Connect with us

ACTUALITATE

Cangurii șchiopi și priveghetoarea ciocușă în izolare/ Un interviu cu umoristul clujean Cornel Udrea (I)

Publicat


Cornel Udrea este un scriitor, umorist, dramaturg și om de radio clujean. Dar în special umorist. Cine n-a râs cu sughițuri mărunte citind capodopera ”Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi”? Cine nu s-a dat cu capul de ”Marele zid chinezesc german” citind ”Privighetoarea ciocușă”? ”La umbra batozei natale”, Cornel Udrea scria. Și scria bine. Să-i dea Dumnezeu sănătate că încă nu s-a oprit din scris. Între două felii de parizer, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări și astfel a rezultat un material pentru două episoade…

Trăim vremuri complicate, avem nevoie de preoţi, psihologi, doctori, etc. Ce să mai caute un umorist în lumea asta?

Vai de mine! Mai ales acum este nevoie de scriitorii de umor, de cei care și-au făcut din zâmbet o meserie, având vocația aceasta, s-o numim a facerii de bine, în sensul adevărat al cuvântului. Pentru mine, întotdeauna și în toată viața, bucuria cea mai importantă a fost aceea de a vedea oamenii venind spre mine cu un zâmbet pe buze știind că urmează un banc, urmează o glumă, urmează ceva care înseninează cerul sufletului.

Este nevoie de noi, acum mai mult ca oricând, și am câțiva colegi de breaslă excepționali, care foarte mulți hărnicesc și postează pe facebook pentru pentru că acolo este locul, spun eu – cel mai prielnic, piața mare de vești a țării și nu numai, sunt oameni care vin și aduc această bunăstare sufletească și optimism. Este nevoie, mai ales acum, este uriașă nevoie. Facebookul este plin de alarmiști, este plin de oameni întunecați, masochiști, care pur și simplu se bucură la vederea suferinței, a omului speriat, mai ales a celui în vârstă, a celui singur și vulnerabil, ba mai mult, există deja voci dintre tinerii noștri iacobini care ne pun pe noi la punct și ne arată cu un deget acuzator că am stat destul pe-aici și ar fi bine să mai rărim, cum se zice, să o luăm din loc pentru a rămâne mai multă mâncare populației.

Cam de aici începe ideea, noi, cei în vârstă suntem cei care luăm de la gura cuiva. Este o abstracție în sine, ceea ce ne jignește și ne îndurerează. Tot acești tineri erau cei care spuneau, (născuți după 1990, dar și cei dinainte), spuneau că toți născuți înainte de revoluție habar n-au ce-i aia revoluție, nici noi nu știm ce s-a întâmplat acolo în Decembrie 1989, atunci, ei bine, spun că toți cei născuți înainte de 1989 au fost comuniști, inclusiv părinții lor. Ei bine, dacă noi am fost comuniști, noi le-am pus sub fund ceea ce au ei astăzi și exploatează astăzi, câteodată absolut iresponsabil.

Da, este nevoie de umoriști, este nevoie de oameni de spirit, pentru că umorul nu poate fi făcut de oricine, umorul aparține –spun eu- oamenilor cu foarte multă inteligență vie, cu un spirit ludic deosebit. Aș vrea să-i văd pe cei care se uită la noi și ne confundă cu saltimbancii, ne confundă cu cei care fac tot felul de giumbușlucuri verbale, de-a dragul de-a fi în linia întâi, să-i văd pe aceia răspunzând unui test. Le dau 50 de cuvinte pe care să le facă să zâmbească.

Ei bine, ne întâlnim după o zi sau după un secol să vedem dacă au reușit. Vremurile nu sunt complicate, vremurile sunt ostile, dar le complicăm noi, îngrozitor de mult. În ceea ce privește umorul politicienilor, cei care ne concurează serios pentru că au acces la sticlă, la televiziuni, ei bine, umorul Acela va rămâne în câteva antologii, niște volume absolut serioase.

În ultimii 30 de ani, politicienii noștri au spus atâtea prostii, atâtea tâmpenii, au jignit atât de mult limba română, încât merită să rămână în această istorie vie a prostiei românești. A scris Rath-Vegh Istvan, un scriitor maghiar, a avut o carte despre istoria prostiei omenești. Ei bine, noi putem completa cu încă un volum foarte consistent cu prostia de aici, de la noi, cea a politicienilor, care din păcate au decizia în mână, care din păcate au emis și legi aberante, cum este de exemplu această propunere care pur și simplu m-a lăsat mască, să folosesc un termen la ordinea zilei, cea cu pedepsele ușoare, să fie executate la domiciliu, un fel de carantină legislativ-juridică, un fel de na-na la fundic, pentru băieții care au fost răi. Ce privilegiu, să locuiești într-un bloc cu trei scări cu câte 20 de apartamente, ce ai la dispoziție acolo, trufandale, oameni bătrâni de speriat, mai încercat la o ușă, mai ceva, nu se vor plictisi acei oameni. Ei bine, această manifestare, s-o numesc eu oficială, juridică, face parte din istoria prostiei omenești și această doamnă căreia nu-i pronunț numele, a făcut rău partidului mai mult decât trei sferturi din opoziție.

Aţi fost toată viaţa un comunicator, fie ca scriitor, fie ca om de radio. Văd că v-aţi acomodat rapid şi cu Facebook-ul. E acesta o şansă pentru scriitori?

Da! Este o șansă, cu câteva condiții. În primul rând, foarte multă atenție la ceea ce postezi pe facebook pentru că sunt oameni și oameni care au acces la facebook, sunt categorii de frustrați, de oameni mânioși, supărați pe pasărea de pe cer și pe rădăcinile copacilor, care nu te iartă și care nu înțeleg la urma urmei o poantă, un joc de cuvinte, o deliberat greșeală gramaticală, pentru a caracteriza un personaj. Mi s-a întâmplat și nu o dată, am fost pus la punct pentru necunoașterea limbii române și îndrăzneala de a face umor. Este o confuzie mare între a face oamenii să râdă și a te face de râs în fața oamenilor. Ei bine, facebookul este o șansă, cu condiția să ai curajul de a ieși în piața mare cu textele tale și fără megafon, fără amplificare, să reușești să aduni în jurul tău oamenii.

Evident, pe facebook ai mai mulți cititori decât vei avea vreodată, pe cei care intră în librărie, pe cei care îți cumpără cartea la o lansare de carte. Avantajul cel mai mare al cărții scrise, a cărții care este tipărită, este unul sentimental. Chiar și după ce voi îndeplini condițiile acestor cinici care vor să ne vadă plecați și am devenit o amintire la un premiu sau la un festival literar, ei bine, eu am să trăiesc în continuare, cum lui nu i se va întâmpla, pentru că memoria colectivă este neiertătoare. Eu rămân în bibliotecile oamenilor, ca și când aș locui în sufletele lor. Și atunci, iată cine este în avantaj, cine câștigă până la urmă.

Acești tineri, mă obsedează lucrul acesta, care judecă foarte la rece situația, dar nu se uită la ce se întâmplă, se uită să pună pistolul la tâmpla bătrânului care își târăște vârsta căruntă, pentru că nu poate să fugă, nu poate să meargă în pas gimnastic, în pas cadențat cum merge tânărul, nu se uită la ceea ce se întâmplă, la cauzalitate, se uită la efectele trecerii timpului care o să-i ajungă și pe ei, și le doresc să-i ajungă acolo, unde democrația statisticilor să le facă un semn: „ce faci băiete, vezi că ai un loc în Rai dacă ajungi în Rai, dacă nu, am auzit că ai foarte multe disponibilități, așa cum s-au găsit acum pe litoralul românesc, pentru cazarea celor întorși să primească lumină. Să primească lumină electrică, de cealaltă nu au nevoie.

Scriitorul poate să-și câștige o anume notorietate pe facebook, dar nu este cea de care în fond, are nevoie. Este o popularitate pe muchie de cuțit, cel mai bine rămâne scriitorul, pentru a avea o certitudine, în cartea tipărită.

Aţi scris enorm de mult umor, scenete, monologuri, piese de teatru, musicaluri, etc. Ce actori v-au fost cei mai dragi? Pentru care aţi scris cel mai mult?

O, este o întrebare extrem de dificilă, și trebuie să-mi reactivez memoria, sunt unul dintre privilegiații soartei, să spun așa, prin natura meseriei mele, ziarist de radio, dar și scriitor, am avut o șansă extraordinară, cum spuneam, de a întâlni și de a colabora cu numele mari ale scenei românești, n-aș vrea să uit pe cineva afară, să spun: Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Dorel Vișan, Geo Nuțescu, Octavian Teuca, Octavian Lăluț, Melania Ursu, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, sunt convins că am uitat pe foarte mulți afară, dar cu toți acești oameni m-am întâlnit și am discutat pe text. Pe toți acești oameni i-am auzit transpunând pe unde sau în imagini de televiziune, textele mele și ce lucru mai mare ți-ai fi dorit ca ziarist și ca scriitor să ți se întâmple.

Și acum, Televiziunea Națională, în lipsa unui program de agrement adevărat, pentru că a căzut în mreaja aceasta păcătoasă, ticăloasă, otrăvită, a politicului partizan, ei bine, nu se mai gândește la divertisment, iar ceea ce se dă ca divertisment pe diverse posturi, concursurile acelea de umor, nu sunt altceva decât cea mai de jos formă a exprimării ludice a umorului.

O să revenim la acest subiect, care sigur că mă doare. Actorii aceștia, cu care am lucrat, au răspuns și ei deosebit, la ofertă, s-o numesc oferta mea. Am avut o șansă mare cu Tudor Vornicu care m-a chemat și-am făcut o navetă extrem de fecundă, de bună, între Radio Cluj și Televiziunea Română, dar și la Radio București, la emisiunea „Unda veselă”, fosta „Oră veselă”, unde am lăsat sute și sute de texte, care au fost interpretate și se află în fonotecă, de asemenea sute și sute de scheciuri, monoloage, teatru de comedie, vreo 20 de spectacole, pe 20 de scene ale țării, 6 de Teatre Naționale, ei bine, mă simt din punctul acesta de vedere, un om împlinit și când va veni momentul să mă retrag pe insula mea, într-o zi de joi, în așteptarea lui Vineri, ei bine, acolo voi avea timp să chem din amintiri, oameni dragi. Îmi place că cei care mai sunt în viață îmi trimit câte un semnal și eu mă simt dator să le răspund.

Draga Olteanu mă cheamă acolo, lângă Piatra-Neamț unde stă ea, chiar așa îmi spune: „Corneluș, hai la mama să îți facă ea niște clătite!” Ei bine, l-am cunoscut pe soțul ei, pe doctorul Matei, un om excepțional, după dispariția lui și viața Dragăi Olteanu a luat-o într-un fel în jos, a intrat pe partea umbrită a străzii.

Repet, sunt un privilegiat în acest domeniu, al legăturii cu actorii. Am avut, să spun, multă izbândă și în teatrul de revistă, teatrul de revistă care la ora actuală în România se află la reanimare, iarăși un termen cumplit de la modă, un termen fără de care nu putem să definim zilele de azi, pentru că nu se mai finanțează partea aceea de teatru muzical, teatrul de revistă, pentru că și deranjează și pe de altă parte se consider că este ceva învechit.

Ce greșeală enormă, dar nu putem cere acestor culturnici, acestor politruci căzuți în cultură, ajunși parașutați cu parașute cu tot rămânând în cultură, să le explici despre valoarea inestimabilă a revistei? Broadway-ul a dispărut?

Nu a dispărut, se joacă în continuare, nu știm noi pentru că nu avem acces la acele spectacole noi, nu dăm așa ceva pentru că nu ne permitem, în schimb, ați văzut toate televiziunile, acuma pentru că pot să ia filme gratuit, nu spun de unde, ne dau toate oribilitățile de pe lume, science-fiction-urile incredibil de zgomotoase și de oribile și de asemenea filme cu vampiri, tot felul de personaje care fac transfuzii pe grumazul omului, niște nenorociri de filme pe care le înghițim pentru că n-avem ce face.

Televiziunile sunt foarte vinovate, acum ar trebui să aibă un program de optimism, nu unul nătâng, nu unul cretin, dar un program care să încheie ziua cu un zâmbet, cu un cântec frumos, cu ceva amintire muzicală dintr-un trecut nu foarte îndepărtat. I-am uitat pe acei soliști, în schimb, ce se transmite nu poate ajunge neapărat la omul de peste 40 de ani, nu mă refer la noi. Pentru că nu este o muzică să stabilească o legătură intimă, sufletească. Viața mea s-a legat timp de 42 de ani și continuă mai mult sau mai puțin, de Radio Cluj, de Televiziunea Română, de teatrul românesc, și acolo normal că i-am cunoscut pe marii actori ai teatrului, dar și pe cei care au stat și au lucrat cu hărnicie de furnică nu neapărat oameni de mare notorietate, dar fără de care nu putea avea loc o piesă de teatru, fără de care nu se putea deschide cortina la un teatru de revistă.

(va urma)

Citește și https://cluj24.ro/cangurii-schiopi-si-priveghetoarea-ciocusa-in-izolare-un-interviu-cu-umoristul-clujean-cornel-udrea-ii-4150.html

Un interviu realizat de Florin Danciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Timișul a depășit Clujul la salarii și se apropie de București, în 2024. Creșterea, impulsionată de industrie și sectorul IT

Publicat

Salariile din județul Timiș le-au depășit, în aprilie 2024, pe cele din Cluj, devenind al doilea județ din România în ceea ce privește veniturile. Industria și IT-ul, motorul creșterii.

Clujul a fost depășit de Timiș în topul județelor cu cele mai mari salarii din țară. În luna aprilie, clujenii s-au situat abia pe locul trei național la nivelul mediu salarial, după angajații din Timiș, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Salariile din Timiș depășesc Clujul și se apropie de București

Salariul mediu net din Timiş a ajuns la 5.989 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 16,1% faţă de aceeaşi lună a anului 2023. Salariile din Cluj au fost de 5.943 de lei în aprilie 2024, în creştere cu 8,6% faţă de aprilie 2023.

Salariile au crescut peste așteptări în județul din vestul țării, spre deosebire de Cluj și București, unde au stagnat.

„În afară de Bucureşti şi Cluj, există câteva judeţe şi regiuni din România unde salariile au crescut peste aşteptări în prima jumătate a anului 2024. Printre aceste regiuni se numără Timiş, Iaşi şi Sibiu“, explică Răzvan Zglobiu, head of sales & talent acquisition în cadrul companiei Prohuman România, citat de Ziarul Financiar.

Timișul, noua forță economică a României? Salariile depășesc Clujul

Timișul și-a consolidat poziția de pol de dezvoltare economică al României, iar în ultimele luni a egalat și chiar a depășit Clujul în clasamentul salariilor medii nete. Județul a devenit un important centru industrial și tehnologic, atrăgând numeroase investiții străine, care au impulsionat dezvoltarea economică și au împins Timișul în fruntea ierarhiei naționale.

În 2020, salariile din Cluj erau cu 6% mai mari decât cele din Timiș. Acum, în 2024, situația s-a inversat, salariile din Timiș depășindu-le pe cele din Cluj cu 1%. Deși Clujul a beneficiat de o creștere constantă a salariilor în ultimii ani datorită investițiilor în IT, tehnologie și servicii, ritmul de creștere nu a mai fost la fel de rapid. În schimb, prețurile chiriilor și proprietăților din Cluj Napoca au continuat să crească.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Pescăruș rănit, „naufragiat” într-o locuință din Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la USAMV

Publicat

Un pescăruș rănit s-a adăpostit într-o locuință din cartierul Mărăști. A fost salvat de jandarmi și dus la Urgențe, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Un pescăruș rănit a fost salvat de jandarmii clujeni dintr-o locuință din cartierul Mărăști. Aceștia au preluat pasărea și au predat-o Serviciului de Urgență al USAMV Cluj.

Un pescăruș, salvat dintr-o locuință din Mărăști

Întâmplarea s-a petrecut joi seară, fiind relatată pe rețelele de socializare ale Jandarmeriei Cluj.

„Joi seara, 25 iulie, în jurul orei 20.30, în urma unui apel la SNUAU 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a fost anunţat de către dispeceratul unităţii cu privire la prezența unui pescăruș rănit într-o  locuință din cartierul Mărăști din municipiul Cluj-Napoca.

Jandarmii clujeni au plecat imediat spre locul indicat. Ajunși acolo, aceștia au preluat cu grijă pescărușul pentru a nu-i provoca leziuni, iar ulterior l-au predat Serviciului de Urgență din cadrul USAMV Cluj-Napoca”, se arată pe pagina de Facebook a instituției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Începe Vamos a la Playa. Ce poți face în fiecare zi la festivalul de pe plaja Grigorescu?

Publicat

Festivalul Vamos a la Playa aduce, între 26 iulie și 4 august 2024, concerte, activități și concursuri pe plaja Grigorescu din Cluj-Napoca.

A șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa începe astăzi și, timp de 10 zile, va aduce atmosfera vacanțelor mediteraneene în inima orașului, oferind clujenilor activități diverse și momente de relaxare pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Programul Vamos a la Playa

Vamos a la Playa, ediția a VI-a, începe astăzi pe plaja Grigorescu, cu o serie de activități și cu muzică live. De-a lungul zilei, vizitatorii vor putea asculta Radio Vacanța, se pot relaxa la Boho Lounge&Bar sau se pot delecta cu preparate alese de la Food Point.

De asemenea, pe toată durata zilei de vineri, clujenii vor avea la dispoziție șezlonguri, umbrele și umbrare pentru destindere pe malul Someșului, se pot îmbăia în piscine și pot juca table sau remy. Tot aici vor găsi Caravana Net Zero, de unde pot învăța despre sustenabilitate și energie alternativă.

Începând cu ora 17, se deschide și promenada artiștilor și artizanilor și DJ Magda va încânta participanții cu muzică retro.

De la ora 20 va avea loc și primul concert live din cadrul festivalului, susținut de cei de la Score Band.

Weekend plin de activități, pe plaja Grigorescu

Distracția continuă în weekend. Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

Zece zile de distracție pe malul Someșului

Festivalul nu se încheie în weekend, ci promite activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

Citește mai departe

CULTURA

Festivalul Serbările Transilvane la Cluj-Napoca. Cine sunt artiștii și ansamblurile care urcă pe scenă

Publicat

serbarile transilvane

Ediția 2024 a Festivalului Internațional „Serbările Transilvane” se va desfășura în perioada 26-28 iulie, pe platoul Salii Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca, eveniment la care vor participa 20 de ansambluri folclorice din sase țări: Cehia, Slovacia, Grecia, Macedonia, Moldova și România.

Ansamblurile clujene participante în festival sunt: ansamblul de copii „Mugur de Dor”, ansamblurile de dansuri maghiare „Zurbolo” și „Bogancs”, ansamblurile „Dor Transilvan” și „Rapsodia Someșană” ale Companiei Transpost Public din Cluj Napoca, ansamblul „Rapsodia Clujeana”, ansamblul Fiii Camarasului din Camarasu, ansamblul „Jucu Somesan” din Jucu, ansamblul studențesc „Românașul” si ansamblul „Șoimii Carpaților” din Floresti.

Invitați speciali

Invitat special al acestei ediții este ansamblul folcloric Arcanul al U.S.V. Suceava. Tot ca invitati speciali vor concerta în festival Radu Ciordas, Călin Brăteanu și Cornelia și Lupu Rednic alaturi de orchestra Cununa Transilvană a CJCPCT Cluj și interpreții Mariana Morcan, Iulia Bucur Roman, Andreea Ciupe și Adrian Socaciu.

Festivalul, finanțat de Primăria Cluj-Napoca,  este realizat in parteneriat cu Asociația Produs de Cluj și Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

”Serbările Transilvane”, aflate la a XXII-a ediție. debutează vineri, 26 iulie, ora 17.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax