ACTUALITATE
Cangurii șchiopi și priveghetoarea ciocușă în izolare/ Un interviu cu umoristul clujean Cornel Udrea (II)

Cornel Udrea este un scriitor, umorist, dramaturg și om de radio clujean. Dar în special umorist. Cine n-a râs cu sughițuri mărunte citind capodopera ”Obiceiuri de nuntă la cangurii șchiopi”? Cine nu s-a dat cu capul de ”Marele zid chinezesc german” citind ”Privighetoarea ciocușă”? ”La umbra batozei natale”, Cornel Udrea scria. Și scria bine. Să-i dea Dumnezeu sănătate că încă nu s-a oprit din scris. Între două felii de parizer, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări și astfel a rezultat un material pentru două episoade…
Ce actor (actori) v-ați fi dorit să vă interpreteze textele dar nu s-a întâmplat?
Ei bine, întrebarea acesta va primi un răspuns scurt. Am dorit să scriu pentru Horațiu Mălăele și am scris. Vedeți în programul Televiziunii Române câte scheciuri, câte monoloage de-ale mele interpretează Horațiu Mălăele.
Am îndrăznit să visez, să scriu pentru Mircea Albulescu, ei bine, visul mi s-a împlinit cu piesa „Soția mea Shakespeare” – Teatrul Național Radiofonic.
A jucat rolul principal, a făcut ceva incredibil de frumos, cu puțină vreme înainte de moarte și când am mers cu dânsul la Gherla, cei care de la „Rotary Club Gherla” care au finanțat, pentru că mai nou așa se face, autorul își finanțează punerea în scenă radiofonică, ei bine, acolo la Gherla i-a cunoscut pe cei de la „Rotary Club”, a primit titlul de membru de onoare și mi-a spus înainte de plecare: ”Domnul Cornel, aș fi vrut să urc piesa asta pe scenă, dar nu mai pot! Timpul a trecut pe lângă mine!” Am reținut această propoziție, fiindcă într-adevăr așa s-a întâmplat, a ajuns în gară, dar trenul plecase deja. Acesta este răspunsul meu.
Pe vremea comunismului exista un adevărat cult al bancurilor anti-sistem. Acum locul lor a fost luat de stand-up comedy. Urmăriţi fenomenul? Aţi scrie pentru un astfel de artist?
Da, a existat un volum extraordinar de bancuri politice și eu am plătit cu un dosar serios la securitate, de „acțiuni dușmănoase împotriva regimului comunist”, pentru că am avut gura mare și am fost avertizat chiar și fizic, odată la Casa de Cultură a Studenților, cu un cot zdravăn în coaste, extrem de bine plasat și la modul profesional, care m-a lăsat fără aer și n-am mai putut urca pe scenă la întâlnirea cu studenții și am stat înfășat ca o jumătate de mumie vreo două săptămâni.
N-am avut cui spune, n-am avut cui mă plânge, dar am primit avertismente că ar fi bine să tac și să nu mă mai întâlnesc cu studenții, să nu mai spun bancuri la „Pescarul”, să mă cam abțin pentru că nu este de bine pentru mine. Și încetul cu încetul, pentru că deschizând dosarul intri într-o nouă lume pe care nici n-ai gândit-o sau ai crezut că nici nu există, am găsit acolo recunoscând după scris, niște oameni cu care am împărțit și ultima țigară din pachet și căruia i-am plătit cu plăcere un pahar, la rândul lui mi-a plătit și el, dar ce să facem, el avea bani, pentru că întotdeauna își primea tainul de cei 30 de arginți. Ei, nu le-am spus, niciunuia nu i-am spus niciodată nimic. Nu vreau să o fac, dar atâta tot, să rămână în clar cu o chestiune: ei știu că eu știu că ei știu și lucrul acesta mă mulțumește, poate este ceva, să spun anormal, în aceasta, dar să transpire în câte-o noapte în care își aduc aminte de mine, pentru că mi-au făcut mult rău.
Din această cauză eu n-am putut să mă duc nici până la Hajdúszoboszló să-mi cumpăr un pachet cu țigări în vremea când eram fumător. N-am avut voie să ies, eram într-o carantină social absolută, carantină zero, s-o numesc așa, cu o iluzie de libertate, pentru că am avut telefonul ascultat și o întâmplare pe care am descris-o în romanul „Cornel Udrea – Chiar el a spus cu mâna lui”. Ei bine, a fost, m-am întâlnit și l-am cunoscut pe cel care mi-a instalat cele trei microfoane în casă, pe strada Fântânele Bloc Lamă E, atunci locuiam nu la apartamentul acesta, locuiam cu două uși mai încolo, într-un apartament cu două camere, acum am trei. Nu asta e diferența, evident, și de la el am aflat că el mi-a instalat, am bănuit eu ceva, am căutat, dar degeaba am căutat. Acestea au fost timpurile, așa s-a întâmplat, accept ceea ce a fost, dar nu pot uita.
Stand-up comedy: da! Am fost în foarte multe jurii de stand-up comedy și să știți că nu mă omor după genul acesta de monolog umoristic, de improvizație care se dorește swarowsky, care se dorește eclatantă, inedită, pentru că 90% din aceste interpretări cad în vulgarul sexual, în niște poante penibile, anatomice și astea nu mai impresionează nici un puști de 14 ani, pentru că printr-o simplă apăsare de tastă sau cu degetul pe telefon, poate obține toate grozăviile sexuale ale lumii și toate mizeriile comportamentale din lumea asta.
Poate acum 40 de ani emoționa. Știu că și eu am fost foarte emoționat, până la conjunctivită, când am văzut o revistă porno, ei bine, nu mi-a venit să cred, dar eram la vârsta aceea, când omulețul este ca o sugativă, ia tot ce este în jur și caută cu frenezie ceea ce e interzis. Nu! N-aș putea în primul rând să scriu un text pe care să se bazeze, să-l dezvolte interpretul. NU! Nu pot! La mine monologul are alte calități. Nu c-aș fi orgolios, dar pe text nu mai umbli. Sau mă întrebi, tu ca actor, dacă poți interveni pe text și am făcut de zeci de ori, i-am spus actorului, mă refer acum la Florin Piersic, la Dorel Vișan. M-au sunat: „măi, aici pot să bag o chestie, sau nu pot aici să înlocuiesc?” Cum să nu! Pentru că venea de la oameni de bună credință, venea de la oameni care colaborau împreună cu mine, cum am fi lucrat la construirea unei case.
Ce cărți citiți în izolare? La ce filme vă uitaţi?
Cărți: am început să citesc Cornel Udrea! Îmi place, scrie bine băiatul, cred că are un viitor luminos. Nu trece o zi să nu citesc o carte.
M-am întors acum către cărțile de istorie militară, mai ales cele din al Doilea Război Mondial. Sunt bine burdușit și căptușit cu aceste cărți, m-a interesat și m-a fascinat întotdeauna această istorie a încleștărilor, această istorie care zguduie seismic societăți și economii, dar nu atât de complicat. Pur și simplu mi-a plăcut partea de eroism, partea în care binele învinge răul, mă feresc să spun că personajul pozitiv înfrânge personajul negativ.
Din păcate așa se întâmplă acum, așa se întâmplă și în viață, dar în viața basmelor. Întotdeauna cel rău nu ajunge să trăiască până la adânci bătrâneți pentru că pozitivul are grijă să-i scurteze viața. Ei bine, acuma chiar așa se întâmplă. Și nu este bine, este tot un război. Citesc, citesc în fiecare zi, poate o să spuneți că mă laud, la 6 ani știam să citesc. Și-am luat în devălmășie tot ce îmi pica în mână, tot ce citea tatăl meu, ce citea fratele meu. Mama era o povestitoare extraordinară, de la dânsa cred că am moștenit acesta. Mama îmi și interpreta textele, nu numai povestea. Așa am descoperit eu lumea unor basme, o lume fantastică, adusă cu picioarele pe pământ. Și cititul acesta mi-a devenit o a doua sursă de aer.
Scrisul mă ține pe linia de plutire, desigur și optimismul și mai sunt și planurile la care lucrez și nu las manuscrisele să prindă alb pe la tâmple, să încărunțească în așteptare.
E o formă de respect față de viitoarele mele cărți, față de ceea ce scriu. Pe 6 aprilie ar fi trebuit să lansez două volume „Din trusa de prim ajutor în caz de umor”. Ei bine, titlul acesta l-am găsit în luna ianuarie. Câtă premoniție, Doamne! Și erau două cărți într-o cutie care trebuiau să fie lansate la Casa Artelor. Ei bine, luni, în 6 aprilie, n-a fost să fie, poate o să fie la toamnă, dar și atunci, cu greutate spun, că anul acesta este compromis din toate punctele de vedere și va trebui să începem de la zero și trebuie să fim conștienți că lumea nu va mai fi cum a fost până acum.
Cum să trecem mai uşor peste această perioadă? Dvs cum faceţi? Ce vă dă putere?
Sunt niște lucruri clare care trebuie îndeplinite. Este vorba de statul în casă și este vorba de marele examen al întâlnirii cu tine însuți, afli o grămadă de noutăți despre tine, afli niște lucruri pe care nici nu le bănuiai că există.
Ei bine, uite că există. Și trebuie să fii conștient că nerespectând, făcând pe iacobinul, îți pui în pericol viața și pe cei într-adevăr de vârsta noastră, degetul arătător al destinului, îi va arăta, în caz că cedăm să zic, unei plăceri nevinovate, unei întâlniri de aproape cu cineva? Nu! Trebuie să avem răbdare, trebuie să așteptăm, ca să putem redeveni nu ce am fost înainte, ceea ce trebuie să fim de aici înainte.
Ce-mi dă putere? Tocmai vă spuneam: sunt manuscrisele, sunt dorința de a vedea oamenii zâmbind, de-a vedea oamenii cu duminica în suflet și lucrul acesta îmi dă putere. Postez pe facebook foarte multe texte de umor care sunt întâmpinate cu foarte multe reacții, dar reacția generală este pozitivă și oamenii îmi mulțumesc pentru aceste texte. Că le scriu cum le scriu, adică este o greutate conștientă că trebuie să fac lucrul acesta, cu toate că am chef să număr caii verzi de pe pereți sau să ies pe balcon și să strig ca și Tarzan.
Ei bine, mă întorc înapoi la tabletă, mă întorc înapoi la hârtia albă de care îmi este teamă în continuare și scriu umor. Aceasta este viața mea în două cuvinte: scriu umor!
Un interviu realizat de Florin Danciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc a participat la crosul caritabil RotaRUN for Charity: Am alergat pentru sănătate și pentru speranță

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat sâmbătă, 26 aprilie 2025, la prima ediție a crosului caritabil RotaRUN for Charity, organizat pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”.
Evenimentul, desfășurat pe Promenada Someșului, a avut ca scop strângerea de fonduri pentru reabilitarea secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
Emil Boc: „Îi felicit pe clujeni și le mulțumesc că au suflet mare”
Primarul Emil Boc a alergat și el în cursa de 3 kilometri, alături de sute de clujeni. Într-un clip filmat după terminarea cursei, el a subliniat importanța solidarității comunității locale pentru susținerea copiilor bolnavi de cancer și a activității fizice pentru sănătate.
„Am participat la crosul RotaRUN for Charity, este un cros de caritate. Fondurile adunate se duc la secția de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Am participat la cursa de 3 kilometri, alături de alte sute de clujeni, pe care îi felicit și cărora le mulțumesc că au suflet mare și prin pașii lor, contribuie la sănătatea unor copii curajoși, care au nevoie de speranță, care au nevoie de intervenția noastră”, a declarat Emil Boc.
„E o plăcere să alergi pe faleza Someșului”
Primarul a lăudat și infrastructura modernizată a falezei Someșului, pe care s-a desfășurat traseul competiției, descriind experiența drept una „de nivel european”.
„Am avut ocazia să vedem și în mișcare promenada aceasta de 3 kilometri a Someșului, am alergat până la capătul Grigorescului, după care am venit pe malul Someșului din nou până aici. E o plăcere să alergi pe faleza Someșului de nivel european ca și calitate, să văd atât de mulți oameni cu suflet, care își doresc să facă diferența”, a spus Boc.
Clujenii pot dona și online pentru copiii cu cancer
În mesajul său, edilul i-a îndemnat pe clujeni să continue să sprijine campania inițiată de Clubul Rotary Cluj-Napoca și să doneze pentru continuarea lucrărilor de modernizare a secției de oncologie pediatrică.
„Dragi clujeni, și dumneavoastră puteți face diferența, puteți dona la Clubul Rotary pentru această activitate, intrând pe site. Puteți ajuta copiii care se află la secția de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic. Astăzi, am alergat nu numai pentru sănătatea noastră, ci și pentru un viitor, pentru speranță pentru acești copii”, a adăugat Boc.
„Mișcarea este cea mai ieftină investiție în sănătate pe care o putem face”
Totodată, Emil Boc a încurajat practicarea sportului de la o vârstă fragedă, considerând mișcarea fizică „cea mai ieftină investiție în sănătate”.
„Am parcurs 3 kilometri în 15 minute și 20 de secunde, deci o medie de 5 minute și 10 secunde pe kilometru. Vă invit și pe dumneavoastră să faceți mișcare, dragi clujeni. Oriunde ați fii, nu renunțați la mișcare. Iar cei care sunteți la 20, 30 de ani, să nu așteptați să ajungeți la 50 de ani ca să faceți mișcare, pentru a avea o viață de calitate. Viața de calitate se pregătește de la 20 de ani, de la 30 de ani, prin mișcare, prin mâncare sănătoasă, prin atitudine pozitivă și prin socializare alături de prieteni și de cei dragi. Mișcarea este cea mai ieftină investiție în sănătate pe care o putem face”, a transmis primarul.
Zi de doliu național
Participarea la eveniment a avut loc într-o zi marcată de doliu național, în memoria Papei, căruia Emil Boc i-a adus un omagiu, amintind că activitățile sportive, inclusiv crosurile caritabile, sunt permise.
„Astăzi este zi de doliu național, și noi ne rugăm pentru Papa, acolo unde o fi el, în Ceruri. Activitățile sportive sunt permise, crosurile de caritate este permis să se desfășoare concomitent cu acest eveniment. Gândurile noastre se duc la Roma, se duc spre Papa, un om extraordinar care a făcut diferența în viața comunității mondiale, prin atitudine, prin credință și prin apropierea de cei în nevoie.”, a mai adăugat edilul.
RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca
Organizat de Clubul Rotary Cluj-Napoca în parteneriat cu mai multe asociații locale, RotaRUN for Charity are scopul de a strânge fonduri pentru Faza 2 a reabilitării secției de Oncologie Pediatrică a IOCN. Faza 1, inițiată în 2023, a constat în dotarea cu mobilier specific a spațiului utilizat pentru pregătirea și administrarea tratamentului oncologic în Oncopediatrie (sala de tratament și compartimentul de terapie intensivă) și reabilitatea Secției cu paturi pentru 41 de pacienți și, de asemenea, în lucrări ample de refacere a Secției cu instalații, zugrăveli, pardoseală etc., la standardele cerute pentru spații cu destinație de spital. Suma investită a fost de 348.626 lei.
Pentru continuarea acestui proiect, Oncopediatrie – Faza 2, constând în dotarea cu 24 de paturi, 33 de noptiere și, desigur, alte lucrări ample de instalații, zugrăveli, pardoseli, etc., precum și pentru etapele următoare dedicate altor necesități și dotări ale IOCN „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca organizatorii au inițiat RotaRUN For Charity, eveniment la care sumele colectate din taxa de înscriere sunt 100% direcționate pentru finanțarea proiectul.
Participanții la RotaRUN au alergat pe o buclă de 3 kilometri pe Promenada Someșului, individual sau în echipe, fiecare pas reprezentând o speranță pentru copiii bolnavi de cancer.

Pompierii din Cluj-Napoca au intervenit, sâmbătă dimineață, pe Centura Apahida-Vâlcele, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat la un autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru a stinge un incendiu care s-a manifestat preponderent la compartimentul motor al unui autoturism aflat pe centura Apahida-Vâlcele. Solicitarea a venit în jurul orei 06.50, iar incendiul a fost stins în limitele găsite. Din fericire, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, flăcările izbucnind, cel mai probabil, din cauza unei defecțiuni electrice”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj. Ploi, vijelii și grindină în zona montană, până duminică

Vremea instabilă persistă la Cluj, în zona de munte.
Sunt așteptate ploi torențiale, vijelii, dar și căderi de grindină.
Un nou COD GALBEN de vreme rea pentru Cluj
Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru zona montană a Clujului. Avertizarea este în vigoare începând de sâmbătă, 26 aprilie, ora 10.00 și până duminică, 27 aprilie, ora 10.00.
Potrivit meteorologilor, în această perioadă vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (viteze de 50-70 de kilometri pe oră, vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20-30 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 50 de litri pe metru pătrat.

Un sistem de escrocare la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate face ravagii în Europa. Vânzătorii necinstiți au folosit bucăți de țesătură în loc de airbag-uri.
Aproximativ 16.000 de mașini – numărul de vehicule pe care gruparea infracțională le-a adus din Statele Unite și Canada în țările europene începând cu 2020. Evaziunea fiscală se ridică la peste 31 de milioane de euro, iar mașini care au suferit daune atât de importante încât pun în pericol viața șoferilor și a pasagerilor au fost vândute în diferite țări europene.
STUDIU. Sistem de ESCROCARE la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate din Europa
Autoritățile din Lituania și Germania și-au unit forțele și au identificat o metodă la scară largă de a escroca cumpărătorii de mașini rulate din Europa.
Escrocii operau în multe țări europene
Autoritățile din Lituania aduc la cunoștința publicului că gruparea infracțională activează în mai multe țări europene printre care și Germania, Lituania, Letonia, Estonia, România, Ungaria, Ucraina, Portugalia, Țările de Jos și Belgia.
Potrivit oamenilor legii, a fost declanșată o anchetă preliminară pentru evaziunea fiscală comisă de un grup infracțional. În cadrul anchetei s-a descoperit și că mașinile importate erau reparate foarte slab, resturi de țesături sau îmbrăcăminte fiind „instalate” în locul airbag-urilor. Câteva dintre aceste vehicule au fost deja identificate în Germania și scoase de pe drumuri, dar numărul exact de mașini de acest fel care sunt încă în uz rămâne necunoscut.
Daunele ascunse sunt încă o problemă răspândită în Europa de Est
Informațiile carVertical, companie de date istorice auto, arată că în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere cu mașini second hand – reprezentând 1 din 20 de vehicule vândute în Europa – sunt șanse deosebit de mari să se comită fraude. Cercetările anuale ale carVertical pentru calcularea Indicelui de Transparență a Pieței au arătat că țările cele mai puțin transparente sunt Ucraina, Letonia, Lituania, România și Estonia.
O proporție mare de mașini care au kilometrajul dat înapoi și care au suferit daune, un parc de vehicule învechit și rate ridicate de import fac ca aceste piețe să fie considerate extrem de netransparente și riscante.
Consumatorii est-europeni au de obicei o putere de cumpărare mai mică în comparație cu cei din Europa de Vest. Prin urmare, există o cerere ridicată pentru mașini mai ieftine, cele rulate fiind deseori preferate în detrimentul celor noi. Importatorii și dealerii profită de acest tip de cerere aducând vehicule mai vechi sau deteriorate din țările europene mai bogate sau din SUA și vânzându-le la prețuri mai mici.
Datele carVertical evidențiază și faptul că aproximativ 7,2 % dintre mașinile importate în Europa provin din Statele Unite ale Americii. O parte semnificativă dintre acestea sunt vehicule avariate care au fost achiziționate la licitațiile susținute de companiile de asigurări, vehicule care sunt adesea reparate și revândute la prețuri atractive.
„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta”
Statisticile și numărul cazurilor depistate de fraudă subliniază faptul că este esențial să verificați istoricul oricărei mașini rulate pe care vreți s-o achiziționați deoarece acestea v-ar putea pune viața în pericol din cauza daunelor suferite în trecut.
„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta. Multe vehicule care au fost implicate în accidente majore în SUA sunt importate în Europa. Un raport care prezintă istoricul mașinii vă permite să aflați ce părți ale vehiculului au fost avariate și la cât au fost estimate costurile reparațiilor. Puteți împărtăși aceste informații cu un mecanic profesionist ca acesta să poată inspecta cu atenție modul în care au fost reparate zonele afectate”, spune Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.
Țările din Europa de Vest se confruntă cu pierderi mai mari
Ascunderea daunelor nu este singurul tip de înșelătorie pe care samsarii de mașini o folosesc pentru a profita de pe urma cumpărătorilor de vehicule second hand. În martie 2025 carVertical a estimat că fraudele care implică falsificarea kilometrajului costă țările europene în jur de 5,3 miliarde EUR anual, chiar și într-un scenariu conservator. Impactul real poate fi mai mare având în vedere că multe cazuri rămân nedetectate.
Chiar dacă modificarea odometrului este o problemă serioasă care costă economiile europene miliarde de euro în fiecare an, deciziile luate de guvernele anumitor țări sunt mai favorabile vânzătorilor de mașini necinstiți decât cumpărătorilor de mașini second hand. Acest lucru se datorează implementării fragmentate a GDPR, drepturilor de acces ale persoanelor vizate, dificultăților de schimb transfrontalier de date și altor dificultăți care complică în mod semnificativ accesul cumpărătorilor de mașini rulate la istoricul mașinilor pe care vor să le cumpere.
„Astăzi, informațiile esențiale din istoricul vehiculelor cum ar fi kilometrajul, accidentele, înregistrările de proprietate și numerele VIN rămân captive în bazele de date ale corporațiilor private sau în bazele de date naționale, creând condiții perfecte pentru comiterea de fraude în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere”, spune Rokas Medonis, CEO al carVertical.
Cele mai recente cercetări au mai arătat că, deși fraudele care implică modificarea odometrului sunt o problemă larg răspândită, impactul lor financiar este mai mare în Europa de Vest comparativ cu țările din Europa de Est.
Evaluând numărul de mașini verificate de carVertical, valoarea lor medie de piață și rata de fraudă din fiecare țară, studiul estimează că Regatul Unit pierde anual în jur de 1,4 miliarde de euro din cauza manipulării odometrelor, Franța pierde 1,15 miliarde de euro, iar Germania 1,1 miliarde de euro.