EVENIMENT
Cartea electronică de identitate, piedică pentru un clujean care nu și-a putut cumpăra online un telefon nou



Un clujean a ajuns să fie privat de dreptul de a-și cumpăra un telefon nou de pe eMag din cauza cărții de identitate electronice, care nu este recunoscută de sistemul de înregistrare online a documentelor.
”Am urmat procedurile pentru achiziția online și, la un moment dat, trebuia să îmi scanez cartea de identitate. Am carte de identitate electronică și, pur și simplu nu am reușit, sistemul nu o recunoștea.
Am reclamat la eMag care m-a redirecționat spre partenerul lor care acordă creditul, iar cei de acolo mi-au spus că, momentan, persoanele cu alte cărți de identitate decât cele standard nu sunt eligibile pentru credit.
Păi de ce statul român a eliberat mii de astfel de cărți de identitate electronice noi și moderne dacă nu se pot folosi peste tot?”, s-a întrebat clujeanul.
Se acceptă doar cărțile ”românești”
Acesta a transmis și răspunsul primit de la firma de credit, din care rezultă că este vorba despre o problem tehnică.
”Am luat la cunoștință informațiile transmise de dumneavoastră și ne pare rău că întâmpinați dificultăți în accesarea acestei modalități de finanțare.
Dorim sa va informam pe aceasta cale ca, din pacate, in vederea parcurgerii procesului de identificare, sunt acceptate doar cartile de identitate romanesti, realizate pe formatul standard national, astfel ca buletinele cu format electronic nu pot fi scanate.
Ne pare rău că nu putem da curs cererii dumneavoastră în acest moment. Totodată, vă încurajăm să replasați comanda, folosind alternativele de plată oferite de către comerciant.
Dorim să vă asiguram că lucrăm constant la îmbunătățirea serviciilor oferite pentru ca, pe viitor, să putem permite scanarea și altor tipuri de documente de identitate, altele decât cele emise pe formatul standard national”, se arată în documentul citat.
Clujeanul e hotărât să facă plângere la Protecția Consumatorilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Programul Rabla 2025: Fără diesel și cu înscrieri exclusiv online pentru persoanele fizice. Ghid VIDEO pentru producători

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță deschiderea sesiunii de înscriere în vederea validării producătorilor auto în cadrul Programului Rabla Auto 2025. Perioada de înscriere este cuprinsă între 30 aprilie 2025, ora 10:00 și 7 mai 2025, ora 23:59.
O noutate majoră a ediției din acest an este digitalizarea completă a procesului de înscriere pentru persoanele fizice. Acestea vor aplica exclusiv online, prin intermediul aplicației disponibile pe site-ul AFM, fără implicarea directă a producătorilor auto.
Rabla Auto 2025: Fără diesel și cu înscrieri exclusiv online pentru persoanele fizice
De asemenea, programul Rabla 2025 exclude complet de la finanțare autovehiculele echipate cu motoare diesel. „Una dintre modificările importante este prelungirea perioadei de monitorizare la 18 luni, ceea ce ne va permite să urmărim mult mai atent îndeplinirea obiectivelor programului”, a declarat Florin Bănică, președintele AFM.
Valoarea ecotichetelor acordate în 2025 este următoarea:
- 37.000 lei pentru autovehicule noi pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
- 15.000 lei pentru plug-in hibride noi sau motociclete electrice;
- 12.000 lei pentru autovehicule noi hibride;
- 10.000 lei pentru autovehicule noi cu motor termic (inclusiv GPL/GNC) sau motociclete;
- 120.000 lei pentru autovehicule electrice sau plug-in hibride achiziționate de instituții publice și autorități locale.
Ce trebuie să conțină dosarul
Pentru validarea producătorilor, dosarul trebuie să conțină:
- cererea de validare completată și semnată electronic;
- acte de identitate și documente de reprezentare legală;
- certificate fiscale și de înregistrare;
- documente care atestă calitatea de constructor, importator sau reprezentant autorizat;
- dovada contului deschis la Trezoreria Statului.
Validarea se face exclusiv prin aplicația disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.
AFM a publicat un ghid video
Administrația Fondului pentru Mediu a publicat și un material video pentru producătorii auto interesați să participe la Programul Rabla Auto 2025.
Ghidul video, oferă informații detaliate și clare privind fiecare pas necesar pentru înscrierea în cadrul programului, care va începe pe 30 aprilie 2025, la ora 10:00.
Ghidul video, arată reprezentanții AFM, este un pas semnificativ pentru asigurarea unei proceduri transparente și eficiente.
ADMINISTRAȚIE
CJ Cluj anunță că va asfalta drumul Coasta – Tăușeni. Lucrări de întreținere și pe Ciucea – Vânători, limita cu județul Sălaj

A fost încheiat contractul de execuție a lucrărilor de întreținere care vizează drumul județean DJ 109Z (DJ 109D) Coasta – Tăușeni – DJ 161K, în baza Programului anual de lucrări de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene, anunță Consiliul Județean Cluj.
Alte două drumuri județene intră în lucrări de reparații.
CJ Cluj anunță că va asfalta drumul Coasta – Tăușeni
Lucrările la drumul Coasta – Tăușeni vizează, în ansamblu, un sector în lungime de aproape cinci kilometri, cuprins între km 0+000 și km 4+765, și se vor finaliza cu asfaltarea integrală a acestuia.
„Dorim să îmbunătățim condițiile de circulație pe toate drumurile aflate în administrare, cu atât mai mult pe cele care constituie legături directe între drumurile județene importante, cum sunt, în acest caz, drumurile județene DJ 109D și DJ 161K”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Operațiunile vor consta în:
- așternerea mecanică a unui strat de balast,
- reprofilarea drumurilor laterale cu cilindrare cu adaos de piatră spartă,
- refacerea terasamentelor deteriorate,
- aducerea la profil și completarea acostamentelor,
- lucrări de asigurare a scurgerii apelor din zona drumului prin curățarea șanțurilor și a rigolelor,
- lucrări de asigurare a esteticii rutiere prin tăierea lăstărișului și a vegetației din vecinătatea căii carosabile, precum și
- așternerea de strat de balast stabilizat și de covor asfaltic.
Lucrări de întreținere pe alte două drumuri județene
De asemenea, Consiliul Județean Cluj a încheiat alte două contracte de execuție de lucrări de întreținere care vizează drumurile județene DJ 108A (DN 1) Ciucea – Vânători – limită cu județul Sălaj, de la km 0+000 la km 7+392, și DJ 191D (DJ 108A) – Vânători – limită cu județul Sălaj, între pozițiile kilometrice 31+330 și 39+060.
Lucrările care vor fi executate pe aceste două drumuri județene vor consta în:
- frezarea zonelor de carosabil deteriorat,
- înlăturarea criblurii de pe carosabili,
- colmatarea rosturilor,
- tratarea burdușirilor și a tasărilor,
- aducerea la profil a acostamentelor,
- asigurarea scurgerii apelor prin curățarea și desfundarea șanțurilor și rigolelor și decolmatarea camerelor de cădere,
- asigurarea siguranței circulației prin înlocuirea parapetelor metalice deteriorate și montarea de butoni și plăcuțe reflectorizante pentru stâlpi și parapete.

Loteria Română anunță suplimentarea fondurilor de câștiguri pentru tragerile speciale Loto organizate de 1 Mai.
Fonduri suplimentare vor fi la principalele jocuri, respectiv Loto 6/49, Joker și Loto 5/40.
Miza crește de 1 Mai: Loteria Română suplimentează fondurile de câștiguri
Astfel, pentru categoria I, fondurile vor fi majorate cu 100.000 de lei la Loto 6/49, 50.000 de lei la Joker și 25.000 de lei la Loto 5/40.
Înaintea acestor trageri speciale, duminică, 27 aprilie, Loteria Română a acordat peste 24.200 de câștiguri, însumând peste 3,08 milioane de lei.
În plus, jucătorii au șansa de a câștiga reporturi impresionante: peste 6,91 milioane de lei (aproximativ 1,38 milioane de euro) la Loto 6/49, peste 17,33 milioane de lei (peste 3,48 milioane de euro) la Joker și un report cumulat de peste 14 milioane de lei (aproximativ 2,81 milioane de euro) la Noroc.
Șanse suplimentare de câștig se regăsesc și la Noroc Plus, cu un report de peste 525.900 de lei, la Loto 5/40, cu peste 151.700 de lei la categoria a II-a, dar și la Super Noroc, cu un report de peste 4.300 de lei.

Casa Verde Plus, programul prin care orice persoană poate obține finanțare de 40.000 de lei sau 120 lei/mp, și-a prezentat condițiile de eligibilitate.
Prin acest program, organizat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cetățenii români sau ai statelor UE cu domiciliul stabil în România se pot înscrie pentru a-și renova sau izola locuința. De asemenea, se pot înscrie în program și persoanele fizice care dețin autorizație de construire pentru o locuință unifamilială nouă sau au preluat-o legal, scrie Fanatik.
Casa Verde Plus: 40.000 de lei pentru cine se CALIFICĂ în program
Cine poate beneficia de acest program
Pe lista cheltuielilor eligibile, specialiștii reamintesc ”achiziţia de materiale specificate în ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă”, precum și ”servicii manoperă, inclusiv TVA aferentă. Profitul, cheltuielile indirecte şi TVA aferentă acestora nu sunt eligibile”.
Legea menționează că serviciile de proiectare sunt acoperite, mai exact elaborarea proiectului tehnic în procent de 5% din investiția de bază, doar pentru proiectele care presupun izolarea unei locuințe existente. Finanțarea se va acorda sub forma unei prime de eficiență în valoare de 40.000 de lei.
Această sumă trebuie să acopere cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 120 lei/mp izolat și finisat. Acest lucru fiind valabil în cazul izolării locuințelor aflate în faza de construcție și pentru izolarea locuințelor existente. Beneficiarul va fi obligat să suporte eventualele diferențe până la acoperirea integrală a costurilor.
Firmele pot primi până la 500.000 de lei
”Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu va putea depăşi valoarea de maximum 40.000 lei”, mai este menționat în lege. Cât despre persoanele juridice, acestea pot fi unități administrativ-teritoriale, instituții publice, organizaţii neguvernamentale. unitate administrativ-teritorială este şi subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului, conform Adevărul.
În cazul firmelor, cheltuielile eligibile sunt cele care acoperă costurile unor materiale de izolaţie organic-naturale, sisteme de acoperiş verde, perete vegetal, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), geam termopan cu tâmplărie din lemn. De asemenea, sunt decontate sisteme de iluminat pe bază de LED și cheltuielile cu montajul sistemelor.
Valoarea finanțării în cazul firmelor este de 500.000 de lei pe proiect, în timp ce bugetul AFM pentru 2025 este de 16,42 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul trecut. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) mai anunță că în 2025 a mai lansat programul privind panourile fotovoltaice (buget de 1,5 miliarde de lei), programul ”Rabla” (1,43 miliarde de lei), eficiență energetică în clădiri publice sau rabla pentru sobe.
Mircea Harsa
august 2, 2024 la 7:45 am
Și eu am incercat sa îmi actualizez datele la Banca Transilvania și nu a funcționat.
Stefan Alexandru
august 2, 2024 la 10:15 am
pentru ca statul roman prin reprezentantii sai sunt …… bataie de joc pe care noi o acceptam din prostie!😡😡😡
Liviu Catana
august 2, 2024 la 9:11 pm
Asta nu e vina statului român, ci a tembelilor lacomi din comerțul privat (eMag) și sistemul de cămătărie (bănci). Ei trebuie să-și adapteze instrumentele la realitatea pieței, dar asta presupune cheltuieli.