Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 23 octombrie (pamflet)

Publicat


În 42 î.Hr. în cea de a doua bătălie de la Philippi, armata condusă de Marcus Junius Brutus este înfrântă de forțele lui Marc Antoniu. Brutus se sinucide. În momentul în care-și înfigea pumnalul în inimă, a apucat să mai zică: ”Și tu, Brutus?”, după care, cu ultimele horcăieli: ”Cât de prost pot fi! Am ajuns să mă plagiez singur…”

În 425, Valentinian al III-lea este proclamat împărat la vârsta de doar șase ani. Chiar și așa era mult mai matur în gândire decât cei care ne conduc acum…

În 502, sinodul de la Palmaris pune capăt schismei dintre papa Simachus și antipapa Laurentius. Credincioși dictonului ”clisma taie schisma”, membri sinodului le-au aplicat celor doi câte o clismă, respectiv o anticlismă, după care aceștia s-au potolit…

În 1694, forțele americane conduse de Sir William Phipps nu reușesc să cucerească Quebecul. Acesta a fost bine apărat de războinicii irochezi, pentru că francezii plecaseră de mult…

În 1812 are loc o conspirație împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet răspândește vestea morții împăratului și se declară comandant al Parisului. Generalul va fi executat pe 29 octombrie. Asta înseamnă să te grăbești. Bine măcar că n-a strigat și el ”Mihaela, dragostea mea!”…

În 1870: Războiul franco-prusac – asediul orașului Metz conduce la victoria decisivă a forțelor prusiene. Asta pentru că transportul de irochezi din Canada n-a mai ajuns…

În 1911, pentru prima oară un avion este folosit în război: un avion italian decolează din Libia pentru a survola liniile inamice în războiul turco-italian. A apucat să survoleze două cămile și-o turmă de capre gestante, după care a fost doborât de un curmal care tocmai trecea pe-acolo…

În 1915, aprox. 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând astfel autorităților dreptul de a vota. Ce nu spune istoria este că pe parcursul marșului au rămas doar vreo 100, celelalte intrând la shopping atrase de reduceri…

În 1956, mii de unguri protestează asupra influenței și ocupației sovietice în țara lor, și începe „Revoluția ungară din 1956”. Pentru că protestau în ungurește, Occidentul n-a prea înțeles ce le trebuie, ca atare n-a intervenit…

În 2002, rebelii ceceni au ocupat un teatru din centrul Moscovei luând aproximativ 700 de ostatici. O altă mostră a dezinformării ruse! Ce să caute atâția ruși la teatru?

În 2006, armata nu mai este obligatorie în România. De acum încolo țăranii vor trebui să se descurce singuri cu culesul recoltei…

Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

LIVE VIDEO. Primarul Emil Boc, la podcastul Contraste de pe Cluj24

Publicat

Primarul Emil Boc este, joi, invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24.  Edilul va trece în revistă cei 20 de ani la Primăria Cluj-Napoca și va vorbi despre proiectele municipiului.

 Cluj24 vă prezintă LIVE principalele declarații ale primarului Emil Boc, la podcastul Contraste:

  • Cei care candidează să se gândească cum e meseria de primar, dar dacă o faci cu plăcere, nu o faci cu stres. În luna iunie, fac 16 ani și 4 luni în această funcție. În 2008 am fost ales, 6 luni am exercitat funcția, apoi am plecat prim-ministru.
  • Sillicon Valley nu este doar un loc, e o stare. La fel și tinerețea.

Mișcarea, cea mai la îndemână investiție

  • Patru kilometri am alergat la maraton, mă bucur că am scos un timp bun, sub 6 minute pe kilometru. Am fost în prima treime dintre participanți. Le recomand tuturor să investească în calitatea vieții din timp, să nu aștepte o vârstă de seniori să pregătească o viață de calitate. Cel mai simplu mod să scăpăm de medicamente este mișcarea, este cea mai la îndemână investiție. Alcoolul și fumatul trebuie reduse la minim și e nevoie de un mod de gândire pozitiv.

  • De când sunt și am participat la vreo emisiune, niciodată nu am discutat temele dinainte, să le impun jurnaliștilor. Trebuie să clarific acest lucru: jurnalistul, când mi-am asumat să mă duc într-o emisiune, mă întreabă ce dorește, iar eu răspund ce vreau. Sunt chestii punctual, pe care mergem și dăm un răspuns. Când se cere așa, răspund punctual. Niciodată nu am cerut întrebări, nu am impus teme. Îmi asum prezența în studio.
  • De 10 ani, m-am retras din politica națională, m-am abținut de la a comenta teme națională, am avut o supra-expunere națională și am făcut un pas înapoi.
  • De obicei, cei de la Recorder nu au făcut teme fără să aibă un temei. Dar nu vreau să mă pronunț până nu văd documentarul.
  • Mă uit înapoi cu mândrie. De reproșat, sunt destui care să o facă. Eu am conștiința împăcată că am făcut tot ce am știut mai bine. Mă uit la partea plină a paharului.
  • Când am preluat acest oraș, eram pe locul 5 în țară, acum suntem pe locul 2 și din multe puncte de vedere chiar pe locul 1. Astăzi poți să spui cu mândrie că ești clujean, nu o spui cu rușine. Aceasta este pentru mine cea mai realizare după acești ani în administrația locală. Eu doar dau o direcție, calitatea umană face diferența. Traficul și prețurile vin la pachet cu traiul, dulcele vine cu amarul. Este prețul succesului pe care îl plătim.
  • Odată ce Clujul a devenit un oraș magnet, o spune Banca Mondială, asta a adus după sine și o creștere a numărului de mașini. Avem aproape 300.000 de mașini la Cluj-Napoca. Atunci, eu nu am stat cu mâna în sân, cum puteam să o fac. Mulți primari spun că centurile nu sunt treaba lor. Uitați-vă la Timișoara, primarul a spus că nu e treaba lui, să întrebe la Guvern.
  • Când am început centura, în 2017, eram și noi în opoziție, era Guvernul lui Dragnea. Am sunat, am vorbit inclusiv cu domnul Dragnea, cu ministerul Transporturilor de atunci. Am cerut atunci să facem un protocol prin care să ne putem asuma noi proiectul. Am adus funcționari de la Uniunea Europeană, am adus banii și astăzi suntem pe punctul să începem lucrările la tronsonul 1.
  • În prima parte a mandatului meu, erau TIR-urile în Zorilor, în Mănăștur, Gheorgheni, crăpa asfaltul, că nu aveau pe unde să meargă. Am făcut Vâlcele-Apahida și Autostrada Transilvania. Când am ajuns prim-ministru, am profitat de ocazie și am făcut autostrada, altfel nici acum nu ar fi fost gata lotul de la Câmpia Turzii la Gilău.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe: Aproape 45 de kilometri de drumuri din Cluj intră în reparații. Consiliul Județean a semnat contractele

Publicat

De

Reparații drumuri județene în Cluj

Alin Tișe: Lucrări de întreținere pe aproape 45 de kilometri pe drumuri din Cluj. Au fost semnate contractele

Consiliul Județean Cluj a încheiat cinci noi contracte de lucrări de întreținere care vizează tot atâtea sectoare de drumuri județene, în lungime însumată de aproape 45 de kilometri.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a anunțat că vor fi realizate și accese la proprietăți și trotuare.

Alin Tișe: Lucrări de întreținere pe aproape 45 de kilometri pe drumuri din Cluj. Au fost semnate contractele

Sectoarele de drum care vor intra în lucru însumează, practic, 44,165 de kilometri.

Lucrările au scopul de a îmbunătăți condițiile de circulație, precum și de a asigura o siguranță rutieră sporită. Acestea vor consta în operațiuni de întreținere a platformei drumului, de asigurare a scurgerii apelor și a esteticii rutiere.

Mai mult, este prevăzută realizarea de accese la proprietăți în localitatea Crăiești și de trotuare în localitatea Someșu Rece.

„Dor până în acest moment am încheiat 35 de contracte de lucrări de întreținere. Acestea vizează, în total, 36 de sectoate de drum, în lungime ănsumată de peste 304 kilometri, situate pe nu mai puțin de 31 de drumuri din toate zonele județului”, a precizat Alin Tișe.

Care sunt drumurile pe care se fac reparații

Contractele încheiate vizează următoarele drumuri județene:

  • DJ 107N Plopi – Gura Râșca, de la km 21+000 la km 28+500;
  • DJ 107P Gilău – Someșu Rece, de la km 0+000 la km 3+700 (realizarea de trotuare în localitatea Someșu Rece);
  • DJ 109A Ciubanca – Ciubăncuța, de la 48+565 la km 57+250;
  • DJ 103M (DN 1) Rediu – Aiton – DJ 103G), de la 0+000 la km 8+230;
  • DJ 107L Petreștii de Jos – Crăiești – Lita, de la km 14+900 la km 30+950.

De la începutul acestui an și până în prezent, Consiliul Județean Cluj a încheiat alte 30 de contracte de lucrări de întreținere care vizează 31 de sectoare de drum în lungime însumată de 260,589 kilometri, situate pe 26 de drumuri județene aflate în administrare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bolid Ferrari, făcut praf între Turda și Cluj, la Copăceni

Publicat

O mașină sport marca Ferrari a fost „făcută praf” într-un accident petrecut la Copăceni, între Turda și Cluj. Doi bărbați au ajuns la spital.

Un accident în care a fost implicat un singur autoturism, un bolid marca Ferrari, a avut loc joi după-amiază în localitatea Copăceni.

Doi bărbați au primit îngrijiri medicale la fața locului, fiind ulterior transportați la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Copăceni. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

Doi bărbați, conștienți și cooperanți, au primit îngrijiri medicale și au fost transportați la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Din informațiile Cluj24, mașina aparține lui Adi Pușcaș, un interlop din Turda.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cursă suplimentară pe linia 18, introdusă de CTP Cluj-Napoca la solicitarea locuitorilor de pe strada Veseliei

Publicat

De

Cursă suplimentară pe linia 18

CTP Cluj-Napoca a introdus o cursă suplimentară pe linia 18, din această săptămână.

Asta după ce Compania de Transport Public a prelungit traseul pe această linie și a înființat și 8 stații noi.

Cursă suplimentară pe linia 18, introdusă de CTP Cluj-Napoca la solicitarea locuitorilor de pe strada Veseliei

Compania de Transport Public Cluj-Napoca a îmbunătățit orarul liniei 18 pentru deplasări mai eficiente.

Astfel, în urma solicitărilor locuitorilor de pe strada Veseliei s-a introdus o cursă suplimentară pe linia 18, cu plecare din stația Posada, la ora 17.50.

De asemenea, CTP Cluj-Napoca au făcut modificări la orele de plecare din cele două capete de linie, în intervalul de după-masă, pentru a facilita deplasarea elevilor de la școală spre domiciliu.

8 stații noi, dintre care 3 pe strada Veseliei

În urmă cu mai puțin de o lună, CTP Cluj-Napoca a prelungit traseul liniei 18 cu aproximativ 750 de metri pe strada Veseliei, cu punct de întoarcere în zona numărului 58.

În același timp, CTP Cluj-Napoca a înființat 8 noi stații, 5 pe strada Romul Ladea și 3 stații pe strada Veseliei.

CTP Cluj-Napoca anunță că așteptăm în continuare sugestii de la clujeni pe adresa de e-mail sugestii@ctpcj.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax