EVENIMENT
Ce SOLUȚII au clujenii care nu își pot lua animalele cu ei de sărbători. Sfaturile specialiștilor
În perioada sărbătorilor, oamenii se reunesc pentru mesele festive, dar ce se întâmplă cu necuvântătoarele? Unele au norocul să își găsească propriul cadou sub bradul de Crăciun, dar altele rămân pe străzi, în adăposturi sau singure, neputând sărbători alături de familie din mai multe motive. Fie stăpânul are o rudă care este alergică la părul animalului de companie, fie stă departe de casă și nu are posibilitatea de a călători pe distanțe mari cu el, iar lista continuă. Așadar, ce poate face acesta pentru a se asigura de bunăstarea prietenului său cel mai bun cât timp nu se poate ocupa de el? Am luat legătura cu mai multe asociații alte iubitorilor de animale din Cluj-Napoca pentru a vedea ce soluții există atât la nivel de oraș, cât și în general, pentru căței și pisici.
„E foarte important să avem întotdeauna în vedere că trebuie să ne gândim la nevoile specifice animalelor noastre și să nu cădem în capcana de a gândi prea uman, antropomorfizând animalele (dându-le valențe umane).
Doar pentru noi pare poate greu și trist ca un animal să rămână multe ore singur acasă și, cum observăm la multă lume, apare instinctul de a spune <<Mai bine să fie undeva unde să aibă companie>>.
Compania poate fi o capcană, dacă nu înțelegem bine prioritățile animalului nostru și nu evaluăm corect cât stres generează o companie și un mediu nou/nefamiliar animalului nostru”, notează Ramona de la iCare.
Așadar, există următoarele 3 soluții: cazare la pet hotel, pet sitting la domiciliu, respectiv pet sitting la altcineva acasă, iar fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. Specialiștii în lucrul cu animalele le trec în revistă pe toate, pentru a-i ajuta pe stăpâni să aleagă varianta optimă pentru nevoile necuvântătoarelor, pentru că o pisică, de exemplu, este mai sensibilă la factorii de mediu decât un cățel, de exemplu.
Cazare la hotel
Toți reprezentanții asociațiilor cu care am luat legătura au punctat că, pentru câini, este mai ușor să se găsească o soluție convenabilă decât pentru pisici, tocmai din acest motiv. Câinii pot fi cazați la un hotel, adică un spațiu în care proprietarii își lasă patrupedul pe o perioadă determinată de timp, fiind îngrijit de alți iubitori de animale. Există și posibilitatea cazării pisicilor, însă această opțiune nu este una ideală pentru ele.
„Ca persoană care înțelege temperamentul lor, nu recomand hotelul pentru pisici pentru că sunt mai ușor stresabile, nu e la fel ca la căței. Dacă pisica e pusă într-un mediu nou, pot apărea depresia, bolile și așa mai departe. E ceva real, cauzat de stres, mai ales dacă e gălăgie și mâncare schimbată.
Spre deosebire de căței, impactul schimbării mediului e mult mai mare. O pisică se acomodează în 3-6 luni, ajunge să creadă că face parte dintr-un loc, de aceea e mai greu dacă se schimbă mediul”, precizează Ana de la Green Cats.
Așadar, hotelul poate fi o soluție bună pentru căței, dar nu și pentru pisici. Stăpânul trebuie să se documenteze, totodată, despre costurile implicate, pentru a vedea dacă prețul se încadrează în bugetul acestuia. Iar în ceea ce privește alegerea unei cazări în Cluj-Napoca, cu o simplă căutare pe google de „pet hotel”, se vor găsi mai multe rezultate.
Pet sitter, de preferat la domiciliul stăpânului
O alternativă în acest sens este contactarea unui pet sitter. Ana de la Green Cats amintește de site-ul caretopets.com, unde se găsesc pet sitteri de încredere – persoane fizice care cu asta se ocupă, contra cost, atunci când stăpânul pleacă de acasă. Ele merg la domiciliu după cum se stabilește la telefon.
„E ideal ca pisicile să rămână acasă. Nu se deprimă la fel de tare precum câinii. Deci dacă se găsește un pet sitter sau o cunoștință de încredere care să o hrănească, să îi dea apă și să se ocupe de litieră, e cel mai bine pentru ele”, notează Raisa, fondatoarea Ray Animal Rescue.
Cea mai accesibila variantă este găsirea unei cunoștințe, cu atât mai mult cu cât bugetul stăpânului nu îi permite să plătească pentru astfel de servicii și cu cât, în perioada sărbătorilor, cererea crește semnificativ.
„Prioritatea ar trebui să fie pet sitter-ul, adică o persoană specializată care face vizite la domiciliu o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de evaluarea inițială a nevoilor animalelor. E drept că un pet sitter poate fi și un prieten, o cunoștință, dar în perioada sărbătorilor scad șansele să găsim pe cineva care nu pleacă, și atunci mai sigur e să apelăm la persoane specializate, cu programare din timp, cu o vizită prealabilă de cunoaștere și de elaborare a unui plan de vizite adaptat individual.
Dacă avem mai multe animăluțe și ne dorim mai multe vizite pe zi poate fi un pic costisitor, dar avantajele sunt de necontestat. Cel mai bine pentru un animal este ca acesta să rămână în mediul său familiar, iar pentru pisici este obligatoriu, am spune noi. Pisica este un animal în primul rând atașat de teritoriu. Liniștea, confortul și siguranța pisicii sunt date doar de mediul cunoscut în care se află mirosul său și rutina proprie.
Chiar dacă pleacă împreună cu oamenii săi cunoscuți, stresul drumului (pisicile nu agreează deloc plimbările) și al schimbării de mediu este prea mare și complet nejustificat pentru 1-2 săptămâni de vacanță. Tot pe același motiv, nici pet hotelul nu e o variantă ideală, dacă vorbim de perioade scurte.
Considerăm că singura opțiune sănătoasă este pet sitting-ul la domiciliul acesteia. Dacă este să facem o clasificare, pet hotelul este chiar cea mai puțin dezirabilă opțiune, un mediu prea stresant pentru pisici. Expunerea la aceste medii, în unele cazuri, poate cauza modificări de comportament.
Am întâlnit cazuri în care oamenii povesteau că și-au luat pisica acasă și nu se mai comporta la fel. Atunci când o pisică a fost nevoită să facă față unui număr ridicat de factori de stres de intensități diferite, e posibil să vedem dificultăți în readaptarea sa chiar la mediul familiar atunci când este adusă acasă”, explică Ramona.
Cerere mare de sărbători: „Trebuie neapărat să se planifice soluțiile pe perioada sărbătorilor, cel târziu în luna noiembrie”
Aceasta a oferit câteva sfaturi și pentru stăpânii de câini, cărora le recomandă tot pet sitting-ul la domiciliu.
„Dacă avem un cățel educat, dresat, bine adaptat la mediul în care trăiește, atunci acesta poate să rămână singur acasă și să primească de două-trei ori pe zi vizita unui pet sitter. Această opțiune, de regulă, nu prea este posibilă pentru pui de câine, pentru câini cu dizabilități, boli severe sau cu anxietate de separare.
Din păcate, mai ales pentru cei din urmă, nici pet hotelul nu este o opțiune, pentru că un spațiu necunoscut, rece și extra gălăgios (în perioada sărbătorilor pet hotelurile sunt pline, devin locuri mult mai gălăgioase decât de obicei) este stresant pentru mulți câini, îndeosebi pentru cei cu diverse forme de anxietate, mai ales anxietate de separare.
Ideal ar fi să găsim o persoană privată care să facă asta, un foster. Problema cea mare este că în perioada sărbătorilor întâlnim cel mai redus număr de fosteri disponibili. În general, un procentaj foarte ridicat – am putea spune chiar 50% dintre fosteri – sunt reprezentați de studenți, îndeosebi studenți străini, care pleacă în vacanță la casele lor.
Asta presupune relocarea animalelor care erau la ei în grijă până aproape de vacanță, și, cu tristețe spunem, nu se găsesc suficiente opțiuni de fostering printre publicul local din Cluj-Napoca. Dacă știm că avem un animăluț cu cerințe speciale, atunci trebuie neapărat ca foarte din timp să se planifice soluțiile pe perioada sărbătorilor, cel târziu în luna noiembrie.
Și pentru cățeii care nu manifestă cerințe speciale și pe care îi putem lăsa fără probleme (repercusiuni) la un pet hotel, apare discuția care pet hotel? Din păcate, opțiunile bune, de încredere, sunt puține, și este și aici o bătălie pe locuri, mai ales pe locurile interioare de cazare. Atunci când tu ai cățel de apartament, nu poți să îl cazezi iarna la un pet hotel afară în țarc. Opțiunile de cazări cu locuri interioare sunt foarte limitate și se ocupă foarte repede”, adaugă ea.
Fosterul
Aici intervine Raisa cu o completare, legat de ce înseamnă, de fapt, fosterul, pentru că termenul este folosit adesea cu alt înțeles.
„E cazarea până la adopție, nu este contra cost”, explică aceasta.
Cu alte cuvinte, o persoană care ia în foster un animal este un iubitor de animale care are grijă, gratuit, de blănos, stăpânul oferind atât mâncarea, cât și accesoriile necesare pentru acesta. Oamenii apelează, de obicei, la foster atunci când procesul adopției este unul îndelungat, astfel încât animalul să nu rămână pe stradă.
Desigur că varianta aceasta se recomandă și în preajma sărbătorilor, nefiind costisitoare, dar cum nu există multe persoane care să ia în gazdă animale, iar cererea e mult prea ridicată, pet sitting-ul la domiciliul stăpânului se pare că este cea mai potrivită alegere, în opinia specialiștilor.
Surse foto: unsplash
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Cardurile educaționale în valoare de 500 de lei au început să fie încărcate în mai multe județe. Preșcolarii și elevii de primar și gimnaziu defavorizați primesc acești bani dacă se încadrează în condițiile ordonanței de urgență nr. 83/2023.
Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.
Au început să intre BANII pe cardurile educaționale. Ce poți CUMPĂRA cu aceștia
– Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;
– Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;
– Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;
– Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
– Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.
Sursa: Edupedu.ro
EVENIMENT
Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei: Vom avea curând susținerea Austriei pentru INTRAREA în Schengen (PE)
Președintele Senatului și candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a făcut luni o vizită-fulger la Viena, unde s-a întâlnit cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Tema principală a dialogului a fost aderarea completă a României la Spațiul Schengen.
„Am încredere că vom avea în curând susținerea Austriei pentru intrarea deplină a României în Schengen. Finalizăm în aceste zile un proces început cu multă vreme în urmă. Mulțumesc pentru efort miniștrilor noștri ai Afacerilor Interne și Afacerilor Externe, Cătălin Predoiu și Luminița Odobescu. România e pregătită, merită să intre pe deplin în Spațiul Schengen și va intra”, a declarat Nicolae Ciucă după întrevederea cu cancelarul Austriei.
Nicolae Ciucă, întâlnire-surpriză cu cancelarul Austriei: Vom avea curând susținerea Austriei pentru INTRAREA în Schengen (PE)
Pentru vizita în capitala austriacă, Nicolae Ciucă a fost însoțit de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cel care va reprezenta România în ședința Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al U.E. de luna viitoare, ce are pe agendă tema aderării complete a țării noastre la Spațiul Schengen. Vizita lui Nicolae Ciucă la Viena a fost organizată pe filiera Partidului Popular European, cel mai mare partid politic din Uniunea Europeană, de care aparțin atât PNL, cât și Partidul Popular Austriac (al cancelarului Nehammer).
Cătălin Predoiu, împreună cu precedentul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, au făcut demersuri insistente în ultimii ani pentru a crea toate condițiile tehnice necesare intrării țării noastre în Schengen. Ca urmare a acestor eforturi liberale, anul acesta, pe 31 martie, a avut loc aderarea parțială a României la Schengen, cu granițele aeriene.
Întâlnirea dintre Nicolae Ciucă și Karl Nehammer vine în contextul în care, pe 22 noiembrie, la Budapesta, va avea loc o discuție informală a miniștrilor de Interne din România și Bulgaria cu omologul lor austriac, Gerhard Karner. Această discuție va pregăti ședința Consiliului JAI din 12 decembrie, din Luxemburg, unde este așteptată decizia politică la nivel european privind intrarea deplină a României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
CMF 31240003
ADMINISTRAȚIE
Scandal privind desființarea ciclului primar la Colegiul „Gheorghe Șincai”. Emil Boc: Nu toată lumea poate studia la Șincai
Propunerea de desființare a ciclului primar de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a stârnit controverse aprinse în ședința consiliului local de luni.
Decizia Consiliului Profesoral al Colegiului Național „Gheorghe Șincai” de a renunța la ciclul primar a fost dezbătută la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de luni, 18 noiembrie. Decizia luată pe fondul lipsei de spațiu a stârnit nemulțumiri în rândul părinților și cadrelor didactice.
Sute de elevi și zeci de profesori afectați
Problema a fost semnalată în plen de reprezentanta învățătorilor de la Colegiuil „Gheorghe Șincai”, Mihaela Bacu, care a atras atenția asupra impactului acestei decizii asupra elevilor și cadrelor didactice.
„Avem 533 de elevi înscriși în ciclul primar și 23 de învățătoare care riscă restrângeri de activitate. Colegiul deservește 23 de străzi arondate, iar anual se înscriu peste 100 de copii în clasa pregătitoare. Este o decizie internă, luată de Consiliul Profesoral, nu pentru că nu am avea elevi, ci din cauza lipsei de spațiu,” a explicat Bacu.
Propuneri privind relocarea elevilor
Învățătoarea a propus o soluție: relocarea claselor primare în clădirea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, care dispune de săli de clasă, sală de sport și spații exterioare adecvate.
„Din punctul nostru de vedere, rezolvarea pentru circumscripția aparținătoare Colegiului ar fi una simplă: vizavi de noi, pe Bulevardul 21 Decembrie, se găsește clădirea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”, care este perfect dotată și potrivită ciclului primar, adică are sală de sport, săli de clasă, teren de sport, iar aici ar putea fi relocate clase de la Gheorghe Șincai”, a arătat învățătoarea.
Emil Boc: „Decizia a fost luată la nivelul școlii, nu de primărie”
Primarul Emil Boc a subliniat că decizia nu îi poate afecta pe elevii actuali din ciclul primar, dar susține că conducerea școlii poate decide ca de la anul să nu mai fi organizate clase pregătitoare.
„Aceasta este o decizie a Consiliului Profesoral, aprobată de Inspectoratul Școlar. Elevii existenți își vor finaliza studiile, dar dacă colegiul nu mai poate gestiona ciclul primar din cauza lipsei de spațiu, atunci poate opri înscrierile de la anul. Nu putem anunța de pe o zi pe alta astfel de măsuri, totul se va face cu previzibilitate”, a declarat Boc.
„De ce să ne înghesuim toți în centrul Clujului?”
Primarul a mai subliniat că investițiile realizate în alte școli din Cluj, precum cele de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” sau de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu,” ar trebui să contribuie la descentralizarea învățământului.
„De ce să ne înghesuim toți în centrul Clujului, când avem școli moderne în cartiere? Am investit bani pentru descentralizarea educației, iar părinții și cadrele didactice trebuie să înțeleagă că nu toată lumea poate studia la Șincai”, a subliniat edilul.
Părinții, nemulțumiți de decizie
Părinții prezenți la ședință au cerut păstrarea ciclului primar la Șincai, arătând că școala oferă programe de excelență, precum orele extinse de limba engleză.
„Nu putem accepta ca o instituție de elită să renunțe la ciclul primar. Copiii noștri merită continuitate, iar această decizie este luată fără consultarea noastră”, a spus unul dintre părinți.
Primarul Emil Boc a dat asigurări că Primăria, Inspectoratul Școlar și conducerea Colegiului Șincai urmează să analizeze situația și să găsească o soluție. Deciziile vor fi luate doar după consultări cu toate părțile implicate, a mai spus Boc, dar a reafirmat că învățământul din Cluj trebuie să se dezvolte echilibrat, nu doar în centrul orașului sau la școlile considerate de elită.
Subiectul a generat circa două ore de discuții în contradictoriu între părinți, învățători, primar și consilieri locali. Întreaga discuție poate fi urmărită în filmarea de mai sus.
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat, luni, că se retrage din cursa pentru alegerile prezidenţiale şi va acorda susţinerea pentru candidatul USR Elena Lasconi.
„Astăzi, împreună cu colegii mei din Alianța Forțelor de Dreapta, am luat o decizie pe care o consider necesară și indispensabilă pentru sănătatea democrației din România. Astăzi, împreună cu colegii mei, am luat decizia să continuăm campania electorală pentru alegerile prezidențiale, dar această campanie să fie pentru susținerea candidatului Elena Lasconi”, a spus Orban.
Ludovic Orban se RETRAGE din cursa prezidențială și o susține pe Elena Lasconi
„Vreau să vă mulţumesc, domnule Orban. Eu vă respect foarte mult şi cred că sunt puţini politicieni cu experienţa dumneavoastră. Vă mulţumesc pentru încredere. Domnului Tomac, de asemenea, vreau să îi mulţumesc pentru încredere. Aş vrea să fac un apel la celelalte forţe de centru dreapta să facă acest pas, pentru că într-adevăr putem să avem un nou început, unul în care bunul simţ şi buna credinţă să fie cea care tronează şi nu ceea ce vedem acum”, a spus Lasconi.