Connect with us

EVENIMENT

Ce SOLUȚII s-au găsit pentru problema STRĂINILOR din Cluj care au dormit la Iulius Mall. Primăria susține demersurile

Publicat


whatsapp image 2022 10 28 at 6.39.16 pm

Președintele PATRIR (Institutul Român pentru Pace), Kai Brand-Jacobsen, a organizat o întâlnire pentru a rezolva problema cu care se confruntă străinii ajunși la Cluj, nevoiți să doarmă afară în frig pentru a prinde loc la coadă ziua următoare la Oficiul Român Pentru Imigrări, aflat la parterul Iulius Mall. Întâlnirea a avut loc vineri seara la hubul internațional de pe strada Napoca 25, cu sprijinul Primăriei și alături de autoritățile locale, cu care s-a discutat despre modalitățile de rezolvare a problemei.

„Întâlnirea are ca scop încurajarea colaborării între instituțiile publice, civili, personajele importante la nivel regional și membrii comunității internaționale din Cluj”, a declarat Esraa Abdallah, manager de proiect al PATRIR.

La întâlnire au participat autorități precum reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), ai Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADO), ai Centrului de Studii privind Migrația, ai Universității Babeș-Bolyai (Facultatea de Studii Europene), ai Fundația Comunitară Cluj, ai Direcției de Asistență Socială și Medicală, ai Cluj International Women Club. Nu au lipsit nici membri ai Mercy Corps, ONG global de ajutor umanitar și membri ai Grupului de Inițiativă Basarabeană din Cluj-Napoca.

Citește și FOTO. Zeci de STRĂINI veniți la Cluj dorm noaptea pe STRADĂ. Oficiul Pentru Imigrări NU face față. Emil Boc vrea să AJUTE

Reprezentanții Primăriei nu au fost de față, însă Emil Boc a transmis că va face tot ce poate ca să ajute.

„Din păcate, totul este în mâinile autorităților naționale, la Ministerul de Interne. Noi, ca autorități locale, nu avem ce să facem.

Voi transmite mai departe și voi discuta această situație cu autoritățile naționale pentru a o rezolva. Am înțeles că, fiind cetățeni care nu aparțin de UE, trebuie să fie atenți la fiecare detaliu, mai ales în contextul inspecției Schengen din România în această perioadă”, a punctat primarul.

daniil igi 2

Străini sătui de dormit afară pentru a sta la coadă. Ce soluții s-au găsit

De asemenea, au fost prezenți și membri ai comunității internaționale din Cluj-Napoca, adică persoane din Palestina, Camerun, Iordania, Irak, Ecuador, Chile, Republica Moldova, Haiti și Ucraina.

Cei din Ecuador au precizat că drepturile și obligațiile angajaților și angajatorilor emigranți sunt vag enunțate în lege, ceea ce atrage după sine dificultatea acestora de a fi activi pe piața muncii. În acest sens, s-a propus creșterea cursurilor care să ridice gradul de conștientizare pentru angajatori și companii cu privire la drepturile și obligațiile emigranților în calitate de angajați, precum și crearea unei legi interne în companii pentru abordarea acestui subiect.

Persoanele din Iordan și-au exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că personalul IGI nu cunoaște sau nu comunică eficient informațiile referitoare la documentele necesare pentru obținerea permisul de ședere, astfel că s-a propus crearea unui ghid în mai multe limbi străine care să cuprindă aceste aspecte. O altă propunere a vizat organizarea de traininguri interne în cadrul cărora personalul să revizuiască legile și documentele necesare, pentru a răspunde corect întrebărilor primite de la emigranți.

Cei din Africa au punctat faptul că documentele eliberate cu întârziere (de până la un an) de la București, în special pentru certificatele de absolvire ale studenților, îi forțează pe emigranți să stea ilegal în țară așteptând hârtiile. Totodată, au precizat că intervalul pentru depunerea cererilor la Oficiul Român Pentru Imigrări din Iulius Mall este scurt, ceea ce complică procesul obținerii permisului de ședere, dat fiind că implică existența unei perioade în care persoana va rămâne fără rezidență valabilă până la eliberarea permisului nou. Soluția identificată a fost creșterea intervalului de timp pentru depunerea dosarului de către solicitanții din afara Uniunii Europene și oferirea posibilității de a depune online cererea și de a efectua programări în funcție de data de expirare a șederii.

Problema din partea migranților este că nu respectă legea, iar situația de a locui ilegal în România pentru cel mult 3 luni permise în pandemie este încă obișnuită și de folos pentru unii migranți și procentul solicitanților care solicitarea de rezidență pentru a nu rămâne ilegal în România este foarte scăzută în comparație cu cea dinainte de pandemie.

cluj igi rafly

Alte sugestii de implementări

De asemenea, participanții au mai identificat câteva modalități de rezolvare a problemei cu permisul de ședere.

„Companiile ar trebui să își creeze propriile politici care să fie semnate de angajați pentru a le include și proteja drepturile. Ar trebui ca toate companiile să aibă un interes comun pentru sprijinirea și protejarea drepturilor emigranților.

Aceste probleme ar trebui să ajungă în atenția reprezentanților din București pentru ca autoritățile de acolo să elaboreze politicile necesare soluționării, iar asta se va întâmpla dacă se va crea o coaliție.

Ar fi utilă și o platformă pentru toți emigranții din România astfel încât să fie la curent cu actualizările privind deciziile și știrile importante pentru ei. E important ca aceste măsuri să se implementeze în colaborare cu ei”, conchid membrii comunității internaționale din Cluj-Napoca.

Primăria Municipiului susține în continuare demersurile privind soluționarea problemelor.

Sursa foto: Rafly Gilang Pratama, romania-insider.com



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Stâlp de electricitate doborât de o mașină în Bonțida. Șoferul, dus la spital

Publicat

Bonțida

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit luni dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Bonțida.

Echipajele operative de la Punctul de Lucru Jucu au găsit la fața locului un autoturism și un stâlp de electricitate avariate.

”Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar un tânăr de aproximativ 25 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD. În cele din urmă, acesta a fost transportat la spital pentru investigații suplimentare”, au precizat pompierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Poliția Cluj, despre tragedia de la Câțcău: Șoferul microbuzului a pierdut controlul volanului intrând pe contrasens în camion

Publicat

câțcău

Polițiștii clujeni au oferit detalii despre accidentul rutier care a avut loc luni dimineață pe DN1 C, în comuna Câțcău, soldat cu trei morți.

”Din primele cercetări efectuate la fața locului polițiștii au constatat că, un microbuz condus de un bărbat, care circula din direcția Baia Mare înspre Dej, într-o curbă periculoasă la dreapta, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând pe sensul opus de mers, ulterior intrând în coliziune cu o autoutilitară la volanul căreia se afla un bărbat de 52 de ani din județul Mureș.

Echipajul medical aflat la fața locului a constatat decesul bărbatului care se afla la volanul microbuzului, precum și a două persoane, pasagere în microbuz.

În urma evenimentului rutier, 3 persoane adulte și un minor, pasageri în microbuz, au fost transportați la spital.

Testarea conducătorului autoutilitarei cu aparatul etilotest, a indicat rezultat negativ”, arată IPJ Cluj.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. TRAGEDIE. Trei MORȚI într-un grav accident la Câțcău, între un microbuz și un camion

Publicat

De

câțcău

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin luni dimineață la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Câțcău, soldat cu 3 morți.

Din primele date, în accident au fost implicate un microbuz și un autocamion. În microbuz se află trei victime încarcerate, inconștiente. La misiune iau parte două autospeciale cu modul de descarcerare, trei ambulanțe SAJ și o ambulanță SMURD.

”Echipajele au descarcerat trei victime aflate în microbuz, mai exact o femeie și doi bărbați. Din păcate, cu toții prezintă leziuni incompatibile cu viața. Până acum, alte patru persoane primesc îngrijiri medicale”, arată ISU.

Microbuzul era înmatriculat în Republica Moldova.

Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cauza accidentului.

UPDATE. Alte persoane, la spital

”Au mai fost transportați la spital o femeie și un copil de aproximativ un an, respectiv trei bărbați. Cu toții au fost în permanență conștienți și cooperanți”, precizează pompierii clujeni.

Citește mai departe

ECONOMIE

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial. Perspective nesigure, inclusiv pentru SUA

Publicat

De

Prețul dolarului

Politica protecţionistă a administrației americane, replică a măsurilor luate în urmă cu 100 de ani, care au condus apoi la marea criză, poate afecta economia mondială, inclusiv pe cea americană.

Președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, a atras atenția asupra riscurilor, care afecta rolul Fed de a reduce șomajul și inflația la 2%, arată analistul economic Radu Georgescu.

Casa Albă a schimbat regulile comerțului mondial

Jerome Powell a declarat că noile tarife sunt „mai mari decât era de aşteptat” și economia americană se va confrunta „cu o perspectivă extrem de nesigură, cu riscuri ridicate atât în privinţa şomajului cât şi a inflaţiei”.

Șeful Fed, arată economistul cujean, a afirmat că își va duce mandatul până la capăt, rezistând astfel presiunilor republicanilor, și a avertizat asupra faptului că va menţine rata de referință în culoarul 4,25 – 4,5%, până când va exista mai multă claritate cu privire la consecinţele economice, chiar dacă preşedintele Trump a sugerat o reducere a dobânzilor.

Oficialii băncii centrale americane au arătat că încă speră că vor opera cel puțin două reduceri ale costurilor de împrumut, de câte un sfert de punct procentual fiecare.

Cum au reacționat piețele după anunțul lui Donald Trump

Piețele au reacționat instantaneu la anunțul făcut de Donald Trump, arată Radu Georgescu. Astfel, euro a crescut de la 1,0778 dolari, miercuri, la 1,1109 dolari, vineri, cel mai ridicat nivel de la începutul lui octombrie trecut, și s-a retras la închiderea pieței americane la 1,0955 dolari, după ce s-a anunțat că economia SUA a creat 228.000 de locuri de muncă în luna martie.

Prețul aurului a fluctuat

În piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6187 lei, la sfârșitul lui martie, la 4,5116 lei, în ședința de joi, pentru ca vineri să urce ușor la 4,5295 lei. Deprecierea monedei americane, spune Radu Georgescu, a avut drept replică o majorare a cererii de aur, investitorii dorind să se protejeze față de creștere a inflației.

Astfel, uncia de aur a atins joi al treilea record săptămânii trecute de 3.169,60 dolari, după care s-a retras vineri la 3.014 – 3.138,70 dolari. În piața locală, prețul gramului de aur a atins miercuri un maxim istoric de 463,3913 lei, însă a scăzut vineri la 450,1929 lei.

Cursul euro s-a mișcat între 4,9770 și 4,9774 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9770 lei, în timp ce tranzacțiile s-au realizat la nivel săptămânal între 4,9740 și 4,978 lei.

ROBOR la trei luni a stagnat

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Finanţele au redeschis joi o emisiune de certificate de trezorerie scadentă în octombrie şi au atras 561 milioane lei, sub valoarea programată de 800 milioane lei, la o dobândă medie anuală de 6,36%. Se observă că după o lungă perioadă Trezoreria s-a împrumutat sub nivelul dobânzii de politică monetară a BNR, care este de 6,5%, arată analistul econimic clujean.

Tot joi a fost redeschisă o emisiune de obligațiuni cu scadența în mai 2029, cu o valoare programată de 600 milioane lei. Statul a atras 875 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,22%, sumă care a fost suplimentată vineri cu 90 milioane lei.

Cursul francului elvețian a crescut în prima săptămână din aprilie de la 5,2151 la 5,2969 lei, efect al majorării cererii de monedă helvetă, considerată drept un refugiu în perioadele tulburi. Lira sterlină a scăzut de la 5,9774 lei, la jumătatea săptămânii, la 5,8826 lei, la sfârșitul ei.

Piața cripto a fost afectată și ea de reducerea apetitului pentru risc. Bitcoin a scăzut la sfârșitul săptămânii la 82.725 – 83.704 dolari iar ethereum la 1.784 – 1.815 dolari.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate