ADMINISTRAȚIE
FOTO. Piața volantă de lângă Cluj Arena va funcționa zilnic. Terenul a fost modernizat

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ACCIDENT între o mașină și o TROTINETĂ electrică în centrul Clujului. Un tânăr a ajuns la spital

Un accident de circulație, în care au fost implicate o mașină și o trotinetă electrică, a avut loc pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca.
Un tânăr de 28 de ani, care se deplasa pe trotinetă, a fost rănit în accidentul din fața Palatului Prefecturii, potrivit ISU Cluj.
ACCIDENT între o mașină și o TROTINETĂ electrică în centrul Clujului. Un tânăr a ajuns la spital
Accidentul a avut loc marți noaptea.
O ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă a ajuns la locul accidentului. Un tânăr de 28 de ani a fost evaluat și apoi preluat de echipajul SMURD și transportat la spital. Potrivit ISU Cluj, acesta era conștient.
Foto: Info Trafic Cluj-Napoca
EVENIMENT
Când începe și cât durează POSTUL Sfinților Petru și Pavel. Zilele cu dezlegare la pește, tradiții, superstiții

Conform calendarului ortodox 2023, postul Sfinților Petru și Pavel va începe luni, 12 iunie. În acest an, postul se va ține timp de două săptămâni și jumătate. Mai este numit și Postul Sânpetrului, scrie Alba24.ro.
Durata acestui post variază de la an la an, în functie de data Sfintelor Paști. Comparativ, anul trecut postul a fost de 9 zile, iar în 2021 – de 7 zile.
Postul Sfinților Petru și Pavel este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli.
Durata Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști.
Acest post începe de regula în lunea după Duminica Tuturor Sfinților (în acest an, 11 iunie), prima duminică dupa Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh.
Sfintele Paști se pot sărbători între 4 aprilie și 8 mai. Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfinților să fie dupa 29 iunie și Postul Sfinților Petru și Pavel să se desființeze. Așa s-a întâmplat în anii 1945 și 1956, când Învierea a fost prăznuita pe 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod a hotărât să se țina trei zile dinaintea sărbătorii Sfinților Apostoli.
O situație similară a fost și în anul 1983, când Sfintele Paști au fost pe 8 mai, iar Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost numai de două zile, 27-28 iunie, scrie crestinortodox.ro.
Atunci când Învierea Domnului este prăznuită mai tarziu de 1 mai, nu mai rămân suficiente zile pentru post.
Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis ca Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel să aibă macar 7 zile chiar dacă, în baza calculelor Pascaliei, el ar dura mai puțin de o săptămână.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – zile cu dezlegare la pește, ulei și vin
Reguli generale: În Postul Sfinților Petru și Pavel, în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă hrană fără ulei. Marți și joi este dezlegare la hrana gătită cu untdelemn. Sâmbăta și duminica se mănâncă pește.
Este dezlegare la pește și pe 24 iunie, când se sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Dezlegare la pește este și luni, marți și joi, numai dacă în aceste zile este prăznuit un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn și vin.
Dacă sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la pește, vin și ulei.
În perioada acestui post din 2023, sunt mai multe zile cu dezlegare la pește sau dezlegare la ulei și vin:
– Marți, 13 iunie – Sfânta Mucenică Achilina – dezlegare la ulei și vin
– Joi, 15 iunie – Sfântul Proroc Amos – dezlegare la ulei și vin
– Sâmbătă, 17 iunie – Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail – dezlegare la pește
– Duminică, 18 iunie – Duminica Sfinților romani. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul – dezlegare la pește
– Luni, 19 iunie – Sfântul Apostol Iuda – dezlegare la pește
– Marți, 20 iunie – Sfântul Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor – dezlegare la ulei și vin
– Joi, 22 iunie – Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Mucenic Eusebie – dezlegare la ulei și vin
– Sâmbătă, 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – dezlegare la pește
– Duminică, 25 iunie – Sfânta Muceniță Fevronia – dezlegare la pește
– Marți, 27 iunie – Sfântul Cuvios Samson, primitor de străini – dezlegare la ulei și vin
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Primele mărturii
Primele mărturii despre Postul Apostolilor Petru şi Pavel le avem din secolul al IV-lea, în Constituţiile Apostolice. Mai târziu vom găsi informaţii despre acest post la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului şi Leon cel Mare.
Acest post era ţinut la început numai în cercurile monahale şi abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi.
În acest an, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ţine două săptămâni jumătate, în perioada 12-28 iunie.
Pe întreaga durată a acestui Post, ca şi în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunţi, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria şi petrecerile care însoţesc de regulă nunţile, anunță basilica.ro.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi joi, 29 iunie.
Postul Sfinților Petru și Pavel. Tradiţii şi obiceiuri
În tradiţia românească, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli este cunoscută sub numele de Sânpetru de vară. Aceasta marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului.
Sânpetru este un personaj îndrăgit în povestirile şi în snoavele populare. În vremuri îndepărtate, când oamenii erau mai religioşi, Sânpetru de vară mergea pe pământ fie singur, fie însoţit de Dumnezeu, era îmbrăcat în straie ţărăneşti, fiind preocupat ca orice gospodar de creşterea vitelor şi, mai ales de pescuit.
Sânpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consultă în luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a încredinţat porţile şi cheile Raiului, spune tradiţia.
Acolo fiind stăpân peste cămările cereşti, Sfântul Petre hrăneşte animalele sălbatice, mai ales lupii, dar fierbe şi grindina, care se topeşte în bucăţele mici şi nu mai este atât de periculoasă.
Sfinții Petru și Pavel: Din această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă
În tradiţia populară, până în această zi nu se scutură merii; se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.
Tot acum, Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar cu acest prilej se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe drumuri de munte sau în pădure.
Pentru sporul casei şi pentru sănătate, se respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru şi se sfinţesc la biserică pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare; apoi, aceste ofrande se împart oamenilor săraci.
Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc .
Dacă tună şi fulgeră în ziua Sfinţilor Apostoli, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
Acum, potrivit tradiţiei populare, se respectă sărbătoarea lupilor.
Nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă, pentru ca aceste animale sălbatice să fie îmblânzite şi să nu fure vitele din gospodării.
În această zi, este bine să împărţim mere dulci şi miere prietenilor şi vecinilor, să le urăm să aibă spor în munca lor şi să fie sănătoşi, pentru a gusta aceste aruri şi la anul.
După ce am dăruit aceste ofrande, mâncăm şi noi mere din recolta acestui an şimiere, după masa de prânz, apoi ne punem o dorinţă.

Leul a avut o evoluție mixtă față de principalele valute, la redeschiderea pieței valutare după minivacanța prilejuită de Rusalii.
Luni, când piața a fost închisă, cotațiile euro au fluctuat între 4,96 și 4,959 lei. Marți, tranzacțiile se realizau într-un culoar îngust cuprins între 4,958 și 4,963 lei, ceea ce a coborât media la 4,9615 lei, față de 4,9633 lei, la sfârșitul săptămânii trecute.
În perioada următoare, evoluția leului va continua să fie monitorizată de BNR, care are la dispoziție o rezervă valutară care a fost la sfârșitul lui mai de 59,2 miliarde euro, la care se adaugă rezerva de aur care se află la un maxim istoric de 6,11 miliarde euro. În opinia analiștilor Băncii Transilvania, acest nivel este unul „confortabil, inclusiv în scenariul incidenței unor noi șocuri adverse (endogene și/sau exogene)”.
Radu Georgescu: Euro a scăzut la revenirea din vacanță
Dealerii bancari așteaptă ședința de politică monetară a Rezervei Federale americane, care se va desfășura la jumătatea săptămânii viitoare, motiv important pentru ca nivelul indicilor ROBOR să se stabilizeze.
Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,55%, valoarea stabilită în urmă cu aproape două săptămâni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 6,65 la 6,64%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a stagnat la 6,84%.
Euro se menținea peste minimul din ultimele aproape trei luni de 1,0659 dolari, atins săptămâna trecută. Moneda unică fluctua între 1,0682 și 1,0732 dolari, iar media celei americane a crescut la 4,6393 lei.
Rezistența opusă de euro se datorează faptului că rata anuală a inflaţiei din zonă a scăzut în mai la 6,1%, potrivit estimărilor preliminare ale Eurostat, în timp ce sectorul serviciilor din SUA a cunoscut luna trecută un recul, ceea ce ar putea determina Fed să nu modifice rata de referință.
Cursul francului elvețian a crescut de la 5,0913 la 5,1136 lei iar cel al lirei sterline a scăzut de la 5,7790 la 5,7558 lei.
Prețul gramului de aur a scăzut la 292,7061 lei, evoluție determinată de deprecierea metalului galben la 1.958 – 1.965 dolari/uncie.
În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 369,14 forinți/euro iar a celei poloneze s-a depreciat marginal 4,4902 zloți/euro.
Criptomonedele s-au depreciat marți, după ce Comisia pentru Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite au intentat un proces împotriva Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare. Conform informațiilor din piață în decurs de 24 de ore investitorii au retras numerar în valoare de circa 780 de milioane de dolari.
Bitcoin s-a depreciat la 25.494 – 25.823 dolari iar ether la 1.803 – 1.821 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile luni, până la ora 14:00
EVENIMENT
FOTO. International Cat Show Cluj-Napoca, desfășurat în weekend la Iulius Mall. „Am muncit foarte mult, dar sunt mândră de tot”

Prima zi a evenimentului mult așteptat de către toți iubitorii de feline a avut loc sâmbătă, 3 iunie 2023, în Cluj-Napoca. Expoziția s-a desfășurat la parterul complexului Iulius Mall, unde, deținătorii de felise și-au expus cele 26 de pisici campioane premiate mondial.
Cele 26 de pisici au fost toate frumoase și elegante. Printre acestea se regăsesc rasele British Longhair, British Shorthair, Scottish Fold, Transylvanian ori Maine Coone. Cât despre preț, potrivit unei proprietare de felisă, un pui costă 1500 €.
Doamna N. este una dintre deținătoarele de felise prezente la concurs. Aceasta crește rasele British și Scottish Fold.
Totul a început atunci când a cumpărat o pisică cu Pedigree, care i-a fost adusă din Moldova deoarece, din păcate, din România nu se pot cumpăra pisici de calitate.
Din cauza faptului că felina era bolnavă, doamna N. s-a chinuit foarte mult să o facă bine. În ciuda greutăților întâmpinate, aceasta nu și-a pierdut speranța și a decis că își dorește ca pisica ei să facă pui. Urmându-și visul, a studiat 1 an și jumătate genetica pisicilor, inclusiv tot ce ține de standardele de rasă și reproducere, pentru ca, în final, să cumpere și un motan. Astfel a luat naștere primul rând de pui.
„În momentul în care s-a născut în palmele mele primul pui, a fost o chestie fabuloasă. Să-i vezi cum cresc, cum se atașează de tine, cum vin și dorm lângă tine, absolut tot. E greu când pleacă”, povestește foarte emoționată doamna N.
Cu toate că femeia alege cu cea mai mare grijă și atenție locul unde ajung puii, una dintre pisici nu a avut parte de iubirea pe care doamna N. i-a dorit-o, așa că, plină de curaj, și-a salvat pisica din acel mediu nesănătos.
Campioni Mondiali
În 2022, la Bran, doamna N. a participat la primul concurs. „Și acolo a început nebunia”. În finală, la categoria Long Hair, pentru titlul de campion, s-au bătut tocmai masculul și femela dânsei. „Ce să alegi, care să câștige? Cea mai bună femelă și cel mai bun mascul. De atunci, concursurile m-au topit.”
Ulterior, familia doamnei N. a întâmpinat și alți membri, din întreaga lume. „De data asta știam ce teste să cer, cum să recunosc bolile”.
La Constanța, femeia a deschis titlurile motanilor Escobar și Thor, iar la Varna, pe 23 aprilie, aceștia și-au închis titlurile de campioni mondiali.
„Am muncit foarte mult, dar sunt mândră de tot”
De exemplu, un alt pui, „încă de la vârsta de 3 luni, de la primul ei concurs, s-a calificat în toate finalele, a câștigat toate certificatele și premiile de la categoria ei de vârstă”.
În prezent se încadrează la adulți. Este vorba despre un exemplar genetic Ciocolată.
Ioana Mărcuțianu