EVENIMENT
Boc: Producătorii din piața VOLANTĂ de la stadion nu trebuie să PLĂTEASCĂ nimic. Avem asigurată prezența pentru 2 zile din 7

Primarul Clujului, Emil Boc, așteaptă ca producătorii de fructe și legume de lângă Cluj-Napoca să vină în piața volantă din zona stadionului Cluj Arena în număr tot mai mare, după ce a anunțat că aceasta va fi deschisă zilnic.
Boc spune că sunt avantaje atât pentru producătorii locali, cât și pentru locuitorii orașului și că intenția este să-i aducă pe cei din mediul rural cu produse proaspete și mai ieftine în piața volantă.
Boc: Producătorii din piața volantă de la stadion nu trebuie să plătească nimic. Avem asigurată prezență pentru 2 zile din 7
„Am anunțat că obiectivul este să punem 7 zile din 7 la dispoziția producătorilor piața volantă de la stadion. Astfel, clujenii să aibă posibilitatea să cumpere produse proaspete, de calitate, la cel mai mic preț cu putință.
Să ai 700 de locuri de parcare la 50 de metri de stadion, să vii din orice parte a orașului cu autobuze, troleibuze…, este foarte bine plasată”, a spus Emil Boc la postul de radio Napoca Live.
Citește și: FOTO. Piața volantă de lângă Cluj Arena va funcționa zilnic. Terenul a fost modernizat
Acesta a precizat că producătorii locali trebuie sprijiniți și că acesta este trendul în toată Europa.
„Am amenajat locul astfel încât să nu se pună dale, beton, dar să poți intra. Am pus și o barieră, să nu se transforme în talcioc.
Producătorii nu trebuie sa plătească nimic. Trebuie să se adreseze Serviciului Piețe din Primărie, unde sunt inregistrați să li se pună la dispoziție locația. Doar să avem producători”, a mai spus primarul, care a precizat că, deocamdată, prezența acestora este asigurată pentru 2 zile.
Primăria a anunțat miercuri, după modernizarea terenului de lângă stadionul Cluj Arena, că piața volanta se va desfășura în ficecare zi a săptămânii.
Emil Boc este un „client” al producătorilor care au venit în piața volantă anul trecut. Nu de puține ori primarul a făcut cumpărături aici în weekend.
Foto: Facebook/ Emil Boc
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
„Boul înstruțat”. Ritualuri străvechi de Rusalii care sunt practicate și azi în satele clujene

De Rusalii, în satele din Transilvania are loc și astăzi străvechiul ritual numit „boul înstruțat” sau „boul împănat”. Este o reminiscență a unor credințe străvechi, care puneau în centrul universului lor diferite spirite sau creaturi mitice, care aveau o influență asupra naturii și asupra vieții de zi cu zi.
Ritualurile erau strâns legate de natură, care este dătătoare de viață și care are puterea de a da roade bogate și de a asigura belșugul unei comunități, sau, dimpotrivă, care are puterea de a aduce foametea datorită roadelor slabe, obținute în urma recoltelor, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
„Boul înstruțat”. Ritualuri străvechi de Rusalii care sunt practicate și azi în satele clujene
Astfel, pentru a influența natura, comunitățile tradiționale puneau în practică anumite ritualuri care aveau tocmai acest rol.
Ritualul „boul înstruțat” era, printre altele, o sărbătoare închinată celui mai harnic gospodar din sat.
„Se știe că în vechime, prezența boilor într-o gospodărie asigura bunăstare, deoarece aceste animale erau folosite la toate muncile câmpului și de aceea boul era <<fala țăranilor>>. Așa că cine avea boi se considera om de frunte în sat și, ca atare, se aștepta să fie respectat de ceilalți”, arată cei de la CJCPCT Cluj.
Se îndătina ca în ajunul sărbătorii de Rusalii, feciorii să aleagă un bou pe care-l lăsau liber să pască pe câmp până dimineață. Apoi, în zori, îl purificau cu „apă neîncepută”, îi puneau la gât cunună de flori de câmp și spice, împletită de fete, clopoței în coarne, după care fetele îl „îmbrăcau” cu ștergare, fețe de masă și brâie.
Îndrumat de un conducător al cetei feciorilor, alaiul ducea „boul înstruțat” din gospodărie în gospodărie, „ca un colindat al împlinirii roadelor și al cununiei soarelui, aflat acum la apogeu”, după cum decodifică etnologul Ion Ghinoiu una dintre semnificațiile acestui ritual.
„Întregul alai era stropit cu <<apă neîncepută>> și cu boabe de grâu, ca o invocare a ploilor, a roadelor și a prosperității. Feciorii primeau diverse daruri, ouă, colaci și alte bunătăți, mai nou țuică, urmând ca, pe înserat, după ce se termina umblatul prin sat, să cheme ceterași si să organizeze o petrecere a tinerilor”, mai arată specialiștii clujeni.
Ritual de măritiș
Acest obicei se mai întâlnește și astăzi în satele de pe Valea Someșului Mic din județul Cluj. În localitatea clujeană Batin, boul este împodobit cu frunze verzi, flori şi panglici colorate, după care este purtat de fete și feciori pe uliţele satului, potrivit specialiștilor clujeni.
„După sfinţirea acestuia de către preotul satului, boul este eliberat, iar o fată trebuie să-l prindă, ţinându-l de coarne. Potrivit tradiţiei, fata care-l prinde se va mărita în curând. Apoi se înconjoară o masă pe care se află agheasmă, busuioc, dar şi mâncare. Acum, fata care a prins boul, împreună cu un fecior, iau cununa din capul boului şi o joacă. După ei, se prind în joc și alţi săteni”, arată reprezemtanții CJCPCT Cluj.
Și în satul clujean Țop (Pădureni), comuna Mintiu Gherlii, era practicat acest obicei. „Irau doi boi, la unu i să puné pana (cununa de flori), pă corne, la hălalalt i să băga două buchete de flori în corne. Pă spate să făcé cunună de grâu până la codă, cunună de grâu și de mazăre, șî doi ficiori îl duceu de corne pă bou!”, povestestea anul trecut Alexa Ioan, în vârstă de 90 de ani, în cadrul unei cercetări a CJCPCT Cluj.
Acest obicei este întâlnit și la Mintiu Gherlii. A fost preluat de comunitate din satul vecin Țop. Motivul pentru care obiceiul a fost strămutat din Țop la Mintiu a fost depopularea localității, din cauza migrației localnicilor mai apropiate de orașul Gherla.
La Mintiu, alaiul, în frunte cu boul înstruțat, străbate tot satul. Într-un an pornește dintr-un capăt al satului, urmând ca în anul următor să se desfăşoare de la celălalt capăt. După ce alaiul străbate întregul sat, cununa este luată şi jucată de feciori, după care aceştia o „despănează”, adica o rup şi o aruncă peste participanţi.
Și la Mănăstirea este întâlnit obiceiul „împănatul boului”. Potrivit localnicilor, a fost adus tot din localitatea Pădureni (Țop), în anul 1905 de un om din sat.
În cazul în care fetele nu puteau prinde boul, îl prindeau feciorii. Dacă fetele reuşeau să-l prindă, cheltuiala de la jocul satului era suportată de feciori, daca nu, plăteau fetele. Aici, după prinderea boului, urmează obiceiul umblatului cu turca prin sat, alături de ceterași.
„De copilă am fost prezentă la această sărbătoare”, spune Eugenia Mureșan din Mănăstirea. „În Joia Rusaliilor făceam cununile din spice de grâu la fiecare cruce din sat, iar sâmbăta mergeam pe câmp după flori. Culegeam ochiul boului, iar după-masa făceam cununile de flori pe un lepedeu țesut în război. Făceam cinci cununi din ochiul boului şi din frunze de nuc, iar duminica dimineaţa mai puneam bujori şi trandafiri.
Când era gata, o puneam pe trei crăcane, care se fixau aşa încât să ajungă pe botul boului. Fetele veneau acasă, feciorii spălau boul, după care ne întâlneam mai târziu, iar noi fetele îl aşteptam să-l prindem”, povestețte și Eugenia Mureșan.
Chiar dacă avem de-a face cu o fază finală a acestui ritual, specialiștii clujeni au fost surprinși de faptul că acesta a dăinuit până în zilele noastre, având rădăcini care, după unii cercetători, merg până în antichitate.
Foto: Împănatul boului (1970)/ Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
SPECULAȚII. Variantă-surpriză pe banca CFR Cluj: Neluțu Varga, în discuții cu Răzvan Lucescu

Se pare că Dan Petrescu nu va mai continua la CFR Cluj. Pe surse, ProSport a aflat că Nelu Varga s-a orientat rapid și are câteva variante interesante, printre care cea mai importantă este legată de numele lui Răzvan Lucescu.
Cum varianta Cristiano Bergodi este cumva în stand-by, Nelu Varga e gata să apeleze la o variantă cu adevărat surprinzătoare. Patronul lui CFR Cluj l-ar fi contactat pe Răzvan Lucescu, actualul antrenor al lui PAOK Salonic. Varga i-ar fi propus lui Lucescu Jr. să preia CFR Cluj, iar obiectivele să fie câștigarea campionatului și calificarea în grupele uneia dintre primele două competiții europene.
Răzvan Lucescu (54 de ani) n-ar exclude o revenire în România, însă i-a cerut lui Nelu Varga o perioadă de gândire pentru a fi sigur că pleacă de la PAOK, dar și pentru a vedea dacă pe adresa sa va mai ajunge vreo altă ofertă din Țările Arabe, unde în perioada 2019-2021 a pregătit Al-Hilal.
Acum este doar o chestiune de timp până când Răzvan Lucescu îi va da un răspuns concret lui Nelu Varga, deși salariul antrenorului român ar fi destul de greu de suportat de un club din Superliga. 1.8 milioane de euro pe sezon a fost salariul lui Răzvan Lucescu la PAOK, fiind cel mai bine plătit antrenor din prima ligă a Greciei.
Foto: Facebook
Clujul de altădată
CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Drama amoroasă din Cluj. Un învățător își ÎMPUȘCĂ iubita și ea învățătoare și apoi se sinucide

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Aseară, într-un cartier mărginaș din Cluj, s-a petrecut o dramă înfiorătoare, ai cărei eroi sunt învățătorul Ion Călugărul din comuna Fizeșul Gherlei și tânăra învățătoare Ana Vlăduț din aceiași comună.
Cei doi s-au cunoscut acum câțiva ani, amândoi fiind la aceiași școală.
Între ei s-a înfiripat o dragoste puternică, învățătorul intenționând să ceară în căsătorie pe colega lui. Tatăl fetei, care este preot în comună, a refuzat însă să-și dea consimțământul la această căsătorie, pentru că nădăjduia să găsească un bărbat cu o situație mai bună pentru fiica sa.
Cu toată opunerea părinților, tinerii au continuat legătura lor de dragoste, fapt care a determinat pe preot să-și alunge fiica.
Aceasta a deprimat atât de mult pe cei doi tineri, încât ei s-au decis să-și pună capăt zilelor. În acest scop, tinerii au plecat într-o pădure de lângă Beclean, unde au stat două zile. Se pare că în timpul acesta, fata s-a răzgândit și nu numai că a refuzat să se sinucidă cu iubitul ei, dar și-a exprimat dorința de a pleca la niște rude la Cluj, luând cu ea și pe Călugăru.
Renunțând la proiectul lor de a se sinucide, tinerii s-au dus la Cluj unde au întâlnit pe fratele fetii, care este student la facultatea de medicină. Acesta nu bănuia nimic despre starea sufletească prin care au trecut cei doi tineri.
Știind însă că se iubesc, studentul le-a propus să meargă cu el la un unchi al lor din strada Albinei 12, urmând să se înțeleagă cu acesta și să se căsătorească, apoi să obțină consimțământul părinților săi.
Tinerii îndrăgostiți au ajuns însă să nu se mai înțeleagă între ei, fata ne mai voind să se căsătorească. De aici au plecat cu toții cu un automobil la unchiul învățătorului unde, în fața porții acestuia, fata în loc să intre în casă, a căutat să fugă.
Învățătorul, într-un moment de enervare, a scos revolverul și a tras asupra fetei, împușcând-o în ceafă. Nefericita fată a căzut imediat scăldată într-un lac de sânge, iar Călugăreanu a luat-o la fugă.
Fratele fetei care încercase zadarnic să dezarmeze pe învățător, a transportat-o imediat la clinică, în stare disperată.
Criminalul între timp s-a înapoiat la locul crimei și, intrând în curtea casei, și-a tras un glonț de revolver în tâmplă, rămânând mort pe loc.
Tânărul învățător a lăsat două scrisori părinților lui și una părinților fetei, în care arată că, neobținând autorizația părinților fetei de a se căsători, s-au hotărât împreună să se sinucidă.
Cele două scrisori au fost scrise desigur, înainte de plecarea lor din comună”.
[în „Universul”, anul al 52-lea, nr.89, București, 31 martie 1935].
EVENIMENT
Râuri din Cluj și din alte 8 judeţe din Transilvania, sub Cod GALBEN de inundaţii până la ora 24:00

Luni, hidrologii au anunțat cod galben de inundaţii pe râuri din bazinele hidrografice Someş, Mureş, Olt, respectiv din judeţele Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Alba, Harghita, Braşov, Sibiu şi Hunedoara, scrie Agerpres.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pe parcursul zilei de luni, până la ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Mare – bazin amonte S.H. Rodna şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Rodna (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj), Niraj – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Mureş), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Arieş – amonte confluenţă cu râul Târnava (judeţele: Alba şi Cluj), Târnava Mică – bazin amonte S.H. Sărăţeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sărăţeni (judeţele: Harghita, Mureş şi Alba), Târnava Mare – bazin amonte S.H. Odorheiu Secuiesc şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Odorheiu Secuiesc (judeţele: Harghita, Mureş, Braşov, Sibiu şi Alba), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Cibin – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Sibiu), ca urmare a precipitaţiilor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie.
„Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în intervalul 05.06.2023 ora 16:00 – 05.06.2023 ora 22:00 pe unele râuri mici din judeţele Cluj şi Alba”, precizează specialiştii.
Meteorologii au emis, luni, o atenţionare Cod galben de furtuni şi averse la munte şi în judeţe situate în sudul şi estul Transilvaniei, valabilă pe parcursul zilei.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în intervalul orar 12:00 – 22:00, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi intensificări ale vântului, la munte şi în sudul şi estul Transilvaniei.
În intervale scurte de timp (1 – 3 ore), cantităţile de apă vor fi de 20 – 25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.
Judeţele avertizate sunt: Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Bistriţa – Năsăud, Neamţ (jumătatea de vest), Suceava (jumătatea de vest) şi Maramureş.