CULTURA
Buna Vestire, 25 martie. Istoria sărbătorii, tradiții și obiceiuri în popor

În fiecare an, pe 25 martie, creștinii ortodocși și romano-catolici sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută sub denumirea populară (slavă) de „Blagovestenia”. Data aceasta amintește ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va da naștere Fiului lui Dumnezeu.
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului, iar data acesteia a variat la început.
Scurt istoric
Unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, iar în unele lăcașe de cult din Vest (Spania, Galia și Milano), pe 18 decembrie.
Conform părintelui profesor Ene Braniste, amintit de crestinortodox.ro, sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II lea (681-683). La început, era doar locală și cu denumirea de sărbătoare a așteptării Nașterii Domnului.
Variația datei de prăznuire a existat în Apus până în secolul al XI-lea, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică, excepție făcând armenii, care sărbătoresc pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului (6 ianuarie).
„În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbatorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al V-lea.”, informează crestinortodox.ro.
De Buna Vestire, indiferent de ziua din săptămână în care pică, se face dezlegare la pește, în perioada aceasta fiind Postul Mare.
Credințe din popor
Pe lângă denumirea slavă amintită anterior, Buna Vestire mai este cunoscută în calendarul popular drept Ziua Cucului, considerându-se că în această zi se aude primul cântec al păsării, care vestește venirea primăverii.
Tradiția spune că, dacă primul cântec al cucului e auzit pe stomacul gol, în spatele omului, urmează să se întâmple ceva rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”.
O altă tradiție îndeamnă oamenii să numere de câte ori își cântă cucul numele, pentru a vedea câți ani mai are de trăit.
Totodată, conform tradiției, tinerii pot întreba pasărea când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?”.
„Dacă se întampla ca, după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aștepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.
De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.”, se mai arată pe crestinortodox.ro.
Autorul cărții „Obiceiuri și datini din județul Alba”, Avram Cristea precizează că, în unele aşezări din Apuseni, gospodarii stropesc cu ţuică la rădăcina pomilor şi cu vin la rădăcina viţei de vie, ca să aibă rod bogat în acel an.
„De asemenea, tot în Alba, mai era obiceiul ca în zorii zilei să se afume cu <<pozdări>> de cânepă şi cu tămâie pomii din livezi, pentru a alunga bolile şi dăunătorii.
De Buna Vestire se poate ara, dar nu şi semăna, căci păsările vor mânca boabele ce urmează să ajungă sub brazdă.
De Blagoveştenie sosesc rândunele şi cucul începe să cânte. Cucul cântă mereu până la Sânziene sau Sânpetru, când se spune că mănâncă orz sau boabe de cireşe şi se îneacă. Nemaiputând cânta, se transformă în uliu şi aşa rămâne până anul viitor, când îşi recapătă glasul de Blagoveştenie.
În unele sate, de Buna Vestire, se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare şi o cofă cu apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă. Pâinea şi sarea sunt apoi date de pomană.”, notează Alba24.
Alte obiceiuri vizează ouăle de găină. Dacă sunt făcute de Buna Vestire, potrivit tradiției, nu trebuie puse sub cloșcă, fiindcă nu vor ieși pui sănătoși. De asemenea, cuplurile care se ceartă în această zi nu se vor înțelege tot restul anului.
Ce spune Biblia
Buna Vestire este amintită în Biblie de Luca I, 26-38.
„Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
Și intrând îngerul la ea, a zis: <<Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei>>. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: <<Ce fel de închinaciune poate să fie aceasta? Și îngerul i-a zis: <<Nu te teme, Mărie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus.>>.
Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Sau. Și va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit. Și a zis Maria către înger: <<Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?>>.
Răspunzând, îngerul i-a zis: <<Duhul Sfant Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință>>.
Și a zis Maria: <<Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!>>. Și îngerul a plecat de la ea.”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR: Ura ne desparte, nu etnia

Peste 1.000 de maghiari au participat, joi, la un marș în Parcul Central din Cluj-Napoca.
Aceștia vor să tragă un semnal de alarmă după ce trei copii au fost bătuți luni seara după meciul de fotbal dintre U și CFR. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital, având nevoie de îngrijiri medicale.
Maghiarii din Cluj, marș de solidaritate cu copiii bătuți după meciul dintre U și CFR
Au fost peste 1.000 de oameni, mulți fani ai echipelor de fotbal din Cluj, care își doresc ca așa ceva să nu se mai întâmple niciodată în oraș. Clujenii au mărșăluit prin Parcul Central, de la Opera Maghiară spre Cluj Arena, iar cei au deschis coloana au avut un banner pe care scria “Ura ne desparte, nu etnia”.
Printre participanți s-au aflat și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, dar și președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond “Este un marș se solidaritate cu copiii care au fost bătuți. Vrem să atragem atenția că Clujul nu este un oraș de huligani și să nu se mai întample așa ceva niciodată”, a declarat pentru Cluj24.ro, Vakar Istvan.
Trei minori, fani ai CFR Cluj, au fost atacați luni, în jurul orei 23, după derby-ul orașului, de fani ai U Cluj. Tinerii, cu vârste între 14 și 17 ani, au fost bătuți în zona podului Elisabeta. După incident, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut ministrului de Interne să ia măsuri de urgență. Acesta a spus că tinerii au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară”.
Acesta nu a fost însă singurul episod de violență între fanii echipelor de fotbal. Alți doi tineri, de 19 ani, au fost agresați în Parcul Mare, de un grup de persoane încă neidentificate.

Un incident grav de indisciplină în trafic a fost surprins astăzi pe strada Traian Moșoiu din Cluj-Napoca.
Un șofer a pus în pericol siguranța participanților la trafic.
Șofer inconștient surprins depășind pe contrasens la semafor,
Așa cum se vede din imaginile surprise cu o cameră de bord, un șofer a depășit coloana de mașini oprite la semafor, circulând pe contrasens, iar ulterior a forțat intrarea între vehicule, riscând o coliziune. Comportamentul agresiv a stârnit indignarea celorlalți șoferi, care au fost nevoiți să frâneze brusc pentru a evita un accident.
Conform legislației în vigoare, astfel de manevre periculoase pot atrage sancțiuni drastice, inclusiv suspendarea permisului de conducere.
EVENIMENT
Cargobicicleta pe care lumea o împarte, inaugurată la Cluj-Napoca. Poate fi închiriată gratuit, cu programare

Mănășturul, cel mai mare cartier al Clujului, devine un model de mobilitate urbană sustenabilă printr-o inițiativă inovatoare: Cargobicicleta Comunitară Mănăștura.
„Mănăștura” – Cargobicicleta Comunitară Mănăștur este un proiect pornit din inițiativa unui grup de bicicliști din cartierul Mănăștur, Cluj-Napoca, în parteneriat cu Rastel.Io, creat pentru a oferi clujenilor o alternativă ecologică și eficientă la transportul auto, reducând aglomerația și poluarea din oraș.
De la idee la realitate
Observând numărul mare de mașini care transportă un singur pasager și impactul negativ al traficului asupra calității aerului, inițiatorii proiectului au căutat soluții sustenabile. Inspirați de modele de succes din orașe europene precum Bruxelles, Londra sau Dublin, au identificat cargobicicletele electrice ca fiind o alternativă viabilă și accesibilă. Cu sprijinul programului „În zona ta”, implementat de Fundația Comunitară Cluj și ING Bank România, proiectul a primit finanțare pentru achiziționarea unei cargobiciclete electrice profesionale.
Horia Toniuc, cofondatorul startup-ului clujean Rastel.io, a explicat, într-un interviu acordat Cluj24:
„Proiectul a apărut în contextul programului „În zona ta”, desfășurat de Fundația Comunitară Cluj și susținut de ING. A fost lansat un apel prin care mai multe inițiative de mediu, de mobilitate care privesc comunitățile din Cluj puteau fi finanțate. Proiectul nostru cu cargobicicleta comunitară este inițiat de un grup de rezidenți din Mănăștur, un grup de trei persoane, cărora li s-a alăturat ca partener și startup-ul clujean Rastel.io, unde sunt cofondator. Văzând în alte orașe din Europa că tipul acesta de mijloc de transport devine tot mai populară și este un mijloc de transport recomandat ca alternativă la mașină pentru a transporta diferite cumpărături, mărfuri, copii, ne-am gândit să încercăm chestia aceasta și la Cluj”.
Un sistem de bike-sharing comunitar
Inspirați de alte proiecte de succes care au susținut adopția acestui mijloc de transport, cum ar fi cAIRgo (Bruxelles), Cargo Bike Action Plan (Londra) sau Roadshow (Olanda), inițiatorii proiectului au căutat opțiuni de a încuraja această soluție și la Cluj. Conștienți că achiziția unei cargobiciclete poate fi costisitoare pentru o persoană obișnuită, echipa a conceput ideea unui sistem de bike-sharing comunitar, astfel încât întreaga comunitate să beneficieze de acest vehicul, fără un cost individual.
„Prețul pentru aceste biciclete nu este mic și de asta ne-am gândit că poate ar putea fi o idee să fie o idee bună o bicicletă care să poată fi folosită la comun de către comunitate. Am mai discutat cu cineva din Köln, unde au implementat acest lucru într-un cartier și de acolo a pornit ideea”, a mai arătat Horia Toniuc.
Investiție de 14.000 de euro
Cargobicicleta achiziționată prin acest proiect este un model electric modern, gândit special pentru a fi utilizat fără experiență anterioară. Printre caracteristicile sale se numără:
- Capacitate de transport de până la 180 kg (inclusiv biciclistul);
- Asistență electrică cu mai multe niveluri de intensitate, oferind o autonomie de aproximativ 200 km pe modul eco;
- Accesorii: precum podea ușoară pentru marfă, banchetă pliabilă pentru copii, panouri laterale și copertină pentru vreme ploioasă;
- Sisteme de siguranță: GPS integrat și două sisteme antifurt.
Valoarea totală a finanțării proiectului a fost de 14.000 de euro, din care aproximativ 7.000 de euro au fost investiți în achiziția bicicletei și a accesoriilor sale.
„Valoarea totală a finanțării a fost de 14.000 de euro. Din asta, mai bine de jumătate, în jur de 7.000 de euro, s-au dus pe achiziția cargobicicletei plus accesoriile ei: sistemul antifurt, copertine. O altă parte a mers pentru dezvoltarea aplicației și pentru serviciul de încărcare, care va fi disponibil în curând pe bază de panouri fotovoltaice. O altă parte a fost folosită pentru promovarea proiectului”, a mai explicat Horia Toniuc.
Cargobicicleta, la dispoziția clujenilor gratuit
Cargobicicleta poate fi folosită gratuit de oricine dorește să reducă amprenta de carbon a transportului personal. Bicicleta poate fi rezervată prin intermediul aplicația Rastel.io, disponibilă din browser, de pe orice dispozitiv mobil, care permite verificarea disponibilității și efectuarea rezervărilor. Bicicleta poate fi ridicată din garajul de biciclete din spatele blocului G4, de pe Calea Mănăștur nr. 101.
„Bicicleta se poate închiria gratuit din garajul din spatele blocului de pe Calea Mănăștur 101. Accesul în garaj și implicit accesul la bicicletă se face prin aplicația Rastel.io, o aplicație web disponibilă de pe orice telefon și din orice browser. Dacă bicicleta este disponibilă, pot să o închirieze imediat. Mai există un pas prin care utilizatorii își fac verificarea identității, cum e și în cazul aplicațiilor bancare, pentru un nivel de securitate mai ridicat, pe baza cărții de identitate și a unei fotografii. În aplicație trebuie să își facă un cont, pe bază de e-mail și parolă. Dacă bicicleta nu este disponibilă, se face programare pe o dată ulterioară, prin aplicație”, a mai explicat cofondatorul Rastel.Io.
Reguli de utilizare
Durata maximă de utilizare a cargobicicletei este de 4 ore, pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de utilizatori. Rezervările se pot face cu o zi în avans, iar în lipsa unor rezervări prealabile, bicicleta poate fi utilizată imediat pe principiul „primul venit, primul servit”. Utilizatorii sunt responsabili pentru securizarea bicicletei pe durata utilizării.
„Nu sunt condiții speciale care trebuie acceptate sau respectate, este important ca utilizatorii să aibă grijă de bicicletă atunci când o folosesc, să nu meargă pe drumuri accidentate, să nu încerce să sară peste borduri, niște măsuri minime de utilizare. De asemenea, să aibă grijă de siguranța lor atunci când o folosesc, se conduce puțin mai diferit decât o bicicletă normală, deci le recomandăm utilizatorilor să își ia puțin timp pentru a se obișnui cu ea. Utilizatorii mai sunt rugați să nu depășească 4 ore de folosire a bicicletei, pentru a da șansa cât mai multor persoane să o folosească, dar nu este o limită strictă. Ideea este să o folosească atât timp cât au nevoie și când nu mai au nevoie să o returneze. De asemenea, recomandăm să securizeze bicicleta, dacă o parchează undeva prin oraș”, a mai arătat Toniuc.
Mănășturenii, entuziasmați de inițiativă
Deși proiectul este încă la început, mai bine de 10 persoane au testat deja bicicleta și feedback-ul a fost extrem de pozitiv. Mulți dintre aceștia și-au transportat copiii la școală, au dus cumpărături sau pur și simplu au explorat cartierul într-un mod eco-friendly.
„Au fost în jur de 10 utilizatori până acum, credem că este destul de bine, având în vedere că au fost și destul de multe zile ploioase. Feedback-ul a fost în general foarte bun, oamenii sunt mulțumiți. Am avut inclusiv persoane care și-au transportat copiii. Lumea este entuziasmată de subiect”.
Planuri de extindere și în alte cartiere din Cluj
Inițiatorii proiectului nu se opresc aici. Aceștia își doresc să transforme acest program-pilot într-un model replicabil la nivelul întregului oraș. Astfel, în viitor, se are în vedere extinderea proiectului prin achiziția mai multor cargobiciclete, adaptate pentru diverse nevoi, cât și prin replicarea inițiativei în alte cartiere ale orașului.
„Ne dorim ca acesta să fie un proiect-pilot, să dăm un exemplu cu el, care să fie replicat și în alte zone din oraș. Concret, nu există un orizont de timp pentru asta, nu e inclus nici în proiectul actual, dar ne-am dori să se găsească surse să replicăm proiectul și în alte locuri din oraș. Ne-ar plăcea să creștem și numărul bicicletelor, dar și alte modele de biciclete, sunt aspecte pe care le avem în vedere și am vrea să le implementăm”.
Cei interesați pot descoperi și testa cargobicicleta Mănăștura în cadrul unei întâlniri programate sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 9, în Parcul Primăverii din cartierul Mănăștur.
ADMINISTRAȚIE
Primăria Cluj anunță RESTRICȚII rutiere cu ocazia maratonului de duminică, 6 aprilie 2025

Primăria Cluj anunță restricții rutiere cu ocazia maratonului ce se va desfășura duminică, 6 aprilie 2025.
„Duminică, 6 aprilie 2025, în intervalul orar 5.30 – 16.00, va avea loc ,,Maratonul Internațional Cluj-Napoca”, pe următorul traseu:
– Stadionul Cluj Arena (start) – str. Splaiul Independenței – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga – str. Napoca – str. Universității – str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I.C. Brătianu – str. Universității – Piața Unirii (latura de Sud) – Bulevardul Eroilor – str. Baba Novac – str. Iuliu Maniu – Piața Unirii (latura de Est și Sud) – str. Napoca – Piața Lucian Blaga – str. Petru Maior – str Memorandumului – Bulevardul 21 Decembrie 1989 (întoarcere la Instituția Prefectului – Județul Cluj) – str. Memorandumului – str. Emil Isac – str. Barițiu (întoarcere la intersecția cu str. Regele Ferdinand) – str. Cardinal Iuliu Hossu – str. George Coșbuc – aleea principală a Parcului Central Simion Bărnuțiu – str. George Coșbuc – str. Splaiul Independenței (întoarcere la Opera Maghiară) – Pod Napoca – Bulevardul 1 Decembrie 1918 (întoarcere la intersecție cu str. Miraslău) – str. Giuseppe Garibaldi – alee pietonală malul stâng a râului Someș – Pod Rozelor – alee pietonală malul drept a râului Someș – str. Pandurilor – str. Splaiul Independenței – Pod Garibaldi – str. Gavril Muzicescu – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Pod Napoca – str. Splaiul Independenței – Cluj Arena (Sosire).
Primăria Cluj anunță RESTRICȚII rutiere cu ocazia maratonului de duminică, 6 aprilie 2025
Cu această ocazie va fi închisă circulaţia rutieră, cu excepția CTP pe următoarele străzi:
– Bulevardul 21 Decembrie 1989
– latura de Nord a Pieței Unirii
– str. Memorandumului
– Calea Moților
Deschiderea circulaţiei rutiere este va avea loc astfel:
– pe tronsonul str. Napoca – Piaţa Unirii – Bulevardul Eroilor circulația se va deschide la ora 12.30; – pe tronsonul Calea Moților – str. Petru Maior – Piața Lucian Blaga deschiderea circulaţiei rutiere se va face începând cu ora 12.40;
– pe tronsonul Bulevardul 21 Decembrie 1989 – strada Memorandumului deschiderea circulației se va face începând cu ora 13.00”, anunță Primăria Cluj.