CULTURA
Ce faci în FEBRUARIE? 14 idei pentru cum să-ți PETRECI timpul în Cluj-Napoca

Dacă ești clujean sau turist în Cluj-Napoca, ai la dispoziție numeroase variante în care îți poți petrece timpul liber luna aceasta. Fie că vorbim despre potențiale cadouri de Valentine’s Day sau de o evadare din monoton, cele 14 idei de evenimente acoperă o gamă largă de activități cu care te poți delecta în februarie 2022.
1. Premiera filmului „Miracol”
Thrillerul psihologic românesc „Miracol” va apărea pentru prima dată, în Cluj-Napoca, miercuri, 2 februarie, între orele 19:30 și 22:00, la Cinema City din Iulius Mall, în prezența echipei.
Aceasta e compusă din regizorul Bogdan George Apetri, producătoarea Oana Iancu și actorii Ioana Bugarin, Emanuel Pârvu și Ovidiu Crișan, personalități ce vor răspunde la curiozitățile publicului în încheierea filmului.
Biletele pot fi achiziționate la linkul https://bit.ly/MiracolLaCluj, iar trailerul poate fi vizionat la https://youtu.be/lQlxi3051fU.
2. Jocuri de masă, quiz-uri și karaoke
L’Autre Café, pubul situat pe strada Ion Creangă, Nr. 8, pune la dispoziție o serie de activități interactive.
Astfel, seara cu jocuri de masă (board game night), din prima zi a lunii, are intrarea liberă, fiind dedicată tuturor celor care vor să se joace și să cunoască oameni noi.
Seara chestionarelor de cultură generală (quiz night) va avea loc pe 2 februarie, de la ora 19, unde organizatorii promit drept premii: o sticlă de tărie pentru locul 1, un rând de bere pentru locul 2 și un rând de shot-uri pentru locul 3.
Regulile jocului sunt după cum urmează:
Echipele trebuie să fie formate din maxim 4 jucători, iar pentru fiecare jucător în plus se va deduce câte un punct din punctajul final. Telefoanele mobile sunt interzise, cei surprinși riscă descalificarea întregii echipe. Telefonul nu face parte din echipă.
Seara de karaoke din 5 februarie invită pasionații de cântat la un concurs în care 3 dintre cei mai talentați vor fi premiați, ei fiind aleși de public.
Rezervările pentru oricare dintre cele 3 evenimente se fac telefonic, la numărul 0741 245 311.
3. Quiz-uri săptămânale la Cleo Pub și la Shto Bar
În prima zi a lunii februarie, Cleo Pub invită clujenii competitivi la quiz, de la ora 19, la adresa pub-ului, pe strada Clinicilor, Nr. 35, eveniment ce va avea loc în fiecare marți.
Consumația obligatorie este de minim 90 de lei la masă. Pentru rezervări, doritorii sunt invitați să sune la numărul 0748 694 099.
De asemenea, pe 2 februarie, de la ora 19, se desfășoară o seară de quizuri și la barul Shto, de pe strada Memorandumului, Nr. 6, continuându-se în fiecare miercuri.
Atât la Cleo Pub, cât și la Shto Bar, taxa de participare este de 10 lei de persoană, care va fi strânsă înaintea rundei 5. Rundele din cadrul ambelor locații au tematicile următoare:
Runda 1 – identificare imagini, diverse domenii
Runda 2 – Cultură generală
Runda 3 – Sport
Runda 4 – Recunoaște melodia
Runda 5 – Recunoaște filmul
Runda 6 – Geografie & istorie
Runda 7 – Runda aleasă de echipa de pe locul 4
Runda 8 – Runda surpriză
Regulile jocurilor pot fi consultate pe paginile de Facebook Cleo Pub și Shto.
4. Show de stand-up cu Raul, Mukinka și Florin Gheorghe
Duminică, 6 februarie, în intervalul orar 19:00-22:00, va avea loc un spectacol de stand-up comedy la FORM Space, unde invitații sunt Raul, Mukinka și Florin Gheorghe, renumiți pentru momentele de la iUmor. Ușile vor fi deschise începând cu ora 17:00.
Accesul minorilor este interzis, iar certificatul verde este obligatoriu.
Biletele se pot cumpăra aici.
5. Piesa de teatru „KEAN”, după după Jean-Paul Sartre și William Shakespeare
La Teatrul Național din Cluj-Napoca, vineri, 11 februarie, între 19:00 și 20:30, se pune în scenă piesa de teatru „KEAN”, după după Jean-Paul Sartre și William Shakespeare, în regia lui Mihai-Florian Nițu.
În distribuție sunt: Mihai-Florian Nițu (rolul lui Kean), Alexandra Tarce (rolul Annei) și Matei Rotaru (în rolul lui Salomon).
„Spectacolul vorbește despre condiția actorului ducând o viață haotică, risipitoare, pătimașă, imposibil de ținut în frâu. Aflat la declinul carierei, când rolurile i se învălmășesc în memorie, când alcoolul îi aburește mintea, eroul pare a trăi într-un plan paralel cu realitatea, ghidându-se după legi proprii, care-l duc la faliment”, susțin organizatorii în descrierea evenimentului de pe Facebook.
Biletele pot fi achiziționate aici.
Alte piese de teatru care vor fi puse în scena de la Teatrul Național sunt: „Nu mai ține linia ocupată” (12 februarie), „O noapte furtunoasă” (13 februarie), „Chiritza în carantină” (15 februarie), „Amalia respiră adânc” (18 februarie), „Crimă cu pistol și bile” (19 februarie), toate de la ora 19.
Pe pagina oficială de Facebook a Teatrului Național din Cluj-Napoca este, de asemenea, o postare cu toate momentele artistice care vor avea loc în această lună.
6. Show-ul de comedie „Una Scurtă”
La cinema-ul „Florin Piersic” din Cluj-Napoca, în data de 15 februarie, de la ora 20:00, va avea loc spectacolul „Una Scurtă”, prezentat de MC Vio.
Invitații serii sunt Sorin Pârcălab, Toma, Cristi Popesco, Sergiu Floroaia, Dan Frînculescu și Sergiu Mirică.
Show-ul este destinat persoanelor care au peste 16 ani, iar accesul se face conform reglementărilor în vigoare.
Biletele se găsesc pe punchlineevents.
7. Concerte la FORM Space
În clubul FORM Space, de pe Aleea Stadionului, vor avea loc mai multe concerte luna aceasta.
Pe 4 februarie, Roadkill Soda, o trupă rock’n’roll fondată în București, va susține un concert, iar în data de 5, vor cânta cei de la Robin and the Backstabbers.
O săptămână mai târziu, pe 12 februarie, formația Byron va concerta la aceeași locație, biletele nefiind încă disponibile.
Ușile se deschid la ora 17. Cei care ajung în intervalul 17-19 beneficiază de un discount de 30% la băuturi. Prestațiile muzicale se vor încheia la ora 22.
Accesul se face pe baza certificatului verde, evenimentele fiind destinate persoanelor cu vârsta de peste 18 ani.
Biletele la Roadkill Soda se găsesc aici, iar cele pentru Robin and the Backstabbers aici.
8. Concert Bucovina
Dacă îți place folk metal-ul românesc, la Hardward Pub din Cluj-Napoca, ai șansa de a asculta live formația Bucovina, care va susține două concerte, primul în data de 4 februarie, și al doilea pe 5 februarie, ambele de la ora 19.
Biletele pot fi cumpărate de pe iabilet.ro.
9. Târg de nunți
Wedding Days Cluj continuă în perioada 4-6 februarie, la Bistro Ballroom Center, de pe strada Bobâlnei, Nr. 66.
Primul târg a avut loc în luna ianuarie, la Iulius Mall, unde ofertele au cuprins atât necesitățile privind vestimentația și accesorizarea, cât și cele ale decorului și deserturilor.
Dacă urmează să te căsătorești sau ai prieteni care vor deveni miri în curând, nu rata ofertele de anul acesta.
10. Teatru de păpuși: „Aventurile lui Puck”
Duminică, 6 februarie, la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca, va fi pus în scenă un spectacol pentru publicul larg, realizat după „Visul unei nopți de vară”, de William Shakespeare, în regia lui Cristian Nedea.
„Spiridușul Puck, al cărui nume îl poartă și teatrul clujean, le este spectatorilor călăuză printre diferite lumi: cea a zeilor, cea a zânelor și cea a muritorilor. Adaptarea scenică propune descifrarea tărâmurilor fantastice, prin intermediul teatrului de animație. Astfel, lumea muritorilor este reprezentată de păpuși în contrast cu lumea zeilor și a zânelor. Simbol al destinului, hâtrul Puck declanșează experiențe magice și situații haotice pline de umor”, notează organizatorii în descrierea evenimentului de pe Facebook.
În distribuție sunt: Ionuț Constantinescu, Andreea Bolovan, Ion Iurcu, Radu Lărgeanu, Ramona Atănăsoaie, Angelica Pamfilie, Iulian Lungu, Robert Trifan și Călin Mureșan.
„Scenografia și pictura sunt semnate de Elena Ilaș, sculptura de Florin Marin, ilustrația muzicală de Attila Nagy, light designul de Călin Negrea, iar regia tehnică de Mihai Pamfiloiu.
Spectacolul este prezentat în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de zece ani”, completează organizatorii.
11. „Bărbierul din Sevilla”
Opera în trei acte „Bărbierul din Sevilla”, după piesa Le Barbier de Séville de Pierre Beaumarchais, va avea loc în data de 16 februarie, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, fiind destinată tuturor celor cu vârsta de peste 7 ani, după cum precizează organizatorii în descrierea evenimentului de pe Facebook.
„Spectacolul îl readuce în lumina reflectoarelor pe Figaro, bărbierul spaniol plin de umor, curajos și romantic, care conferă farmec poveștii de dragoste dintre neliniștitul Conte Almaviva și frumoasa Rosina. Creația lui Gioachino Rossini a înregistrat un succes răsunător chiar de la premiera sa absolută din anul 1816, atunci când a fost prezentată sub titlul inițial, sugestiv de altfel, <<Almaviva>> (Inutila precauțiune). Veselul bărbier ține și în prezent capetele de afiș ale teatrelor de operă din întreaga lume”, notează aceștia, referitor la momentul artistic.
Biletele se pot achiziționa cu un click aici.
12. Două spectacole de balet la Opera Națională Română
La aceeași locație, se vor desfășura două spectacole de balet: „Giselle”, în două acte, în data de 11 februarie și baletul „Don Quijote”, din 23 februarie.
Desfăşurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii şi doar pentru:
- persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
- persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
- persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2
Participanții trebuie să facă dovada acestor situaţii prin intermediul certificatelor digitale ale Uniunii Europene privind Covid-19, iar certificatul verde va fi însoţit de un act de identitate, excepție facând persoanele cu vârsta sub 12 ani.
13. Petrecerea „The Squid Game”
Vineri, 18 februarie, va avea loc o petrecere la un bar nou din Cluj-Napoca. Acesta se află în Piața Muzeului, la Nr. 5, aproape de cetățuie.
„Ne distrăm pericol la No Name. Calamarul are muzică tare bună, numai una și una. Cine nu bea și dansează pe masură, e eliminat. Dacă ții la prieteni, ia-i cu tine”, spune personalul No Name.
Rezervările se fac telefonic, la numărul 0745 005 965.
14. Concert B.U.G. Mafia
Trupa rap B.U.G. Mafia va susține un concert din cadrul turneului „8 zile din 7”, la clubul FORM Space, de pe Aleea Stadionului, Nr. 2, în data de 25 februarie 2022.
Concertul a fost amânat pentru a patra oară din cauza situației pandemice și a restricțiilor în vigoare, dar organizatorii speră ca de data aceasta, BUG Mafia să poată concerta pentru clujeni.
Biletele deja cumpărate rămân valabile pentru noua dată, restul putând fi achiziționate de pe bilete.bugmafiaoficial.ro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


După apusul soarelui din a doua sâmbătă a lunii aprilie, Martorii lui Iehova de pe tot globul au comemorat moartea lui Isus Cristos, eveniment anual care în Biblie este denumit „Cina Domnului”. În anii precedenți, la această sărbătoare creștină s-a înregistrat o prezență globală de circa 20 de milioane de persoane.
În România, la Comemorarea din 2024 au fost prezente peste 83 000 de persoane, dintre care doar circa 40 000 Martori ai lui Iehova.
„În fiecare an, milioane de Martori ai lui Iehova își invită semenii să își amintească împreună cu ei ultimele zile din viața lui Isus Cristos pe pământ și, în special, lucrurile pe care le-a făcut și le-a spus în ultima sa noapte de viață, înainte de fi judecat în mod ilegal, condamnat pentru o infracțiune pe care nu o comisese, flagelat și ulteriorucis asemenea unui tâlhar. Pentru creștini, acesta este cel mai important eveniment al tuturor timpurilor. Iar discursul biblic din această seară a subliniat importanța morții lui Isus pentru fiecare om de pe pământ”, a declarat Ionuț Moraru, purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova din România.
4000 de clujeni la Comemorare
În Cluj, Comemorarea morții lui Isus Cristos a avut loc în 18 locuri:inclusiv în săli ale Regatului și săli de conferințe închiriate. Evenimentul s-a desfășurat în diverse locații, cum ar fi Sala Regatului din Strada Porumbeilor, nr. 8-10 și Sala Regatului din Strada Viilor, nr. 54A, precum și în săli de conferințe închiriate, cum ar fi Sala de Conferințe de la stadionul Cluj Arena și Sala de Conferințe ”The Office”.
În total, la aceste eveniment au asistat peste 4.000 de persoane din Cluj și din împrejurimi.
Programul spiritual a început cu o cântare de laudă la adresa lui Dumnezeu și o rugăciune. Apoi, a fost prezentat discursul cu titlul „Să arătăm recunoștință pentru ce au făcut Dumnezeu și Cristos în folosul nostru!”.
După apusul soarelui, emblemele – pâinea nedospită și vinul – au fost date din mână în mână, conform poruncii lui Isus. Apoi, programul s-a încheiat cu o cântare și o rugăciune.
Mai multe detalii cu privire la modul în care Martorii lui Iehova sărbătoresc Cina Domnului pot fi găsite online, pe site-ul oficial jw.org.
De asemenea, toți cei care doresc sunt invitați să participe gratuit și fără nicio obligație la întrunirile săptămânale ale Martorilor lui Iehova. Mai multe detalii despre desfășurarea acestor puteți găsi în materialul video Ce activități se desfășoară la o sală a Regatului?.
EVENIMENT
Universitarul clujean Adrian Papahagi și fostul judecător Cristi Danileț, cenzurați de BEC pentru opinii privind alegerile

Universitarul clujean Adrian Papahagi și fostul judecător al Tribunalului Cluj, Crist Danileț, au fost reclamați la Biroul Electoral Central (BEC) pentru postările lor legate de alegerile prezidențiale și despre candidați, cei doi susținând că este un abuz dacă postările lor vor fi șterse.
”Am aflat că unele postări ale mele, care privesc alegerile, au fost pârâte la BEC și vor fi luate în discuție azi. Există posibilitatea ca BEC să ceară ștergerea lor.
Dacă se va întâmpla așa ceva, e un imens abuz, care va decredibiliza și mai mult alegerile din România. Voi protesta cum pot, inclusiv la CEDO, dacă se întâmplă așa o mizerie.
Fiindcă sistemul a creat monștri ca CG, pe care n-a mai reușit să-i controleze, acum face exces de zel și vrea să cenzureze simpli cetățeni, oameni liberi care își exprimă fără contract sau plată opiniile despre ce vor ei, inclusiv alegerile.
E normal să ai păreri, partizanate, să explici, să susții. De-aia sunt alegeri, ca noi, cetățenii, să ne exprimăm, să participăm activ, să sprijinim pe cine dorim.
Una sunt fermele de boți
Dacă interzic libertatea de expresie a simplilor cetățeni, să nu se mire politrucii că și alegerile acestea vor fi privite cu suspiciune în țară și în străinătate.
Una sunt fermele de boți plătite și publicitatea politică mascată sau nedeclarată, alta e libertatea de expresie a cetățenilor, inclusiv a celor cu o audiență mai mare.
În ce mă privește, nu a reușit nimeni să-mi bage pumnul în gură. Nimeni: nici președinți sau premieri în funcție, nici servicii, nici partide, nici vreun șefuleț. Nu vor reuși nici acum.
Țin cu dinții de libertatea mea de credință, alegere și expresie”, a spus Papahagi.
Nu este plătit de politicieni
La rândul său, Cristi Danileț a arătat că BEC a decis, la sesizarea AUR, că postările sale din aceste zile sunt ale unui actor politic și a decis să ceară META ștergerea lor de pe contul său de Facebook.
”Ei bine, eu nu sunt un „actor”, căci pe FB nu am niciun rol. Aici sunt eu și atât. Nu sunt „politic”: nu am prieteni in mediul politic, nu sunt plătit de politicieni direct/indirect, nu fac parte din vreun partid politic.
Sunt un cetățean implicat în viața cetății începând cu anul 1999. Am sancționat deseori derapajele politice la nivel instituțional. Acum, că nu mai sunt magistrat, am voie să critic politicieni și partide.
Postările mele din aceste zile referitoare la candidați reprezintă gândurile mele. E modul meu de implicare în dezbaterile publice de maximă importanță privind viitorul Președinte al țării.
Sprijin pentru Nicușor Dan
Ponta e un rebut politic, trebuie exclus pe vecie din viața publică. Antonescu e un hibernat politic, merită să fie lăsat in continuare în adormire. Ăștia doi și cu Dragnea au fost artizanii USL, cea mai nocivă alianță politică românească. Ei sunt cei care au distrus justiția română, ca să știți.
Simion e un prieten al inamicilor României, e interzis în doua state vecine și i-ar lăsa să moară pe românii din Rep. Moldova dacă ar fi atacați. Nu are ce căuta in conducerea țării.
Lasconi, urmașă de gândire a lui Georgescu, a dovedit că nu poate uni nici măcar oamenii din propriul partid, darămite să fie un Președinte al tuturor românilor.
In asociatia Initiativa pentru Cultură Democratică Europeană am hotărât să susținem și să aprijinim pe candidatul Nicușor Dan, pe 7 dec 2024 la Cluj-Napoca și pe 23 martie 2025 la Timisoara. Prin urmare, eu, familia și prietenii mei vom vota cu Nicușor Dan.
Trăim in țara in care judecătorii care postează filmulețe cum isi fac curățenie in curte sunt exclusi din magistratură, iar cetățenilor care comentează in social media candidații politici li se sterg postările de către stat”, a scris Danileț.
EDUCATIE
Pentru elevii de clasa a VIII-a din Cluj. Târguri ale ofertelor educaționale de liceu, din inițiativa ISJ

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj organizează, în săptămâna 14-18 aprilie 2025, în colaborare cu cu unitățile de învățământ preuniversitar și autoritățile publice locale din municipiile județului Cluj, Târguri ale ofertelor educaționale, în vederea promovării ofertei educaționale pentru anul școlar 2025-2026, în rândul elevilor claselor a VIII-a.
Elevii claselor a VIII-a din întreg județul Cluj, alături de cadrele didactice și profesorii diriginți sunt invitați să cunoască oferta educațională a liceelor clujene, pentru anul școlar 2025-2026, în scopul familiarizării acestora cu opțiunile școlare și profesionale pe care aceștia le au, privind parcursul educațional și decizia de carieră, dar și cu oferta pieței muncii, prin companiile și operatorii economici prezenți la târg.
Activitățile educaționale de orientare în carieră se vor desfășura conform următorului calendar:
· Luni, 14 aprilie 2025, în municipiul Câmpia Turzii, la Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” în intervalul 10:00-18:00;
· Luni, 14 aprilie 2025, în municipiulTurda, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, în intervalul 11:00-18:00;
· Marți, 15 aprilie 2025,în municipiul Gherla, la Liceul Teoretic „Petru Maior”, în intervalul 9:00-16:00;
· Marți, 15 aprilie 2025,în municipiul Dej, la Liceul Tehnologic Someș Dej, în intervalul orar 10:30-18:00;
· Joi, 17 aprilie 2025, în municipiul Cluj-Napoca, la Cluj Arena, în intervalul orar 10:00-18:00.
Agenți economici invitați
În egală măsură, la aceste târguri educaționale vor participa agenți economici cu care unitățile de învățământ preuniversitar cu profil tehnologic, din județul Cluj, au încheiate parteneriate pentru desfășurarea stagiilor de instruire practică, potrivit specializărilor și calificărilor, cuprinse în oferta educațională a acestor unități.
Unitățile de învățământ preuniversitar liceal din localitățile Florești, Gilău, Huedinorganizează, în aceeași perioadă,14-17 aprilie 2025, evenimente de promovare similare, sub egida Ziua Porților Deschise, în cadrul cărora elevii din zonă sunt invitați să cunoasă oferta educațională pentru anul școlar 2025-2026 a acestor unități de învățământ preuniversitar.
Opțiuni pentru liceu
„Absolvirea ciclului gimnazial reprezintă un moment important pentru dezvoltarea personală și profesională a fiecărui adolescent, care, la sfârșitul clasei a VIII-a, se găsește în situația de a alege între filiera teoretică, vocațională, tehnologică sau profesională pentru continuarea traseului educațional în învățământul liceal sau profesional.
A fi corect informat privind opțiunile în carieră a devenit o condiție necesară pentru societatea în care trăim, nu puține fiind elementele de luat în considerare atunci trebuie să alegem o unitate de învățământ și o specializare.
Alegerea liceului ar trebui să ţină cont, în primul rând, de nivelul competențelor elevilor, atinse până în acest moment, corelate cu aptitudinile, pasiunile, cu analiza atentă a ceea ce doresc să facă în viitor, cu opțiunea pentru meseria pentru care doresc să se pregătească și, nu în ultimul rând, cu ceea ce le oferă unitățile de învățământ liceal și profesional, din județul nostru.
Organizarea acestor târguri vine în sprijinul elevilor claselor a VIII-a și a părinților, care au posibilitatea să regăsească la un loc oferta de școlarizare de la nivelul fiecărui municipiu, au posibilitatea de a interacționa cu elevi și cadre didactice din fiecare unitate de învățământ liceal, obținând informațiile pe care le doresc”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
EVENIMENT
VIDEO. Untold-ul pricesnelor. Rivalitatea „copy-paste” dintre Vlăduța Lupău și Georgiana Lobonț, cu binecuvântarea Bisericii

Vlăduța Lupău și Georgiana Lobonț s-au certat pentru manele în 2023. Bune prietene, împărțind atenția emisiunilor de divertisment, s-au acuzat reciproc de furt intelectual. Amândouă au împrumutat creații din repertoriul altor cântăreți de petrecere pentru a alcătui un „colaj de manele” și, la final, când le-au confruntat, au găsit suspect de multe piese comune. Au fost formulate acuzații de sabotaj și de spionaj manelistic, s-a lăsat cu scandal la tv și cu întreruperea definitivă a relațiilor.
De aici s-a născut întrebarea: cine a fost prima? Vlăduța sau Georgiana?
În 2025, rivalitatea s-a mutat în registrul cântecelor religioase, cu binecuvântarea Bisericii și susținerea autorităților locale din Cluj.
La doar cinci zile distanță, Vlăduța și Georgiana au organizat spectacole de pricesne în același loc, la BT Arena. A fost un fel de Untold al rugăciunilor cântate, cu evenimente care au adunat fiecare câte aproximativ 10.000 de spectatori.
„Lumină din Lumină”, concertul Vlăduței Lupău, a avut loc pe 6 aprilie, în timp ce Georgiana a susținut recitalul „Roagă-te și crede!” în Vinerea Floriilor, pe 11 aprilie.
Consiliul Județean Cluj a susținut spectacolul Georgianiei, în timp ce Primăria a mizat pe Vlăduța. Cele două artiste au anunțat că profitul din încasările de la concerte va merge spre cauze umanitare. Sala Polivalentă a fost arhiplină la ambele spectacole, iar printre spectatori s-au numărat inclusiv credincioşii care au venit cu autocarele din orașe vecine.
Bucureştiul nu s-a înfăptuit, lupta s-a dat doar în „templul” BT Arena
Prima care și-a anunțat spectacolul de pricesne a fost Lupău, în ultima zi din ianuarie. A plusat anunțând o reprezentație și la Sala Palatului din București, pe 4 aprilie, cu câteva zile înainte de evenimentul de la Cluj. În cele din urmă, concertul din Capitală a fost anulat fără nicio explicație. Au fost fani care s-au prezentat în seara stabilită la Sala Palatului, ca să afle dezamăgiți că rugile lor vor fi returnate.
Georgiana a reacționat la patru zile după rivala sa. A postat un video pe rețelele de socializare pe 4 februarie, în care a anunțat că va organiza în Vinerea Floriilor, a treia ediție a „Roagă-te și crede!”, la un „cu totul alt nivel”. Și anume în „templul” BT Arena, după ce edițiile anterioare le făcuse la Casa de Cultură a Studenților, o sală cu doar 800 de locuri.
ÎPS Andrei și-a ales favorita
Rămasă doar cu concertul de la Cluj, Lupău a aruncat în luptă tot arsenalul. Tronos, corul de psalți al Patriarhiei Române, a acompaniat pricesnele Vlăduței, alături de Orchestra Simfonică a Operei Naționale. Printre invitați s-au numărat Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Marcel Pavel sau Surorile Osoianu.
Vlăduța a schimbat mai multe ținute de-a lungul spectacolului, de la costume populare, la piesa de rezistență, o rochie albă cu o trenă cu instalație de lumini. „Strălucește ca un heruvim”, s-a suspinat din sală.
Însuși ÎPS Andrei Andreicuț a urcat pe scenă pentru a binecuvânta spectacolul Vlăduței, care a scos asul din mânecă la final. A anunțat că spectacolul va fi difuzat la televizor de România TV, de Paști, și că deja a început să pregătească „Lumină din Lumină – ediția 2026”. Până atunci e antamat și un concert de colinde, în decembrie, tot la BT Arena.
Înalt Prea Sfinția Sa a motivat câteva zile mai târziu că o deplasare în Germania îl împiedică să ajungă și la pricesnele Georgianei Lobonț, unde era anunţat.
Icoane la rotativă
Georgiana s-a repliat rapid. Starețul mănăstirii Izbuc, arhimandritul Mihail Tărău, a fost cel care a urcat pe scenă pentru a aproba evenimentul organizat de ea. Tărău a fost vizat de o anchetă a DNA în 2015, alături de episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec. Anchetatorii au făcut mai multe percheziții la acea vreme, inclusiv la mănăstirea Izbuc. Acuzațiile vizau împărțirea pe șpăgi a parohiilor din județul Bihor, dar cazul a fost clasat în 2019 cu concluzia că „faptele nu există”.
Tărău a binecuvântat concertul „Roagă-te și crede!” de pe scena rotativă cu care Georgiana și-a dorit să inoveze faţă de concertul de marţi, astfel încât să poată fi admirată de fiecare spectator din Polivalentă.
Și Georgiana a apelat la un cor bărbătesc, Cantus Domini.
Mișcarea a părut ușor în pripă, după ce chiar artista a admis că „mă simt atât de apropiată de ei, chiar dacă doar astăzi (n.r. – în ziua concertului) i-am cunoscut personal”.
Fiecare invitat al artistei a găsit în camera de hotel un afiș al evenimentului cu semnătura acesteia, un parfum și „Icoana Făcătoare de Minuni de la Nicula”.
Spectatorii au găsit şi ei pe scaune câte o icoană şi câte un voucher de reducere la un magazin de mobilă. Probabil o coincidenţă, în ziua spectacolului, Vlăduţa Lupău anunţa că la Cluj se deschide magazinul ei preferat de mobilă, altul decât cel din voucher.
Oglindă, oglinjoară
Tot o rochie albă a fost și alegerea Georgianiei pentru momentul culminant al spectacolului. Un membru din staff a stat mereu pe urmele ei pentru a nu lăsa trena să se murdărească.
De altfel, solista a fost flancată la fiecare urcare și coborâre de pe scenă de niște tineri îmbrăcați în haine asemănătoare straielor călugărești, care țineau niște torțe în mâini pe durata pricesnelor. „Torță LED cu panou solar, efect de flacără, design oriental”, e specificația lor tehnică. „Ei sunt îngerii mei”, i-a numit Georgiana la un moment dat. Georgiana a invitat și un cor de copii pe care i-a rugat să îngenunchieze la una dintre pricesne pentru a obține un efect mai dramatic.
„Acum, copii, eu știu că aveți o altă regie, dar eu obișnuiesc să fac regiile și în funcție de mine Așa că mă bucur din toată inima, cred că am fost cu gândul la gând. Să ne punem în genunchi și să cântăm așa cum se cuvine. Chiar și voi, dragele mele! Să vedeți ce imagine frumoasă creăm noi acum”, a spus Georgiana.
Veta Biriș și Nicolae Furdui Iancu au fost invitații vedetă ai Georgianei, așa că s-au mixat la un moment dat pricesnele cu „Tu, Ardeal!” și „Noi suntem români”.
Aşii din mânecă, de aceeaşi culoare
La final, Lobonț a scos asul ei din mânecă, cu un anunț „surpriză”. Concertul va fi la televizor, în Sâmbăta Patimilor, la România TV, iar „Roagă-te și crede” va fi pus în scenă și-n 2026, tot în Polivalenta clujeană, dar nu înainte de un concert de colinde, programat în decembrie.
Valentin Şchiopu