Connect with us

EVENIMENT

Câțiva parlamentari PSD vor îngrădirea accesului liber la informații de interes public. Inițiativa legislativă se află momentan în dezbatere. PNL și-a retras sprijinul

Publicat


A fost înregistrată săptămâna aceasta o inițiativă legislativă care vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Inițiativa aparține unor parlamentari PSD, fiind sprijinită inițial și de PNL. Modificările cuprind posibilitatea autorităților de a refuza furnizarea informațiilor de interes public, dacă constată că solicitantul este de „rea-credință”.

Modificarea ar conține și impunerea de taxe solicitantului

Inițiativa de modificare a legii mai vizează impunerea de taxe solicitantului, acestea fiind reprezentate de costurile aferente procesării informațiilor solicitate. Astfel, taxele vor acoperi acțiunile de copiere, de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de căutare și identificare a documentelor în arhivă precum și orice alte operațiuni necesare.

PNL și-a retras sprijinul pentru modificarea legii

Semnată inițial și de liderul deputaților PNL, Florin Roman, inițiativa de modificare a legii 544/2001 aparține deputatei PSD Dolj, Eliza Peța Ștefănescu, fiind de asemenea semnată și de Vlad Bontea, Claudiu Ilișanu și George Vișan, care sunt parlamentari social-democrați.

Florin Roman a anunțat ulterior că a solicitat retragerea semnăturii care sprijină inițiativa de modificare a legii, precizând de asemenea că aceasta nu va beneficia nici de votul celor din PNL, pentru ca proiectul să poată fi adoptat.

Fiecare autoritate publică își va stabili propriile taxe

Inițiatorii proiectului de lege mai propun posibilitatea stabilirii valorii taxelor impuse solicitanților de către fiecare autoritate publică în parte. De exemplu, fiecare primărie va putea să justifice valoarea taxei prin stabilirea propriilor costuri de procesare.

Chiar și așa, „dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora”, se mai arată în propunerea legislativă de modificare a legii.

În acest moment, solicitantului i se impune doar achitarea costurilor de copiere atunci când este cazul, valoarea fiind aceeași oriunde în țară. Totodată, este nepermis de legea în vigoare refuzarea autorităților publice de a furniza orice informații considerate de interes public.

Autoritățile publice ar putea refuza să ofere informații dacă consideră că sunt cerute cu „rea-credință”

Cu toate acestea, cei cinci parlamentari vor să aducă modificări considerabile legii aflate la acest moment în vigoare, unul dintre amendamente cuprinzând tocmai posibilitatea refuzului instituției publice de a pune la dispoziție informațiile solicitate:

”Autoritatea sau instituția publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informațiilor solicitate în condițiile în care aceste informații sunt solicitate cu rea-credință”, se arată în proiectul de lege.

Cine este inițiatoarea modificării legislative

Eliza Peta, deputata PSD Dolj și cea care a inițiat modificarea legislației actuale este cunoscută ca fiind fosta consilieră a Olguței Vasilescu, cea din urmă fiind totodată și nașa de cununie a actualei deputate de Dolj.

Conform g4media.ro, „Eliza Peta s-a căsătorit cu Sorin Ștefănescu, deținătorul unei firme de construcții care, începând din 2014, a început să câștige lucrări de milioane de euro de la instituții din subordinea primăriei Craiova sau cu alte localități din județul Dolj”.

Deputata PSD, bănuită de afaceri cu statul

Contactată în trecut de sursa citată „pentru a explica dacă succesul în afaceri al familiei sale se datorează faptului că a fost cununata de ministrul Olguța Vasilescu, Eliza Ștefănescu Peța nu a răspuns solicitărilor”.

Astfel, propunerea de modificare a legii privind accesul liber la informații de interes public vine în contextul în care tocmai inițiatoarea proiectului este bănuită de afaceri de milioane de euro cu instituții ale statului, după cum arată sursa anterior menționată.

Narcisa Corina Bud


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Noile CONDIŢII de intrare în ROMÂNIA. Atenţie dacă reveniţi ACASĂ de SĂRBĂTORI. Ce se întâmplă cu persoanele VACCINATE

Publicat

De

România impune, începând cu data de 10 decembrie, noi condiţii la intrarea în ţară atât pentru cetăţenii români care vin acasă de sărbători, cât şi pentru turişti.

Aceste condiţii sunt impuse pentru cei care vin în România dintr-un stat al Uniunii Europene, din Spațiul Economic European sau din Confederația Elvețiană.

Noile condiții de intrare pe teritoriul României care se vor aplica începând din 10 decembrie, în scopul protejării sănătății și combaterii răspândirii Covid-19:

Din țări aflate în zonele VERDE și GALBEN:

  • FĂRĂ CARANTINĂ dacă prezentați dovada vaccinării sau trecerii prin boală;
  • CARANTINĂ DE 14 ZILE dacă nu prezentați dovada vaccinării, trecerii prin boală sau test RT-PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte.

Din țări aflate în zona ROȘIE:

  • FĂRĂ CARANTINĂ dacă prezentați dovada vaccinării sau trecerii prin boală;
  • CARANTINĂ DE 10 ZILE dacă sunteți nevaccinați, nu ați trecut prin boală, dar prezentați test RT-PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul României;
  • CARANTINĂ DE 14 ZILE dacă sunteți nevaccinați, nu ați trecut prin boală și dacă nu prezentați un test RT-PCR negativ efectuat cu cel puțin 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul României.

Măsurile se aplică în perioada 10 decembrie 2021 – 8 ianuarie 2022, însă normele prevăd o serie de excepții pentru copii, elevii și studenții care învață în România, sau persoanele aflate în tranzit.

Mai multe puteţi vedea AICI

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU pe strada Cantonului, într-o BARACĂ

Publicat

De

pompieri

Un incendiu a izbucnit la o baracă de pe strada Cantonului din Cluj-Napoca.

Pompirii intervin pentru stingerea incendiului.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, a ars mobilierul dintr-o baracă. Nu sunt victime.

Purtătorul de cuvânt a precizat că este vorba de o canapea care a ars şi a fumat camera.

Pomperii sunt încă la faţa locului pentru se asigura că nu apare un alt incendiu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO FOTO Laborator unic pentru FILM, efecte speciale și jocuri video, roboți și imprimante 3D GIGANT, la ”Buftea de Cluj”

Publicat

labo 1

Mai multe laboratoare au fost amenajate în cadrul Centrului Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), supranumit ”Buftea de Cluj”, prin proiectul Cluj Future of Work, săli ce vor sta la dispoziția întregii comunități, de la elevi și studenți, la companii mari.

Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro, din care 1,5 milioane au fost investiți în echipamente de ultimă generație. Clusterele Transilvania IT și Cluj IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca și Clusterul Mobilier Transilvan și cel de Industrii Creative sunt doar câțiva dintre partenerii locali ai proiectului.

„Am studiat economia locală și, conform strategiei de dezvoltare a orașului, ne dorim să punem accentul pe inovare, cercetare și industrii creative. Scopul estede a ne pregăti pentru joburile viitorului”, susține Ovidiu Cîmpean, managerul Cluj Future of Work.

În prezent, există 3 laboratoare, unul destinat industriei filmului și realității virtuale, unul pentru inteligența artificială și unul dedicat industriei mobiliere, dar efortul va continua și după toamna anului viitor când proiectul va lua sfârșit.

labo 2

labo 2„Chiar ieri, în urma ședinței Consiliului Local, a fost aprobat un proiect ambițios pentru a costrui un science campus pe terenul învecinat, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB). Vor fi institute de cercetare și un cămin pentru studenți, cu o capacitate de 500 de persoane. Luna aceasta se va finaliza și drumul de acces, iar odată cu creșterea numărului de angajați, vom avea și transport în comun în zonă”, afirmă Cîmpean.

„Aș vrea ca în viitor, lumea să vadă aici o construcție mult mai sofisticată decât simplul acces la o bază materială”, completează Stelian Brad, director al programului de studii în robotică, la UTCN.

Partenerii proiectului consideră că laboratoarele reprezintă următorul pas în ceea ce privește dezvoltarea economică, industrială și culturală a Clujului.

„Ne-am dorit mult să înțelegem cum am putea ajunge în zona de business astfel încât Clujul să devină o alternativă în industria cinematografică. Tot ce înseamnă postproducție, efecte speciale, CGI (imagini generate pe computer) sunt produse care se pot dezvolta aici”, precizează Cristian Hordilă, managerul TIFF.

Un laborator pentru producții de film și jocuri video

Spațiul destinat industriei cinematografice și realității virtuale este dotat cu softuri care să permită construcții 2D și 3D, colegii din laborator fiind absolvenți ai UTCN și UAD din Cluj-Napoca.

„Frumusețea acestui laborator constă, pe deoparte, în utilitatea lui în zona de efecte speciale, iar pe de altă parte, în puterea mare de calcul a computerelor, prin care se economisește foarte mult timp. Există, de asemenea, posibilitatea lucrului de la distanță”, susține Ania Pașcalău, manager de proiect la Asociația Clusterul de Industrii Creative Transilvania.

În mod normal, lucrările desfășurate de companii durează câteva zile, dar în aceste laboratoare îndeplinirea sarcinilor nu necesită mai mult de câteva ore.

Roboții și digitalizarea la care românul nu s-ar fi gândit niciodată

labo 3

Față de ce există la momentul actual în industrie, nivelul privind inteligența  artificială la CREIC e superior.

„Laboratorul situat la etajul al doilea este ideal pentru testarea tehnologiilor și conceptelor noi în care lumea se teme să investească”, menționează Brad.

Robotica socială reprezintă, de asemenea, un mare interes, deoarece devine din ce în ce mai prezentă în viețile oamenilor, existând aplicabilitate în numeroase domenii.

„Dacă vorbim de partea industrială, avem producătorul de mobilier Ecolor, dacă vorbim de comerț, avem societatea Panemar, a cărei fabrică este cea mai digitalizată, deși clientul nu își poate imagina acest lucru când cumpără o pâine.

La Spitalul Județean de Urgență vom întâlni  telemedicina, prin care se monitorizează case de bătrâni de la distanță. Sunt 600 de medici de familie conectați pe mobil și biosenzori pentru asistența persoanelor cu probleme. Există deja tineri care și-au automatizat apartamentele, care schimbă paradigma”, adaugă acesta.

Cea mai mare imprimantă din România este în Cluj-Napoca

labo 5

Laboratorul destinat industriei imobiliere este unul de testare, prototipare și transformare digitală, unde se pot printa piese de mobilier de toate dimensiunile și care vor fi testate ulterior.

Aici se află imprimante 3D menite să scadă costurile pentru producători. Imprimanta cea mare deține recordul la nivel național, ca dimensiune, iar cu ajutorul acesteia, se pot printa articole de mari dimensiuni, fiind folosită în mod special în publicitate, film și medicină.

Împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Clusterul Mobilier Transilvan va acredita laboratorul, devenind astfel singurul autorizat pentru calitatea produselor în România.

„Companiile producătoare de mobilier au nevoie de o certificare a calității pentru fiecare dintre reperele comercializate, iar aceasta se poate acorda doar în Germania sau Italia. De aceea, lucrăm la acreditarea laboratorului, iar faptul că toate echipamentele sunt de ultimă generație contribuie la accelerarea procesului”, susține Ania Pașcalău.

În prezent, se testează șezutul și spătarul unui scaun și se printează o vază 3D, proces care durează aproximativ 24 de ore.

Există și echipamente de testare a rezistenței saltelelor, paturilor și canapelelor mari, precum și o cameră climatică ce simulează felul în care ajunge să se deterioreze o piesă, în urma expunerii acesteia la diferite condiții meteorologice.

„Dacă un detaliu e necorespunzător, îl retușăm pe stațiile de lucru, unde avem programe de autocut și de vizualizare. Un proces e încheiat doar după ce produsul a trecut prin toate echipamentele din laborator”, completează Pașcalău.

Tehnologii românești de mii de euro

Imprimantele au fost realizate de Iosif, absolvent UTCN, specializat în robotică.

„Volumul de lucru se diferențiază semnificativ prin tehnologiile și diversitatea materialelor folosite de imprimantele noastre. Pe imprimanta mare se pot printa materiale ceramice, argile, și multe altele. Vom încerca și simularea unei machete de casă”, menționează acesta.

Conform spuselor sale, o imprimantă 3D mică are prețul de 5000 de euro.

Oricine poate beneficia de echipamente, printr-un simplu click

labo 4

Pentru a încuraja folosirea tehnologiilor moderne și pentru a reduce costurile de producție, s-au desfășurat, până acum, diverse proiecte dedicate atât celor mici, cât și profesioniștilor.

„Susținem pilotarea și testarea pentru ca lumea să se familiarizeze cu noile tehnologii”, mai afirmă Ania Pașcalău.

S-a desfășurat un hackathon în cadrul căruia elevii au învățat cum să facă roboți animați din piese LEGO, iar studenții de la diferite universități au participat la serii de cursuripe diverse teme, precum gamingul și realitatea virtual augumentată.

Activitățile din CREIC au presupus ateliere experimentale, competiții de roboți și alte asemenea, urmând ca spațiul să fie accesibil întregii comunități printr-o platformă de rezervări.

„Linkul va putea fi accesat atât de pe site-ul primăriei, cât și de pe clujinnovationpark.ro, unde fiecare persoană își va crea un cont prin care va rezerva echipamentele dorite”, anunță Ania.

Un viitor prosper

După ce echipamentele vor fi folosite la adevărata lor capacitate, membrii Cluj Future of Work intenționează să vină cu mai multe laboratoare.

„Vrem să dezvoltăm și să umplem nu doar clădirea în care ne aflăm, ci și pe cele ce se vor construi în timp”, susțin aceștia.

Cluj Future of Work este primul proiect câștigat de un oraș din Europa de Est în programul de finanțare al Comisiei Europene Urban Innovative Action, realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale.

Amalia Oprescu

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO Interdicţiile de circulaţie ELIMINATE. Masca, doar în zone aglomerate. Programul magazinelor, PRELUNGIT

Publicat

De

raed arafat

Mai multe interdicţii vor fi eliminate, având în vedere situaţia epidemiologică din România, a anunţat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, masca de protecţie va fi purată doar în interior şi în exterior în zonele aglomerate.

De asemenea, programul magazinelor se va prelungi cu oră, până la 22.00, iar interdicţiile de circulaţie vor fi eliminate.

UPDATE

În mall-uri și în marile magazine, accesul ar putea fi permis și persoanelor testate, nu doar celor vaccinate și trecute prin boală. În schimb, în magazinele mai mici de 200 de metri pătrați nu va fi solicitat certificatul verde, însă se va stabili un număr maxim de persoane care intră concomitent în interior, mai scrie în propunerea CNSU.

Numărul va fi afișat la intrarea în magazin, a precizat Arafat.

Propunerea CNSU mai arată că toate activitățile limitate la o participare de 30% vor fi permise până la 50% pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate.

În noaptea de 24 spre 25 decembrie și de Revelion nu vor fi restricții privind ora până la care funcționează restaurantele, scrie în propunere.

În interior, va fi limită de participare de 50%, se va intra cu prezentarea certificatului verde și nu se va folosi mască de protecție.

CNSU mai recomandă ca în hoteluri să fie primite și persoanele testate, iar petrecerile private să fie în continuare interzise. Recomandările vor fi dezbătute în ședința de miercuri a Guvernului și pot fi aprobate cu modificări.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate