Connect with us

ACTUALITATE

CE apără distribuirea uniformă a vaccinurilor anti-COVID la nivelul Uniunii Europene

Publicat


Comisia Europeană şi-a apărat politica de distribuire uniformă a vaccinurilor anti-COVID-19 în bloc după ce Austria şi alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod egal, informează Reuters.
Liderii din şase ţări europene – Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Letonia Slovenia şi Croaţia (care s-a alăturat ulterior) – au solicitat Comisiei Europene și Consiliului European convorbiri privind distribuţia vaccinurilor.
Comisia a răspuns că dozele au fost distribuite proporţional cu populaţia fiecărei ţări şi ţinând cont de datele epidemiologice, adăugând că guvernelor statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

Critici la adresa CE

O politică flexibilă agreată de guvernele UE a însemnat că ţările care se confruntă cu o fază mai acută a epidemiei ar putea accesa mai multe doze, în cazul în care unele guverne ar opta să nu-şi preia alocarea proporţională, a declarat Executivul UE într-un comunicat.
„Ar fi de competenţa statelor membre să găsească un acord dacă doresc să revină la baza proporţională”, a spus acesta, adăugând că sprijină o metodă de alocare bazată exclusiv pe o proporţie a populaţiei fiecărei naţiuni a UE.
Comisia a fost criticată pentru distribuirea lentă a vaccinurilor, deşi guvernele UE joacă un rol esenţial în achiziţionare şi planurile de vaccinare.

Principalul critic, cancelarrul austriac Sebastian Kurz a spus că dozele de vaccin nu au fost distribuite uniform între statele membre UE.

Sursa: Agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Editorial Opinii

Dragoș Damian: Radu Jude și actori din Kontinental 25, vi s-a urât cu binele, vă luați la harță cu dezvoltatorii imobiliari?

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

Acum vreo 15 ani au venit la mine cu spăgi (generoase, nimic de zis) să conving corporația să mutăm platforma industrială de unde este și să le vindem lor terenul, să facă blocuri cât vezi cu ochii.

Pentru că am spus nu m-au dat pe mâna presei să mă tăvălească un pic prin noroi să îmi vină mintea la cap.

Apoi, pentru că sunt ardelean încăpățânat și continuam să spun nu, m-au pârât la prietenii lor politicienii, care au început să bâjbâie ceva cum că aș crea disconfort, gălăgie și poluare în zonă.

Apoi, în ultimă instanță, au schimbat ceva prin planul urbanistic, naiba știe care plan urbanistic, că sunt o groază, ca să nu mai pot construi industrial.

Apoi, ca să vezi ghinion, au venit pandemia și războiul, companiile de medicamente au fost declarate entități critice și nu are voie nimeni să se atingă de ele – deși, mai știi?

Apoi, daca nu-i poți învinge, fă-ți-i aliați, mi-au făcut ”reclamă” cum că aș fi devenit dezvoltator imobiliar. Da, cu 5.000 metri pătrați de teren în pantă am devenit mare dezvoltator imobiliar, râd de mine și curcile dezvoltatorilor imobiliari.

Made in Cluj-Napoca – Romania

Așadar, nu plec de pe terenul meu, am să scriu în continuare cu mândrie pe tot ceea ce produc “Made in Cluj-Napoca, Romania”. Mai am vreo 10 hectare libere, mi-ar plăcea să intru într-un parteneriat public-privat să construim un campus universitar de învățământ dual, o platforma de cercetare-dezvoltare sau un centru de biotehnologie.

Radu Jude și actori din Kontinental 25, să ne înțelegem.

Nu am nici o problemă că România pune la pământ fabrici, uzine și combinate ca să construiască blocuri cu apartamente, clădiri cu birouri și malluri cu importuri. Mai bine spus nu mai am nici o problemă, m-am resemnat.

Nu am nici o problemă că România face milionari din industria de imobiliare, din industria de importuri și din industria de divertisment, câtă vreme toata lumea își plătește taxele, impozitele și contribuțiile.

Am o problema însă că România nu este capabilă să facă milionari din industria de biotehnologie, din industria de microcipuri și din industria de energie regenerabila, așa cum se întâmplăîn toate țările din Europa de Est.

Radu Jude și actori din Kontinental 25, data viitoare când mai faceți un film în care va luați la harță cu dezvoltatorii imobiliari, contați și pe mine ca sponsor.

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Terapia taxelor și tăierilor. Renunțați să tăiați! Colectați!

Publicat

Tișe

Obsesia țării, pare zilele astea: taxe, taxee, taxeee mai multe și tăieri, tăieri și iar tăieri mai mari… Zi de zi, ceas de ceas…Despre această problemă discută întreaga nație, unii politicieni cu ochii umflați diabolizează pensionarii cu pensii “nesimțire” și funcționarii statului cu salarii “și mai nesimțite” – ca și cum aceștia nu ar fi avut la bază o lege care să permită asta. Ca și cum acesată lege a fost făcută de extratereștri, nicidecum de partidele actuale, care, acum, cu un mincinos “facelift” de partide europene vor să salveze țara.

Salvarea țării, oare de cine?! Culmea, tot de ele!

Ca și cum țara a ajuns în această situație din vina unor omuleți mici, cu capul mare și ochii umflați, mereu aceiași, care și-au schimbat scaunele puterii între ei timp de 35 de ani, fără acte, și veniți de pe altă planetă.
Am visat nopțile trecute că fenomenul acesta de care spuneam că se discută -“taxe, taxe mărite“ și “tăieri, tăieri, tăieri“ – și se făcea, în vis, că cineva a început să îmi taie patul că era prea mare, să îmi taie din pasta de dinți, să îmi taie din pâine – într-o proporție mică, să îmi taie din… viață.

Tăieri peste tăieri

Și-apoi, în vis, au început să-mi taie din lumină, că oricum din cauza stresului nu pot dormi și aș putea sta mai mult în întuneric.
Au tăiat apa, întrucât mă pot adapta și la câte o picătură de apă la fel ca picătura de speranță, suficientă cât să mă spăl o dată pe lună.
Au tăiat drumul spre locul de muncă pentru că, cine dorește să facă naveta o poate face și pe jos.
Au tăiat din calendar, nu mai merităm să trăim 365 de zile pe an, doar 300, restul oricum erau neproductive.
Au tăiat cuvintele, pentru că oricum unii vorbesc nepermis de mult și unele vorbe te costă prea mult să le rostești.
Dându-și seama că cei mai mulți de frică nu vorbesc, au pus o taxă pe tăcere, pentru cei care înghit în sec.

Formular digital pe hârtie

În domeniul privat* în același vis, au pus taxa de supraviețuire.
Pentru cei care stau și nu lucrează, o taxă de rușine.
Pentru copii, o taxă de viitor. Iar pe fiecare bătrân, o taxă de amintire.
Se vorbește de digitalizarea totală a instituțiilor, dar formularul se cere pe hârtie.
Se doresc reforme, dar cei cu putere vor să îi reformeze doar pe cei fără putere.
Ei acolo, sus, unde aerul este rarefiat – schimbă denumirile ministerelor ca și cum redenumirea unei prăpastii între ei și oameni transformă totul în pod.
Se spune că trebuie să strângem cureaua, să tăiem în carne vie.
Și văd în vis deja, cureaua lată de piele care e deja legată de gâtul celui de jos. Și mâna fină, care o strânge poartă ceas de 99.000 de euro.
Eu am decis să fac o “terapie a taxelor și tăierilor” ca să ajut majoritatea oamenilor docili, cuminți, tăcuți, plătitori, resemnați.

Țara e jefuită

Aceștia vor observa că țara acesta nu e săracă.
Ci jefuită.
Nu avem deficit de bani.
Avem excedent de hoție, impostură și nepăsare.
Țara nu e bolnavă.
Doar trăiește cu perfuziile conectate la conturile lor.
Și dacă tot e la modă cuvântul „ajustare”, hai să ajustăm și noi ceva: adevărul.
Poate așa vom înțelege că nu pensia profesorului sau salariul unei asistente ruinează bugetul, ci milioanele necolectate care se evaporă fără urmă, într-o mocirlă fiscală îmbrăcată în cravată europeană.

Colectați taxele actuale

Dar soluția? E atât de simplă: colectați taxele actuale!
Reformați colectorii actuali !
Atât.
Nu inventați taxe noi, nu stoarceți iar pe cei care deja plătesc până la ultima centimă.
Colectați ceea ce există întrucât gradul de colectare este o rușine fiscală.
E ca o rețea de apă spartă: statul varsă legi fiscale, dar banii se scurg prin crăpăturile toleranței, ale interesului neplății taxelor, ale „n-a fost control azi”, „e băiat de-al nostru”.
30-40% din economie e gri sau neagră.
Dar, în loc să luminăm această zonă, dăm cu lanterna în ochii celui cu fluturașul de salariu în mână.
Adică îl amendăm pe plătitorul cinstit pentru că încă mai e vizibil.

Nu trebuie alte taxe

Nu e nevoie de alte taxe.
E nevoie de voință să strângem ce se risipește zilnic sub nasul nostru.
Nu e nevoie de reduceri de personal, decât excepțional în unele zone, ci de reducerea complicității.
Nu e nevoie să tăiem de jos, ci să începem să strângem de sus — de acolo de unde frauda fiscală e „optimizare fiscală”.
Dacă gradul de colectare ar crește măcar la media europeană, nu doar că nu ar mai trebui tăiat nimic, dar ar fi loc de investiții, educație reală, sănătate decentă.
Dar pentru asta ar trebui ca „prietenii” din business să plătească ce datorează.
Iar asta nu se poate, nu-i așa?
Mai ușor e să pui taxă pe răbdare.
Și acciză pe speranță.
În acest moment, când în vis mi-a apărut soluția, din păcate… m-am trezit.

Citește mai departe

EVENIMENT

Anchetă internă la Psihiatrie Cluj, după incendiul provocat de un pacient internat în Compartimentul Toxicomani

Publicat

De

incendiu

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca a demarat o ancheta internă pentru a stabili împrejurările producerii incendiului de sâmbătă de la Secția de Psihiatrie de pe strada Victir Babeș.

”Din primele evaluări, rezultă faptul că s-au înregistrat pagube materiale minore, prin distrugerea saltelelor și afectarea unui salon, fără a se înregistra persoane rănite.

Personalul medical din secție și formațiunea proprie de pompieri au acționat pentru evacuarea întregului personal și izolarea sursei de foc, în timp util, până la ajungerea la fața locului a detașamentului de pompieri”, a transmis spitalul.

Din informațiile Cluj24, pacientul care a provocat focul și a fugit apoi fiind, ulterior, depistat de polițiști era internat în Compartimentul Toxicomani al Secției de Psihiatrie.

În urma incendiului, 20 de pacienți au fost evacuați, iar 3 pacienți și o asistentă au fost transportați la UPU cu suspiciune de intoxicatie cu fum. Medicii UPU a confirmat faptul că sunt inafara oricărui pericol, iar după evaluare au revenit in sectie.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată într-un sat clujean. Un bărbat și o femeie, transportați la spital

Publicat

mașină răsturnată

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în urma unui accident rutier petrecut pe raza localității Mănășturel, comuna Cuzdrioara.

POtrivit ISU Cluj, la fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al serviciului de ambulanță județean, unde au găsit un autoturism răsturnat pe plafon în șanțul pentru colectarea apelor pluviale de pe marginea drumului, fără persoane încarcerate în acesta.
”Două persoane, respectiv un bărbat și o femeie cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, au fost consultate de către echipajul SAJ, fiind ulterior traportate la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări, cei doi erau în stare de conștiență și erau cooperanți”, au spus pompierii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate