Connect with us

EVENIMENT

Ce este certificatul RAR Auto-Pass și ce va conține. Documentul OBLIGATORIU pentru vânzarea unei mașini second-hand

Publicat


rar bun

Din 2024, conform legii, vânzătorii de mașini vor fi obligați să obțină de la Registrul Auto Român documentul RAR Auto-Pass. Acesta va oferi o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului, dar şi despre alte deficienţe constatate. 

Legea nr. 142/2023 a stabilit obligativitatea înființării și gestionării de către Registrul Auto Român (RAR) a unui registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, scrie Alba24.ro.

Ce este certificatul RAR Auto-Pass și ce va conține. Documentul OBLIGATORIU pentru vânzarea unei mașini second-hand

Registrul va conține informații colectate de la diverși operatori economici cu activitate în domeniul producerii, reparațiilor, întreținerii și inspecției vehiculelor rutiere.

De asemenea, Legea nr. 142/2023 a prevăzut eliberarea de către RAR, la cererea proprietarilor, a unui certificat „RAR Auto-Pass” care să includă anumite date privind istoricul vehiculului.

Potrivit legii, la înstrăinarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, persoana care înstrăinează vehiculul rutier este obligată să remită dobânditorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus înstrăinării.

Certificatul „RAR Auto-Pass“ este valabil 60 de zile de la data eliberării acestuia.

Ordinul pentru punerea în aplicare a Legii nr. 142/2023 privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România a fost publicat joi, 1 februarie, în Monitorul Oficial.

Documentul clarifică informațiile ce se transmit pentru introducerea în registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, modul de transmitere a acestor informații și precizează modelul certificatului „RAR Auto-Pass”.

Informațiile transmise către RAR

În vederea înființării registrului electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, se vor transmite către Registrul Auto Român (RAR), următoarele informații, prin intermediul unei aplicații informatice specifice furnizate de către RAR:

De către stațiile de inspecție tehnică periodică autorizate, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate pentru un autovehicul:

– data inspecției;
– numărul de identificare al autovehiculului;
– valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului;

De către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate pentru un autovehicul:

– data inspecției;
– numărul de identificare al autovehiculului;
– valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului;

De către operatorii economici autorizați care desfășoară activități de reparații, de întreținere, de reglări funcționale, de modificări constructive și de reconstrucție a vehiculelor rutiere, denumiți în continuare operatori economici autorizați, cu ocazia fiecărei prestații efectuate pentru un autovehicul:

– data prestației;
– numărul de identificare al autovehiculului;
– valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului, dacă este cazul;
– tipul prestației: reparație/întreținere/revizie periodică/reglare funcțională/modificare constructivă/reconstrucție/actualizare software/înlocuire sezonieră a anvelopelor;

De către operatorii economici autorizați, cu ocazia fiecărei reparații și/sau înlocuiri a odometrului din dotarea unui autovehicul:

– data prestației;
– numărul de identificare al autovehiculului;
– valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului înainte de intervenție;
– valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului după intervenție;
– tipul prestației: reparație odometru/înlocuire odometru;

De către operatorii economici autorizați, cu ocazia fiecărei reparații efectuate la un vehicul în urma unor evenimente care au produs avarii grave la sistemele de direcție, de frânare, la structura de rezistență a caroseriei sau a șasiului, la sistemul de reținere și protecție în caz de accident sau la sistemul avansat de asistență a conducătorului auto (ADAS):

– data prestației;
– numărul de identificare al vehiculului;
– valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului, dacă este cazul;
– sistemul la care au fost efectuate reparații;

De către operatorii economici autorizați care dețin abilitare din partea producătorului autovehiculului respectiv sau din partea reprezentantului autorizat al acestuia, cu ocazia primei prezentări a autovehiculului în rețeaua de reparații a producătorului respectiv sau la solicitarea expresă a RAR:

– numărul de identificare al autovehiculului;
– data și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului pentru fiecare înregistrare existentă în baza de date a producătorului respectiv cu privire la istoricul indicației odometrului pentru – perioada anterioară înregistrării sau înmatriculării în România;

De către producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanții autorizați ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere, după caz, cu privire la campaniile de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România, inițiate în cazul în care unul sau mai multe sisteme, echipamente, componente sau unități tehnice separate instalate pe vehiculul rutier prezintă un risc important pentru siguranța rutieră, sănătatea publică sau protecția mediului înconjurător, desemnat ca atare de producătorul vehiculului:

– numele producătorului vehiculului;
– marca vehiculului;
– tipul vehiculului;
– denumirea comercială a vehiculului;
– codul campaniei de rechemare;
– numele campaniei de rechemare;
– descrierea pericolului;
– modul de informare a deținătorilor;
– durata aproximativă a remedierii;
– lista operatorilor economici autorizați din România;
– numărul de identificare al vehiculelor vizate;
– evoluția campaniei de rechemare.

Cum va arăta certificatul RAR Auto-Pass

RAR va elibera contra cost, la cerere, pentru autoturisme și autovehicule utilitare ușoare, certificatul „RAR Auto-Pass” în format electronic.

În acest scop, solicitantul va transmite către RAR o cerere al cărei model va fi publicat într-un format tehnic care să permită descărcarea și editarea sa în scopul completării în format electronic, pe pagina proprie de internet a regiei.

Cererea va fi însoțită de copia actului de identitate, în format electronic.

În cerere se vor preciza numărul de identificare și seria cărții de identitate a vehiculului ale autoturismului sau ale autovehiculului utilitar ușor pentru care se solicită certificatul „RAR Auto-Pass”.

În cazul în care în registru nu sunt disponibile informații referitoare la autovehiculul respectiv, în locul certificatului „RAR Auto-Pass”, RAR va emite gratuit un document în format electronic.

Vezi AICI model certificatul RAR Auto-Pass

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea la Cluj, în următoarea perioadă? Prognoza meteo pe patru săptămâni

Publicat

Luna august aduce temperaturi peste valorile specifice perioadei pe întregul teritoriu al României, anunță meteorologii. Precipitațiile vor fi mai degrabă deficitare în următoarea lună.

Pe clujeni îi așteaptă un sfârșit de săptămână plăcut și însorit, cu maxime de până la 33 de grade Celsius și fără precipitații.

Vremea în weekend, la Cluj

Vineri, 26 iulie, va fi o zi predominant însorită, cu temperaturi ce vor oscila între 25°C și 27°C. Vântul va sufla slab, iar șansele de ploaie sunt reduse. Pe parcursul nopții, temperaturile vor scădea până în jurul valorii de 13°C, potrivit prognozei AccuWeather.

Sâmbătă, 27 iulie, cerul va fi senin, iar temperaturile vor urca până la 29°C în timpul zilei, cu minime nocturne în jurul valorii de 14°C.

Ziua de duminică, 28 iulie, va fi de asemenea însorită, cu maxime de până la 33°C și minime de 16°C. Vântul va sufla ușor dinspre nord-vest, sanșele de ploaie fiind minime​.

Vremea în weekend, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Luna august aduce vreme frumoasă la Cluj-Napoca

Se anunță vreme bună în luna august, în România, cu valori termice peste cele specifice perioadei și cu cantități de precipitații apropiate de cele normale, spre deficitare.

La Cluj-Napoca, următoarea lună va aduce zile însorite, dar și intervale scurte de instabilitate atmosferică, în special în prima săptămână a lunii august. În majoritatea zilelor, cerul va fi senin, iar temperaturile se vor situa în jurul valorilor de 25°C-27°C.

Prognoza pe luna august, la Cluj-Napoca. Sursa: AccuWeather

Prognoza meteo pe patru săptămâni

Meteorologii au publicat prognoza pe următoarele patru săptămâni. Astfel, luna august ca aduce, în majoritatea teritoriului, temperaturi peste normalul acestei perioade, cu intervale scurte de precipitații abundente, însă în general deficitare.

Săptămâna 29.07.2024 – 05.08.2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-vestice, dar și ușor mai coborâte în extremitatea de nord-est a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 05.08.2024 – 12.08.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile vestice și sud-vestice.

Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor

Săptămâna 12.08.2024 – 19.08.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 19.08.2024 – 26.08.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă în regiunile estice și sud-estice, iar în rest va avea o tendință ușor deficitară.

Citește mai departe

ECONOMIE

Timișul a depășit Clujul la salarii și se apropie de București, în 2024. Creșterea, impulsionată de industrie și sectorul IT

Publicat

Salariile din județul Timiș le-au depășit, în aprilie 2024, pe cele din Cluj, devenind al doilea județ din România în ceea ce privește veniturile. Industria și IT-ul, motorul creșterii.

Clujul a fost depășit de Timiș în topul județelor cu cele mai mari salarii din țară. În luna aprilie, clujenii s-au situat abia pe locul trei național la nivelul mediu salarial, după angajații din Timiș, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Salariile din Timiș depășesc Clujul și se apropie de București

Salariul mediu net din Timiş a ajuns la 5.989 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 16,1% faţă de aceeaşi lună a anului 2023. Salariile din Cluj au fost de 5.943 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 8,6% faţă de aprilie 2023.

Salariile au crescut peste așteptări în județul din vestul țării, spre deosebire de Cluj și București, unde au stagnat.

„În afară de Bucureşti şi Cluj, există câteva judeţe şi regiuni din România unde salariile au crescut peste aşteptări în prima jumătate a anului 2024. Printre aceste regiuni se numără Timiş, Iaşi şi Sibiu“, explică Răzvan Zglobiu, head of sales & talent acquisition în cadrul companiei Prohuman România, citat de Ziarul Financiar.

Timișul, noua forță economică a României? Salariile depășesc Clujul

Timișul și-a consolidat poziția de pol de dezvoltare economică al României, iar în ultimele luni a egalat și chiar a depășit Clujul în clasamentul salariilor medii nete. Județul a devenit un important centru industrial și tehnologic, atrăgând numeroase investiții străine, care au impulsionat dezvoltarea economică și au împins Timișul în fruntea ierarhiei naționale.

În 2020, salariile din Cluj erau cu 6% mai mari decât cele din Timiș. Acum, în 2024, situația s-a inversat, salariile din Timiș depășindu-le pe cele din Cluj cu 1%. Deși Clujul a beneficiat de o creștere constantă a salariilor în ultimii ani datorită investițiilor în IT, tehnologie și servicii, ritmul de creștere nu a mai fost la fel de rapid. În schimb, prețurile chiriilor și proprietăților din Cluj Napoca au continuat să crească.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pescăruș rănit, „naufragiat” într-o locuință din Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la USAMV

Publicat

Un pescăruș rănit s-a adăpostit într-o locuință din cartierul Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la Urgențe, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Un pescăruș rănit a fost salvat de jandarmii clujeni dintr-o locuință din cartierul Mărăști. Aceștia au preluat pasărea și au predat-o Serviciului de Urgență al USAMV Cluj.

Un pescăruș, salvat dintr-o locuință din Mărăști

Întâmplarea s-a petrecut joi seară, fiind relatată pe rețelele de socializare ale Jandarmeriei Cluj.

„Joi seara, 25 iulie, în jurul orei 20.30, în urma unui apel la SNUAU 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a fost anunţat de către dispeceratul unităţii cu privire la prezența unui pescăruș rănit într-o  locuință din cartierul Mărăști din municipiul Cluj-Napoca.

Jandarmii clujeni au plecat imediat spre locul indicat. Ajunși acolo, aceștia au preluat cu grijă pescărușul pentru a nu-i provoca leziuni, iar ulterior l-au predat Serviciului de Urgență din cadrul USAMV Cluj-Napoca”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe Vamos a la Playa. Ce poți face în fiecare zi la festivalul de pe plaja Grigorescu?

Publicat

Festivalul Vamos a la Playa aduce, între 26 iulie și 4 august 2024, concerte, activități și concursuri pe plaja Grigorescu din Cluj-Napoca.

A șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa începe astăzi și, timp de 10 zile, va aduce atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Programul Vamos a la Playa

Vamos a la Playa, ediția a VI-a, începe astăzi pe plaja Grigorescu, cu o serie de activități și cu muzică live. De-a lungul zilei, vizitatorii vor putea asculta Radio Vacanța, se pot relaxa la Boho Lounge&Bar sau se pot delecta cu preparate alese de la Food Point.

De asemenea, pe toată durata zilei de vineri, clujenii vor avea la dispoziție șezlonguri, umbrele și umbrare pentru destindere pe malul Someșului, se pot îmbăia în piscine și pot juca table sau remy. Tot aici vor găsi Caravana Net Zero, de unde pot învăța despre sustenabilitate și energie alternativă.

Începând cu ora 17, se deschide și promenada artiștilor și artizanilor și DJ Magda va încânta participanții cu muzică retro.

De la ora 20 va avea loc și primul concert live din cadrul festivalului, susținut de cei de la Score Band.

Weekend plin de activități, pe plaja Grigorescu

Distracția continuă în weekend. Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

Zece zile de distracție pe malul Someșului

Festivalul nu se încheie în weekend, ci promite activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax