ACTUALITATE
Celebrul cor Madrigal, în spectacol extraordinar în Săptămâna Patimilor, la Cluj. Interviu cu managerul Emil Pantelimon

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Spectacolul Extraordinar „Săptămâna Patimilor” vine și la Cluj sâmbătă, pe 16 aprilie, de la ora 19:00, la Teatrul Maghiar de Stat.
Despre experiența emoționantă pregătită de Corul Madrigal am stat de vorbă cu Emil Pantelimon, managerul celebrului ansamblu coral.
1. Vă rugăm să ne dați mai multe detalii despre Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” susținut de Corul Madrigal săptămâna aceasta și despre spectacolul de la Cluj-Napoca.
Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”:
Turneul național „Săptămâna Patimilor” vine oarecum la cererea publicului, pentru că de ceva ani nu am mai apucat să ajungem în țară cu Concertul Extraordinar de Paște și publicul nostru național ne-a amintit asta în nenumărate rânduri. Noi am răspuns, pentru că suntem în contact foarte apropiat cu spectatorii și urmărim feedbackul pe care îl primim pe canalele noastre de comunicare.
Așadar, am decis ca anul acesta, în 2022, sărbătoarea Paștelui să o facem în țară, mai precis la Arad, Timișoara, Alba Iulia și Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de patru Spectacole Extraordinare „Săptămâna Patimilor”. Ne bucurăm foarte mult să fim alături de fanii noștri și de iubitorii muzicii Madrigalului, iată acum și în Cluj, sâmbătă, de la ora 19:00 la Teatrul Maghiar de Stat.
2. Prin ce este deosebit acest eveniment de alte concerte ale Corului Madrigal?
Spectacolul „Săptămâna Patimilor” pune împreună atât sunetul inconfundabil și spiritul Corului Madrigal, cât și detalii care țin de spectacol și care înfrumusețează și îmbogățesc toată atmosfera. Avem scenografie special realizată pentru acest spectacol, cu un uimitor decor colosal, care se mută pe scena Teatrului Maghiar de Stat.
Avem actori care intervin, avem efecte speciale, avem lumini, practic este o trecere de la tradiționalele concerte organizate de Madrigal, la adevărate spectacole, în care sincretismul artelor aduce în fața publicului un produs cultural de calitate și transmite o energie foarte foarte puternică, mai ales că ne aflăm în Săptămâna Patimilor catolică și reformată și în ajunul Săptămânii Patimilor ortodoxe.
3. Care este conceptul acestui spectacol pascal?
Spectacolul „Săptămâna Patimilor” aduce un concept scenografic nou pentru România, semnat de Vladimir Turturica, cu un design de lumini foarte, foarte special, magic aș putea spune, semnat de Alin Popa și cu în regia subsemnatului. Nu vreau să vă dezvălui foarte multe lucruri din ce se va întâmplă pe scenă, dar la ceea ce trebuie să vă așteptați e că veți pătrunde în Cetatea Ierusalimului. Momentul ultimei săptămâni din viața Mântuitorului îl veți trăi cu siguranță cu mare intensitate.
Atât bucuria inițială a intrării în Ierusalim, cât și Învierea Mântuitorului vor fi resimțite foarte puternic, odată pe marginea repertoriului ales de Anna Ungureanu, dirijorul principal și apoi având la bază toată scenografia și jocul actorilor Corneliu și Pavel Ulici. Cei doi tineri actori sunt cei care vor aduce în sală pentru public Sfânta Scriptură, texte biblice originale, pentru ca spectatorii să poată urmări mult mai îndeaproape firul epic al acestei atât de importante săptămâni din viața omenirii.
4. De ce credeți că e necesară această înnoire a tradiționalelor concerte cu public ale Corului Madrigal?
Ultimii ani au fost foarte buni pentru Corul Madrigal și ne-au pus într-o lumină foarte frumoasă, iar tradiționalele concerte au fost transformate în adevărate spectacole. În anul 2020, premiera spectacolului „Ave Maria” – cu participarea lui Marius Manole, dublat de spiritualitatea specifică sărbătorii și de intervenția copiilor din Ansamblul de percuție Young Beats – Cantus Mundi, coordonat de Zoli Toth – a prins un contur excepțional și a reușit să aducă publicului o nouă viziune despre sărbătoarea din 15 august.
Ulterior, în 2021, chiar aproape de sfârșitul pandemiei, și evenimentul de Crăciun a luat altă turnură, în momentul în care doi actori renumiți, Ofelia Popii și Marius Turdeanu au venit alături de Corul Madrigal și copiii din corurile Cantus Mundi, să aducă spiritul sărbătorilor de iarnă puțin altfel decât se aștepta toată lumea. A fost un spectacol plin de spiritualitate, de energie, de simbol, încărcat de tot ceea ce înseamnă de fapt Madrigalul pentru Crăciunul românesc.
Ei bine, asta se întâmplă și acum la sfintele sărbători pascale și asta se va întâmpla și în viitor, la evenimentele pe care le vom lansa anul acesta, pentru că noi credem că sincretismul artelor este mai important decât orice în momentul de față pentru public, iar valoarea pe care o are Madrigalul se potențează foarte bine și intră frumos în lumina reflectoarelor atunci când există scenografie sau când există arta actorului și design de lumini.
5. Cum sunt create aceste adevărate evenimente culturale?
Baza a tot ceea ce facem atunci când pornim într-un proiect la Madrigal este conducerea muzicală, pentru că mai presus de orice, este muzica. Muzica este cea care scoate cuvântul din indistincția unității.
Acesta este punctul de pornire de fiecare dată când începem un nou proiect, când lucrăm la un nou produs cultural: începem comunicarea cu conducerea muzicală a Corului Madrigal, dirijorul principal, Anna Ungureanu și dirijorul secund, Cezar Verlan. Mai departe urmează comunicarea cu întreg corul, un ansamblu foarte foarte sensibil. Vorbim de o comunicare foarte frumoasă, mai ales că avem de-a face cu cel mai tânăr Madrigal din istoria sa, cu cea mai mică medie de vârstă avută vreodată.
Fiecare membru al Madrigal este total dedicat scopului comun și visează în aceeași direcție cu mesajul spectacolului, ceea ce este foarte important. Pentru că dincolo de sunet, spre public pornește o energie foarte frumoasă, pornește un spirit, pornesc niște impulsuri care se întorc prin aplauze și prin alte energie. În sala de spectacol, dincolo de senzația sonoră, există și ceea ce simte spectatorul.
Apoi intervine restul echipei, scenografia, regia, luminile, toate conlucrează pentru că iată se adună laolaltă toate energiile frumoase și visul devine unul realizabil. Aici nu este vorba numai de zona artistică sau de realizator, ci și de echipa tehnică din spate, care este o legiune de oameni extrem de dedicați, de la organizatorii de turneu, la oamenii care se ocupă de artiști la hoteluri sau cei care montează și demontează decorurile și așa mai departe. Toată această echipă este senzațională, iar eu sunt foarte mândru să fac parte din ea și să am onoarea de a o conduce, motiv pentru care le și mulțumesc tuturor și îi susțin în toate visele pe care le vom avea împreună. Sunt sigur că vom lucra foarte frumos în continuare.
6. Ce ne puteți spune despre Programul Național Cantus Mundi? Am văzut că vor fi coruri de copii din Cluj-Napoca care vor cânta sâmbătă alături de Madrigal.
Madrigalul ajunge anul viitor la frumoasă vârstă de 60 de ani. Obiectivele noastre se îndreaptă în permanență spre viitor și asta înseamnă Programul Național Cantus Mundi, inițiat de dirijorul Ion Marin. Cantus Mundi este un program vizionar, un program care schimbă România, care, cu ajutorul cântului coral educă și formează și, mai ales, leagă punți între toate comunitățile, atât cele defavorizate, cât și cele avantajate. Cantus Mundi este mijlocul prin care integrarea socială găsește în cântul coral cel mai bun liant, cea mai bună soluție.
Cantus Mundi este un Program național condus în România de Leila Popovici, care a adunat până acum mai bine de 1.670 de coruri, care cântă în același glas și care înțeleg că orice barieră de comunicare este depășită cel mai frumos atunci când cântăm împreună și când facem echipă pe scenă – mai ales alături de idolii lor din Corul Madrigal.
Ei bine, în acest context, de când sunt la conducerea Corului Madrigal, nu a existat nici un concert al ansamblului care să nu aibă alături copii din corurile Cantus Mundi. La Cluj, pentru Spectacolul Extraordinar „Săptămâna Patimilor” au fost selecționate să participe alături de Corul Madrigal patru coruri, peste 150 de copii.
Este o bucurie să îi vezi cum reacționează când sunt pe scenă și performează. Este foarte important să facem în așa fel încât, de fiecare dată, copiii noștri să fie puși în lumina reflectoarelor și să fie apreciați pentru eforturile pe care le depun în slujba culturii, în slujba muzicii. Atunci când sunt pe scenă și primesc aplauze, copiii încep să simtă cât de importanți sunt și cât de apreciați sunt.
Acesta este cel mai bun motor pentru dezvoltarea lor și pentru a le construi perspective pentru viitor.
Așadar, alături de Corul Madrigal, Cantus Mundi va transmite prin corurile din Cluj-Napoca: Hristos a Înviat!
7. Ce mesaj aveți pentru publicul din Cluj?
Vă așteptăm cu drag sâmbătă, la Teatrul Maghiar de Stat la Spectacolul „Săptămâna Patimilor”, unde Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, împreună cu coruri de copii Cantus Mundi din oraș vor aduce spiritul sărbătorilor pascale și însemnătatea Săptămânii Mari pe scenă, unde sunetul, împreună cu luminile, cu arta actorului, cu vocile copiilor vor fi principalele mijloace prin care emoția adevărată, bună va fi prezentată în aer timp de mai bine 70 de minute.
Vă așteptăm să ne bucurăm împreună de frumusețea artei spectacolului și să să ne aducem aminte DE CE sărbătorim Paștele și ce s-a întâmplat în acea Săptămână Sfântă pentru omenire.
Împreună cu echipa Madrigal – Cantus Mundi vă urăm să aveți parte de o săptămână luminată, alături de sunetul inegalabil al Corului Madrigal!
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Viceprimarul Dan Tarcea: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”

Viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări clare: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”.
În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, desfășurată miercuri, 23 aprilie 2025, consilierul local USR Paul Helmer a tras un semnal de alarmă cu privire la gradul scăzut de execuție bugetară înregistrat în primul trimestru al anului. Intervenția sa a avut loc la punctul 2a al ordinii de zi, dedicat aprobării execuției bugetului general al municipiului la data de 31 martie.
„Din ce am observat, este primul an în care nu avem trecut explicit care e gradul de realizare pe partea de venituri și cheltuieli în referatul de aprobare. Am făcut calculele și e vorba de 16,4% pe partea de venituri și 8,31% pe partea de cheltuieli, ceea ce ne duce la cele mai mici valori din ultimii cinci ani”, a declarat Helmer.
Clujenii și-au plătit taxele și impozitele într-un grad mare
Acesta a felicitat clujenii pentru gradul bun de colectare a taxelor și impozitelor: „Aș vrea să felicit clujenii că și-au plătit taxele și impozitele, astfel încât în anul acesta, să avem colectare pe partea de taxe și impozite, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice foarte bună”, a mai spus consilierul local.
Încasări slabe din PNRR în primul trimestru
Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea privind atragerea fondurilor europene și naționale, mai ales în contextul în care, din cele 226 milioane de lei prognozate din PNRR pentru primul trimestru, s-au încasat doar 2 milioane.
„Un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag este pe partea de atragere a fondurilor naționale și europene, unde, de exemplu, pe partea de alocări de sume din PNRR aferente componentei de împrumuturi, pe tot anul am prognozat 709 milioane de lei, iar pe primul trimestru, până la 31.03, 226 milioane, iar, după cum vedem, încasările au fost de doar 2 milioane, ceea ce înseamnă doar 1%. Corespunzător, pe partea de cheltuieli stăm la fel de prost pe zona aceasta. Aș vrea să vă întreb ce putem face să ne asigurăm că atragem, totuși, suficiente fonduri europene și bani de la bugetul național?”, a mai arătat Helmer.
„Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro”
În replică, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că execuția bugetară se concentrează în a doua jumătate a anului și a dat asigurări ferme cu privire la atragerea fondurilor europene.
„Datele dumneavoastră sunt corecte. Execuția bugetară se întâmplă în partea a doua a anului. La începutul anului, avem restricții de bugetare, până se aprobă bugetul. Ce pot să îi asigur pe clujeni este că nu vom rata nici un ban european și niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca. Nu există niciun proiect din fonduri europene care să fie întârziat din motive imputabile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, de aceea îi asigur pe clujeni că banii europeni îi vom atrage în proporție cât mai mare”, a spus Tarcea.â
Clujul, campion la atragerea de fonduri europene
Viceprimarul a amintit totodată că, între 2007 și 2021, Cluj-Napoca a fost lider național în atragerea fondurilor europene, surclasând inclusiv Capitala și sectoarele acesteia.
„Aș vrea să amintesc că în perioada 2007-2021, municipiul Cluj-Napoca a fost campion în atragerea fondurilor europene, am atras cele mai multe fonduri europene din întreaga Românie, depășind sectoarele și Capitala României”, a mai arătat viceprimarul.
EVENIMENT
O fundație a UDMR a cumpărat o vilă de lux, cu vedere la Parcul Central din Cluj-Napoca, cu peste 9 milioane de euro

Fundația pentru Școală a UDMR (Iskola Alapítvány) a plătit 9,1 milioane de euro pentru o impozantă vilă din centrul Clujului, cu vedere spre Parcul Central.
Publicația maghiară Átlátszó Erdély scrie că Fundația pentru Școală fondată de UDMR a achiziționat o vilă pe patru niveluri, cu o suprafață utilă de 1280 mp și o curte de 1767 mp, de pe strada Cardinal Iuliu Hosu din Cluj-Napoca. Potrivit sursei citate, aici va funcționa Biroul Președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, care se găsește, în prezent, pe strada Republicii, la Prezidiul Executiv.
Etalare de forță: UDMR cumpără o vilă de lux în centrul Clujului
Contactat de Cluj24, purtătorul de cuvânt al UDMR, deputatul Csoma Botond, nu a dorit să răspundă la întrebările privind recenta achiziție, spunând că nu cunoaște detaliile, responsabilă de aceasta fiind fundația amintită. El nu a dorit nici să confirme dacă biroul liderului Uniunii, Kelemen Hunor, ar urma să fie mutat aici, motivând că nu este în măsură să răspundă în numele acestuia.
Potrivit unui răspuns oferit publicației Átlátszó Erdély de Nagy Zoltán Levente, reprezentantul Fundației pentru Școală, achiziționarea acestei clădiri a fost necesară pentru a oferi un spațiu de lucru celor circa 20 de angajați din Cluj ai fundației, pentru care sediul deținut anterior a devenit neîncăpător.
Potrivit acestuia, casa, construită la începutul secolului XX, a fost modernizată complet, extinsă și amenajată pentru a funcționa ca o clădire de birouri. El a confirmat și că o parte a conducerii executive a UDMR ar urma să folosească, de asemenea, acest spațiu.
Tranzacție neobișnuită, sursa fondurilor – necunoscută
Publicația maghiară arată că nu este clar dacă pentru achiziționarea vilei s-au folosit fonduri guvernamentale maghiare sau din alte surse.
Publicația mai semnalează o mișcare neobișnuită în tranzacția realizată de Fundația pentru Școală: în loc să achiziționeze doar vila de lux din centrul Clujului, fundația a cumpărat întreaga firmă de dezvoltare imobiliară, Adalgo Mirus SRL, deși compania nu are o situație financiară prea grozavă: în 2023, firma a raportat pierderi de peste 300.000 de euro și datorii de 3 milioane, iar anterior aparținea fraților Sorin și Raul Gadola, fiii cunoscutul om de afaceri clujean Ștefan Gadola.
EVENIMENT
George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație

George Simion, liderul AUR, a fost prezent miercuri, la prima dezbatere pentru alegerile prezidențiale organizată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în Aula Magna.
George Simion se află acum pe primul loc în sondaje și creditat să ajungă astfel în tutul doi al alegerilor prezidențiale din luna mai.
Dezbatearea Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare comunitate academică a țării, și ReThink România, un think tank al mediului socio-economic
George Simion la Cluj, la dezbaterea UBB: Candidez pentru a asigura revenirea la democrație
George Simion a salutat inițiativa UBB și spune că este timpul ca universitățile să se implice mai mult în viața socială din România. Din păcate, a spus Simion, nicio universitate din România nu este în topul 1000 Shanghai.
”Trăim o perioadă extraordinară, avem de-a face cu crize suprapuse și eu candidez pentru a asigura revenirea la democrație…cetățenii români au fost privați de dreptul de a alege”, a spus George Simion, care a mai precizat că va participa la orice dezbatere.
- Relațiile cu principalul nostru partener strategic, SUA, sunt în cel mai dificil punct în ultimii 30 de ani.
- Trebuie să încetăm să ne mai jignim, din orice tabără am face parte… Fiecare cetățean contează și are rolul bine definit într-o construcție comună.
- Din punct de vedere economic, în opinia mea, avem mult prea mulți angajați în sectorul public. Mă refer aici la administrația publică locală și centrală, care este înțesată cu membri de partid care îngreunează funcționarea statului român.
- Din păcate oamenii au sărăcit, iar acest lucru este valabil și pentru Cluj-Napoca.
- În ciuda imaginii care a fost creată de unele televiziuni, George Simion și AUR nu vor ca România să părăsească UE sau NATO. Din contră, eu cred că trebuie să întărim alianțele din care facem parte.
- Cei care au condus România până acum ar putea fi etichetați ca populiști. Nu au făcut ce au promis. Actualele partide de guvernare se comportă ca niște grupuri de interese, legitime sau nelegitime, care se preocupă să îî angajeze pe apropriați.
- Îmi iau un angajament că, în calitate de președinte, voi pleda pentru o reformă administrativă care să reducă substanțial numărul instituțiilor locale și centrale, lăsând oamenii buni la locul lor.
Despre blocarea capacității de apărare a țării
Aur a votat împotriva posibilității ca România să doboare dronele străine care ajung în spațiul aerian românesc
- Actualele legi permiteau doborârea oricărui obiect zburător. Ne-a deranjat un articol care preda comenzile operative către alte forțe armate. Avioanele puteau fi doborâte, dar pentru drone trebuia o lege speciale. Mi se pare periculoasă ideea de a avea o armată comună europeană.
Simion a fost întrebat despre drepturilor studenților și elevilor LGBT
- Aș vrea să înțelegeți raportarea noastră care este la realitățile științifice. Am învățat la bilologie că există doar bărbați și femei, deci din punctul nostru de vedere sunt doar bărbați și femei. Înțelegem democrația ca o formă de dialog, dar nu consider că școlile reprezintă un loc unde să ne etalăm sexualitatea.
Despre Uniunea Europeană
- Văd Uniunea Europeană ca un spațiu economic comun și aș menține asta…
- Dar asta nu înseamnă că trebuie să transformăm UE într-un stat federal și vrem ca deciziile să fie luate de fiecare țară în parte
Despre proiecte pentru tineri
- De când este primarul în funcție la Cluj-Napoca s-au făcut sub 200 de apartamente ANL.
- Avem de lucrat la soluții accesibile pentru ca tinerii să poată rămâne în marile orașe, iar cei plecați să se întoarcă în țară. Noi vrem cartiere pentru tineri la prețuri accesibile.
Despre Republica Moldova și ”sorosisti”
- Republica Moldova are nevoie de noi, nu noi de Republica Moldova
- Îi asigur pe frații de peste Prut că în mine au un partener pe care pot să se bazeze
- Vorbesc despre un sprijin condiționat care să meargă către cetățeni
- O parte din zona ONG, din mediul universitar în SUA, în Europa, dar și România, aparțin unui curent ideologic pe care îl respingem. E ceea ce cunoaștem generic ca fiind ”fenomenul Soros”, dar asta nu înseamnă că respingem democrația.
- Nu voi încuraja alocări de fonduri pentru schimbarea sexului copiilor.
EVENIMENT
Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai. Ministerul Muncii a anunțat calendarul oficial

Chiar dacă va fi minivacanță de 1 Mai, autoritățile dau asigurări că toate drepturile sociale vor fi plătite la timp.
Astfel, pensiile, alocațiile, indemnizațiile, dar și alte plăți vor ajunge la beneficiari conform unui calendar oficial stabilit de Ministerul Muncii.
Când se fac plățile pentru pensii, alocații și alte beneficii sociale în mai
„În aprilie, drepturile au fost plătite mai devreme pentru ca românii să se poată pregăti pentru Paști. 1 Mai, Ziua Muncii, este zi liberă pentru toți românii. Banii aferenți alocațiilor pentru copii, pensiilor și celorlalte prestații sociale vor ajunge la beneficiari în timp util, calendarul plăților fiind deja stabilit în acest sens”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.
Calendarul plăților pentru luna mai:
Alocații și indemnizații – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
- Alocația de stat pentru copii: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Indemnizația de creștere a copilului: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Stimulentul de inserție: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Alocația de plasament: 8 mai în cont, 13 mai prin poștă
- Drepturi pentru persoane cu dizabilități: 12 mai în cont, 14 mai prin poștă
- Hrană pentru persoane cu HIV/SIDA: 20 mai în cont și prin poștă
- Hrană pentru bolnavii de TBC: 20 mai în cont și prin poștă
- Ajutor pentru susținerea familiei (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
- Ajutor de incluziune (VMI): 20 mai în cont și prin poștă
Pensii – Casa Națională de Pensii Publice
- Prin poștă: începând cu 2 mai
- În cont bancar: 12 mai
- Pensionari din străinătate (Citi Bank): 20 mai
Plata ajutorului de șomaj se va face între 14 și 16 mai, atât pe card cât și prin poștă