Connect with us

ACTUALITATE

Calendarul zilei, altfel: 16 noiembrie (pamflet)

Publicat


În 1485: Lupta de la Cătlăbuga: Ștefan cel Mare îi învinge pe otomani. Într-un amical, cu 2-0, goluri marcate după pauză…

În 1855, exploratorul britanic David Livingstone este primul european care ajunge la cascada Victoria (Mosi-oa-Tunya). Acolo a dat peste un grup de cocalari care făceau mici și-și spălau BMW-urile în cascadă…

În 1885, George Eastman, fondator al companiei Kodak, a inventat în SUA pelicula de nitroceluloză pentru a imprima imagini. Pe acea vreme pițipoancele își lipeau pe față hârtia fotosensibilă și-și aprindeau un bec la ceafă, realizând primele selfie-uri…

În 1916: Primul război mondial: începe „Bătălia pentru București”, cea mai mare operațiune militară a armatei române din anul 1916, condusă de generalul Constantin Prezan, prin care se încerca apărarea Capitalei. Mna, spre deosebire de francezi, măcar noi am încercat, chiar dacă n-am reușit…

În 1920 s-a încheiat revoluția din Rusia, începută în primăvara anului 1918. La șliț, după ce i-a tras-o monarhiei…

În 1938, chimistul elvețian Albert Hofmann a sintetizat pentru prima oară drogul halucinogen LSD la laboratoarele Sandoz din Basel, Elveția. Pentru aceasta, rock-ul îi mulțumește…

În 1965, sovieticii lansează de la baza Baikonur din Kazakhstan, sonda spațială Venera III. Au folosit pentru asta îndemnul : ”Na diii, boală!”, de unde ulterior a apărut termenul de boală venerică…

În 1979 s-a dat în folosință, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului din București între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea. Prețurile biletelor erau de 50 bani în picioare și 25 bani pe scaun, asta pentru că cei care stăteau jos trebuiau să și vâslească…

În 2000, Bill Clinton devine primul președinte american care vizitează Vietnamul. Dintr-o greșeală a pilotului Air Force One care trebuia să aterizeze în Thailanda…

Astăzi este Ziua Internațională pentru Toleranță. Fiind foarte frig afară se sărbătorește în case de toleranță…

Marius Aciu


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

RADP Cluj-Napoca a executat silit firma Rosal a lui Prigoană

Publicat

De

După mai bine de 10 ani, firma Supercom a reușit să spargă monopolul Rosal asupra salubrității din Cluj-Napoca. După ce a fost pe cai mari în oraș, firma lui Silviu Prigoană – acționarul majoritar, a ajuns să fie executată silit.

Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca a executat silit grupul Rosal prin trei hotărâri judecătorești doar în anul 2020.

Într-o hotărâre judecătorească de executare silită este vorba despre 1.000.000 de lei, în alta de 1.071.000 de lei, iar în cea de-a treia: 42.396 lei.

Potrivit portalului Termene.ro, Rosal Grup SA avea anul trecut peste 2000 de angajați, iar în ciuda Cifrei de Afaceri uriașe, 247 milioane de lei, a mers pe pierdere.

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ Medicul Valeriu Gheorghiță vaccinează la Bonțida. Oamenii și-au învins teama și au făcut injecția

Publicat

De

Medicul Valeriu Gheorghiță a ajuns sâmbătă la Bonțida, unde vaccinează persoanele care doresc să se imunizeze împotriva Covid-19. 

Acțiune a fost deschisă de cercetași, care au chemat oamenii la vaccinare dintr-o căruță „muzicală” și a fost pregătită de organizatorii Electric Castle.

Oamenii locului au venit să se vaccineze și spun că pentru ei, Electric Castel reprezintă prosperitate.

Valeriu Gheorghiță s-a „echipat” și, așa cum face de obicei, a stat de vorbă cu oamenii înainte să îi vaccineze.

Mai mulți ceterași au străbatut sâmbătă ulițele din comuna Bonțida într-o căruță strigân îndemnuri pentru localnici și nu numai să meargă să se vaccineze.

”Foaie verde gazdă mare/ Hai cu noi la vaccinare” și ”Cine azi se vaccinează /Mâine la castel dansează”.

Localnicii au fost chemați la vaccin și cu muzică populară.

La Bonțida a fost amenajat un cort, unde se desfășoară procesul de vaccinare. Oamenii sunt îndrumați apoi să se așeze pentru 15 minute.

Un bărbat de 46 de ani a recunoscut că nu îi e teamă de vaccin, ci de injecție. Cu toate acestea, el și-a luat inima în dinți și l-a lăsat pe dr. Gheorghiță să îi facă vaccinul.

Medicul l-a întrebat dacă a făcut armata și dacă ar trebui să meargă la război s-ar duce sau i-ar fi teamă. Bărbatul a răspuns scurt că s-ar duce.

Despre vaccin a spus că „e bine, să îl facem, ca să terminăm cu boala asta”.

Prima femeie vaccinată a spus că i-a fost teamă.

„Multă lume am auzit vorbind. Că oamenii au murit sau au făcut reacții. Acuma ce o fi, o fi. Că vine al patrulea val de Covid, acum ne protejăm.

Facem și pentru festival, că azi, mâine vine și altfel nu te lasă”, a spus femeia.

Sătenii au dat drumul și la dans, în timp ce oamenii sunt așteptați la vaccinare.

Valeriu Gheorghiță spune că este un eveniment important care își dorește să promoveze beneficiile și importanța vaccinării.

„Salut inițiativa organizatorilor de a pune înainat de toate siguranța participanților la Electric Castle

Datorită celor care au înțeles și au ales să se vaccineze avem aceste evenimente.

Motivația nu trebuie să vină din creșterea numărului de cazuri, ci din doarința de a ne fi tutoror bine. Nimeni nu este în siguranță până cand nu suntem toți în siguranță”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

În perioada următoare, este important ca CNCAV să mențină consecvența în comunicare și informare, iar vaccinarea trebuie să fie accesibilă.

„Suntem prezenți cu centre mobile de vaccinare în 2.500 de comune la nivel național.

Pe lângă informațiile medicale pe care fiecare o trebuie să le deținem, avem nevoie și de astfel de mijloace de promovare. Este important să ne adaptăm realităților din fiecare comunitate”, a declarat dr. Gheorghiță întrebat fiind ce părere are că la Bonțida s-a ales dansul și muzica pentru a promova această campanie.

Reprezentanții Electric Castle spun că locuitorii Bonțidei fac parte din festival și că au o mare responsabilitate față de ei.

Citește mai departe

ACTUALITATE

ADMITERE LICEU 2021: Au fost publicate pe edu.ro REZULTATELE la REPARTIZAREA computerizată. Elevii află la ce liceu au intrat

Publicat

Ministerul Educaţiei a publicat sâmbătă rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a 8-a. Au fost repartizați 89.983 de elevi (98,54%) în învățământul liceal de stat din totalul elevilor cu opțiuni completate (91.315).

La nivelul județului Cluj, pentru anul școlar 2021-2022, au fost aprobate un număr de 147 de clase la nivel liceal, potrivit Inspectoratului Școlar Cluj.

Dintre acestea, 83 de clase sunt la filiera teoretică (profilurile umanist și real), 39 de clase la filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului) și 25 de clase la filiera vocațională (profilurile teologic, sportiv, artistic şi pedagogic).

La nivel național, 57.574 de candidați au fost repartizați la filiera teoretică, iar 32.409 candidați – la filiera tehnologică.

348 de candidați au fost admiși cu media 10.

În total, au fost completate 1.760.684 de opțiuni, rezultând o medie de 19 opţiuni/elev. 54.060 (60,05%) dintre elevii cu opțiuni completate (91.315) au intrat la prima opțiune.

În etape anterioare au fost admiși:

– 10.710 elevi la specializări vocaţionale;
– 600 de elevi în învăţământul militar;
– 1.449 de elevi pe locurile speciale, rezervate candidaţilor de etnie romă;
– 706 elevi în învățământul special.

Alți 10.086 de elevi s-au înscris pe locurile alocate rutelor de școlarizare în învățământul profesional.

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 25-28 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

1.332 de elevi nu au fost repartizați în această etapă, întrucât nu au completat suficiente opţiuni, însă acest număr este în scădere substanțială comparativ cu anul trecut (8.570 de elevi).

Cei 1.332 de elevi vor intra în a doua etapă de repartizare computerizată și vor completa, în perioada 29 iulie – 5 august, opțiuni în fișele de înscriere alături de candidații care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar nu și-au depus dosarele de înscriere în termen (25 – 28 iulie) și de candidații care nu au participat în prima etapă de admitere.
Completarea opțiunilor în fișe se realizează la unitatea de învățământ sau prin formular transmis electronic.

Pentru această etapă sunt disponibile 9.216 locuri.

Rezultate repartizare computerizată județul CLUJ: AICI

Rezultate repartizare computerizată admitere liceu- pe județe

Rezultate repartizare computerizată județul ARAD: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul BACAU: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul BIHOR: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul BISTRITA-NASAUD: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul BOTOSANI: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul BRAILA: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul BUZAU: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul CALARASI: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul CARAS-SEVERIN: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul CONSTANTA: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul COVASNA: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul DOLJ: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul GALATI: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul GIURGIU: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul GORJ: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul HARGHITA: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul HUNEDOARA: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul IALOMITA: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul ILFOV: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul MARAMURES: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul MEHEDINTI: AICI
Rezultate repartizare computerizată BUCURESTI: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul MURES: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul NEAMT: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul OLT: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul SALAJ: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul SATU-MARE: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul SIBIU: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul SUCEAVA: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul TELEORMAN: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul TIMIS: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul TULCEA:  AICI
Rezultate repartizare computerizată județul VÂLCEA: AICI
Rezultate repartizare computerizată județul VASLUI: AICI

Citește mai departe

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ Ceterașii din Bonțida, strigături pro vaccinare din căruță. Gheorghiță VACCINEAZĂ în cortul Electric Castle

Publicat

De

Mai mulți ceterași străbat sâmbătă ulițele din comuna Bonțida într-o căruță strigă îndemnuri pentru localnici și nu numai să meargă să se vaccineze: ”Foaie verde gazdă mare/ Hai cu noi la vaccinare” și ”Cine azi se vaccinează /Mâine la castel dansează”.

Acțiune face parte din campania de informare din mediul rural și de conștientizare despre importanța vaccinării organizată de Guvernul României și Electric Castle.

În cortul Electric Castle, amplasat vizavi de intrarea principală a Castelului Banffy de la Bonțida, va fi deschis un punct de vaccinare unde, de la ora 12, va fi prezent și va vaccina medicul militar Valeriu Gheorghiță, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate