EDUCATIE
Burse, STIMULENTE financiare și FACILITĂȚI pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj
Facilități pentru studenții noi, precum prioritate la primirea locurilor în cămine, o masă zilnică gratuită sau servicii medicale gratuite, vin în completarea burselor, ajutoarelor și stimulentelor pe care Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” le oferă pentru a întări participarea tinerilor la studii superioare, spune rectorul instituției clujene de învățământ superior, Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu. Ea face trimitere, într-un scurt interviu, la eforturile UMF “Iuliu Hațieganu” de a veni mai aproape de studenți prin extensii locale și parteneriate regionale și anunță demersuri inclusiv pentru o extensie internațională, scrie Edupedu.ro.
În plus, arată ea, „prin stabilirea parteneriatelor cu companii, instituții din domeniul medical și farmaceutic, clustere și hub-uri de inovare, ne asigurăm că programele de studii sunt aliniate cu cerințele pieței și oferă studenților șanse reale de angajare după absolvire”.
„Universitatea oferă burse și ajutoare financiare studenților cu rezultate academice remarcabile”
Rep: Universitatea Iuliu Hațieganu este în top 5 în metarankingul universitar național și figurează des în rankingurile internaționale – anul trecut a fost și una dintre singurele două universități românești din top 1000 în clasamentul Times Higher Education. Să fii “în top” înseamnă și multă responsabilitate. Cum se manifestă aceasta, ținând cont de trăsăturile “pieței” învățământului superior din România, cu o populație de studenți în scădere, unde accesul la învățământul superior pare, pentru mulți tineri, ceva ce nu are cum să intre în opțiunile lor de viață? Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Într-adevăr, să fii în “top” și mai ales să ne menținem acolo este o importantă responsabilitate pentru Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, având în vedere trăsăturile specifice ale pieței învățământului superior din România. Universitatea își asumă un rol activ în îmbunătățirea situației actuale oferind oportunități educaționale accesibile și de calitate:
1. Acordarea de burse și alte facilități menite să asigure o viață studențească cât mai plăcută: Universitatea oferă burse și ajutoare financiare studenților cu rezultate academice remarcabile, dar și celor cu resurse financiare limitate. Prin aceasta, se reduce povara financiară a studenților și abandonul universitar. În plus, oferim o serie de facilități extrem de importante în contextul actual:
– toți studenții din anul I au prioritate la primirea unui loc în căminele universității care oferă condiții la standarde europene
– oferim o masă zilnică gratuită la una din cele două restaurante ale universității pentru toți studenții care beneficiază de burse sociale și meniu subvenționat pentru toți studenții
– oferim consiliere psihologică, dezvoltare personală și orientare în carieră
– studenții beneficiază de servicii medicale gratuite și activități sportive, inclusiv sală de fitness în cămine
2. Colaborarea cu mediul de afaceri și instituțiile relevante: Prin stabilirea parteneriatelor cu companii, instituții din domeniul medical și farmaceutic, clustere și hub-uri de inovare, ne asigurăm că programele de studii sunt aliniate cu cerințele pieței și oferă studenților șanse reale de angajare după absolvire. Aceasta poate spori atractivitatea programelor universitare și poate inspira mai mulți tineri să își urmeze cariera dorită în domeniul medical sau farmaceutic, domenii foarte căutate acum pe piața muncii .
3. Susținerea orientării și consilierii educaționale: Universitatea noastră a desfășurat mai multe proiecte de orientare și consiliere educațională în licee, pentru a promova importanța educației superioare și pentru a informa elevii cu privire la oportunitățile de studiu și perspectivele de carieră în domeniul medical și farmaceutic. Aceasta poate ajuta la creșterea interesului și conștientizării elevilor cu privire la posibilitatea accesării învățământului superior.
„Dorim să oferim șanse reale și sprijin constant tinerilor care doresc să urmeze un program de studii universitare în domeniul sănătății”
Rep.: Ca una dintre cele mai prestigioase universități din țară, dar și ca universitate specializată în medicină, ce face efectiv UMF pentru a schimba aceste perspective și această tendință de distanțare a multor tineri de studii? Ce face universitatea pentru a atrage și pentru a sprijini tineri din medii mai puțin avantajate, poate chiar și a celor din mediul rural?Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Acest aspect ne preocupă foarte mult și dorim să oferim șanse reale și sprijin constant tinerilor care doresc să urmeze un program de studii universitare în domeniul sănătății.
De câțiva ani derulăm proiecte de promovare a ofertei educaționale a universității noastre în rândul elevilor proveniți din comunități defavorizate și mediul rural precum și de sprijinire a elevilor din aceste comunități în a deveni studenți ai UMF ”Iuliu Hațieganu”, prin oferirea de cursuri online de pregătire pentru examenul de admitere, cursuri pe care le oferim gratuit, în dorința de a suplini nevoia de meditații. De asemenea, oferim programe de pregătire și formare și actualilor studenți aflați în situații de risc, prin cursuri de formare de soft skills, simulări de interviuri de angajare și sprijin financiar.
Am organizat seminarii de orientare și consiliere profesională în beneficiul elevilor din mediul rural și din orașe sub 10.000 de locuitori, în vederea îndrumării către învățământul superior și susținerea elevilor cu rezultate foarte bune la învățătură.
Am înființat, în cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu”, Centrul de Incluziune, Diversitate și Egalitate de Șanse – INDES.
Organizăm sesiuni de formare de soft skills în domeniile: soluționarea de probleme, comunicare asertivă, managementul stresului, luarea deciziilor și asumarea responsabilității, managementul timpului, managementul conflictelor, inteligența emoțională, creativitate și gândire critică, etică, bune maniere.
Acordăm stimulente financiare pentru studenții aflați în situații de risc și abandon universitar.
Anul trecut, am desfășurat un proiect ce a avut ca obiectiv corelarea ofertei educaționale a UMF ”Iuliu Hațieganu” cu cerințele pieței muncii din domeniul medico-farmaceutic, în vederea îmbunătățirii gradului de inserție a absolvenților. Proiectul a fost orientat spre identificarea principalelor cerințe ale angajatorilor cu privire la competențele necesare absolvenților, iar acestea au fost apoi introduse în curricula programelor de studii din cadrul universității.
Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Extensia la Baia Mare pentru asistenți medicali licențiați este, într-adevăr, o inițiativă care poate fi considerată o soluție viabilă pentru atragerea tinerilor către studii superioare în regiunea de nord a țării. Se oferă astfel oportunitatea de a obține o diplomă de asistent medical licențiat, fără a fi nevoiți să se deplaseze în alte orașe pentru a urma studiile, eliminând astfel bariera distanței și costurile asociate.
„Se încurajează ca tinerii talentați să rămână în zonă”
Acesta poate fi un factor decisiv pentru mulți tineri care nu își permit sau nu doresc să se mute în alte zone pentru a studia. În plus, cererea de personal medical calificat este foarte mare în toată țara, iar astfel de inițiative vin în sprijinul autorităților, dar mai ales al pacienților care necesită îngrijiri medicale de calitate.
Un alt avantaj îl constituie faptul că se vor putea crea oportunități economice și de dezvoltare locală. Universitatea extinsă poate atrage resurse și investiții în zonă, contribuind la creșterea economică și la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru comunitate. Oferind oportunități de învățământ superior medical în regiunea extinsă, se încurajează ca tinerii talentați să rămână în zonă. Aceștia vor avea posibilitatea de a-și continua studiile și de a-și construi carierele în apropierea comunității lor, ceea ce poate contribui la dezvoltarea și revitalizarea regiunii. Considerăm că este o parte a misiunii de responsabilitate socială a Universității noastre, de a ajuta la formarea resurselor umane și dezvoltarea sistemului de sănătate în regiune.
În ceea ce privește planurile pentru viitorul apropiat, un pas înainte a fost făcut recent, în 27 iunie, când a avut loc semnarea unui acord de parteneriat strategic între UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, având ca obiectiv susținerea intereselor comune în domeniul promovării mediului academic medical din România și a inserției pe piața muncii a specialiștilor calificați în domeniul serviciilor de sănătate.
Direcțiile de colaborare ale acordului vizează activitatea didactică și de formare profesională a studenților din cele trei cicluri de studii (licență, masterat, doctorat), a medicilor rezidenți, dar și a cadrelor didactice. De asemenea, câteva puncte importante fac referire la realizarea de proiecte comune cu relevanță academică, medicală și socială, precum și a schimburilor inter-universitare. Un alt obiectiv este legat de colaborarea în activități de cercetare, dezvoltare, inovare și valorificare a rezultatelor cercetării biomedicale, dar și de calificare a personalului în scopul asigurării serviciilor de sănătate performante.
De asemenea, am început demersurile pentru a înființa și o extensie internațională.
Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este o școală medicală cu tradiție și ocupă o poziție distinctă în peisajul academic din Transilvania, în ceea ce privește formarea și cercetarea în domeniul medical și farmaceutic. De 150 de ani, Facultatea de Medicină din Cluj Napoca contribuie la îngrijirea sănătății clujenilor și nu numai, prin formarea a zeci de generații de medici competenți și dedicați profesiunii alese. Misiunea Școlii Medicale Clujene, cum ne place să ne numim, este foarte clară și se bazează pe specializarea și expertiza dobândită precum și pe tradiția îndelungată și reputația solidă în domeniul medical și farmaceutic. În prezent avem facultăți și programe de studiu specializate în medicină, farmacie și medicină dentară, ceea ce ne diferențiază de alte universități generaliste. În domeniul medical este dovedit că universitățile înalt specializate, după modelele europene, sunt cele mai performante, nu numai pe plan național, dar și pe plan global.
Deși există o anumită competiție între instituțiile de învățământ superior cu profil medical din regiune, pentru că în Transilvania sunt cele mai multe facultăți de medicină din țară, există și o bună colaborare în abordarea problemelor și necesităților din domeniul sănătății. În final, obiectivul principal rămâne asigurarea unei formări de calitate și pregătirea studenților pentru a deveni profesioniști competenți, în beneficiul sănătății populației. Iar pentru aceasta, colaborarea între instituțiile de învățământ superior, atât cele specializate, cât și cele comprehensive, este esențială, iar competiția are rolul de a stimula performanța și excelența.
Rep.: O schimbare majoră produsă în ultimul an, în mediul universitar, este noua lege a învățământului superior, care așteaptă să intre în vigoare. Din perspectiva UMF, care va fi impactul acesteia asupra universităților de medicină, prin schimbările pe care le produce, de la chestiunile legate de finanțare la cele legate de rezidențiat sau la cele privind spitalele universitare?
Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: La nivel didactic, noua lege a învățământului superior aduce o serie se schimbări benefice pentru universitățile de medicină și farmacie. La selecția și promovarea personalului didactic de la disciplinele clinice se vor lua în calcul criteriile privind experiența profesională medicală dovedită, ceea ce reprezintă un beneficiu major în pregătirea studenților. Pentru ocuparea postului de șef de lucrări, candidatul trebuie să aibă și titlul de medic specialist, iar pentru posturile de conferențiar sau profesor universitar, candidații trebuie să dețină și titlul de medic primar în specialitatea pentru care candidează. Un aspect foarte important îl constituie acordarea integrării clinice în unitățile medicale, de care va beneficia personalul didactic medico-farmaceutic, aspect care a constituit un obiectiv important al Alianței Universităților de Medicină și Farmacie din România, G6-UMF.
„Spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de înaltă calitate”
Pregătirea și parcursul medicilor rezidenți, organizarea și gestionarea programului de rezidențiat, vor trece în subordinea Ministerului Educației, adică în responsabilitatea universităților de medicină și farmacie. În același timp, Ministerului Sănătății îi rămân alte atribuții importante, precum stabilirea numărului de locuri pentru fiecare specialitate de rezidențiat și gestionarea procesului de asigurare a calității pregătirii care se va efectua în universități.
Dezvoltarea unei reţele de spitale universitare reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea sistemului public de sănătate din România. Aceste spitale vor putea oferi oportunităţi de învăţare pentru studenţi, formare pentru medicii rezidenţi și pot deveni centre de excelență în cercetare. Peste tot în lume, spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de înaltă calitate, ce beneficiază de cele mai moderne dotări, dar și de expertiza personalului medical, este locul unde se supraspecializează medicii, este spaţiul ideal pentru învățare, cercetare medicală, pentru studiu, inovație şi progres.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Vom avea noul guvern până la finalul anului? Emil Boc: E cam strâns calendarul, dar nu este imposibil
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, este de părere că nu e exclus să avem un guvern până la 1 ianuarie, însă totul depinde de negocieri.
Primarul Clujului, Emil Boc, a oferit detalii despre procesul de formare a noului guvern, subliniind că, deși termenul de 1 ianuarie pentru instalarea unui guvern funcțional este strâns, nu este imposibil să fie atins.
Întrebat dacă România va avea un guvern până la sfârșitul anului, primarul Emil Boc a răspuns: „Zilele acestea se va știi. Parlamentul a fost convocat pentru data de 20 decembrie, dacă am înțeles bine, pentru că înainte de a avea un guvern trebuie să ai un parlament validat. După aceea se face comisia de validare, știu pentru că am făcut și eu parte din comisia de validare a parlamentului, și care va valida fiecare mandat de parlamentar, după care fiecare parlamentar depune jurământul. Procedura aceasta durează câteva zile”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.
Totul depinde de negocierile dintre partide
Edilul a subliniat că negocierea între partidele politice va juca un rol esențial în accelerarea acestui proces.
„După aceea, președintele României invită partidele la consultări și desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru. Prim-ministrul desemnat are la dispoziție maxim 10 zile să propună o echipă de guvernare, cu care se va prezenta pentru dezbatere și vot în parlament, după care merge la Cotroceni, depune jurământul și intră în funcție. E cam strâns acest calendar de sfârșit de an, nu este imposibil, dar depinde de cum progresează negocierile”, a mai arătat edilul.
„Opțiunea este un guvern pro-european”
Primarul Clujului a subliniat că un guvern pro-european ar trebui să fie soluția de moment pentru România, accentuând importanța unui guvern care să ofere eficiență și priorități clare.
„Opțiunea este un guvern pro-european, care cred eu că reprezintă soluția momentului. Astăzi, România are nevoie ca aceste forțe politice să meargă împreună și să arate eficiență. Fiecare partid din aria pro-europeană trebuie să vină cu un set de priorități care să poată fi făcute, nu să promiți luna de pe cer într-un program de guvernare după care să nu faci nimic din el. Să vii cu un set de măsuri care sunt acceptate de către toți membrii coaliției”, a mai afirmat Emil Boc.
EVENIMENT
O turmă de mistreți terorizează locuitorii din zona Becaș: „Mi-au stricat gardurile și mi-au săpat pământul!”
Locuitorii din zona Becaș din Cluj-Napoca reclamă problema mistreților care apar tot mai des în cartier și produc pagube în gospodării.
Un clujean a tras un semnal de alarmă pe platforma MyCluj legat de prezența mistreților în zona Becaș, semnalând că situația devine din ce în ce mai greu de gestionat.
„Vă rog să ne ajutați!”
„De câteva luni, în zona Becaș apare o turmă de mistreți. În ultimele zile vin mereu. Cam 6. Câinii mei au reușit să-i îndepărteze până acum, dar nu știu până unde se va ajunge. Mi-au stricat gardurile și mi-au săpat pământul. Vin și ziua, și noaptea. Vă rog să ne ajutați”, a scris clujeanul exasperat.
Sesizarea, făcută pe 16 decembrie, a fost preluată de Primăria Cluj-Napoca și figurează momentan „în lucru”. Deși prezența mistreților a devenit obișnuită în zonele de lângă pădure, incursiunile lor devin tot mai agresive, iar localnicii se tem că situația ar putea scăpa de sub control.
EVENIMENT
FOTO. 740 de pachete pentru sărbătoarea CRĂCIUNULUI 2024, oferite persoanelor nevoiașe de Arhiepiscopia Clujului
740 de pachete pentru sărbătoarea Crăciunului 2024 au fost oferite, marți, persoanelor nevoiașe de Arhiepiscopia Clujului.
„Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a întâlnit marți, 17 decembrie 2024, cu persoanele aflate în evidența Sectorului social-filantropic și misionar al Eparhiei, printre care se află și rromii din comunitățile de la Pata Rât și Turda.
FOTO. 740 de pachete pentru sărbătoarea CRĂCIUNULUI 2024, oferite persoanelor nevoiașe de Arhiepiscopia Clujului
Astfel, în curtea Centrului Eparhial din Piața Avram Iancu, de la ora 12:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a oferit 440 de pachete cu alimente neperisabile pentru sărbătorile de iarnă. În total, au fost pregătite 740 de pachete, celelalte urmând a fi împărțite în zilele următoare.
Înainte de a le oferi darurile, Părintele Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, în cadrul căruia a subliniat importanța sărbătorii Nașterii Domnului și faptul că Hristos ne învață pe toți să fim buni și să ne ajutăm aproapele.
„Crăciunul este sărbătoarea darurilor. Cel mai mare dar îl face cerul pământului, trimițându-l pe Domnul Hristos să se nască și să crească, să ne mântuiască. Plecând de la faptul că Crăciunul este sărbătoarea darurilor, încercăm și noi, oamenii, la măsura noastră, să ne facem daruri unii altora. Așadar, vă oferim darul nostru mic, rugându-L pe Dumnezeu să vă dea darul cel mare, să vă binecuvânteze cu sănătate și ajutor în toate”, le-a transmis Mitropolitul Andrei.
Darurile oferite au fost achiziționate de Asociațiile „Filantropia Ortodoxă” și „Christiana” din Cluj-Napoca, aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în parteneriat cu Parohia „Quern-Neukirchen” din Flensburg, Germania.
La împărțirea pachetelor a ajutat un grup de elevi voluntari de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, precum și un efectiv de trei jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.
„Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului are 62 de proiecte şi programe sociale”
La sărbătorile mari de peste an, Arhiepiscopia Clujului oferă mereu pachete substanțiale, cu alimente neperisabile și produse de igienă. De asemenea, în fiecare săptămână, prin intermediul Sectorului social-filantropic, acordă ajutoare (pachete cu alimente și sprijin financiar) persoanelor aflate în situații dificile.
De întreaga acțiune social-filantropică se ocupă consilierul social-misionar al Arhiepiscopiei Clujului, Iustin Liciniu Câmpean, alături de inspectorul social Carmen Bârsan și de asistentul social Adela Timar, din cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Eparhiei.
În prezent, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului are 62 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. Astfel, conform datelor de anul trecut, prin unitățile de cult, asociațiile și fundațiile eparhiale, în scop filantropic a fost cheltuită suma totală de 28.130.305 lei, de care au beneficiat 18.396 de persoane, printre care un număr însemnat de persoane de etnie rromă”, a transmis Arhiepiscopia Clujului.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Autospecială de ultimă generație, cumpărată de Primăria Cluj-Napoca pentru pompieri
Primăria Cluj-Napoca a achiziționat o autospecială de ultimă generație pentru ISU Cluj, o investiție în valoare de 128.500 de euro.
Primăria municipiului Cluj-Napoca anunță că a achiziționat o autospecială de primă intervenție și comandă pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj.
Investiție de 128.500 euro din bugetul local
Investiția de 128.500 euro (642.600,00 lei) reprezintă un pas important pentru îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență la nivel local. Vehiculul este special echipat pentru a răspunde rapid și eficient la diverse situații critice.
Autospeciala, model Ford Ranger 4×4, are o capacitate cilindrică de 1996 cm³, putere de 125 kW și poate transporta până la 5 persoane.
„Primăria Cluj-Napoca își reafirmă astfel angajamentul față de siguranța cetățenilor și sprijinul constant oferit instituțiilor esențiale pentru gestionarea situațiilor de urgență. Noua autospecială îmbunătățește capacitatea operațională a ISU și poate asigura un răspuns prompt în intervențiile critice. Investim constant în siguranță, iar această achiziție este un exemplu concret al colaborării dintre administrație și serviciile de urgență”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.
Ce dotări are autospeciala?
Principalele dotări includ:
- Motopompă de înaltă presiune (100 bari, 40 l/min);
- Sistem de iluminare 360° pentru intervenții pe timp de noapte;
- Troliu electric cu telecomandă pentru operațiuni de salvare și recuperare;
- Aparate de respirat DRAGER PSS3000 și detector multigaz Drager X-AM 2500;
- Unelte de descarcerare electrice pentru accidente auto;
- Motopompă pentru inundații Honda WX15T;
- Sisteme de semnalizare și iluminare LED pentru trafic și zone de lucru;
- Alte sisteme specifice intervențiilor de urgență.