Connect with us

CULTURA

Carte a regizorului Cristian Mungiu, lansată la Cluj, la Festivalul ”Les Films de Cannes”

Publicat


image

Editura Humanitas și Les Films de Cannes à Cluj.7 vă invită joi, 26 octombrie, de la ora 18.30, la Libraria Humanitas, (strada Universității 2), pentru lansarea cărții Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană de Cristian Mungiu, în prezența autorului. Întâlnirea cu publicul se va încheia cu o sesiune de autografe.

”Încep însă să am sentimentul, astăzi, că nu atât pentru ea am hotărât să-i consemnez viaţa, nu doar ca să-i dau ei sentimentul că n-a trăit degeaba, ci mai mult pentru mine, ca să pot eu accepta mai ușor zădărnicia vieţii ei – și a vieţii în general”, spunea Cristian Mungiu.

Regizor, scenarist și producător, Cristian Mungiu este cel mai premiat cineast român, singurul câștigător al Palme d’Or, trofeul suprem de la Cannes. Este, de asemenea, laureat cu premiile pentru scenariu și regie la Cannes şi cu alte importante premii europene şi americane. În 2009, a fondat Les Films de Cannes a Bucarest, iar 7 ani mai tarziu a fost prima ediție locală la Cluj, o alternativă de calitate și noutate la festivalurile mainstream și la blockbuster-ele din oraș.

Paralel cu lansarea, la Cinema Dacia va fi proiectat, de la 18.30, cel mai recent film al lui Cristian Mungiu, R.M.N.(in competitie la Cannes 2022). Proiectia va fi urmata de un dialog al regizorului cu publicul.

lfc23cj fb profile

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Studiu. Ce CULOARE au mașinile care parcurg cei mai mulți KILOMETRI în România

Publicat

De

Ce culoare au mașinile care parcurg cei mai mulți kilometri

Există o corelație între culorile mașinilor și kilometrajul acestora, arată cel mai recent studiu făcut de carVertical, o companie de date auto.

Cercetarea a scos astfel la iveală ce culoare au mașinile care parcurg cei mai mulți kilometri în țara noastră și rezultatul poate fi surprinzător.

Studiul a fost făcut în 15 țări europene.

Studiu. Ce CULOARE au mașinile care parcurg cei mai mulți KILOMETRI în România

Conform studiului, mașinile negre și gri au printre cele mai ridicate kilometraje medii din România.

Deși culorile monocromatice precum alb, gri și negru domină piața vehiculelor la mâna a doua, mașinile vopsite în aceste culori nu sunt neapărat folosite pentru a face navete mai lungi.

Ce culoare e în top

Dintre toate vehiculele verificate în România pe carVertical, mașinile maro au avut cel mai ridicat kilometraj mediu – 182.495 de kilometrim.

Apoi urmează cele negre, cu 173.274 de kilometri și apoi cele gri, cu 167.471 de kilometri.

Maroul este adesea specific mașinilor premium sau de lux, mașini mai potrivite pentru călătorii zilnice pe distanțe lungi, în special în afara orașului.

Negrul are și el o cotă semnificativă pe piață și în ciuda faptului că nu este foarte practic este încă apreciat de toate tipurile de șoferi.

Argintiul este una dintre cele mai populare culori, prezentă pe o gamă largă de mașini de la modelele de segment A sau B până la vehiculele scumpe de lux. De asemenea, este percepută pe scară largă ca fiind cea mai practică culoare și este folosită în țări cu climă foarte diferită.

Mașinile diesel au cel mai ridicat kilometraj

„Mașinile diesel parcurg cei mai mulți kilometri. Cu toate acestea, cercetarea noastră a concluzionat că și culorile vehiculelor influențează cât de mult sunt utilizate acele mașini”, spune Matas Buzelis, expert auto și șeful de comunicații al carVertical.

Ce culori au mașinile cu cel mai mic kilometraj

Studiul arată faptul că mașinile portocalii au kilometrajul mediu cel mai redus – 126.864 de kilometri.

Vehiculele roșii, cu 138.314 kilometri și cele galbene, cu 156.625 de kilometri, parcurg și ele mai puțini kilometri decât orice alt tip de mașină.

Portocaliul este o alegere foarte nepopulară în rândul cumpărătorilor și este folosit mai ales pentru servicii speciale de transport.

Roșul este, de asemenea, o culoare relativ rară, găsită mai des pe vehiculele care aparțin pasionaților de mașini.

Este, însă, o alegere populară pentru decapotabile, roadsteruri și coupeuri, dar aceste tipuri de mașini sunt rareori folosite la fel de mult ca breakurile sau SUV-uri.

Galbenul este folosit mai ales de șoferii care doresc să iasă în evidență, dar aceștia nu sunt, de obicei, cei care fac navete lungi.

Sunt șoferi care se concentrează mai mult pe culoarea mașinii

„Cumpărătorii de mașini second hand sunt mai puțin pretențioși în privința culorilor vehiculelor în comparație cu oamenii care cumpără mașini noi de la reprezentanțe.

Cu toate acestea, sunt și unii cumpărători care se concentrează mai mult pe culoarea unui vehicul și acordă mai puțină atenție stării în care se află acesta.

Nu este cea mai bună abordare, deoarece mașinile prost întreținute ar putea arăta bine la exterior, dar pot fi costisitoare de deținut și întreținut.

Starea mașinii și înregistrările istorice ar trebui să fie factorii care influențează cel mai mult decizia cumpărătorului, nu culoarea sau atractivitatea vizuală a mașinii”, a mai explicat Matas Buzelis.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj s-a despărțit și de Cristi Bălgrădean. Echipa din Gruia nu a mai prelungit contractul portarului

Publicat

De

CFR Cluj s-a despărțit de Cristi Bălgrădean

Clubul CFR 1907 Cluj a anunțat încheierea colaborării cu Cristi Bălgrădean, după ce s-a despărțit și de Cristi Manea.

Contractul portarului a ajuns la final, conform reprezentanților clubului clujean.

CFR Cluj s-a despărțit de Cristi Bălgrădean. Echipa din Gruia nu a mai prelungit contractul portarului

Venit în Gruia în vara anului 2020, Bălgrădean a apărat poarta echipei CFR Cluj în 66 de partide, dintre care 20 în competițiile europene.

Cristi Bălgrădean a obținut două titluri de Campion și o Supercupă alături de CFR Cluj.

„Îți mulțumim, Cristi, pentru toată munca depusă și îți urăm mult succes!”, au transmis reprezentanții CFR Cluj.

Citește și: Cristi Manea pleacă de la CFR Cluj. Contractul său a ajuns la final și nu a mai fost prelungit

Cristi Bălgrădean a fost, oficial, portarul CFR Cluj din data de 1 iulie 2020 și a semnat cu clubul din Gruia după plecarea lui Giedrius Arlauskis.

Înainte, Cristi Bălgrădean a apărat poarta celor de la Dinamo și FCSB.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Dealer prins în timp vindea 1,6 kilograme de CRISTAL în Florești. Ce au găsit polițiștii la percheziții

Publicat

De

Dealer prin la Cluj când vindea „cristal”

Captură de droguri la Cluj. Un bărbat a fost prins în flagrant delict, în timp ce vindea mai bine de un kilogram de cristal – 3-CMC, un drog de mare risc.

Dealerul a fost reținut și prezentat instanței cu propunerea de arestare pentru 30 de zile. Potrivit DIICOT Cluj, acesta este recidivist.

Dealer prins în timp vindea 1,6 kilograme de CRISTAL în Florești. Ce au găsit polițiștii la percheziții

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetate pentru trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

 

Astfel, la data de 11 iunie 2024, aceasta a fost prinsă în flagrant delict, în comuna Florești, în timp ce ar fi comercializat 1,6 kilograme de droguri de mare risc – 3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal.

Ulterior, au fost puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară, fiind descoperite și ridicate peste 17,5 kilograme de droguri de mare risc și substanțe psihoactive.

Este vorba de 3-CMC, MDMA, 2-MMC și N-Ethylnorpentedrone), dar polițiștii au ridicat și alte mijloace de probă.

Reținut 24 de ore

La data de 12 iunie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea persoanei, cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație.

A fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunere de arestare preventivă a persoanei, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj – Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul Poliției Române, precum și al polițiștilor Serviciului Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeanca Nicoleta Chiorean nu a prins un loc de consilier județean în Irlanda. Se pregătește pentru alegerile viitoare

Publicat

De

Nicoleta

Clujeanca Nicoleta Chiorean, care a candidat la Consiliul Județean Carlow din Irlanda, nu a prins un loc de consilier, la alegerile locale de duminică, dar spune că pentru ea această candidatură a fost doar începutul, astfel că se va înscrie în competiția electoral viitoare deoarece o cunoaște lumea.

Alegerile locale din Irlanda au avut loc în 7 iunie, împreună cu cele europarlamentare.

Ea locuiește în orașul cu același nume, reședință de județ, cu o populație de circa 20.000 de locuitori și aflat la mai puțin de o oră de capitala Dublin.

”Voi merge data viitoare”

”Nu am intrat în primii 7, au rămas aceeași consilieri dinainte. Nu m-am asteptat să fie altfel. Pentru mine este doar începutul, acum mă cunoaște lumea, pot să ma implic în mai multe inițiative și voi merge data viitoare.

Au fost foarte multi candidate, dar sunt fericita ca dintre candidatii noi eu am fost pe primul loc.

M-am decis sa candidez doar inainte cu 7 săptămâni în condițiile în care aici se incepe campania cu 1 an sau 2 ani înainte”, a spus Chiorean pentru Cluj24.

Sistem de votare diferit

În legătură cu modul de votare, care este total diferit de România, acesta a precizat că se pot numerota toti candidații in funcție de preferința.

”De aceasta data s-au luat in considerare doar numerele 1, 2, 3 pentru ca a fost o diferență destul de mare intre candidatii cu punctele cele mai mari.

Desi nu au fost luuate in considerare de această data, am avut foarte multe puncte intre 4 si 7 care au contat pentru mine, iar asta a insemnat ca mulți oamenii ar fi vrut sa fiu unul dintre cei 7 consilieri. Singura schimbare in consiliu a fost ca primarul si-a pierdut locul si un alt domn din acelasi partid i-a luat locul”, a explicat Nicoleta Chiorean.

5 partide extremiste noi

Potrivit acesteia, partidul său, Sinn Fein, din pacate a pierdut multi alegători in acest an pentru ca a sustinut cauza Palestinei si a avut o poziție de sustinere a străinilor din Irlanda in nenumarate rânduri cand au fost proteste impotriva emigranților și refugiaților.

”Au aparut 5 partide extremiste de dreapta care au afirmat că irlandezii nu o duc bine pentru ca banii sunt folositi pentru strainii, ca ei nu au locuri de muncă din cauza noastră. Evident că nu este adevarat nimic, dar a influențat multa lume.

Desi au fost alegeri locale, alegatorii au votat doar partidele care sunt la putere, nu i-au interesat ca poate un om nou e mai bun.

Din pacate, lumea nu prea a mers la vot cu excepția persoanelor in vârstă care merg de fiecare data și care sunt fericite cu viata lor si nu vor o schimbare”, a conchis Nicoleta Chiorean..

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax