Connect with us

ACTUALITATE

BUSINESS DE CLUJ/ Afacere cu flori. Magnolia livrează sentimente și emoții

Publicat


Florăria Magnolia este unul dintre business-urile clujene care au reușit în timp să își păstreze clienții prin serviciile de livrare de flori la domiciliu și să le reamintească că mereu este bine să vorbești prin intermediul florilor.

,,Alo, bună ziua! De la Florăria Magnolia suntem, avem o livrare cu flori pentru dumneavoastră”. Așa încep diminețile unor clujeni când vine vorba de livrarea de flori la domiciliu.

Cluj24 a stat de vorbă cu fondatorul Magnoliei, cel care a pus bazele florăriei.

Inspirație din cărți de business americane

Omul de afaceri Gabriel Molnar se prezintă ca un om sincer și modest care mai bine îți oferă niște flori care vorbesc de la sine decât să vorbească despre propria persoană.

Crede în principiile etice și în faptul că munca trebuie să fie răsplătită. Merge, totodată, pe criteriul că nu are propriu zis angajați, ci se realizează un schimb de produse.

Magnolia s-a născut la Bistrița în 1997, dar s-a dezvoltat la Cluj-Napoca

,,Am început în 1997, să zicem că am avut o nevoie pe piață și am pornit cu bani foarte puțini, încă puteai porni cu bani puțini. După care lucrurile s-au dezvoltat, cred că prin seriozitate nu ai cum să nu mergi înainte. Daca ai niște principii sănătoase  nu cred că poți să ratezi”, a spus Molnar.

Acesta își amintește că în perioada aceea își dorea să fie om de afaceri sens în care a citit multe manuale de business americane pentru că în România nu erau și nu prea avea ce materiale să citească.

Business-urile de atunci erau mai mult un fel de ”afaceri de cumetrie” sau bazate pe tot felul de relații de care aveau nevoie unii să își aducă marfa din afară țării.

”Eu nu aveam nimic din toate acestea, eram doar un copil. A fost o perioadă mai dificilă, mai grea, dar imediat a venit și satisfacția. Am mers pe principii și valori, nu am dat o țeapă cuiva și nu am rămas datori la nimeni niciodată.

Este important să fii etic prin ceea ce faci, de asta ține dacă firma se extinde. Suntem împrăștiați prin toată țara, dar există o cultură organizațională frumoasă, o atmosferă frumoasă, de efect, între noi și cred că asta este foarte important. Nu ai cum să crești altfel, pentru că oamenii fac până la urmă o firmă și dacă ei sunt mulțumiți și încântați, atunci toate ies. Noi ne străduim, nu ne iese 100%, dar 99% ne iese”, a explicat Molnar.

”Pentru noi sunt foarte importanți indicatorii”

Afacerea cu flori s-a extins treptat în Brașov, Galați, Constanța, București, Sibiu, Timișoara, Oradea, Baia Mare.

”Eu cred că în univers cumva totul se extinde sau totul se restrânge și de fapt dacă nu te extinzi și nu te dezvolți faci pași înapoi, numai că dezvoltarea aceasta, scalarea aceasta trebuie sa fie sănătos făcută. Nu cred că poți să stagnezi dacă ai un model de business care funcționează doar trebuie să îl aplici într-un mod inteligent. Noi avem puncte de lucru în mai multe orașe din România.

Cum am putea noi sa controlăm ca lucrurile se desfășoare bine și aici și acolo si peste tot? Să vă dau o comparație intenționată și exagerată: McDonalds are în jur de 30.000 de restaurante. Cum sunt ele controlate?

Nu cred că știe CEO-ul despre cum funcționează lucrurile într-un restaurant din nu știu care țară. Totul se întâmplă pe baza unor indicatori și pe baza unei organizări bine făcute. Pentru noi sunt foarte importanți indicatorii”, a menționat fondatorul Magnolia.

Potrivit acestuia, este ca și cum ai avea un avion de mari dimensiuni și are zeci, sute de indicatori și observi când unul o ia razna, când nu funcționează bine sau, dimpotrivă, dacă un indicator funcționează bine să premiezi asta.

”Totul să fie pe bază de statistici”

”Totul să fie pe bază de statistici. Și eu în firmă asta încerc să fac pentru fiecare persoană în parte și e o țintă a mea. Este o luptă pe care o duc în așa fel toți să fie recompensați pe baza performanței până la urmă. Asta pornește de la contabil până la orice persoană ce poate fi răsplătită așa. Noi nu spunem că lucrează pentru noi, noi facem un schimb de produse.

Produce ceva, cam asta încercăm să facem cu orice persoană de pe orice departament, nu contează, dar să îi fie măsurată performanța. Asta este o muncă în sine să vezi statisticile și să le confrunți”, a mai spus Gabriel Molnar.

Acesta susține că afacerea pe care o gestionează este grea, în condițiile în care greu se fac bani din flori.

”Nu prea o să vedeți rețele de florării, cel mult o florărie condusă de o familie și atât. Am încercat să facem ceva ce nu s-a mai făcut, sper să reușim, ne dorim să ieșim și în afara țării. Noi ne-am gândit la ce cumpără clienții. De fapt clienții nu cumpără flori. Ei vor să îi transmită un mesaj persoanei dragi, le oferă cuiva, în general. Ei nu vor să ofere flori pentru că nu de florile în sine avea nevoie persoana respectivă, de fapt noi ajutăm clienții să își transmită sentimente’’, consideră Molnar.

O nișă pentru cei mai buni

Acesta este de părere că Magnolia este, mai degrabă, o firmă de comunicare decât una care vinde efectiv flori.

”De multe ori nu ești aproape de persoana respectivă și astfel am mers și pe nișa în care să livrăm florile. Și aici putem vorbi de o piață largă. Noi am vrut să ne găsim o nișă pe care să fim cei mai buni și cam asta a fost strategia noastră am vrut să fim prezenți în mai multe orașe să ne vadă lumea cine suntem și să aibă încredere în noi să își transmită sentimente să spunem.

Strategia de la această idee a pornit nu de la ideea de a organiza evenimente”, a mai explicat fondatorul Magnolia.

Pionieri în vânzarea de flori online

Întrebat în ce măsură a fost afectată afacerea sa de pandemia de COVID, acesta a precizat că dacă treaba a fost bine făcută înainte, afectarea a fost mai puțin simțită.

”Noi suntem prezenți pe mai multe piețe. Toate teoriile de marketing spun asta, să fii prezent pe mai multe piețe, mai multe nișe de vânzare, să nu rămâi doar pe una. Noi vindem și online și cred că am fost primii în piață din ce am văzut eu în România cu vânzări online de flori.

Să spunem că suntem pioneri. Am intuit că asta ar fi viitorul și să știți că asta până la urmă ne-a și salvat, pentru că tot comerțul online a și crescut. Unde scade pe o parte, crește pe alta, apoi mai este această zonă de grădini, de decorațiuni care iarăși a crescut. Lumea cât a stat în casă a cumpărat.

Noi mai avem un brand, la VIVO! Cluj Napoca un centru de grădinărit, Flower Time. Ne-am extins ca și canale de vânzare, odată ca puncte, ca locații, dar acestea au căzut toate odată. Aveam 10 magazine în mall-uri care s-au închis brusc și practic marfa am aruncat-o.

E o pierdere, dar am compensat prin altele. O altă nișă crește, ca cea cu grădinăritul de exemplu”, a afirmat Gabriel Molnar.

Vânzarea de flori nu a scăzut în pandemie

Întrebat ce aduce nou, special, Magnolia față de alte florării, acesta a răspuns scurt ”florile” și a adăugat că simbolul acesta nu va pieri, chiar dacă este pandemie.

”Este ceva cu care omul vrea să își transmită sentimentele și emoțiile prin intermediul florilor. Chiar la începutul pandemiei, ne-am speriat puțin că oare ce o să mai cumpere lumea? Mâncare și atât. Dar am fost plăcut impresionați să vedem că, de fapt, nivelul de flori cumpărate nu a scăzut.

Eu sunt florist, dau un exemplu, veniți la mine și vă fac un buchet de flori, eu dacă sunt pasionat s-ar putea să am un anumit stil, un anumit mod de a le face, dar dacă îmi spune cineva «fă așa!» sau «pune aia așa!», s-ar putea să îmi strice puțin din creativitate.

Unii sunt creativi, alții mai puțini. Încercăm să balansăm între standardizare și creativitate. Avem peste 80 de floriști în toată țară și încercăm să creștem. Eu sunt  mândru de fiecare persoană din firma noastră, au o libertate de creație. Se face un training despre reguli, nu este haotic, despre tehnică.

De exemplu, cozile florilor dacă nu stau într-o spirală buchetul nu va sta, dacă nu știi să asortezi culorile florilor iarăși nu va arăta bine. Trebuie să vezi ce culori merg împreună, apoi floarea să spunem că ai o orhidee, un Cymbidium, trebuie să o vizionezi cum stă ea în natură, cum o evidențiezi, să aduci o bucățică de natură acolo”, a conchis Gabriel Molnar.

 

Dana Coțovanu

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Autocamion răsturnat la Izvoru Crișului

Publicat

De

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp la Izvoru Crișului. Un autocamion -a răsturnat în afara părții carosabile.

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care intervin la accident.

Autocamion răsturnat la Izvoru Crișului

Echipajele ISU Cluj au găsit autocamionul răsturnat în afara părții carosabile, însă din fericire nu au existat persoane încarcerate.

Șoferul autocamionului este evaluat de către paramedicii SMURD, urmând a fi stabilit dacă va fi transportat la spital.

La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Doi soți din Cluj aniversează 59 de ani de căsătorie. Definiția dragostei

Publicat

De

Doi soți din Cluj-Napoca vor împlini în luna aprilie 59 de ani de căsătorie, aceștia primind aprecieri pentru longevitate în cuplu din partea organizatorilor Săptămânii Căsătoriei într-o ceremonie care a avut loc, luni, la Primărie.

Soții Pâslari, Spiridon (86 de ani) și Maria (79 de ani) s-au cunoscut în Tiraspol.

Doi soți din Cluj aniversează 59 de ani de căsătorie. Definiția dragostei

”Avem câțiva anișori de când ne-am căsătorit, în 1965, țin și acum bine minte. Soțul avea în ziua aceea examen la Chișinău.

Am dus o viață frumoasă, bazată, în primul rând, prin sinceritate, să fii sincer unul cu altul. În al doilea rând, respect, pentru că dacă nu este respect, se destramă familia”, a spus Maria.

Aceasta a dat un exemplu al dragostei pe care soțul său i-o poartă și acum, la cei 86 de ani ai săi, prin faptul că în fiecare dimineață îi face un ceai și are grijă de ea măsurându-i tensiunea.

Definiția dragostei

Maria Pâslari a precizat că în cuplu au dat întotdeauna dovadă de echilibru, fiind nevoie de înțelegere și comunicare pentru o căsnicie îndelungată.

”Toate acestea împreună alcătuiesc dragostea”, a subliniat aceasta.

În plus, în fiecare cei doi își spun ”Noapte bună”, iar când se trezesc își spun ”Bună dimineața”.

Maria și Spiridon au împreună 3 copii și 3 nepoți.

Cei doi soți au primit flori și un plic cu 500 de lei din partea organizatorilor Marriage Week Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Concertul legendarului tenor Placido Domingo de la Cluj, REPROGRAMAT din motive medicale. Ce mesaj a transmis fanilor

Publicat

De

Marele tenor Placido Domingo a fost nevoit să-și anuleze călătoria în România, din motive medicale. Astfel concertul de la Cluj-Napoca va fi reprogramat, la fel ca și cel pe care urma să îl susțină în București.

Placido Domingo urma să urce pe scena la Cluj-Napoca, la BT Arena, vineri, 23 februaarie, de la ora 19.30.

Concertul legendarului tenor Placido Domingo de la Cluj, REPROGRAMAT din motive medicale. Ce mesaj a transmis fanilor

Concertul din Cluj-Napoca este SOLD-OUT.

„De sâmbătă seara, maestrul Domingo s-a simțit rău și a făcut febră. Conform unui document medical oficial primit și pus la dispoziția organizatorilor Placido Domingo a fost diagnosticat cu bronșită acută fapt pentru care i-a fost impusă o perioadă de repaus vocal de cel puțin 10 zile.

În cel mai scurt timp posibil vor fi anunțate noile date la care vor fi reprogramate cele două concerte respectiv cel de la Cluj-Napoca și București”, au anunțat organizatorii.

Placido Domingo urma să cânte alături de celebra soprană Adela Zaharia şi Valahia Symphony Orchestra, cu dirijorul spaniol Jordi Bernàcer la pupitru, invitați speciali fiind fiul tenorului, Placido Domingo Jr., şi tenorul român Alin Stoica.

Mesajul tenorului Placido Domingo

Maestrul Domingo a transmis și un mesaj fanilor ce îl așteptau cu nerăbdare.

„Sunt foarte de trist că trebuie să amân, mai ales pentru neplăcerile pe care acest lucru le provoacă tuturor celor care au plănuit deja să vină la concerte. Este doar o amânare, iar deja căutăm noi date concerte”, a transmis tenorul

În urma amânării celor două spectacole biletele achiziționate nu își pierd valabilitatea pentru ediția reprogramată iar organizatorii împreună cu stafful Maestrului asigură publicul că nu va exista nicio altă modificare în cadrul concertului în care toți invitații anunțați inițial vor participa.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un jandarm clujean, tare și la sportul MINȚII. A luat locul I la Campionatul de Șah al MAI

Publicat

În perioada 12-16 februarie 2024, s-a desfășurat la Vaslui etapa finală a Campionatului de Șah al Ministerului Afacerilor Interne, competiție care a reunit peste 50 de jucători de șah neclasificați și clasificați. Alexandru Chiorean din cadrul Jandarmeriei Cluj a câștigat locul I.

„Aflat la cea de a doua sa participare la un astfel de concurs, colegul nostru Alexandru a reușit să obțină locul I, categoria neclasificat.

Un jandarm clujean, tare și la sportul MINȚII. A luat locul I la Campionatul de Șah al MAI

Pasiunea pentru sportul minții i-a fost transmisă de către tatăl său încă din copilărie.

Rezultatul obținut îl motivează să se înscrie la un club de șah, pentru a-și îmbunătăți pregătirea în domeniu.

Felicitări, Alexandru”, scrie în comunicatul primit de la Jandarmeria Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax