Connect with us

EDUCATIE

Burse, STIMULENTE financiare și FACILITĂȚI pentru studenții Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj

Publicat


Acreditare internațională de prestigiu pentru Facultatea de Medicină a UMFIH Cluj-Napoca

Facilități pentru studenții noi, precum prioritate la primirea locurilor în cămine, o masă zilnică gratuită sau servicii medicale gratuite, vin în completarea burselor, ajutoarelor și stimulentelor pe care Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” le oferă pentru a întări participarea tinerilor la studii superioare, spune rectorul instituției clujene de învățământ superior, Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu. Ea face trimitere, într-un scurt interviu, la eforturile UMF “Iuliu Hațieganu” de a veni mai aproape de studenți prin extensii locale și parteneriate regionale și anunță demersuri inclusiv pentru o extensie internațională, scrie Edupedu.ro.

Rector UMF anca buzoianu

UMF „Iuliu Hațieganu” își asumă „un rol activ în îmbunătățirea situației actuale” de pe piața învățământului superior din România, marcată de o scădere a populației de studenți. Iar rectorul Anca Buzoianu spune că, pe lângă bursele și sprijinul pe care le oferă studenților cu rezultate remarcabile, dar și celor cu resurse limitate – inclusiv stimulente financiare pentru studenții aflați în risc de abandon universitar, instituția desfășoară programe susținute de informare și orientare în rândul elevilor.

În plus, arată ea, „prin stabilirea parteneriatelor cu companii, instituții din domeniul medical și farmaceutic, clustere și hub-uri de inovare, ne asigurăm că programele de studii sunt aliniate cu cerințele pieței și oferă studenților șanse reale de angajare după absolvire”.

umf4

„Universitatea oferă burse și ajutoare financiare studenților cu rezultate academice remarcabile”

Rep: Universitatea Iuliu Hațieganu este în top 5 în metarankingul universitar național și figurează des în rankingurile internaționale – anul trecut a fost și una dintre singurele două universități românești din top 1000 în clasamentul Times Higher Education. Să fii “în top” înseamnă și multă responsabilitate. Cum se manifestă aceasta, ținând cont de trăsăturile “pieței” învățământului superior din România, cu o populație de studenți în scădere, unde accesul la învățământul superior pare, pentru mulți tineri, ceva ce nu are cum să intre în opțiunile lor de viață? Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Într-adevăr, să fii în “top” și mai ales să ne menținem acolo este o importantă responsabilitate pentru Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, având în vedere trăsăturile specifice ale pieței învățământului superior din România. Universitatea își asumă un rol activ în îmbunătățirea situației actuale oferind oportunități educaționale accesibile și de calitate:

1. Acordarea de burse și alte facilități menite să asigure o viață studențească cât mai plăcută: Universitatea oferă burse și ajutoare financiare studenților cu rezultate academice remarcabile, dar și celor cu resurse financiare limitate. Prin aceasta, se reduce povara financiară a studenților și abandonul universitar. În plus, oferim o serie de facilități extrem de importante în contextul actual:

– toți studenții din anul I au prioritate la primirea unui loc în căminele universității care oferă condiții la standarde europene
– oferim o masă zilnică gratuită la una din cele două restaurante ale universității pentru toți studenții care beneficiază de burse sociale și meniu subvenționat pentru toți studenții
– oferim consiliere psihologică, dezvoltare personală și orientare în carieră
– studenții beneficiază de servicii medicale gratuite și activități sportive, inclusiv sală de fitness în cămine

2. Colaborarea cu mediul de afaceri și instituțiile relevante: Prin stabilirea parteneriatelor cu companii, instituții din domeniul medical și farmaceutic, clustere și hub-uri de inovare, ne asigurăm că programele de studii sunt aliniate cu cerințele pieței și oferă studenților șanse reale de angajare după absolvire. Aceasta poate spori atractivitatea programelor universitare și poate inspira mai mulți tineri să își urmeze cariera dorită în domeniul medical sau farmaceutic, domenii foarte căutate acum pe piața muncii .

3. Susținerea orientării și consilierii educaționale: Universitatea noastră a desfășurat mai multe proiecte de orientare și consiliere educațională în licee, pentru a promova importanța educației superioare și pentru a informa elevii cu privire la oportunitățile de studiu și perspectivele de carieră în domeniul medical și farmaceutic. Aceasta poate ajuta la creșterea interesului și conștientizării elevilor cu privire la posibilitatea accesării învățământului superior.

umf5

„Dorim să oferim șanse reale și sprijin constant tinerilor care doresc să urmeze un program de studii universitare în domeniul sănătății”

Rep.: Ca una dintre cele mai prestigioase universități din țară, dar și ca universitate specializată în medicină, ce face efectiv UMF pentru a schimba aceste perspective și această tendință de distanțare a multor tineri de studii? Ce face universitatea pentru a atrage și pentru a sprijini tineri din medii mai puțin avantajate, poate chiar și a celor din mediul rural?Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Acest aspect ne preocupă foarte mult și dorim să oferim șanse reale și sprijin constant tinerilor care doresc să urmeze un program de studii universitare în domeniul sănătății.

De câțiva ani derulăm proiecte de promovare a ofertei educaționale a universității noastre în rândul elevilor proveniți din comunități defavorizate și mediul rural precum și de sprijinire a elevilor din aceste comunități în a deveni studenți ai UMF ”Iuliu Hațieganu”, prin oferirea de cursuri online de pregătire pentru examenul de admitere, cursuri pe care le oferim gratuit, în dorința de a suplini nevoia de meditații. De asemenea, oferim programe de pregătire și formare și actualilor studenți aflați în situații de risc, prin cursuri de formare de soft skills, simulări de interviuri de angajare și sprijin financiar.

Am organizat seminarii de orientare și consiliere profesională în beneficiul elevilor din mediul rural și din orașe sub 10.000 de locuitori, în vederea îndrumării către învățământul superior și susținerea elevilor cu rezultate foarte bune la învățătură.

Am înființat, în cadrul UMF ”Iuliu Hațieganu”, Centrul de Incluziune, Diversitate și Egalitate de Șanse – INDES.

Organizăm sesiuni de formare de soft skills în domeniile: soluționarea de probleme, comunicare asertivă, managementul stresului, luarea deciziilor și asumarea responsabilității, managementul timpului, managementul conflictelor, inteligența emoțională, creativitate și gândire critică, etică, bune maniere.

Acordăm stimulente financiare pentru studenții aflați în situații de risc și abandon universitar.

Anul trecut, am desfășurat un proiect ce a avut ca obiectiv corelarea ofertei educaționale a UMF ”Iuliu Hațieganu” cu cerințele pieței muncii din domeniul medico-farmaceutic, în vederea îmbunătățirii gradului de inserție a absolvenților. Proiectul a fost orientat spre identificarea principalelor cerințe ale angajatorilor cu privire la competențele necesare absolvenților, iar acestea au fost apoi introduse în curricula programelor de studii din cadrul universității.

umf6

Rep.: În luna mai, a fost anunțată o extensie la Baia Mare, pentru asistenți medicali licențiați. În ce măsură este aceasta o soluție care poate fi transpusă și în alte părți, pentru a atrage tineri către studii superioare, în regiunea extinsă? Dacă există planuri similare pentru viitorul apropiat, care sunt acestea?

Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Extensia la Baia Mare pentru asistenți medicali licențiați este, într-adevăr, o inițiativă care poate fi considerată o soluție viabilă pentru atragerea tinerilor către studii superioare în regiunea de nord a țării. Se oferă astfel oportunitatea de a obține o diplomă de asistent medical licențiat, fără a fi nevoiți să se deplaseze în alte orașe pentru a urma studiile, eliminând astfel bariera distanței și costurile asociate.

„Se încurajează ca tinerii talentați să rămână în zonă”

Acesta poate fi un factor decisiv pentru mulți tineri care nu își permit sau nu doresc să se mute în alte zone pentru a studia. În plus, cererea de personal medical calificat este foarte mare în toată țara, iar astfel de inițiative vin în sprijinul autorităților, dar mai ales al pacienților care necesită îngrijiri medicale de calitate.

Un alt avantaj îl constituie faptul că se vor putea crea oportunități economice și de dezvoltare locală. Universitatea extinsă poate atrage resurse și investiții în zonă, contribuind la creșterea economică și la îmbunătățirea condițiilor de viață pentru comunitate. Oferind oportunități de învățământ superior medical în regiunea extinsă, se încurajează ca tinerii talentați să rămână în zonă. Aceștia vor avea posibilitatea de a-și continua studiile și de a-și construi carierele în apropierea comunității lor, ceea ce poate contribui la dezvoltarea și revitalizarea regiunii. Considerăm că este o parte a misiunii de responsabilitate socială a Universității noastre, de a ajuta la formarea resurselor umane și dezvoltarea sistemului de sănătate în regiune.

În ceea ce privește planurile pentru viitorul apropiat, un pas înainte a fost făcut recent, în 27 iunie, când a avut loc semnarea unui acord de parteneriat strategic între UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, având ca obiectiv susținerea intereselor comune în domeniul promovării mediului academic medical din România și a inserției pe piața muncii a specialiștilor calificați în domeniul serviciilor de sănătate.

Direcțiile de colaborare ale acordului vizează activitatea didactică și de formare profesională a studenților din cele trei cicluri de studii (licență, masterat, doctorat), a medicilor rezidenți, dar și a cadrelor didactice. De asemenea, câteva puncte importante fac referire la realizarea de proiecte comune cu relevanță academică, medicală și socială, precum și a schimburilor inter-universitare. Un alt obiectiv este legat de colaborarea în activități de cercetare, dezvoltare, inovare și valorificare a rezultatelor cercetării biomedicale, dar și de calificare a personalului în scopul asigurării serviciilor de sănătate performante.

De asemenea, am început demersurile pentru a înființa și o extensie internațională.

umf7

Rep.: În context, cum se poziționează UMF Iuliu Hațieganu față de eforturile altor instituții de învățământ superior din centrul și nord-vestul României, inclusiv universități generaliste, de a-și forma sau, după caz, extinde activitățile academice în zona medicală? Cât este competiție, cât este colaborare, ținând cont de cererea pentru astfel de studii pe piața regională și națională?

Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este o școală medicală cu tradiție și ocupă o poziție distinctă în peisajul academic din Transilvania, în ceea ce privește formarea și cercetarea în domeniul medical și farmaceutic. De 150 de ani, Facultatea de Medicină din Cluj Napoca contribuie la îngrijirea sănătății clujenilor și nu numai, prin formarea a zeci de generații de medici competenți și dedicați profesiunii alese. Misiunea Școlii Medicale Clujene, cum ne place să ne numim, este foarte clară și se bazează pe specializarea și expertiza dobândită precum și pe tradiția îndelungată și reputația solidă în domeniul medical și farmaceutic. În prezent avem facultăți și programe de studiu specializate în medicină, farmacie și medicină dentară, ceea ce ne diferențiază de alte universități generaliste. În domeniul medical este dovedit că universitățile înalt specializate, după modelele europene, sunt cele mai performante, nu numai pe plan național, dar și pe plan global.

Deși există o anumită competiție între instituțiile de învățământ superior cu profil medical din regiune, pentru că în Transilvania sunt cele mai multe facultăți de medicină din țară, există și o bună colaborare în abordarea problemelor și necesităților din domeniul sănătății. În final, obiectivul principal rămâne asigurarea unei formări de calitate și pregătirea studenților pentru a deveni profesioniști competenți, în beneficiul sănătății populației. Iar pentru aceasta, colaborarea între instituțiile de învățământ superior, atât cele specializate, cât și cele comprehensive, este esențială, iar competiția are rolul de a stimula performanța și excelența.

Rep.: O schimbare majoră produsă în ultimul an, în mediul universitar, este noua lege a învățământului superior, care așteaptă să intre în vigoare. Din perspectiva UMF, care va fi impactul acesteia asupra universităților de medicină, prin schimbările pe care le produce, de la chestiunile legate de finanțare la cele legate de rezidențiat sau la cele privind spitalele universitare?

Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: La nivel didactic, noua lege a învățământului superior aduce o serie se schimbări benefice pentru universitățile de medicină și farmacie. La selecția și promovarea personalului didactic de la disciplinele clinice se vor lua în calcul criteriile privind experiența profesională medicală dovedită, ceea ce reprezintă un beneficiu major în pregătirea studenților. Pentru ocuparea postului de șef de lucrări, candidatul trebuie să aibă și titlul de medic specialist, iar pentru posturile de conferențiar sau profesor universitar, candidații trebuie să dețină și titlul de medic primar în specialitatea pentru care candidează. Un aspect foarte important îl constituie acordarea integrării clinice în unitățile medicale, de care va beneficia personalul didactic medico-farmaceutic, aspect care a constituit un obiectiv important al Alianței Universităților de Medicină și Farmacie din România, G6-UMF.

„Spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de înaltă calitate”

Pregătirea și parcursul medicilor rezidenți, organizarea și gestionarea programului de rezidențiat, vor trece în subordinea Ministerului Educației, adică în responsabilitatea universităților de medicină și farmacie. În același timp, Ministerului Sănătății îi rămân alte atribuții importante, precum stabilirea numărului de locuri pentru fiecare specialitate de rezidențiat și gestionarea procesului de asigurare a calității pregătirii care se va efectua în universități.

Dezvoltarea unei reţele de spitale universitare reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea sistemului public de sănătate din România. Aceste spitale vor putea oferi oportunităţi de învăţare pentru studenţi, formare pentru medicii rezidenţi și pot deveni centre de excelență în cercetare. Peste tot în lume, spitalul universitar este furnizor de servicii medicale de înaltă calitate, ce beneficiază de cele mai moderne dotări, dar și de expertiza personalului medical, este locul unde se supraspecializează medicii, este spaţiul ideal pentru învățare, cercetare medicală, pentru studiu, inovație şi progres.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un fotbalist de la U Cluj, convocat de Mircea Lucescu la Națională. VEZI lotul pentru partidele cu Cipru și Lituania

Publicat

De

Mircea Lucescu

Un singur fotbalist de la cele două echipe clujene, U Cluj și CFR Cluj, care evoluează în Superligă, a fost convovat de Mircrea Lucescu la Naționala României.

Selecționerul a anunțat lotul pentru următoarele două partide ale Naționalei în grupa C2 a Ligii Națiunilor.

Un fotbalist de la U Cluj, convocat de Mircea Lucescu la Națională. VEZI lotul pentru partidele cu Cipru și Lituania

Mircea Lucescu a convocat la Naționala României 25 fotbaliști. 16 dintre aceștia evoluează în străinătate și 9 de la formații din SuperLigă, iar unul singur este de la Cluj.

Este vorba de Alexandru Chipciu de la Universitatea Cluj.

Lista fotbaliștilor convocați la Națională

Reunirea lotului are loc duminică, 6 octombrie, la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia.

Lotul făcut de Mircea Lucescu pentru partidele cu Cipru și Lituania este următorul.

Portari:

  • Florin Niță (Damac | Arabia Saudită, 26/0),
  • Horațiu Moldovan (Sassuolo | Italia, 11/0),
  • Ștefan Târnovanu (FCSB, 2/0)

Fundași:

  • Andrei Rațiu (Rayo Vallecano | Spania, 23/1),
  • Cristian Manea (FC Rapid 1923, 25/2),
  • Andrei Burcă (Baniyas | EAU, 33/1),
  • Radu Drăgușin (Tottenham | Anglia, 23/0),
  • Virgil Ghiță (Cracovia | Polonia, 1/0),
  • Alexandru Pașcanu (FC Rapid 1923, 0/0),
  • Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 41/2),
  • Alexandru Chipciu (Universitatea Cluj, 45/6)

Mijlocași:

  • Deian Sorescu (Gaziantep | Turcia, 19/0),
  • Dennis Man (Parma | Italia, 30/8),
  • Nicolae Stanciu (Damac | Arabia Saudită, 76/15),
  • Răzvan Marin (Cagliari | Italia, 61/7),
  • Marius Marin (Pisa | Italia, 24/0),
  • Darius Olaru (FCSB, 22/0),
  • Adrian Șut (FCSB, 2/0),
  • Ianis Hagi (Rangers | Scoția, 41/5),
  • Florinel Coman (Al-Gharafa | Qatar, 18/1),
  • Valentin Mihăilă (Parma | Italia, 26/5),
  • Alexandru Mitriță (Universitatea Craiova, 20/4)

Atacanți:

  • George Pușcaș (Bodrum | Turcia, 45/11),
  • Denis Alibec (Farul Constanța, 40/5),
  • Denis Drăguș (Trabzonspor | Turcia, 17/4).

Naționala de fotbal a România va juca sâmbătă, 12 octombrie, la Larnaca, împotriva naționalei din Cipru, și marți, 15 octombrie, în deplsare, cu Lituania.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate

Publicat

De

Spitalul Municipal Cluj-Napoca

O campanie de screening gratuit pentru cancerul mamar va avea loc la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca.

Campania, care are loc în octombrie, luna internațională de conștientizare a cancerului mamar, se adresează femeilor de peste 50 de ani.

Înscrierile încep luni, 7 octombrie.

300 de femei beneficiază de screening mamar GRATUIT la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca. NU este necesar să fie asigurate

Campania este dedicată femeilor de peste 50 de ani, indiferent de statutul de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

300 de femei vor beneficia de teste de screening gratuite, prin contribuția Laboratorului de Radiologie Imagistică Medicală, Secției de Chirurgie și Compartimentului de Oncologie, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România

Cancerul mamar reprezintă una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, iar
detectarea timpurie este esențială pentru succesul tratamentului.

Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, aproximativ 12.000 de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual în România, motiv pentru care este vital ca femeile să fie informate și să își prioritizeze sănătatea.

După vârsta de 40 de ani, arată specialiștii, mamografia devine prima investigație recomandată pentru screening, o practică ce poate salva vieți.

Campania care se desfășoară la Spitalul Municipal din Cluj-Napoca își propune să ajute femeile cu vârsta peste 50 ani care în ultimii doi ani nu au efectuat o mamografie, pentru că începând cu această vârstă incidența cancerului este cea mai mare.

Astfel, acest screening nu este doar o oportunitate de a face o investigație medicală, ci și un apel la conștientizare asupra importanței îngrijirii sănătății sânilor.

Mamografia generează doar un disconfort ușor

În cadrul campaniei, femeile vor beneficia de un consult clinic mamar, o examinare mamografică și consiliere de specialitate, pentru a le sprijini în procesul de înțelegere a importanței screening-ului.

Medicii de la spitalul clujean arată că în rândul multor femei, există temeri legate de efectuarea mamografiei.

Unele doamne pot fi îngrijorate că această examinare cauzează durere sau că iradierea la care sunt expuse ar putea fi periculoasă.

Cu toate acestea, studiile au arătat că mamografia generează doar un disconfort ușor, iar doza de iradiere este nesemnificativă.

Este esențial ca femeile să fie informate și să conștientizeze că beneficiile depistării precoce depășesc cu mult riscurile potențiale.

Cum vă puteți înscrie

Înscrierile pentru campania de screening vor începe în data de 7 octombrie 2024, la ora 8.00.

Femeile care întrunesc criteriile de eligibilitate, respectiv vârsta peste 50 ani și absența efectuării unei mamografii în ultimii doi ani, se pot programa folosind formularul de contact AICI sau la telefon 0735.406.292 – de luni până vineri, între orele 9.00-14.00.

Fiecare mamografie este un pas important în protejarea sănătății

„Prin această campanie vrem să ajutăm la detecția precoce a cancerului mamar, în faza sa curabilă. Totodată acționăm pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul femeilor despre importanța screening-ului. Ne dorim ca fiecare femeie să înțeleagă că sănătatea ei este o prioritate și că fiecare mamografie este un pas important în protejarea acesteia.

Nu sunteți singure în această călătorie. Suntem aici să vă oferim suportul necesar,” a declarat dr. Tamas-Szora Attila, medic primar radiologie imagistică, de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Potrivit reprezentanților spitalului, aceasta nu este doar o campanie medicală, este un apel la acțiune pentru toate femeile să se implice activ în propriul lor proces de menținere a sănătății.

Campanii de screening și conștientizare

Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca are o echipă de medici specializați și tehnologie de vârf și sprijină inclusiv prevenția și diagnosticul precoce, prin campanii de screening și conștientizare.

Spitalul ate 748 de angajați și o capacitate de 368 de paturi.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni

Publicat

De

Dealeri de droguri prinși la Cluj

Patru bărbați condamnați pentru infracțiuni de efectuarea de operațiuni cu substanțe interzise și trafic de droguri de mare risc, au fost depistați, vineri, de polițiștii clujeni.

Aceștia au fost duși direct la Penitenciarul Gherla.

4 DEALERI de droguri, care avea mandate de execurate a pedepsei, prinși de polițiștii clujeni

Dealerii au fost găsiți în urma unei acțiuni a polițiștilor de la Secției 6 Rurală Florești, care au colaborat cu Serviciul de Investigații Criminale. fiind sprijiniți de Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

Astfel potrivit IPJ Cluj, au fost depistați patru bărbați cu vârste între 35 și 56 de ani, pe numele cărora Tribunalul Cluj a emis, la data de 4 octombrie 2024, mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.

Cei în cauză au fost condamnați la pedepse cuprinse între 2 și 5 ani, în regim de detenție, pentru comiterea infracțiunilor de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc, ambele infracțiuni fiind săvârșite în formă continuată.

După depistare, aceștia au fost conduși și predați reprezenanților Penitenciarului Gherla, în vederea executării pedepselor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Invitație la plimbare pe „Promenada inimilor”, pe malul Someșului din Cluj-Napoca. Ce beneficii are mersul pe jos

Publicat

promenada inimilor

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Inimii, în data de 5 octombrie 2024, Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Fundația Română a Inimii, cluburile Rotary din Cluj-Napoca, UMF “Iuliu Hațieganu” şi Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj continuă programul “Promenada Inimilor”, prin inaugurarea unor noi trasee pe malul Someşului.

„Primele promenade au fost inaugurate în anul 2013 în Parcul Central, respectiv în Parcul Rozelor. Astfel, se oferă clujenilor posibilitatea de a face plimbări pe trasee ce trebuie parcurse într-o anumită perioadă de timp, fie că este vorba despre pacienţi cu afecţiuni cardice, fie că sunt persoane sănătoase interesate de măsuri de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

„Promenada inimilor”, pe malul Someșului, în Cluj-Napoca

Amintim faptul că bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în România, dar şi în Europa, iar mersul pe jos reprezintă cel mai simplu mijloc de a preveni apariția bolilor de inimă pentru persoanele sănătoase, iar la cardiaci contribuie la scăderea riscului de apariție a unor complicații. Tot cu această ocazie, a fost refăcut traseul din Parcul Central.

Vă aşteptăm în data de 5 octombrie, ora 11, la pasarela de lângă Parcul Rozelor, pentru o plimbare pentru sănătate, pe “PROMENADA INIMILOR”, a comunicat Primăria Cluj-Napoca.

La ce ajută o plimbare în aer liber?

Medicii susțin că printre beneficiile mersului pe jos se numără:

– mentinerea unei greutati optime;
– prevenirea sau gestionarea unor afectiuni, inclusiv boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, cancer si diabet de tip 2;
– îmbunatatirea sanatatii cardiovasculare;
– întarirea oaselor si a muschilor;
– îmbunatatirea rezistentei musculare;
– cresterea nivelului de energie;
– îmbunatatirea starii de spirit;
– îmbunatatirea memoriei si a somnului;
– mentinerea echilibrului si a coordonarii corpului;
– întarirea sistemului imunitar;
– reducerea riscului de a dezvolta raceala sau gripa;
– gestionarea imbunatatita a functiilor organismului, cum ar fi colesterol ridicat, rigiditate musculara;
– reducerea grasimii corporale;
– scaderea glicemiei;
– cresterea fluxului de oxigen in corp, cortizol, epinefrina si
noradrenalina;
– poate antrena stima de sine si reduce simptomele de izolare sociala;
– reducerea anxietatii si a depresiei;
– stimuleaza gandirea creativa.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax