Connect with us

ECONOMIE

Ce îi așteaptă pe antreprenori în 2025? Evenimentul toamnei la Cluj, dedicat antreprenorilor clujeni 

Publicat


antreprenorilor

Viorel Băltărețu, deputat USR de Cluj, organizează în 31 octombrie un nou eveniment dedicat antreprenorilor clujeni. De data aceasta, dezbaterea are în focus creșterile de taxe preconizate pentru 2025.

Alături de fostul antreprenor clujean, antreprenori și specialiști importanți în domeniul financiar, economic și social oferă strategii de adaptare la contextul economic problematic din anul următor: Dragoș Petrescu (Consiliul Director Romanian Business Leaders, membru în Boardul Concordia și Președinte City Grill Restaurants), Cristian Popa (Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României și fost Director de Investiții), Oana Țoiu (vicepreședintă a Camerei Deputaților, membră a Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială), Violeta Alexandru (deputată, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale).

Îngrijorările antreprenorilor

“Angajații și angajatorii din mediul privat sunt îngrijorați – și pe bună dreptate –  de modificările fiscale pe care le anticipează pentru 2025.

Guvernul pur și simplu nu mai are bani să finanțeze cheltuielile statului, așa că ne așteptăm ca toate taxele – de la TVA la impozitele pe salariu, de la taxele pe venituri la cele pe profit sau dividende – să crească.

Dar ar fi greșit să vedem aceste creșteri ca pe proverbialul drob de sare. Putem să oprim drobul să ne zdrobească veniturile și afacerile, votând neechivoc împotriva partidelor care tratează  abuziv angajații și angajatorii din mediul privat.”

Pe agenda evenimentului se află teme precum:

•  Impactul contextului politic național și al trendurilor din economia globală asupra antreprenorilor români

•  Strategii de adaptare și dezvoltare pentru antreprenori

•  Construcția unui business rezilient într-un context incert

•  Lecții din crizele anterioare pentru o adaptare mai bună

Comportament abuziv al statului

Deputatul USR, care a lucrat în acest mandat la o serie de inițiative legislative pentru mediul privat, organizează întâlniri recurente cu oamenii de afaceri.

“Mă întâlnescperiodic cu antreprenorii români. Deja sunt afectați de creșterile de taxe din ultimii ani și de imprevizibilitate. Regimul fiscal se schimbă peste noapte.

Este un comportament abuziv al Statului.

În cazul în care 2025 aduce un nivel superior al taxării, urmează o inevitabilă contractare a sectorului privat, cu efecte de tip avalanșă în economia românească: prețuri mai mari la produse și servicii,  mai puține locuri de muncă, mai puțini bani la buget”, a mai spus Băltărețu.

Cei interesați să participe sunt invitați să găsească detaliile relevante și formularul de înscriere aici: https://bitly.cx/antreprenoriat.

Evenimentul are loc la Platinia Conference Hall, de la ora 17:00.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FC Botoșani – „U” Cluj, 1-2. Liderul își respectă BLAZONUL

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a jucat, luni seara în deplasare, cu FC Botoșani, într-un meci din etapa a 14-a a Superligii de fotbal. Clujenii ocupau fotoliu de lider cu 26 de puncte în timp ce Botoșaniul era pe ultimul loc cu 12 puncte. După un joc în care a dominat la toate capitolele, liderul își respectă blazonul, învingând cu 2-1, goluri marcate de Bodișteanu (min.4), respectiv Cristea (min.45) și Miranyan (min.88).

Echipele de start:

FC Botoșani (4-2-3-1): Anestis – Diez, Sadiku, Miron, Pavlovic – Aldair, Francisco Junior – Friday, Ongenda, Bodișteanu – Fulop
Rezerve: E. Pap, D. Gabriel, Kaprof, E. Lopez, Matricardi, Z. Mitrov, Mouaddib, Pănoiu, Petro, Șeroni, Țigănașu
Absenți: –
Antrenor Liviu Ciobotariu

FC Botoșani – „U” Cluj, 1-2. Liderul își respectă BLAZONUL

„U” Cluj (4-4-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Simion, Bic, Ov. Popescu, Berto – Thiam, Blănuță
Rezerve: Gorcea, Bota, Codrea, Lasure, Miranyan, Mitrea, Nistor, Oaidă, Oancea, Rață, A. Ștefan, Tchassem
Absenți: Silaghi (accidentat), Van der Werff (incert)
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Meciul începe cu un gol marcat de Bodișteanu în min.4, care a profitat de faptul că nu l-a atacat nimeni și a șutat de la 20m, surprinzându-l nepregătit pe Gertmonas.

Clujenii trec la timonă și presează careul grecului Anestis. Thiam are o ocazie bună în min.23, însă mingea șutată de el spre vinclu este deviată. După doar 3 minute, șutul frumos al lui Ovidiu Popescu de la marginea careului lovește bara.

Moldovenii fac din ce în ce mai greu față presiunii însă sunt periculoși pe contraatac. Ongenda are o ocazie bună în min.33, însă mingea este deviată în corner.

În min.45, „U” restabilește egalitatea, 1-1, după ce Cristea înscrie cu o frumoasă lovitură de cap.

Repriza a doua a fost mai tacticizată decât prima, ocaziile au fost puține, jocul a devenit unul de uzură. Botoșaniul face pasul înapoi, „U” încearcă să dea lovitura de grație.

Aceasta vine în min.88 când, la prima atingere a balonului, Miranyan înscrie pentru 1-2 cu o lovitură de cap după o centrare excelentă a lui Nistor.

În min.90+3, Rață trimite mingea în bară. Clujenii își respectă blazonul și, în urma unui joc controlat în întregime, înving cu 2-1 și se mențin pe primul loc al Superligii.

Notele Cluj24:

Gertmonas 6 – Boboc 6, Masoero 6, I. Cristea 7, Chipciu 7 – Simion 6, Bic 6, Ov. Popescu 7, Berto 6 – Thiam 7, Blănuță 5,
Nistor 7, Rață, A. Ștefan, Tchassem, Miranyan

Citește mai departe

EVENIMENT

Rudele primarului Matei și ale președintelui de la urbanism din Turda, beneficiarii unui ansamblu cu blocuri de 10 etaje

Publicat

Consiliul Local Turda a aprobat, la finalul lunii septembrie, un proiect pentru construirea unui ansamblu de blocuri de 10 etaje, pe strada Univers din municipiu. Printre beneficiari se numără firme controlate de apropiați ai primarului Cristian Matei și ai președintelui Comisiei de Urbanism, Paul Sârbu.

La finalul lunii trecute, Consiliul Local Turda a aprobat planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru construirea unui complex de locuințe colective și spații comerciale. Proiectul a trecut cu 11 voturi „pentru”, 4 „împotrivă” și 4 „abțineri”.

Complexul, desfășurat pe 2,2 hectare, va include cinci blocuri cu un regim de înălțime de până la 10 etaje, însumând circa 655 de locuințe.

O afacere de familie

Proiectul a născut controverse din cauza legăturilor directe între beneficiarii dezvoltării și liderii administrației locale. Terenul destinat construcției este proprietatea mai multor entități și persoane fizice: New Old Logistics Investment SRL, Contec Foods SRL, DON 20 SRL (firma fiului primarului), Gianina Silvia Matei (nora primarului), și Ionuț-Bogdan Matei (fiul primarului).

Datele de pe termene.ro arată că New Old Logistics Investment SRL este deținută de fiica primarului, Oana Matei (33,34%), de apropiata sa, Andreea Mureșan (33,33%) și Ancuța Sârbu (33,33%), soția consilierului Paul Sârbu. Firma a avut în 2023 o cifră de afaceri de 501.811 lei și un profit de 243.198 lei.

Rețele de influență și afaceri

Documentația tehnică a proiectului a fost elaborată de arhitectul Claudiu Piper, un cunoscut al lui Paul Sârbu și, potrivit presei locale, angajat în firma LSS Consulting, pe care Paul Sârbu a cedat-o la intrarea în Consiliul Local.

În prezent, Sârbu activează ca proiectant la SS Construct Proiect SRL, o firmă deținută în trecut împreună cu asociatul de la LSS Consulting. În aceeași firmă este angajată și soția sa, Ancuța Sârbu, care deține și funcția de ofițer financiar la Compania de Apă Arieș și este membru în Consiliul de Administrație al Salinei Turda, ambele instituții fiind sub controlul Primăriei.

Proiecte aprobate anterior de Consiliul Local

Acesta nu este primul proiect susținut de Consiliul Local Turda cu implicații familiale. În 2023, Consiliul a aprobat introducerea în intravilan a unui teren de 3,8 hectare, achiziționat anterior la un preț redus din extravilan, pentru care proiectul tehnic a fost întocmit de LSS Consulting, fosta firmă a consilierului Sârbu.

Cererea a fost inițiată de Avip Promedia SRL și persoane fizice. Potrivit Partidului Mișcarea Populară (PMP), valoarea terenului a crescut considerabil după această decizie.

Societatea Avip Promedia SRL este asociată (50%) cu Agro Potaissa SRL, cealaltă jumătate fiind deținută de Easy Clean Master SRL. La Easy Clean Master SRL, Dorina Matei (soția primarului), Oana Matei (fiica primarului) și Ancuța Sârbu (soția consilierului Sârbu) sunt partenere. Relațiile de afaceri dintre acestea au stârnit acuzații de nepotism și conflicte de interese.

Reacții ale opoziției și controverse

La ședințele Consiliului Local, consilierul Adrian Nap (fost consilier PMP, actual AUR) l-a întrebat pe Paul Sârbu dacă nu se află în conflict de interese, dar nu a primit un răspuns clar. Ulterior, Sârbu a negat acuzațiile, pe care le-a catalogat drept „mișelești”.

Oponenții au atras atenția asupra ritmului rapid în care proiectele sunt aprobate și asupra suspiciunii de facilitare a acestora pentru investitorii din cercul primarului Matei și al consilierului Sârbu. Ei susțin că procesul de urbanism din Turda pare să fie orientat mai mult spre interesele câtorva investitori apropiați administrației, în detrimentul transparenței și al interesului public.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj și Wizz Air inaugurează noi zboruri spre Stuttgart și Lisabona, în premieră

Publicat

wizz

Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj anunță extinderea rețelei sale de destinații pentru sezonul de iarnă 2024 cu două noi rute internaționale: Stuttgart și Lisabona.

Astfel, pasagerii pot călători deja direct, începând de ieri, 27 octombrie 2024 spre Stuttgartşi de astăzi, 28 octombrie 2024 spre Lisabona. Zborurile spre aceste destinațiisunt operate în premieră de compania aeriană Wizz Air.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj își consolidează astfel poziția de lider regional pe piața aeroporturilor din România, oferind pasagerilor din Cluj și din întreaga regiune a Transilvaniei oportunitatea de a călători spre aceste două mari orașe europene.

Wizz Air este principala companie aeriană de pe Aeroportul Cluj, oferind o gamă largă de destinații care asigură conectivitatea pentru regiune.

Cu prețuri accesibile și o flotă modernă, Wizz Air joacă un rol esențial în extinderea oportunităților de călătorie aeriană pe plan internațional pentru locuitorii din Cluj-Napoca și în atragerea turiștilor în inima Transilvaniei.

Ce se poate vizita la Stuttgart și Lisabona

Stuttgart, capitala landului german Baden-Württemberg, este un oraș renumit pentru industria auto și oferta sa culturală variată, incluzând muzee de prestigiu și piețe de Crăciun. Stuttgart este destinația perfectă pentru o escapadă de iarnă, dar va deservi şi călătoriile de business.

Lisabona, capitala Portugaliei, impresionează prin cultura sa vibrantă, peisajele pitorești și bucătăria delicioasă.Tramvaiele galbene, plajele lungi de-a lungul râului Tejo și monumente istorice ca Turnul Belem și Mănăstirea Jerónimos, ambele în Patrimoniul Mondial UNESCO, atrag anual milioane de turiști.Destinația este perfectă pentru un city-break și poate fi vizitată în orice anotimp.

Pe lângă cele două rute noi adăugate rețelei de rute ale Aeroportului Internațional Cluj, Wizz Air a reluat luna aceasta și zborurile spre Viena și Lyon, consolidând legăturile cu comunitățile de români din Austria și Franța și stimulând schimburile comerciale și culturale între regiunea Transilvaniei și cele două state europene.

De asemenea, din sezonul de iarnă s-au reluat și zborurile spre Abu Dhabi, oferind pasagerilor noi oportunități pentru călătorii de afaceri și turism.

Noile destinațiisunt disponibile în sistemul de rezervări conform programului următor:

Cluj-Napoca – Stuttgart – joi și duminică

Cluj-Napoca – Lisabona – luni și vineri

Cel mai mare aeroport regional

Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj, a precizat cu această ocazie:„Apreciem în mod deosebit decizia companiei Wizz Air de creștere a operațiunilor de zbor, oferind diversitate alternativelor de călătorie de pe aeroportul clujean.

Aceste noi rute vor îmbunătăți semnificativ conectivitatea internațională a Clujului.Este evident faptul că eforturile constante depuse de întreaga echipă a Aeroportului Internațional Cluj de creștere a conectivității regiunii, continuă să se bazeze pe profesionalism, viziune și excelență în dezvoltarea celui mai mare aeroport regional din România.”

David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a transmis următoarele:„Parteneriatul de peste 17 ani cu compania Wizz Air se dovedește astăzi că a fost de un real succes, prin cele 2 noi rute inaugurate, Stuttgart operată în premieră de pe aeroport printr-un zbor direct și Lisabona, o destinație îndelung solicitată de la Cluj-Napoca. Noile rute și reluarea celor operate anteriorsubliniază angajamentul Aeroportului Internațional Cluj pentru dezvoltarea continuă a serviciilor aeroportuare cu scopul de a răspunde cerințelor în creștere ale pasagerilor.”

800.000 de locuri de vânzare

Anastasia Novak, Corporate Communication Manager la Wizz Air, a declarat:„Suntem încântați să intrăm în cel mai mare sezon de iarnă de până acum, oferind zeci de rute noi pe care cliențiile pot explora în întreaga noastră rețea.

Suntem încântați să inaugurăm două noi rute pe aeroportul din Cluj-Napoca, oferind mai mult de 800.000 de locuri la vânzare pentru pasageri și flexibilitate în timpul sezonului ce va urma. Aceste noi rute ne evidențiază angajamentulde a ne extinde rețeaua și de a oferi opțiuni de călătorie accesibile pentru pasagerii noștri. Echipați cu o flotă de ultimă generație, aflată în creștere, continuăm să investim în îmbunătățirea performanței noastre operaționale și a experienței clienților, menținând în același timp cele mai înalte standarde de sustenabilitate din industrie.”

În prezent, compania aeriană Wizz Air operează zboruri de pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj în sezonul de iarnă sprepeste 26de destinații unice.

Despre Wizz Air

Wizz Air operează o flotă de 224 de aeronave Airbus A320 și A321. O echipă dedicată de profesioniști în aviație asigură servicii superioare și tarife reduse, ceea ce face ca Wizz Air să fie alegerea preferată a 62 de milioane de pasageri în anul financiar 2024, ce s-a încheiat la 31 martie 2024.

Wizz Air este listată la Bursa de Valori din Londra cu abrevierea „WIZZ”. Compania a fost numită recent în top cinci cele mai sigure companii aeriene din lume de către airlineratings.com, singura agenție de siguranță și rating de produse din lume, și a fost desemnată „Compania aeriană a anului” de către Air Transport Awards în 2019 și în 2023.

De asemenea, Wizz Air a fost recunoscută drept „Cea mai sustenabilă companie aeriană low-cost” în cadrul World Finance Sustainability Awards, în 2021-2024, și a primit distincția „Grupul aerian al anului pentru sustenabilitatea mediului la nivel mondial” în cadrul CAPA-Centre for Aviation Awards for Excellence 2022-2023.

Toate zborurile Wizz Air sunt operate cu aeronave Airbus A320 cu 180 de locuri, A320neo cu 186 de locuri, A321 cu 230 locuri și aeronave Airbus A321neo cu 239 locuri.

 

Citește mai departe

Editorial Opinii

EDITORIAL. Ce poate face un independent în Camera Deputaților? Nimic

Publicat

editorial

Sabin Sărmaș a decis să își joace cariera politică pe cartea independentului, crezând că, dacă pozează într-un candidat care nu e nici cu ăia, nici cu ăilalți, ar avea șanse mai mari la vreo funcție.

Și-a testat ”independența” la alegerile locale din 9 iunie, profitând de mirajul acestui cuvânt, fără să explice clujenilor și efectele post-electorale.

Ce putea face un primar independent, dacă ar fi fost ales, având un consiliu local ostil și care îl leagă 4 ani pe un edil de mâini și de picioare, acesta devenind un simplu decor? Mai nimic.

Independent sună bine, dar atât. Practic, pragmatic vorbind, e egal cu zero.

Să nu îl credeți cumva un arogant pe Sabin Sărmaș, care chiar ar fi crezut că va câștiga Primăria Cluj-Napoca. Nu. Totul a fost calculat –  candidatură, imagine, discurs, bani investiți, pentru a-și crește notorietatea, alegerile locale fiind, de fapt, doar o trambulină pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Vă amintiți cum spunea Sabin Sărmaș, după ce a pierdut alegerile, că va rămâne primarul din umbră al clujenilor și va sancționa administrația Boc, venind cu propriile soluții la problemele locale? Unii l-au crezut.

Ce a făcut apoi ”independentul” la Primăria Cluj-Napoca? Și-a abandonat rolul de primar din umbră și a aruncat pe piață noul proiect, cel de candidat ”independent” la Camera Deputaților, pohta cea pohtit, de fapt.

Pe ce mizează Sărmaș în noul demers de aruncat praf în ochii electoratului? Pe un discurs populist și pe mesaje dragi alegătorilor, transmițându-le că trage pentru ei, nu pentru politicieni, nefiind nici cu ăia, nici cu ăilalți.

Ca și la alegerile locale, Sabin Sărmaș evită să explice ce se va întâmpla după, dacă va fi ales în Parlament.

Un vot din 332

Ce poate face un deputat independent? Chiar nimic.

Are doar un vot din 332, cu care nu poate influența nimic, nici un proiect de lege. Degeaba ar propune o lege fantastică, utilă, nemaivăzută, dacă aceasta va primi un singur vot, al lui, în cazul fericit în care ar ajunge, vreodată, să fie supusă ordinii de zi.

Ca deputat independent, ajunge în grupul neafiliaților, unde aterizează cei cărora un partid le retrage sprijinul politic, cei care demisionează dintr-un partid, și care sunt un fel de paria în Parlament.

Ca deputat neafiliat nu mai pupă șefia vreunei comisii parlamentare, cum a fost pe vremea când era deputat PNL, ci va avea doar statutul de membru simplu, insignifiant.

Ca deputat independent din grupul neafiliaților va avea rar dreptul la cuvânt în plen.

Ca deputat independent nu va putea face nimic pentru a-i sprijini pe cei care care l-au votat și și-au pus speranțele în el.

Cu ce se alege ”independentul” Sabin Sărmaș dacă va găsi suficienți votanți care să-l trimită în Parlament, după ce a tras, evident, doar pentru el?

Căruță de bani

Cu o căruță de bani și alte avantaje aferente funcției: 18.720 de lei brut pe lună, la care se adaugă o sumă forfetară de 30.000 de lei pe lună, pentru funcționarea cabinetului parlamentar, din care nu trebuie să justifice toți banii.

De asemenea, un deputat mai primește lunar 4.600 de lei pentru chiria în București, dar și 400 de lei/zi ca diurnă.

Avantajele unui deputat nu se opresc, însă, aici, în condițiile în care aleșii neamului pot călători gratuit cu trenul în perioada mandatului și mai beneficiază și de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână.

Totodată, un parlamentar primește și un telefon de serviciu cu abonament inclus.

Să nu uităm și de pensia specială, de 2000 de lei pe lună pentru un mandat de patru ani, de care Sărmaș va beneficia deja.

Așadar, ce poate face deputatul ”independent” Sabin Sărmaș pentru clujeni? Nimic. Restul e gargară.

Și nu este exclus ca, dacă va fi ales și nu va face nimic câteva luni, să îl vedem cum se înscrie la PSD, chemat de unchiul Vasile Dîncu…

Cum spunea sociologul Ioan Hosu, profesor la UBB: ”Candidat independent nu există! Întotdeauna trebuie să vezi cine trage sforile”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax