doar 35,4%. Potrivit lui Buzelis acest lucru se datorează prevalenței relativ scăzute a vehiculelor electrice – acestea nu sunt încă foarte populare în majoritatea țărilor, iar vechimea lor medie este semnificativ mai scăzută”, scrie carVertical.

Acest studiu a fost realizat utilizând date din Marea Britanie, Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, România, Ungaria, Franța, Ucraina, Suedia, Belgia, Cehia, Croația, Bulgaria, Slovacia, Serbia, Finlanda, Slovenia, Germania, Italia, Elveția, Danemarca, Spania, Portugalia, Grecia.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la o cabană din lemn din Cluj-Napoca. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului

Publicat

cabana

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în cursul nopții trecute pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o cabană, construită pe structură din lemn, situată pe strada Odobești din municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului au ajuns două autospeciale pentru stingerea incendiilor și o autoscară, unde au găsit o cabană cu o suprafață de aproximativ 100 mp, construită pe structură din lemn, cuprinsă în totalitate de flăcări.

Pompierii au acționat pentru stingerea flăcărilor, folosind echipamentele din dotare, astfel încât a fost împiedicată propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite”, arată ISU Cluj.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar cercetările preliminare au arătat că incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a cabanei.

Citește mai departe

CULTURA

Cânepa în satul tradițional clujean. Era semănată de două ori pe an. Doar cea de vară era folosită pentru îmbrăcăminte

Publicat

De

Cânepa în satele clujene

Fiecare nevastă, mai demult, semăna cânepă, atât de vară, cât și de toamnă.

Culturile de cânepă erau întâlnite peste tot în satele clujene, unde planta era utilizată și la țesături.

Cânepa în satul tradițional clujean. Era semănată de două ori pe an. Doar cea de vară era folosită pentru îmbrăcăminte

Cânepa se semăna și toamna și, de asemenea, era folosită de femei în gospodărie, chiar chiar dacă era mai aspră.

„Din cânepa de vară, în perioada iernii, femeile făceau hainele și pânzăturile, deoarece aceasta era fină și se albea ușor”, spune Elena Petre din Râșca, județul Cluj, conform specialiștilor de la Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT Cluj) Cluj.

Pânzăturile fine erau folosite la ștergarele pentru coșarca cu care se mergea la nunți și la botez, la „căpătâierele” de la capătul patului (fețe de perini) sau sacul pentru mers la moară.

Cânepa de vară folosită pentru cămeși și gaci

De asemenea, cânepa de vară era folosită la confecționatul îmbrăcămintei la femei, pentru „spăcele” (cămeși), care erau cusute cu „hărăsc” sau „fitău” (fir de bumbac cu care se coseau ornamente pe pânză albă), pentru poale, prevăzute la bază cu cipcă și colțișori, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Pentru bărbați se confecționau gacii (pantalonii de vară), cămeșile, prevăzute la piept cu modelul „cuib de viespe” și „colțișori”, în zona de munte a județului Cluj, iar la baza mânecii erau prevăzute cu manșete, numite „pumnărei”.

La ce era folosită cânepa de iarnă

Din cânepa de iarnă, arată cei de la CJCPCT Cluj, se prelucrau „dosoaiele” (ștergarele), străițile de câmp, de „bătele” (unelte pentru bătut coasa), sau cele folosite la colindat.

Tot din cânepa aspră se confecționau „sormojagul” (un sac umplut cu paie cu rol de saltea pentru pat) și „cenușerele” (lipideu pentru transportat frunzele și nutrețul pentru animale), printre altele.

Foto: Țesături tradiționale – casa familiei Petre din Râsca, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax