EVENIMENT
Boc despre comasarea alegerilor: Nu e nicio problemă ca un primar să fie ales în iunie și să preia mandatul în septembrie
O decizie oficială privind comasarea alegerilor nu a fost luată încă de coaliția aflată la Guvernare. Cu toate acestea se discută deja tot mai aplicat în legătură cu comasarea alegerilor în acest an și, cel mai probabil, săptămâna viitoare se va lua cel puțin decizia de a organiza votul pentru alegerile europarlamentare și cele locale în aceeași zi, în iunie.
Primarul Clujului, Emil Boc, spune că nu există niciun impediment din punct de vedere constituțioal și că nu vede nicio problemă ca un primar să fie ales în luna iunie, dar să își preia mandatul în luna septembrie.
Boc despre comasarea alegerilor: Nu e nicio problemă ca un primar să fie ales în iunie și să preia mandatul în septembrie
Emil Boc nu crede că o comasare a alegerilor ar avantaja anumite partide politice.
„În egală măsură, comasarea alegerilor avantajează sau dezavantajează pe toata lumea. Dar cred că cetățeanul român știe ce trebuie să facă și nimeni nu-l poate influența pozitiv sau negativ dacă se organizează separat sau împreună aceste alegeri. El este suveran pe votul lui. Că îl exercită în iunie sau în septembrie el știe ce face.
Nu acolo este miza alegerilor. Miza esta să creăm condiții impecabile pentru derularea alegerilor și să le oferim oamenilor cât mai multe motive pozitive să iasă la vot”, a spus Emil Boc la Ziua Live.
Boc: Legitimitatea o dă votul
Acesta nu vede comasarea alegerilor ca fiind o amenințare la adresa democrației așa cum arată reprezentanții partidelor din opoziție.
„Ce problemă ar fi în România dacă se organizează alegerile pentru primar în iunie și își intră în exercițiul mandatului în septembrie. Care este problema? Legitimitatea trebuie să o dea votul, nu strict procedural o oră sau o zi.
Dacă odată cu organizarea acestor alegeri putem face și o economie de câteva zeci de milioane de euro, pe care să-i poți duce în sănatate sau educație, este cu atât mai bine. Este necesar să nu existe această oboseală electorală”, a mai spus Emil Boc.
În legătură cu intenția reprezentanților opoziției de a ataca la Curtea Constituțională o eventuală decizie privind comasarea alegerilor, Emil Boc a precizat că orice partid parlamentar poate face asta și că nu este un lucru greșit în democrație.
„Că decizia este justificată, asta va decide Curtea Constituțională, dar din punct de vedere constituțional nu există nicio barieră în comasarea alegerilor”, a mai declarat Emil Boc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Clujenii porniți cu bicicleta la capătul lumii, haltă la Sao Paolo. Cu cine s-au ÎNTÂLNIT acolo
Gabriel Bota și Rudolf Nyari, cei doi clujeni porniți cu bicicletele la capătul lumii, au ajuns, în sfârșit, după peripeții, la Sao Paolo. Acolo au avut surpriza plăcută să dea peste Novak Djokovic.
„Azi, în aeroportul din Sao Paulo, am trăit una dintre cele mai minunate întâmplări din viață: eu cu Rudy ne-am întâlnit cu omul-legendă al tenisului – Novak Djokovic. E de o blândețe cum doar oamenii Mari au! I-am povestit despre proiectul nostru “Read & Ride to El Fin del Mundo” și ne-a felicitat pentru inițiativă mai ales că ne-am dat seama că împărtășim același scop: promovarea sportului și a culturii în rândul tinerilor!
Clujenii porniți cu bicicleta la capătul lumii, haltă la Sao Paolo. Cu cine s-au ÎNTÂLNIT acolo
Ne-a promis că ne urmărește aventura! Ceea ce ne determină și mai mult să nu ne oprim! Orice-ar fi!
Mulțumim, Novak Djokovic”, a scris Gabriel pe Facebook.
EVENIMENT
Rezultatele de la alegerile parlamentare de duminică, 1 Decembrie, vor putea fi urmărite online în timp real
În premieră, anul acesta Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Institutul Naţional de Statistică au realizat un program prin care cetăţenii pot urmări rezultatele scrutinului în timp real.
Astfel, la fel ca la primul tur al prezidenţialelor, după ora 21.00, pe măsură ce procesele verbale şi materialele necesare votării sunt trimise birourilor electorale judeţene, verificate şi urcate în sistem, „în mod instantaneu”, după cum a explicat preşedintele AEP, Toni Greblă, rezultatul este afişat pe site-ul Biroului Electoral Central şi al Autorităţii Electorale Permanente.
Rezultatele alegerilor parlamentare de duminică, 1 Decembrie, vor putea fi urmărite online în timp real
Astfel, toţi cei interesaţi pot urmări centralizarea voturilor şi o serie de reprezentări grafice ale rezultatelor provizorii, parţiale şi finale, după închiderea secţiilor de votare.
Cele două site-uri – prezenta.roaep.ro şi voting.roaep.ro – vor fi disponibile începând cu deschiderea oficială a votării.
Pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din acest an, STS a instruit peste 46.000 de persoane care vor face parte din secţiile de votare, iar din punct de vedere tehnic a configurat, instalat şi pus la dispoziţie sisteme informatice, echipamente de reţea şi de telecomunicaţii, tablete şi telefoane, potrivit Agerpres.
CULTURA
Actorul clujean Molnar Levente, un nou rol PRINCIPAL într-un film străin, după cel din filmul de Oscar „Son of Saul”
Molnar Levente, actor la Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, are un rol principal în „Europa Centrale”, filmul italianului Gianluca Minucci aflat în competiția oficială la cea de 42-a ediție a Festivalul Internațional de Film de la Torino.
Filmul este un “kammerspiel” metafizic despre lupta politică, trădare, nebunie, care se concentrează pe un cuplu de comuniști exilați în timpul unei călătorii cu trenul.
Actorul clujean Molnar Levente, un nou rol PRINCIPAL într-un film străin, după cel din filmul de Oscar „Son of Saul”
Acțiunea este plasată în primele luni ale celui de-al Doilea Razboi Mondial când un cuplu de comuniști exilați se află într-un tren spre Ljubljana. Condusi de idealurile lor fragile, se afla într-o misiune care i-ar putea ucide. Colegii lor de călătorie s-ar putea să nu le fie aliați și cu fiecare pas greșit, soarta lor este pecetluită.
Coloana sonora este creată de Zbigniew Preisner, un compozitor polonez foarte apreciat la nivel global care a scris și coloana sonoară a trilogiei Trei Culori, regizată de Krzysztof Kieślowski.
Molnar Levente este cunoscut la nivel internațional mai ales pentru rolul Abraham din filmul câștigător al premiului Oscar, „Son of Saul”.
Molnar Levente este si profesor de actorie la Universitatea Babeș-Bolyai. Participă în mod regulat la diverse ateliere internaționale de dans, mișcare și artă teatrală.
A avut mai multe roluri în filme, printre care Grey Nobodies de István Kovács, Tabula Rasa de Sándor Csoma, Genezis de Árpád Bogdán, Tall Tales de Attila Szász, Captives de Kristóf Deák, Morgen de Marian Crișan și în filmul multipremiat „Son of Saul” regizat de László Nemes.
Actorul a câștigat premiul pentru cel mai bun actor în Brazilia pentru filmul Hasadék/ Ravine.
Sursa/ Foto: Urban.ro
Aproape un milion de români își serbează onomastica sâmbătă de Sfântul Apostol Andrei. Potrivit Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI, 971.293 de români își serbează sâmbătă onomastica.
Aceștia poartă prenume asociate Sfântului Apostol Andrei.
Aproape un MILION de români își serbează ziua de nume de Sfântul Andrei
Cei mai mulți, 507.220, poartă numele Andrei, iar alți aproape 11.000 poartă nume precum András, Andras sau Andraş. De asemenea, alți peste 10.000 de români au nume precum Andréas, Andreas sau Andreaş.
La femei, Andreea este cel mai frecvent nume, purtat de 347.210 de persoane, urmat de Andra (32.062) și de Andréa/Andrea (24.793).
Cele mai puțin frecvente nume sunt în cazul bărbaților Andrias/Andriaş (6), iar în cazul femeilor Andrusca/Andruşca (6).
Liviu
februarie 10, 2024 la 3:47 pm
Motto:
“Aceşti imbecili care ne guvernează”
(Andre Santini – fost ministru si vicepreşedinte al Adunării Naţionale a Franţei)
Aceşti imbecili care ne guvernează o ţin langa cu comasarea alegerilor, invocînd o economie de 2 miliarde lei (500.000 de euro). Culmea ipocriziei este că pe cei din coalitia PSD-PNL i-a apucat abia acum eficientizarea activității administrative și a economiei cheltuielilor bugetare. In schimb n-au făcut nimic pentru reducerea cheltuielior de functionare a statului prin reducerea numărului de judete si prin comasarea comunelor cu mai putin de 5000 de locuitori, desi la începutul anului 2023 a fost depus la parlament proiect de LEGE initiat de deputatul Vlad Benga din partea USR, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, care prevedea inclusiv eliminarea pensiilor speciale pentru alesii locali.
(Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
Proiectul initiat de Vlad Benga din partea USR, a zăcut in sertarele Parlamentului, inclusiv după rotativa guvernamentală cu Nicolae Ciucă devenit presedintele Senatului , care nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi, dar acum PNL se lamentează că România se află in situatie precară din cauza cheltuielior bugetare la nivel central si local.
(vezi si: (https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)
O reformă administrativ-teritorială se poate face fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică în care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta permite reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.