Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Zeci de STRĂINI veniți la Cluj dorm noaptea pe STRADĂ. Oficiul Pentru Imigrări NU face față. Emil Boc vrea să AJUTE

Publicat


whatsapp image 2022 10 28 at 6.39.16 pm

Zeci de studenți străini dorm pe străzile de lângă Iulius Mall din Cluj-Napoca pentru a obține permisul de ședere în țară de la Oficiul Român Pentru Imigrări, aflat la parterul clădirii, pe strada Alexandru Vaida Voevod nr. 53B. Fenomenul a început să se manifeste încă din primăvară, dar s-a agravat în ultima săptămână din cauza lipsei de personal – există doar două ghișee care trebuie să facă față depunerilor numeroase, astfel că persoanele venite din străinătate își aduc, pe lângă documente, pernele și păturile, cu care dorm afară ca să prindă loc la coadă de dimineață.

„Am ajuns la Oficiu la 12, erau 12 persoane pe listă, paznicul m-a lăsat să stau înăuntru dar am auzit de la un prieten că el și ceilalți din ziua respectivă au dormit afară, eu am fost norocos. Noaptea nu a fost așa de grea, numai că nu am dormit.

Partea proastă era că nu știam dacă voi avea șansa de a ajunge la ghișeu ziua următoare pentru că lucrul cu cetățenii care nu sunt din Uniunea Europeană e doar între 10 și 12, iar noi eram foarte mulți la coadă”, a spus Jose Carlos, student cubanez la Cluj, pentru Cluj24.

A așteptat mai mult de 12 ore pentru a putea obține permisul de ședere.

„În medie, doar între 13 și 15 persoane care nu sunt din Uniunea Europeană își pot face actele într-o zi aici, ca urmare a faptului că nu există suficient personal și că timpul pentru depunere este limitat. Restul oamenilor, care nu apucă să depună actele, se duc acasă și încearcă din nou ziua următoare, unii dintre ei fiind nevoiți să ceară mai multe zile libere de la muncă sau facultate”, informează romania-insider.com.

Daniil Nenakhov din Kazahstan, un student al Universității ”Babeș-Bolyai” în vârstă de 18 ani, a povestit acestora cum a venit într-o seară, la ora 18:44, pentru a rezolva problema ziua următoare, la 10:40 dimineața.

Străini care dorm în frig pentru un permis de ședere în țară

Daniil a venit în România printr-un program de burse al Guvernului. Odată ajuns în țară, trebuie să obțină permisul de ședere, iar pentru asta, el și alți zeci oameni din străinătate au fost nevoiți să petreacă noaptea la mall pentru a avea o șansă la coadă ziua următoare.

„A stat o noapte în fața mall-ului, cu toate documentele necesare la el, o pernă și o pătură pentru un plus de confort, pentru că odată ce se trezea de pe banca rece, trebuia să meargă la coadă alături de ceilalți cetățeni care nu fac parte din Uniunea Europeană”, se arată pe romania-insider.com.

Din cele 15 ore de așteptare, aproximativ jumătate le-a petrecut pe stradă, ca urmare a regulilor mall-ului potrivit cărora se interzice șederea în clădire după închidere. Cu toate acestea, străinilor li s-a permis accesul la toalete pe timp de noapte.

daniil igi 2

Doar 2 ghișee pentru toți străinii care vin în Cluj-Napoca. Se lasă cu bătaie

Oficiul se deschide în fiecare zi lucrătoare, dar programul variază în funcție de locul de proveniență al aplicantului. Cetățenii din UE își pot depune dosarele între orele 8:30 și 10:00, pe când cei care nu aparțin de UE sunt așteptați între orele 10 și 12.

Totuși, programul se extinde, ceea ce generează stres atât printre oamenii care așteaptă la cozi, cât și pentru angajații de la cele doar două ghișee care funcționează pentru întreg orașul.

„E o tensiune pe care nu ai cum să o eviți. Daniil își amintește că în prima zi era cât pe ce să aibă loc o confruntare fizică din cauză că nou veniții nu respectaseră listele de așteptare făcute pe timpul nopții și voiau să îi agreseze pe ceilalți”, menționează romania-insider.com.

Citește și Ce SOLUȚII s-au găsit pentru problema STRĂINILOR din Cluj care au dormit la Iulius Mall. Primăria susține demersurile

cluj igi rafly

Amende pentru nevinovați: „Membrii comunității internaționale din Cluj-Napoca trebuie să își unească forțele”

Situația este cu atât mai complicată cu cât unii străini veniți la Cluj riscă să primească amendă – nu pentru că nu și-ar face permisul de ședere, ci pentru că obținerea acestuia este un proces mai îndelungat.

Juan Jose a venit acum 6 ani din Chile și este pe cale să fie amendat pe motiv că stă ilegal în țară, în condițiile în care documentul care îi prelungește șederea nu a ajuns încă din București, de la Ministerul Educației, iar el nu are ce să facă în afară de a aștepta – documentul sau amenda, oricare vine prima dată.

„În momente ca acestea e important ca noi, membrii comunității internaționale din Cluj-Napoca, să ne unim forțele. Nu e normal să fim pedepsiți pentru incompetența altora. Desigur că toată treaba asta cu dormitul afară pentru a obține permisul de ședere nu s-a mai întâmplat până acum, dar rădăcina problemei a fost mereu prezentă”, a spus Jose pentru romania-insider.com.

El e de părere că universitățile din oraș ar trebui să vină în sprijinul studenților străini comunicând cu cei de la Oficiul Român de Imigrări pentru a se asigura că nu au loc astfel de incidente.

daniil igi cluj

Emil Boc reacționează: „Voi face tot ce pot ca să ajut”

Un membru al unui grup de Facebook dedicat comunității internaționale din Cluj a distribuit știrea cu primarul Emil Boc, care a spus că va face tot posibilul pentru a aduce problema supraaglomerării la cunoștința autorităților responsabile de la București.

„Din păcate, totul este în mâinile autorităților naționale, la Ministerul de Interne. Noi, ca autorități locale, nu avem ce să facem.

Voi transmite mai departe și voi discuta această situație cu autoritățile naționale pentru a o rezolva. Am înțeles că, fiind cetățeni care nu aparțin de UE, trebuie să fie atenți la fiecare detaliu, mai ales în contextul inspecției Schengen din România în această perioadă.

Voi face tot ce pot ca să ajut”, se arată în răspunsul primarului, potrivit lui Aaron Roberts, membrul al grupului de Facebook dedicat studenților străini din Cluj-Napoca.

PATRIR organizează încă o întâlnire pentru a soluționa problema. Prima nu a dat roade

Președintele PATRIR (Institutul Român pentru Pace), Kai Brand-Jacobsen, a hotărât să organizeze o întâlnire pentru a crește vizibilitatea problemei cu care se confruntă străinii din Cluj. Aceasta a avut loc vineri seara la hubul internațional de pe strada Napoca 25, cu sprijinul Primăriei și alături de autoritățile locale, cu care s-a discutat despre modalitățile de rezolvare a problemei.

„Întâlnirea are ca scop încurajarea colaborării între instituțiile publice, civili, personajele importante la nivel regional și membrii comunității internaționale din Cluj”, a declarat Esraa Abdallah, manager de proiect al PATRIR.

Nu este, totuși, prima dată când are loc o întâlnire de acest fel la Cluj. În luna mai, PATRIR, LADO Cluj și reprezentanții Primăriei s-au întâlnit cu același scop, iar situația s-a agravat din primăvară până în octombrie. Pe lângă resursele insuficiente, mai există și probleme de comunicare, dată fiind bariera lingvistică și sistemul online slab dezvoltat al Oficiului.

Sursa foto: Rafly Gilang Pratama, romania-insider.comDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Alin

  octombrie 29, 2022 la 6:01 pm

  Nu aveam destule probleme pe cap, sărăcirea forțată a natiunii pr9in inflație,

  acum un ONG precum PATRIR pe banii unor miliardari străini au decis să împingă naturalisarea agresivă a unor imigranți care nici nu au ajuns cetățeni că deja se bat in instituții.

  așa îmbogățire culturală o să vă aducă de nu o să vă mai recunoașteți țara și orașul și o să vă mutați in gherla să scăpați de viitoarele ghetto uri,

  o țară fix ca afară, ce mai!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Publicat

Viorel Băltărețu USR

USR a organizat, miercuri, ultima dezbatere din cadrul alegerilor interne pentru desemnarea candidatului la Primăria Cluj-Napoca, între cei trei membri rămași în finală, Viorel Băltărețu, Mihaela Nia și George Trif.

Candidatul la primărie va fi anunțat duminică, 3 martie, în cadrul adunării generale a USR Cluj-Napoca.

Ultima dezbatere din USR Cluj-Napoca înaintea desemnării candidatului la Primărie. Prioritățile lui Viorel Băltărețu

Unul dintre cei trei finaliști, deputatul Viorel Băltărețu, care este și președintele USR Cluj-Napoca, a arătat care sunt prioritățile sale pentru dezvoltarea orașului.
”Construirea centurii ocolitoare în patru ani, construirea de școli, grădinițe și creșe în fiecare cartier, iar pentru acest proiect începem cu Bună Ziua și Borhanci. Voi susține un urbanism fără compromisuri și favoritisme”, a spus Băltărețu.

Acesta afirmat că va pleda pentru un smart city adevărat, ceea ce presupune ca 99% din administrația locală să fie digitalizată, iar colectarea și utilizarea datelor de interes public să se facă în folosul comunității.

USR, cea mai importantă forță a opoziției locale

Viorel Băltărețu USR

”Cluj-Napoca are nevoie de un Aqua park și de un patinoar tot anul, de parcări moderne în cartiere și park and ride la intrările în oraș. De asemenea, sunt pentru un mediu de afaceri competitiv, susținut și implicat în decizii”, a precizat Viorel Băltărețu.

Deputatul de Cluj a mai spus că USR este cea mai importantă forță politică de opoziție la Cluj, capabilă să soluționeze problemele cronice ale municipiului și să coaguleze în jurul ei pe toți clujenii care vor mai mult de la Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Publicat

„U” Cluj și Farul Constanța s-au întâlnit miercuri, 28 februarie, pe Cluj Arena în etapa a 28-a din Superliga României. Partida s-a încheiat cu victoria crucială obținută de clujeni, păstrând astfel reale șansele la calificarea în play-off.

Echipele de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Mitrea, Roger – Silaghi, Simion, Bic, Roguljic – Popa, Nistor

REZERVE: Iliev – Anselmo, Chintes, Doukoure, Fossati, Gheorghe, Ilie, Oancea, Pițian, Rus

ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-Farul Constanța, 1-0. Clujenii obțin cele 3 puncte cruciale pentru CALIFICAREA în play-off

Farul Constanța: Buzbuchi – Boli, Larie, Popescu, Kiki – Vina, Queiros, Grameni – Ganea, Munteanu, Budescu

REZERVE: Musat – Banu, Cojocaru, Deaconu, Doicaru, Dussaut, Nedelcu, Rivaldinho, Sirbu, Stoian

ANTRENOR: Gheorghe Hagi

ARBITRU: Istvan Kovacs

 „U” Cluj obține cele 3 puncte care o duc printre favoritele la ultimul loc de play-off

Prima repriză a început cu Farul Constanța protagonistă care beneficiază de o lovitură liberă în minutul 11 executată foarte bine de Vină, mingea fiind mai apoi deviată de atacantul Luis Munteanu care trimite puțin pe lângă poarta apărată de Gorcea.

Prima ocazie a gazdelor vine în minutul 19 când Simion a trimis o minge lungă pentru atacantul Daniel Popa care s-a luptat și a reușit să tragă periculos, dar Buzbuchi a intervenit salvator cu piciorul drept și păstrează tabela la 0-0.

Clujenii continuă atacurile și în minutul 29 Dan Nistor recuperează la 30 metri și balonul ajunge la Roguljic care trage în forță, dar Buzbuchi intervine din nou salvator și păstrează tabela neschimbată.

Scorul este deschis în minutul 34 când căpitanul Farului face o greșeală colosală în defensivă și Daniel Popa recuperează crucial, urmând să îi paseze lui Dan Nistor care îndeplinește o simplă formalitate și trimite balonul în poarta goală, scorul devenind 1 la 0 în favoarea clujenilor, acesta fiind și scorul pauzei.

Verificare VAR la o intervenție a lui Gorcea

Repriza secundă începe tot cu gazdele pe atac, în minutul 46 o deviere a lui Robert Silaghi îl lasă pe Ante Roguljic singur cu portarul constanțean, dar acesta intervine salvator și menține scorul 1 la 0.

Primul șut pe spațiul porții al Farului s-a lăsat așteptat până în minutul 48 când Budescu trimite în forță, dar Gorcea intervine fără prea mari probleme.

În minutul 83 o intervenție a portarului Gorcea a fost verificată la VAR, dar arbitrii au decis că intervenția portarului nu a fost destul de dură pentru a fi dictată lovitură de la 11 metri.

Ultima ocazie a partidei a aparținut Farului prin Ionuț Cojocaru care a avut o fază individuală în urma căreia a trimis spre poarta lui Gorcea, dar acesta intervine fără prea mari probleme și scorul rămâne 1 la 0 pentru clujeni care obțin a patra victorie din acest sezon pe teren propriu și ajung pe locul 6 cu 38 de puncte.

Cosmin Olaru

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Emil Boc s-a întâlnit cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca

Publicat

Primarul Clujului, Emil Boc, s-a întâlnit, miercuri, cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. Printre alte subiecte s-a discutat și despre posibilitatea mutării secției externe a penitenciarului Gherla de la Cluj-Napoca într-o altă locație.

„Am avut plăcerea de a mă întâlni astăzi cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu, iar în cadrul discuției pe care avut-o am abordat următoarele teme:

FOTO. Emil Boc s-a întâlnit cu ministrul Justiției, Alina Gorghiu. S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca

1. Sprijinul pentru realizarea investiției care vizează modernizarea Palatului de Justiție Cluj, o investiție de 100 milioane euro;

2. Colaborare în vederea realizării de către Primărie, pe baza modelelor de bune practici existente la nivel național și internațional, a Centrului de prevenire și tratare a adicțiilor;

„S-a discutat MUTAREA secției penitenciarului din Cluj-Napoca”

3. Posibilitatea mutării secției externe a Penitenciarului Gherla din municipiul Cluj-Napoca într-o altă locație.
De asemenea, am abordat și alte aspecte tehnice care vizează colaborarea instituțională între administrația locală și Ministerul Justiției”, a scris Boc pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Breasla lingurarilor”. Clujenii care cioplesc linguri din lemn, hobby pentru deconectare și a scăpa de stres

Publicat

linguri din lemn

Mai mulți clujeni, cu preocupări și meserii diverse, și-au descoperit un hobby care îi ajută să scape de stresul vieții cotidiene, să se deconecteze, să învețe lucruri noi, dar și să își descopere abilități de care nu credeau că sunt capabili. Aceștia sunt lingurarii, care cioplesc linguri din lemn pe care, ulterior, le folosesc acasă, le dăruiesc sau le vând.

Edmond Kreibik, unul dintre membrii ”breslei lingurarilor” din Cluj-Napoca, a povestit pentru Cluj24 cum a prins drag de acest meșteșug manual și cum a ajuns dintr-un novice, să se perfecționeze astfel încât din mâinile sale să iasă adevărate bijuterii din lemn.

”Breasla lingurarilor”. Clujenii care cioplesc linguri din lemn, hobby pentru deconectare și a scăpa de stres

linguri cioplite din lemn

”Este un hobby pentru mine, pe care l-am descoperit în iarna anului 2020, când am sortat niște lemne la țară și am descoperit o bucată de prun intact, neafectată de dăunători, cu o culoare roșie, de care mi-a fost pur și simplu milă să o pun pe foc.

Și atunci m-am gândit să fac din ea o lingură de lemn, deși nu aveam decât niște scule rudimentare. Nu a ieșit ceea ce mi-am propus, nu era o lingură nici pe departe, dar am insistat, am mai dat lemnului o șansă.

Am mai vorbit cu unii și cu alții și am format un grup de 6-7 persoane cu care ne întâlneam într-un cadru organizat, la un atelier, iar acum, la sfârșitul lui februarie 2024 am făcut o demonstrație de cioplit linguri din lemn”, a spus Edmond.

Acesta susține că un asftel de hobby este o soluție perfectă de a-ți goli creierul de problemele cotidiene, de a scăpa de stres și de probleme, iar în plus vezi că iese ceva din mâinile tale și înveți lucruri noi.

Cuțit de cioplit din Suedia

linguri din lemn

Pasiunea sa pentru cioplit linguri din lemn a început cu folosirea unor scule vechi, dar încet-încet, pe parcurs, și-a cumpărat unelte mai bune.

”Am un cuțit curbat de cioplit care a costat 400 de lei, am stat 6 luni după el, făcut de un fierar din Suedia. Cei care făuresc cuțite speciale de cioplit, că sunt drepte sau curbate, lucrează mult, pentru un astfel de produs din oțel de înaltă calitate, călit și ascuțit, uneori, trebuie să aștepți și 2 ani, sunt chiar liste de așteptare”, a mai explicat clujeanul.

Edmond zâmbește și arată spre degetele cu mici cicatrici, martore ale activității de cioplit unde ”nu există să nu te tai”, dar e vorba de tăieturi minore.

Ce soi de lemn folosește

linguri din lemn

”Facem această activitate de cioplit în lemn cu mare drag și suntem mândri de ceea ce iese din mâinile noastre.

Unele linguri se vând, altele se dăruiesc, depinde. Eu am și vândut prin târguri anul trecut, am mai recuperat din banii dați pe scule.

Din lingurile din lemn făcute de mine mănânc acasă”, a subliniat Edmond.

În afară de linguri, acesta mai cioplește manual, ”din topor, firez și cuțite” căni, solnițe, boluri, spatule, polonice, toate fiind șlefuite ulterior și date cu ulei.

Ca soiuri de lemn, Edmond preferă măr, prunul, cireș, arin sau mesteacăn.

Edmond Kreibik spune că i-ar plăcea ca cei din ”breasla lingurarilor” să se constituie, cândva, într-o asociație, care să popularizeze acest meșteșug în rândul clujenilor și nu numai.

linguri din lemn

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax