Connect with us

CULTURA

Cele mai bune filme ale anului se văd la Les Films de Cannes à Cluj. Festivalul revine la Cinema Victoria și Arta, în noiembrie

Publicat


Festivalul Les Films de Cannes à Cluj aduce și în acest an o selecție a celor mai apreciate filme de la Cannes 2024 în cinematografele din Cluj-Napoca. Spectatorii vor avea ocazia unică de a viziona, la doar câteva luni de la premierele mondiale, pelicule premiate cu cele mai râvnite distincții din lumea cinematografiei.

Les Films de Cannes à Cluj.8 propune o selecție impresionantă de filme premiate în 2024 la Festivalul de la  Cannes: Palme d’Or  – ANORA , Grand Prix  – ALL WE IMAGINE AS LIGHT,  Cel mai bun regizor – GRAND TOUR, Premiul Juriului și premiul de interpretare feminină – EMILIA PEREZ, Cel mai bun scenariu THE SUBSTANCE și alte patru filme din Competiția oficială. Publicul clujean va avea, astfel, ocazia să vadă cele mai bune filme de autor ale anului, la doar câteva luni de la premiera mondială.

Din peste 2000 de filme trimise, la Cannes sunt selecționate în Competiție 20 de filme în fiecare an. Valoarea le propulsează  în atentia publicului și a criticilor, iar aceste filme inovează și creează trend-uri. Cu alte cuvinte, sunt highlights-urile anului în materie de cinema.

Marile premii de la CANNES se văd în premieră la Cluj

 ANORA, Palme d’Or 2024 (8 noiembrie, Cinema Victoria și Cinema  Arta, de la ora 20.00). Trofeul suprem de la Cannes este cel mai prestigios premiu al Festivalului și cel mai important premiu din cinematografia mondială decernat de un festival de film.

„Acest film este magnific, plin de umanitate (…) Ne-a frânt inimile”îl descria Greta Gerwig, președinta juriului. Sean Baker a scris scenariul, a făcut casting-ul, a regizat și a montat filmul. Este unul dintre cei mai importanți regizori americani independenți (Tangerine, Florida Project, Red Rocket) și declara la Cannes: „Ştiu că voi continua să lupt pentru cinematografie. Trebuie să ne luptăm pentru a face filme care să fie lansate în cinematografe. Lumea trebuie să stie ca vizionarea unui film pe telefonul mobil sau acasă nu este modul în care filmele trebuie să fie văzute”.

Mikey Madison (din Once upon a time in… Hollywood) este nuanțată și plină de intensitate în rolul Anorei, o escortă din Brooklyn a cărei viață ia o întorsătură neașteptată când  se căsătorește impulsiv cu Vania, fiul unui miliardar rus. ANORA este primul film american care câștigă Palme d’Or de la Tree of life de Terrence Malick (2011) și este considerat mare favorit la Oscar 2025.

Povestea unei călătorii interioare, premiate cu Grand Prix la Cannes

ALL WE IMAGINE AS LIGHT este câștigătorul Grand Prix la Cannes 2024, al doilea premiu ca importanță, după Palme d’Or (10 noiembrie, 20.00,Cinema Victoria). Regizoarea Payal Kapadia este la primul lungmetraj de ficțiune.  Ea a câștigat premiul Golden Eye pentru cel mai bun film documentar la Cannes 2021 cu A Night of Knowing Nothing, iar cu scurtmetrajul Afternoon Clouds fost în selecția Cinéfondation, în 2017.

Filmul spune poveste lui Prabha, care  trăieşte în Mumbai şi este infirmieră. Viaţa ei cotidiană, întotdeauna gândită la secundă, se dă peste cap când primeşte un cadou de la soţul înstrăinat. În acelaşi timp, Anu ar da orice să găsească un loc sigur pentru câteva clipe de intimitate cu iubitul ei. O excursie neasteptată  pe litoral le va da celor două femei ocazia de a-şi implini, în sfârşit, dorinţele…

„Este un film miraculos, care te trezește ca dintr-un vis, scrie The Guardian. Femeile iconoclaste din All We Imagine As Light lovesc imaginile stereotipe de la Bollywood și Hollywood”, este opinia D Movies.

Thriller muzical, cu patru actrițe în roluri excepționale

EMILIA PEREZ a fost distins la Cannes  cu Premiul Juriului și Premiul pentru Cea mai bună interpretare feminină pentru cele patru actrițe din rolurile principale: Selena Gomez, Karla Sofía Gascón, Zoe Saldana și Adriana Paz (9 noiembrie, 20.00, Cinema Victoria).

Filmul regizorului Jacques Audiard (Palme d’Or 2015 pentru Dheepan),  îmbină elemente de thriller, musical și comedie. Mexic, zilele noastre: avocata Rita primeste o oferta neasteptată – trebuie sa ajute un mafiot sa se retragă din afaceri și să dispară pentru totdeauna. Filmul spune povestea lui Juan „Manitas” Del Monte, liderul unui cartel important, și a transformărilor surprinzătoare prin care acesta se hotărăște să treacă…

Criticii de la Variety consideră că filmul va fi  nominalizat la Oscar 2025 la mai multe categorii:  cel mai bun film, regizor,  interpretare feminină (Karla Sofía Gascón),  montaj, scenariu adaptat, design de producție și pentru două cântece originale. Filmul a fos dejat desemnat pentru a reprezenta Franța la categoria Cel mai bun lungmetraj internațional la Oscar.

Miguel Gomes, premiat la Cannes pentru o călătorie cinematografică epică

GRAND TOUR, un film răvășitor pentru care lui Miguel Gomes i-a fost acordat Premiul pentru Cel mai bun regizor (9 noiembrie,17.30, Cinema Victoria). Cineastul  cunoscut pentru Tabu, The Tsugua Diaries și trilogia O mie și una de nopți, s-a întors anul acesta la Cannes cu un film emoționant, o călătorie epică prin Africa, dar mai ales prin sufletul melancolic al protagonistului.

Filmul ne conduce în  Rangoon, 1917. Edward (Gonçalo Waddington) este funcţionar al Imperiului Britanic şi se face nevăzut în ziua când logodnica sa, Molly (Crista Alfaiate), ajunge în Burma pentru căsătoria planificată de multa vreme. Dar Molly este hotărâtă să se mărite și ia urma bărbatului în periplul său asiatic…

„Încă o dată, autorul portughez Miguel Gomes propune publicului un film în care cea mai complexă sofisticare coexistă cu inocența și cu farmecul” –  The Guardian. Grand Tour propunerea Portugaliei la Oscar 2025.

Un thriller horror despre identitate și transformare

THE SUBSTANCE – Premiul pentru Cel mai bun scenariu la Cannes 2024 (10 noiembrie, 17.00, Cinema Victoria, Nerecomandat sub 15 ani)  Regizoarea Coralie Fargeat a venit la Cannes în Competiție cu  al doilea lungmetraj, un body horror provocator și feminist.

Elisabeth  (Demi Moore, cu o revenire fabuloasă în lumina reflectoarelor), o fostă vedetă de film, este acum prezentatoarea unei emisiuni de aerobic. Când producătorul ei, Harvey(Dennis Quaid), îi spune că va fi înlocuită cu o prezentatoare mai tânără, ea comandă să i se injecteze Substanța pentru a-și crea o altă versiune, Sue( rol jucat de Margaret Qualley), mai tânără și mai frumoasă. Perfectă?

Regizoarea Coralie Fargeat crede că întotdeauna „corpul nostru ne defineşte, generează inegalităţi şi violenţă, inclusiv din partea noastră. Suntem aproape obligate, noi, femeile, să îl detestăm într-un fel sau altul şi așa poate deveni primul nostru instrument de tortură” (AFP).

„Dahomey” – Un documentar de impact despre retrocedarea patrimoniului african

DAHOMEY este documentarul care a câștigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2024 (9 noiembrie, 18.30, Cinema Arta). Filmul spune povestea  restituirii către Benin, în noiembrie 2021, a 26 de artefacte. Aceste comori regale din Regatul Dahomey au fost jefuite de trupele coloniale franceze, în 1892. “În calitate de franco-senegaleză, cineastă de origine africană, am ales să fiu una dintre cei care refuză să uite, care refuză să folosească amnezia ca metodă”, a spus  regizoarea Mati Diop la primirea trofeului. Subiectul retrocedării patrimoniului colonial este în prezent dezbătut foarte mult în muzeele fostelor puteri imperiale.

Cineasta a facut deja istorie la Cannes:  fost prima femeie de culoare în competiție, cu  lungmetrajului  Atlantique, laureat cu Grand Prix (2019).Filmul este a doua producţie africană care câştigă Ursul de Aur, după filmul sud-african U-Carmen e-Khayelitsha  de Mark Dornford-May, în 2005. Documentarul  DAHOMEY este propunerea Senegalului pentru Premiile Oscar 2025.

MEGALOPOLIS de Francis Ford Coppola deschide Les Films de Cannes à Cluj

 MEGALOPOLIS cel mai nou film al regizorului Francis Ford Coppola, deschide festivalul la Cinema Victoria (7 noiembrie, ora 19.30) A concurat pentru Palme d’Or și a fost unul dintre cele mai așteptate lungmetraje ale ediției. Românul Mihai Mălaimare Jr. este directorul de imagine al filmului, fiind la patra colaborare cu regizorul. Coppola a revenit pe Croazetă și  în Competiția oficială după 45 de ani.

După două Palme d’or în anii ’70, pentru The Conversation (1974) și Apocalypse Now(1979), și după trilogia Nașul, cineastul american uimește cu acest lungmetraj aflat la jumătatea drumului dintre epopeea antică și blockbuster-ul contemporan, un film care își împrumută  grandoarea și abundența din cele mai mari povești mitologice și cinematografice. Filmul atinge toate genurile dramă, science fiction, thriller, romance, peplum (neo mitologie),  parodie și nu numai. Coppola declara ca „Publicul tinde să spună la finalul filmului: <Uau, ce am văzut? Habar n-avem ce e asta>. Și este aceeași reacție pe care o declanșa Apocalypse Now, așa că sper că filmul va rezista probei timpului”.

Regizorul a început să dezvolte acest proiect cinematografic grandios încă din anii ‘80 și a a investit  120 de milioane de dolari din bugetul personal în producția filmului. Cu o distribuție impresionantă, ce-i include pe  Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight  și Laurence Fishburne, MEGALOPOLIS este o poveste captivantă despre colapsul societății și încercarea de a o reconstrui într-o formă nouă.

Dragoste neîmblânzită într-o poveste explozivă, semnată de Gilles Lellouche

L’AMOUR OUF (Iubire fără limite) din Competiția oficială de la Cannes, este unul dintre cele mai așteptate filme franceze ale anului (8 noiembrie, 17.00, Cinema Victoria). În prima săptămână de la lansarea în cinematografele din Franța ,16 octombrie, a depășit deja 1 milion de spectatori.

Cu o regie inovatoare, Gilles Lellouche (actor cu mai multe nominalizări la Premiile César) aduce pe ecran o poveste de dragoste din nordul Franței, plasată în anii ‘80. Este o poveste explozivă despre pasiune și despre cât de departe pot merge oamenii pentru dragoste. Când destinele lui Jackie (Mallory Wanecque) și Clotaire (Malik Frikah), doi adolescenți din clase sociale diferite, se intersectează, ei se îndrăgostesc nebunește. În timp ce Jackie își continuă studiile, Clotaire este prins în vârtejul bandelor și ajunge la închisoare. Viața va încerca să-i despartă, dar ei par a fi două jumătăți ale aceleiași inimi…

Paolo Sorrentino aduce o poveste modernă inspirată de miturile vechiului Napoli

PARTHENOPE (9 noiembrie,20.00, Cinema Arta) este filmul cu care Paolo Sorrentino revine în Competiție la Cannes, dupa o “evadare” în lumea serialelor tv (The Young Pope și The New Pope).

Filmul explorează legendele și misterele orașului Napoli, împletind mitologia antică cu realitatea modernă. Titlul face referire la sirena Parthenope, pentru că filmul reinterpretează povestea acesteia în context contemporan. Prin imagini fascinante și o coloană sonoră impresionantă, Parthenope invită publicul într-o călătorie prin istoria și sufletul unui loc plin povesti , Napoli. Directorul de imagine Daria D’Antonio a fost premiată la Cannes de Commission Supérieure Technique  (CST) pentru contribuție artistică deosebită la acest film. Șapte dintre cele opt filme ale lui Paolo Sorrentino au avut premiera la Cannes, în competiție sau în proiecții speciale , iar Il Divo a fost laureat cu Premiul Juriului, în 2008.

Riedinger debutează la Cannes cu un portret al faimei și iluziilor generației tinere

DIAMANT BRUT din Competiția oficială de la Cannes, este filmul debut în lungmetraj scris și regizat de Agathe Riedinger (10 noiembrie, 20.00, Cinema Arta). Filmul explorează teme ca  aspirațiile tinereții, superficialitatea faimei și complexitatea relațiilor de familie. Liane, o tânără de 19 ani, impulsivă și plină de pasiune,este obsedată de frumusețe și de dorința de a deveni faimoasă. Șansa pare să-i surâdă atunci când este selectată la un casting pentru emisiunea Insula miracolelor, un reality show care îi oferă iluzia unei ascensiuni rapide spre celebritate… Personajul tinerei  este interpretat cu forță și naturalețe de Malou Khebizi, și ea la debut. Actrița  este credibilă ca parte a acestei generații abrutizate de televiziune și de rețelele sociale.

Philibert explorează psihiatria umanistă într-un documentar captivant

AVERROÈS & ROSA PARKS (10 noiembrie, 17.00, Cinema Arta) a făcut parte din selecția Berlinale Special, după ce anul trecut primul documentar din trilogie, Sur l’Adamant  a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlin. Regizorul Nicolas Philibert aduce acum prim-plan povestea Averroès şi Rosa Parks, două unităţi ale spitalului Esquirol, care face parte din Grupul de Îngrijire Psihiatrică Parizian. De la interviuri individuale  până la întâlniri colective cu îngrjitorii, regizorul explorează o formă de psihiatrie care încurajează pacienţii să comunice şi să se exprime liber. La Machine, ultima parte din trilogie, va fi lansată în Franța în aprilie 2025.

Site-ul filmedefestival.ro și paginile de Facebook și Instagram ale cinematografelor conțin detalii despre filme. Biletele sunt puse în vânzare la caseriile cinematografelor și pe www.cinemavictoria.ro și eventbook.ro.

Program LES FILMS de CANNES à Cluj 2024

Cinema VICTORIA

Joi, 7 noiembrie

  • 19.30  MEGALOPOLIS de Francisc Ford Coppola (2024, 138 min, US) ÎN COMPETIȚIE Cannes 2024

Vineri, 8 noiembrie

  • 17.00  L’AMOUR OUF de Gilles Lellouche (2024, 166 min, FR) ÎN COMPETIȚIE  Cannes 2024
  • 20.00  ANORA de Sean Baker (2024, 139 min, US) PALME D’OR  Cannes 2024

Sâmbătă, 9 noiembrie

  • 17.30  GRAND TOUR de Miguel Gomes (2024, 129 min, PT, IT, FR) PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ REGIE Cannes 2024
  • 20.00 EMILIA PEREZ de Jacques Audiard (2024, 132 min, FR) PREMIUL JURIULUI și  PREMIUL PENTRU CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE FEMININĂ Cannes 2024

Duminică, 10 noiembrie

  • 17.00  THE SUBSTANCE de Coralie Fargeat (2024, 141 min, UK, US, FR) PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SCENARIU  Cannes 2024   ! N15
  • 20.00  ALL WE IMAGINE AS LIGHT de Payal Kapadia (2024, 115 min, FR, IN, NL, LU) GRAND PRIX Cannes 2024

Cinema  ARTA

 Vineri, 8 noiembrie

  •  20.00 ANORA , de Sean Baker (2024, 139 min, US) PALME D’OR,  Cannes 2024

Sâmbătă, 9 noiembrie

  • 18.30 DAHOMEY de Mati Diop (2024, 68 min, FR, SN, BJ) URSUL DE AUR, Berlinale 2024
  • 20.00 PARTHENOPE de Paolo Sorrentino (2024, 136 min, IT, FR) ÎN COMPETIȚIE Cannes 2024

Duminică, 10 noiembrie

  • 17.00 AVERROES & ROSA PARKS de Nicolas Philibert (2024, 143 min, FR) ÎN SELECȚIA BERLINALE SPECIAL, Berlinale 2024
  • 20.00 DIAMANT BRUT de Agathe Riedinger (2024, 103 min, FR) ÎN COMPETIȚIE Cannes 2024



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit

Publicat

De

Tragedie în localitatea clujeană Fundătura. Doi tineri de 20 de ani au murit după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un autocamion.

Vinovat pentru producerea accidentului este un șofer de 20 de ani.

Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit

Accidentul a avut loc în data de 2 decembrie, în jurul orei 19:10, pe DN1C-E576, în localitatea Fundătura, implicând două autovehicule.

Potrivit polițiștilor, din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat că, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui autoturism, în timp ce se deplasa în direcția municipiului Dej, ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și o semiremorcă, condus de un bărbat de 37 de ani din comuna Poieni.

Din nefericire, impactul a avut consecințe tragice, soldându-se cu decesul conducătorului autoturismului și al pasagerului său, ambii în vârstă de 20 de ani, din comuna Răscruci.

Traficul era încă blocat la câteva ore de la accident

Conducătorul camionului a fost testat atât cu aparatul etilotest, cât și cu dispozitivul pentru detectarea substanțelor psihoactive, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.

Traficul în zonă rămâne blocat, echipajele de intervenție continuând cercetările și activitățile necesare pentru deblocarea drumului.

Foto, video: IPJ Cluj, ISU Cluj

Citește mai departe

Uncategorized

Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru candidații la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri

Publicat

De

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu s-a pronunțat, luni, cu privire la sprijinul pe care partidul său îl va acorda sau nu unuia dintre candidații la Președinția României, respectiv Călin Georgescu și Elena Lasconi.

El a declarat că a înțeles decizia românilor și îi respectă, asta după ce CCR a decis să valideze primul tur al alegerilor prezidențiale.

Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru un candidat la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri

“Indiferent ce voi spune eu, oamenii vor decide singuri ce vor alege”, a declarat Marcel Ciolacu, care a spus că acum, după ce PSD a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, partidul își va asuma “rolul de liant”.

Marcel Ciolacu a mai spus că primul cu care va avea o discuție este noul lider PNL, Ilie Bolojan.

“Consider că este cât se poate de corect ca primul om cu care să port o discuție să fie Ilie Bolojan”, a spus Macerl Ciolacu.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – UTA, 0-1. Clujenii nu reușesc să iasă din pasa neagră

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a întâlnit-o, luni seara pe Cluj Arena, pe UTA, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii de fotbal. Deși a controlat în mare măsură partida, „U” n-a reușit să iasă din pasa neagră în care se află, pierzând cu 0-1, gol marcat de Kadiri (min.28). Astfel, cel puțin pentru o săptămână, rivala din oraș rămâne lider.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van Der Werff, Chipciu – Bic – Popescu – Silaghi, Nistor, Thiam – Miranyan
Rezerve: Gorcea, Oancea, Simon, Codrea, Oaidă, Tchassem, Bettaieb, Mitrea, Lasure, Rață, Sfait, Blănuță.
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău;

UTA (4-2-3-1): R. Popa – Râpă, Poulolo, Conte, Mabea – Tsouka, Mihai, Fabry – Ghezali, Kadiri, Omondi
Rezerve: Hrezdac, Mitrovic, Taroi, Trif, Vuletich, Zsori, Cîmpanu, Cristea, Dragoș
Antrenor: Mircea Rednic;

Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca);
Arbitru: Marian Barbu
Asistenți: A1: Ovidiu Artene, A2: Imre-Laszlo Bucsi
Arbitru VAR: Istvan Kovacs
Asistent VAR: Alexandru Vodă

Clujenii s-au instalat de la început în jumătatea arădenilor însă, treptat, UTA echilibrează ostilitățile. Van der Werff lovește balonul cu capul în min.8 însă îl trimite peste poartă. După doar câteva minute, Omondi șutează periculos pe lângă poartă.

În min.28, Kadiri îl execută pe Gertmonas cu o foarfecă din careu, pentru 0-1.

Clujenii se aruncă în atac dar greșes la ultima pasă. Pe final de repriză, lovitura de cap a lui Miranyan lovește bara și urmează un carambol ca la flipper în care mingea ricoșează de la un jucător la altul până părăsește zona periculoasă.

Bic luftează din 6m, însă balonul părăsise terenul la centrarea lui Silaghi.

Repriza a doua a fost dominată total de clujeni, însă fără nicio modificare pe tabelă. Atacurile haotice, pasele decisive eșuate și ghinionul, pe alocuri, au făcut ca „U” să cedeze primul loc rivalei din oraș. Se pare că Universitatea trece printr-o perioadă dificilă, nereușind să deblocheze atacul care a dus-o pe prima poziție a Superligii.

Notele Cluj24:

Gertmonas 7 – Boboc 5, Masoero 5, Van Der Werff 5, Chipciu 6 – Bic 5 – Popescu 5 – Silaghi 6, Nistor 6, Thiam 6 – Miranyan 6, Oancea 5, Tchassem 6, Mitrea,  Rață 5, Blănuță 6

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. UPDATE. ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Doi bărbați au murit

Publicat

De

Accident mortal la Fundătura

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe raza localității clujene Fundatura.

Două persoane sunt încarcerate, iar traficul este blocat pe ambele sensuri.

ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Două persoane în stare gravă

Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej și 1 Cluj-Napoca intervin la accidentul rutier. Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion.

În autocamion se află două persoane încarcerate, ambele în stare gravă.

Echipajele lucrează pentru extragerea acestora. La misiune au fost mobilizate, din partea ISU Cluj, două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, cele două persoane încarcerate, doi bărbați, se aflau în autoturism.

Unul dintre aceștia a fost extras de către pompieri și se lucrează pentru extragerea celui de-al doilea.

Din păcate, niciunul nu prezintă semne vitale.

UPDATE 1

Salvatorii au extras din mașină și cea de a doua persoană încarcerată, dar aceasta prezintă leziuni incompatibile cu viața. De asemenea, a fost declarat și decesul celuilalt bărbat, care a fost descarcerat anterior de către pompieri.

UPDATE 2

Potrivit IPJ Cluj, conducătorul autocamionului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În continuare traficul este blocat pentru intervenția echipajelor.

Foto: ISU Cluj, IPJ Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax