EVENIMENT
Ce SOLUȚII au clujenii care nu își pot lua animalele cu ei de sărbători. Sfaturile specialiștilor

În perioada sărbătorilor, oamenii se reunesc pentru mesele festive, dar ce se întâmplă cu necuvântătoarele? Unele au norocul să își găsească propriul cadou sub bradul de Crăciun, dar altele rămân pe străzi, în adăposturi sau singure, neputând sărbători alături de familie din mai multe motive. Fie stăpânul are o rudă care este alergică la părul animalului de companie, fie stă departe de casă și nu are posibilitatea de a călători pe distanțe mari cu el, iar lista continuă. Așadar, ce poate face acesta pentru a se asigura de bunăstarea prietenului său cel mai bun cât timp nu se poate ocupa de el? Am luat legătura cu mai multe asociații alte iubitorilor de animale din Cluj-Napoca pentru a vedea ce soluții există atât la nivel de oraș, cât și în general, pentru căței și pisici.
„E foarte important să avem întotdeauna în vedere că trebuie să ne gândim la nevoile specifice animalelor noastre și să nu cădem în capcana de a gândi prea uman, antropomorfizând animalele (dându-le valențe umane).
Doar pentru noi pare poate greu și trist ca un animal să rămână multe ore singur acasă și, cum observăm la multă lume, apare instinctul de a spune <<Mai bine să fie undeva unde să aibă companie>>.
Compania poate fi o capcană, dacă nu înțelegem bine prioritățile animalului nostru și nu evaluăm corect cât stres generează o companie și un mediu nou/nefamiliar animalului nostru”, notează Ramona de la iCare.
Așadar, există următoarele 3 soluții: cazare la pet hotel, pet sitting la domiciliu, respectiv pet sitting la altcineva acasă, iar fiecare vine cu avantajele și dezavantajele sale. Specialiștii în lucrul cu animalele le trec în revistă pe toate, pentru a-i ajuta pe stăpâni să aleagă varianta optimă pentru nevoile necuvântătoarelor, pentru că o pisică, de exemplu, este mai sensibilă la factorii de mediu decât un cățel, de exemplu.
Cazare la hotel
Toți reprezentanții asociațiilor cu care am luat legătura au punctat că, pentru câini, este mai ușor să se găsească o soluție convenabilă decât pentru pisici, tocmai din acest motiv. Câinii pot fi cazați la un hotel, adică un spațiu în care proprietarii își lasă patrupedul pe o perioadă determinată de timp, fiind îngrijit de alți iubitori de animale. Există și posibilitatea cazării pisicilor, însă această opțiune nu este una ideală pentru ele.
„Ca persoană care înțelege temperamentul lor, nu recomand hotelul pentru pisici pentru că sunt mai ușor stresabile, nu e la fel ca la căței. Dacă pisica e pusă într-un mediu nou, pot apărea depresia, bolile și așa mai departe. E ceva real, cauzat de stres, mai ales dacă e gălăgie și mâncare schimbată.
Spre deosebire de căței, impactul schimbării mediului e mult mai mare. O pisică se acomodează în 3-6 luni, ajunge să creadă că face parte dintr-un loc, de aceea e mai greu dacă se schimbă mediul”, precizează Ana de la Green Cats.
Așadar, hotelul poate fi o soluție bună pentru căței, dar nu și pentru pisici. Stăpânul trebuie să se documenteze, totodată, despre costurile implicate, pentru a vedea dacă prețul se încadrează în bugetul acestuia. Iar în ceea ce privește alegerea unei cazări în Cluj-Napoca, cu o simplă căutare pe google de „pet hotel”, se vor găsi mai multe rezultate.
Pet sitter, de preferat la domiciliul stăpânului
O alternativă în acest sens este contactarea unui pet sitter. Ana de la Green Cats amintește de site-ul caretopets.com, unde se găsesc pet sitteri de încredere – persoane fizice care cu asta se ocupă, contra cost, atunci când stăpânul pleacă de acasă. Ele merg la domiciliu după cum se stabilește la telefon.
„E ideal ca pisicile să rămână acasă. Nu se deprimă la fel de tare precum câinii. Deci dacă se găsește un pet sitter sau o cunoștință de încredere care să o hrănească, să îi dea apă și să se ocupe de litieră, e cel mai bine pentru ele”, notează Raisa, fondatoarea Ray Animal Rescue.
Cea mai accesibila variantă este găsirea unei cunoștințe, cu atât mai mult cu cât bugetul stăpânului nu îi permite să plătească pentru astfel de servicii și cu cât, în perioada sărbătorilor, cererea crește semnificativ.
„Prioritatea ar trebui să fie pet sitter-ul, adică o persoană specializată care face vizite la domiciliu o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de evaluarea inițială a nevoilor animalelor. E drept că un pet sitter poate fi și un prieten, o cunoștință, dar în perioada sărbătorilor scad șansele să găsim pe cineva care nu pleacă, și atunci mai sigur e să apelăm la persoane specializate, cu programare din timp, cu o vizită prealabilă de cunoaștere și de elaborare a unui plan de vizite adaptat individual.
Dacă avem mai multe animăluțe și ne dorim mai multe vizite pe zi poate fi un pic costisitor, dar avantajele sunt de necontestat. Cel mai bine pentru un animal este ca acesta să rămână în mediul său familiar, iar pentru pisici este obligatoriu, am spune noi. Pisica este un animal în primul rând atașat de teritoriu. Liniștea, confortul și siguranța pisicii sunt date doar de mediul cunoscut în care se află mirosul său și rutina proprie.
Chiar dacă pleacă împreună cu oamenii săi cunoscuți, stresul drumului (pisicile nu agreează deloc plimbările) și al schimbării de mediu este prea mare și complet nejustificat pentru 1-2 săptămâni de vacanță. Tot pe același motiv, nici pet hotelul nu e o variantă ideală, dacă vorbim de perioade scurte.
Considerăm că singura opțiune sănătoasă este pet sitting-ul la domiciliul acesteia. Dacă este să facem o clasificare, pet hotelul este chiar cea mai puțin dezirabilă opțiune, un mediu prea stresant pentru pisici. Expunerea la aceste medii, în unele cazuri, poate cauza modificări de comportament.
Am întâlnit cazuri în care oamenii povesteau că și-au luat pisica acasă și nu se mai comporta la fel. Atunci când o pisică a fost nevoită să facă față unui număr ridicat de factori de stres de intensități diferite, e posibil să vedem dificultăți în readaptarea sa chiar la mediul familiar atunci când este adusă acasă”, explică Ramona.
Cerere mare de sărbători: „Trebuie neapărat să se planifice soluțiile pe perioada sărbătorilor, cel târziu în luna noiembrie”
Aceasta a oferit câteva sfaturi și pentru stăpânii de câini, cărora le recomandă tot pet sitting-ul la domiciliu.
„Dacă avem un cățel educat, dresat, bine adaptat la mediul în care trăiește, atunci acesta poate să rămână singur acasă și să primească de două-trei ori pe zi vizita unui pet sitter. Această opțiune, de regulă, nu prea este posibilă pentru pui de câine, pentru câini cu dizabilități, boli severe sau cu anxietate de separare.
Din păcate, mai ales pentru cei din urmă, nici pet hotelul nu este o opțiune, pentru că un spațiu necunoscut, rece și extra gălăgios (în perioada sărbătorilor pet hotelurile sunt pline, devin locuri mult mai gălăgioase decât de obicei) este stresant pentru mulți câini, îndeosebi pentru cei cu diverse forme de anxietate, mai ales anxietate de separare.
Ideal ar fi să găsim o persoană privată care să facă asta, un foster. Problema cea mare este că în perioada sărbătorilor întâlnim cel mai redus număr de fosteri disponibili. În general, un procentaj foarte ridicat – am putea spune chiar 50% dintre fosteri – sunt reprezentați de studenți, îndeosebi studenți străini, care pleacă în vacanță la casele lor.
Asta presupune relocarea animalelor care erau la ei în grijă până aproape de vacanță, și, cu tristețe spunem, nu se găsesc suficiente opțiuni de fostering printre publicul local din Cluj-Napoca. Dacă știm că avem un animăluț cu cerințe speciale, atunci trebuie neapărat ca foarte din timp să se planifice soluțiile pe perioada sărbătorilor, cel târziu în luna noiembrie.
Și pentru cățeii care nu manifestă cerințe speciale și pe care îi putem lăsa fără probleme (repercusiuni) la un pet hotel, apare discuția care pet hotel? Din păcate, opțiunile bune, de încredere, sunt puține, și este și aici o bătălie pe locuri, mai ales pe locurile interioare de cazare. Atunci când tu ai cățel de apartament, nu poți să îl cazezi iarna la un pet hotel afară în țarc. Opțiunile de cazări cu locuri interioare sunt foarte limitate și se ocupă foarte repede”, adaugă ea.
Fosterul
Aici intervine Raisa cu o completare, legat de ce înseamnă, de fapt, fosterul, pentru că termenul este folosit adesea cu alt înțeles.
„E cazarea până la adopție, nu este contra cost”, explică aceasta.
Cu alte cuvinte, o persoană care ia în foster un animal este un iubitor de animale care are grijă, gratuit, de blănos, stăpânul oferind atât mâncarea, cât și accesoriile necesare pentru acesta. Oamenii apelează, de obicei, la foster atunci când procesul adopției este unul îndelungat, astfel încât animalul să nu rămână pe stradă.
Desigur că varianta aceasta se recomandă și în preajma sărbătorilor, nefiind costisitoare, dar cum nu există multe persoane care să ia în gazdă animale, iar cererea e mult prea ridicată, pet sitting-ul la domiciliul stăpânului se pare că este cea mai potrivită alegere, în opinia specialiștilor.
Surse foto: unsplash
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Persoanele care au deja un permis de conducere auto nu vor mai da proba teoretică, în anumite condiții, la examenul de obținere a unui permis dintr-o categorie apropiată. Astfel, candidații care au promovat examenul teoretic pentru anumite categorii inferioare nu vor mai trebui să parcurgă din nou această etapă atunci când doresc să obțină pemisul pentru o categorie superioară.
Măsura este propusă într-un proiect analizat de Profit.ro și care urmărește simplificarea procedurilor administrative, reducerea timpului necesar obținerii permisului și eliminarea unor bariere birocratice inutile.
Se ELIMINĂ proba teoretică pentru unii posesori de permis auto
Vârsta minimă pentru obținerea pemiselor de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 și A sau B1, B este stabilită progresiv. Proba teoretică aferentă acestor categorii este însă identică ca structură, incluzând același număr de întrebări și aceleași domenii de examinare, arată inițiatorii proiectului. Cu toate acestea, în prezent, persoanele care doresc să obțină un pemis de conducere pentru o categorie superioară sunt obligate să susțină din nou examenul teoretic, chiar dacă au promovat anterior această probă pentru o categorie similară.
Ca urmare, proiectul prevede că ”persoanele care dețin permis de conducere categoria B1, obținut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, sunt exceptate de la susținerea probei teoretice la obținerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condiții prevăzute de lege”. Totodată, ”persoanele care au obținut permisul de conducere pentru categoria A1 și solicită obținerea categoriei A2 sau A, sunt exceptate de la susținerea probei teoretice, fiind necesară promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte condișii prevăzute de lege”, mai prevede proiectul.

ANM a emis prognoza pentru intervalul în care intră sărbătorile de Florii și de Paște. Prognoza care este valabilă până în 20 aprilie, anunță o schimbare importantă. Vremea de sărbători vine cu soare și, mai ales, cu căldură.
România traversează, în acest început de aprilie, un episod sever de iarnă. A nins în mai multe regiuni și temperaturile au scăzut mult sub pragul înghețului, spre necazul agriculturilor din țară.
Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA
Iarna de la mijlocul primăverii mai stă câteva zile în țara noastră. Din fericire, de Paște și chiar de Florii, totul se schimbă. Vremea se va încălzi radical, iar iarna va pleca definitiv. De la temperaturi negative vom ajunge la zile cu peste 20-22 de grade Celsius.
Vremea în Transilvania
În Ardeal, polul frigului, vremea va fi deosebit de rece în perioada 7 – 11 aprilie. Ziua, maximele nu trec de 5 – 6 grade. Minimele, negative, vor fi cuprinse între -6 și -2 grade, dar cu valori mai scăzute în estul regiunii.
Se ameliorează vremea începând din 12 aprilie. Pentru perioada 14 – 20 aprilie sunt estimate temperaturi maxime de 18 – 20 de grade și minime de 3 – 6 grade. În prima săptămână, local și temporar, vor fi precipitații. După data de 16 aprilie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi din nou ridicată.

Peste 200 de copii au animat terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj, aducând efervescența caracteristică jocului în echipă, fair-play și bucuria de a fi împreună, la competiția „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști.
Întrecerea sportivă a fost organizată de Iulius Mall Cluj în colaborare cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj și s-a desfășurat în 5 aprilie 2025.
„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport
Provocarea de a participa la „Cupa Iulius la fotbal” a fost acceptată de 210 elevi, care și-au creat amintiri unice. Evenimentul a avut loc weekend-ul trecut, 5 aprilie, și a fost o întrecere în care momentele memorabile și meciurile trăite cu intensitate au stârnit dorința de a duce mai departe spiritul competiției. Fiecare meci ne-a ținut cu sufletul la gură, iar emoțiile au atins cote maxime.
Cele 21 de echipe participante au fost formate din 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă a făcut parte cel puțin o fată. În cadrul competiției au jucat elevi din toate ciclurile școlare, începând cu clasa a III-a până la gimnaziu.
„Suntem extrem de mulțumiți de entuziasmul cu care copiii au participat la această competiție. Investiția în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații reprezintă o prioritate pentru noi. Prin astfel de evenimente, dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a descoperi bucuria mișcării și beneficiile unui stil de viață activ, precum și atragerea fetelor în practicarea acestui sport. Mulțumim tuturor participanților, părinților, profesorilor și susținătorilor care au făcut posibilă această frumoasă inițiativă.
Privim cu optimism spre viitoarele ediții ale «Cupei Iulius la Fotbal» și spre impactul pozitiv pe care astfel de evenimente îl au în comunitatea noastră”, a declarat, Andra Zavaleanu, Business Development Manager la Academia de Fotbal Viitorul Cluj.
Premii pentru elevi
Primele trei echipe clasate au primit premii speciale, iar fiecare jucător înscris a fost recompensat cu o medalie și o lună de acces gratuit în cadrul platformei educative eduboom.ro.
„Cupa Iulius la fotbal” a fost organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și eduboom.ro.

Un accident de circulație a avut loc marți noaptea pe calea Mănăștur.
Accidentul s-a patrecut în zona Platinia Shopping Center. Din primele informații, două autovehicule s-au ciocnit și nu au fost raportate victime.
Revenim cu amănunte