EVENIMENT
FOTO. Târg de NUNȚI în Cluj-Napoca. OFERTE de la zeci de DESIGNERI, mărci de BIJUTERII, decor și cofetării

În perioada 14-16 ianuarie, la Iulius Mall din Cluj-Napoca, se desfășoară Wedding Days Cluj, un târg de nunți menit să vină în ajutorul viitorilor miri, aflați în căutarea vestimentației, accesoriilor, decorurilor și torturilor perfecte.
„La Wedding Days Cluj vei găsi peste 1.000 de rochii de poveste, atât clasice sau boho chic, cât și de inspirație tradițională sau cu design nonconformist pentru mireasa modernă.
Mirii își pot alege costumul ideal pentru marea zi, iar ca să puneți în scenă povestea voastră de dragoste, tot aici, puteți găsi și locația potrivită. De asemenea, nu lipsesc ofertele pentru invitații, servicii foto-video, momente de show sau band-uri”, punctează organizatorii evenimentului.
Rochii de mireasă unicat, cusute manual
Echipa Just Bride e fericită să ofere viitoarelor mirese ținuta perfectă pentru eveniment.
„A apărut colecția 2022 care merge mai mult pe sclipici și pe paiete. Toate rochițele sunt cusute manual. În perioada târgului, clientele pot beneficia și de o reducere de 50% la rochița de mireasă”, susține o reprezentantă Just Bride.
Aceasta completează că echipa a venit cu un concept nou la Cluj, în care fiecare rochie e unică.
„Nu facem rochițe la comandă, ci în funcție de ce este pe stoc, ajustăm după placul și mărimea miresei”, explică tânăra.
Prețurile încep de la 3500 de lei, iar cele mai scumpe rochii ajung la 7500-8500 de lei.
Costume alese, viu colorate, pentru bărbați
Vestimentația bărbaților nu este neglijată la Wedding Days Cluj. Adi Pancea, din partea Royal Gentleman Tailor, propune mai multe variante din care aceștia pot alege.
„Anul acesta se poartă costume cu reverul mult mai lat, asta e tendința. În zona de casual, culorile oscilează între galben, roșu și alte culori deschise. Pe partea de costume de ceremonie, se păstrează negrul, care nu va da greș niciodată. Eu mai vin cu tendințe de argintiu, detaliile de acest fel fiind reflectate într-o manieră fină, în funcție de cum bate lumina.
Mai sunt costumele clasice, care au guler detașabil și sunt cele mai recomandate pentru că se pot purta și după aceea, la alte evenimente. Costumelor gri le-am adăugat guler de satin, transformându-le, astfel, în costume de ceremonii”, spune Adi.
Acesta se axează doar pe 2 prețuri.
„Având un magazin mare – sunt singurul cu 40 de manechini, toți au în jur de 10-15 – evit să agasez clientul, așa că îl las să se plimbe pentru a-și face propria impresie despre produse, după care intervin. Nu vreau să merg pe mai multe prețuri astfel încât să îl fac să creadă că îi sugerez doar articole scumpe. Mizez pe 1599 de lei pentru categoria casual și pe 2250 de lei pentru articolele de ceremonie”, explică Pancea.
Bărbatul este mulțumit de evoluția afacerii, care i-a fost confirmată îndată ce a început să aibă evenimente alături de Cătălin Botezatu, în urmă cu 3 ani. Curând, va pleca în Paris, la invitația cunoscutului designer de modă.
Coronițe din swarovski, inele de logodnă și verighete pentru toate gusturile
Ca accesorii pentru mirese, cei de la Moda Tici au o gamă largă de produse atât pe site-ul oficial, www.modatici.ro, cât și în parteneriat cu eMag. În cadrul târgului, viitoarele mirese pot proba produsele, pentru a alege ce este potrivit pentru ele.
„Coronițele sunt cel mai extravagant accesoriu din oferta noastră. Sunt făcute manual, cu cristale swarovski și pot ajunge până la 3000 de lei”, spune Patricia Frățilă, manager de produs la Moda Tici.
O coroniță este confecționată din sute de astfel de cristale și se poate personaliza în funcție de preferințe. Accesoriul e lucrat în așa fel încât să facă față eventualelor accidente, fiind rezistent la șoc.
Tot din această categorie, cei de la Bijuteria Regal Lux vin cu oferte de verighete și inele de logodnă ce satisfac atât clienții cu dorințe modeste, cât și pe cei care sunt în căutarea unor produse mai deosebite.
„Avem inele de logodnă de 1 carat, pentru gusturile rafinate, care pot atinge prețuri de până la 11.000 de lei, dar și bijuterii mai simple, precum verighetele pentru miri, al căror preț începe de la 1000 de lei”, spune reprezentantul magazinului.
Atât cei de la Moda Tici, cât și cei de la Bijuteria Regal Lux au sesizat diferențe în vânzarile din timpul pandemiei, comparativ cu cele dinainte, dat fiind numărul de clienți în scădere, ca urmare a nesiguranței în ceea ce privește organizarea evenimentelor în prezent.
Cu toate acestea, reprezentanții magazinelor speră să câștige încrederea mirilor cu produsele calitative și ofertele din perioada desfășurării târgului.
Oglindă magică, recuzită, guestbookuri și multe alte idei pentru decor
Magic Selfie Mirror este o afacere de familie, a unui cuplu de clujeni care se deplasează pe toată raza județelor Cluj, Sălaj, Alba, Satu Mare și Maramureș.
„În liceu, amândoi lucram ca promoteri. Ne-a plăcut să interacționăm cu oamenii, dar totul a pornit de la ideea soțului, care a văzut ceva similar la un eveniment și a propus să încercăm și noi”, precizează Daniela Coroian, din partea Magic Selfie Mirror.
Oglinda face poze instant la evenimente și le printează pe loc. Grafica e aleasă de către miri, putând opta pentru una sau mai multe poze, cu modele diferite. Fundalurile sunt incluse în pachet, asemenea recuzitei și guestbookurilor.
„Noi oferim guestbookurile invitaților, unde ei pot lipi o poză și scrie un mesaj pentru miri. Avem mai multe modele de guestbookuri din care mirii pot alege”, completează aceasta.
Oglinda se închiriază în funcție de durata petrecerii. În perioada târgului, pentru tot evenimentul, costul e de 450 de euro. Prețurile sunt afișate și pe site, www.magicselfiemirror, astfel că pentru 6 ore, prețul e de 400 de euro, iar pentru 4 ore, 350 de euro.
„Pentru evenimentele mai micuțe, precum botezurile sau majoratele, prețurile se adaptează în funcție de necesități”, spune Daniela.
Pachetul soților Coroian include: poze printate nelimitat, magneți pe fiecare poză, grafică și album personalizate, recuzită haioasă, transport și montaj, stick USB cu toate imaginile realizate și panouri la alegere.
Delicii culinare pentru toate papilele gustative
Cofetăria Arta vine cu o ofertă de evenimente ce constă în candy bar, tort, machetă de tort, monoporții de tort, mărturii, prăjituri asortate și colț de fotografii.
Torturile festive au prețurile de 77, respectiv 87 de lei kilogramul, cel din urmă fiind îmbrăcat în marțipan.
Mirii aleg compoziția tortului, cofetăria punând la dispoziție următoarele variante: maracuja și fructe de pădure, mascarpone cu caramel și zmeură, diplomat, ciocolată simplă, cu vișine sau cu nuci și multe altele.
Prețul per kilogram la candy bar este de 75 de lei, dar se poate achiziționa și în funcție de numărul persoanelor, unde prețul e de 7 lei/persoana, cantitatea aproximativă fiind de 120 de grame.
În candy bar sunt incluse: mousse de zmeură, mousse de ciocolată, minitarte cu caise, minitarte cu zmeură, minibrioșe, miniamandine, minieclere, bezele, biscuiți cu caise, biluțe de ciocolată, prăjituri snickers și alte asemenea.
Transportul și amenajarea candy barului sunt asigurate în cazul pachetelor pentru minim 100 de persoane, a câte 3 categorii de produse achiziționate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Bărbat de 81 de ani din Cluj-Napoca, găsit mort în apartament. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă

Un bărbat a anunțat, joi, Poliția municipiului Cluj-Napoca că și-a găsit tatăl decedat în apartamentul în care locuiau. Poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.
În data de 17 aprilie, în jurul orei 12.00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un bărbat de 31 de ani din Cluj-Napoca, cu privire la faptul că l-ar fi găsit pe tatăl său, în vârstă de 81 de ani, decedat în apartamentul în care aceștia locuiau.
„La fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție din cadrul Secției 4 Poliție Cluj-Napoca și un echipaj din cadrul Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, care au constat aspectele sesizate, respectiv decesul persoanei de 81 de ani”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
Bărbatul suferea de mai multe afecțiuni
În contextul cercetărilor efectuate, au fost identificate echimoze la nivelul urechii stângi și la nivelul buzei superioare asupra persoanei în cauză. Totodată, s-a stabilit faptul că bărbatul suferea de mai multe afecțiuni medicale.
„Trupul acestuia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, în vederea efectuării expertizei medico-legale, urmând a se stabili cu exactitate cauza decesului. Precizăm că vom reveni cu informații ulterioare, în funcție de concluziile rezultate în urma autopsiei”, a mai transmis IPJ Cluj.
În prezent, sunt continuate cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

În spațiul cultural românesc, Săptămâna Mare este structurată în funcție de numeroase practici ritualice.
Între acestea, un loc aparte îl ocupă obiceiul vopsirii sau decorării ouălor, o practică răspândită în toate regiunile țării, dar cu particularități locale semnificative, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Împistrirea ouălor. Cojile de ceapă, cel mai folosit pigment
Astfel, în multe sate transilvănene, acest gest se desfășura în mod tradițional în Joia Mare, fiind cunoscut în limbaj popular sub denumirea de „împistrirea ouălor”.
“Potrivit tradiției, pregătirea pentru împistrire începea devreme, încă de luni sau marți. Femeile adunau plantele necesare pentru prepararea coloranților vegetali, transmițând astfel o cunoaștere empirică, transmisă din generație în generație”, arată specialiștii clujeni.
Cojile de ceapă, strânse și păstrate pe durata Postului Mare, reprezentau cel mai frecvent pigment folosit, oferind nuanțe de roșcat, brun sau auriu, în funcție de tipul de ceapă utilizat. În unele sate din Cluj se mai foloseau scoarța de arin, sfecla roșie sau lemnul cânesc, demonstrând o adaptare creativă la resursele vegetale locale.
“Aplicarea frunzelor sau plantelor direct pe coaja oului, înainte de fierberea acestuia în decoctul vegetal, reprezenta o tehnică frecvent întâlnită, care permitea obținerea unor modele vegetale. Frunza de pătrunjel, trifoiul sau mici flori de primăvară generau, prin fierbere, imprimări naturale, ce transformau oul într-un suport vizual al semnificației rituale”, explică reprezentanții CJCPCT Cluj.
În unele localități, decorarea ouălor avea loc nu în Joia Mare, ci în Vinerea Mare, în funcție de rânduiala locală.
Vopsirea ouălor, semnificație profund creștină
Dincolo de dimensiunea tehnică sau decorativă, oul vopsit, în special cel roșu, are o semnificație profund creștină.
“Numeroase legende din folclorul românesc explică originea acestui obicei prin raportare la Patimile Mântuitorului. Una dintre cele mai cunoscute variante spune că, la poalele Crucii, Maica Domnului a așezat un coș cu ouă, care s-au înroșit de sângele lui Hristos. Astfel, oul roșu devine nu doar un simbol pascal, ci și o mărturie a jertfei și a speranței în viața veșnică”, mai arată specialiștii clujeni.
Practica împistririi ouălor rămâne o expresie relevantă a continuității culturii populare românești, în care meșteșugul și simbolul se întâlnesc într-o formă de spiritualitate cotidiană. Chiar dacă astăzi metodele industriale de vopsire sunt larg răspândite, în numeroase gospodării se mențin încă tehnicile tradiționale, fie din respect pentru rânduială, fie din dorința de a păstra o legătură vie cu valorile de odinioară. Este un semn că tradiția merge mai departe – cu credință, cu dragoste și cu gând bun, spun speciliștii clujeni.
Foto: Ouă vopsite în coji de ceapă / Arhiva CJCPT Cluj
EVENIMENT
Bărbat de 55 de ani din Apahida, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce și-a lovit concubina

Un bărbat de 55 de ani din Apahida a fost reținut și arestat preventiv pentru violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice. Și-a lovit concubina cu un dispozitiv mecanic, provocându-i leziuni grave.
Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați prin apel 112, în data de 13 aprilie, cu privire la un incident grav de violență domestică a avut loc în localitatea Apahida, județul Cluj.
Femeie agresată de concubinul ei
O femeie de 48 de ani a fost agresată fizic de către concubinul ei, un bărbat de 55 de ani.
„La data de 13 aprilie, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o femeie ar fi fost victima unei agresiuni fizice, exercitate de către concubinul acesteia”, a informat IPJ Cluj.
Femeia, transportată la spital
Din cercetările efectuate, a reieșit că, pe fondul unui conflict spontan, bărbatul ar fi lovit-o pe femeie cu un dispozitiv mecanic, provocându-i acesteia o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.
„În urma activităților investigative și a cercetărilor derulate, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul unui conflict spontan, un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din localitatea Apahida, ar fi agresat fizic o femeie de 48 de ani, cu un dispozitiv mecanic, cu ajutorul căruia i-ar fi provocat femeii o leziune gravă la nivelul mâinii drepte.
Ulterior femeia de 48 de ani a fost transportată la o unitate medicală, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate”, a transmis instituția.
Bărbatul a fost arestat preventiv
În urma probatoriului administrat, la data de 16 aprilie, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă.
Ulterior, în cursul zilei de 17 aprilie, acesta a fost prezentat în fața magistraților de la Judecătoria Cluj-Napoca, care au dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
„Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și tulburarea ordinii și liniștii publice, sub coordonarea unității de parchet competente”, au mai arătat organele de ordine.

Un copil de 3 ani a fost lovit de o mașină pe strada Mureșului din cartierul Între Lacuri, municipiul Cluj-Napoca. Potrivit ISU Cluj, acesta este conștient și cooperant.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Mureșului din Cluj-Napoca. A rezultat o singură victimă, mai exact un pieton accidentat. Din primele date, ar fi vorba despre un minor de aproximativ 3 ani, care din fericire este conștient și cooperant. Acesta primește îngrijiri medicale din partea echipajului SMURD, în timp ce pompierii asigură zona accidentului cu o autospecială”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„Minorul va fi transportat la spital, conștient și cooperant”, a mai transmis ISU Cluj.