Connect with us

CULTURA

Ce faci în FEBRUARIE? 14 idei pentru cum să-ți PETRECI timpul în Cluj-Napoca

Publicat


photo 1484712401471 05c7215830eb

Dacă ești clujean sau turist în Cluj-Napoca, ai la dispoziție numeroase variante în care îți poți petrece timpul liber luna aceasta. Fie că vorbim despre potențiale cadouri de Valentine’s Day sau de o evadare din monoton, cele 14 idei de evenimente acoperă o gamă largă de activități cu care te poți delecta în februarie 2022.

1. Premiera filmului „Miracol”

Thrillerul psihologic românesc „Miracol” va apărea pentru prima dată, în Cluj-Napoca, miercuri, 2 februarie, între orele 19:30 și 22:00, la Cinema City din Iulius Mall, în prezența echipei.

Aceasta e compusă din regizorul Bogdan George Apetri, producătoarea Oana Iancu și actorii Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu și Ovidiu Crișan, personalități ce vor răspunde la curiozitățile publicului în încheierea filmului.

Biletele pot fi achiziționate la linkul https://bit.ly/MiracolLaCluj, iar trailerul poate fi vizionat la https://youtu.be/lQlxi3051fU.

2. Jocuri de masă, quiz-uri și karaoke

L’Autre Café, pubul situat pe strada Ion Creangă, Nr. 8, pune la dispoziție o serie de activități interactive.

Astfel, seara cu jocuri de masă (board game night), din prima zi a lunii, are intrarea liberă, fiind dedicată tuturor celor care vor să se joace și să cunoască oameni noi.

Seara chestionarelor de cultură generală (quiz night) va avea loc pe 2 februarie, de la ora 19, unde organizatorii promit drept premii: o sticlă de tărie pentru locul 1, un rând de bere pentru locul 2 și un rând de shot-uri pentru locul 3.

Regulile jocului sunt după cum urmează:

Echipele trebuie să fie formate din maxim 4 jucători, iar pentru fiecare jucător în plus se va deduce câte un punct din punctajul final. Telefoanele mobile sunt interzise, cei surprinși riscă descalificarea întregii echipe. Telefonul nu face parte din echipă.

Seara de karaoke din 5 februarie invită pasionații de cântat la un concurs în care 3 dintre cei mai talentați vor fi premiați, ei fiind aleși de public.

Rezervările pentru oricare dintre cele 3 evenimente se fac telefonic, la numărul 0741 245 311.

No photo description available.

3. Quiz-uri săptămânale la Cleo Pub și la Shto Bar

În prima zi a lunii februarie, Cleo Pub invită clujenii competitivi la quiz, de la ora 19, la adresa pub-ului, pe strada Clinicilor, Nr. 35, eveniment ce va avea loc în fiecare marți.

Consumația obligatorie este de minim 90 de lei la masă. Pentru rezervări, doritorii sunt invitați să sune la numărul 0748 694 099.

De asemenea, pe 2 februarie, de la ora 19, se desfășoară o seară de quizuri și la barul Shto, de pe strada Memorandumului, Nr. 6, continuându-se în fiecare miercuri.

Atât la Cleo Pub, cât și la Shto Bar, taxa de participare este de 10 lei de persoană, care va fi strânsă înaintea rundei 5. Rundele din cadrul ambelor locații au tematicile următoare:

Runda 1 – identificare imagini, diverse domenii

Runda 2 – Cultură generală

Runda 3 – Sport

Runda 4 – Recunoaște melodia

Runda 5 – Recunoaște filmul

Runda 6 – Geografie & istorie

Runda 7 – Runda aleasă de echipa de pe locul 4

Runda 8 – Runda surpriză

Regulile jocurilor pot fi consultate pe paginile de Facebook Cleo Pub și Shto.

4. Show de stand-up cu Raul, Mukinka și Florin Gheorghe

Duminică, 6 februarie, în intervalul orar 19:00-22:00, va avea loc un spectacol de stand-up comedy la FORM Space, unde invitații sunt Raul, Mukinka și Florin Gheorghe, renumiți pentru momentele de la iUmor. Ușile vor fi deschise începând cu ora 17:00.

Accesul minorilor este interzis, iar certificatul verde este obligatoriu.

Biletele se pot cumpăra aici.

May be an image of 3 people and text that says "REFORMING ING RE FORM THESPACE THE SPACE STAND-U COMEDY POINT CE2018 冰州 Stand up comedy cu: Raul, Mukinka și Florin Gheorghe 06.02.2022/ Open Doors 17:00 Show Starts 19:00"

5. Piesa de teatru „KEAN”, după după Jean-Paul Sartre și William Shakespeare

La Teatrul Național din Cluj-Napoca, vineri, 11 februarie, între 19:00 și 20:30, se pune în scenă piesa de teatru „KEAN”, după după Jean-Paul Sartre și William Shakespeare, în regia lui Mihai-Florian Nițu.

În distribuție sunt: Mihai-Florian Nițu (rolul lui Kean), Alexandra Tarce (rolul Annei) și Matei Rotaru (în rolul lui Salomon).

„Spectacolul vorbește despre condiția actorului ducând o viață haotică, risipitoare, pătimașă, imposibil de ținut în frâu. Aflat la declinul carierei, când rolurile i se învălmășesc în memorie, când alcoolul îi aburește mintea, eroul pare a trăi într-un plan paralel cu realitatea, ghidându-se după legi proprii, care-l duc la faliment”, susțin organizatorii în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Biletele pot fi achiziționate aici.

Alte piese de teatru care vor fi puse în scena de la Teatrul Național sunt: „Nu mai ține linia ocupată” (12 februarie), „O noapte furtunoasă” (13 februarie), „Chiritza în carantină” (15 februarie), „Amalia respiră adânc” (18 februarie), „Crimă cu pistol și bile” (19 februarie), toate de la ora 19.

Pe pagina oficială de Facebook a Teatrului Național din Cluj-Napoca este, de asemenea, o postare cu toate momentele artistice care vor avea loc în această lună.

May be an image of text

6. Show-ul de comedie „Una Scurtă”

La cinema-ul „Florin Piersic” din Cluj-Napoca, în data de 15 februarie, de la ora 20:00, va avea loc spectacolul „Una Scurtă”, prezentat de MC Vio.

Invitații serii sunt Sorin Pârcălab, Toma, Cristi Popesco, Sergiu Floroaia, Dan Frînculescu și Sergiu Mirică.

Show-ul este destinat persoanelor care au peste 16 ani, iar accesul se face conform reglementărilor în vigoare.

Biletele se găsesc pe punchlineevents.

7. Concerte la FORM Space

În clubul FORM Space, de pe Aleea Stadionului, vor avea loc mai multe concerte luna aceasta.

Pe 4 februarie, Roadkill Soda, o trupă rock’n’roll fondată în București, va susține un concert, iar în data de 5, vor cânta cei de la Robin and the Backstabbers.

O săptămână mai târziu, pe 12 februarie, formația Byron va concerta la aceeași locație, biletele nefiind încă disponibile.

Ușile se deschid la ora 17. Cei care ajung în intervalul 17-19 beneficiază de un discount de 30% la băuturi. Prestațiile muzicale se vor încheia la ora 22.

Accesul se face pe baza certificatului verde, evenimentele fiind destinate persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.

Biletele la Roadkill Soda se găsesc aici, iar cele pentru Robin and the Backstabbers aici.

May be an image of one or more people and indoor

8. Concert Bucovina

Dacă îți place folk metal-ul românesc, la Hardward Pub din Cluj-Napoca, ai șansa de a asculta live formația Bucovina, care va susține două concerte, primul în data de 4 februarie, și al doilea pe 5 februarie, ambele de la ora 19.

Biletele pot fi cumpărate de pe iabilet.ro.

9. Târg de nunți

Wedding Days Cluj continuă în perioada 4-6 februarie, la Bistro Ballroom Center, de pe strada Bobâlnei, Nr. 66.

Primul târg a avut loc în luna ianuarie, la Iulius Mall, unde ofertele au cuprins atât necesitățile privind vestimentația și accesorizarea, cât și cele ale decorului și deserturilor.

Dacă urmează să te căsătorești sau ai prieteni care vor deveni miri în curând, nu rata ofertele de anul acesta.

10. Teatru de păpuși: „Aventurile lui Puck”

Duminică, 6 februarie, la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, va fi pus în scenă un spectacol pentru publicul larg, realizat după „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Cristian Nedea.

„Spiridușul Puck, al cărui nume îl poartă și teatrul clujean, le este spectatorilor călăuză printre diferite lumi: cea a zeilor, cea a zânelor și cea a muritorilor. Adaptarea scenică propune descifrarea tărâmurilor fantastice, prin intermediul teatrului de animație. Astfel, lumea muritorilor este reprezentată de păpuși în contrast cu lumea zeilor și a zânelor. Simbol al destinului, hâtrul Puck declanșează experiențe magice și situații haotice pline de umor”, notează organizatorii în descrierea evenimentului de pe Facebook.

În distribuție sunt: Ionuț Constantinescu, Andreea Bolovan, Ion Iurcu, Radu Lărgeanu, Ramona Atănăsoaie, Angelica Pamfilie, Iulian Lungu, Robert Trifan și Călin Mureșan.

„Scenografia și pictura sunt semnate de Elena Ilaș, sculptura de Florin Marin, ilustrația muzicală de Attila Nagy, light designul de Călin Negrea, iar regia tehnică de Mihai Pamfiloiu.

Spectacolul este prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de zece ani”, completează organizatorii.

11. „Bărbierul din Sevilla”

Opera în trei acte „Bărbierul din Sevilla”, după piesa Le Barbier de Séville de Pierre Beaumarchais, va avea loc în data de 16 februarie, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, fiind destinată tuturor celor cu vârsta de peste 7 ani, după cum precizează organizatorii în descrierea evenimentului de pe Facebook.

„Spectacolul îl readuce în lumina reflectoarelor pe Figaro, bărbierul spaniol plin de umor, curajos și romantic, care conferă farmec poveștii de dragoste dintre neliniștitul Conte Almaviva și frumoasa Rosina. Creația lui Gioachino Rossini a înregistrat un succes răsunător chiar de la premiera sa absolută din anul 1816, atunci când a fost prezentată sub titlul inițial, sugestiv de altfel, <<Almaviva>> (Inutila precauțiune). Veselul bărbier ține și în prezent capetele de afiș ale teatrelor de operă din întreaga lume”, notează aceștia, referitor la momentul artistic.

Biletele se pot achiziționa cu un click aici.

12. Două spectacole de balet la Opera Națională Română

La aceeași locație, se vor desfășura două spectacole de balet: „Giselle”, în două acte, în data de 11 februarie și baletul „Don Quijote”, din 23 februarie.

Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii şi doar pentru:

  • persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
  • persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2

Participanții trebuie să facă dovada acestor situaţii prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19, iar certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate, excepție facând persoanele cu vârsta sub 12 ani.

May be an image of indoor

13. Petrecerea „The Squid Game”

Vineri, 18 februarie, va avea loc o petrecere la un bar nou din Cluj-Napoca. Acesta se află în Piața Muzeului, la Nr. 5, aproape de cetățuie.

„Ne distrăm pericol la No Name. Calamarul are muzică tare bună, numai una și una. Cine nu bea și dansează pe masură, e eliminat. Dacă ții la prieteni, ia-i cu tine”, spune personalul No Name.

Rezervările se fac telefonic, la numărul 0745 005 965.

14. Concert B.U.G. Mafia

Trupa rap B.U.G. Mafia va susține un concert din cadrul turneului „8 zile din 7”, la clubul FORM Space, de pe Aleea Stadionului, Nr. 2, în data de 25 februarie 2022.

Concertul a fost amânat pentru a patra oară din cauza situației pandemice și a restricțiilor în vigoare, dar organizatorii speră ca de data aceasta, BUG Mafia să poată concerta pentru clujeni.

Biletele deja cumpărate rămân valabile pentru noua dată, restul putând fi achiziționate de pe bilete.bugmafiaoficial.ro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Excelența academică și tradițiile culturale, sărbătorite la Cluj-Napoca în cadrul unui eveniment festiv

Publicat

Marți, 10 decembrie 2024, Institutul de Istorie „George Barițiu” și Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, organizează un eveniment special dedicat excelenței academice și promovării tradițiilor culturale. Manifestarea va reuni personalități marcante ale comunității științifice și culturale, prezentând cele mai importante lucrări editoriale ale anului.

Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Academia Română, Filiala Cluj-Napoca și Ghepard Communication invită publicul marți, 10 decembrie 2024, începând cu ora 9:30, în Sala Festivă a Hotelului Radisson Blu (str. Stadionului, nr. 1), la un eveniment festiv dedicat excelenței academice și promovării tradițiilor culturale. Intrarea este liberă.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate cele mai importante apariții editoriale din anul curent, rod al unor cercetări complexe. Manifestarea îi va avea invitați pe acad. Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, dar și a altor personalități marcante ale comunității științifice și culturale clujene.

Premii și distincții pentru personalități remarcabile

În cadrul evenimentului, vor fi decernate diplomele și trofeele de Membru de Onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române ÎPS Andrei, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului și Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, și inspectorului școlar prof. Hadrian Virgil Arion.

Totodată, va avea loc lansarea celor mai recente publicații ale cercetătorilor din cadrul institutului, aducând în prim plan lucrări științifice de anvergură și contribuția acestora la aprofundarea cunoașterii istorice.

Programul va fi întregit de un moment artistic dedicat sărbătorilor de iarnă, prin interpretarea unor colinde, de către elevi ai Colegiului Național Ortodox „Mitropolit Nicolae Colan”.

Recunoașterea eforturilor derulării unor cercetări de înaltă calitate

Organizată cu sprijinul Radisson Blu, al Asociației Femeilor de Afaceri din Cluj, al Băncii Transilvania și al Fundației Transilvania Leaders, manifestarea se înscrie în seria de inițiative dedicate promovării valorilor academice, culturale și artistice, marcând recunoașterea eforturilor derulării unor cercetări de înaltă calitate.

Lista publicațiilor ce vor fi prezentate în cadrul evenimentului:

  • Ottmar Trașcă, Virgiliu Țârău, Corneliu Pintilescu (editori) – Building a Nazi Racial Community in the South-East. Mobility and Transnational Transfers between Nazi Germany and the South-Eastern European „Volksdeutsche”, Regensburg, Friedrich Pustet, 2024; Prezintă: dr. Remus Gabriel Anghel
  • Mihaela Gligor și Ofelia Thirer (editori) – Rîbnița însângerată. Mărturii din acele zile. Cu o corespondență între supraviețuitori, prefață de Radu Ioanid, Introducere de Paul A. Shapiro, Oradea, Editura Rațio et Revelațio, 2024; Prezintă: dr. Ottmar Trașcă
  • Anuarul Institutului de Istorie „George Barițiu”, Series Historica 2024 și Revista Economică; Prezintă: dr. Iosif-Marin Balog
  • Ionuț Constantin Isac și Victor Constantin Măruțoiu (editori) – Dumitru Isac, Scrieri filosofice și literare, ediția a II-a, Cluj-Napoca, Ed. Ecou Transilvan, 2023; Prezintă: dr. Virgil Ciomoș;
  • Doru Pamfil, Ioan Bolovan, Varga Attila, Violeta Druță (editori) – Cartea de Aur a Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române * 75 de ani de excelență în cercetarea academică, I (1949-1969), Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2024; Prezintă: acad. Doru Pamfil, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române

Lansări de carte ale contribuțiilor valoroase la cunoașterea istorică

  • Daniel Metz, Introducere în Teoria Antreprenoriatului, Academia Română, Centrul de Studii Transilvane, 2024; Prezintă: dr. Varga Attila
  • Gabriel Rusu (coord.) – Public order in Europe, between tradition and contemporary times, Cluj-Napoca, Editura Galaxia Gutenerg, 2024; Prezintă: comisar-șef Claudiu Ștefan Chindriș
  • Asociația ASTRA Dej – Avram Iancu, 200. Două secole de istorie, între idealuri și realizări, Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2024; Prezintă: dr. Radu Gavrilă
  • Cristian Pop, Norbert Petrovici și Rarița Zbranca, Consum și practici culturale la nivelul Zonei Metropolitane Cluj: lucrători culturali, practici culturale ale populației, importanța subiectivă a artei și culturii, bunăstare subiectivă prin cultură, intimitate culturală urbană, Cluj-Napoca, Editura Presa Universitară Clujeană, 2024; Prezintă: dr. Silviu G. Totelecan
  • Cristian Bodea și Ion Copoeru (editori) – Time and Difference – In Honorem Virgil Ciomoș, on his 70th Anniversary, București, Editura Zeta, 2024; Prezintă: dr. Ion Copoeru
  • Mișcarea națională a românilor din Transilvania între 1849 – 1918. Documente, VIII, Editura Academiei Române, 2024; Prezintă: dr. Iosif Marin Balog
  • Documente privind Revoluția de la 1848 în Țările Române, XIII • 1-15 septembrie 1848, Editura Academiei Române, 2024; Prezintă: dr. Loránd Mádly
  • Siebenbürgen zwischen Großungarn und dem österreichischen Gesamtstaat Der Briefwechsel von Guberniumspräsident Ludwig Folliot von Crenneville und Hofkanzler Franz von Nádasdy – Loránd L. Mádly  (Hg.) Prezintă: dr. Iosif Marin Balog

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cuțite și pistoale, descoperite asupra unui clujean de polițiștii din Dâmbovița

Publicat

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au descoperit mai multe arme, inclusiv cuțite și pistoale, într-un autoturism cu mai multe persoane din Mediaș și Cluj la bord.

În noaptea de 7 spre 8 decembrie, polițiștii IPJ Dâmbovița au oprit un autoturism pe drumul național 1A, în comuna Cornești. Vehiculul era condus de un bărbat de 30 de ani, din Mediaș, având alături trei pasageri, cu vârste între 21 și 30 de ani, din Mediaș și Cluj. În urma controlului efectuat asupra autoturismului și a persoanelor, polițiștii au descoperit mai multe arme albe, inclusiv cuțite, și pistoale.

„În cursul nopții de 7 spre 8 decembrie, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au oprit, pe drumul național 1A, în comuna Cornești, un autoturism condus de un bărbat de 30 de ani, din Mediaș.

În autoturismul respectiv se mai aflau alte trei persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, din Mediaș și Cluj”, a transmis IPJ Dâmbovița.

Patru bărbați din Cluj și Mediaș, duși la secție

Cei patru ocupanți ai autoturismului au fost conduși la sediul secției de poliție pentru audieri, în vederea clarificării circumstanțelor deplasării acestora. Ancheta este în desfășurare, iar polițiștii continuă cercetările pentru a stabili detaliile.

„În urma controlului efectuat, nu au fost identificate bunuri interzise de lege pentru deținere sau bani. În prezent, cei patru se află la sediul secției de poliție, pentru audieri”, mai transmit polițiștii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare meteo de ploi, ninsori și vânt puternic, în toată țara. Strat de zăpadă, la munte

Publicat

Meteorologii au emis o avertizare de ploi, ninsori și vânt puternic, valabil duminică, 8 decembrie, și luni, 9 decembrie, în toate regiunile țării. La munte se va depune strat nou de zăpadă.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare, valabilă în intervalul 8 decembrie, ora 10 – 9 decembrie, ora 23, de precipitații moderate cantitativ, ninsori și strat de zăpadă la munte și intensificări ale vântului.

Avertizare meteo de ploi, ninsori și vânt puternic, în toată țara

Astfel, vor fi precipitații, duminică (8 decembrie) în regiunile estice, în noaptea de duminică spre luni (8/9 decembrie) acestea se vor semnala cu precădere în jumătatea sudică a țării, iar pe parcursul zilei de luni îndeosebi în nord, centru și est. Va ploua, în zonele montane vor fi precipitații mixte, iar la altitudini de peste 1700 m vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă (în general de 10…20 cm).

Local se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de peste 25 l/mp în Moldova. Vântul va avea temporar intensificări, cu viteze în general de 40…45 km/h, în sudul Banatului, Bărăgan, Dobrogea și Moldova.

Cum va fi vremea duminică?

Duminică, valorile termice, în creștere ușoară față de intervalul anterior, se vor situa peste normele datei în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile vestice și sud-estice. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi ziua în Moldova, local în Muntenia și pe arii mai restrânse în Transilvania și Dobrogea, iar noaptea, în jumătatea sudică a teritoriului și izolat în rest.

La munte, la altitudini de peste 1600 m vor fi mai ales precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Pe areale mici, se vor acumula cantități de apă de peste 15…20 l/mp. Izolat vor fi condiții de polei.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe creste, în special în masivele sud-vestice, unde rafalele vor depăși 70…90 km/h, iar trecător și la viteze mai mici (40…55 km/h) și în sudul Banatului, local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și estul Transilvaniei.

Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 15 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 și 7 grade, mai ridicate pe litoral până spre 10 grade. Pe areale mici, mai ales dimineața, va fi ceață.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cei doi clujeni pe biciclete au pedalat până la „capătul lumii”, în Ushuaia, Argentina. Promovează sportul și lectura

Publicat

După multe ore de pedalat și nenumărate aventuri, Gabriel Bota și Rudolf Nyari au ajuns la „capătul lumii”, în Ushuaia, Argentina.

Cei doi clujeni, cunoscuți pentru inițiativa lor îndrăzneață „Read&Ride”, au pedalat neobosiți prin peisajele spectaculoase și provocările unei călătorii care pare desprinsă dintr-o poveste.

„După 12 ore de pedalat și multe aventuri, am ajuns în Ushuaia! El Fin del Mundo! Doi “nebuni” duc o carte! Suntem prea obosiți să facem o relatare detaliată dar mâine promitem să punem multe poze! Drumul a fost ca într-o poveste!  Vă mulțumim pentru că ne urmăriți!”, au transmis cei doi aventurieri din inima Țării de Foc.

Lectură și sport până la capătul lumii

Gabriel Bota și Rudolf Nyari, organizatori ai Festivalului Internațional de Carte Transilvania, și-au propus să inspire românii să citească și să facă sport prin puterea exemplului. „Read&Ride to El Fin del Mundo” este cea de-a treia ediție a acestui proiect de suflet, care îmbină cultura și aventura.

În anul 2017, Gabriel Bota, directorul FICT se urca pe bicicletă să parcurgă 5000 de kilometri, prin zece țări europene și să citească în acest timp zece cărți. A reușit, motiv pentru care în anul 2022 a pornit într-o nouă aventură, de data aceasta nu singur, ci cu prietenul său, Rudolf Nyari, spre Cercul Arctic. În timpul acelei călătorii, cei doi clujeni au primit peste 8000 de mesaje de la tineri din toată țara, cu felicitări și promisiunea că vor citi și vor face sport. Au străbătut cu bicicleta 3 țări în timp record și au ajuns până la Nordkapp.

Ushuaia, cel mai sudic oraș din lume

După doi ani de la „Read&Ride 2 Arctic Circle”, a venit momentul pentru o nouă aventură dificilă, o călătorie cu bicicleta până la capătul lumii, un tur al Țării de Foc pe Carretera Austral, de la Oceanul Pacific la Oceanul Atlantic, de la Punta Arenas la Ushuaia, de la Strâmtoarea lui Magellan la Canalul Beagle, până la ultimul loc de Sud al lumii, chiar deasupra Antarcticii, la Capul Horn. În mod specific, „El Fin del Mundo” este folosit pentru a desemna regiunea extrem sudică a Americii de Sud, în special Țara de Foc și orașul Ushuaia din Argentina. Ushuaia este considerat cel mai sudic oraș din lume și este adesea numit „la capătul lumii” datorită poziției sale izolate și extreme.

Călătoria lor până la „capătul lumii” nu este doar un test de rezistență fizică și mentală, ci și un omagiu literar. Cei doi au luat cu ei cartea „Toate pânzele sus!” de Radu Tudoran, o operă care a însuflețit generații de cititori să viseze la prietenie, curaj și descoperirea necunoscutului. Ei plănuiesc să lase această carte într-un loc simbolic la sud de Ushuaia, un tribut adus scriitorului care, prin cuvintele sale, a explorat o lume pe care n-a văzut-o niciodată.

De la Cluj la Ushuaia. Un drum presărat cu provocări

Aventura a început în Cluj-Napoca, unde cei doi s-au îmbarcat într-o călătorie de 3 zile cu avionul, cu escale în Istanbul, Sao Paulo, Santiago de Chille și aterizarea finală din Punta Arenas. De acolo, au urcat pe biciclete și au pornit spre „capătul lumii”.

În 8 zile de pedalat intens, ei au înfruntat ploi torențiale, temperaturi scăzute, vânt cu o viteză de 40-70 km/h și porțiuni dificile de drum. În ciuda acestor obstacole, au parcurs peste 1700 de kilometri, cu etape de până la 16 ore zilnic.

Ushuaia, supranumit „capătul lumii”, este cel mai sudic oraș din lume, aflat pe țărmul Canalului Beagle, la granița cu Antarctica. Pentru Gabriel și Rudolf, acesta nu este doar un punct geografic extrem, ci un simbol al determinării și al viselor împlinite.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax