ACTUALITATE
Cele mai frumoase cântece de dragoste. Spectacol folcloric la Casa de Cultură a Studenților Cluj. „De dor, de drag, de tinerețe”

În luna februarie, sau în luna lui făurar, așa cum este denumită această perioadă în calendarul popular românesc, se terminau șezătorile în satul tradițional și erau celebrate zile ale tinereții și ale dragostei.
În luna droagostei, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, organizează spectacolul „De dor, de drag, de tinerețe”.
Cele mai frumoase cântece de dragoste. Spectacol folcloric la Casa de Cultură a Studenților Cluj. „De dor, de drag, de tinerețe”
În cadrul evenimentului care va avea loc joi, 23 februarie, cele mai frumoase cântece de dragoste și de dor vor fi interpretate de tineri cântăreți clujeni, acompaniați de Orchestra „Cununa Transilvană” sub conducerea muzicaș a prof. dr. Ovidiu Barteș.
Pe scena Casei de Cultură a Studenților vor urca Denisa Perde Rus, Alex Vaida, Marcela Silaghi, Alexandru Potra, Andreea Ciupe, Adrian Socaciu, Amalia Chioer Iurian, Mihai Trif, Ramona Ciceoan, Radu Oltean, Crina Varga-Haiduc și Florin Bota.
Un moment special în cadrul spectacolului îl va avea și taragotistul Cristian Totpati, vicepreşedintele Fundaţiei „Dumitru Fărcaş”. Începând cu anul 2005, el a participat împreună cu maestrul Dumitru Fărcaş la Congresul Mondial al taragotiştilor din Ungaria, iar în anul 2021 a fost taragotistul care a reprezentat România în cadrul acestui eveniment.
Jocuri și obiceiuri din satele clujene
Spectatorii se vor putea bucura și de jocuri populare din Dealurile Clujului și Banat, prezentate de membrii Școlii de joc tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc”din Cluj-Napoca.
Totodată, cei prezenți vor putea afla amănunte despre diverse obiceiuri din satele județului Cluj, legate de dragostea dintre doi tineri, despre șezătorile de altădată, jocul satului, pețit sau nuntă, aspecte din cadrul campaniilor de cercetare realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Acestea vor fi aduse în scenă de grupuri de tineri păstrători de tradiții din județul Cluj – „Jijicanii”, Negreni, Orman, Huedin, Frata, Valea Drăganului și Măguri-Răcătău.
Cărbunarul Iosif Bordea va fi premiat în cadrul spectacolului
Un alt moment extraordinar în cadrul spectacolului va fi vizionarea unui scurt film documentar-etnografic și premierea cărbunarului Iosif Bordea din localitatea clujeană Muntele Rece, comuna Măguri-Răcătău, desemnat anul trecut Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii, în urma dosarului întocmit de specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Evenimentul este prezentat de Grigore Sâmboan.
Spectacolul folcloric „De dor, de drag, de tinerețe”, dedicat tinereții și dragostei, foarte așteptat de publicul clujean, este organizat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj și vizează, în principal, promovarea tinerilor interpreți de muzică populară și a tradițiilor din județul Cluj.
Bilete sunt disponibile AICI și pe www.myticket.ro și www.entertix.ro.
De asemenea, acestea pot fi cumpărate și din Librăriile Cărturești de la Iulius Mall, Vivo și Platinia Shopping Center. Totodată, se vor putea achiziționa și în ziua spectacolului, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Două accidente rutiere au avut loc duminică după-amiază în județul Cluj, anunță ISU.
Primul a avut pe strada Axente Sever din Turda, iar cel de-al doilea în satul Cheia, la iesirea spre Mihai Viteazu.
”Ambele evenimente rutiere au fost soldate cu pagube materiale, produse pe fondul neacordării de prioritate, respectiv ieșire de pe un drum secundar. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, au precizat polițiștii de la IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Comportament OBSCEN al scandalagiului din cartierul Plopilor. Chiar nimeni nu îl poate potoli?

Scandalagiul din cartierul Plopilor din Cluj-Napoca, Andrei Jan Federiga, amendat de 17 ori de Poliția Locală continuă comportamentul obscen față de vecinii din curtea în care locuiește. Bărbatul, cunoscut ca avânf probleme psihice, a fost internat forțat la Psihiatrie de 6 ori, dar tot nu se potolește.
Duminică, acesta a recidivat și a fost surprins în timp ce îl înjura pe un vecin și i-a arătat dosul.
La începutul lunii martie, inspectorii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală, Serviciul Asistenţa Persoanelor cu Dizabilităţi din cadrul Primăriei Cluj-Napoca s-au deplasat la domiciliul acestuia din cartierul Plopilor și au constatat că sessizări unui vecin ”se confirmă”.
Citește și VIDEO FOTO. Scandalagiul din cartierul Plopilor, scos de polițiști din casă și imobilizat Vecinii au avut o noapte de COȘMAR
”Federiga Jan Andrei nu a permis inspectorilor D.A.S.M. accesul în locuință, iar din informațiile obținute reiese faptul că acesta locuiește cu tatăl său la adresa menționată mai sus.
17 amenzi și 6 internări forțate la Psihiatrie
Serviciul Ordine și Siguranță Publică din cadrul Direcției Generale Poliția Locală a comunicat faptul că, în perioada anilor 2018-2023 au fost înregistrate un număr de 9 sesizări cu privire la comportamentul agresiv pe care îl are numitul Federiga Jan Andrei, acestuia fiindu-i aplicate 17 sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 61/1991 republicată pentru fapte precum: săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora; provocarea ori participarea efectivă la scandal și tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, arată Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală.
În perioada respectivă, scandalagiul Federiga a fost internat nevoluntar la Secția Clinică Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj de 6 ori de către lucrătorii Secției 4 Poliție.
De asemenea, până în prezent, acesta a fost internat nevoluntar de 6 ori la Psihiatrie.
”În situația în care este necesar, Direcția de Asistență Socială și Medicală poate solicita internarea nevoluntară a lui Federiga Jan Andrei”, precizează reprezentanții Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală.

Custodele Coroanei României, Majestatea Sa Margareta, împlinește duminică 74 de ani, aceasta fiind prima fiică a Regelui Mihai I, informează Agerpres.
„Astăzi, Majestatea Sa îşi sărbătoreşte ziua de naştere în familie şi mulţumeşte tuturor celor care i-au adresat urări cu această ocazie! La rândul său, Custodele Coroanei urează tuturor o primăvară cu pace sufletească, speranţă şi zile senine!”, se arată pe www.romaniaregala.ro.
Margareta s-a născut la Lausanne, în Elveţia, pe 26 martie 1949, ca primă fiică a Regelui Mihai I şi a Reginei Ana ai României. A fost oficial desemnată Principesă Moştenitoare în anul 1997 şi numită Custodele Coroanei române în anul 2007.
Este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional – Universitatea din Edinburgh, Scoţia, şi a fost angajată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite şi ale Fondului Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).
A înființat fundația care îi poartă numele
Pe 18 ianuarie 1990 soseşte în România şi înfiinţează, împreună cu tatăl său, Fundaţia Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor şi tinerilor aflaţi în dificultăţi fizice sau materiale.
Custodele Coroanei l-a însoţit pe Regele Mihai I în turneele susţinute în 1997-2007 pentru sprijinirea aderării României la NATO şi Uniunea Europeană.
Majestatea Sa Margareta şi ASR Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din mai 2001, cuplul regal locuieşte la Palatul Elisabeta din Bucureşti, iar angajamentele lor publice se desfăşoară în Capitală, în ţară şi în străinătate.
Este membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, Doctor Honoris Causa al Geneva School of Diplomacy, al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Timişoara, al Academiei de Studii Economice din Chişinău şi al Universităţii din Piteşti.
Custodele Coroanei este preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, al Fundaţiei Regale Margareta a României, al Fundaţiei Atletismului Românesc (preşedinte de onoare), al Asociaţiei Casa Majestăţii Sale şi al Fundaţiei Colecţia Familiei Regale a României.
Este cetăţean de onoare al judeţului Cluj, al municipiului Iaşi Oraş Regal, şi al oraşului Soultzmatt (Alsacia, Franţa). Din iunie 2005, în Bucureşti funcţionează Şcoala Gimnazială ‘Margareta a României’.
Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu oferă opt burse regale: Bursa Regele Carol I şi Bursa Regina Elisabeta (anual, pentru doi studenţi ai Academiei de Studii Economice din Bucureşti), Bursa Regele Ferdinand I şi Bursa Regina Maria (anual, pentru doi studenţi ai Universităţii din Chişinău), Bursa Regele Mihai I şi Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenţi ai Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti) şi Bursa Regele Mihai I şi Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenţi ai Universităţii Agricole de Stat din Chişinău).
CULTURA
FOTO. Cu Florin, de Florii. Actorul Florin Piersic joacă în Duminica Floriilor la Cluj-Napoca în piesa ”Străini în noapte”

Actorul Florin Piersic joacă în Duminica Floriilor, 9 aprilie, cu o săptămână înainte de Paște, în piesa de teatru ”Străini în noapte” alături de Medeea Marinescu, din nou acasă, la Cluj-Napoca.
Spectacolul va avea loc de la ora 19 la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, prețul unui bilet fiind de 150 de lei.
”Obligatoriu trebuie să vedeți piesa „Străini în Noapte”, un spectacol ce se clasează și în prezent pe primele poziții în topul preferințelor iubitorilor de teatru, o adevărată operă de artă regizată de marele maestru Radu Beligan.
Protagoniștii sunt Florin Piersic, care nu mai are nevoie de nicio prezentare, și Medeea Marinescu – o actriță extrem de valoroasă pentru generația sa, a cărei interpretare se va contopi perfect cu jocul actoricesc unic și remarcabil al maestrului ‘Mărgelatu”, arată organizatorii.
Florin îl joacă pe Pierre
În piesa „Străini în noapte”, Florin Piersic joacă rolul lui Pierre, un bărbat în floarea vârstei care după o noapte petrecută într-un bar este condus acasă de Julietta (Medeea Marinescu), o femeie frumoasă și tânără. Ea știe cine este el și tocmai de aceea și-a propus să-l însoțească în apartamentul lui, iar el este cel care află în acea seară un lucru care îi va schimba viața.
Dar până la dezvăluirea marelui secret, Julietta mărturisește mai întâi că este prostituată și îi cere bani, apoi că de fapt este reporter și că face cercetări pentru următorul articol, însă aceste întorsături de situație sunt menite să ne dezvăluie cine sunt cele două personaje cu adevărat.
Florin Piersic a revenit odată cu acest spectacol pe scena teatrului și chiar el mărturisea că simte că întinerește atunci când joacă pe scenă. Piesa i se potrivește, este o comedie romantică cu răsturnări de situație, minciună, seducție și o lecție despre cum timpul ne schimbă.
Pierre este omul care simte că nu a realizat tot ce și-a propus în viață, iar Julietta este femeia care vrea să obțină ce își propune, să-și recapete o parte din viața pe care a pierdut-o în tinerețe. Drumurile lor se intersectează pentru că fiecare vrea altceva de la celălalt, iar acest lucru îi conduce spre alte secrete care trebuie dezvăluite.
Piesa este fascinantă nu numai pentru că numele Florin Piersic apare pe afiș, ci pentru că este o capodoperă, o piesă de teatru în care aștepți cu sufletul la gură să vezi ce urmează, ce vor zice și cum va decurge acțiunea. Iar acest lucru este foarte important atunci când vine vorba de teatru pentru că nu trebuie să ai timp să te plictisești când ești în sală.