Connect with us

ACTUALITATE

Cangurii șchiopi și priveghetoarea ciocușă în izolare/ Un interviu cu umoristul clujean Cornel Udrea (I)

Publicat


Cornel Udrea este un scriitor, umorist, dramaturg și om de radio clujean. Dar în special umorist. Cine n-a râs cu sughițuri mărunte citind capodopera ”Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi”? Cine nu s-a dat cu capul de ”Marele zid chinezesc german” citind ”Privighetoarea ciocușă”? ”La umbra batozei natale”, Cornel Udrea scria. Și scria bine. Să-i dea Dumnezeu sănătate că încă nu s-a oprit din scris. Între două felii de parizer, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări și astfel a rezultat un material pentru două episoade…

Trăim vremuri complicate, avem nevoie de preoţi, psihologi, doctori, etc. Ce să mai caute un umorist în lumea asta?

Vai de mine! Mai ales acum este nevoie de scriitorii de umor, de cei care și-au făcut din zâmbet o meserie, având vocația aceasta, s-o numim a facerii de bine, în sensul adevărat al cuvântului. Pentru mine, întotdeauna și în toată viața, bucuria cea mai importantă a fost aceea de a vedea oamenii venind spre mine cu un zâmbet pe buze știind că urmează un banc, urmează o glumă, urmează ceva care înseninează cerul sufletului.

Este nevoie de noi, acum mai mult ca oricând, și am câțiva colegi de breaslă excepționali, care foarte mulți hărnicesc și postează pe facebook pentru pentru că acolo este locul, spun eu – cel mai prielnic, piața mare de vești a țării și nu numai, sunt oameni care vin și aduc această bunăstare sufletească și optimism. Este nevoie, mai ales acum, este uriașă nevoie. Facebookul este plin de alarmiști, este plin de oameni întunecați, masochiști, care pur și simplu se bucură la vederea suferinței, a omului speriat, mai ales a celui în vârstă, a celui singur și vulnerabil, ba mai mult, există deja voci dintre tinerii noștri iacobini care ne pun pe noi la punct și ne arată cu un deget acuzator că am stat destul pe-aici și ar fi bine să mai rărim, cum se zice, să o luăm din loc pentru a rămâne mai multă mâncare populației.

Cam de aici începe ideea, noi, cei în vârstă suntem cei care luăm de la gura cuiva. Este o abstracție în sine, ceea ce ne jignește și ne îndurerează. Tot acești tineri erau cei care spuneau, (născuți după 1990, dar și cei dinainte), spuneau că toți născuți înainte de revoluție habar n-au ce-i aia revoluție, nici noi nu știm ce s-a întâmplat acolo în Decembrie 1989, atunci, ei bine, spun că toți cei născuți înainte de 1989 au fost comuniști, inclusiv părinții lor. Ei bine, dacă noi am fost comuniști, noi le-am pus sub fund ceea ce au ei astăzi și exploatează astăzi, câteodată absolut iresponsabil.

Da, este nevoie de umoriști, este nevoie de oameni de spirit, pentru că umorul nu poate fi făcut de oricine, umorul aparține –spun eu- oamenilor cu foarte multă inteligență vie, cu un spirit ludic deosebit. Aș vrea să-i văd pe cei care se uită la noi și ne confundă cu saltimbancii, ne confundă cu cei care fac tot felul de giumbușlucuri verbale, de-a dragul de-a fi în linia întâi, să-i văd pe aceia răspunzând unui test. Le dau 50 de cuvinte pe care să le facă să zâmbească.

Ei bine, ne întâlnim după o zi sau după un secol să vedem dacă au reușit. Vremurile nu sunt complicate, vremurile sunt ostile, dar le complicăm noi, îngrozitor de mult. În ceea ce privește umorul politicienilor, cei care ne concurează serios pentru că au acces la sticlă, la televiziuni, ei bine, umorul Acela va rămâne în câteva antologii, niște volume absolut serioase.

În ultimii 30 de ani, politicienii noștri au spus atâtea prostii, atâtea tâmpenii, au jignit atât de mult limba română, încât merită să rămână în această istorie vie a prostiei românești. A scris Rath-Vegh Istvan, un scriitor maghiar, a avut o carte despre istoria prostiei omenești. Ei bine, noi putem completa cu încă un volum foarte consistent cu prostia de aici, de la noi, cea a politicienilor, care din păcate au decizia în mână, care din păcate au emis și legi aberante, cum este de exemplu această propunere care pur și simplu m-a lăsat mască, să folosesc un termen la ordinea zilei, cea cu pedepsele ușoare, să fie executate la domiciliu, un fel de carantină legislativ-juridică, un fel de na-na la fundic, pentru băieții care au fost răi. Ce privilegiu, să locuiești într-un bloc cu trei scări cu câte 20 de apartamente, ce ai la dispoziție acolo, trufandale, oameni bătrâni de speriat, mai încercat la o ușă, mai ceva, nu se vor plictisi acei oameni. Ei bine, această manifestare, s-o numesc eu oficială, juridică, face parte din istoria prostiei omenești și această doamnă căreia nu-i pronunț numele, a făcut rău partidului mai mult decât trei sferturi din opoziție.

Aţi fost toată viaţa un comunicator, fie ca scriitor, fie ca om de radio. Văd că v-aţi acomodat rapid şi cu Facebook-ul. E acesta o şansă pentru scriitori?

Da! Este o șansă, cu câteva condiții. În primul rând, foarte multă atenție la ceea ce postezi pe facebook pentru că sunt oameni și oameni care au acces la facebook, sunt categorii de frustrați, de oameni mânioși, supărați pe pasărea de pe cer și pe rădăcinile copacilor, care nu te iartă și care nu înțeleg la urma urmei o poantă, un joc de cuvinte, o deliberat greșeală gramaticală, pentru a caracteriza un personaj. Mi s-a întâmplat și nu o dată, am fost pus la punct pentru necunoașterea limbii române și îndrăzneala de a face umor. Este o confuzie mare între a face oamenii să râdă și a te face de râs în fața oamenilor. Ei bine, facebookul este o șansă, cu condiția să ai curajul de a ieși în piața mare cu textele tale și fără megafon, fără amplificare, să reușești să aduni în jurul tău oamenii.

Evident, pe facebook ai mai mulți cititori decât vei avea vreodată, pe cei care intră în librărie, pe cei care îți cumpără cartea la o lansare de carte. Avantajul cel mai mare al cărții scrise, a cărții care este tipărită, este unul sentimental. Chiar și după ce voi îndeplini condițiile acestor cinici care vor să ne vadă plecați și am devenit o amintire la un premiu sau la un festival literar, ei bine, eu am să trăiesc în continuare, cum lui nu i se va întâmpla, pentru că memoria colectivă este neiertătoare. Eu rămân în bibliotecile oamenilor, ca și când aș locui în sufletele lor. Și atunci, iată cine este în avantaj, cine câștigă până la urmă.

Acești tineri, mă obsedează lucrul acesta, care judecă foarte la rece situația, dar nu se uită la ce se întâmplă, se uită să pună pistolul la tâmpla bătrânului care își târăște vârsta căruntă, pentru că nu poate să fugă, nu poate să meargă în pas gimnastic, în pas cadențat cum merge tânărul, nu se uită la ceea ce se întâmplă, la cauzalitate, se uită la efectele trecerii timpului care o să-i ajungă și pe ei, și le doresc să-i ajungă acolo, unde democrația statisticilor să le facă un semn: „ce faci băiete, vezi că ai un loc în Rai dacă ajungi în Rai, dacă nu, am auzit că ai foarte multe disponibilități, așa cum s-au găsit acum pe litoralul românesc, pentru cazarea celor întorși să primească lumină. Să primească lumină electrică, de cealaltă nu au nevoie.

Scriitorul poate să-și câștige o anume notorietate pe facebook, dar nu este cea de care în fond, are nevoie. Este o popularitate pe muchie de cuțit, cel mai bine rămâne scriitorul, pentru a avea o certitudine, în cartea tipărită.

Aţi scris enorm de mult umor, scenete, monologuri, piese de teatru, musicaluri, etc. Ce actori v-au fost cei mai dragi? Pentru care aţi scris cel mai mult?

O, este o întrebare extrem de dificilă, și trebuie să-mi reactivez memoria, sunt unul dintre privilegiații soartei, să spun așa, prin natura meseriei mele, ziarist de radio, dar și scriitor, am avut o șansă extraordinară, cum spuneam, de a întâlni și de a colabora cu numele mari ale scenei românești, n-aș vrea să uit pe cineva afară, să spun: Tamara Buciuceanu-Botez, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Dorel Vișan, Geo Nuțescu, Octavian Teuca, Octavian Lăluț, Melania Ursu, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, sunt convins că am uitat pe foarte mulți afară, dar cu toți acești oameni m-am întâlnit și am discutat pe text. Pe toți acești oameni i-am auzit transpunând pe unde sau în imagini de televiziune, textele mele și ce lucru mai mare ți-ai fi dorit ca ziarist și ca scriitor să ți se întâmple.

Și acum, Televiziunea Națională, în lipsa unui program de agrement adevărat, pentru că a căzut în mreaja aceasta păcătoasă, ticăloasă, otrăvită, a politicului partizan, ei bine, nu se mai gândește la divertisment, iar ceea ce se dă ca divertisment pe diverse posturi, concursurile acelea de umor, nu sunt altceva decât cea mai de jos formă a exprimării ludice a umorului.

O să revenim la acest subiect, care sigur că mă doare. Actorii aceștia, cu care am lucrat, au răspuns și ei deosebit, la ofertă, s-o numesc oferta mea. Am avut o șansă mare cu Tudor Vornicu care m-a chemat și-am făcut o navetă extrem de fecundă, de bună, între Radio Cluj și Televiziunea Română, dar și la Radio București, la emisiunea „Unda veselă”, fosta „Oră veselă”, unde am lăsat sute și sute de texte, care au fost interpretate și se află în fonotecă, de asemenea sute și sute de scheciuri, monoloage, teatru de comedie, vreo 20 de spectacole, pe 20 de scene ale țării, 6 de Teatre Naționale, ei bine, mă simt din punctul acesta de vedere, un om împlinit și când va veni momentul să mă retrag pe insula mea, într-o zi de joi, în așteptarea lui Vineri, ei bine, acolo voi avea timp să chem din amintiri, oameni dragi. Îmi place că cei care mai sunt în viață îmi trimit câte un semnal și eu mă simt dator să le răspund.

Draga Olteanu mă cheamă acolo, lângă Piatra-Neamț unde stă ea, chiar așa îmi spune: „Corneluș, hai la mama să îți facă ea niște clătite!” Ei bine, l-am cunoscut pe soțul ei, pe doctorul Matei, un om excepțional, după dispariția lui și viața Dragăi Olteanu a luat-o într-un fel în jos, a intrat pe partea umbrită a străzii.

Repet, sunt un privilegiat în acest domeniu, al legăturii cu actorii. Am avut, să spun, multă izbândă și în teatrul de revistă, teatrul de revistă care la ora actuală în România se află la reanimare, iarăși un termen cumplit de la modă, un termen fără de care nu putem să definim zilele de azi, pentru că nu se mai finanțează partea aceea de teatru muzical, teatrul de revistă, pentru că și deranjează și pe de altă parte se consider că este ceva învechit.

Ce greșeală enormă, dar nu putem cere acestor culturnici, acestor politruci căzuți în cultură, ajunși parașutați cu parașute cu tot rămânând în cultură, să le explici despre valoarea inestimabilă a revistei? Broadway-ul a dispărut?

Nu a dispărut, se joacă în continuare, nu știm noi pentru că nu avem acces la acele spectacole noi, nu dăm așa ceva pentru că nu ne permitem, în schimb, ați văzut toate televiziunile, acuma pentru că pot să ia filme gratuit, nu spun de unde, ne dau toate oribilitățile de pe lume, science-fiction-urile incredibil de zgomotoase și de oribile și de asemenea filme cu vampiri, tot felul de personaje care fac transfuzii pe grumazul omului, niște nenorociri de filme pe care le înghițim pentru că n-avem ce face.

Televiziunile sunt foarte vinovate, acum ar trebui să aibă un program de optimism, nu unul nătâng, nu unul cretin, dar un program care să încheie ziua cu un zâmbet, cu un cântec frumos, cu ceva amintire muzicală dintr-un trecut nu foarte îndepărtat. I-am uitat pe acei soliști, în schimb, ce se transmite nu poate ajunge neapărat la omul de peste 40 de ani, nu mă refer la noi. Pentru că nu este o muzică să stabilească o legătură intimă, sufletească. Viața mea s-a legat timp de 42 de ani și continuă mai mult sau mai puțin, de Radio Cluj, de Televiziunea Română, de teatrul românesc, și acolo normal că i-am cunoscut pe marii actori ai teatrului, dar și pe cei care au stat și au lucrat cu hărnicie de furnică nu neapărat oameni de mare notorietate, dar fără de care nu putea avea loc o piesă de teatru, fără de care nu se putea deschide cortina la un teatru de revistă.

(va urma)

Citește și https://cluj24.ro/cangurii-schiopi-si-priveghetoarea-ciocusa-in-izolare-un-interviu-cu-umoristul-clujean-cornel-udrea-ii-4150.html

Un interviu realizat de Florin DanciuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mai multe localități din Cluj lăsate fără apă pe caniculă de Compania de Apă Someș

Publicat

De

Mai multe localități din județul Cluj au fost lăsate fără apă pe caniculă de Compania de Apă Someș. Cauza întreruperii este, potrivit companiei, suprasolicitarea sistemului.

Furnizarea cu apă a fost întreruptă de Compania de Apă Someș în 16 localități din județ, cauza fiind suprasolicitarea sistemului de alimentare cu apă, se arată într-un anunț publicat pe rețelele de socializare.

Mai multe localități din Cluj, lăsate fără apă

Astfel, până luni dimineață, furnizarea apei potabile este întreruptă în localitățile Feleacu, Dezmir, Chinteni, Mociu, Boju, Pata, Sălicea, Sâmboleni, Ceanu Mare, Valea lui Cati, Iacobeni, Valea Largă, Vechea, Deușu, Sânmartin și Măcicășu.

Potrivit Companiei de Apă Someșul, întreruperea furnizării apei vine ca urmare a suprasolicitării sistemului. Compania estimează reluare furnizării în ziua de luni, 24 iunie, la ora 7.

Amintim că județul Cluj s-a aflat sub o avertizare meteo cod galben de caniculă zilele trecute.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. România „a luat bătaie” de la Belgia, scor 2-0, la EURO 2024

Publicat

Naționala de fotbal a României a pierdut meciul cu Belgia, jucat sâmbătă seară la Köln. Adversarii au învins cu scorul de 2-0.

„Tricolorii” au fost învinși de „diavolii roșii”, în cel de-al doilea meci din Campionatul European de Fotbal 2024. Belgia a câștigat meciul, scor 2-0. România rămâne cu 3 puncte în grupă și încă are șanse la calificarea în optimi.

România „a luat bătaie” de la Belgia, scor 2-0, la EURO 2024

Cele două goluri ale Belgiei au fost marcate de Youri Tielmans (minutul 2) și de Kevin De Debruyne (minutul 80).

România a întâlnit sâmbătă seară, de la ora 22, cea mai puternică formație a grupei, Belgia, locul 3 în clasamentul FIFA. Selecționata Belgiei a pierdut în primul meci cu Slovacia, 0-1, însă datorită victoriei obținute împotriva României încă mai are o șansă la calificare.

Mii de români, alături de echipă

Sute de mii de suporteri români au trăit emoția meciului, fie din tribune, fie de la distanță, în fața micilor (sau marilor) ecrane. Înaintea meciului, galeria României a făcut atmosferă în fața Domului din Köln, strigând, sărind și cântând pentru echipa națională. „O mare galbenă” a luat cu asalt tribunele stadionului.

În țară, suporterii s-au strâns pe terasele barurilor pentru a vedea meciul.

La Cluj-Napoca, microbuștii și-au dat întâlnire în Piața Unirii, unde în cadrul TIFF, meciul a fost proiectat pe un ecran de mari dimensiuni. Mii de persoane au vizionat meciul în centrul Clujului.

 Jucăm calificarea în meciul cu Slovacia

„Tricolorii” au revenit pe teren după succesul fulminant cu Ucraina, pe care a înfrânt-o cu 3-0. Luni seară, echipa României a reuşit o victorie istorică, la 24 de ani de la precedenta, deşi porneau cu şansa a doua în acest meci.

România va juca următorul meci cu Slovacia, pe 26 iunie, la Frankfurt.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Trofeul Transilvania al TIFF, câștigat de filmul indian ”Fetele vor fi fete”. Cât e valoarea premiului

Publicat

De

transilvania

Trofeul Transilvania al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca a fost câștigat de filmul indian ”Fetele vor fi feet”, decizia fiind anunțată, sâmbătă seară, la gala de premiere desfășurată la Teatrul Național.

Filmul a fost regizat de Shuci Talali, premiul fiind în valoare de 10.000 de euro.

Regizoarea a transmis un mesaj video și a spus că este foarte fericită și onorată pentru că a primit marele premiu al TIFF.

Premiu de excelență pentru Catrinel Dumitrescu

Actrița Catrinel Dumitrescu a primit Premiul de Excelență al TIFF, aceasta mulțumindu-i lui Tudor Giurgiu care a adus-o la Cluj-Napoca, oraș unde a jucat cu ani în urmă și de care îi era un dor infinit, dar și publicului.

”Mulțumesc Doamne că m-ai sărutat pe frunte deși nu meritam”, a spus Catrinel Dumitrescu.

Alte premii

Premiul juriului ecumenic: Frate de-o vară (r. Joren Molter)

Premiul pentru cel mai popular film românesc de la TIFF: Moromeții 3 (r. Stere Gulea)

Transilvania

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru scurtmetraj: Flori, fete și băieți (r. Simona Borcea)

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru lungmetraj: Clasat (r. George Ve Ganaeaard și Horia Cucută

Premiul Publicului: Frate de-o vară (r. Joren Molter)

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Hassan Pourshirazi din Iran pentru rolul din filmul Bătrânul burlac

Premiul special al juriului: Fata neclintită (r. Vinothraj Palani)

Premiul pentru cea mai bună regie: Sebastian Quebrada pentru filmul Celălalt fiu

 

Decorație pentru Tudor Giurgiu

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, i-a înmânat președintelui TIFF, Tudor Giurgiu, decorația din partea președintelui Klaus Iohannis ”Ordinul cultural în grad de cavaler – pentru artele spectacolului”.

”Decorația a fost conferită pentru contribuția adusă la promovarea culturii noastre naționale, ca moștenire comună a umanității”, spus Turcan.

Tudor Giurgiu a mulțumit pentru decorație și a declarat că este onorat, precizând că dacă ar putea să împartă distincția ar face-o cu toți colegii de la TIFF, dar și celor cu care colaborează la realizarea unor filme.

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mii de clujeni „în galben”, în Piața Unirii, la meciul România-Belgia

Publicat

Mii de clujeni s-au strâns sâmbătă seară în Piața Unirii să vizioneze împreună meciul România-Belgia de la EURO 2024.

Mii de clujenii s-au adunat sâmbătă seară în Piața Unirii să vadă meciul România-Belgia, a doua partidă a Echipei Naționale din Campionatul European de Fotbal 2024, pe cel mai mare ecran al TIFF. Acesta este difuzat sâmbătă, începând cu ora 22:00, intrarea fiind liberă.

Clujenii poartă tricouri galbene și au adus drapeluri și fulare cu culorile roșu, galben și albastru. Organizatorii au pus la dispoziție 2.000 de scaune, însă mulți dintre spectatori stau în picioare sau pe jos. Clujenii au intonat de la distanță imnul național, la unison cu jucătorii.

România joacă astăzi al doilea meci din grupele turneului final al Euro 2024, cel împortiva Belgiei, după succesul fulminant cu Ucraina, pe care a înfrânt-o cu 3-0. Publicația belgiană de sport Walfoot a scris ulterior că „au jucat un meci perfect, și-au anihilat complet adversarul. Presiunea pe băieții noștri e deja la maximum”.

Mii de suporteri, pe stadionul din Köln

Mii de suporteri români se află în tribunele stadionului din Köln, unde „tricolorii” au întâlnit naționala Belgiei de la ora 22. Înaintea meciului, ei „au făcut spectacol” pe platoul din fața Domului. Printre ei se numără și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax