Connect with us

EVENIMENT

Ce au mâncat oamenii în timpul pandemiei. Topul alimentelor preferate. PÂINE coaptă în casă

Publicat


paine brutarie

Tendinţele alimentare din 2021 indică un obiectiv general de sănătate mai bună. Practic, odată cu izolarea şi statul acasă, s-au născut şi noi obiceiuri legate de modul în care se mânâncă și se procură hrana.

Anul 2021 a fost eco-conştient. Veganismul şi alimentele cu conţinut redus de deşeuri au devenit tot mai populare.

După un an 2020 stresant, mulţi oameni au apelat, mai mult ca niciodată, la mâncare ca mijloc de confort, bunăstare şi comunitate. Tendinţele alimentare din 2021 indică spre o dorinţă de adaptare a unui stil de viaţă mai sănătos.

De la stiluri de gătit, la ingrediente vedetă, multe dintre elementele de pe listă ar putea să devină o parte permanentă a peisajului culinar chiar şi după pandemie..

1. Mâncăruri din cămară

Trend născut din bucătăria de carantină şi din nevoia de a face faţă cheltuielilor, oamenii au învăţat cum să transforme conservele şi produsele uscate în mese complexe şi delicioase.

2. Pâinea coaptă în casă

O altă tendinţă născută în 2020, anul în care am învăţat cu toţii cum să coacem pâine de casă. Chiar dacă situaţia de acum nu ne mai împiedică să mergem la brutării, mulţi oameni şi-au dat seama de cât de gustoasă şi uşor de preparat este pâinea de casă. De la aluatul acrişor acidulat, la secara consistentă şi până la clasica pâine albă, pâinea coaptă în casă a fost o tendinţă alimentară continuă în 2021.

3. Bucătăria de fuziune

Mulţi oameni au apelat, din dorinţa de diversitate, la bucătăriile tradiţionale din întreaga lume. Mâncarea „fusion” nu este un concept nou, dar timpul pentru creativitate şi inovaţie în domeniul alimentar a sosit cu siguranţă: mâncarea mexicană-coreană şi chinezo-peruviană au fost opţiunile populare.

4. Alternative la carbohidraţi

Keto a readus mâncarea cu conţinut scăzut de carbohidraţi, dar nu va fi singura opţiune pentru tendinţele alimentare din 2021. Odată cu creşterea produselor alternative la carbohidraţi, în special cu conopida care a fost ingredientul surpriză folosit la crusta de pizza şi gnocchi, nu a fost niciodată mai uşor să te ţii de dietele cu conţinut scăzut de carbohidraţi.

5. Veganismul şi vegetarianismul

În timp ce veganismul şi vegetarianismul sunt cu greu o „tendinţă”, afluxul de persoane care se alătură acestui stil de viaţă este în creştere. Preocupările tot mai mari legate de bunăstarea mentală şi fizică, ca să nu mai vorbim de impactul asupra mediului, i-a determinat pe mulţi să îşi reconsidere dietele centrate pe carne. Mulţi renunţă complet la produsele de origine animală pentru a duce o viaţă mai sănătoasă şi ecologică.

6. Ierburi, rădăcini şi ciuperci

Întotdeauna a existat o atenţie acordată legumelor, din cauza necesităţii corpului uman de un nivel ridicat de nutrienţi. Aceste ingrediente pământeşti sunt toate pline de adaptogeni şi o mulţime de vitamine, care vă ajuta să vă protejaţi organismul.

7. Asaltul năutului

Năutul nu este doar pentru humus. Umila fasole garbanzo a devenit din ce în ce mai populară în 2021. Acesta este uşor de preparat, disponibil pe scară largă şi incredibil de accesibil.

8. Alternative la lapte

Cum mai bine de o treime din populaţie lucrează de acasă, majoritatea consumă cafeaua pregătită în propria bucătărie. De asemenea, alternativele la lapte au fost tot mai diversificate: soia, cocos, migdale, orez şi chiar ovăz au fost printre preferinţe.

9. La pachet

Mulţi dintre noi au fost nevoiţi să ia o pauză de la cele mai iubite restaurante în 2020, motiv pentru care mâncarea la pachet, de la localurile noastre preferate, a fost o tendinţă la care multă lume a apelat în 2021.

10. Alimente cu conţinut redus de deşeuri

Cu preocupările legate de schimbările climatice în creştere, au început să fie luate decizii de cumpărare eco-conştiente. Acest lucru a pătruns, desigur, în scena alimentară, ceea ce face ca deşeurile reduse sau zero să fie una dintre viitoarele tendinţe alimentare şi din viitor.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Clujenii sunt așteptați să-și petreacă REVELIONUL 2025 în Piața Unirii. Nu vor fi ARTIFICII, dar vor fi DRONE

Publicat

revelion

Clujenii sunt așteptați să-și petreacă noaptea dintre ani în Piața Unirii, unde primăria și Consiliul Local le-a pregătit un spectacol de neuitat.

Pentru prima dată, după mulți ani, nu va mai fi foc de artificii. Acestea au fost înlocuite cu drone.

Clujenii sunt așteptați să-și petreacă REVELIONUL 2025 în Piața Unirii. Nu vor fi ARTIFICII, dar vor fi DRONE

Programul evenimentului include un concert Remakers de la ora 22.00, trupa clujeană HARA va cânta de la ora 23.00, la miezul nopții va fi un spectacol de drone și lumini, pentru ca evenimentul să se încheie apoteotic cu un concert Aurel Tămaș.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UPDATE: ACCIDENT la Mera, în Cluj. Mașină RĂSTURNATĂ. O persoană ÎNCARCERATĂ. Trafic BLOCAT

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, vineri, la Mera, în jud. Cluj. O mașină s-a răsturnat. O persoană a rămas încarcerată. Traficul este blocat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut între localitățile Mera și Nădășelu. În accident a fost implicat un autoturism, care este, din primele date, răsturnat. În interior se află o persoană, iar salvatorii lucrează pentru extragerea în siguranță a acesteia.

accident

FOTO. UPDATE: ACCIDENT la Mera, în Cluj. Mașină RĂSTURNATĂ. O persoană ÎNCARCERATĂ. Trafic BLOCAT

Alte trei persoane au reușit să iasă singure afară. Acționează la fața locului două autospeciale cu modul de descarcerare, precum și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă. A fost alertat și elicopterul SMURD de la Jibou”, a transmis ISU Cluj.

„În jurul orei 12:00, un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, pe DN1F-E81, în localitatea Mera.

Traficul este complet blocat pentru a permite intervenția echipajelor de urgență aflate la fața locului.

Vom reveni cu informații suplimentare pe măsură ce situația evoluează”, a comunicat IPJ Cluj.

Update:

Pompierii au extras în siguranță o femeie de aproximativ 45 de ani. De asemenea, un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost transportat la spital cu elicopterul. Au mai fost transportați la spital o femeie și un bărbat cu vârste cuprinse între 50 și 72 de ani. Toate persoanele implicate în acest eveniment au fost în permanență conștiente și cooperante.

accident

„Astăzi, 27 decembrie a.c., în jurul orei 12:00, pe DN1F-E81, în localitatea Mera, a avut loc un accident rutier.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat de 64 de ani, aflat la volanul unui autoturism ce se deplasa pe direcția Cluj-Napoca – Zalău, ar fi pierdut controlul direcției de mers în condiții ce urmează a fi stabilite în cadrul cercetărilor.

Mașina s-a răsturnat în afara carosabilului, ajungând pe marginea unui pârâu.

La fața locului a intervenit un elicopter SMURD, iar cei 4 ocupanți adulți ai vehiculului au fost transportați conștienți la spital pentru îngrijiri medicale.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, urmând ca împrejurările exacte ale accidentului să fie stabilite. Traficul a fost reluat”, a revenit cu informații IPJ Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. UPDATE: INCENDIU la o casă din Coruș, în Cluj. Un bărbat de 40 de ani a suferit ARSURI

Publicat

fum pompieri

Un incendiu s-a produs, vineri dimineața, la subsolul unei case din Coruș, jud. Cluj. Un bărbat a suferit arsuri la o mână.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la subsolul unei case din localitatea Corușu. Din primele date, incendiul se manifestă la subsolul casei, pe o suprafață de aproximativ 30 de metri pătrați.

foc

FOTO. UPDATE: INCENDIU la o casă din Coruș, în Cluj. Un bărbat de 40 de ani a suferit ARSURI

De asemenea, echipajul SMURD acordă îngrijiri medicale unui bărbat de aproximativ 40 de ani, care a suferit arsuri la nivelul unui membru superior. La fața locului acționează două echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.

foc

Update:

Pompierii au finalizat această intervenție. Incendiul s-a manifestat generalizat, la o cameră din subsolul casei, pe o suprafață de 20 de metri pătrați. De asemenea, a fost afectată fațada, pe o suprafață similară, de 20 de metri pătrați. Pe parcursul misiunii, forțele noastre au scos o butelie din încăperea cuprinsă de flăcări.

Referitor la bărbatul care a primit îngrijiri medicale, acesta a refuzat transportul la spital. Datorită intervenției prompte, s-a reușit protejarea casei, iar incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unui burlan necurățat.

Citește mai departe

EVENIMENT

O plimbare de o oră pe zi ar putea adăuga șase ore la speranța de viață – studiu

Publicat

plimbare

Un studiu sugerează că o plimbare zilnică de o oră poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru cei mai puțin activi, scrie Science Alert, care citează British Journal of Sports Medicine, informează Mediafax.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Griffith din Australia oferă un motiv suplimentar pentru a ieși la plimbare: o oră de mers pe jos în fiecare zi poate adăuga aproximativ șase ore la speranța de viață, în special pentru persoanele din categoriile sedentare.

Studiul s-a bazat pe datele de activitate colectate de la utilizatorii de brățări de fitness, din cadrul National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES) din SUA, care a monitorizat stilurile de viață ale participanților.

Cercetătorii au descoperit că persoanele inactive beneficiază cel mai mult de pe urma exercițiilor fizice, adăugând în medie 6,3 ore de viață pentru fiecare oră suplimentară de mers pe jos.

În schimb, cei care fac deja parte din topul celor mai activi 25% au obținut mai puține beneficii suplimentare, dar studiul pune accent pe beneficiile generale ale unei vieți active.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate