Connect with us

ADMINISTRAȚIE

„Cârtițele” pentru metroul din Cluj, construite în China, au 6,35 metri înălțime și costă zeci de milioane de dolari

Publicat


cartita

„Cârtițele” care vor săpa tunelurile pentru metroul de la Cluj, fiecare cu un diametru de 6,35 metri și un preț de circa 15 milioane de dolari, sunt pregătite pentru a fi livrate și instalate în cadrul proiectului de infrastructură.

Ambele „cârtițe” care urmează să ajungă la Cluj au trecut cu succes testele la fabrica din China, a anunțat vineri compania turcă Gulermak, cea care a câștigat contractul pentru proiectarea și construcția metroului.

„Cârtițele”, cât un bloc cu două etaje

Mașina de foraj pentru tuneluri (tunnel boring machine sau TBM) care va fi utilizată pentru metroul din Cluj are un diametru impresionant de 6,35 metri, aproximativ cât înălțimea unui bloc cu două etaje.

Valoarea fiecărei astfel de „cârtițe” se situează în jurul sumei de 14-15 milioane de dolari. Testele au fost realizate între 26 august și 2 septembrie.

Cum funcționează „cârtițele”?

Un TBM de tip earth pressure balance (EPB), precum cele care vor fi folosite la Cluj, scoate pământul excavat printr-un proces complex:

  • Capul de tăiere din partea frontală a TBM-ului sapă în sol și fragmentează materialul.
  • Camera de excavare, aflată imediat în spatele capului de tăiere, menține un echilibru al presiunii pământului pentru a preveni prăbușirea tunelului în timpul săpării.
  • Materialul excavat este împins către o melc transportor, care colectează pământul și îl transportă spre spatele TBM-ului.
  • Pământul este apoi transportat cu ajutorul benzilor transportoare către suprafață, unde este evacuat.

CRCHI, al treilea producător mondial de TBM

„Cârtițele” pentru metroul de la Cluj-Napoca sunt produse de compania chineză China Railway Construction Heavy Industry (CRCHI) care face parte din China Railway Construction Corporation (CRCC). Cifra de afaceri a companiei a crescut cu peste 30% timp de zece ani consecutivi.

CRCHI este al treilea cel mai mare producător mondial de mașini de foraj pentru tuneluri, având o cotă de piață de 15,85%.

CRCHI este un furnizor complet de soluții pentru construcțiile subterane și industriile de transport feroviar, oferind servicii complete de ciclu de viață adaptate nevoilor clienților, inclusiv proiectare, fabricație, instruire, servicii pe teren, recondiționare și furnizare de piese de schimb.

Compania produce până la 200 de TBM-uri pe an

Compania are sediul în Changsha, capitala provinciei Hunan din centrul Chinei, oraș cu o populație de peste 10,4 milioane de locuitori în 2022 – mai bine de jumătate din populația României. În același timp, CRCHI are 13 sucursale internaționale în Singapore, Rusia, Australia, Turcia, India și alte țări.

CRCHI dispune de baze de producție de TBM de clasă mondială și națională, cu o capacitate anuală de producție de până la 200 de TBM. Compania se laudă cu un portofoliu ce cuprinde importante proiecte de metrou, cale ferată, minerit și deviere a apelor în peste 30 de orașe din China, dar și cu lucrări în Rusia, Turcia, Sri Lanka și în alte țări. CRCHI este lider în construcția sistemelor tehnice pentru echipamente inteligente de tunelare în China.

Produsele CRCHI includ sisteme de prindere și traversări pentru șinele destinate trenurilor de pasageri de mare viteză, care circulă cu viteze de până la 350 km/h.

Caracteristicile TBM-urilor de tip EPB:

  1. Potrivite pentru soluri argiloase, nisipoase, mixte moi și dure, cu o eficiență ridicată a săpăturilor și costuri de construcție scăzute;
  2. Moduri multiple de săpătură, cum ar fi deschis, semi-deschis și închis, fiecare mod putând fi convertit unul în altul;
  3. Design avansat și fiabil al capului de tăiere și sistem de îmbunătățire a terenului;
  4. Rulmenți principali, etanșări de transmisie și reductoare fiabile, cu durată lungă de viață și factor de siguranță ridicat;
  5. Sistem de control PLC sigur și eficient, monitorizare și colectare de date în timp real.

Cele două „cârtițe” vor ajunge din China în portul Constanța în luna noiembrie,de unde vor fi aduse la Cluj, mai precis la Florești unde se va începe forarea a două tuneluri pentru metrou.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Noutăți la evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, anunțate de Ministerul Educației. Calendarul testărilor

Publicat

De

Evaluare elevi

Evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vine cu noutăți în anul școlar 2024-2025.

Ministerul Educației a publicat și calendarul acestor evaluări, care a apărut în Monitorul Oficial, iar un lucru important este că durata testului a fost extinsă pentru elevii mai mici.

Noutăți la evaluarea elevilor din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, anunțate de Ministerul Educației. Calendarul testărilor

Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, evaluarea la finalul clasei a II-a va avea loc în perioada 13-16 mai, pentru clasa a IV-a în perioada 20-22 mai, iar pentru clasa a VI-a în perioada 27-29 mai 2025.

”Pentru o mai bună înțelegere a nivelului de competență al copiilor, de anul acesta, rezultatele la aceste evaluări vor fi consemnate sub formă de punctaje”, a anunțat Ligia Deca.

Se extinde durata testului pentru elevii din clasa a II-a

Elementele de noutate privind administrarea, la nivel de sistem, a celor trei evaluări naționale în anul 2025, aliniate la prevederile legii privesc, în special, elevii din clasele a II-a și a IV-a

Astfel, o noutate este extinderea duratei testului la evaluarea națională la clsa a II-a de la 30 de minute la 45 de minute.

Decizia a fost bazată pe armonizarea duratei testelor scrise, astfel încât toți elevii, inclusiv cei din mediul rural, să-și poată demonstra abilitățile de scris-citit-socotit fără presiunea timpului, într-o oră de curs, așa cum sunt obișnuiți.

Cum vor fi structurate testele pentru clasa a VI-a

La evaluarea națională la clasa a VI-a, denumirea probelor de evaluare a fost actualizată în concordanță cu prevederile Legii astfel: „La finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii, la limbă și comunicare, matematică și științe, în baza metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației”.

Astfel, testele elaborate pentru evaluarea națională la clsa a VI-a vor fi structurate după cum urmează:

  • primul test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Limbă şi comunicare” – Limba română;
  • al doilea test vizează evaluarea unor competențe din aria curriculară „Limbă și comunicare” – Limba maternă;
  • al treilea test vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.

Elevilor aparţinând minorităţilor naţionale, care au urmat cursurile în limba maternă, li se va asigura testul care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară „Matematică şi Ştiinţe ale naturii” atât în limba în care au studiat, cât şi în limba română.

Elevii vor fi evaluați prin punctaje

Ministrul Educației a mai precizat că rezultatele elevilor la evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a din anul școlar 2024-2025 sunt exprimate în punctaje.

De asemenea, încărcarea rezultatelor obţinute de elevi la testele administrate la evaluări se va realiza individual, pentru fiecare elev în parte, în funcţie de clasă şi de testul susţinut.

Rezultatele individuale obținute la teste nu se afișează, nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei.

Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, punctajele obținute se vor putea echivala în calificative sau note și pot fi trecute în catalog.

Calendarul detaliat evaluărilor la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

Citește mai departe

ECONOMIE

Ce firme modernizează Palatul de Justiție Cluj-Napoca. Valoarea contractului, 67 de milioane de euro

Publicat

Palatul de Justiție

Asocierea Bog’Art (lider) – Athenaeum Construct – Popp & Asociatii, ACI Cluj – UTI Construction and Facility Management – Electroproiect, alaturi de Schindler Romania, ca subcontractant, a castigat contractul de modernizare a clădirii Palatului de Justitie Cluj-Napoca, în urma licitației organizate de Curtea de Apel Cluj, arată agendaconstrucțiilor.ro.

Valoarea de atribuire a lucrarilor de proiectare si executie este de 333 milioane de lei (circa 67 milioane de euro), iar durata de implementare este stabilita la 36 de luni.
Constructia existenta este alcatuita din trei tronsoane, cu regim de inaltime diferit: P (Parter)/ S+P+1E/ P+2E/ S+P+2E/ S+P+2E+M/ P+3E/ S+P+3E si o suprafata desfasurata totala de 23.605 mp.
Proiectant general este compania Popp & Asociatii, proiectant de specialitate – Architecture & Art Studio, ambele din Bucuresti, iar societatea Geocam Test & Drill, din Cluj-Napoca, a elaborat studiul geotehnic.

Ce lucrări se desfășoară

”Conform Caietului de sarcini, vor fi realizate lucrari de desfacere a peretilor existenti si realizarea unora noi, modificarea dimensionala/ umplerea/ deschiderea unor noi goluri pentru ferestre si usi, reamenajarea zonelor de acces in cladire, realizarea unor noi scari de circulatie interioare, montarea unor instalatii suplimentare de lifturi, schimbarea de destinatie a zonei de Penitenciar in zona de Birouri, refacerea integrala a acoperisului, reamenajarea curtilor interioare, precum si demolarea extinderilor ulterioare constructiei initiale, cu regim de inaltime P (Parter)”, se arată în document.

De asemenea, este necesara realizarea tuturor masurilor de siguranta la incendiu, pentru intreg ansamblul Palatului de Justiție, iar din punct de vedere energetic si al sustenabilitatii, se impune realizarea unui audit energetic, in urma caruia sa fie luate masuri de reducere a consumului de energie.

În plus, este necesara restaurarea si conservarea componentelor artistice si readucerea cladirii la forma si volumetria initiale, recuperarea imaginii originale, avand in vedere faptul ca ansamblul a fost construit intre anii 1900-1902 si reprezinta o etapa deosebit de importanta a patrimoniului arhitectural istoric al orasului.

Pe langa aceste lucrari, tema de arhitectura propune constructii noi amplasate in curtile interioare 4 si 5. In curtea 3 sunt propuse panouri fotovoltaice, care se vor monta pe acoperisul copertinelor noi.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Fost jurnalist clujean, ales președinte executiv al Societății ”Avram Iancu”, filiala Montreal

Publicat

De

ardelean

Fostul jurnalist clujean Adrian Ardelean, în prezent realizator al emisiunii ”Ora Românească” de pe postul de radio canadian CFMB, a fost ales, zilele trecute, președinte executiv al Societatii cultural patriotice „Avram Iancu”, filiala Montreal.

Acesta a precizat că în cadrul filialei s-a discutat, cu prilejul unei vizite la Montreal a lui Gheorghe Chindris, vicepresedinte al Societatii Avram Iancu la nivel national si responsabil de filialele din diaspora, despre reactivarea/revitalizarea filialei din Canada si imbunatatirea activitatii ei.

”S-au adoptat, in consens, cateva masuri care – se spera – vor duce la imbunatatirea activitatii filialei, la cresterea numarului de membri al acesteia si a vizibilitatii in cadrul comunitatii romanesti.

Astfel, presedintele de pana acum al filialei, Ileana Anghel-Mester, a primit titlul de „presedinte de onoare al filialei Avram Iancu – Montreal”, iar in functiile de conducere au fost alesi si confirmati avocat Calina Bala – vicepresedinte si responsabil cu problemele juridice, Elena Bute –  sotia fostului boxer Lucian Bute, ca presedinte al organizatiei de femei si subsemnatul Adrian Ardelean ca presedinte executiv”, a spus fostl jurnalist clujean.

Adrian Ardelean a explicat ca a sprijinit si promovat cat i-a stat in putinta activitatile Societatii Avram Iancu atat la nivel national cat si la nivel de filiala, cel mai recent eveniment la care a participat fiind dezvelirea bustului lui Avram Iancu din orașul Canton, din statul american Ohio.

Membrii filialei Montreal

”De aici incolo, ramane sa vedem cum facem pentru a duce mai departe activitatea filialei si de a o face cat mai cunoscuta, apreciata si respectata in comunitatea romaneasca si printre ascociatiile din cadrul acesteia.
Noah, gata? Noah, hai!”, a mai spus Ardelean.

La reuniunea filialei Montreal a Societății ”Avram Iancu” au mai fost prezenți Lucian Bute, Adrian Diaconu, Ionut Leonard Voicu (presedintele ACSR si Cenaclul Eminescu), Diana Haiduc (presedinte ACR) si Kirschner Csaba (artist plastic). Printre noii membri ai asociațieis e numără Horea Cadiș, Florin Sălăjan, Emil Cătălin Ghiolțan, Ioan Suciu, Mihai Roman, Codrut Carvatchi, Ionel Deac, Ioan Rotaru si Carmen Rotaru, Gheorghe Borș si Simona Lisan.

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii care au obținut 10 la Evaluarea Națională și Bacalaureat vor primi bani de la Guvern. Care este suma

Publicat

Bani 1 octombrie

Fiecare elev care a a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2024 va primi câte 2.000 de lei, iar cei care au primit media 10 la Bacalaureat vor primi câte 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Executivului, arată Mediafax.

„Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2024”, potrivit proiectului Guvernul.

Conform sursei citate, fiecare absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, va primi câte 5.000 de lei.

Sumele necesare acordării stimulentelor financiare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educației, iar lista beneficiarilor stimulentelor financiare și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului Educației.

La nivelul județului Cluj au fost obținute 4 medii de 10 la Bacalaureat, dintre care 2 după contestații, dar niciuna la Evaluarea Națională.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax