Connect with us

EVENIMENT

Care este valoarea optimă a UMIDITĂȚII în casă. SFATURI pentru a o controla

Publicat


Câți dintre noi nu au probleme iarna cu condensul care apare în special la suprafețe vitrate mari? Umiditatea excesivă poate duce la apariția mucegaiului, cu toată suita lui de probleme ce afectează sănătatea.

Umiditatea este cantitatea de vapori de apă din aer, iar valoarea ei diferă în funcție de anotimp și condițiile climatice. Este important ca nivelul acesteia să fie cunoscut și menținut în limitele considerate normale.

Care este valoarea optimă a UMIDITĂȚII în casă. SFATURI pentru a o controla

Indicatorul de referință al umidității este umiditatea relativă, care se exprimă în procente și reprezintă cantitatea de umiditate din aer relativ la nivelul maxim de umiditate ce poate fi absorbit în aer până la formarea condensului.

Nivelul umidității nu poate fi controlat în exterior, însă acest lucru este posibil în interiorul locuinței.

Importanța menținerii unei temperaturi și umidități optime în casă este legată de confortul termic, o combinație între umiditate relativă, temperatură și presiune. Atunci când aerul este prea umed sau prea uscat, confortul termic scade, consecințele fiind suferite atât de organismul uman, cât și de locuința în sine.

Umiditate ridicată

Un aer prea umed favorizează apariția mucegaiului, a paraziților, a ciupercilor și a bacteriilor. Expunerea la mucegai crește riscul alergiilor (cu simptome precum ochi roșii, eczeme sau erupții cutanate) și a astmului și cauzează oboseală, dureri de cap și lipsa concentrării.

În plus, un nivel prea mare de umiditate favorizează apariția virusilor gripali, deoarece un mediu umed le prelungește viața. Aerul mult prea umed de la interior poate, de asemenea, provoca infecții ale tractului respirator (rinite, faringite, amigdalite).

Semne ale umidității excesive

●    Apariția igrasiei pe pereți și pe marginile ferestrelor
●    Apariția condensului pe suprafața geamurilor
●    Apariția mucegaiului pe mobilă, parchet și textile
●    Discomfort climatic (în casă este frig deși temperatura este una potrivită)
●    Putrezirea mobilei și a altor suprafețe din lemn
●    Electrocasnicele nu mai funcționează corespunzător
●    Apar tot mai multe insecte
●    Pereții, mobila și restul obiectelor din casă se deteriorează repede

Umiditate prea scăzută

Aerul prea uscat, resimțit în special în perioadele răcoroase, poate provoca, printre altele, deshidratare, astm, reacții alergice, sinuzită, bronșită, iritații cutanate, eczeme, uscarea pielii, uscarea mucoasei nazale, chiar și sângerări nazale.

În casă, aerul uscat poate cauza fisuri și crăpături în lemn și defectarea instalațiilor. Dacă ai plante în locuință, nivelul redus al umidității poate provoca uscarea și ofilirea lor.

Semne ale umidității scăzute

●    Sete permanentă
●    Uscarea pielii, a gurii, nasului și gâtului (deshidratare)
●    Senzație de ochi și nas iritat

Care este umiditatea optimă din casă?

Umiditatea aerului optimă din casa are o valoare de referință cuprinsă între 30 și 50%. Umiditatea aerului iarna este mai mare, iar vara scade considerabil.

Iată nivelul optim de umiditate din casă în funcție de temperatura de afară:

●    Dacă afară sunt între -10 și 0 grade Celsius, umiditatea din locuință ar trebui să fie între 30 și 40%.
●    Dacă afară sunt între 0 și 10 grade Celsius, umiditatea din locuință ar trebui să fie între 35 și 45%.
●    Dacă afară sunt între 10 și 20 grade Celsius, umiditatea din locuință ar trebui să fie între 40 și 50%.

Nivelul permanent al umidității poate fi monitorizat cu un termometru ce are un higrometru integrat.

Umiditatea optimă în camera copilului

Când vorbim despre umiditatea optimă în camera copiilor, este recomandat un nivel de aproximativ 55% cu temperatura între 18 și 22 de grade Celsius.

Umiditatea optimă în camera bebelușului trebuie să fie mereu sub 60% pentru a nu apărea riscul de dezvoltare a mucegaiului, ce favorizează apariția astmului, a altor probleme respiratorii și a reacțiilor alergice. Pe de altă parte, umiditatea nu trebuie să scadă sub 30%.

Pentru a menține un nivel de umiditate între 30 și 60% este recomandată așezarea unui umidificator lângă patul copilului, iar dacă nivelul crește peste 60%, scăderea umidității din cameră se poate face cu un dezumidificator.

Soluții pentru a controla nivelul de umiditate

Unul dintre cele mai simple moduri de a regla nivelul umidității din locuință este aerisirea fiecărei încăperi de două ori pe zi, preferabil dimineața și seara.

Utilizarea unui dezumidificator sau a unui umidificator (după caz) este o metodă eficientă de a regla umiditatea prin simpla apăsare a unui buton. Un astfel de aparat funcționează cel mai bine atunci când ferestrele și ușile camerei sunt închise.

Alte sfaturi pentru a regla umiditatea din casă:

●    Plantele de interior absorb umezeala, fiind recomandate locuințelor cu valori prea mari de umiditate.
●    Este bine ca sistemul de ventilație să fie pornit când faci baie ori duș sau ca încăperea să fie bine aerisită după ce ai terminat.
●    Dacă aerul este prea uscat, așează pe calorifer un vas cu apă pentru a crește nivelul umidității.
●    Nu usca rufele în casă, deoarece nivelul umidității poate crește din această cauză.
●    Ține hota pornită și geamul deschis cât timp gătești.
●    Folosește var și vopsele antiumezeală și antiigrasie.

Sursa: mathaus.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Programul cu publicul al Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din Primăria Cluj-Napoca, în minivacanța de 24 Ianuarie

Publicat

Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca are program special de activitate al serviciilor în perioada 24-26 ianuarie 2025, cu ocazia minivacanței de 24 Ianuarie – Mica Unire.

Programul de activitate al serviciilor din cadrul Direcţiei de Evidenţă a persoanelor în perioada 24- 26 ianuarie 2025 este următorul:

SERVICIUL DE EVIDENŢĂ A PERSOANELOR:

În perioada 24.01.2025-26.01.2025, Serviciul de Evidență a persoanelor NU asigură program cu publicul.

SERVICIUL STARE CIVILĂ:

Compartimentul decese va asigura program după următorul program:

  • 24.01.2025-în intervalul 08.30-12.30;
  • 25.01.2025-în intervalul 08.30-13.30;
  • 26.01.2025-în intervalul 08.30-12.30;

Compartimentul căsătorii va asigura, în data de 25.01.2025 celebrarea tuturor căsătoriilor anterior programate.

Din data de 27.01.2025 se reia programul normal de muncă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Circa 30.000 de sindicaliști vor protesta în fața Guvernului, de Ziua Micii Uniri, împotriva „ordonanței-trenuleț”

Publicat

protest

Un miting de amploare, organizat de Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), va avea loc vineri în Piața Victoriei. La protest sunt așteptați ceferiști, polițiști, militari în rezervă, mineri, siderurgiști, silvicultori și angajați ai Metrorex, nemulțumiți de „ordonanța-trenuleț”.

Acțiunea, la care sunt așteptați peste 30.000 de participanți, are loc pe fondul nemulțumirilor generate de ordonanța-trenuleț, de Legea pensiilor și de neaplicarea statutului personalului feroviar, a anunțat Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), citată de Agerpres.

Mii de sindicaliști, protest în fața Guvernului

Organizatorii – FSTFR, SCMD și ROMIL – au solicitat o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) organizează miting de protest între orele 13:00 – 16:00 în Piața Victoriei în fața sediului Guvernului României, la care pot participa toți ceferiștii nemulțumiți de Ordonanța Trenulețul și/sau toți ceferiștii nemulțumiți de neaplicarea art. 28.(1) alin. l) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii din România și/sau toți ceferiștii nemulțumiți de neaplicarea Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar etc. Există aprobare pentru 30.000 de protestatari”, se arată într-un comunicat al FSTFR.

La protestul de vineri vor mai participa și alte sindicate și federații sindicale, precum cele ale pensionarilor, poliție, armată etc., dar și din alte sectoare de activitate, respectiv protestatari de la aeroportul Henry Coandă, de la Metrorex, mineri, silvicultori, siderurgiști, etc.

Pentru a facilita desfășurarea mitingului, traficul în Piața Victoriei va fi restricționat.

Citește mai departe

ECONOMIE

Câți kilometri de autostradă și drum expres vor fi finalizați în 2025. Obiectivul Ministerului Transporturilor

Publicat

De

autostrada transilvania reparatii (2)

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că ținta ministerului este finalizarea a cel puțin 250 de kilometri de autostradă și drum expres în 2025, un obiectiv pe care îl consideră „perfect realizabil”.

2025 se anunță a fi un an crucial pentru infrastructura rutieră din România, cu obiective ambițioase din partea autorităților. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că obiectivul instituţiei în anul 2025 este realizarea a cel puţin 250 de kilometri de autostradă şi drum expres, scrie Mediafax.

Ministrul Transporturilor vrea 250 de kilometri noi de autostradă anul acesta

Demnitarul este de părere că obiectivul ministerului şi al companiei de drumuri este unul realist.

„Eu sper ca anul acesta să ajungem la 250 de km, trebuie să fie uşor să atingem această bornă, aceasta este ceea ce ne am propus noi şi compania de drumuri, este perfect realizabil”, a spus Sorin Grindeanu.

Anul trecut, au fost inauguraţi aproape 200 de kilometri de drum expres şi de autostradă.

Analize pragmatice din partea experților

Pe de altă parte, Asociația Pro Infrastructură oferă o analiză mai temperată, estimând că, în mod cert, 157 de kilometri de autostradă și drum expres vor fi deschiși traficului în 2025. Totuși, ONG-ul nu exclude un scenariu optimist, în care România ar putea ajunge la peste 200 de kilometri, iar într-un caz „super-optimist”, chiar la 280 de kilometri.

„În 2025, prima dată în istoria sa, România are 157 kilometri de autostradă și drum expres care cu siguranță vor fi dați în trafic. În condiții normale, sunt șanse mari să ne apropiem pentru al doilea an consecutiv, ba chiar să trecem de borna 200 km.

Dacă toate planetele se vor alinia neverosimil la fel ca în 2024, scenariul super-optimist ne duce la 243 km și minunile la 280 km, cu antreprenori care să se autodepășească (din nou), să lucreze cu toată forța pe sute de milioane de euro fără să fie plătiți cu lunile, cu birocrație rezolvată rapid de stat și vreme foarte secetoasă minim jumătate de an”, arată Asociația Pro Infrastructură.

Dacă toate aceste condiții vor fi îndeplinite, 2025 ar putea deveni un an-record pentru infrastructura rutieră din România.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea în Cluj în weekend-ul 24-26 ianuarie. Prognoza pe localități în minivacanța de Mica Unire

Publicat

Weekend-ul de 24-26 ianuarie aduce o vreme schimbătoare în Cluj și împrejurimi, cu temperaturi moderate pentru această perioadă a anului.

Vineri vor fi ploi și averse scurte în majoritatea localităților, cu maxime de 6-7 grade Celsius și minime între -3 și -1 grade. Cerul va fi preponderent noros în Dej și Gherla, iar în Huedin se vor înregistra cele mai mari temperaturi, de până la 7 grade Celsius.

Sâmbătă, vremea se îmbunătățește, soarele făcându-și apariția în mai multe zone, inclusiv în Cluj-Napoca și Dej. Temperaturile maxime se vor menține în jurul valorii de 5 grade Celsius, iar minimele vor coborî până la -3 grade. Huedin se va bucura de condiții meteo favorabile, cu cer predominant însorit și maxime de 6 grade Celsius.

Duminică, norii revin pe cer, dar temperaturile cresc ușor. În Cluj-Napoca se vor înregistra maxime de 7 grade și minime de -1 grad Celsius. În Dej și Gherla, soarele se va îmbina cu norii, oferind condiții plăcute, cu temperaturi maxime de până la 8 grade Celsius. Huedin va avea din nou cele mai ridicate temperaturi, cu maxime de 9 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru vineri, 24 ianuarie

Cluj-Napoca: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; averse scurte (ploaie)

Turda: minime de -1 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; ploaie/burniță

Dej: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; noros

Câmpia Turzii: minime de -1 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; ploaie

Gherla: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; noros

Huedin: minime de -3 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; averse scurte (ploaie)

Prognoza meteo pentru sâmbătă, 25 ianuarie

Cluj-Napoca: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Turda: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; soare cu nori

Dej: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Câmpia Turzii: minime de -3 grade Celsius, maxime de 4 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Gherla: minime de -3 grade Celsius, maxime de 5 grade Celsius; însorit spre parțial noros

Huedin: minime de -2 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant însorit

Prognoza meteo pentru duminică, 26 ianuarie

Cluj-Napoca: minime de -1 grade Celsius, maxime de 7 grade Celsius; predominant noros

Turda: minime de 0 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; predominant noros

Dej: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare cu nori

Câmpia Turzii: minime de -1 grade Celsius, maxime de 6 grade Celsius; noros

Gherla: minime de -3 grade Celsius, maxime de 8 grade Celsius; soare cu nori

Huedin: minime de 1 grade Celsius, maxime de 9 grade Celsius; predominant noros

sursa: accuweather.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate