Connect with us

EVENIMENT

Câțiva parlamentari PSD vor îngrădirea accesului liber la informații de interes public. Inițiativa legislativă se află momentan în dezbatere. PNL și-a retras sprijinul

Publicat


A fost înregistrată săptămâna aceasta o inițiativă legislativă care vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Inițiativa aparține unor parlamentari PSD, fiind sprijinită inițial și de PNL. Modificările cuprind posibilitatea autorităților de a refuza furnizarea informațiilor de interes public, dacă constată că solicitantul este de „rea-credință”.

Modificarea ar conține și impunerea de taxe solicitantului

Inițiativa de modificare a legii mai vizează impunerea de taxe solicitantului, acestea fiind reprezentate de costurile aferente procesării informațiilor solicitate. Astfel, taxele vor acoperi acțiunile de copiere, de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de căutare și identificare a documentelor în arhivă precum și orice alte operațiuni necesare.

PNL și-a retras sprijinul pentru modificarea legii

Semnată inițial și de liderul deputaților PNL, Florin Roman, inițiativa de modificare a legii 544/2001 aparține deputatei PSD Dolj, Eliza Peța Ștefănescu, fiind de asemenea semnată și de Vlad Bontea, Claudiu Ilișanu și George Vișan, care sunt parlamentari social-democrați.

Florin Roman a anunțat ulterior că a solicitat retragerea semnăturii care sprijină inițiativa de modificare a legii, precizând de asemenea că aceasta nu va beneficia nici de votul celor din PNL, pentru ca proiectul să poată fi adoptat.

Fiecare autoritate publică își va stabili propriile taxe

Inițiatorii proiectului de lege mai propun posibilitatea stabilirii valorii taxelor impuse solicitanților de către fiecare autoritate publică în parte. De exemplu, fiecare primărie va putea să justifice valoarea taxei prin stabilirea propriilor costuri de procesare.

Chiar și așa, „dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora”, se mai arată în propunerea legislativă de modificare a legii.

În acest moment, solicitantului i se impune doar achitarea costurilor de copiere atunci când este cazul, valoarea fiind aceeași oriunde în țară. Totodată, este nepermis de legea în vigoare refuzarea autorităților publice de a furniza orice informații considerate de interes public.

Autoritățile publice ar putea refuza să ofere informații dacă consideră că sunt cerute cu „rea-credință”

Cu toate acestea, cei cinci parlamentari vor să aducă modificări considerabile legii aflate la acest moment în vigoare, unul dintre amendamente cuprinzând tocmai posibilitatea refuzului instituției publice de a pune la dispoziție informațiile solicitate:

”Autoritatea sau instituția publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informațiilor solicitate în condițiile în care aceste informații sunt solicitate cu rea-credință”, se arată în proiectul de lege.

Cine este inițiatoarea modificării legislative

Eliza Peta, deputata PSD Dolj și cea care a inițiat modificarea legislației actuale este cunoscută ca fiind fosta consilieră a Olguței Vasilescu, cea din urmă fiind totodată și nașa de cununie a actualei deputate de Dolj.

Conform g4media.ro, „Eliza Peta s-a căsătorit cu Sorin Ștefănescu, deținătorul unei firme de construcții care, începând din 2014, a început să câștige lucrări de milioane de euro de la instituții din subordinea primăriei Craiova sau cu alte localități din județul Dolj”.

Deputata PSD, bănuită de afaceri cu statul

Contactată în trecut de sursa citată „pentru a explica dacă succesul în afaceri al familiei sale se datorează faptului că a fost cununata de ministrul Olguța Vasilescu, Eliza Ștefănescu Peța nu a răspuns solicitărilor”.

Astfel, propunerea de modificare a legii privind accesul liber la informații de interes public vine în contextul în care tocmai inițiatoarea proiectului este bănuită de afaceri de milioane de euro cu instituții ale statului, după cum arată sursa anterior menționată.

Narcisa Corina Bud

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

LIVE TEXT CFR Cluj vs Young Boys Berna 0-0

Publicat

CFR Cluj întâlnește Young Boys Berna în cea de a doua etapă a grupelor Europa League. În etapa precedentă, campioana României a câștigat în fața formației CSKA Sofia, cu scorul de 2-0.

Prima repriză

min. 1 – a început meciul de pe stadionul „Dr.Constantin Rădulescu”.

min. 5 – Elvețienii repun de la margine, încercând să înainteze în jumătatea „feroviarilor”.

min. 6 – Hoban recuperează, dar contraatacul este oprit de unul dintre jucătorii adverși.

min. 8 – Bălgădrean reține aruncarea de la margine a elvețienilor.

min. 12 – Debeljuh a fost aproape să reia cu capul o centrare expediată de Deac, dar unul dintre fundașii elvețieni au respins în corner.

min. 14 Schimbare la CFR Cluj! Iese Vinicius și intră Manea, spre nemulțirea lui Dan Petrescu.

CFR Cluj – Young Boys Berna, echipe de start

CFR Cluj  (4-3-3): Bălgrădean – Susic, Vinicius, Burcă, Camora – Păun, Hoban, Djokovic – Deac, Debeljuh, Rondon
Rezerve: Sandomierski, Manea, Omrani, Pereira, Ciobotariu, Latovlevici, Chipciu, Itu, Joca, Carnat
Antrenor: Dan Petrescu

Young Boys Berna (4-3-3): Ballmoos – Hefti, Camara, Zesiger, Maceiras – Fassnacht, Lustenberger, Aebischer – Elia, Nsame, Moumi Ngamaleu
Rezerve: Neunschwander, Faivre, Sierro, Sulejmani, Gaudino, Burgy, Siebatcheu, Mambimbi, Garvia, Lefort, Rieder
Antrenor: Gerardo Seoane

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj
Arbitru: Glenn Nyberg / Asistenți: Mahbod Beigi, Andreas Söderqvist (toți din Suedia)

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO Drumul județean Alunișu-Săcuieu-Vișagu, modernizat. Arată ca în Occident

Publicat

Consiliul Județean Cluj a finalizat integral lucrările derulate pe drumul județean 103J Alunișu – Săcuieu (DJ 103H) – Vișagu.

Astfel, după asfaltarea a două sectoare de drum în lungime de 5,6 kilometri, de la kilometrul 7 până la kilometrul 12+600, investiția a fost complet finalizată prin realizarea lucrărilor la acostamente, montarea parapeților metalici de siguranță și trasarea marcajelor rutiere marginale.
Anterior acestor operațiuni, ca etape premergătoare așternerii de covor asfaltic, au fost executate lucrări constând în reprofilarea drumului cu cilindrare și adaos de piatră spartă, curățarea șanțurilor și a rigolelor, desfundarea și curățarea podețelor, tăierea lăstărișului din vecinătatea căii de rulare și așternerea de strat de balast stabilizat.

Declarația președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe

„Lucrările pe acest drum sunt parte a unei strategii coerente și a unui program mult mai amplu care vizează punerea în valoare a imensului potențial turistic de care dispune zona montană a județului”, a afirmat omul politic.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO Patru noi linii de troleibuz la Cluj-Napoca. Acestea vor fi puse în funcțiune la începutul lunii noiembrie

Publicat

Municipiul Cluj-Napoca va beneficia din 2 noiembrie de patru noi linii de troleibuz. Acestea au fost realizate anul acesta pentru a ușura viața clujenilor când vine vorba de transportul în comun.

Cele patru noi linii și traseul acestora:

Linia 2 (cart. Mănăștur – P-ta Gării) Dus: Str. Primăverii (stația Ion Meșter) – str. Izlazului – str. Câmpului – Cal. Mănăștur – Cal. Moților – str. Memorandumului – P-ta Unirii – str. Regele Ferdinand – str. Horea – P-ta Gării; Întors: P-ta Gării – str. Burebista – str. I. Coroianu – str. Traian – P-ta M. Viteazul (stația Pod Traian) – str. Regele Ferdinand – str. Memorandumului – Cal. Moților – Cal. Mănăștur – str. Primăverii.

Linia 10 (cart. Gheorgheni – Bd. Muncii) Dus: Str. Unirii – Bd. N. Titulescu – P-ta Cipariu – P-ta A. Iancu – Bd. 21 Decembrie 1989 – str. Paris – str. Câmpul Pâinii – str. Bulgarilor – str. Fabricii – Bd. Muncii (capăt ERS CUG); Întors: Bd. Muncii – str. Fabricii – str. A. Vlaicu – str. T. Mihali – str. Al. V. Voievod – str Unirii.

Linia 14 (cart. Mănăștur – Bd. Muncii) Dus: Str. Primăverii (stația Ion Meșter) – str. Izlazului – str. Câmpului – Cal. Mănăștur – Cal. Moților – str. Memorandumului – P-ta Unirii – Bd. 21 Decembrie 1989 – str. Fabricii – Bd. Muncii (capăt ERS CUG); Întors: Bd. Muncii – str. Fabricii – Bd. 21 Decembrie 1989 – P-ta Unirii – str. Memorandumului – Cal. Moților – Cal. Mănăștur – str. Primăverii.

Linia 23 (P-ta M. Viteazul – Bd. Muncii), transportul cu autobuze va fi înlocuit cu troleibuze, pe traseul: Dus: P-ta M. Viteazul (stație I.P. Voitesti) – str. Cuza Vodă – Bd. 21Decembrie – str. Paris – str. Câmpul Pâinii – str. Bulgarilor – str. Fabricii – Bd. Muncii (capăt ERS CUG); Întors: Bd. Muncii – str. Fabricii – str. Câmpul Pâinii – P-ta 1 Mai – str. Paris – str. București – P-ta Abator – str. D. Barceanu – str. Traian – P-ta M. Viteazul (I.P.Voitesti).

Transportul pe linia 23L se suspendă.

Stațiile de îmbarcare-debarcare pe noile linii vor fi comune cu celelalte stații ale mijloacelor de transport CTP Cluj-Napoca de pe traseu. Orarele vor putea fi consultate pe site-ul Companiei, începând cu 1 noiembrie 2020.

Citește mai departe

EVENIMENT

Omenie în pandemie. Un clujean a găsit 1000 de lei la un bancomat. Banii au ajuns la proprietară

Publicat

De

Un bărbat a dat dovadă de omenie în timp de pandemie, iar IPJ Cluj prezintă fapta bună a acestuia.
În 23 octombrie, bărbatul a observat în fanta unui bancomat din municipiul Cluj-Napoca suma de 1000 de lei. Fără a sta prea mult pe gânduri, s-a prezentat la cea mai apropiată unitate de poliție pentru a o preda organelor legii.
La doar câteva zile, proprietara sumei s-a prezentat la sediul Secției 5 Poliție și, fiindu-i restituiți banii, a avut bucuria de a constata că ”există omenie, chiar și pe timp de pandemie!”
”Îi mulțumim cetățeanului nostru pentru spiritul civic de care a dat dovadă și amintim faptul că poliţia clujeană încurajează astfel de fapte, exemplare pentru bunul mers al societății”, au spus polițiștii clujeni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate