Connect with us

CULTURA

Ce să MAI faci dacă ești prin Cluj. Peste 15 EVENIMENTE locale pe care NU trebuie să le ratezi în luna MAI

Publicat


pexels marcin dampc 1684187

În ultima lună dinaintea verii se dă startul la distracție. Dacă ești în Cluj și ai agenda goală, ia pixul și pune-ți la punct programul, căci te așteaptă peste 15 evenimente care vor satisface gusturile tuturor, de la cei interesați să se dezvolte profesional, până la pasionații de bucătărie, vinuri, filosofie, iar lista se extinde: vor fi piese de teatru, concerte, târguri cu teme diverse, evenimente sportive și show-uri de comedie.

Zilele Studentului Geograf: 2-5 mai, Facultatea de Geografie

Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca organizează un eveniment pentru cei pasionați de geografie care vor să socializeze și să contribuie la diminuarea problemelor cauzate de excesul gunoaielor.

Este o oportunitate prin care participanții își pot testa cunoștințele și de a acumula altele noi, de a face parte dintr-o echipă, făcând și puțină mișcare.

Programul este afișat mai jos, dar poate suferi modificări, conform organizatorilor. Stai cu ochii pe pagina EGEA Cluj-Napoca pentru mai multe detalii.

  • Luni: Quiz Night
  • Marți: Training Teamwork/ Workshop „Aplicabilitatea scanărilor 3D în Real Estate și măsurători”
  • Miercuri: Training Time management
  • Joi: Ce spun studenții/ Board Games/ Campionat Beerpong

May be a cartoon of 1 person and text

Autostrada de Drept: 2-8 mai

Autostrada de Drept trece prin Cluj! Ediția a XIV-a se adresează tuturor studenților dornici de experiențe noi, curajoși, care s-au întrebat cel puțin odată ce presupune viața unui student la alte centre universitate, precum: București, Chișinău, Craiova, Iași sau Timișoara.📚

Proiectul urmărește atât participarea la cursurile și seminarele celorlalte facultăți, cât și consolidarea relațiilor dintre diferitele comunități universitare. În curând va fi postat și formularul de înscriere.

May be an image of text

Filosofia pentru viață: 3 mai, Noua Acropola Cluj-Napoca, strada Octavian Goga 47

„Filosofia pentru viață” este un curs care se va desfășura pe bază de înscriere la adresa de email na-cluj@noua-acropola.ro sau la telefon: 0720282748. Acesta include 20 de prezentări și are ca obiectiv să transmită spiritul filosofului în manieră clasică, al omului îndrăgostit de înțelepciune, de adevăr, artă, frumusețe și poezie.

Cursul va acoperi tematici de la ființa umană și cosmos până la filosofia budistă, misterele Tibetului, importanța educației, înțelepciunea Indiei, istorie, mitologie și multe altele, incluzând marii filosofi ai lumii (Aristotel, Platon, etc). Lista completă se găsește cu un click aici.

Costul întregului curs este de 400 de lei și 300 pentru elevi și studenți.

May be an image of flower and text

Seminarul Național White Collar Crimes: 3-5 mai, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, sala Ion Mușlea

ELSA Cluj-Napoca, prin intermediul departamentului Seminare & Conferințe, organizează Seminarul Național cu tema „White Collar Crimes”, acoperind subiecte precum: evaziunea fiscală, criminalitatea informatică, schemele piramidale, manipularea pieței de capital.

Formularul de înscriere se poate completa aici. Taxele sunt după cum urmează:

  • o zi: 25 de lei
  • două zile: 45 de lei
  • trei zile: 65 de lei

Se poate achita cash la locație sau prin:

Revolut: Ștefania-Cristiana Cînța, @tefanicxes, 0758 988 191

BT Pay: Ioan-Adrian Suciu, 0772 267 273

În momentul achitării taxei, e necesar să menționați „Taxă participare Seminarul Național – o zi/două zile/trei zile + numele”.

Participanții vor avea ocazia de a afla mai multe despre tematicile precizate anterior de la personalități importante din scena dreptului românesc, care vor fi pregătite să răspundă la orice întrebare.

May be an image of text that says "SEMINARUL NAȚIONAL White Collar Crimes BIBL IOTECACENTRALĂ IOTECA UNIVERSITARĂ BLAGA" elsa CLUJ-NAPOCA J-NAPOCA"

Cafeaneaua cu Joburi: 5 mai, Hotel Victoria

Asociația Oameni Valoroși pentru Companii de Succes, în parteneriat cu ECIM – Compania de Recrutare, așteaptă clujenii la Hotel Victoria pentru a-i ajuta să își găsească un loc de muncă, făcându-le cunoștință cu viitorii angajatori.

Organizatorii vor reveni cu mai multe detalii despre eveniment.

May be an image of one or more people and text that says "Cafeneaua cu Joburi locuri de muncă pe gustul tău Vino la Cafeneaua cu Joburi! Cluj-Napoca Hotel Victoria 5 mai Între orele: 1000 1700 Eveniment organizat de 0.V.C.S. ÛmVaotSues do Un ALTFEL de târg cu locuri de muncă Partener principal GECIM"

Concert Holograf: 6 mai, Casa de Cultură a Studenților

Holograf pregătește un spectacol care ilustrează cariera de succes a formației. Din coloana sonoră a serii nu vor lipsi „Să nu-mi iei niciodată dragostea”, „Banii vorbesc”, „Cât de departe”, „De câte ori să te iubesc” sau „Pierd înălțimea din ochii tăi”.

Biletele se achiziționează de aici.

May be an image of 4 people, people standing and text that says "SEARĂ HOLOGR Sublime makingwaves ZUHO Bilete pe iabilet 6 MAI 2022 Ora 19:30 Casa de Cultură a Studenților CLUJ-NAPOCA"

Serata Anilor 4&5: 6 mai, Cluj Arena

Cei cărora le era dor de nopțile și zilele senine se vor putea bucura de șirul seratelor de la Medicină Veterinară care continuă în forță cu un combo extraordinar între anii 5&4 (plus liniile engleză și franceză din anul 4).

Invitații speciali sunt trupa A.S.I.A, iar distracția va fi asigurată de DJ Toni Maier de la Heart Society.

Biletul early bird e 30 de lei, biletul întreg e 50. Se pot achiziționa de aici.

May be an image of sky and text that says "O6S Heart Society X A.S.I.A. CLUJ ARENA N -> SERATA ANILOR 4-5 ALEEA MINETTO RMM SOUNDE CLUJ-NAPOCA 400375 MORE INFO: 0755 923 321"

Festivalul Mediteraneean: 6-8 mai, Iulius Parc

Clujenii sunt așteptați în Parcul Iulius, zona Debarcader, la un eveniment culinar dedicat Fructelor de Mare și dulciurilor Turcești.

„Bucătarii noștri vor găti pt dumneavoastră o gamă largă de preparate din fructe de mare. Creveți, scoici, calamar, caracatiță, pui de baltă, homari, rapane, king crab și multe alte bunătăți te așteaptă să le savurezi”, anunță gazdele.

Nu vor lipsi nici frigăruile de berbecuț și pui. Desertul constă în baclava cu nucă, fistic, vișine și ciocolată, alături de rahat turcesc.

Programul pentru cele 3 zile este între 12:00 și 21:00.

orange and white fish on white and black pebbles

Stand-up cu Teo, Vio și Costel: 12 mai, Casa de Cultură a Studenților

Teo, Vio și Costel au un turneu de comedie și așteaptă clujenii la o porție sănătoasă de râs.

Biletele se pot achiziționa de aici.

May be an image of 3 people, beard and text

Fool’s Comedy Days – Cluj: 13-15 mai, Iulius Parc

Umorul se extinde pe 3 zile la Cluj, deci dacă ratezi turneul lui Teo, Vio și Costel, poți să-ți iei doza de râs cu un abonament și să te distrezi pe tot parcursul festivalului de comedie. Poți să îți iei și bilet pe o singură zi sau două.

Gazdele anunță invitații într-o manieră originală: „Probabil că te uiți deja după lista cu nume, ca să știi pe ce dai banii, normal, dar fiind un soi de festival, avem un ditamai pomelnicul”.

Astfel, clujenii vor avea ocazia să vadă peste 15 artiști de comedie, printre care și: Dan Badea, Unguru’ Bulan, Bordea, Florin Gheorghe, participanți la iUmor, inclusiv profesorul clujean de matematică, Nicu Bendea.

Citește și Un PROFESOR de matematică din Cluj a făcut JURIUL iUmor să RÂDĂ în hohote. Moment de senzație marca Nicu Bendea.

May be an image of text that says "血 ÛULIUMALL SKOL Gool's OMEDY DAYS VLADCAZINO ublime makingwaves 14.05.22 SÂMBĂTĂ 19:30 13.05.22 VINERI 19:30 Dan Badea Unguru' Bulan Dan ȚuÈ›u Nicu Bendea Claudiu Popa Teodora Nedelcu Costina 15.05.22 DUMINICĂ 19:30 Tănase Bucălae Ana-Maria Calița loana State Paul Szabo Paul Socol Bordea Nelu Cortea Mane Voicu Florin Gheorghe Cîrje Popinciuc 13-15MAICLU 13-15 MAI CLUJ"

Târgul artiștilor, artizanilor și designerilor din Transilvania: 14-15 mai, Casa Tranzit

La această ediție de primăvară, peste 40 de creatori te așteaptă să le descoperi produsele, de la bijuterie și îmbrăcăminte până la decorațiuni interioare și jucării, toate create cu multă grijă și pasiune.

Avem și o surpriză pentru voi: primii 150 de vizitatori ai târgului vor primi un voucher de reducere de 10% de folosit la expozanții din cadrul târgului!”, anunță organizatorii.

Programul este după cum urmează:

  • Sâmbătă, 14 mai: 11:00 – 20:00
  • Duminică, 15 mai: 11:00 – 20:00

Intrarea este liberă.

Artizanii se pot înscrie aici.

May be a cartoon of one or more people and text that says "14-15 mai 2022 Casa Tranzit str. Barițiu nr. 16 ROCREATOR Târgul artiştilor, artizanilor și designerilor din Transilvania"

Simfonia Iubirii: 17 mai, Auditorium Maximum

Începând cu ora 19.00, Auditorium Maximum din Cluj-Napoca dă glas iubirii, speranței și încrederii în viață în vibrația „Simfoniei Iubirii”, un concert extraordinar de prelegeri de Daniel David, în dialog cu Young Famous Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Agachi.

„Concept unic în România, lansat în 2015, <<Simfonia Iubirii>> este un demers ce invită la introspecție și autocunoaștere prin dialogul susținut între știință și artă, între minte și suflet, între rațional și ipotetic, între concret și abstract, demers facilitat de muzica clasică interpretată de orchestră.

Prin intermediul repertoriului atent selectat publicul este condus într-o călătorie pe parcursul căreia va fi inițiat în alfabetul psihologiei pozitive, inițiere ale cărei sensuri vor fi descifrate cu empatie și realism. Liantul între știință și artă va fi reprezentat prin ancorarea în realitate a prelegerilor prin exemple concrete, desprinse din cotidianul marcat de ritmul alert și digitalizare”, informează organizatorii.

Psihologul Daniel David, considerat unul dintre cei mai influenţi psihologi români, este profesor de Ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, director fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la UBB, adjunct professor la Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA, şi director pentru cercetare al prestigiosului institut Albert Ellis Institute, New York, SUA.

May be an image of 1 person

Sursa foto: Facebook

În anul 2015, Daniel David a publicat și lucrarea monografică „Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor”. Este directorul fondator al Clinicii Universitare de Psihologie „Babeş Bolyai – PsyTech” şi preşedintele fondator al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România.

Ca practician, este psiholog principal în psihologie clinică şi psihoterapie acreditat de Colegiul Psihologilor din România şi supervizor în psihoterapie acreditat de Albert Ellis Institute (diplomate) şi de Academy of Cognitive Therapy (diplomate) din SUA. În anul 2020 a fost ales în funcția de rector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

„Cu gândurile noastre construim lumea. Mintea cauzează faptele. Gândeşte, vorbeşte şi acţionează cu mintea raţională, iar fericirea te va urma ca umbra care în soare nu te părăseşte niciodată”, notează Daniel David, adaptând textul buddhist „The Dhammapada: the way of the Buddha”.

Young Famous Orchestra (YFO) reprezintă un colectiv orchestral tânăr şi pasionat, care a luat naștere în 2015, la inițiativa dirijorul Vladimir Agachi. Cea mai tânără și dinamică orchestră din Transilvania, beneficiază de înalt patronajul Universității „Babeș-Bolyai”, precum și de parteneriate valoroase cu instituții publice și de cultură locale (Primăria Cluj-Napoca, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”).

Artiștii reuniți sub bagheta YFO au concertat în cadrul unor evenimente inedite alături de Dan Grigore, Daniel David, Irina Margareta Nistor, Sânziana Mircea, Paul Andre Bempechat, Analia Selis, Omar Massa, Mariano Castro, Ilian Gârneț, Bogdan Bob Rădulescu, David & The Six Martini.

Conceptul Young Famous își propune să readucă muzica clasică în prim-planul vieții culturale românești printr-o abordare modernă a concertului simfonic și apropierea acestuia de publicul tânăr. Concertele Young Famous Orchestra au adus în sală aproximativ 13 000 de persoane.

Biletele sunt disponibile pe pe www.eventbook.ro și la casieria Cinematografului „Florin Piersic”.

May be an image of text

Ziua Porților Deschise – Teatrul Național Cluj-Napoca: 20 mai

Echipa Teatrului Național așteaptă clujenii la ediția a XII-a a Zilei Porților Deschise.

„Intrarea este liberă”, anunță aceasta.

May be an image of balloon

Târgul Întreprinderilor Sociale: 20-21 mai, Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central

Organizat de Asociația Natura Vie, Life Education for all, Asociația Tiny Transilvania, Asociația Spiridușii Pădurii, Inceptus și Centrul Regional FORMATEST, Târgul Întreprinderilor Sociale face parte din Zilele Clujene ale Economiei Sociale, ediția a VII-a.

Evenimentul e patronat de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială și va reuni aproximativ 20 de întreprinderi sociale care vor avea posibilitate să își prezinte produsele și serviciile, interacționând cu publicul clujean.

Sunt programate și o serie de ateliere și prelegeri care vor dezbate diferite aspecte ale sectorului economiei sociale.

Totodată în cadrul târgului va exista o secțiune dedicată furnizorilor de formare profesională care vor oferi cursuri gratuite sau la preț redus angajaților și beneficiarilor întreprinderilor sociale, dar și publicului larg.

May be a cartoon of text that says "a TÂRGUL ÎNTREPRINDERILOR SOCIALE 2022"

Crosul Companiilor: 22 mai, Piața Unirii Cluj-Napoca

Înscrie-te la Crosul Companiilor până în data de 12 mai pentru a sparge rutina alături de colegii tăi.

„Trebuie să fiți în formă maximă pentru că, pe 22 mai 2022, ne întâlnim, din nou, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, kilometrul zero al celui mai mare teambuilding din oraș, pentru probele de 6 kilometri, individual și pe echipe. Ieși de la job și hai la alergat”, spun organizatorii.

Deoarece locurile sunt limitate (maxim 500), perioada de înscrieri se poate încheia mai devreme.

Pachetul de înscriere presupune următoarele:

  • Număr concurs + cip cronometrare
  • Acces la clasament și rapoarte
  • Diploma de finisher: se descarcă din aplicație.
  • Medalie

Taxa de participare este 79 lei și se plăteşte online sau prin transfer bancar: Cont C.S. Runners Club / Unicredit Bank IBAN RO 51 BACX 0000 0009 0988 2000.

May be an image of 2 people, people standing and text that says ""CROSUL COMPANIILOR powered by EMERSON IESI IESIDELA JOB, DE LA HAI LA ALERGAT! 22 mai 2022 runnersclub.ro"

Comedia „O oră de liniște”: 25 mai, Cinema „Florin Piersic”

Comedia „O oră de liniște” îi aduce pe actorii Cristi Iacob, Monica Davidescu, Andrei Mateiu, Irina Antonie, Sergiu Costache, Dani Ionescu și Răzvan Săvescu pe scena Cinemaului „Florin Piersic” pentru toți clujenii care vor să se bucure de două ore pline de umor.

„Este povestea lui Michel, scenograf de film reputat care descoperă într-o piață de vechituri din Paris legendarul album al lui Neil Youart, <<Me, myself and I>>, pe care îl căuta de ani de zile.

În timp ce vrea să asculte în liniște în sufrageria lui prețiosul album, lumea întreagă pare să se împotrivească micii lui bucurii: soția alege tocmai acest moment pentru a-i face o mărturisire șocantă, fiul său sosește pe neașteptate, prietenul lui cel mai bun îi bate la ușă cu o veste proastă, vecinul îl deranjează, instalatorul îi inundă apartamentul amanta lui decide să-i dezvăluie totul soției sale, în timp ce mama lui îl tot sună pe mobil.

Manipulator, mincinos și fundamental egocentric, Michel este gata să facă orice pentru a avea pace și, în sfârșit, să se bucure de o mică oră de liniște”, se arată în descrierea evenimentului.

Biletele se achiziționează de aici.

Supercomedia O ORA DE LINISTE - CONSTANTA, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin”, Constanta, April 4 2022 | AllEvents.in

Sursa foto: allevents

Festivalul de vin „WineUp Fair in Transylvania”: 27 mai, Muzeul de Artă 

WineUp Fair in Transylvania este un concept de târg menit să înglobeze dorințele organizatorilor privind industria vinului: „de a cunoaște, de a simți, de a împărtăși experiențe”.

„Am reușit de fiecare dată să ne apropiem de tot mai mulți oameni curioși și pasionați de vin, printr-un complex de evenimente-experiențe marca WineUp: WineUp Fair, WineUp Official Selection, WineUp Masteclass, WineUp in The City”, menționează aceștia.

Biletele se găsesc cu un click aici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Scandal la Huedin. Tânăr de 18 ani dat afară dintr-o locuință ANL de propria lui mamă. Primăria intervine

Publicat

Scandal la Huedin

Situație delicată la Huedin. Un tânăr a fost dat afară din locuință de mama sa.

Cei doi locuiesc într-un apartament ANL, iar ambii sunt incluși în contract.

Scandal la Huedin. Tânăr de 18 ani dat afară dintr-o locuință ANL de propria lui mamă

Potrivit unor informații Cluj24.ro, tânărul â;i amenința mama, iar femeia ar fi făcut mai multe plăngeri la poliție.

De câteva zile, tânărul a ajuns să locuiască de la un vecin, iar reprezentanții Primăriei, prin intermediul căreia a fost închiriat apartamentul încearcă să găsească o rezolvare.

„Situația în familie este una delicată, cu un istoric de conflicte între cei doi. Atât mama, cât și fiul sunt incluși în contractul de închiriere al locuinței de tip ANL”, spune Dan Cozea, secretar general al Primăriei Huedin.

Reprezentanții Primăriei Huedin au intervenit deja și încearcă de câteva zile să medieze acestă situație.

„Am discutat personal cu tânărul și am inițiat demersuri pentru a-l sprijini să își găsească un loc de muncă, în colaborare cu AJOFM și un angajator local. Urmează o întâlnire comună cu mama și fiul, în vederea reintegrării acestuia în locuință. Între timp, tânărul locuiește temporar la un vecin, care și-a oferit sprijinul”, a spus Dan Cozea, care a mai precizat că Primăria va continua să monitorizeze cazul și să căute o soluție umană și echilibrată.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Actrița clujeană Patricia Brad, victima unei ESCROCHERII. „Spectacol grotesc” finalizat cu o tranzacție de 100.000 de lei

Publicat

 O zi obișnuită de aprilie s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru Patricia Brad, actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Obișnuită să joace pe scenă povești incredibile, Patricia Brad, o actriță de 42 de ani de la Teatrul Național Cluj-Napoca, a ajuns, fără voia ei, în rolul principal al unui scenariu elaborat și cinic. De această dată, nu la teatru, ci într-o înșelătorie atent regizată și cu un prejudiciu de zeci de mii de euro.

„Totul era perfect la ora 11…”

Așa își începe Patricia Brad confesiunea dureroasă într-o postare pe Facebook, unde povestește cum, într-o zi oarecare de marți, a primit un apel de la un presupus angajat al Băncii Transilvania, prin care a fost informată că cineva încearcă să obțină un credit pe numele ei. Sună verosimil, nu?

„S-a întâmplat marți, am avut ceva treabă prin oraș, să fac niște poze pentru un muzeu, în parteneriat cu Teatrul. Mă pregăteam pentru asta, și mă sună cineva, la ora 11, un domn care s-a prezentat ca fiind de la BT. Mi-a zis că cineva încearcă să facă un credit pe numele meu și că ei observă că sunt născută în Iași și că locuiesc în Cluj. Am confirmat că trăiesc în Cluj și că nu am fost în Iași, nu am vrut să îmi fac niciun credit”, a relatat Patricia Brad pentru Cluj24.

Escrocii au pretins că ar fi de la Poliție

Au urmat apeluri de la așa-ziși polițiști care o asigurau că a fost declanșată o anchetă și că este vital să coopereze. A fost întrebată cui a trimis copie după buletin, dacă a călătorit recent în orașul natal, dacă își dă seama cine ar fi putut încerca să-i fure identitatea. Totul părea extrem de oficial și coerent.

„Mi-a transmis numărul de telefon al celui care a vrut să facă creditul, ca și cum ei l-ar urmări, după care mi-a spus că o să se deschidă o anchetă. M-am gândit că o să mă sune Poliția peste două săptămâni… dar mă sună un alt bărbat după trei minute, spune că este de la Poliție, comisar și că s-a deschis o anchetă cu numărul cutare. Din nou, am crezut că va urma, Poliția Română, se știe, se mișcă greu, dar în următoarele 10 minute primesc un alt telefon, de la alt bărbat care se prezintă ca fiind polițist, care spune că a preluat cazul, pe alt județ, Suceava. El mi-a spus că mă va suna un reprezentant BNR să îmi spună ce am de făcut”, a mai povestit actrița.

Intră în scenă „inspectorul BNR”

Așa-numitul David Orțan, prezentat drept inspector financiar de la Banca Națională a României, intră în acțiune. Sună de pe un număr de fix, trimite „legitimația” sa pe WhatsApp, alături de un contract de confidențialitate cu sigla BNR. Totul bine pregătit, credibil, fără nicio greșeală care să dea de bănuit. Patricia, convinsă că este parte dintr-o anchetă oficială, semnează virtual și intră într-un cerc al tăcerii impuse – să nu spună nimănui nimic din ceea ce urmează, pentru binele investigației.

„Mă sună și acest presupus reprezentant al Băncii Naționale, de pe un număr de fix. Îmi spune că îmi trimite legitimația lui pe WhatsApp. Apoi m-a întrebat unde sunt și ce fac și m-a rugat să ies, să mă îndepărtez de altă lume. Am făcut ce a zis, apoi mi-a spus că îmi va trimite un contract de confidențialitate. Îmi trimite documentul, semnat, cu sigla BNR, totul OK din punctul meu de vedere. Am mers mai departe cu discuția și îmi spune că eu va trebui să îmi fac un credit la Raifeisen Bank, știa cumva de acest cont al meu. Mi-a spus că trebuie să merg și să fac un credit, să trimit banii, ca el să poată încheia socoteala cu creditul și nimeni să nu mai poată face fraude”, a declarat Patricia Brad.

„Mi-au spus că mă urmăresc pe camere”

Patricia a fost apoi dirijată, pas cu pas, de „inspectorul BNR” spre cea mai apropiată bancă, instruită să verifice datele de contact de pe site-ul oficial al BNR, să confirme că numărul de fix corespunde. Îi spune cum e urmărită prin camerele de supraveghere și cum trebuie să colaboreze deplin.

„M-a inițiat în treaba asta spunând că poliția e lângă el, că el îmi spune tot ce am de făcut, că e de la BNR. Apoi m-a direcționat spre cea mai apropiată bancă, am luat un taxi, nu m-a mai lăsat de la telefon. Am mers la CEC Bank, mi-au spus că mă urmăresc pe camere, să le spun cu ce sunt îmbrăcată, să urmăresc atent unde merg cu buletinul, cine spune nu știu ce în agenție, niște SF-uri. Ei erau tot la telefon cu mine, îmi tot trimiteau să verific site-uri, documente”, a mai relatat aceasta.

„Am închis telefonul”

Ajunsă la CEC Bank, scapă pentru un moment datorită unei erori de sistem: site-ul ANAF nu funcționa, deci creditul nu poate fi procesat în acea zi. Un moment de respiro. Dar nu pentru mult timp.

„În fine, când am vrut să fac creditul, doamna de la CEC mi-a spus că nu merge site-ul ANAF și nu pot să îmi facă creditul astăzi. M-am bucurat că scap, le-am spus că nu le merge site-ul și că o să revin mâine, la revedere. Am închis telefonul”, își amintește femeia.

Intimidare și presiune psihologică

În autobuz, încercând să revină la realitate, Patricia e sunată din nou de „poliție”. I se spune că obstrucționează ancheta, că va fi amendată conform contractului de confidențialitate dacă nu colaborează.

Speriată, coboară și se duce la o altă bancă. La BRD, reușește, în stare de șoc, să acceseze un credit de 100.000 de lei – suma maximă permisă pe care o putea accesa, după criteriile băncii. O face „ca prin ceață”, convinsă că astfel va opri fraudarea conturilor sale.

„Apoi am urcat în autobuz să plec să iau copilul care stătea cu bona. M-a sunat iar unul dintre cei doi care s-au dat agenți de poliție și m-a luat la rost, că dacă îmi dau seama ce înseamnă o asemenea mobilizare, că ei așteaptă cu ochii pe mine, cu BNR-ul, ce pagube cauzez eu și o să primesc amenzi dacă nu fac ce spun ei. Am coborât din autobuz, am luat altul și am mers la BRD și am luat credit, ca prin ceață, în tot acest haos. Apoi l-am trimis dumnealor”, a mai spus Particia.

Deznodământ cu aplauze și… o dispariție rapidă din partea escrocilor

După ce a transferat banii, escrocii i-au mulțumit pentru cooperare și profesionalism. Îi spun că a procedat impecabil, apoi dispar. Închid apelul, șterg mesajele, dispar din WhatsApp – ca și cum n-ar fi fost. Patricia rămâne cu șocul și cu datoria: 100.000 de lei, care cu dobânzile aferente se vor transforma în aproape 28.000 de euro.

„Când le-am trimis banii, i-am rugat să stea și până ajung acasă, să mă ajute să le explic apropiaților ce s-a întâmplat și ce a trebuit să fac. M-au felicitat, că m-am descurcat excelent și au zis că o să rămână la telefon. Când am terminat de pus banii, au închis telefonul, au șters toate mesajele și eu m-am trezit la realitate”, a mai arătat actrița.

„Am fost folosită. Fraierită.”

Patricia a mers la poliție, a depus plângere, însă autoritățile i-au spus că este posibil ca făptașii să nu fie pe teritoriul României. Accentul i-a lăsat impresia că ar putea fi de peste Prut. I s-a explicat că sunt puține șanse să recupereze banii, chiar dacă făptașii ar fi prinși.

„Am sunat la 112, acolo cineva a stat cu mine la telefon și mi-a spus să merg la poliție a doua zi, ceea ce am și făcut, ca să depun plângere. Mi s-a spus că nu se știe dacă vor fi prinși, pentru că nu sunt pe teritoriul țării noastre. După accent, aș spune că erau de peste Prut, deși avea o exprimare foarte bună. Dacă sunt prinși, sunt foarte puține șanse să fie recuperată suma”, mai explică aceasta.

Între timp, ea trebuie să plătească lună de lună un credit contractat sub presiunea unei manipulări psihologice greu de imaginat: „Rămân cu creditul pe cinci ani, voi avea de plătit mai multe decât suma fraudată, pentru că o să plătesc dobânzi, am luat 100.000 de lei, creditul maxim pe care îl pot lua după criteriile băncii, și așa mi-au zis să facem, ca să nu mai poată fi contractat alt credit pe numele meu”.

Un semnal de alarmă

Cazul Patriciei Brad nu este singular, dar este o dovadă că oricine poate fi ținta unor scenarii dramatice și complexe. Modul în care escrocii au orchestrat întreaga „poveste” – cu detalii, documente false, site-uri oficiale folosite ca paravan și o presiune psihologică uriașă – arată cât de expuși suntem în fața noilor forme de fraudă. Iar victimele nu sunt naive, ci oameni obișnuiți, de bună-credință, care își doresc să colaboreze cu autoritățile și care, din păcate, ajung să cadă în capcane bine planificate.

Patricia a ales să-și spună povestea public la îndemnul Poliției Române, pentru ca mesajul să ajungă la cât mai mulți oameni. O lecție amară, dar esențială: „Aș da orice să mă mai trezesc o dată pe 8 aprilie și să nu mai fac greșelile de ieri…”.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Florin Danciu: De la Vlăduța Lupău la Constantin Noica…

Publicat

florin danciu

Aflăm de pe unul dintre site-urile de știri locale că la concertul cântăreței Vlăduța Lupău ”sala a fost în lacrimi”. Să sperăm cu nu a fost nevoie de intervenția pompierilor de la BT Arena! Pe afișul manifestării interpreta ne anunța un ”spectacol de muzică autentică și religioasă”.

Există un anumit tip de presă care adună așa zise postări emoțional/înduioșătoare de pe rețelele sociale și apoi le rostogolește către cititori, cu îndemânarea veselarului care întoarce polonicul cu tocăniță, din marmita companiei, în farfuriile soldaților!

Muzichia religioasă a Vlăduței Lupău este tot un fel de tocăniță, dar nu pentru burțile soldaților, ci destinată publicului spectator. S-a umplut țara de cântări religioase asortate cu adaptări din repertoriile de nunți ale interpreților.

Pentru a aduce un pic de lumină asupra fenomenului reproducem mai jos opinia artistului Grigore Leșe care, printre altele, este doctor în folclor și profesor la Universitatea din București: „Văd că în ultima vreme, țara e plină de pricesneari.

Toată lumea cântă, dar nu știm când e priceasnă, când este cântec de pelerinaj, când este imn? Cred că mai potrivită ar fi denumirea de muzică religioasă. Tematica este variată.

Nu s-a realizat un studiu comparativ, competent, despre muzicile ortodoxe, greco-catolice, protestante. Practica liturgică de cântare a pricesnelor, în intervalul sfintei împărtășanii, a generat, în anumite contexte, o confuzie între chinonicele tradiționale ale liturghiei bisericii ortodoxe și cântecele cu tematică moral-religioasă apărute recent în peisajul românesc.

Cântăreții practică un folclorism religios împins spre superlativ și patetism. Nu toți interpreții pot fi exponenții folclorului religios reprezentativ. Practică simfonismul popular.

Amestecă stilurile, muzica țărănească-religioasă cu muzica laicizată. Au adaptat cântările, glasurile bisericești și au transformat repertoriul din ritualul liturgic în business.  S-a ajuns la o deformare a melodiilor.

La o încorsetare a ritmurilor. Au șlefuit timbrurile. Se execută efecte savante și câteodată acestea devin obositoare. Adică, la ce mă refer? Am auzit câteodată câte o pedală. Dom’le, și o pedală, știți ce înseamnă pedala aceea pusă, dar cu glasul? Ăla e glasul lui Dumnezeu.

Pedala aceea este glasul lui Dumnezeu. De-aia nu pot să mă joc de-a pedala electronică. Nu! Aia e rugăciune. Trebuie cultivată simplitatea. Dacă vii să cânți o priceasnă, atunci vii să cânți o priceasnă sau un cântec religios, simplu!”

Meșteșugul interpretei

Revenind la afișul manifestării cu „muzică autentică și religioasă” ne întrebăm ce o fi aia muzică autentică? Și un copil afon care știe câteva acorduri poate produce muzică autentică. E adevărat, proastă! Atunci de ce te-ai apuca să cânți „Rugă pentru părinți” tu, Vlăduța Lupău? Autentic ar fi însemnat să-l chemi pe Ștefan Hrușcă pe scenă.

El ar fi fost autentic, dar astfel doamna interpretă a încercat să fure ceva din emoția cântecului și s-o transmită „sălii în lacrimi”. Și aici trebuia ca meșteșugul interpretei, indiscutabil de altfel, să se transforme în artă, ceea ce nu s-a întâmplat, de unde și reacțiile negative ale celor care au ascultat interpretarea pe rețelele sociale!

Vlăduța Lupău este un excelent meșteșugar în profesia sa, ea ilustrând foarte bine fenomenul lăutărismului de care era obsedat Constantin Noica. Ilustrul filozof îi critica, prin anii 80 ai secolului trecut, pe intelectualii României că sunt superficiali și mediocri.

Cine s-ar fi gândit că, după 40 de ani, lăutărismul va triumfa în societatea democratică nu numai în lumea artistică, ci și la urne?

Altfel, Vlăduța Lupău este divă și vedetă, dar nu artistă, așa după cum infinit de puțini politicieni sunt și bărbați de stat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Parcare într-o intersecție în cartierul Gheorgheni. Șoferița, indiferentă

Publicat

parcare

O clujeancă a reclamat, joi, parcarea ”minunată” fix intr-o intersecție din cartierul Gheorgheni, zona străzillor Albini – Heltai Gaspar, în apropierea fostei școli generale nr. 22. 

”M-a deranjat că a pus în dificultate o ambulanță ce transporta un pacient la dializă. Am sunat la numărul de pe bord să vină să mute mașina.

Doamna care a venit era foarte indiferentă. Noi toți am deranjat o mașină parcată în intersecție”, a relatat clujeanca.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate